Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 07:49 11 428 214

С 30% по-бедни

  • емил йотовски-
  • евро-
  • пари

Какво ще стане, когато приемем еврото

С 30% по-бедни - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаете ли какво ще стане, когато приемем еврото? Да, няма да има нужда да си обменяте парите, когато отивате в Гърция на море, но пък и много вече ще забравят за морето там, защото нацията ни за един ден ще стане с 30% по-бедна. В това число и вие. Лично!

Не пазете левчето, защото дизайнът му е много страхотен. Не и по някакви патриотични подбуди. Не защото имало някакъв конник, ако ще и да е Мадарски. Не го пазете, защото на банкнотите има портрети на велики българи. Пазете го, за да не станете с 30% по-бедни. 30% е оптимистичната прогноза. А ако вие станете с 30% по-бедни, някой някъде в някаква абсолютно недостъпна и анонимна офшорна зона ще стане с 30% по-богат. Защото както се сещате – с везните така става.

Виждали ли сте дизайна на новите евра? Те вече са готови и чакат. Хубавички са. И някак дават внушение, че сме част от Европа. Но Европа отдавна не е на две скорости. Тя е на три, а ние сме постоянно на задна. Под задна имам предвид скорост. Медиите вече се държат така, все едно всичко с приемането на еврото е предрешено. И май е така.

„Време е да скопим българския Лъв“ – беше казал един евроатлантик преди време. Скопяването на Българската идентичност в лицето на Българския лев ще направи щастливи и богати определен кръг хора, както и куп европейски корпорации, наместили се удобно по нашите земи. Вие не сте от тях. Дори и да бозаете оттам пак не сте от правилната страна на портмонето.

Представители на банки и финансови институции ще ви подуят главата как всичко ще е наред, но бъдете интелигентни. Майната и на интелигентността. Дори ще е достатъчно само да бъдете наблюдателни. Вижте Хърватия и разберете, че това чака и нас. Вас. Дори по-лошо, защото Хърватия е доста по-уредена държава.

Не се връзвайте на макроикономическите доктрини. Вие макроикономика не ядете и никога няма да проядете. Не в макроикономически, а в човешки план всеки ден границата минават автобуси, пълни с бедни българки, които сменят памперси на сенилни старци в Атина за жалки пари. Това е, защото ние сме бедни. Макроикономически първенци, и микроикономически бедняци.

Банките няма да ви отпускат безлихвени кредити, защото са ви много благодарни за приемането на еврото. Няма да ви опростят ипотеките на къщите. А вие ще имате нужда от пари, защото бедният има нужда от пари. Никой няма да ви пожали дори с една стотинка, пардон, евроцент.

Разбира се за това обедняване ще бъде обвинена спекулацията, инфлацията, дребната човешка алчност, ганя и какво ли не. Тази спекулация, инфлация и какво ли още не ще бъдат порицани от държавата, от държавните институции. Леля Стефка от кварталното магазинче ще бъде атакувана от ГДБОП и това ще го дават на живо по всички официални телевизии. Разни финансови организации и прилежащите им експерти ще дадат своето компетентно мнение. Финансови съвети от сорта, че трябва да се отнасяте по-сериозно към финансите. Дори и съчувствие ще получавате и дотам. Вие ще се събудите с 30% по-бедни.

Извърнете глава към Хърватия – според техните последни новини услугите им са поскъпнали от 10 до 80 процента. Стоките в магазините почти с 20%. Всичко това вече се случва пред очите ви. Достатъчно е да го погледнете. Фактите се прескачат с официалните репортажи, че всичко е 6 и клони към 7! Но в света, в който живеем е напълно нормално 6 да е равно на 7 или на колкото трябва стига някой да печели от това.

Но това няма да сте вие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 252 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    103 286 Отговор
    интересно защо се дава трибуна на откровени оли....ни,пишещи абсолютни лъжи ????????????

    Коментиран от #6, #11, #23, #29, #59, #87

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    167 32 Отговор
    33 ГОДИНИ погубена ДЪРЖАВА ИКОНОМИКА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕима ФАЛИТИ ГЛАД БЕЗАКОНИЯ

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Говедо

    82 253 Отговор
    Драскания за балъци.Само еврото държи стабилен лева вече 25 години

    Коментиран от #12, #56, #64, #181, #187, #208

  • 6 Псевдоним

    163 40 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Защото им се плаща, за да защитават евроатлантическите измишльотини.
  • 7 ХАХАХА

    148 23 Отговор
    Как може да опонираш на банковия гений Хампото. Не стига ,че си простолюдието, ами си и функционално неграмотен,а според един на иновациите може и да не си българин. Нямаш право на мнение щом не споделяш гледната точка на такива като гореспоменатите
  • 8 300 процента умен рубладжия

    69 178 Отговор
    Туй момче още не е разбрало че цените на потребителските стоки са два пъти европейските..кого плашиш бе рубладжия

    Коментиран от #61

  • 9 Макс

    66 175 Отговор
    Това не е вярно . Всички българи, които живеят и работят в Европа го знаят . Авторът лъже.

    Коментиран от #34, #101, #126

  • 10 Много интересно

    71 75 Отговор
    От сега ви казвам че референдум за еврото няма да има зорлем си губите времето да си търкате пръстите да пишете
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не не

    45 9 Отговор

    До коментар #5 от "Говедо":

    Това не трябва да отбелязва .
    Хахаг
    Никой не си спомня 1996
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    66 104 Отговор
    Наистина, този човек е писал нещо , като единствения довод му е "вижте Хърватия", само че в една друга статия преди малко четох, че днес литър мляко в Хърватия е 2.40, а у нас започва от 3.40. Килограм кашкавал (среден клас тип Маджаров) , там е 26.50, а у нас е 36лв. Та, кое точно ни се дава за пример? В Хърватия инфлацията на годишна база е 15.4%, у нас е 17.8% ,а всички знаем колко са истинските проценти.

    Коментиран от #36, #47, #65, #209, #213

  • 16 Госあ

    51 21 Отговор
    И кои са тези европейски корпорации в България, всъщност ? Под корпорации разбирам Байер, Санофи, Фолксваген, Рено и т. н.

    Коментиран от #108

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "ДДДД":

    ФАКТ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    167 31 Отговор
    Много точно казано. От вчера новата мантра е че видите ли, приемайки еврото,вече ще сме пълноправни европейци,едва ли не равни с Германия,Франция и др. И рибките кълват ли,кълват....е,лошата новина е че няма да сте нито германци,нито французи,нито като тях,нито равни с тях. Докато ви управляват подобни политици,това не може да се случи.Спомнете си как мечтаехте и какви надежди имахте преди приема на България в ЕС,как ще бъдете европейци.16 години по-късно все още не сте и никой в Европа не ви смята за такива. Такава е горчивата исхина. А еврото ще го приемем,вече сме избрани.....от горе.

