Last news in Fakti

26 Декември, 2022 16:00 9 494 44

Иво Сиромахов: Моята романтична Коледа

  • иво сиромахов-
  • мол-
  • коледа-
  • романтика

Хора се движат тържествено и влизат от магазин в магазин

Иво Сиромахов: Моята романтична Коледа - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Любимото ми време от годината са дните преди Коледа, когато всички хора стават по-добри в трепетно очакване на празнични чудеса.

Вчера усетих, че и аз съм станал по-добър и предложих на жената да отидем до мола да напазаруваме подаръци. Предколедното пазаруване в мола е стародавен български обичай. Няма да забравя как в четвъртъка преди Коледа баба ми ставаше по изгрев слънце, умиваше лицето си с газ, мас и оцет, обличаше новата си премяна, затъкваше китка здравец в косите си, па хукваше с радостна глъч с дружките си към мола.

Та казах на жената да ходим в мола, тя се зарадва и предложи да вземем и нашите всичка. По-малкото всичко се съгласи, ама по-голямото всичко каза, че не му се идва. Четял някаква много интересна книга.

Жестоко се вбесих.

– Ти добре ли си, бе? – викам му – Кой нормален човек чете книги? Ми излез малко като другите деца на въздух в мола, бе! Повози се на ескалаторите! Снимай се за тик-тока! Дръж се като нормално дете!

– Не ми се идва – запъна се голямото всичко.

И го гледам – чете „Властелинът на пръстените“. Е, това вече преля чашата.

– Ти си пълна откачалка, бе! – разкрещях му се – Не знаеш ли, че по тая книга има филм! Вместо да си пуснеш филма, си седнал тука да ми четеш. Ти в кой век живееш, бе?

Жената вика:

– Айде не се ядосвай, че ше ми дигнеш тука кръвно, ше ми направиш някой инфаркт и ше ми умреш баш преди празниците.

Значи на нея проблемът ѝ не е, че ше умра, ами че ше ѝ умра ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ. Явно предпочита да умра в делничен ден. Но да не е петък, за да не прецакам уикенда.

Както и да е, оставихме голямото всичко да си чете тъпите книги, а ние отидохме в мола. Там празничната атмосфера се усети още от паркинга. В паркинг за четиристотин коли имаше около четиринайсет хиляди, които весело бръмчаха в подземията. Шофьорите обикалят напред-назад в търсене на място за паркиране, а очите им греят от коледно щастие.

Аз извадих късмет и успях бързо да паркирам, отне ми само час и половина.

Влязохме в мола, а там – блясък и разкош. Хора се движат тържествено и влизат от магазин в магазин. Дрескодът на пазаруващите беше: маркови анцунзи и джуки, напомпани като гуми на пистов мотор. Как си мият зъбите с такива джуки, не знам… А може па и да не си ги мият…

Беше пълно с граждани, но повечето бяха отскорошни граждани. Те си личат по това, че крещят гороломно, така че целият мол да ги чуе: „Мирославьеее, ила да видиш какви уникални сандальети си харьесах!“

Не знам защо крещят толкова силно. Или са с увреден слух, или просто така са свикнали от щастливите години на детството си, прекарани по пасищата с добитъка.

Веднага ми направи впечатление, че всичко в мола много е поскъпнало. Да речем марков анцуг, като моя, дето преди две години го зех на 340 лева, сега е на 370. Бах ти скъпотията!

– Много са поскъпнали анцунзите – измърморих.

– Госпожата каза, че не се казва анцунзи, а анцузи – поправи ме по-малкото всичко.

– Ти недей много зна – викам – че ше ми станеш само на анцунзи и госпожи.

Седнал да ме апострофира, моля ти се. Келеш с келеш!

В тоя момент жената спря пред витрината на един магазин и почна да се прехласва.

– Аууу – вика – има сале минус педесе процента на пуловерите. Аууу, миуо, ше ми го купиш ли този?

– Тва с намаленията е пълна измама – обясних ѝ – Тия мошеници преди празниците вдигат цените с двеста процента, а после ги намаляват с педесе, за да си мислиш, че си на далавера. Не на мен тия! Миналата седмица същите пуловери ги гледах на пазара в Одрин с два лева по-евтини. Ше те заведа там да си вземеш.

