16 Януари, 2023 14:42 1 956 44

Борислав Гуцанов пред ФАКТИ: Надявам се да има лидерски дебат за формирането на кабинет

  • борислав-
  • гуцанов-
  • бсп-
  • мандат-
  • радев-
  • президент-
  • йотова

Шансовете за сформирането на кабинет зависят от разумността на всяка една от политическите партии, казва социалистът

Борислав Гуцанов пред ФАКТИ: Надявам се да има лидерски дебат за формирането на кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". "Ще направим всичко по силите си, за да се стигне до сформирането на кабинет. Най-важното е да имаме план“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която получи папката. Какви стъпки ще предприемат социалистите. Пред ФАКТИ говори депутатът Борислав Гуцанов.

- Г-н Гуцанов, третият мандат е в ръцете на БСП. И сега накъде…
- Ние, от БСП, ще направим всичко, което е разумно, за да има редовен кабинет, защото виждате, че през последните близо две години – по-точно година и девет месеца, е имало само седем месеца редовно управление на държавата с редовен кабинет и година и два месеца са управлявали служебни кабинети. Това, респективно, е дало своето безспорно негативно влияние върху развитието на страната. Очевидно е това, което се случва през този вече много дълъг период от време. Така че голямата отговорност в момента е пред нас. БСП ще прояви тази диалогичност и разумност, която винаги сме проявявали, и дано да станем свидетели на подобно поведение и от другите партии. Също така няма и как да не кажа, че има и разумни компромиси, които трябва да се направят. Но също така и да не се прекрачват определени линии.

- Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че мандатът ще получи партията, която следва политиката на служебното правителство. А вие смятахте, че това елиминира БСП от играта, но не се получи така. Защо и къде се разминахте в очакванията?
- Политиката на БСП сериозно се разминава с вижданията и политиката на служебния кабинет. Ние бяхме категорично против втората „хартиена“ ескадрила самолети F-16. Още не сме получили първата, за която държавата е предплатила 2,2 млрд. лева, а служебният кабинет вкара втора ескадрила и то на по-висока цена от първата – за 2,5 млрд. лева. Това бе една ясна разграничителна линия между нас и служебния кабинет. Второто бе свързано с ядрената енергетика. Дори Борисов не си позволи за подпише договор с “Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво преди да е минала процедурата и да се знае дали е безопасно това гориво. А служебният кабинет подписа доставка за 10 години напред. Как в това виждате БСП да е продължител на политиката на служебния кабинет, ако гледаме думите на Илияна Йотова. Най-вероятно събитията от последните дни са принудили президентството да вземе друго решение. Може и да е имало други разсъждения, че БСП е една изключително сериозна и солидна партия, която в този момент може да защити държавния интерес. Нямам представа кое е надделяло, но виждаме какъв е фактът, както и какво е крайното решение.

- Шансовете за формиране на кабинет според вас са…
- Доста големи. Шансовете за сформирането на кабинет зависят от разумността на всяка една от политическите партии, която наистина мисли за развитието на държавата. Мисля, че този кратък анализ, който досега направих, го правят и ръководствата на другите партии.

- Какво ще сложи БСП на масата, за да се постигне консенсус?
- БСП първо ще свика своя Национален съвет тази седмица по възможно най-бързия начин. Така ще изясним основните теми, които ще поставим по време на разговорите. Все пак ние сме класически тип партия, а не сме командно-административен апарат и ръководство, при който се спускат решенията. Така че Националният съвет ще вземе своите решения и едва тогава ще можем да седнем с останалите политически партии за разговори. Нормално и разумно е, според мен, да има един лидерски разговор на председателите на политическите партии. И след това вече да има разговори по определени приоритети за развитието на държавата в обозримо бъдеще и в относително кратък период.

- След като казвате лидерски разговор, очаквате ли, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се яви на такъв и би участвал…
- Не мога да говоря от негово име и не мога да кажа как ще подходи. Но смятам, че това е един нормален път, по който трябва да се върви. Нека първо да мине нашият Национален съвет и едва тогава ще можем конкретно да говорим стъпка по стъпка какво и как ще се действа. Вижте, важно е да се направи така, че основните приоритети на държавата да бъдат документирани. А след това да се търси и начина, по който те ще бъдат реализирани. Давам ви пример със социалната политика. Виждате каква е инфлацията в България, каква е в Европа, каква е в света. Ние не може да оставим хората и семействата с такива доходи, каквито са в момента. Не може младите семейства да ги оставим в това състояние и то при положение, че всеки говори, че сме в демографска катастрофа. При демографска катастрофа кои са правилите действия, за да се направи така, че тя да бъде прекратена. Икономиката на държавата... Едно от основните направления, което ще бъде коментирано, е енергетика. И по-специално как ще развиваме атомната си енергетика. Тя трябва да бъде основен приоритет. Знаете, че БСП винаги сме били привърженици на ядрената енергетика. Но кое е разумното и как да стане, кое е най-изгодното. Това са все неща, които сме ги говорили не един и два пъти.

