Last news in Fakti

24 Януари, 2023 13:00 2 626 33

За посещението на Османи и неща, върху които трябва да се замислим

  • буяр османи-
  • северна македония-
  • охрид

На нас  не ни  е нужно някои политически лидери да повтарят, че македонците са българи, и че македонският език е наречие на българския език

За посещението на Османи и неща, върху които трябва да се замислим - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правилно е, че македонският външен министър Буяр Османи дойде в България и лично пости в болницата пребитият в Охрид македонски българин.

Османи изглежда интелигентен човек, и не надъхан от велико македонски шовинизъм- все пак той е албанец. Но каза нещо, над което трябва да се замислим- дали не трябва да сменим имената на двата клуба, които дразнят македонците- „Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид.

И наистина кой и с какъв акъл е кръстил в Охрид клуба на името на Цар Борис? Той е мечтал да стане „Цар Обединител” и това е една от причините да приеме пагубния за страната ни съюз с нацистка Германия. И за такъв са го провъзгласили у нас, след като нашите войски са навлезли в Македония. Тогава наистина са били посрещани възторжено, но да не забравяме, днес времената и реалностите са други. Цар Борис не е герой нито за България нито за Македония и е нелепо да се кръщава клуба в Охрид на негово име.

Същото е и за клуба в Битоля. Иван Михайлов се е борил за това Македония да бъде присъединена към България, има заслуги, но и печална известност. Той и ВМРО заради политически и личностни различия са избили след деветоюнския преврат голям брой комунисти и земеделци, но най- вече и видни български македонски революционери, между тях и такива, които сега са почитани в Скопие. У нас главорези на ВМРО убиват по най- жесток начин Александър Стамболийски.

Колко по- уместно би било да бъдат кръстени тези клубове на приемливият и за Скопие Тодор Александров, на Даме Груев, че дори и на Гоце Делчев и Братя Миладинови. Или на Димитър Талев.

На нас не ни е нужно някои политически лидери да повтарят, че македонците са българи, и че македонският език е наречие на българския език. Някога е бил, но вече не е просто наречие. Може да си говорим без преводач, може и да приемем, че са се обособили като отделна народност, но с български корени. На нас ни е достатъчно от тях да искаме две неща - да не ни крадат историята и националните герои и ако не престанат да го правят да не ги пускаме в Европейския съюз. Иначе да наричат себе си както искат.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    17 27 Отговор
    Радев и русофилската му кохорта извадиха антимакедонската томахавка в услуга на Кремъл - блокиране разширяването на ЕС !!!?

    Коментиран от #3

  • 2 Лош материал

    13 13 Отговор
    А аз си мислих, че от българина по голям комунист, няма.

    Коментиран от #4

  • 3 ес!!!!

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Ти са невиди и скапания ес- вече освен ГМО ше ни кара да ядем и насекоми...айде закривай..
  • 4 Осемдесет години стигат

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лош материал":

    но не и с този "материал"
  • 5 Иван

    24 10 Отговор
    Гицов ти баба Гицка ли си внук да не знаеш, че Борис III е един от великите български царе. Благодарение на него си връщаме Южна Добруджа, без война, освен туй е бил личност от европейски ранг, не малоумник като Живков, който иска да ни прави 16 република на СССР или Тиквун на който му се смее цяла Европа.

    Коментиран от #9, #13, #18

  • 6 Делю Хайдутин

    20 5 Отговор
    Този шиптър клошар се опитва да ни командва.
  • 7 Историк

    13 5 Отговор
    Двете ВМРОта - това в България, и това в РСМ, играят една много елементарна игра: постоянно правят националистически провокации в родината си, и след това "съседското" ВМРО ги използва, за да настройва България и РСМ една срещу друга. Играта е "измислена" от руснаците още със самото създаване на РСМ в рамките на бившата Югославия и има за цел напълно да изличи всякакви български културни и социо-икономически влияния на България в РСМ. И двете ВМРОта са подчинени косвено на Кремъл. Подклаждането на "исторически претенции", каквито демонстрират редица "родолюбци" не е нищо друго освен подклаждането на шовинзма "от другата страна", което е и целта. Оттам нататък само някой трябва да "драсне клечката" и да подпали всичко. Да не забравяме скорошното предупреждение на германското разузнаване, че "Русия може да се опита да дестабилизира България". Познайте как се случват тези неща? Единия начин е чрез вътрешни кризи предизвикани от "външни проблеми" с историческа тематика. Русия многократно е развявала моркова Македония, за да ни вкара в национална катастрофа или война, и сега не е по-различно.
  • 8 Иван Дочев

