Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 13:39 4 594 28

ЕС прие бюджета, но колко са милиардите за България? Андрей Новаков говори пред ФАКТИ

 • андрей-
 • новаков-
 • бюджет-
 • българия-
 • пари-
 • програми-
 • евродепутат

Пътят ни към Шенген е доста „трънлив“, казва евродепутатът

ЕС прие бюджета, но колко са милиардите за България? Андрей Новаков говори пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС прие бюджета за 2023 година в последния момент и след тежки дебати. Колко са милиардите, на които може да разчита България? Пред ФАКТИ говори евродепутатът Андрей Новаков.

- Г-н Новаков, през 2023 г. по линия на оперативните програми на ЕС България ще може да получи финансиране в размер до 3,4 млрд. лева. Това стана ясно след приключилите тристранни преговори за годишния бюджет на Европейския съюз? Разкажете повече какво се дискутира на срещата?
-
Бюджетът бе договорен в последния възможен момент поради исканите увеличения от страна на Европейския парламент и несъгласието от страна на държавите-членки (Съвета). Думата „кризи“ звучеше еднакво на всички езици и се чуваше непрекъснато в залата за преговори. А на 169-те млрд. евро плащания за следващата година се гледаше като на спасителен пояс за европейските компании, общини и въобще за най-уязвимите хора. На практика 3.4 млрд. лв. е заделеното за страната ни в бюджета на ЕС по линия на кохезионната политика и земеделието. Това са очаквани междинни плащания, което означава, че ще ги получим, ако служебното правителство и бъдещо редовно работят достатъчно бързо, за да има завършени проекти и изпратени искания за плащания към Брюксел. Работим ли бързо, тези средства са ни гарантирани. Именно тук имам опасения и резерви предвид обстановката в страната.

- Защо настоящият планов период 2021-2027 г. у нас на практика още не е започнал. С какво и къде изоставаме?
-
Нашите програми по кохезионната политика бяха подадени с голямо закъснение и именно за това от ЕК не очакват междинни плащания към България. Две от програмите ни все още не са подадени - Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ и Програма „Развитие на регионите“. Последната дори тепърва трябва да се одобри на национално ниво, след което ще бъде изпратена за одобрение към Брюксел. Сами разбирате, че, когато ключова инфраструктурна програма като последната все още не е изпратена за одобрение, няма как да очакваме да се възползваме от нея. Може би до края на годината ще имаме одобрение, което означава след януари отваряне на процедури за подбор на проектни предложения, избиране на изпълнители (включително и евентуални обжалвания), сключване на договори, изпълнение на дейности (например строително-монтажни работи), изпращане на искане за плащане до Брюксел, одобрение от там и чак тогава превод на междинно плащане. Неодобрението на тези две програми означава, че за момента нямаме достъп до 4.7 млрд. лв., а последният ще бъде забавен значително.

- По какви проекти може да вземем пари и какво трябва да изпълним?
-
Към момента, благодарение на неуморната работа на администрацията, стартира набирането на проектни предложения по някои от одобрените вече програми - Програма „Развитие на човешките ресурси“, „Програмата за храни и основно материално подпомагане“ и Програма „Образование“. Скоро очаквам и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ да стартира няколко процедури. Забележете, това са програми, които стартират сравнително лесно и биват изпълнявани сравнително лесно. Програма „Транспортна свързаност“, Програма „Околна среда“ и Програма „Развитие на регионите“ са ключовете, които трябваше да стартират първи, за да не загубим средства от тях. Например, по „Транспортна свързаност“ очакваме общо над 3 млрд. лв. инвестиции. 1.4 млрд. лв. са за развитие на ж.п. инфраструктурата и конкретно пет отсечки, а още толкова ще бъдат инвестирани в довършването на АМ „Струма“, обходът на Габрово и АМ „Русе-Велико Търново“.

- За развитие на селските райони и земеделието са предвидени до 890 млн. лв., а за директни плащания и пазарни мерки в подкрепа на стопаните - до 1.5 млрд. лв. Къде сме ние?
-
Земеделските стопани, животновъдите и младите фермери в България носят две кризи на гърба си - последиците от пандемията и последиците от войната - пазарите, токът, газта и горивата изяждат тънките маржове, които с честен труд успяват да реализират. Няма нищо по-логично от това да се възползваме от европейските средства, които договорихме. Тук трябва да отбележа, че по правило за 2023 г. можем да се възползваме от 1.5 млрд. лв. за директни плащания и пазарни мерки - първия стълб на Общата селскостопанска политика. Ако се бавим с разплащанията към стопаните, няма да успеем да инвестираме този бюджет и то на фона на острата нужда от подпомагане на стопаните. Имаме още 33 млн. лв. в подкрепа на рибарския сектор и сектора за аквакултури.