- Оръжието за Украйна остава ли непреклонна тема за БСП…
- Ние винаги сме били на позиция да не се изпраща оръжие за Украйна и сме направили всичко възможно това да не се случи. Така че няма как и това да не се коментира по време на разговорите.

- Получавате мандата за четвърти път. Сега какво е различното?
- Много неща са различни. Последното получаване на третия мандат беше, след като бе свален кабинетът на Кирил Петков. Тогава практически се знаеше, че няма как да бъде сформиран кабинет. А сега е точно обратното. Виждане, поне така декларират останалите политически партии и техните лидери, че шансовете сега се определят като големи. Но дали и колко е сериозно това намерение от тяхна страна, ще стане ясно, когато започнем конкретни разговори. Тогава ще се види дали наистина другите партии мислят така, или това са само приказки. Смятам, че всеки един разумен политически лидер е наясно и много по-добре разбира ситуацията в страната. И че за всяко едно българско семейство е важно да имаме стабилно управление на държавата.

- Ако няма интерес за разговори в рамките на първата седмица, какво ще последва. Ще върнете ли бързо мандата?
- Ако няма интерес от преговори, разбира се, че ще го върнем мандата. Няма смисъл да се бавим.

- В този смисъл ще наблюдаваме разговори за мандата или започна предизборната кампания…
- Вижте, предизборната кампания започва още от деня, в който са свършили изборите. Всяка една сериозна политическа партия, която участва в политическата надпревара, е наясно с това.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С тези ,

    17 10 Отговор
    с които избрахте Мултака позорен за председател на Народното събрание , ли?
  • 2 Иванчо

    19 1 Отговор
    Ще има кабинет, ще има. Ама ....друг път. Когато тате ми купи колело.
  • 3 Пипи

    23 1 Отговор
    Кво се надяваш, бе Гуци?
    Гуци, гуци яла яж боклуци! Вие сте пътници с кака ви Курни!

    Коментиран от #39

  • 4 Украйна

    3 24 Отговор
    Не съм бил привърженик на бсп никога, но сега може би си променям мнението и бих искал те да поведат държавата

    Коментиран от #9

  • 5 Я па тоА

    18 1 Отговор
    МАЙТАП ЛИ СИ ПРАВИТЕ ИЛИ ГУБИТЕ ВРЕМЕ.
  • 6 Хахо

    21 3 Отговор
    Тоз варненски престъпник как не ви досрамя да го покажете !
  • 7 Чичак

    10 4 Отговор
    Да ви тъковам и "лидерските дебати" еййй.......тъпи ли сте бре?......нови избори !!!! .......и.има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......Ще бъдат редуцирани партийните ядра !!!! Масовост ще има и представителност. Броя на безсмислените партии ще бъде намален, особенно ако се увеличи прага за влизане в парламента.

    Коментиран от #13

  • 8 ГЕРБ

    14 5 Отговор
    От къде на къде вие ще правите правителство с 12 човека и за кинефа не ставате.Защо не подкрепихте първия мандат

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    14 1 Отговор
    Този защо не е в затвора
  • 11 На китарата Бойко жабата

    4 2 Отговор
    Малоумници🤑
  • 12 Костя Гуцанов

    9 4 Отговор
    Гуцанка, кажи защо дари на фашизоидното коце къщата и апартамента, дето всички си мислят, че са от субсидията. Кажи как обслужихте с копейкин ГЕРБ за да спечели руския гражданин Портни.
  • 13 Чичак

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Чичак":

    тъпи ли сте бре?......дайте шанса на хората масово да гласуват. Дайте им бонуси да отидат до урните ! Защо бре не го правите недоразумения а? Защо?
  • 14 Мое мнение

    13 3 Отговор
    Никой не иска сега правителство. Нали затова на партиите първата им работа в парламента беше да променят изборните правила. И си го направиха. Ще има и машини и хартиени бюлетини. Защото едните са майстори на кода на машините, а другите са майстори на шашмите с хартиените бюлетини. И всеки се надява на изборите да прекара другите. И така ще е докато на народа не му писне и не вземе винкелите и да прекара през тях всички крадливи политици.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чичак

    8 0 Отговор
    Думи, думи, думи......а нещата са прости !
  • 17 Минева

    14 1 Отговор
    Вие все лидерски дебати искате. Не ви увират главите, че дори ваши симпатизанти не ви харесват
  • 18 Меркуцио