    13 11 Отговор
    Много точен коментар от автора.
    Въпросът за имената на клубовете трябва да е към т. нар. ни посланик в Скопие. С какво точно се занимава този човек вече 4 години там?
  • 9 Бинго

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    По добре 16 република, отколкото бананова държава.

    Коментиран от #11

  • 10 Галина Колева,

    17 3 Отговор
    Нищо не трябва да сменяме. Това са пост комунистически психологически трикове.. Да ти вменят чувство за вина и да те пречипят. Нашата история и герои са си наши и с достойнство трябва да ги отстояваме. Иначе сме нищо. Как може да ни се налага какво да правим. Да си се чувстват както си искат, но героите ни да не закачат.
  • 11 Мдаа

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бинго":

    "По добре 16 република" Руските еничари винаги сте желали изчезването на България като държава, затова и поддържате и Просия във всичките и почини да го постигне.
  • 12 НЯКОЙ

    13 0 Отговор
    "Да не ни крадат историята и националните герои и ако не престанат да го правят да не ги пускаме в Европейския съюз." АБСОЛЮТНО ТОЧНО!
  • 13 върнали сме

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Ю.Добруджа,а заради кого сме я загубили , както и Тимошките села, Царибродско, Пиротско,Босилеградско Струмишко, Ксантийско, Дедеагачко,Гюмурджийнско......а евреите в Македониния,а разрушената София и хилядите погубени живота на софиянци.....
  • 14 Бамби

    15 3 Отговор
    Днес ще сменим имената на клубовете, утре - и собствените си имена, ако трябва. После ще се пишем македонци...това ли предлагате?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    9 4 Отговор
    ИВАН МИХАЙЛОВ Е ГЕРОЙ!!!!!!!
  • 17 Абе писателю...

    13 1 Отговор
    кажи го това на пра баба ми и пра дядо ми, загубили домовете си в Македония на младини, гонени с шутове от родните български земи от югоджигите и шиптари, затова че били БЪЛГАРИ!
  • 18 Двама кръволоци

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Бащата на Борис ни докара две национални катастрофи. Заради Фердо загубихме Южна Добруджа,Западните покрайнини,Беломорието,Източна Тракия и Македония. Връщането на Южна Добруджа е нищожна компенсация на фона на гореизложените загуби. Борис ни докара до ръба на Трета национална катострофа и само заради това,че Съветската армия навлезе до Южното черноморие и Ямбол ни предпази от турско нахлуване и окупация от Гърция до Асеновград включително. В името на Величеството бяха разстрелвани антифашистите и в България,и в Македония. Борис не е приемлив нито у нас,нито в Македония. На съвестта на Ванче Михайлов лежат стотици избити дейци както на ВМРО,така и комунисти и земеделци. Ванчето е избил много повече българи ,отколкото гърци и сърби взети заедно.Сйюзник е както та италианските фашаги,така и на хърватските нацисти. След 09.09. 1944г. идва на оглед в Македония по пакана на нацистите да образува нацистка марионатна държава в Македония,но вижда на място,че немците изуват гащите и нямат шанс. Това се знае и в България,и в Македония.
  • 19 Ами тогава

    6 3 Отговор
    Преименувайте клубовете!Единия наречете "Александър Караджорджевич", а другия "Светозар Вукманович-Темпо" да речем....И сложете по един плювалник на входа.Като влезе някой истински Българин да има къде културно да се изплюе!

    Коментиран от #28

  • 20 кратко и ясно

    5 0 Отговор
    Много добър анализ. Аз също съм се чудил защо непременно трябва да избираме за имена на клубовете личности, който се възприемат противоречиво от двете страни на границата. Нямам информация за македонска връзка в рода или семейството си, но това не ми пречи да изпитвам симпатии. Точно защото мнението ми е, че сме от един произход, но политиците от различните епохи и чужди народи са тези които са изградили огромната бариера помежду ни. Имаме толкова много обща история, че без никакъв проблем можем да изберем личности еднакво уважавани и от двата народа. Ако толкова много се държи да се подчертае българското защо не и един много заслужил, но не много коментиран учител просветител, възрожденец и непротиворечива личност от късното средновековие от Велес Йордан Хаджиконстантинов – Джѝнот, който с гордост заявява " И ако ме пита някой — школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе."?