    Коментиран от #24, #201

  • 20 Госあ

    29 12 Отговор
    Сега ми хрумна въпроса покрай корпорациите, как стоят нещата при приемането на еврото и инвестициите от Китай ?…не че ги допускаме изобщо, но ей така…ако се появи някой, който да помисли за реална икономика…
  • 21 Въпрос

    30 46 Отговор
    Тоя пък кой е?
  • 22 ТТТ

    35 63 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То пък при бай ти тошо сигурно много си бил цъфнал и вързал.

    Коментиран от #35, #90

  • 23 И аз това казвам като прочетох

    20 23 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    написаното от вас. Ама какво да се прави демокрация.
  • 24 По-бедни сме,

    76 11 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    защото ни управляват такива разбойници и крадци комунисти като Тиквата.

    Коментиран от #98

  • 25 Гост

    59 10 Отговор
    То сега като сме с левове нима цените на някои стоки не са с 30 и повече процента нагоре.Ако ще и с долари сме, всичко опира да манталитета.
  • 26 Афтора да каже:

    43 35 Отговор
    Кога е силен ЛЕВА? Когато има банкноти по 10 000лв.? И да прочете малко хърватски сайтове и да не манипулира!
  • 27 Знайко

    38 51 Отговор
    Относно инфлацията в Хърватия, това което чета е годишна инфлация. Т.е. сравняват цените днес в Хърватия с цените преди една години. А еврото е въведено преди месец.

    За същия период в България без да сме въвели еврото гждишната инфлация е 15%-16%.

    Някой хора или са много некомпетентни или много лъжат. Някой знае ли да сподели информация, кой му дава "заплата" на този некомпетентен "автор" Емил Йотовски?

    Само един пример от 2000 г. до сега в България е натрупана инфлацията от 250%. Т.е. и без да сме въвели еврото пак имаме инфлация и доста голяма. Вярно, че по-голямата част от тази инфлация е от последните години след 2020 г. се натрупаната огромна инфлация от около 100% за 2-3 години. В България през изминалите 2 гждини имаме годишна инфлация около 50%, без да сме въвели еврото. За нея обвиняват войната в Украйна, коронавируса ... истината е малко по различна, основната причината е сбърканата "зелена политика" и борбата с климатичнитефппомени. Причината е най-вече лошо планираното затваряне на въглищните централи.

    Сега разни "политици" и "експерти", ни манипулират, че видите ли, в Хърватия за инфлацията било виновно въвеждането та еврото. Ами в останалата част от света инфлацията е къщата като в Хърватия, там каква е причината, като не са въвежсали евро?

    Коментиран от #99

  • 28 Гневен

    25 15 Отговор
    Абе тука само о.. гофрени ли дават мнение по всички въпроси?
  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    32 54 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    "интересно защо се дава трибуна на откровени оли....ни,пишещи абсолютни лъжи ????????????"

    Всичко се прави за едни пари-"рубли". Москва вместо да се грижи руснаците да забогатяват, се грижи бризките географски до нея държави да западат за да ги погълне териториално. За да се оправи света, или поне Европа, трябва да изолира Русия. Трябва да се изгонят още дипломати и да се сложи лимит на финансите, с които руското посолство в България може да разполага. За да се пресече купуване то на всякакви предатели. Ако бяхме началото на 20 век можеше да решим по-кардинално нещата. Александър Македонски е убивал всички предатели, които са му сътрудничели. Казал е, днес предават своите хора, ако не ги убия утре ще предадат мен.
  • 30 Просто човек

    30 47 Отговор
    Понеже ПАК сте дали дума на тоя, да го опровергая с цифри...поскъпването в Хърватия е 0.2%!!!

    Коментиран от #109

  • 31 Тони

    74 29 Отговор
    Приемем ли Еврото България приключва .Идва голям глад .Целта е да въведем Еврото 2024 защото от 2025 Еврото става дигитално .Така ЕЦБ ще има тотален контрол върху Живота на българите и при следващата план
    демия която са ни подготвили който откаже да се ваксинира просто ще му блокират банковата сметка .
  • 32 Софиянец

    80 19 Отговор
    Стив Ханке каза: НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЕВРОТО.
    Вярвам на Стив Ханке, а не на нашите продажници.
  • 33 ДДРОнег

    28 49 Отговор
    Досега нищо от комунистическте прогнози не се сбъдна, няма да се сбъдне и тая глупост !!!
    А България от над 25 години НЯМАМЕ независими Бъгалрски лев, защото е вързан за .. .ами точно за еврото !!!
    Ако искате да имаме независим Български лев, то отй трябва да бъде отвързанот еврото, но преди това да имаме стабилна икономика и политика , свързана с нашите партньори от ЕС, не за рузия !!!
    Но тъй като в Бъгалрия има много пp0zd народ, който и сега ще гласува за мафията и ще си останем твърдо на дъното, то единственото спасение за България си остава ЕВРОТО !!!
  • 34 Е па

    11 22 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    Живеем в Европа и ти казвам че си слепец
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 12 Отговор

    До коментар #22 от "ТТТ":

    ВИЕ стеНЕТ провокативен ТРОЛ и БОТ
    ДОВИЖДАНЕ
  • 36 Сандо

    38 14 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Мисловните ти способностти са способни само да четат етикетите,а какво се крие зад тях за теб е велика тайна.И като теб са всички наплодили се за 30 години умнокрасиви безродни хрантутници.
  • 37 zagreb-info Вижте датата!

    10 25 Отговор
    НАЦИОНАЛНАТА БАНКА ТВЪРДИ: Въвеждането на еврото няма голямо влияние върху поскъпването
    Публикувано от Д.Ш. -1 февруари 2023 г.
    ПЪРВИТЕ данни за януарската инфлация показват, че въвеждането на еврото, както в други страни, няма голямо влияние върху общата инфлация, според Хърватската национална банка (CNB).

    „Движенията през януари показват, че въвеждането на еврото в Хърватия може да има сравнително леко въздействие върху общата инфлация, което е в съответствие с опита на други страни“, се казва в изявлението на ЧНБ.
  • 38 да питам

    17 28 Отговор
    Тоа "умник" , що не каже , в коя държава има обменен курс за лЪва ?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 крис

    27 10 Отговор
    Хърватия-Taĸa в ĸpaйнa cмeтĸa в paмĸитe нa пъpвия мeceц в eвpoзoнaтa цeнитe нa xpaнитe, нaпитĸитe и тютюнa ce пoвишиxa c 15.4% нa гoдишнa бaзa, цeнитe нa eнepгиятa - c 13.8%, цeнитe нa пpoмишлeнитe нexpaнитeлни пpoдyĸти бeз eнepгиятa ca ce пoвишили c 12.1%, a цeнитe нa ycлyгитe ca ce yвeличили c 9.3 нa cтo.
  • 41 2622

    43 16 Отговор
    Само питам,ако сега имаш заплата 800 лв.,мислиш ли че ще получиш 800 евро,глупости никой никой няма да ти ги даде.Ако сега хляба е 1.20 тогава няма да е 60 цента ,а ще е 1 евро даже повече,това не е ли увеличение ?

    Коментиран от #51, #68

  • 42 zagreb-info Вижте датата!

