Last news in Fakti

25 Януари, 2023 19:00 2 008 44

Империалисти - всички руснаци ли са такива?

  • русия-
  • съветски съюз-
  • кремъл

През последните десетилетия руската социология почти не изследва идеологиите, а в най-добрия случай само ценностите на руснаците

Империалисти - всички руснаци ли са такива? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на Общото събрание на ООН през септември миналата година френският президент Емануел Макрон нарече пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна "колониален империализъм". Полският президент Анджей Дуда е съгласен с него, тезата му е дори, че "руският империализъм" е обявил война на Източна и Централна Европа.

На този фон през цялата минала година в бившите съветски републики се чуваха обвинения спрямо РФ в "империализъм", обвинения дори и срещу руснаците, които са напуснали страната-агресор и живеят в емиграция.

Руската история, култура, манталитет, а понякога дори и съзнание се наричат "имперски". Някои изследователи са съгласни с тази оценка, като например антропологът Алексей Юрчак или украинският историк Сергей Плохий, пише в анализ от тази седмица опозиционното руско издание "Медуза".

Критиките се чуват дори от някои руски дейци на изкуството и културата, които открито подкрепят агресията. В интервю за "Российская газета" през лятото на 2022 г. например директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски заявява, че "всички ние сме милитаристи и империалисти.

Искат ли руските империалисти да възродят империята?

В продължение на много години Кремъл постоянно даваше да се разбере, че смята съвременна Русия за велика сила, която има право на определена сфера на влияние - на първо място така нареченото постсъветско пространство. Схващането, че Русия има право да се намесва в делата на "братските народи" и дори да определя пътя на тяхното политическо развитие, обикновено се нарича империализъм.

Някои изследователи свързват тази представа със славянофилската идея за Русия, според която руският народ има специална религиозна или квазирелигиозна мисия. Ето защо тя не подлежи на "модернизация" или нещо подобно.

"Ние сме руснаци, Бог е с нас" е израз и теза точно за това: "нашата" правота се обуславя не от политически, правни, икономически или други съображения, а от "историческа мисия" и "специална задача".

В същото време на фона на пълномащабното военно нахлуване в Украйна в постсъветските страни, които посрещнаха десетки хиляди руснаци, напуснали страната, "империализмът" се превърна в своеобразно клеймо. На първо място, за онези руски граждани (и особено за "добрите руснаци"), които продължават да оплакват "упадъка на Русия" или Съветския съюз или да възпроизвеждат имперските митове за превъзходството на руския език и култура.

Как да отличим империя и неимперия?

Няма общоприето определение за империя. Затова историци, учени, журналисти, активисти и политици редовно и доста ожесточено спорят помежду си за това кой е империя, има ли добри империи и т.н.

Историците се опитват да превърнат "империя" в ясен научен термин и спорят за точността на неговото прилагане. Този дебат е една от най-продуктивните и активно развиващи се области на историческите изследвания през последните няколко десетилетия.

Но "империя" е и политическо понятие. То се използва доста гъвкаво, за да опише агресивната политика на отделни държави, които се опитват да се намесват в делата на други суверенни държави в свой интерес. САЩ често се разглеждат като "империалистически" спрямо страните от Латинска Америка, Китай - спрямо страните от Централна и Югоизточна Азия, а Русия - в "постсъветското пространство".

Много е важно да се подчертае, че думата "империя" означава различни неща в исторически и в политически контекст. Двете значения, разбира се, са свързани: "политическа империя" често е "историческа империя", която е загубила предишното си величие и сега "копнее".

Историците често казват, че СССР е бил "сгрешена империя", което означава, че границите между съветския център и периферията са били силно размити и че администрацията на националните републики е включвала не само класическите колониални елементи. Случва се такива технически подробности да объркват аудиторията. Това се случва именно поради разминаването между двете значения на думата "империя": учените говорят за сложен, труден за дефиниране исторически феномен - докато от тях се очаква да направят политическа оценка.

Съвременна Русия и СССР могат ли да се смятат за империи? Съвсем краткият отговор е "да", ако имаме предвид широкото политическо понятие за империя.

Всички руснаци ли са империалисти?

В най-широк смисъл руските империалисти са спекулативна категория. Тя обединява доста различни групи хора в носители на единна система от идеи (или дори съзнание), основана на идеите за "специалната цивилизационна мисия" на руснаците и постсъветската носталгия по империята. Някои наричат тази идеология "рашизъм".

През последните десетилетия руската социология почти не изследва идеологиите, а в най-добрия случай само ценностите на руснаците. В навечерието на гласуването на конституционните изменения през 2020 г. група независими руски социолози, ръководени от Сергей Белановски, проведоха едно от малкото подобни проучвания. Те разделят населението на страната на изключително условни сегменти: "демократи" (44%), "нерешителни" (39%) и "империалисти" (17%).

И "демократите", и "империалистите" са много разнородни идеологически лагери. Първите включват, да речем, както либералите, така и много "леви". Втората включва както монархисти и царебонисти, така и сталинисти.

