Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 13:46 3 206 27

Бихте ли взели около 10 000 лева, но за седмица и малко работа…

  • заплата-
  • депутат-
  • октомври-
  • пари

Да им е честита на депутатите първата заплата в новия парламент, тази за октомври

Бихте ли взели около 10 000 лева, но за седмица и малко работа… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бихте ли взели до 10 000 лева, но за седмица и малко работа… И кой работодател би платил цяла заплата, ако служителят му работи седмица и малко. Ясни и прости въпроси, а отговорът е един. Само държавата може да си го позволи. Работодател в частния сектор не би го направил. И би бил прав. Работиш седмица, получаваш за седмица.

Защо го пишем всичко това.

Защото това – работиш седмица, получаваш за седмица, не важи родните ни мили депутати.

Изборите за новия 48-и парламент бяха на 2 октомври. Докато се обявят официални резултати от ЦИК, докато се подготвят списъците с имената на новите народни представители, докато се насрочи и дата за събирането на Народното събрание. И минаха 17 дни. Първият работен ден на новите депутати бе 19 октомври. Два дни се караха кой да е председател на парламента, докато Вежди Рашидов кандиса – аман, заман, за да има парламент да стане председател. Избраха го на 21 октомври (петък). И така депутатите започнаха реално да ходят на работа, а до края на месеца им се събра една плътна работна седмица и още един понеделник – 31 октомври.

И ако всеки нормален работодател бил платил заплата за 9-10 дни – от нас да мине да го броим от 19 октомври, то при държавата не е така. Държавата е щедра, пари има.

Във ФАКТИ вече писахме как се образува заплатата на депутата в материала: Колко е дебела пачката на депутата, на премиера и на президента….

За да разберем каква заплата ще получат депутатите, след като два дни – 19 и 20 октомври, само се караха кой да е председател на Народното събрание, пуснахме запитване до администрацията на парламента.

Картината, която наблюдавахме през тези два дни, бе направо дразнеща и потискаща. Само празноговорене и противопоставяне. Работа – нула, нищо. В петък – 21 октомври, БСП подхвана нещата, издигна кандидатурата на Рашидов, а депутатите пък взеха, че го избраха. И така започна официално работата на новия парламент.

Та можете ли да познаете кой е първият работен ден на депутатите според наредбите и правилниците… С други думи от кой ден след изборите започва да тече първият работен ден на народните представители. Отговорът може и да ви изненада, а може и не. Всъщност, депутатите не са глупави хора и добре са си оплели кошницата.

„…. основното месечно възнаграждение, както и допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, се начисляват от ИЗБОРНИЯ ДЕН, а за встъпилите допълнително народни представители – от деня, в който народният представител е обявен за избран от Централната избирателна комисия“, пише в отговора на НС до ФАКТИ по Закона за достъп до обществена информация.

И какво излиза. Свършват изборите и да им е честито – депутатите вече са трудоустроени от държавата. Айде да им е честита и заплатата за октомври.

И да сме чули някой депутат да каже, че това не е справедливо, че не си е заслужил заплатата за октомври, защото е работил реално 9-10 дни. Явно и няма да чуем. Парите са си пари, държавата е богата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    40 0 Отговор
    От ден първи призовах да се замрази депутатската заплата!
  • 2 Виктор Ангелов

    13 0 Отговор
    Затовя готвим мега ултра протест на Щефаналее в Брюксел на 29.11.22
  • 3 Симов

    42 0 Отговор
    Депутатската заплата да се обвърже с минималната работна заплата, а не със средната. Средната работна заплата е разтегливо и неясно понятие, което може да бъде променяно в зависимост от интересите на властимащите.

    Коментиран от #15

  • 4 Тома

    46 0 Отговор
    Когато народа е прост това се случва.
  • 5 Към "политиците" и депутатите:

    30 0 Отговор
    Браво на автора! Ще цитирам стихотворението на Тома Измирлиев /брат на ХР. Смирненски/ "Грижи за народа"
    " Дяволски бушува кризата парична, хиляди се скитат без петак,
    таз беда велика мачка безразлично бедни и богати, гражданин, селяк.
    Големците мерки вземат чудновати да премахнат някак тоз проклет хомот,
    но кажете моля 240 депутати могат ли да хранят цял един народ?
    .................................................................................................................
    Вижда сам народа, искрено затрогнат тези нежни грижи, тоз голям мерак,
    ала щом не могат те да му помогнат той ще им помогне в тази криза пак!
    И спокойно гледа, гледа и не шава от любов и грижи към народа клет,
    големците честни как увеличават своите заплати с всеки нов бюджет.
    20 министри, 240 депутати мъчно ще изхранят цял един народ,
    но народът може - с тлъстички заплати славно тях да храни цял един живот!"
  • 6 123

    26 0 Отговор
    къде си Радев нали си обединител на нацията разтурай го този измислен парламент и не позволявай на тези трантутници за нищо несвършена работа да взимат заплати нали това са парите от народа та за никой друг няма пари но за тези муцуни в парламента работили не работили взимат та това са близо 4-5 милиона лева на месец тъкмо ще има повече за пенсионерите децата и социално слабите а тези вън
  • 7 Професор

    29 0 Отговор
    Те да взимат заплати но не вършат работа. Освен това 240 са МНОГО наистина МНОГО за малка България.
  • 8 свбгт