    15 28 Отговор
    Факти не ставайте съучастници на дребни манипулатори!
  • 43 Шансът ни е

    39 16 Отговор
    референдума на Възраждане и първа политическа сила
  • 44 Ал Бунди

    22 27 Отговор
    Тоя ептен е изгубил връзкас реалността...в момента, както сме снашето левче, цените в България са направо космически. С непрекъснатите увеличения в последните десетина години, у нас сепостигна ефекта на сварената жаба. Защото цените у нас са едни от най-високите в ЕС. Килограм салам Бургас, дето в него си няма човек на идея какво има- от пера, кожи и нокти до тоалетна хартия, е нацрни по около 25-35 лева-12-15 евро. В момента г Гърция агнешкото е 10-12 евра.Та тоя да не се пробва да прави свободни съчинения...Видяхме в Хърватска каво се случи..ми хората не видяха разлика...при нас може дори да се стигнедо падане на цените..Аз, между впрочем си пазарувам основно храни от Гърция и Турция..много по-изгодно, и най-важното - несъпоставимо по качество...

    Коментиран от #69

  • 45 НЯКОЙ

    16 24 Отговор
    Авторът така и не обяснява защо ще обеднеем точно с 30 %. Дава някакви примери с Хърватия, само дето удобно пропуска че там има свободен курс на куната спрямо еврото, докато ние от 1997 г. сме с фиксиран такъв спрямо марката, а после автоматично към еврото. Останалите приказки за заеми и ипотеки са бля бля. Който е с ниски доходи и при евро, лев,, рубла, юан, пак ще живее на кредит, просто защото няма достатъчно пари. Да не би в страните извън еврозоната банките да са филантропски организации които дават заеми без лихва и не си търсят парите.

    Коментиран от #52, #157

  • 46 Марков

    9 26 Отговор
    Статия без ефект и възможност за отмяна на нещо, което е РЕШЕНО! Ама нещо трябва да се чете!
    Успешен ден на всички!
  • 47 Българин

    37 20 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Тъй като явно четенето не ти се отдава ще ти дам един цитат от статията: "Вижте Хърватия и разберете, че това чака и нас. Вас. Дори по-лошо, защото Хърватия е доста по-уредена държава."...иначе казано ако литър мляко в Хърватия преди еврото е било 2 лева, сега е 2.40, то при нас от 3.40 ще стане 5 лева.
  • 48 един

    19 26 Отговор
    Автора може ли да ми каже с колко % обедня народа/с ЛЕВА във джоба/ ни през целият преход от 89-та год. насам и особено през 1996/97 год.?Питам и отговор не искам!Това е за ония за които лева ни бил "златен" и са против еврото и Еврозоната!
  • 49 Гост

    18 34 Отговор
    Кому служи авторът с този пропаганден пасквил, пълен с измишльотини и лъжи?

    Коментиран от #141

  • 50 За протокола

    17 26 Отговор
    И все пак не разбрах защо ще обеднеем с 30%.
    Това, че в Хърватия били допуснали спекула не е сериозен аргумент. Освен това не си спомням хърватите да имаха валутен борд, който нас практически ни е привързал вече към еврото.
  • 51 Некой си

    33 4 Отговор

    До коментар #41 от "2622":

    Като питаш- да ти кажа. Точно за хляба. Живея в по-голямата част от годината в Гърция.Хлябът там е 2,2 евро,кг. Скъпичко, да. Ама е хляб , а не някакъв дунапрен. С две филийки съм сит, а в Бг сгъвам един хляб и все едно не съм ял..разбираш ли къде е разликата...? За мен правило е -Евтинджоса винаги излиза скъпо. А в България и боклуците се продават като екстра качество..всеки иска да пичели..ама не става така..

    Коментиран от #63, #66

  • 52 Реалност

    33 16 Отговор

    До коментар #45 от "НЯКОЙ":

    Защото няма нужда да обяснява, всеки, който не е пълен идиот му е ясно как ще обеднеем с 30%! Понеже не спадаш към тази категория ще ти дам най обикновен пример - хляба сега е 1.40 лв или 72 цента, след еврото каква мислиш, че ще му е цената 70 цента или 80 цента или дали няма да е закръглена на 1 евро, както стана в Хърватска.

    Коментиран от #60, #133

  • 53 злато

    35 5 Отговор
    Да .Такава е истината .След 30 г. сме най бедната държава в европата.С приемането на еврото ще си останем пак там-последни.Да знаете че само на заграбилите държавата не им пука,защото те отдавана са в еврото и кюлчетата.
  • 54 Емилееее

    15 16 Отговор
    2022 като бяхме с левчета с колко обедняхме?
  • 55 Иван Иванов

    37 16 Отговор
    Човекът е прав! Аз искам левът да бъде валутата на България!

    А тези, които искат еврото, да не пишат тук, а да бягат да сменят памперси, че старците в Атина отново са се подмокрили...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Глупости опорки, опорки

    15 31 Отговор
    Пълни глупости, нищо конкретно като доказателства за тезата на този платения от путлера!
  • 58 Краси Марков

    56 13 Отговор
    Защо левът трябва да остане национална валута?
    Обяснявам като за хора със специални потребности. В момента България поддържа валутен резерв на Валутния борд от 33 милиарда евро. Това са пари отделени от залъка на българския народ, кървави пари. Познайте от три пъти какво ще се случи с тези пари след приемането на еврото, когат няма да има нужда от валутен борд и съответно от валутен резерв за него...
    Точно така. ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ! От Вас ще ги откраднат, от Вашите деца.
    Няма да има дори теоретическа възможност някога да ги видите отново.
  • 59 ами

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    и аз това се чудя като ти чета коментарите...:)
  • 60 Нереалност

    15 14 Отговор

    До коментар #52 от "Реалност":

    Понеже явно ти имаш ясновидски способности и знаеш всичко и не си идиот а интелектуалец-макроикономист, знаеш ли че търсенето определя предлагането. Като не му купя скапания хляб от едно евро къде му остава да си го завре?

    Коментиран от #79

  • 61 Ъхъ

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "300 процента умен рубладжия":

    демек като приемем еврото и те ще станат два пъти но ниски ли?
  • 62 Цурвула си е цървул!

    16 23 Отговор
    Ако го питате тоя цървл, ще се вържем към рублата!