Според самия Белановски идеологията на империалистите се основава на руския национализъм, империализма, негативното отношение към "колективния Запад" и "разчитането на употребата на сила като основен инструмент за управление на обществото".

През последните години империалистите са склонни да критикуват властите за непоследователност и слабост (както посочват социолозите, защото Кремъл, според тази част от руснаците, не е реализирал добре имперските идеали), одобряват руската военна агресия в Донецка и Луганска област на Украйна и, за разлика от "демократите", имат изразена увереност в бъдещето.

През 2020 г. Белановски отбелязва, че руските социолози са склонни да опростяват и най-често отъждествяват спада на рейтинга на властите с ръста на демократичните настроения в страната, въпреки че в действителност нещата са много по-сложни. Грубо казано, дори ако социологическите проучвания показват, че "демократите" числено преобладават над "империалистите", няма гаранция, че "путинизмът" е на път да падне, а идеологическият вектор на "нерешителните" (39%) няма да се наклони в полза на "силната ръка".

Както посочва Елена Чебанкова, професор по политически науки в университета "Линкълн", през последните години Кремъл многократно е приемал различни идеологии - от евразийството до неолиберализма. Но идеологическата линия никога не се е опирала на реално съществуващите в страната политически сили, а още по-малко на масовите социални движения.

Казано просто, дори Белановски да е прав, че 17% от руснаците са склонни да критикуват Кремъл от "имперска" позиция, това няма голямо политическа тежест. Путин реши да започне пълномащабна военна инвазия в Украйна не защото искаше да угоди на империалистите, а защото лично вярва, че това е правилното нещо, което трябва да направи.

Чебанкова посочва също, че при цялото разнообразие на идеологии и мнения за неравенството, разпадането на СССР, правата на ЛГБТ хората, икономическата политика и т.н., повечето граждани на Русия подкрепят силната държава. "Силна" не само във военния, но и в полицейския смисъл, както и в смисъла на активно ръководство на обществения и икономическия живот. Тоест за една патерналистична държава.

"Стандартният модел", върху който се изграждат тези възгледи, си остава СССР: малко хора искат той да се възроди в предишния си вид, но почти всички искат възраждането на определени елементи (военна мощ, гарантирана заетост или нещо друго) на съветската империя. Вероятно именно тази нагласа превръща носителите на най-различни политически възгледи в империалисти - още повече че това е най-лесният начин да се компенсира липсата на цялостна руска идентичност.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейчо

    38 16 Отговор
    Ами най голямата държава в света е нормално да мисли като империя.А не като наз съсел в дупка

    Коментиран от #41

  • 2 Русофил

    23 43 Отговор
    Руснаците са империалисти, терористи, крадци, лъжци и всичко подобно.

    Коментиран от #4, #17, #18

  • 3 Иво Х

    24 4 Отговор
    Гладни шпинги хранени поколения с лъжи и пропаганда.Ще плащат поколения.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кирил

    17 14 Отговор
    Всичките са империалисти. Те не могат да живеят в мир със съседните малки народи
  • 6 Империите

    15 21 Отговор
    Винаги са се разпадали.Така и с губернята.
  • 7 Тиква

    27 4 Отговор
    Тази Медуза която сте сложили? Мое ли да я Е бем заедно с вас ФаКТи?

    Коментиран от #15, #32

  • 8 Първата

    10 14 Отговор
    Тетка от снимката е олицетворение на империята матушка.
  • 9 Алкаш с калаш

    15 26 Отговор
    Ами голяма част от руснаците са с промити от пропагандата мозъци и смятат, че цял свят им е длъжен. Почти всичките искат да се върнат СССР. Абе много приличат на русофилите, които са полазили по някои държави от соц лагера
  • 10 Мдаааа.

    24 7 Отговор
    Фашизма в Европа се възражда!
  • 11 честен ционист

    19 7 Отговор
    Ганчо и той беше империалист, докато англосаксите не го набутаха в канала на историята.
  • 12 Русофил

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Анал лизатор":

    Мина времето на позволеното. Вече бият яко през ръцете.
  • 13 За сведение

    26 6 Отговор
    Руснаците са националисти,а американците са империалисти,или по модерному казано,нео колониялисти.
  • 14 Раша галира

    11 22 Отговор
    Повечето руснаци са алкохолици ,наркомани или потропват на отсрещния бряг,спът по улиците в кашони,търкалят се в калта,за цял живот работа ,минимална пенсия 80 евро
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалиста

    21 6 Отговор
    Всичките европейски държави, претендиращи за водещи демокрации, май са забравили ,че са били колонизатори не случайно по улиците им вървят бял, черен и мулат, наричащи се французи ! Тези за говорят за морал е престъпно! Подценяват мислещите хора

    Коментиран от #31

  • 17 Обективно

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Също като американците.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Баро

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Анал лизатор":

    Дааа раждат се в мизерия живеят в мизерия и умират в мизерия значи са мизерници

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рушляк

    7 16 Отговор
    Рушляците са болни хора!

