Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Декември, 2022 13:00 3 432 60

Евгений Кънев: Войната в Украйна - най-трудната прогноза за 2023 година

  • путин-
  • русия-
  • руска агресия-
  • украйна-
  • война

Най-лесно е да се каже, че има само три варианта

Евгений Кънев: Войната в Украйна - най-трудната прогноза за 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сред най-трудните прогнози за следващата година безспорно е тази за войната в Украйна. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Най-лесно е да се каже, че има само три варианта:

победа на Украйна, някаква победа на Путин (която едва ли ще е още следващата година) и замразяване на конфликта без победител около сегашната фронтова линия. Такива прогнози - всички ще се съгласят - нямат особена стойност.

Още новини от Украйна

По-интересно е дали можем да извлечем някаква историческа логика от събития в миналото, подобни на днешните и така да направим прогноза. Ето няколко важни извода:

(1) След загуба на Русия в продължителна война - винаги се сменя не само режима в Кремъл, но и неговата идеология.

Русия два пъти в съвремието е била в губеща война - в началото и края на ХХ век.

В първия случай - със загубата в Първата световна война през 1917-1918 г си отива царизмът и тристагодишната династия на Романови (нарекла себе си така с претенцията за Трети Рим). Всъщност болшевиките спасяват империята - единствената оцеляла до днес в Европа.

Във втория случай - Афганистанската война, СССР беше доведен до пълно изтощение от войната и политиката на Рейгън и така комунизмът рухна.

Следователно, краят на войната в Украйна е много вероятно да е краят не само на Путин,

но и на неговата идеология - сбирток от нацизъм, православния Трети Рим, панславизма, руското самодържавие и всичко, което дава величие на Русия и закрепва властта на нейния лидер.

Новата идеология ще е тази на новия елит, който ще смени елита на Путин - вероятно през преходно управление, както през 1917 и 1991 г и е много вероятно да е либерално-демократична от източно-азиатски тип. Защото Русия ще е останала без технологии и ще трябва да наваксва, както винаги се е случвало от Петър Първи насам.

(2) Краят на войната идва тогава, когато Русия няма повече ресурси да воюва и да крепи вътрешния мир.

През 1917 г Русия губи серия от битки, избухват бунтове и две революции, а през 1918 г подписва капитулация с Брест-Литовския договор пред Германия, Австро-Унгария и България (от българска страна подписва премиерът Васил Радославов).

През 1989 г. СССР е напълно финансово изтощен, по магазините няма елементарни стоки от първа необходимост. А напускането на съюза от балтийските републики на следващата година обезмисля самия съюз, който след неуспешен опит да бъде задържан с преврат се разпада.

Има различни оценки колко дълго още може Путин да води война, като най-често лятото на 2023 г се смята за края на войната. Санкциите започват все повече да тежат; никоя голяма страна не подкрепя финансово и военно Русия; бюджетните постъпления от газ и нефт ще намаляват; а нова мобилизация може да обърне тотално настроенията и да предизвика бунтове, които властта да не успее да потуши лесно, ако в тях се включат и военни части.

Напрежението между претендите за власт също расте - службите, военните, паравоенните и олигарсите: всички те вече са наясно, че краят на Путин е близо и позиционирането в бъдещата власт е въпрос на живот и смърт.

Затова най-вероятно през 2023 г ще е краят на Путин.

(3) След тежка военна загуба, Русия винаги губи територии, чието връщане става в основата на следващата идеологическа доктрина.

С Брест-Литовск Русия загуби над 1 млн кв км, възкръснаха или се появиха нови държави: Финландия, Полша, Естония, Латвия и Литва, Украйна. Постепенно обаче със серия войни СССР си връща Украйна и Балтика и голяма част от Финландия и Полша.

С разпадането на СССР, Русия реално изгуби контрол над Балтика, но го запази върху другите републики. Това обаче започна да се променя първо с Грузия, а след това с майданите в Украйна. Още преди да е завършила войната, Русия вече няма същия контрол върху средноазиатските държави, където влиянието на Китай и Запада започва да я измества. Този процес още повече ще се ускори с падането на Путин и вече става неясно дали самата Русия няма да се разпадне.

Всъщност, бъдещето на Русия като империя или нормална страна ще зависи от нейната способност да запази Сибир.

Без него Русия спира да бъде фактор в международните отношения. Ако обаче елитът на Русия избегне нов Нюрнбергски процес като причинител на войната - то нова война на Русия в Европа ще има със сигурност във втората половина на века.