Жената нещо се нацупи, но аз бях прав. Не ми е за двата лева, тия два лева къде не съм ги дал, ама защо да хвърляме грешни пари на вятъра…

Видях на витрината на един друг магазин ветрило на осем лева. Викам на жената:

– Ше ти го купя за Коледа.

Щото и без друго всяко лято ми мрънка да съм купувал климатик. Било ѝ много горещо. Аз ѝ обяснявам, че климатиците са вредни, от тях може да настинеш, да фанеш плеумония и си чао. А и за кво ни е климатик? По цял ден сме на работа и там си ползваме служебните климатици. Като се приберем вкъщи, отварям всички врати и прозорци, правя течение и температурата пада до 32-33 градуса, което си е съвсем приятно. Братчеда е ходил в Дубай и разправя, че там стигало до 50-60 градуса. При нас лятото си е направо хладно, като се замислиш.

Та посочих аз ветрилото за осем лева на жената, а тя го гледа, гледа и вика:

– Не е мойто.

– Мноо ясно, че не е твойто – викам – На магазина е. Що трябва да ми съобщаваш некви очевидни неща? Ма като ти го купя, ше стане твойто.

И ѝ го купих. Веднъж се живее, нема кво да се стискаме. Кеф цена нема.

В тоя момент алармата на телефона ми изпиука, че са минали два часа, откакто съм влезнал в паркинга. Та отидох да изкарам кията от паркинга и пак да я вкарам, за да не плащам. Щото на паркинга в мола първите два часа са безплатни. А всеки следващ час е по левче. И затова, преди да изтекат безплатните два часа, вадя кията от паркинга, правя едно кръгче около мола и пак влизам с нея и имам още два безплатни часа. Не съм за единия лев, тоя един лев къде не съм го дал, ама откъде-накъде да им пълня гушите на тия обирджии.

Изкарах кията от паркинга, пак я вкарах, повъртях 40-50 минути и намерих място за паркиране.

Върнах се в мола и с жената и по-малкото всичко се качихме на ескалатора. Там хората са обзети от празнично коледно настроение и се бутат яко, за да им стане още по-празнично. Имаше млади, натокани жени, с които беше приятно да се бутам, но имаше и чичовци, които излъчваха миризма на кисело. Някои хора си мислят, че през зимата, понеже се потят по-малко, не миришат чак толкова. Заблуждават се.

На ескалатора се возеха стотици весели деца на възраст 9-10 години, които си правеха селфита за тик-ток и пееха „тррр щибиди доп доп доп щип щибиди дабалу дабалу дабалу йес йес йес“. Толкова се умилих, че пророних сълза. Не е ли прекрасно, че децата ни владеят чужди езици и дори пеят песни на тях? А ний на тяхната възраст какво знаехме? Нищо не знаехме. Правехме си кюфтета от пясък като последни бунаци. Толкова такива кюфтета съм изял, че вече пясък да не видя!

Имаше едно момиченце, което докато си правеше селфи, едновременно пееше и се чеплезеше. Докато се качим догоре с ескалатора, клипчето ѝ вече беше навъртяло 140 хиляди гледания. Докато слезем обратно, вече беше минало милион и половина. А някои разправят, че хората вече не се интересували от изкуство! Айде, моля ти се…

Тръгнахме да търсим подарък на малкото всичко. Малкото всичко е спортна натура, и аз насърчавам тия негови влечения, та почнахме да му търсим подарък, свързан със спорта. Намерих му нещо страхотно – калъфче за айфона със снимка на Лео Меси. Да си личи, че е спортистче момчето.

Поогладняхме и викам на жената:

– Дай да седнем да хапнем нещо тука.

Нали постоянно ми дудне, че не съм я извеждал да вечеряме навън, ето сега ще я изведа… Седнахме на Макдоналдса, аз си взех три двойни чизбургера и два пъти големи картофки, а жената взе филе о фиш. Тя все на изтънчени ястия налита, милата.

