Last news in Fakti

26 Декември, 2022 13:22 25 365 47

С нощния влак Варна-София

  • влак-
  • жп линия-
  • гари-
  • пътуване

Една одисея по релсите

С нощния влак Варна-София - 1
Снимка: YouTube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Часът е 4 без 20 сутринта. Нощният влак Варна-София спира за минута на гара Червен бряг. В него се шмугват няколко привидения. Начумерени мъжаги без багаж. Тръгнали са на работа в столицата. Там трябва да са в 6:05 ч., ако не се случи някой сакатлък с контактната мрежа. После ще се мотаят 2-3 часа до началото на работния ден – кафета, цигари, лафове, шкембе-чорба, кой къде се напил и как се изложил, и обратното. Надницата им ще е усвоена преди да е изработена. Зомбитата надушват свободни места, разбутват спящите пътници и заспиват още преди да са седнали. Вечерта в девет ще се приберат в къщи. Ще имат време да хапнат, да се накарат на децата и да теглят по една псувня на жената и всички партии. Ще дремнат два-три часа и всичко ще започне отначало. Мъжете хъркат като параходи.

Влакът профучава край лудницата в Карлуково.

„Тия тука са си най-добре…“ - обажда се сънен глас в тъмното.

В 4 и 5 влакът спира на гара Роман. Чакалнята – огромен, празен аквариум, спомен от силните години на градчето. Броят на зомбитата се увеличава. Те са спали двадесетина минути повече от червенобрежките, но не им личи. Изпопадат като брулени круши по свободните седалки и захъркват моментално. Някой опитва да ги заговори, но вече е късно. В 4 и 20 влакът е на Мездра. Възлов жп възел. Броят на работещите в София драстично скача. Вече се виждат и нагласени дами - първото съществено нововъведение в пейзажа. Двама полицаи свалят от влака съмнителен несретник без лична карта. Дамите вадят телефони от калъфите. Те опитват да влязат във фейсбук, а мъжете – в покоите на Морфей. Успехът им е променлив.

Чува се ранобуден петел и лека суматоха. Влакът е спрял на гара Зверино. Бивше индустриално село с вече изветряла слава. Но с респектиращо име, каквито са и хората, които се качват. Тежка псувня раздира мрака и стряска дремещите баби от източна България. Часът е 5 без 20. Дефилето ни приветства с един от коронните си номера. Небръснат мъж с блеснал поглед вади бутилка от Дерби Кола, пълна с домашно вино. Вече няма свободни места. Мъжете пият в коридора. Кондукторка с добре оформено катинарче кудкудяка делово: „Тука непроверениии…“. “Пий или изчезвай“, изломотва и един от мъжагите. Кондукторката се кикоти. С рязко движение отваря вратата на купе и пали лампата, като надзирател в Дахау. „От Мездра и Зверино непроверенииии…“. Заслепените концлагеристи в купето вдигат ръце пред очите и пъшкат в нестроен хор.

В 5 и нещо тренът поема още пролетариат от гара Лакатник и Церово. Следващата гара е Своге. За зла участ на неподозиращите, в градчето е пазарният ден и коридорите са пълни със стрейнджърс ин дъ найт. Плюс илиянски торби, вързопи, чували и всякакви способи, които могат да пренесат стока за продан.

Контактната мрежа устоява! Влакът тържествено влиза в столицата. Всички се пръсват нанякъде. От източните квартали бавно се спуска бялото платно на новия ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 143 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Ама днес не устоя.
  • 2 КОТарАК

    59 21 Отговор
    ми стани и ти работник бе , платен ,,интелелктуалец /както казваше един футблен шеф-къщичка за птички построил ли си? като построиш давай акъл на отруденият народ

    Коментиран от #34

  • 3 Жеко от Брусарци

    60 9 Отговор
    Ясно е, че населението е окаяна сбирщина клетници, аз, ако съм деликатен възпитаник на Сорбоната, като авторът ГАНЕВ, нямаше да се омешвам с простосмъртните, или пък, щях да ги наругая директно, а не под формата на срамежлива критика към БДЖ.
  • 4 Мизерия!

    98 29 Отговор
    Това е лочината в която ни превърна Борисов и простотията му. Това е пренесено и във влаковете.

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Милене бе..

    77 8 Отговор
    Много черно и кафкианско си го наслагал,иначе пращи от реализъм,мн.добър 5,седни си..