    Коментиран от #24

  • 21 Анонимен

    2 5 Отговор
    Кво лошо е казал албанеца. Нима земята в българия е на българите. Всипко не е това, което е било. Били са родителите ни от Царя, но те са вече кокали. Едните си искат, българските националисти ссср, другите от новото време си искаме Европа. Кое му е зле на Германия Велико Британия. В българия е резерве на деца внуци на бкпдс кгб диктатури. Макетата си живееха по света по живково живи свидетели има, а българските граждани бяха затворени в клетки и с кон с капаци. Лъжа ли е, стари хора, искат си ссср, защото са мързеливи
  • 22 ХХХ

    2 3 Отговор
    По бащина линия сме от Албания. ГЪРЦИЯ и в бедна българия и все чергаджии и започващи от 0, на запад децата ни, а тук селяните от бкпдскгб и си искат ссср, било им трудно на запад, стойте си, но те албанци тракийци са работохолици и от Гърция са дошли нашите родитеки с 6,7,9 деца. Все едно сме на гости на тая земя. Все едно сме дкъжни на тая земя..
  • 23 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тъжно ни е. На македонците в бг им е мъчно за братята си в македония, днес песните им по фолк все тъжни песни. Те македонските българи и Тракия сме измъчени. Родителите ни са били по на 1,2,5 годинки идвайки на тия земи, останали млади вдовици на 25 г, а те на 27 и над 30 поболяли се и умрели дядовците ни.
  • 24 трол

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "кратко и ясно":

    Този цитат дори може да стане девиз на клуба и вероятно ще бъде по малко възприеман като предизвикателство отколкото име, което се възприема като враждебно от определени кръгове в държавата.
  • 25 Поискайте от тия

    4 0 Отговор
    Да отворят дисиетата АСНОМ, УДБА и КОС
  • 26 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор
    На табелата д4558а пише -Български културен клуб- и толкоз!
  • 27 Истината

    3 0 Отговор
    Истината е и това се говори от много години,че политиците са виновни за насаждането на тази омраза непрекъснато, за да няма мир и спокойствие. Нали знаем,че омразата винаги пречи и разделя. В България тази омраза се подклажда и поддържа от всички управляващи,кои са най-кресливите ги знаем.Каква е грижата на държавата България за живеещите в Македония сънародници- НИКАКВА, няма български университет, училища, театри,изобщо културни институции,където хората да се събират и да са спокойни.Колко българи живеят там - не знаем, а задължително трябва.Колко чакат с години български паспорти, процедурата за всички с български произход трябва да са улеснени, банатски ,таврийски,бесарабски и др. Така че държавата ни има голям грях към тези хора.Крякането какви велики патриоти са е грозна публика.Македонските управници са също много виновни
  • 28 без имена

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами тогава":

    името на клубовете е едно -антон гицов.
  • 29 Христо

    5 0 Отговор
    Статията е писана от човек не познаващ достатъчно добре историческите факти за личностите, които коментира и се чудя как на такива хора им се дава гласност да пишат, че им публикуват душевните напъни?
    За Цар Борис III ще си позволя само няколко неща да спомена:
    - Благодарение на него сега в Добрич, Силистра, Тутракан и Каварна се говори български, а не румънски ( с Крайовлата спогодба от 1940г. Румъния ни връща Южна Добруджа)
    - максимално дълго отлага включването на страната ни към Тристранният пакт на страната на Германия това става когато 6-та армия на Вермахта е в Румъния и се е насочила към Гърция (това е същата 6-та, за която на руснаците им трябва ха две групи армии да я удушат в Сталинград) , тогава въпроса е бил как ще пресекат Дунав и навлязат в България, като съюзници или като врагове? Ако беше второто ни чакаше ни съдбата на Сърбия. Окупация, 25% от мъжкото население избито, разорение. Кой би избрал това?
    -НЕ до пуска нито един български войник да бъде пратен на източният фронт, където унгарци, румънци, финландци умираха с хиляди.
    Затова поне трябва да сме признателните и да не пишат неверни неща било от незнание или от глупост...