Наядохме се и пак отидохме да се бутаме. Аз след доброто хапване се почувствах ларж и купих на жената мицеларна вода и лак за нокти с флорални мотиви, общо за 82 лева и 60 стотинки. Празници са, нека и тя се почувства човек…

Касиерката в магазина за козметика леко ме издразни. Пита ме: в брой ли ще платите или с карта?

Изгледах я лошо. Кво я интересува как ше плащам? Шси плащам, както си искам. Кво си вре гагата в моите работи?

Влязох в железарията да си купя нещо и за мен. Загледах един гаечен ключ деветка, видя ми се много хубав. Аз вкъщи имам три гаечни ключа деветки, ма що да не си взема и тоя. Не се знае дали в някакъв момент другите три нема да се изгубят някъде и тоя внезапно да ми потрябва. А и цената му беше добра – шес и деведесе и девет, кво му плащаш. Загледах го известно време и тъкмо щях да го взема, когато някакъв нацепен тип с бръсната глава и татуси на врата ми го грабна пред очите и тръгна към касата.

Направо откачих.

– Алооууу – викам – Тоя ключ аз си го бех харесал.

А той ме гледа нагло и вика:

– Ми, кат си си го хареса̀л, да си го взема̀л.

– Ти нема ми говориш така – викам – щото ше стане проблем.

Не че ми трябваше тоя ключ деветка, ама въпросът е принципен. Откъде накъде некой ше ми го земе пред очите? Посдърпахме се така с тоя наглец, посбутахме се, препсувахме се яко стотина пъти, а той по едно време ме фана за ръкава на якето и го отпори. Ма аз тва яке и без тва щях да го фърлям, вече го нося единайста година.

Та след като се попсувахме и побутахме с тоя, усетих как изведнъж ми олекна. Те сигурно затва на пазаруването по моловете му викат шопинг терапия. Щото наистина ти олеква некакси след всичките тия емоции.

Зехме и една пластмасова коледна елхичка метър и десет за 43 лева. Отначало ми се видя много скъпа, ма па от друга страна тя е за многократна употреба. Държиш си я в мазъта, а като дойде Коледа само я вадиш, замиваш я с веро и хладка вода и си ти. Ако изкара десет години, ше ми се върже на четри лева и трийсе годишно, кво му плащаш.

Излязохме от мола с покупките, а отпред некво лапе свиреше на цигулка тъжна мелодия. Аз по принцип много мразим некой да ми натрапва изкуството си и никога не давам пари на улични музиканти, щото тва според мен си е живо изнудване, ама тоя път заради наближаващата Коледа ли, не знам, ама се почувствах по-добър и му пуснах в калъфа на цигулката 30 стотинки.

– Да си купиш нещо – викам.

Натоварихме подаръците на кията и жената пак почна да дудне, че туршиите, дето през октомври ги натоварихме у майкини, още са в багажника и не съм ги свалил в мазъта. Ама кога да ги сваля? Тамън ги докарахме, почна световното и ми беше адски натоварено – по четри мача на ден. Нямах време за сваляне на буркани в мазъ. Лошото е, че някои от тях май са дали бомбаш, защото в багажника започна да се процежда една неприятна миризма. Трябва да ги проверя тия дни, щото бомбашът е най-страшният бич за туршиите.

Прибрахме се вкъщи, а по-голямото всичко продължава да чете „Властелина“. Викам му:

– Абе ти наистина си се повредил. Ше се обуначиш с тия книги бе, пусни си да гледаш нещо. Айфон съм ти купил, таблет съм ти купил, плейстейшън съм ти купил. Дръж се като нормалните деца.

А той по цял ден се дзвери в тия малоумни книги.

Няма да стане човек от него, казвам ви.

Не знам на кого се е метнал такъв. Ние в нашия род такива задръстеняци нямаме.

От ivosiromahov.com


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От трифоновщината може да се

    36 34 Отговор
    роди само сиромаховщина- духовна и прозаична ! Толкоз години до Слави, зер , не прощават !

    Коментиран от #8

  • 2 Голям лизач е този палячо,

    42 21 Отговор
    нагажда се според госта си и заедно запява с него. Един ден е ляв, на другият е десет, това са най отвратителните безпринципни хора, ненавиждам ги.

