Last news in Fakti

30 Декември, 2022 10:00 1 477 5

Жените на Арабския полуостров: все още твърде зависими от мъжете

  • катар-
  • мюсюлманки

Съвсем скоро много жени имаха възможността да подкрепят любимите си футболни отбори от стадионите по време на Световното първенство по футбол в Катар

Жените на Арабския полуостров: все още твърде зависими от мъжете - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки някои постижения, правата на жените остават ограничени в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар. Какво беше постигнато през 2022-ра и кои са ключовите теми за следващата година?

По много параграфи 2022 година не беше лоша за жените на Арабския полуостров. Съвсем скоро много жени имаха възможността да подкрепят любимите си футболни отбори от стадионите по време на Световното първенство по футбол в Катар.

И все пак в Саудитска Арабия, Катар и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) жените продължават да бъдат второразрядни граждани, които често са дискриминирани. Какво точно е положението на жените в тези държави?

Саудитска Арабия

Откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман започна през април 2016 г. обществената и икономическа програма “Визия 2030”, ситуацията на жените се промени - в някои отношения за добро, но в други - към по-лошо. През 2018 година жените получиха официално правото да шофират и за година и половина повече от 175 хиляди жени са положили изпити за шофьорска книжка.

От 2018 година жените могат и да подменят паспортите си без одобрението на настойниците им от мъжки пол, както и да ходят на кино с приятели. Въпреки това системата на настойничество все още е в сила и жените се нуждаят от одобрението на своите мъже-настойници, за да взимат почти всички решения. В случай на неподчинение тези настойници, които могат да са бащи, съпрузи, братя или синове - имат право да изпратят жените в т.нар. “пансиони”, ако пожелаят и завинаги, обяснява активистката Лина ал-Хатул.

Освен всичко това тази година три съдебни решения подчертаха болезнено разликата в правата на мъжете и жените в Саудитска Арабия.

През януари съдът в Медина определи глоба от 5 хиляди риала и осем месеца затвор за Ясер М. по обвинение във вербален сексуален тормоз над жена. През август обаче 34-годишният докторант Салма ал-Шебаб беше осъден на 34 години затвор, а месец по-късно Нура бинт Саид ал-Катани получи 45 години зад решетките - и двамата за това, че са споделяли в Туитър призиви за защита на човешките права.

“Последствие от това е повсеместният страх - хората не знаят какво е позволено и какво не”, коментира ал-Хатул. Според нея има да се извърви още дълъг път.

Обединени Арабски Емирства (ОАЕ)

Ситуацията на жените в ОАЕ е подобна на тази в Саудитска Арабия, обяснява пред ДВ Юлия Легнер - консултантка по въпросите, засягащи човешките права на Арабския полуостров.

След редица извършени положителни промени в законодателството, свързано с женските права, ОАЕ сега се счита за либерална и подкрепяща жените държава, особено от младите предприемачки. “Въпреки всичко обаче има и проблеми. Пропагандните послания за равенство и прогрес на жените контрастира с много от все още съществуващите закони”, обяснява Легнер.

В доклада на “Хюман Райтс Уоч” за тази година се отбелязва, че в ОАЕ все още е нужно настойникът на една жена да одобри и подпише брачния ѝ договор, ако тя иска да се ожени. Мъжете могат еднолично да решават да се разведат със съпругите си, но в същото време жените трябва да преминат през съдебен процес.

Неомъжените жени, които родят, срещат сериозни трудности при регистрирането на детето, тъй като държавата изисква валиден акт за сключен брак, за да бъде издаден акт за раждане. Ако бащата на детето е родом от ОАЕ, то автоматично получава гражданство. Ако само майката е родом от Емирствата обаче детето няма да получи документи от страната.

Както и в Саудитска Арабия, жените до голяма степен зависят от настойника си. Онези, които имат партньори, които ги подкрепят, живеят много по-добре, отколкото преди 5 години. “Но ако настойникът им иска да ги ограничава, те нямат свобода”, казва Легнер.

Катар

"Животът на жените в Катар също значително се е подобрил от 2018 и 2019”, казва Чинция Бианко от Европейския съвет по международни отношения.

Въпреки че настойническата система функционира и в Катар, което означава, че жените нямат право да се омъжват или да кандидатстват за нова работа без одобрението на настойника си, е “вярно, че катарските жени могат да водят сравнително свободен живот, стига настойникът им да не се възпротивява”, пише “Амнести Интернешънъл”.

Катар е и на първо място на Арабския полуостров по жени в университетите, запълвайки постепенно и липсите на трудовия пазар с работещи жени. Според миналогодишния Доклад за човешкото развитие, Катар е на 42 място в категорията “полово неравенство, докато през предходната година е бил на 44 позиция.

Според Бианко е учудващо, че жените от Катар и ОАЕ не проявяват особено одобрение към протестите на жените в съседен Иран, които започнаха след смъртта на 22-годишната Джина Махса Амини. Иранката от кюрдски произход почина след задържане в ареста за това, че не носила хиджаба си “правилно”.

Бианко смята, че причината може да се корени във факта, че жените в Катар от 20 години не са задължени да покриват косите си. На катарските жени е позволено да избират дали да се обличат според стриктните ислямски обичаи или според западната мода.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Европейския полуостров

    6 2 Отговор
    вече е обратното." Резултатите" са очевидни !
  • 2 Адам Хилтън

    11 2 Отговор
    А на Запад обратното - мъжът стана втора ръка човек, и второкласен родител. Жените се чудят как да го накарат "да си знае мястото", и това докато и двата пола също стават второкласни граждани, давайки път на новите 30, или 300 или колкото там вече измислиха полове и индивиди.
  • 3 Арабин

    12 4 Отговор
    В това отношение арабите излезнаха много по умни от нас . Мъжете водят войни и политика а жената трябва да си седи във вкъщи и да си гледа децата и домакинството. Либерастите дадоха влас на жените и всички видяхме какво направиха в Европа няколко пъти к-и-ф-ли.
  • 4 Ирония

    4 1 Отговор
    И освен това - за какво му е на човек от Европа да пътува до Саудитска Арабия когато Саудитска Арабия дойде в Европа ?
  • 5 Среден верен отговор

    1 1 Отговор
    А джендърите от неарабския демократичен свят от кого са зависими? А - от мъже, В - от жени, С - от джендъри, D - от пари?