- Колко пари се предвиждат по механизма за възстановяване от ковид пандемията и изобщо можем ли да се възползваме, защото ковид поотмина и по тази мярка ще се плаща още година?
-
За следващата година по инструмента REACT-EU можем да получим 268 млн. лв. През септември Европейската комисия отпусна 107 млн. лв. на страната ни по същия инструмент. Чрез покриване на разходи за заплати този инструмент запазва хиляди работни места в страната и прави оцеляването на множество фирми една идея по-вероятно. Месец преди това, през август, Брюксел ни отпусна почти 900 млн. лв. по механизма SURE, за да запазим работни места и да осигурим на служителите някакъв изход от кризата. Имах честта да бъда докладчик и преговарящ на Европейския парламент по инструмента REACT-EU. Един от приоритетите ми беше със средства от новия инструмент да можем да покриваме вече извършени разходи по антикризисни мерки, считано от 1 февруари 2020 г. Надявам се да можем да се възползваме в пълен обем от тези средства, които иначе биха натоварили държавния бюджет до точката на пречупване.

- Европейският парламент гласува и прие позицията си за преговори за бюджета, а вие искахте над 50 млн. евро увеличение на средствата в 6 направления. Кои са?
-
Десет минути преди полунощ в понеделник срещу вторник Европейският парламент и Съвета си стиснаха ръцете по бюджет 2023 на ЕС и така имаме завършек на процес, който тече от пролетта на тази година. Тогава планирах да подам изменения в ключови сфери - допълнителни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), подкрепа дейността на ключови европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за отбрана (ЕФО), подкрепа за военна мобилност и Инструмента за финансово подпомагане за управлението на границите и за визите. Въпросните изменения внесох през септември, а вече се оказа, че 40 млн. евро чрез моите изменения са факт в европейския бюджет. Това е и български успех. Вече има повече средства за охрана на границите, военна мобилност, енергетика и Европейската прокуратура. Благодаря на колегите от преговорния екип на Европейския парламент, които подкрепиха моето искане за повече средства по тези приоритети.

- Като евродепутат какво мислите за скандала с "Юбер". Оказва се, че компанията като част от лобирането си за развиване на бизнес е обещавала постове. Такъв е случаят с името на бившия нидерландски комисар Нели Круз.
- Смятам, че след тежките обвинения в зависимости и неправомерни подходи за лобизъм допълнително се засили недоверието на гражданите към европейските институции. Предстои разбира се изясняване на случая, след което ще разберем какви обвинения ще бъдат повдигнати и дали. Отговорните лица следва да отговарят на множащите се въпроси и да поемат отговорност без значение постовете, които са заемали или все още заемат. Липсата на яснота и мълчанието могат само да увеличат подозренията.

- Името на френския президент Макрон също се споменава, че той, но в качеството си на икономически министър на Франция, е лобирал за „Юбер“…
- Когато скандалът избухна, международни медии използваха много силни определения като „корупция“ и „предателство на президента Макрон към френската държава“. Смятам, че ако един лидер е злоупотребил с правомощията си било това в качеството си на министър или на президент и ако една компания е използвала нерегламентирани средства за да се пребори с конкуренцията (в случая с таксиметровия сектор), би следвало да понесе отговорност.

- У нас компанията не успя да пробие…
- Факт е, че „Юбер“ успява да навлезе на пазара в много държави, но в други не. Причините за това често са свързани с нелоялната конкуренция, плащането на данъци и лицензи. Без значение кое е името на компанията обаче, основно изискване към различните форми на мобилност е те да бъдат регламентирани и строго регулирани. Новите методи за транспорт имат нужда от адекватен контрол и рамка. Ковид кризата промени представите ни за пътуване и за мобилност като цяло, а нуждите на потребителите еволюираха. Променихме и начините си на работа и очаквано това доведе до нови и непознати предизвикателства. Дигитализацията се наложи като абсолютен приоритет за ЕС в сектори като транспорт и търговия. Важно е ЕС да разполага с рамка, която да регулира правата на хората, които работят през цифрови платформи, а днес те са над 28 милиона в ЕС.