    Коментиран от #9

  • 3 Това е

    40 23 Отговор
    Продължение на чалгарската политика и подобието на хумор в Славчовата телевизийка.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Читател

    46 13 Отговор
    Голям си Иво Сиромахов браво,това сие сценарий за филм направо.Ще стане хит,заснеми го с няколко от приятелите актьори и актриси за по евтино,така де и взимаш 2,3 камери на аванта от дългия, Евгени е пич ще напише саунтрак 2 дена.Поздрави и бъди здрав

    Коментиран от #7

  • 5 Летописец

    32 7 Отговор
    Така си е то !
  • 6 Читател

    56 8 Отговор

    До коментар #3 от "Това е":

    Човека е прав за абсолютно всичко,нима не сме като стадо кози засили се към зрителите крушови дървета😁
  • 7 Читател

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Мой да бутне и два три лева на артисти студенти . Два три лева къде не ги е дал ?

    Коментиран от #11

  • 8 неееееееееее

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "От трифоновщината може да се":

    А от твоите коментари какво може да се роди? АБСОЛЮТНО НИЩО И САМ0 НИЩО!!

    Коментиран от #36

  • 9 Констатирал

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Голям лизач е този палячо,":

    По добре така, отколкото като тебе н...........
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Читател

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    2,3 не но по едни100 лева на ден може да го направи той ще си го режисира и ако вложи едни 5,6 хиляди после ще напълни салоните,пък и ще даде възможност на младите да се изявят.
  • 12 Българин BG

    32 15 Отговор
    Може и да не ни харесва политика Слави , или дори и човека Слави . Но само той си направи труда да търси и събира български творци и писатели . Това е българската култура . По добре да и се радваме .Защото друга нямаме. Всичко е потопено под щатско и турско .

    Коментиран от #17, #20, #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Слави може да е

    24 11 Отговор
    Кух но Иво си струва парите заедно с Ивайло Вълчев.Другите са измет.
  • 15 1221

    20 8 Отговор
    Този и жена ли има? Така си представям наказанието за греховете от предишни животи - да се омъжиш за такъв. 😄
  • 16 Ром Бакарди

    30 14 Отговор
    Евала от мене за тебе-сирумахов! Хараби ги пишиш тез нища. Хем смешну, хем ирунично-тъжно. Ама такваз е действителноста у балгариата. Сички сми тарикати.
  • 17 Какво общо

    13 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин BG":

    Има Слави с културата?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Това добре ли е за Европейския Съюз

    13 2 Отговор
    На сух хляб съм за Бъдни Вечер, Коледа и Нова година заради полицаи които не ме оставят да дишам заради критики срещу Борисов и Гешев!

    Коментиран от #31, #32

  • 20 Не, братушка, ние руснаците

    12 14 Отговор

    До коментар #12 от "Българин BG":

    ви разказахме играта, а не американците ! Да очерняш народа си за да доведеш глупаците до възторг не говори добре за вас!
  • 21 професор

    50 5 Отговор
    Сиромахов образно е описал простащината на днешния български живот- молове, консуматорство, липса на духовност, простотия, малокултурие, провинциализъм.Браво ! Времето на бай Ганьо сега! Затова Алеко Константинов е най-големият български писател за всички времена !
  • 22 Терминал 2

    40 9 Отговор
    Великолепно описание , образно, правдиво, точно на простотията на българина. И след сто години ще е така.
  • 23 навън!

    17 3 Отговор
    Давам идея на Сиромахов да доразвие идеите си, подобни на Георги Мишев- да напише нещо за новия бай Ганьо и свитата му Дочоолу Гочоолу Данко Хаирсъзина и Гуньо Адвокатина. Бай Ганьо в мола , или бай Ганьо бизнесмен, или бай Ганьо комунист-капиталист, бай Ганьо- съвременен тарикат и мутра. И целият народ се изнася навън!
  • 24 Бамбука

    5 7 Отговор
    Питали го как ще плаща и се възмутил. Прав е. Досега за всичко са им плащали, без значение за лъжа или платени простотии, или най-вече за предателства.
  • 25 Зелен Демократ