    Коментиран от #143

  • 63 6287

    27 6 Отговор

    До коментар #51 от "Некой си":

    А мислиш ли че като съседът еврото хляба ще стане добър.Глупости всичко ще е същата помия но много по скъпа.
  • 64 Студопор

    20 9 Отговор

    До коментар #5 от "Говедо":

    Да, защото лева е вързан към еврото. Като приемем еврото, няма да има валута, към гоято да го вържем и ще ударим стремглаво дъното.
    Отвори си очите! Лева не е стабилен просто, защото!!
  • 65 Студопор

    25 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Много си зле... Не гледах Хърватия сега спрямо България сега. Сравни Хърватия преди еврото с Хърватия след еврото! Тоаава ще видиш разликата.
  • 66 От Варна

    28 5 Отговор

    До коментар #51 от "Некой си":

    А ти откъде си сигурен, че като струва “евро”, качеството на хляба ще се изравни с това в Гърция? Защото ще го правят същите български майстори. Няма да го внасяме от Гърция, нито ще дойдат гърците. И това ще си важи за всичките “боклуци” на пазара, както се изразяваш. Защото има и друга мъдрост-Не винаги най-скъпото е най-доброто. Качествените неща са за богатите, за редовите-ерзац качество!
  • 67 Студопор

    21 12 Отговор
    Опитваме се да ни приемат на запад още от покръстването. Изтрепахме 52 семейства със все децата, за да наложи тая малоумна религия и пак не сме приети. Спасявахме евреи пред ВСВ и пак не ни искат... Сега трябва и парите да си сменим.
    Пак няма да ни приемат!
  • 68 един

    11 14 Отговор

    До коментар #41 от "2622":

    Първо се изясни какво искаш да питаш и тогава питай/или просто да се намираш на работа/?Лев-Евро е в съотношение почти 2:1 така че за 800лв. ще получиш 400€!Второ,хляба/и всичко други храни/ и сега можеш да го направиш двойно по-скъп стига да има кой да го купи,и не забравяй че сме в пазарна икономика и все пак съществува реална конкуренция!Така,че ако някой е решил да вдигне цената на хляба със много,то ще има производители които ще продават на по-ниска цена и ще спечелят от по-голямо производство и продажба!

    Коментиран от #72, #111, #137

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 хахаха

    25 13 Отговор
    Всъщност главният въпрос е: Защо се връзваме към валутата на един съюз, който до няколко години няма да съществува? После пак ще трябва да въвеждаме лева...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 друг

    15 11 Отговор

    До коментар #68 от "един":

    ако си купил кило брашно за 1 евро, няма как да правиш по-евтин и качествен хляб от нкой друг производиел, който също е купил брашното по 1 евро килото...та това за свободния пазар и бляблябля...си го заври някъде...ако беше така, у европата нямаше да дават милиарди евра субсидии на селското стопанство и хранителната промишленост...

    Коментиран от #75, #134

  • 73 Тва

    13 17 Отговор
    Кремълско нЯщо каква специалност има? На Хампарцумян ли да вярвам, или на него? Хмммм.

    Коментиран от #78, #85

  • 74 абсолютно

    17 13 Отговор
    адмирации за статията
  • 75 Знаещ

    7 7 Отговор

    До коментар #72 от "друг":

    Ти въобще си нямаш представа субсидиите за селското стопанство за какво са, а най-личи по това, че мислиш, че са само за едно нещо (не са, те на различни места изпълняват различни функции).
  • 76 Логик

    22 1 Отговор

    До коментар #69 от "За Ал Бунди":

    Тоест, цялата ти "Теза" е, че ако шефа ти не ти вдигне заплатата двойно, значи си прецакан. И цените няма просто да се обърнат СЪЩИТЕ в евро. Ако това беше вярно, колко ще струва литър бензин? Искаш да кажеш, че ще струва двойно повече отколкото в Германия ли?
  • 77 Пример

    26 14 Отговор
    При хляб от 1 лев със заплата от 1000 лв си купувате 1000 хляба. В Евро заплатата ви ще е около 500 евро, а същия хляб ще е на цена 1 евро. Ще купувате около 500 хляба. При пенсиите е аналогично. Мислете, ако все още можете.

    Коментиран от #92

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Реалност

    16 8 Отговор

    До коментар #60 от "Нереалност":

    Сега цените ни са с 50% по високи от европейските, но да си видял някой да си завира стоката някъде:) И пет евро да стане хляба ще ревеш и ще плащаш:)

    Коментиран от #91

  • 80 АРЕС

    23 12 Отговор
    1000 % истина,но при нас ще е най зле от всички държави които излъгаха населението и приеха мръсното евро защото в България са най долните,мръсни,продажни и некадърни политици,а политик е синоним на ПРЕСТЪПНИК.
  • 81 Смотаняк

    16 20 Отговор
    някакъв се прави на икономист. Европа била на трета, а ние на задна. А какво предлагаш , ти бе шмульо,да направим за да изключим задната и да тръгнем напред. Обратен и към Русия, нали, малоумник смотан.

    Коментиран от #93

  • 82 Трак🇺🇦🇯🇵🇩🇪🇮🇹🇧🇬🇮🇷🇦🇹

    15 16 Отговор
    Много точен и правилен коментар и анализ . Браво
  • 83 Иво

    17 14 Отговор
    Благодаря за точния и ясен анализ.
  • 84 Опорко

    14 7 Отговор
    В България не търсенето определя предлагането, а ПРЕДЛАГАНЕТО ОПРЕДЕЛЯ ТЪРСЕНЕТО! ТОВА ВАЖИ ЗА СТОКИТЕ, ВАЖИ И ЗА "ИЗБОРА" НА ПОЛИТИЦИ.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Кой68

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Явно визирате себе си!👍
    В момента това е в Хърватия!
    Но с тази разлика че тук в Хърватия се спазват някакви норми и закони,а на хората се обясняваше всеки сен какво и как ще стане при смяната куна-евро!
    Но хърватите са като нас .........българина в кръчмата/ресторанта,а хърватина в кафето бистрят политиката.
    Но цените скочиха много

    Коментиран от #96

  • 88 Харалампи

    18 11 Отговор
    Единственият зор на Запада да ни накара да приемем еврото е да си пласира инфлацията навън към България чрез напечатаните покрай кризите пари без да им пука кво ше стане тука

    Коментиран от #121

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 11 Отговор

    До коментар #22 от "ТТТ":

    МОЛЯ я ПАК при СОЦА имахме ДЪРЖАВА СПОКОИСТВЕ РЕД ЗАКОНИ БЯХМЕ ХОРА
    И не ми е БИЛ бай ТИ не съм го ПОЗНАВАЛ ЛИЧНО
    ДОВИЖДАНЕ
  • 91 Нереалност

    10 7 Отговор

    До коментар #79 от "Реалност":

    Именно. Защо цените ни са с 50% по-високи след като не сме приели еврото?
  • 92 Логик

    0 9 Отговор

    До коментар #77 от "Пример":

    Колко ще струва литър бензин ако приемем еврото? Според "прогнозите" ти, де :))
  • 93 Ха ха

    4 8 Отговор

    До коментар #81 от "Смотаняк":

    Хубав ник имаш.Приляга ти.
  • 94 Жалка статия

    14 10 Отговор
    Пак някакви платени словоизлияния смърдящи на вкислоч .
  • 95 Бойко Българоубиец

    5 9 Отговор
    А така довършете го тоя матриал!
  • 96 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор

    До коментар #87 от "Кой68":

    МНОГО сте ПРАВ
  • 97 хи хи хи

    14 12 Отговор
    Пак платени кремълски позиви се разпространяват .
  • 98 Ивелин Михайлов

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "По-бедни сме,":

    Щото гласувате масово за тях
  • 99 Кой68

    11 6 Отговор

    До коментар #27 от "Знайко":

    В Хърватия за разлика от България се спазват закони и норми!
    Хърватите ако не бе подръжката на Германия,Австрия,Холандия,Италия и Франция нямаше да видят евро и най-вече Шенген.........в момента се виждат техните пропуски с границата.
    Това никъде не се споделя в EU!Но тук здраво се контролират медиите.......здраво!