В следващия пост ще анализирам последиците за България от войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма трудно

    13 32 Отговор
    този ще бега като кадафи или чаушеско може и като садамъ ... все тая

    Коментиран от #5

  • 2 УКРАЙНА🇺🇦

    15 37 Отговор
    Путлер е мъртвец след един месец никой повече няма да го търпи

    Коментиран от #9

  • 3 ЛИЛИ

    32 11 Отговор
    КЪНЕВ ВОИНАТА В УКРАИНА ЩЕ БЪДЕ БАИДЪН КАПУТ
  • 4 Адам Хилтън

    12 7 Отговор
    "Демокрацията" причини на руската икономика по-голям срив отколкото Втората световна война - и това казва достатъчно, за шарлатанщината която е "свободният пазар." Един от бащите основатели на САЩ - Александър Хамилтън е признал че САЩ е станал икономическа сила, благодарение на субсидиране и протекция на домашната промишленост и икономика от чужда конкуренция. А не да ги оставиш сами да се оправят, и да бъдат изкарани от бизнес от чужди компании които имат 100-летия преднина и в капитал и опит в пазара. С други думи - да оставиш магарето си в калта, не е икономически модел.
  • 5 Хихихи..

    33 9 Отговор

    До коментар #1 от "няма трудно":

    И в каква посока ще бяга? Обикновено руската армия бяга на запад - питай баба си как ги е срещала с китката на Орловия,твърде вероятно е и ти да продължиш щафетата..
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 26 Отговор
    има само един вариант.русия ще рухне икономически,после политически ,а преди това и военно.Военното и рухване ще стане до зимата на 23г, едновременно с икономическото.

    Коментиран от #20, #53

  • 7 Пич

    14 6 Отговор
    Четвъртият случай е , да те намери ФСБ !!!
  • 8 С огромната помощ на САЩ и Великобри-

    12 26 Отговор
    тания през Втората СВ СССР се нареди сред победителите. Потърсете в руското издание на Гугъл и ще видите истината за Ленд - лиз. Сега Америка е на страната на Украйна, а Китай не иска да си разваля търговията със Запад. Китай натиска путин да приключва с войната, защото Поднебесната почва да губи много от намаления износ към развитите страни. Китай не дава оръжия и съвременни технологии, русия е обречена. Мюсюлманите в русия са повече от 60 млн. , скоро ще им свърши търпението и бунтовете не са далеко!

    Коментиран от #10, #13, #16

  • 9 Ааа...

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ама , мъртвец , като твоите мозъчни клетки ли ?!
  • 10 За малко

    28 4 Отговор

    До коментар #8 от "С огромната помощ на САЩ и Великобри-":

    Ако беше написал и че САЩ са ни освободили от турско робство щяхме да те изберем за идиот на годината, сега оставаш на второ място след ръкуващия се с невидими Байдън:)

    Коментиран от #14, #15

  • 11 12340

    6 2 Отговор
    По-кадър форумни тролове - плювачи имаима, от генчо русофоба!
    .....
  • 12 Путинофил

    7 1 Отговор
    " Третият Рим" вече се е преместил във Варна и Бургас!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ф.М.Достоевски:

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "За малко":

    Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата война и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население". Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!" — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!..."
    „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин." А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобо

    Коментиран от #25, #54

  • 15 Не свършиха ли вече

    10 17 Отговор

    До коментар #10 от "За малко":

    сбърканите русофили, които вярват, че през тези цели 14 на брой руско- турско войни за Проливите, в една от тях руснаците са решили да ни "освободят"?
  • 16 Въпрос

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "С огромната помощ на САЩ и Великобри-":

    Под "развити страни" да не би да имаш предвид държавите, които забраниха къпането и отоплението?

    Коментиран от #30

  • 17 Руските либерасти

    16 2 Отговор
    Русия никога не е побеждавана с външен военен натиск. Външната опасност винаги сплотява руснаците за поредната Отечествена война - след натиска на монголите Русия се разшири до Тихи океан,след полско-литовското нашествие Варшава стана крайграничен град на Руската империя,след шматкането на Наполеон в Москва казаците си пиха кафето в Быстро в Париж,Хитлер лаЯ пред потите на Москва и ...и червеното знаме се развя над Райхстага. Русия е страдала от собствените си леви либерасти и те са и докарвали вътрешна имплозия - болшевиките на два пъти през 1917 и 1991г. с американски и немски пари успяха да разпаднат държавата.

    Коментиран от #28, #31

  • 18 АБВ

    8 7 Отговор
    Краят на Путин и краят на Европа -звучи ужасно, но е напълно възможно двата края да съвпаднат...
  • 19 среднощен

    11 6 Отговор
    "...Санкциите започват все повече да тежат; никоя голяма страна не подкрепя финансово и военно Русия..";
    Това не е истината... Статията е опит за манипулация... Китай все още не се е "включила подобаващо" в решаването на конфликта...

    Коментиран от #22, #34

  • 20 АХА

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пич, смени си ника. Такива като тебе вече една година чакат долара да стане 200 рубли.