    5 7 Отговор
    Помня го как в началото на Ковид Цирка беше умерен, дори критично настроен към нашите извращения, но после с един рязък завой подкрепен може би с някакви "зелени" идеи започна безмилостно да громи анти-ковидваксарите. Зае достойно място до други наши герои-като Витанов, Баба Радка, Казанджията и др. Респект и Поклон Ивче!
  • 26 Исторически парк

    23 6 Отговор
    Тука в коментарите гледам доста разпознаха себе си и почнаха да плюят сиромаха ахахах

    Коментиран от #27

  • 27 Читател

    24 4 Отговор

    До коментар #26 от "Исторически парк":

    Правилно така прословутата ни интелигентност я няма вече в такива количества,а Иво е класа тънък хумор, сарказъм,ирония който разбрал разбрал, други те обиждайте като Ви е толкова акъла.

    Коментиран от #39

  • 28 Ивелин Михайлов

    27 4 Отговор
    Описал е накратко 80% от българските мъже

    Коментиран от #29

  • 29 Читател

    17 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ивелин Михайлов":

    И мъже и жени и деца, подрастващите също но за 80 процента си прав както и професор Иво Петров
  • 30 ИВОООО ТЯ БАБАТ И ИНТЕРНЕТ И ТЕЛЕВИЗИЯ

    0 5 Отговор
    НЯМАШЕ ОТ ДЕТ ПРАЙШ ПАРИ. СИГУРЕН СЪМ ЧЕ И В ПАРЛАМА МЕНТА НЕ Е БИЛА ДЕТ СА НА МЪРДА И ТИ И НИИИИИЩУ НЕ СВЪРШИ. БАБА ТИ ПРАВЕШЕ МАТЕРИАЛНИ НЕЩА КАТО БАНИЦА МАНДЖА И ВЪРТЕШЕ МОТИКАТА...... ТВА СА ЧУЖДИ ЗА ТЕБ НЕЩА И ЯВНО ГЕНА ТИ СА Е ИЗРОДИЛ И ПО НИЩО НЕ ПРИЛИЧАШ НА БАБА СИ...
  • 31 ИЦЕ,ИВАНОВ,

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Това добре ли е за Европейския Съюз":

    Това ти ли си бе...пинокио😀
  • 32 555

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Това добре ли е за Европейския Съюз":

    От чешмата ми тече кална вода. С голямо нежелание мога да ти сипя половин чашка, да си намокриш лебеца.
  • 33 681

    21 4 Отговор
    Aбсолютно точен както винаги.... разпознахте ли се, братя.... муаха
  • 34 Интелигентните хора

    10 2 Отговор
    са много добри на иронията!
  • 35 Защо

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин BG":

    да не ни харесва Слави? Не лъже, не краде, не се сдуши с мафиите, държи си на принципите, помага на хората! Постъпва честно и достойно! На мен всичко това ми харесва! Ако на някой не му допадат тези качества, има сериозен проблем с ценностната си система!
  • 36 Как нищо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "неееееееееее":

    Прокопи кви пробити центи му брои за грантове
  • 37 Кръгъл

    4 9 Отговор
    бездарник. Ама претенциозен
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ела

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Читател":

    Няма нищо тънко, никакъв сарказъм, нито пък класа. Даже е доста булевардно. Може би и за това се харесва така масово. Но описанието е точно за болезнено голяма част от народа.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тгатева

    1 3 Отговор
    Такъв народ е идеална почва за виреенето на субкултурни явления като вашето шоу ако не бяхме такива вас нямаше да ви има отпадъци долни
  • 42 Шеесе и пет

    7 0 Отговор
    Доста точно описание.
  • 43 Като

    3 2 Отговор
    прочетох доста трудно писанието търсейки смисъл в него,си помислих,че този иначе кадърен човек е пропуснал една доста добра възможност да направи творческа пауза.
  • 44 пенко

    0 0 Отговор
    ГЕРОИЧЕН --- СЕИЗМИЧЕН --- "ТОЙ Е НАШАТА ОПОРА ---ТОЙ Е НАЩА ВИСОТА " !!!!!!!!!!!