    Коментиран от #30

  • 30 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Христо":

    Статията е писана от човек не познаващ достатъчно добре историческите факти за личностите, които коментира и се чудя как на такива хора им се дава гласност да пишат, че им публикуват душевните напъни?........................................................................................................................................................................................Явно не познаваш много добре историята на страната си.Цар Борис трети е от династия управлявала страната ни в продължение на близо 60 години и причинила три национални катастрофи ,безвъзвратно загубени около 50 000 кв.км.територии населени по онова време с българи.Визирам решението с което ФЕРДИНАНД провокира започването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА и особено присъединяването на страната ни към ГЕРМАНИЯ през ПСВ,БОРИС ТРЕТИ през ВСВ ПАК ПОВТАРЯ ГРЕШКАТА НА БАЩА СИ дори обявява война на АНГЛИЯ И САЩ и с това си решение ни тласка в обятията на СССР и последвалият социализъм.За клубовете и имената им мисля ,че някой нарочно ги кръщава на спорни личности за да сее раздори.В ОХРИД например спокойно можеше да се казва ЦАР БОРИС ПЪРВИ още повече.че се знае приноса му за създаването на ОХРИДСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА.

    Коментиран от #31

  • 31 Христо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    За Фердинад ясно, не го и споменавам, затова нищо не носи неговото име.
    За другото бих поспорил, обявянето на война на САЩ и Англия е под натиска на Германия, избор няма, а съдбата на Европа е решена в Ялта.
    Лесно е да го гледаш от дистанцията на времето и да даваш не съвсем обективни оценки какво и как.

    Коментиран от #32

  • 32 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Христо":

    Отново Символична война се нарича обявената от страна на Царство България война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г. Продължава до 28 октомври 1944 г.

    България няма задължение да обяви война на атлантическите съюзници според клаузите на Тристранния пакт, понеже номинално САЩ се оказват в ролята на жертва след нападението над Пърл Харбър.

    На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на САЩ, използвайки като повод няколко нападения срещу германски подводници и търговски кораби, осъществени от Американския атлантически флот. Те са извършени по заповед на американският президент Рузвелт. На 12 декември Германия е последвана от Италия, която също обявява война на САЩ. Към тях през следващите дни се присъединяват Румъния, Унгария и България.................................................................................................................................................. ............. НЕ ИСКАМ ДА ВИ ОБИЖДАМ НО ПРЕДИ ДА НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР ПОТЪРСЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ .НЕ ЗАНАМ КАКВИ СА ВИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБЕЖДЕНИЯ НО ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЯЯТ НА РАЗБИРАНЕТО ВИ ЗА ИСТОРИЯТА.ГЕРМАНЦИТЕ СА НАСТОЯВАЛИ ДА ИЗПРАТИМ ВОЙСКИ НА ИЗТОЧНИЯТ ФРОНТ НО БОРИС ТРЕТИ СЕ Е ПРОТИВОСТАВИЛ ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА МУ БЛАГОДАРИМ.
  • 33 Велизар Кесяков

    0 0 Отговор
    ЦИТАТ-Въпрос: "И наистина кой и с какъв акъл е кръстил в Охрид клуба на името на Цар Борис-3?"
    ОТГОВОР: Съветникът на Радев по македонската тематика помашкия ДС-читак "Иван" Спас Ташев от Пещера! Завършил е легитимно само животновъдния техникум в Стара Загора, където на 18 г.в. е станал агент "Иван" на ДС – в Интернет е публувано част от досието му, вкл. собственоръчната клетвена декларация - обещание за вярност към БКП и ДС! Много свръх-добре охранени едро-габаритни и тежко-тонажни ДС-чекисти с псевдоним "Иван" се накачиха на македонския клон и той взе, че почна да се пука и пръщененето се чува чак във Вашингтон, Брюксел, Москва и Константинопол! Айде да залагаме кой ще подпише окончателния акт за пълната и безусловна капитулация на Б-ия по Македонския Еъпрос?!