    Коментиран от #103

  • 100 така така

    13 13 Отговор
    Некадърна статия воняща на платена лъжа
  • 101 Ха ха

    19 12 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    Да .От 20 год.съм в Европа.Абсолютно прав е авторът.И всичките ми приятели мислят така.Тежко и горко на България .То аз не знам дали освен името ни остана вече нещо наше на тази територия .

    Коментиран от #105

  • 102 ДаСкопимПаситто

    13 11 Отговор
    "Кой не скача е червенл"Понители!? Наскачахте ли се!?
    Да,но все още не сте се опомнили!
    Събуди се българино и се опомни!
    Напролет им е..и майката и кажи "НЕ" на продежните ни и корумпирани политици, изкормили пред очите ни подредената ни и просперираща държавица, окрали народеца и превърнали Родината ни в жалка, но добре преджобена англо-краварска колония !
  • 103 Наблюдателен

    8 14 Отговор

    До коментар #99 от "Кой68":

    Хърватите вече са с еврото и нищо кой знае какво не се случи в държавата им. Хората на Радевшенко по цял ден ни заливат с по мия колко страшно щяло да бъде. Говорим за ЕДНОКРАТНО събитие.
  • 104 ????

    7 7 Отговор
    Пълни глупости!
  • 105 Мдаа

    15 9 Отговор

    До коментар #101 от "Ха ха":

    "Да .От 20 год.съм в Европа.Абсолютно прав е авторът." Странно, че изглежда нарочно не казваш къде "в Европа" си. "Авторът" е "прав", че му се подава кепето с червената пето лъчка от джоба.
  • 106 Прав е

    15 5 Отговор
    Човека. Няма да има Жан Виденов, няма да има КТБ, няма да може да си разиграват коня и да взимат по 500 милиона само на адрес и без покритие. Верно ще обединят лапачите и крадците. Няма да може да си препират откраднатото. Ужас ги тресе.

    Коментиран от #177

  • 107 Поредният....

    15 10 Отговор
    Копейков б.0.к.лу.к, руските подлоги дъх не поемат за това евро, че нали еврото вече толкова години крепи слабият ни лев за да не се срине, валутен борд и фиксиран курс към еврото, няма да има апокалипсис при приемане на еврото, само трябва да има редовно правителство за да можем да отговорим на изискванията на ЕЦБ, и държавните институции да следят за спекула и необосновано вдигане на цените от търговци и производители, и ЕЦБ поема функциите на валутният борд, заради това че не сме си свършили работата и не сме приели еврото, инфлацията ни е двойно по голяма отколкото в еврозоната, и цените ни са по високи отколкото в Париж и Берлин.
  • 108 Ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Стигат ни Макро(Метро),Кауфланд,ЛИДЛ.Ние храната не си подсигуряваме вече 33 години,ти очакваш Мерцедес и Рено да ти дойдат на крака.

    Коментиран от #110

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Любопитен

    6 1 Отговор

    До коментар #108 от "Ха ха":

    Що, стоките в Кауфланд и Лидл откъде са? От Луната?

    Коментиран от #122

  • 111 На теория

    16 0 Отговор

    До коментар #68 от "един":

    Така пише по книжките,но практиката е измислила картели,договорки на гърба на потребителя и много други неща.Лидл и Метро продават в Испания на по високи цени отколкото в Германия.Странно ,но в бедна България те са още по високи.Вярваш,че ще свалят цените? Не си в ред .

    Коментиран от #114

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Христо

    6 14 Отговор
    Хайде поредният,, експерт,, с поредната глупост... Как точно ще станем по бедни бе, глупако?? След като българския лев е вързан за еврото, след като държави с водещи икономика са си сменили националната валута в евро... Проблем е в СПЕКУЛАТА която сега е по страшна от всякога. Това, че нямаме държава, че нямаме институции на място е причина за евентуално поскъпване което обаче с времето се овладява - така е билопри държавите с евро. Боже, опази България от простите!!!
  • 114 Знаещ

    8 6 Отговор

    До коментар #111 от "На теория":

    Пълни глупости за наивници. В Лидъл повечето стоки в България ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ПРОДАВАТ в Германия, тъй че и дума не може да става да се прави сравнение. Като казвам "повечето" имам предвид едно 80%. А за останалите 20% ефективно Лидл използва "марката" си за ценообразуването. Лидъл продава в Испания обикновената херинга скъпо, защото това е чужд за испанците продукт и се води "деликатесен". Същата риба в Германия в Лидъл е по-евтина, но и ОБРАТНОТО - кило портокали или лимони в германския лидъл е по-скъп, отколкото в Испания. Става дума за обикновена "политика на марката", а не специално отношение към България.

    Коментиран от #128, #146

  • 115 Банкер

    19 9 Отговор
    Да отговори някой от привържениците на еврото, може да поканите и Хампарцумян.
    -Защо Правителството на България не се заинтересува защо 6 страни все още не възнамеряват да приемат еврото?
    -Защо еврото не издържа теста във Великобритания през 1997г., проведен от Гордън Браун, тогавашен министър на финансите?

    -Защо не се дискутира бъдещото на ЕС и Еврозоната, след като данните са обезпокояващи именно по отношение повишение на дълга и при това на водещите страни.
    -Следва ли България да споделя този дълг, която остава най-бедната страна в Европа, но и с най-нисък дълг ? Няма ли това да доведе до още по-голямо обедняване на населението?

    -Как България ще отстоява националния интерес за икономическо развитие, респ. следва ли до последва участта на Гърция Италия, Португалия, след като нейното участие в БВП на ЕС е едва 0,3% и евентуално около 6-7 % евентуално участие в капитала на ЕЦБ. Каква тежест ще имат тези проценти при вземане на решения от нея?

    -Защо не се обсъжда в обществото какви условия следва да поставим при приемането ни в Еврозоната?
    -Защо не се дискутират различни сценарии-песимистичен, оптимистичен и реалистичен и на тяхна база да се избере оптималния, както и условия към Еврозоната/ЕЦБ. В договора за присъединяване към ЕС няма ограничения за поставяне на условия при ангажимента за приемане на еврото?

    Коментиран от #119, #163

  • 116 Един от всички

    9 8 Отговор

    До коментар #89 от "Ха ха ха":

    Авторчето е сериозен писател. А ти какъв си? Какъв капацитет си?
  • 117 Абсолютни глупости

    5 5 Отговор
    Тук да не би да не са поскъпнали-без въвеждане на Евро?
    Чететете авторитетни издания!