    Коментиран от #16

  • 6 Да де

    70 27 Отговор

    До коментар #4 от "Мизерия!":

    Кочина! Гербава кочина!
  • 7 Весо

    53 18 Отговор
    Горкият автор - трудно е за потомствен аристократ да пътува с БДЖ

    Коментиран от #26

  • 8 Самата истина

    54 5 Отговор
    Налагало ми се е често до преди две години да пътувам с този влак от червен бряг до софия и обратно
  • 9 Гарите

    62 7 Отговор
    В червен бряг карлуково роман мездра и зверино бяха луксозни а днес са кочиниини
  • 10 ТОЗИ ПЪТЕПИС НА КОЛЕЛА ДА ГО ФИЛМИРАТ

    40 2 Отговор
    ...И ДА ВЪРВИ ПО РЕКЛАМИТЕ МЕЖДУ ...ЗА „БИРАТА...ДЖАГАЛА ДЖУГАЛА” И ОНЯ „ДЕТО ГО...ИМА.”....😀....
  • 11 ДАаА

    68 7 Отговор
    Да пуснат влак, който пристига в София в 7:30- 8:00 часа. Какво е това пристигане в 6 часа сутринта? Колко време ще издържат тия хора с недоспиване? Влаковете изобщо не са с удобно разписание. То и във Варна има 1 влак, който пристига в 6 часа сутринта, което е безсмислено.

    Коментиран от #45

  • 12 Голем смях

    47 22 Отговор

    До коментар #4 от "Мизерия!":

    Да бе..преди ГЕРБ влаковете летяха с 200.Столичаните работеха в прованса.Пролетариатът пиеше само 12 годишно ...шотландско...без лед.А че ГЕРБ не управляват от 2 години....Просто Иван Костов е виновен...

    Коментиран от #13

  • 13 Така е

    53 21 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Taкa e! Простотията на Борисов е несравнима. Простащината в този влак, пасти да яде пред простотията на Борисов. Прост, та дрънка от простотия.
  • 14 Миленчо, иди в Княжево

    80 7 Отговор
    сутрин и виж как перничани идват в София.
    Също като с влака само че не спят толкова дълбоко щото все пак трябва да кормуват.
    Липса на държавническо мислене е това. Но друго от едни крадци и измекяри не може да се очаква.
    А бай Тошо правешкият селянин беше направил във всяко градче по един завод да им хората да се препитават и да не мигрират.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    39 6 Отговор
    Готино!!!Браво на разказвача!!!Стилът на изказ ми е познат от миналото,ноо не мога да се сетя Засега от кой автор!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "Милене бе..":

    Като не си пие редовно хапчетата го избива на "критически реализъм"....
  • 17 Лукчо

    43 9 Отговор
    Преди няколко седмици ми се наложи да пътувам с нощния влак София-Варна.Бях се зарекъл да не го правя преди много години.Взех си бизнес класа-спално.Ужас-пълен.Мръсно и студено.Чаршафи с петна,прах и парното спря след излизане от столицата. Не го препоръчвам на никой.

    Коментиран от #23

  • 18 Чичо Вичо от село Дибич

    10 39 Отговор
    На ваше място никога повече не бих докоснал клавиатура или писалка. Изтезанието, да ви чете човек, е безгранично.
  • 19 Механик

    40 16 Отговор
    Как не ви е срам бе "интелигенцията"? Как можете така да хвърляте кал по тия които ви хранят? Да, тия работници ви хранят, щото грантовете дето ви дават за да плюете, пак от на тия работници трудеца идват.
    Онзи ден един плювач се бе изругал на да "Опълченците на Шипка", днес тоя не знам къф и той.
    Казах го онзи ден и пак ще го кажа: На такива по 120 тояги на голо и да се излъчва по всички ТВ, а гледането да бъде задължително. После ако оживее, да лови пътя за САЩ. Там няма такива "ганчовци" и ако има късмет да не го застрелят в някой мол, ще може свободно да си се друса с каквото си иска!
  • 20 Винкело

    43 1 Отговор
    Сякаш гледах филм на Кустурица...
  • 21 Суха съчка

    34 4 Отговор
    Милене като поживеете малко в София загубвате връзка с реалността това където го описваш е нищо сравнение с малките градчета и селата и не е от 12 години а много по отдавна.Бих на написал за п......ята в София но не съм Алеко не че сега е по различно.
  • 22 гост

    17 18 Отговор
    Първо си избиете от главите че работниците хранят интелигенцията, ние си продаваме услугите на запад и плащаме най-високите данъци в България 🤣 Пък на който не му харесва БДЖ, да си спретне споделено пътуване
  • 23 ⚜️Просветен⚜️

    20 10 Отговор

    До коментар #17 от "Лукчо":

    Лъжеш! Спалните вагони са нови, чисти, с климатик! За останалите вагони незнам! Тъй или инак влака и битовизма с него са отколешна българска
    черта! Дори Алеко описва Бай Ганьо във влака! Авторчето несретно копира с преправен реализъм!