    Коментиран от #29

  • 21 Вова закривай блатная

    4 10 Отговор
    Още година да бъде ритана раша и капитулира
  • 22 среднощен

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "среднощен":

    "...Санкциите започват все повече да тежат; никоя голяма страна не подкрепя финансово и военно Русия..";
    Това не е истината... Статията е опит за манипулация... Китай все още не се е "включила подобаващо" в решаването на конфликта... Докато, САЩ и ЕС вече са "страна по случая"...
  • 23 Макробиолог

    11 5 Отговор
    Ако тръгне да губи СВО Путин ще започне война която ще приключи за 2 месеца на зап граница на Украйна.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 12340

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ф.М.Достоевски:":

    Тролски събрани съчинения, том 8?
    Ся "цитирай и Левски за освобождаването и заробването!

    Коментиран от #32

  • 26 Да, бе

    11 2 Отговор
    Предлагам да заложим на сигурното - прекратяване на съществуването на украйна, поне във фашисткия и вид и територия.
  • 27 РУСИЯ ПЕЧЕЛИ

    15 4 Отговор
    НА 100%.

    Коментиран от #45

  • 28 Прав си

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "Руските либерасти":

    Войната за руските орки е начин на живот, те друго не могат да правят! Това е така, защото са преки наследници на монголските варвари! Почти всичките са с дръпнати очи! Дори и Путин!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "АХА":

    За разлика от теб,руснаците са ми били противници и като противници винаги са ме уважавали!...Как мислиш,защо ли???За добро Е!!! това,което съм предрекъл ще стане.
  • 30 Що си толко неадекватно прост?

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    Че токът се вдига,има такова нещо.И какво от това?Не е голямо отражение на дохода.Даже в някои западни кат ти дойде писмото да те информира,на плика пише:брутално предупреждение.Хихихи.Даже и на майтап те избива,ръбийш.И да си прайш сметката,но....ПОНОСИМА е.
  • 31 Българин 681

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "Руските либерасти":

    Но този път руснаците са си взели поука.
    3-ти път тази грешка няма да я допуснат.
    Точно поради тази причина Путин изнесе военните действия извън територията на Руската федерация.
    По-скоро е възможно да се разпадне ЕС в следствие на гигантската криза за производствени суровини
    осигурявани до сега на добри цени от "лошата" Русия.
    Поживьом - увидим, както казват руснаците........

    Коментиран от #39

  • 32 Руски .....от

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "12340":

    чел ли си "Дневник на писателя" на Достоевски? Руският писател е заедно с руската войска през 1877 година и е пряк свидетел. А това го пише В.Левски в писмото си до Филип Тотю:
    " Това, брате Филипе, ако си забравил, да им кажеш на горните господиновци. Аз имам и закона в пазвата си от 67-мо. А и всичките войводи изпълниха ли, като им налагаше законът? То не ни е засега работата да говори, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва нека тегли България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошел. Кога стане нужда ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".

    Коментиран от #38, #55

  • 33 Ин шаала

    5 1 Отговор
    ще свърши с фалита на запада 2025ъа
  • 34 Китай не

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "среднощен":

    иска да губи огромния пазар на САЩ и ЕС, а и на Украйна. Другарят Си каза на Путин да преговаря с Украйна и да приключва войната до няколко месеца. Да не пипа ядреното копче, че Сибир му трябвал чист от радиация, все пак там руснаци ще работят за него, чакал ги с кирка и лопата.

    Коментиран от #36

  • 35 Ин шаала

    5 0 Отговор
    ще свърши с фалита на запада 2025ъа
  • 36 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Китай не":

    "Добре, щом казвате"...
  • 37 Тъй като руският

    2 6 Отговор
    народ винаги е бил, е, и ще живее подтиснат, бедно, безправно мигрира в съседните държави, особено в пограничните райони. Постепенно се създава руско малцинство, което не е обичано от местното население и са налагани някакви ограничения спрямо тях. Майка Русия обаче се застъпва за тях и идва да ги "освобождава" от време на време. Самите руски войници са се учудвали кого и защо освобождават като "поробените" живеят по-добре от тях. Това го е писал Достоевски за българите които според войниците "обикновените селяни живеят по-добре и от нашия помещик". През ВСВса се чудили защо немците са ги нападнали, а живеят с невиждан за тях стандарт. Същото казват и за украинците сега и крадат дори употребявано женско бельо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Как е изнесъл

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин 681":

    войната от територията на РФ? Та нали Русия е чак до Германия, на юг до България, на изток Курилите и Аляска, на север до полюса. Също в Кьонингсберг и до Сиатъл живеят руснаци.
  • 40 НЕ Я МИСЛИ РУСИЯТА

    8 1 Отговор
    ЕЕЙ! МИСЛИ СЕБЕ СИ, ЧЕ БЛИ@ЕШ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА АНТИХРИСТА УБИЕЦ САЩ!!!
  • 41 Е, ама верно сте мноооого