    Коментиран от #158

  • 118 Това е истината

    10 2 Отговор
    С 30% по-бедни сме днес заради инфлацията в България, която е 50% по-висока от другите европейски страни. Заради спекулациите с цените (от лакомия) и войната в Украйна.
  • 119 Солей

    5 2 Отговор

    До коментар #115 от "Банкер":

    Какво работиш? :)))
  • 120 Един от всички

    12 6 Отговор
    Лоша работа. Тук като гледам масовите коментари са за цените - кое колко щяло да струва. Ама смяната на валутата не е само до цени, а и до регулация на икономически отношения. Като сте такива разбирачи (и гоооолеми фенове на хампарцумяна) ще бъдете ли готови да се кланяте на новите шефове от брюксела? Че нали Русия ви е проблем. Ами утре като ви врътнат кранчето като в Гърция какво ще правите тогава? Ами слушайте си хампарцуцата, а не Стив Ханке или пък Варуфакис.
    Лоша работа става с нацията ни, новото поколение е "диванно" - няма бъдеще за България!

    Коментиран от #129

  • 121 Да бе

    2 4 Отговор

    До коментар #88 от "Харалампи":

    Че тя твоята инфлация е по голяма от тяхната.
  • 122 До любопиткото

    5 2 Отговор

    До коментар #110 от "Любопитен":

    Дали 30%от стоките са с български произход?Внос от Гърция,Турция,Холандия,Германия.Ние нямаме достатъчно конкурентни фирми ,които да доставят целогодишно качествен продукт за цели вериги.Да не говорим,че биха могли да зареждат и ЛИДЛ в чужбина,но ...с какво и на каква цена?Помня в Испания бяха вкарали на промоция бира Шуменско.Шишенцето по 90 евроцента.Две палета седяха в магазина цял месец и не се продадоха повече от десетина бомбички 0,330 .Немска бира (0,5л стъкло)струваше по това време около 40 цента.Беше преди 4-5 години.Не съм чул и видял наша стока вече в Лидл.Само някакви замразени баници на немска фирма под името балкански продукти.Дори кисело мляко няма кой да продава в Европа.
  • 123 Евро мевро

    6 3 Отговор
    Хубава статия. Интересно какво прави в този новинарски сайт пълен с пропаганда, но с интерфейс приятен за окото. 30 години не и стигна на тея хора да разберат, че нито Европа, нито САЩ искат ни мислят само доброто, и не гонят собствени интереси.. Пардон Европа почти няма такива вече, както и да е. А русофилите не се научиха, че Русия няма и не може да защити България, защото едвам, защитава себе си, освен това руснаците живеят скромно като нас общо взето. Стискайте евроцентовете.

    Коментиран от #125

  • 124 Солей

    6 5 Отговор
    Абе другаре, искам да ви питам нещо мноого простичко - сега, нали не сме с еврото? Абе, защо инфлацията ви е по-висока отколкото в еврозоната? :)))) И като следващ въпрос в този контекст - дали еврозоната действа като регулираща инфлацията или обратното? :))))

    Коментиран от #132

  • 125 Солей

    3 3 Отговор

    До коментар #123 от "Евро мевро":

    КАжи сега Путин фашистки диктатор ли е или не? :)))
  • 126 Дааа бе!

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    То според соросоробската ти главичка и Григор Сарийски е некомпетентен? Само Парумянът, химикът, патриций от Кремиковци е компетентен и продажните паразити от НС. Я скачай на тротинетката и фиууууууууууууууууууууууууу със 100 към някой стълб, като съратничката ти хЕмили.
  • 127 оня с коня

    2 12 Отговор
    Полубрадатия ЧИЛЯК на Фографията иска да предаде на Целокупния Бълг. Народ поне малко от личните си Тревоги как ще я Закършим ако приемем Еврото.Есенцията в Пледоарията му е ,че Българинът не само ще обеднее,а посочва и точно с Колко- ЦЕЛИ 30%.Не казва обаче Йотовски най-важното -КАК и с КАКВИ Способи и Технологии е достигнал до тоя Процент на Бедност ,който ще връхлети българите?Държавите възприели Еврото в ЕС са 20 от 27 възможни.И да обясниЙотовски- тия негови 30% обедняване ВАЛИДНИ ЛИ СА за въпросните 20държави и значи ли че останалите 7 са пък респективно с 30% по-богати ?Да приемем обаче че Стоките и Услугите в БГ наистина скочат с 30%.КЪДЕ ще отиде таа Горница от Поскъпването?Ами при Производителите оскъпили стоките си,при Продавачине от търг. Мрежа,при Държ. Служители обслужващи Населението чрез увеличение на Заплатите им понеже ще събират данъци и такси с 30% повече,при Земеделските производители които ще оскъпят продукцията си с 30% и т.н.И възниква въпроса:Според Йотовски всички тия Хора "Народ" ли са и логично не следва ли в момента в който обеднеем с 30%,едновременно с това и да Забогатеем със същия Процент?

    Коментиран от #130, #139

  • 128 Не си прав

    5 0 Отговор

    До коментар #114 от "Знаещ":

    ЛИДЛ си има свои марки.И правя сравнения на тези цени.На бира,безалкохолни,салами,кашкавали,кисели млека,подправки.Не ти говоря за пресни меса и млека( където пък въобще сме трагични).Като куриоз преди години акция на гръцки стоки в Испания и в България.Гледам рекламите по нашата ТЕ и не повярвах на очите си.Гръцка бира кенчета в Испания 2 пъти по евтина отколкото в България .Говорех с брат ми в този момент и му снимах брошура на ЛИДЛ в Испания и му я изпратих.

    Коментиран от #131

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 да допълня

    13 1 Отговор

    До коментар #52 от "Реалност":

    Така стана и в Германия,когато въведоха еврото!Знам,защото бях там и видях с очите си как се закръглиха цените и то винаги нагоре!За германеца може и да не е било чувствително 20-30 цента нагоре,но за нас,обикновенните българи ще е адски болезнено!Никой не може да ме убеди,че ще сме по-богати с еврото!30% ще са долната граница!
  • 134 3552

    12 2 Отговор

    До коментар #72 от "друг":

    Знам, исках да ми отговориш.От тези 400 евро като ти вземат за данъци, какво става.Какво ще си купиш с останалите евра,и кой работодател сега може да ти даде още толкова?, Сега когато сме най-бедните първо трябва да се стабилизира държавата,тогава да се мисли,а не от криза в криза. Защо Англия не взе еврото, защото са умни хора.
  • 135 Остава да попитам

    2 9 Отговор
    Лицето Емил Йотовски,написало тази статия икономист ли е,има ли някакви икономически познания,или пише да се намира на работа?Отговорете ако обичате г-н Йотовски.Страховете и предпазливостта са донякъде хубаво нещо,но всяването на паника НЕ Е!