    Коментиран от #24

  • 24 Лелеееее

    23 14 Отговор

    До коментар #23 от "⚜️Просветен⚜️":

    То във влака е по лошо и от спалнята на Борисов. В нея поне има марково уиски, пистолет и милиони крадени евра и кюлчета със злато. А във влака, само простотията му се търкаля.
  • 25 От чужбина

    20 2 Отговор
    Всичко описано е подобно и във Великобритания. Много хора сутрин пътуват с влакове до Лондон и след това с метро или автобус. Характерното е, че в пиковите часове влаковете са много на често. Влака се обслужва само от ЕДИН ЧОВЕК - машиниста. Влаковете са в голяма степен "автоматизирани", но естествено възникват и проблеми. Например при някаква авария много хора трудно се прибират в къщи, а други изпускат полети от близки летища. На няколко пъти влака спира и ... не може да се отворят вратите, които се отварят контролирано от машиниста и от пътниците с натискане на ел.бутон. А най-глупавото е, че на някои компании като потърсите разписание за влак тръгващ от определена станция и спиращ на определена станция получавате "някаква" информация за влаковете, но в обратна посока!!! Другото характерно за всичките им "превозни средства" е табелката. В българския вариант тебелката е "Варна-София", а в англииския вариант е само "София". На пръв поглед не е от значение, защото не ви интересува от къде идва влака, а за къде отива. В действителност обаче тази малка липса на информация води до известно объркване. В крайна сметка просто държавата е по-богата и влаковете им са много по-нови, бързи, тихи и т.н. А кондуктори практически няма или много рядко вътре във влака. Обикновено проверките са на гарите.
  • 26 Анонимен

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Весо":

    Очаквано, все пак е от благородната фамилия Ганеви.
  • 27 Матей преображенски

    25 14 Отговор
    Типична картина на латиноамериканизация,липса на заетост,мизерни доходи в малките населени места ,експлоатация от чорбаджии и феодали,аргатлък.Какво ще работят в СовЕто или Бронкс,освен по строежите,общи работници?При ония постижения и перспективи към 1990г. сега трябваше да сме изпреварили още много страни и наредили сред първите 20.Нация техническа,нация космическа,още към 1980г. не беше празен звук и хвалба,а сега къде щяхме да бъдем,на Еверест,ако не ни бяха препънали американците,трябвало да ги следваме,и целия деструктивен запад.Ако има някакъв шанс руснаците да ни отърват,почваме от нулата,да си го знаете.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защо

    16 2 Отговор
    Защо не се допускат коментари, които нито са обидни, нито цинични, нито засягат автора или уеб сайта
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мани го бе

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Тоя сутрин закусва шкембе чорба.Кво искаш повече?
  • 35 някой

    23 1 Отговор
    ,,........кондукторКА с добре оформено катинарче...." Авторе,кво е туй чудо бе?

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бате Енчо

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "някой":

    Па ти да не си социален инвалид и да не си виждал жени с мускетарски мустак. Тееваукратуната.
  • 42 статията е забавна

    13 2 Отговор
    Но такъв е живота. По света и у нас. Автора какво иска? Ако е летял с чартър руски туристи да види как пияни рускини се хващат за косите . . . щеше да има по-малко комплекси.
    На мен в Париж . . . с африкански произход ми е повръщал в краката посред бял ден.
  • 43 Ужас

    17 9 Отговор
    Доста глупава статия, целяща да настройва хората един срещу друг, надявам се,се чувствате по-добре като развивате чувството си за хумор, срещу хората,които се борят за оцеляне, развивайте журналистическите си умения като ги защитавате в тези Светли празници!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДАаА":

    Спасението за тези хорица е ясно.Под наем, после заем и заробват децата си да изплащат панелката до живот.А София скоро и 3 млн.ще стане.

    Коментиран от #46

  • 46 МН1МН

    7 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха":

    Хората трябва да имат възможност да бъдат мобилни, да пътуват, без да се налага да сменят жителство. За целта трябва транспортът да е уреден, удобен, практичен, ЛОГИЧЕН. Кой за каквото и да пътува до големия град, няма смисъл да пристига в 6 часа сутринта. Който е измислил разписанията на влаковете, е някакъв некадърник, пълна липса на логика, разум, ПРАКТИЧНОСТ.
  • 47 Гост

    5 3 Отговор
    Ха ха ха - расписанията са такива,че преди влака 5мин. тръгва автобуса,въобще не е некадърник