- Къде се намираме по българския път към Шенген?
-
Пътят ни е доста „трънлив“, образно казано. Вече десетилетие имаме техническа готовност, но решението за приемане в шенгенското пространство е единодушно в рамките на Съвета. Този тип решения са все по-малко предпочитани в Европейския съюз, защото превръщат определени теми в заложник. Същото е и с многогодишния бюджет - ветото на една държава блокира целия процес. Същото е и с решението Европейският парламент да заседава само на едно място. За да сложим край на подобни „заложнически“ кризи, трябва да променим основните правила на Съюза. А за последното няма единодушие. Подобен парадокс позволява на Холандия да упражнява правото си на блокиране и за това сме тук.
Отделно от Европейската комисия, неколкократно и Европейският парламент призова за приемането на държавата ни в Шенген. По време на бюджетните преговори обясних на колегите си от преговорния екип, че Шенген ще означава по-сигурни външни граници - повече сигурност за всички държави та чак до Швеция. Всички разбират това и именно разбирането им доведе до подкрепа за поисканите от мен допълнителни средства за охрана и управление на границата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Сатана Z

  19 2 Отговор
  За БГ -на геврека дупката.
 • 2 Последния Софиянец

  23 5 Отговор
  Милиардите за България отиват в Украйна.
 • 3 С две думи

  31 0 Отговор
  Ни пари , ни доверие !
 • 4 Шенген през крив макарон

  11 16 Отговор
  В територията си влизат руски шпиони без проблем!
 • 5 Путинофил

  10 23 Отговор
  Без европейските кинти сме умрели, но ние си обичкаме путин!
 • 6 Тома

  8 2 Отговор
  Защо не е започнал плановия период за милиардите от ЕС.Ами чакаме бате бойко да дойде и да започне да ги разпределя
 • 7 Харалампи

  0 16 Отговор
  Отново се приказва за милиарди евро но отново искаме да отидем към москва това не го разбирам хем евро хем рубли не може нещо по средата но те са лесни няма да вземем ни евро ние рубли вече да си останем с лева така че да видим какво имаме в наличност в магазина там мрежа а дали правилно се пише магазин на мрежа с две на но явно не мога да го напиша на клавиатурата защото компютъра ми е стар комплект комплект пача българска фирма предишна цена 7 лв сега цената е пето 89 1 кг свинска българска пача с един килограм чесън на прах става убиец трепач така какво друго телешко шкембе надявам за шкембе чорба 700 гр 7 лв и 49 стотинки телешко месо за тас кебап 600 гр 9 лв 50 лв в тарелка вакуумиране на българска фирма от село говедарци ямболско от фирмата от село говедарци ямболско правят голям износ за топлите страни така съм чувал твоешко мляно месо 4 лв и 50 ст идеалните кюфтета
 • 8 МРЕТЕГЯУРИ

  7 12 Отговор
  БЪЛГАРИЯ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА


  АЛАХ Е ВЕЛИК

  Коментиран от #24

 • 9 МЕЧТАТА НА ТОЗИ БОКЛУК И ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ

  23 0 Отговор
  Е ДА ИМАТ ЗЛАТНА ТОАЛЕТНА , МАМИНИТЕ ТЕ !
 • 10 Мретегяури

  8 1 Отговор
  БЪЛГАРИЯ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА

  ХРИСТОСКО Е ВЕЛИК
 • 11 МРЕТЕГЯУРИ

  4 2 Отговор
  БЪЛГАРИЯ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА


  ГЕШЕВ Е ТЕРОРИСТ
 • 12 МРЕТЕГЯУРИ

  5 1 Отговор
  ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ГЕШЕВ Е ЗАМЕСЕН В ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА И ИЗТЕЗАНИЯ
 • 13 123

  13 0 Отговор
  та европа ни дава някакви милиарди които не се знае къде отиват-народа от беден по бедн и пълна мизерия НО ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЛКО ПАРИ ДАВА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПА И КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ КАТО ТРАБВА ДА ГИ УМНОЖИМ х 15,20 пъти защото всеки си има антураж до него и тогава къде е киро на кирия те ни дават а после ние плащаме на булюка от Български евродепутати и накрая нищо за хората които имат нужда
 • 14 Животът на договора 5343