    Коментиран от #140

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 или

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "един":

    Ще им пратят"данъчни"с голям номер на ризите и с дървена писалка,за да си коригират цените!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Ти си

    11 1 Отговор

    До коментар #127 от "оня с коня":

    А да ли е така ? Защо пък да не се получи обратното на твоите теории ?
    Само един обикновен пример - Англия, една от основателките на ЕС не прие еврото , те по-глупави ли са от нас , те по-зле ли са икономическ от нас ? Дания ,как е там - стандарт , цени , инфлация ?
    Хайде нема нужда от твоите фантазии - незабравим че това е България ....
  • 140 Миии

    3 1 Отговор

    До коментар #135 от "Остава да попитам":

    Ако имаш икономически познания отговаряш на коментар - 115, за другите без икономически познания остава писаното от Йотовски и мигането на парцали.

    Коментиран от #144

  • 141 Никакви измишльотини и лъжи

    16 3 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    няма в статията. ПЪЛНА ИСТИНА Е. От 1990 до 2005г живях и работих в Германия. Бях свидетел при въвеждането на еврото и заедно с всички там усетих "прелестите" от натрисането му. Само ще дам най - простото за пример: Ако си получавал заплата 1000 марки, после получаваш 500 евро. Ако 1 хляб струваше 1 марка, после струваше 2 евро. Това бе само в началото, после цените започнаха да изплуват нагоре. Лека - полека, метода на сварената жаба.
    За нас - загубваме и последния си суверенитет. ВСИЧКО ЩЕ СЕ РЕШАВА САМО ОТ ЕЦБ. Ние ще сме длъжни само да изпълняваме, ще бъдем донори на задлъжнелите държави и ще им плащаме СОЛИДАРНО ДЪЛГОВЕТЕ.
    И НАЙ - ВАЖНОТО: ВЛЕЗЕШ ЛИ В КАПАНА НА ЕВРОТО, НЯМА НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ. НАРОЧНО НЕ Е ПРЕДВИДЕН ТАКЪВ МЕХАНИЗЪМ.
    Стив Ханке и Григор Сарийски, и др. предупреждават за това, и са категорично против влизането ни този капан, и на разбираем език описват какво ни чака. Ти по - голям икономист и от тях ли се мислиш?

    Коментиран от #142

  • 142 Германец

    4 8 Отговор

    До коментар #141 от "Никакви измишльотини и лъжи":

    Що лъжеш бе? :)))) Нито цените се промениха както твърдиш, нито заплатите станаха от 1000 марки 500 евро :))))

    Коментиран от #171

  • 143 Само

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Цурвула си е цървул!":

    ако пишеш за себе си, си абсолютно прав.
  • 144 Мдаа

    2 9 Отговор

    До коментар #140 от "Миии":

    Йотовски не е дал никакви икномически аргументи и не е привел никакви ФАКТИ и ЦИФРИ в подкрепа на твърденията си. ДОРИ и със страни, които са преминали към еврото. А не го е направил, защото може да се провери дали "логиката" му ще издържи, и той знае, че няма. Затова удрИ с пропагандата и внушенията и, който клъвне - клъвне. Както винаги е вървяла проруската лъжа. Неслучайно акцента е върху "по-бедни", а не смее да даде примери с това какво става с инфлацията в страните които са с еврото. Или с техните ЛИХВИ по кредитите.

    Коментиран от #153

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 До знаещия

    6 2 Отговор

    До коментар #114 от "Знаещ":

    Дали наши чушки и домати могат да се продават в Германия?Имаме ли кисело мляко там,а консерви,а вина?А знаеш ли каква е цената на австралийските и чилийски вина (бутилирани в Германия,ЛИДЛ)в Испания и в България?Норвежката сьомга в Испания и България дали е на една цена.И накрая за политиката на ЛИДЛ -след като най- високи са цените у нас, след това в Испания и най- ниски в Германия ,защо заплатите са в двоична прогресия ,но в обратен ред в тези страни .Бъди сигурен,че в София има по големи и пълни с клиенти магазини,отколкото в Испания.Т.е.българските работници(и испанските отчасти) вадят заплатите на германските такива .

    Коментиран от #152

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 2854

    5 8 Отговор
    Сега българското олио в Германия е 1,20 евро а в България е близо 5 лв.Как мислите дали ще стане 1.20 е., глупости.

    Коментиран от #149, #151

  • 149 Глупости на кг

    15 3 Отговор

    До коментар #148 от "2854":

    Вчера купих олио за 3,43 лв.л.
    А това, че тук е по скъпо, защото европейските субсидии не са еднакви. Франския и германския фермер получава 3-5 пъти по- голени субсидии от бълг. фермери. За това и все повече хора са за излизане от ЕС - защото няма справедливост.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Германец

    9 2 Отговор

    До коментар #148 от "2854":

    Няма такова нещо като "българско олио" в Германия, а цените на олиото в Германия са ТОЧНО 3.50 евро за литър. :)))))
  • 152 Знаещ

    0 8 Отговор

    До коментар #146 от "До знаещия":

    "Дали наши чушки и домати могат да се продават в Германия?Имаме ли кисело мляко там,а консерви,а вина?" Отговора на ВСЕКИ един от тези въпроси е "ДА". Не само, че "можем" ами в Германия РЕДОВНО се появяват в Нето и Лидъл български краставици и то от Био асортимента им. Чушки също. Домати много рядко, защото дистрибуцията им явно е по-трудна ако се берат в зрялост.Българско кисело мляко се продава в ТУРСКИТЕ магазини в Германия, както и български кашкавал и сирене. Вина сщо се продават, и то немалко.

    Коментиран от #170

  • 153 Миии

    5 7 Отговор

    До коментар #144 от "Мдаа":

    Така и предполагах, и ти нямаш икономически познания, за това не отговори на 115

    за нет търсачката:
    - Информационната мъгла около Еврозоната -

    ето тук има икономически познания и факти, като държиш толкова на тях

    Коментиран от #155

  • 154 Бисер

    7 9 Отговор
    Към всички "българи/българки, максове и всякакви персонажи уж с опит в Европата" защитаващи еврото живеех в Испания когато смениха парите си и до ден днешен съжаляват и говорят с носталгия за песетата, познайте защо?
    Справка всеки който е имал разговор с испанец на тази тема!

    Коментиран от #159, #166

  • 155 Мдаа

    9 6 Отговор

    До коментар #153 от "Миии":

    Значи нищо не можеш да кажеш, освен да ми пробутваш руска пропаганда. Дай ФАКТИТЕ ТИ, не ми бутай "видеа" . Можеш ли?

    Коментиран от #165, #174

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Елементарно,Уотсън .

    6 8 Отговор

    До коментар #45 от "НЯКОЙ":

    Сменят левовете в евро само в банки.Опашки,нервни хора,ако имаш кеш допълнително такси от банката.Ако имаш( дай Боже) стотина хиляди в буркани,трябва и да ги узакониш.Масово започва покупка на коли,телевизори,перални,злато .В резултат на търсенето цените се вдигат,Чейнчбюрата дали ще продават евро за 1.995?А търговците лесно вместо да сменят цените само сменят буквичките лв.с euro.За кумова срама ще напишат ОФЕРТА 70% на някои стоки.