    Коментиран от #27

  • 22 007

    5 10 Отговор
    Няма как да са всички, но за съжаление са повечето.🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 23 Баро

    8 14 Отговор

    До коментар #17 от "Обективно":

    Не е обективно:
    Американците нямат завладяни анексирани и референдумирани територий - не е също

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Касапин

    11 4 Отговор
    Руснаците са такива руските затворници помляха украинският спецназ и сига ей балъци къде сте тръгнали
  • 26 Баро

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Анал лизатор":

    По голямата страна винаги е и по мизерна изключение прави ск тя е малка най голямата мизерия
  • 27 Баро

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Рушляк":

    Много много болни хора
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 9 Отговор
    Руснак в България си личи от сто метра по имперската походка....
  • 29 Адам Хилтън

    12 4 Отговор
    Всички американци ли са терористи, понеже правителството им бомби всяка държава която не ги кефи?
  • 30 САЩ са международен терорист

    12 5 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
  • 31 ТТТ

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Реалиста":

    Ти самият си го писал- били са, но сега не са. Прошляците май пак не живеят в правилната епоха. Виртуален, измислен, с две думи Пут/ к /ински свят.
  • 32 Медуза

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тиква":

    Мъ многУ шъ мъ зарадваш !
  • 33 Да Неесъщото

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Баро":

    Те само си настаняват армията в дадена територия и сия дондуркат, както си искат. Примери бол. Няма да ги изреждам, защото са много. Тези територии не им викат анексирани, а ЧЛЕНКИ и партньори. Ние също сме една гоЕма ЧЛЕНКА.

    Коментиран от #35

  • 34 голем смех

    3 3 Отговор
    Е как да възприемаме самата Русия, като тя е многократно повече фрагментирана отколкото нашите русофили или по конкретно путинофили?
  • 35 Да да, ама...

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Да Неесъщото":

    Добре де, посочи къде американците са издали закони за окупирани, че даже и преди още да са напълно окупирани територии,които завинаги да са обявени за американски! Тези простотии са възможнисамо в главите на руснаци.

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Тоя "имперски"

    5 5 Отговор
    манталитет се подхранва доста успешно от западните сили.
    Първо беше Наполеон.
    След това Хитлер (пак от запад) и това им струваше половин държава разрушена и 20-25 милиона жертви.
    След това дойде перестройиката, руснаците си помислиха, че ще живеят в мир и братство със Запада и кво стана?
    НАТО дойде до границите им.
    Няма значение коя държава колко е искала да е в НАТО (всъщност никъде не направиха референдум за НАТО).
    Важното за руснака е, че НАТО му е пред вратата.
    ВЪпреки това руснаците бяха търпеливи. Искаха да си продават газа, завършиха с триста зора потока.
    Да ама не.
    Западът продължи.
    На всичкото отгоре и в една толкова близка до Русия държава като Украйна се установи американски контрол.
    Така че руснаците ги виждат тия факти, виждат как Америка вършее където си иска през последните 20-30 години, напада и нахлува в други държави, предимно нефтено-богати, и съответно "имперските" им амбиции се подхранват.
  • 37 Американците, драги, действат

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "Да да, ама...":

    по друг начин.
    Те идват с едни пари, купуват едни марионетки и марионетките управляват вместо тях.
    А ако не стане, организират преврат и пак купуват ама други марионетки, по-послушни.
    Ние не сме ли територия?
    Ако утре поискат и АЕЦ-а ще ни вземат, под някакъв "благовиден" предлог.
    А тия закони които ги имаш, не се ли сещаш колко НПО-та и Хелзинкски комитети имат пръст в тях?
  • 38 Че защо да обявават

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Да да, ама...":

    територии за американски?
    Което им е трябвало са го обявили (Тексас).
    Сега просто назначават правителства, които прокарват техните интереси.
  • 39 Емо

    2 3 Отговор
    Няма как да им е в душата империализма на довчерашни крепостни селяни. В Русия обикновените хора наричет всеки чиновник, полицай началник. Тяхното комплекс за малоценност и той избива в синдрома "Пази Боже, сляпо да прогледа".
  • 40 Болшевик е моя татко

    4 0 Отговор
    Най ценното качество там е да си бедна скъсана ушанка с претенции че светът е в краката им
  • 41 Какво ѝ е

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гейчо":

    голямото? 2% от населението и 3% от БВП на света. Голяма е площта ѝ, но там никой не е искал и можел да живее, затова са я превзели лесно. Има много полезни изкопаеми, но са на 1км. под земята, на 1000км. от най-близкия път и на 5000км от европейската част. Зад Урал живеят 8млн. души или колкото е България - това им е голямото.
  • 42 Българин

    5 1 Отговор
    Руснака е нагла гад, която счита, че всички са длъжни да му се кланят.
  • 43 САЩ са заплаха за света

    1 1 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа. Русофобията и лъжепропагандата са доходоносни!
  • 44 ТИРбушон

    0 0 Отговор
    Не само че са точно такива, но са и също толкова гнуcни колкото българските рублояди. И вонят!!!