    11 1 Отговор
    На лидерския дебат мястото му е в предизборна кампания, а не при съставяне на правителство, Гуцанов! Значи БСП получи мандата за да си прави кампанията в парламента!
    Некадърни, неграмотни и алчни, сър! И винаги действат по втория начин!
  • 19 Чичак

    11 0 Отговор
    Няма ли бре поне един завършил АОНСУ (Академията за обществени науки и социално управление ,бившата научна академия......) в БСП малко мозък да ви налее в главите прости, няма ли бре? Не ви ли е срам все в десни правителства на мишки да се правите? Срам.....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичак

    7 2 Отговор
    "лидерския дебат" бля-бля....и бля..... кви лидери кви пет лева? Не лидери а лай....ри.....
  • 22 Чичак

    2 0 Отговор
    Ако бях на мястото на Нинова щях да ви задължа по устав да четете сайта на WSWS и да ви препитвам всяка седмица !!!!!.......

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 5+5

    9 2 Отговор
    надявай се, Гуци... ама напразно ще е
  • 25 Чичак

    1 0 Отговор
    Точно така ....... World Socialist Web Site..........даааа ! WSWS !
  • 26 Българин🇧🇬

    12 1 Отговор
    Христо Иванов е в шок разкриха как е изнудвал за пари бандите
  • 27 Чичак

    3 1 Отговор
    Нинова аз съм тоя "синдикалният от Австралия" ако ви трябва помощ, имате ми телефона..... На среща съм винаги.
  • 28 Именит

    4 3 Отговор
    Тоя е патерица на тиквата след операция МЕДУЗИ
  • 29 Чичак

    7 6 Отговор
    БСП, вземете се в ръце хора ! Левите в България са мнозинство, огромно ! , най бедните в Европа сме. Нужно е просто да ги убедите че вие от БСП сте Леви !!!! Само това.
  • 30 Брадчеда

    2 4 Отговор
    Вече е ясно, че Румен Радев иска избори.
  • 31 Чичак

    4 1 Отговор
    Гуцанов, аз те харесвам младеж впрочем но БСП с "десни партии" мисля в коалиция няма място. Друга е ролята на левите. Друга човеко .....
  • 32 Чичак

    5 0 Отговор
    "Борислав Гуцанов : """""Смятам, че всеки един разумен политически "лидер" е наясно и много по-добре разбира ситуацията в страната. И че за всяко едно българско семейство е важно да имаме стабилно управление на държавата."""""""==========даааааа така е НО , важното е обаче единствено какви социални политики ще бъдат разписани "черно на бяло", "черно на бяло" оууу !!! Ако ги няма, всичко е излишно и е реално измама на избирателите ви !.......гнусна при това ще бъде !
  • 33 Чичак RE: !!!!!!

    4 1 Отговор
    Да ви тъковам и "лидерските дебати" еййй.......тъпи ли сте бре?......нови избори !!!! .......и.има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......Ще бъдат редуцирани партийните ядра !!!! Масовост ще има и представителност. Броя на безсмислените партии ще бъде намален, особенно ако се увеличи прага за влизане в парламента.
  • 34 МИЛЕНИУМ

    3 9 Отговор
    ТОЧЕН коментар господин ГУЦАНОВ
  • 35 Бамбука

    5 2 Отговор
    "Хартиените" могат да съставят правителство при едно условие, а то е как ще делят баницата.
  • 36 СОФИЯ

    2 0 Отговор
    ДАНО
  • 37 СОФИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ":

    ГЕРБ отекохте ИСТОРИЯ сте ВЕЧЕ
    ЧАО
  • 38 Филип

    4 2 Отговор
    Редовен кабинет ще има веднага след арестите на престъпниците Гешев, Борисов и Пеевски
  • 39 Джо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пипи":

    Няма как да е "пътник" бившия затворник /за присвояване на държавни средства/.Него го крепят парите на ТиМ,Дънката и маса мафиоти.
  • 40 нннн

    7 1 Отговор
    Четири месеца вече дебатирате. На нас ни омръзна. А на вас? Е, на вас гюндюлюка си върви и няма да ви омръзне... Абе, плащаме за депутатите над 100 000 лева грешни пари на ден!
  • 41 Няма ли да го отразите бре....

    2 1 Отговор
    100 000 протестират срещу плановете на крайнодясното правителство на Израел за политически контрол на съдебната система
  • 42 5577

    4 1 Отговор
    Ми нали всеки ден си дебатирате в парламента. Или сега кокала е по близо до устата. Махайте четири процентната бариера и да влизат първите три партии. Да си носят отговорността. То тоя парламент на хан стана.
  • 43 ха ха

    4 1 Отговор
    шефовете на банди ще се събират , от човеколюбие ? да бе да , да синхронизират модела на престъпления срещу населението
  • 44 Мигача

    3 1 Отговор
    колко ви плати да го държите топ статия 2 дена