    22 0 Отговор
    От всеки българин от данъците вземат тези търмъци, и не стига това, ами половината са шпиони на цирей ю и на грантове от Шорос. Гласуват да раздават имуществото на българите, а на всички викат че като си дадем нашето, ще теглим заеми и ще си купим ново. Пари за заплати, детски, пенсии и социални няма щото дълговете са големи и трябва да се плащат пак от народа. Кога ли на 1 ще му счупят кратуната, другите да гледат и да си мислят кога ще е техния ред?
  • 9 Некой си

    28 0 Отговор
    А вие, драги сънародници, продължавайте да се дърляте кой турчин, кой щатски, кой руски, кой еврейски агент!
    Те си взимат заплатата и ни се смеят с глас.
  • 10 Вуте

    27 0 Отговор
    Доказателство за пореден ,че в Б-я най добрия бизнес е да си във властта. Няма друг по печеливш.
  • 11 ако избирателите бяха

    13 0 Отговор
    Работодатели на нар.представители, то последните биха умрели от глад. Но те са само избиратели, нищо.
  • 12 срам и позор за историята сме

    13 0 Отговор
    това е така защото агнетата го позволяваме докато не станем вълци от глад те ще си дебелеят ! трябваше много отдавна народа да изрине това нещо наречено парламемт преди или с опитите си да ни влкарат в нато !!!
  • 13 Професор

    13 0 Отговор
    Много добра анимация показваща как "елитът" разрушава а народът обикаля под масата за да му подхвърлят храна до поредната Революция.

  • 14 Всички знаят

    18 0 Отговор
    Българският народ плаща, не държавата! Щом сме разрешили сами да си определят заплатите, заслужаваме го! Трябва да се радваме, че все още не са си гласували по милион на човек месечно! Но, и това предстои!
  • 15 Да бе!

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Симов":

    Не с минималната работна заплата, а с обществения рейтинг на парламента! По месечно!
  • 16 това не е възможно

    19 0 Отговор
    Дори е недопустимо. Дори е нереално. Дори е противно. Дори е гнусно.
    А вчера ни проглушиха ушите, че са проявили висша форма на състрадание и са гласували по
    70 лв.на пенсионер.
    Някой беше попитал, какви ще са им бонусите за Коледа .
    И аз питам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мен НОИ ми прати писмо да ме уведоми

    17 0 Отговор
    Че не заслужавам за 14 календарни дни, които са 10 работни дни всъщност по закона за изчисление на трудовия и осигурителен стаж, да ми се изплати болничния за гледане на опериран възрастен родител ( майка), тъй като надвишавали 10 календарни дена (7 работни всъщност)....а тия изверги глейте ги само кво правят, годишни заплати си раздават собственоръчно от нашите данъци като месечни - без да имат образование и компетентност да управляват и клозет, ками ли държава с народ... ....70% от тая сума от 10 000 лв са им в сивия сектор на икономиката безотчетни - т.е. необлагаеми с данъци...да си купят венци с тия 10 000 хиляди
  • 19 И това разхищение за тунеядци в

    10 0 Отговор
    ...държава без никаква социална политика, противно на всякакви Европейски закони за социални политики... В най- най- най бедната държава на целия Европейски , та и в почти целия свят - държава с 200 евро масови пенсии, и 350 евро бруто масови минимални заплати извън гетото София ...
  • 20 Развийш ли

    14 0 Отговор
    След като народа мълчи и си трайка значи е съгласен
  • 21 Професор

    15 0 Отговор
    Нидерландия (Холандия) - население 17 милиона. Депутати - 150. Минимална заплата в Нидерландия 1636 Евро. Държавни служители (администрация в Нидерландия - 20 хиляди служители.

    България - население под 7 милиона. Депутати - 240. Минимална заплата в България 355 Евро. Държавни служители (администрация) в България 440 хиляди.

    Коментиран от #23

  • 22 охххх, ясно е

    10 0 Отговор
    Те са там за парите и привилегиите. Изобщо не ги интересува как се издържат семействата с деца, или хората с ниски доходи, или какво ядат някои пенсионери и безработни.
    Хора, не им вярвам. Разтеглят разговорите, разтеглят времето, само и само още някой месец да вземат огромните си заплати, да вземат коледни, за да се докопат до още и още.
  • 23 Апък Коцан не тряя а работи

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Професор":

    Взима 2 милиона лева от субсидията.
  • 24 Политкомисар

    8 1 Отговор
    Трябва да е като при частния сектор:
    - не ходиш на работа - аре чал, следващият.
    - гласуваш с чужда карта - чал.
    - не четеш и не се интересуваш какво гласуваш - чал.
    - идваш пиян, надрусан, неадекватен - чал.

    Коментиран от #26

  • 25 Зевзек

    5 0 Отговор
    Бих, след като депутати и министри взимат без нищо да вършат и без да ходят на работа. Защо и аз да не взимам 10 000 лева, малко допринасям, но все пак допринасям за разлика от тях. Депутатите не само, че не допринасят, ами и вредят. Бих взел 10 000 лева месена заплата като търтей, само че няма как за всички бг търтеи да се дават такива заплати. Има място само за няколко хиляди високоплатени покорни бг търтея. За останалите 3 млн. простосмъртни има само за минимална заплата или пенсия или за близка до нея.
  • 26 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Политкомисар":

    Даже трябва да го криминализират. Така щото депутат, министър който ходи пиян или дрогиран на работа или който въобще не ходи на работа. И минитър, който не се явява на парламентарен контрол като Разбойко. Да лежи взатвора 6 години като корумпиранта кметица Иванчева.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.