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "12340":

    големи тъ.....ри, това русофилите !
  • 42 горски

    9 1 Отговор
    Прогнозата е,че такива драскачи като Кънев,ще трябва да си търсят нов господар.Утре същия ,ще пише статие за руската необятна шир и великодушието на Путин.
    Който плаща,той поръчва музиката.....
  • 43 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    Съвременният Ирод Зеленски е готов да не остави камък необърнат от страната си, само за да остане жив и да напълни джобовете си до краен предел.
  • 44 стоян георгиев

    9 1 Отговор
    Това означава, че много повече украинци ще загинат в името на интересите на САЩ. А в Украйна са с промити мозъци, те са слепи и глухи, те не искат да знаят нищо, целият свят знае, че Америка е виновна, но не и Украйна

    Коментиран от #49

  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "РУСИЯ ПЕЧЕЛИ":

    100%.....има освен в твоята грава и в главите на Сталин,и банкянският финансист.......В математиката процентите са до 99,9999999999999999% в период,простифесоре!
  • 46 Лаврентий Берия

    4 1 Отговор
    Само подкрепата на САЩ позволи на Украйна да избегне поражението още в първите дни на руската специална операция, пише Newsweek. Без него историята щеше да поеме съвсем различен обрат: НАТО щеше да потъне в хаос, привържениците на Москва щяха да се активизират по целия свят, а самият Вашингтон щеше да бъде под заплаха.
  • 47 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    И ако украинците крадат ВСИЧКО и също вземат и дават подкупи, ВСИЧКО - изглежда, че корупцията може да се счита за победена, както каза Зеленски
  • 48 Лаврентий Берия

    6 4 Отговор
    американците създадоха биологични лаборатории на територията на Украйна, промиха мозъците на украинците, че техният враг е Русия, целенасочено насадиха омраза към Русия в цяло поколение, промениха ценностите, пръскаха вируси, провеждаха експерименти с украинци. Украинците, според проучване на американските разузнавателни служби, са най-непостоянните, променливи хора, с други думи, те лесно предават. затова върху тях бяха проведени такива изследвания и беларусите се оказаха упорити, не се съгласиха да разрушат страната си

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хан

    9 1 Отговор
    Този автор трябва да ходи да се лекува от тежка форма на шизофрения
  • 51 Хан

    5 1 Отговор
    Този автор трябва да ходи да се лекува от тежка форма на шизофрения
  • 52 Е Кънев Тоя се оказа много тъп, за това

    4 0 Отговор
    Ни дават мненията му по Всякакви въпроси!! От Реколтата на доматите догодина, до Войната в Украйна!! Използват го като Пълнеж!!
  • 53 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И всезнаещ.
  • 54 ЕвроАтлантически лъжец

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ф.М.Достоевски:":

    Това е долна манипулация, и е само малка част на текста от която си я извадил.По този начин нарочно си изкривил написаното. Ето тук е цялото писано от Достоевски.
    За нета:
    "Достоевски: Най-лакейският възможен случай. Ф. М. Достоевски за войната 1877-1878 година... "
  • 55 ЕвроАтлантически лъжец

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Руски .....от":

    В началото на август 2008 г. в Интернет, почти по едно и също време на няколко различни места, се появява едно „новооткрито” писмо на Васил Левски, в което той заплашва Каравелов и Ботев и ругае Русия. Твърди се, че писмото било в лошо състояние, щяла да му се прави графологична експертиза, та затова не можело да се покаже и т. н. В крайна сметка, писмото така и не се показва, но „цитатът” от него заживява свой собствен живот в мрежата:

    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“
  • 56 Фори

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Лаврентий Берия":

    Абе селски, абе бачо берия ,ако всичко това успеят да го направят американците ,в съветска република ,където всеки втори е агент на КГБ и повече от половината се определят като руснаци ,значи са много умни и велики.Но май дръкаш опорки.
  • 57 Украинка от Донбас

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Кресна":

    На почивка, обиколка, пазаруване. Имат имения на всякъде, а народа/украинци/ нека мизеруват, наемници нека се бият.
  • 58 Митев

    0 0 Отговор
    Добре,че има такива продажни и безмозъчни същества като теб,за да настройват хората в правилната посока,а какво ще се случи,никога не се меси в Божиите дела, защото не е безопасно.....
  • 59 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Да ни е честита нова поструска България от Балкария , Ингушетия и Татарстан !
  • 60 мен така ми се струва

    0 0 Отговор
    За да има Нюрнбергски процес трябва украниците да навлязат на територията на Русия и да заловят Путин и обкръжение. Нито САЩ, нито ЕС го желаят. А те са основните донори. По всяка вероятност, сравнително млад офицер от обкръжението на Путин в опеделен момент ще се опасява за живота си и ще реагира рязко и неочаквано.