  1 0 Отговор
  Новаков новаков и ти си един гений струва ми се че хубавите книги на симеон бива се направили на мис стайн но не съм сигурен в това защото по онова време ми стане не обичаше да чете френски макар че с голямо удоволствие говореше твоите книги които прочетох взех от нея тя много обичаше да чете на френски и беше започнала да чете още когато той беше криминален репортер репортер през трите или четирите години в които бяхме добри приятели не мога да си спомня поне веднъж да е казала нещо хубаво за писател който не е похвалял произведенията и или не е направил нещо полезно да нейната кариера с изключение на няколко човека а по-късно сход си джералд скот сиджи работа скот фицджералд когато се запознах с нея той не говорише като за писател но затова пък да видя тоз автор много ми е интересно как пише засега големи простотии драги зрители мои фенове и продължаваме големите ми му красиви топли италиански очи никак не ме интересуваха тъпо но някой от неговите разкази ми харесва много още по- бяха написани просто някой от тях превъзходна ли че ще си че познава хората за които пише и ги обича истински а какво мислите за неговите романи да питаха аз запитах я аз затворчеството тя не желаеше да говори тъй като не желаеше да говори и за някакъв си дроб достатъчно бе човек да спомени два пъти звънни стъпи повече с нейния дом дай ми господа много тъпо произведение значи толкова тъпо никой не бях чел значи не бе два пъти за да не стъпи повече нейния дом а може да си пишем з
 • 15 Джибко Бибитко

  8 1 Отговор
  Вече ми замирисва на евраци..........
 • 16 Джамбaза

  21 1 Отговор
  Влизат през ЕК, а излизат през Кауфланд, Била, Лидл и още куп немски вериги.
 • 17 Както винаги

  16 1 Отговор
  За България остават само трохите. Като в Средновековието, като се нахранят господарите, идва ред и на слугите! Да са ви сладки трохите!
 • 18 От статията става ясно,

  17 0 Отговор
  че всички придобивки за България от ЕС, са благодарение на този момък. Хвала на такива мегаломани, а в Брюксел се държи на работата в екип доколкото е известно. Вместо да говори за Шенген, по-добре да каже за къде се изнасят от България животоспасяващи лекарства, преди да достигнат до аптечната мрежа. Защо има дефицит на няколко стотит лекарства по информация на медийте. Това обаче е последното, което го интересува, защото в Брюксел може да се снабди с всякъкви лекарства. Интересно дали и там няма някакви привилегии за богопомазаните.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Ергенът

  5 0 Отговор
  Андрейчо е секси, обаче;)
 • 22 Стига бе

  11 1 Отговор
  Ако се продължава да се изливат европейските пари за издръжка на Украйна, скоро няма да има пари и за дъфки.
 • 23 Евроглупак

  10 0 Отговор
  Цитат:
  "По какви проекти може да вземем пари и какво трябва да изпълним?
  - Към момента, благодарение на неуморната работа на администрацията, стартира набирането на проектни предложения по някои от одобрените вече програми - Програма „Развитие на човешките ресурси“, „Програмата за храни и основно материално подпомагане“ и Програма „Образование“.... Програма „Транспортна свързаност“, Програма „Околна среда“ и Програма „Развитие на регионите“ .."
  ....
  Забележете , в банановата ни от третия вече свят страна не отпускат пари за икономика- реално неща- заводи, фабрики, а за безполезни неща които да ни залъжат
 • 24 Ха ха

  4 1 Отговор

  До коментар #8 от "МРЕТЕГЯУРИ":

  Я си варди търговската в Цариград да не гръмне ЦРУто пак .
 • 25 позеленял

  4 0 Отговор
  е къде е лилето 5 те милиона ?
 • 26 РУСКИ ШПИОНИН

  4 0 Отговор
  ЗАЩО БЕ КОЗЯК АЗ СИ ЖИВЕЯ ТУК
 • 27 Бамбука

  6 0 Отговор
  За милиардите питайте Банкя, за липсата им пак там.
 • 28 Хич 0000

  0 0 Отговор
  Нито един цент за да знаят че няма да се откраднат от герберсхата мафия и администрация