    Коментиран от #212

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Солей

    7 6 Отговор

    До коментар #154 от "Бисер":

    Ахам, всяка руЗЗка опорка подкрепена с "вервайте ми" :)))) Ми, нЕма да ти вЕрваме, както не вЕрваме и на шефа ти. :)))
  • 160 коко

    4 4 Отговор
    Точно казано другото са излишни коментари.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #156 от "Солей":

    Ти сигурен ли си в това?Я виж КОЙ е най- големият инвеститор в България- българският емигрант .Влага пари в къщи,бяла техника,храна плащайки 20%ДДС на държавата.Апропо хляба,млякото и др.стоки вече са почти без данъци и акцизи в Испания.Градските и крайградски влакове са безплатни,картите за метрото и автобусите намаляха с 50% в Мадрид.Ако това се случи в България ,какъв ще ни стане БВП%

    Коментиран от #173

  • 163 За протокола

    11 4 Отговор

    До коментар #115 от "Банкер":

    Аз искам да попитам, след като политиците ни са толкова некадърни, неморални, алчни и продажни, какво би ни предпазило от сваляне на валутния борд и един повторен сценарии като Виденовата зима с хиперинфлация, за да изядат спестяванията на хората и да опоскат и изсмучат за пореден път държавата и банките.
    Ако не знаеш, тогава билетчето за трамвай от стотинки, стана 200 лв, а кило сирене беше 8 000 - 10 000 лв.
  • 164 ами

    3 6 Отговор

    До коментар #138 от "Солей":

    очевидно си леееееко....умен...БВП е паричен израз на продадени стоки и услуги в страната за една година...нали ти е ясно, че ако инфлацията е 50% , БВП ще се повиши и той..няма да е с 50% , защото при такава инфлация потреблението и производството ще се свият, но с едно 5-10% ще се качи...
  • 165 Миии

    10 9 Отговор

    До коментар #155 от "Мдаа":

    Каква руска пропаганда бе? В текста са цитирани правилата на ЕЦБ с които трябва да се съобразяваме ако приемем еврото.

    Коментиран от #168

  • 166 Точно така

    5 8 Отговор

    До коментар #154 от "Бисер":

    Веригата магазини "100песети" стана "1 евро".За справка 1евро=166 пести.Това не е ли увеличение от 60% ?
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Мдаа

    7 10 Отговор

    До коментар #165 от "Миии":

    Ти си нямаш представа какво значат тези правила. Затова ти казвам, че цялото ти постване е "руска пропаганда". Еврото си има предимства и недостатъци и големите европейски държави са се съгласили, че предимствата са повече от недостатъците. Има държави, които по различни причини не мислят така, но те могат да си го позволят. Чехия може да си държи кроната, защото де факто индустрията й е германската и може да си прави каквото си иска - само германските им инвестиции са сдостатъчни за да им дават стабилност. В България такива феномени няма, и фискалната и монетарната стабилност са ни важни. България е във Валутен борд, но според някои (същите, които сега скачат срещу еврото) това също ни ограничава. Любопитно би било как би иглеждала днес България без Валутния борд. По същия начин, по който е любопитно да "гледаш" катастрофа.

    Коментиран от #176

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 До всезнайкото

    6 2 Отговор

    До коментар #152 от "Знаещ":

    В турските магазини казваш.И в румънските и руските в Испания се продава кисело мляко,сирене наше,ракия и вино.Цените са колкото в България в лв .,толкова в Испания ,но в евро.Та питам мислиш ли,че някой купува "Сливенска перла"и "Манастирско шушукане" на цени по високи от "Балантайс" или "Риоха"резерва?От носталгия може би,но това е бизнес тип подблоковите павилиончета в София.И знам ,че от 5 магазинчета български в Испания четири фалираха .

    Коментиран от #172

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Знаещ

    2 5 Отговор

    До коментар #170 от "До всезнайкото":

    С други думи, умишлено излъга, че не се продавали български стоки на Запад, при положение, че си ЗНАЕЛ, че се продават. Дотук ясно. Сега да видим другото: щом магазините го държат, значи има търсене, иначе биха ги разкарали с 300. Обясняваш, как това било само заради "сантиментите". Ако е заради това, това си е също бизнес стратегия. Или ти мислиш, че други стоки не се продават заради "сантименти"? Да не говорим, че това НЕ Е ВЯРНО. Продават се, защото хората са СВИКНАЛИ с тях, тъй че на един българин не му продаваш БЪЛГАРСКО кисело мляко ( с нашия вкус, а не този на "йогурт") за щото е "българско", а защото вкуса му е различен. Балантайнс е уиски, и има съвсем различен ароматен профил от една традиционна ракия. Факта, че ги сравняваш едно към едно показва, или че пиеш каквото ти падне, само да е "алкохол", или пак слъгваш на дребно.

    Коментиран от #179, #185

  • 173 Солей

    2 5 Отговор

    До коментар #162 от "Само питам":

    Това ВИНАГИ е било така, и не оказва влияние върхо скорошната тенденция на двуцифрена инфлация. А в последните години емигрантите вкарват все по-малко пари, тъй че се опитваш да изместиш аргумента си с ... нещо неоределено, за да не признаеш, че предния ти аргумент не струва.

    Коментиран от #180

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Миии

    7 8 Отговор

    До коментар #168 от "Мдаа":

    Мдааа, явно за вас правилата за еврото от ЕЦБ не са това което са... много яко!!

    Четете както дявола Евангелието, само и само да погубите последното българско нещо..

    Коментиран от #184

  • 177 Ха ха

    5 8 Отговор

    До коментар #106 от "Прав е":

    Блажени са вярващите.В момента социалистите в Испания разследват BBVA(най- голямата банка ) за нерегламентирани ипотеки.Печалбата на тази банка е нараснала по време на Ковида и след 24/02/22 на повече от 30%..Не зная дали завърши и разследването за "белите"карти преди 3-4 години.Кредитни карти специално за депутати,безлимитни и само за сметка на банката.Как ти се струва това ?По-голямо мошеници от евробанкерите са само в Щатите.Ти рупай колците на доматите.

    Коментиран от #203

  • 178 Българин

    3 8 Отговор
    Много точно,но българския народ никой не го пита.
  • 179 До всезнайкото

    1 7 Отговор

    До коментар #172 от "Знаещ":

    Български стоки на Запад в десетократно по голям размер се продаваха преди 10/11/89.А нормално е при толкова емигранти да се развие и продажба тип"куфарна"търговия .Апропо: българските капанчета в Испания оцеляват благодарение на превоза и на товари и за България,но най-вече и от нелегалните продажби на тютюн и цигари.Но все по трудно им се случва и затова намаляват драстично с времето .Та лютениците и сиренето са само параван.Недей повече да пишеш .Елементарен и безинтересен си .

    Коментиран от #183

  • 180 Хаха

    3 7 Отговор

    До коментар #173 от "Солей":

    Емигрантите видяха,че пълнят каца без дъно .По-добре да спонсорират обучението на децата си и да спомогнат за емиграцията им,отколкото да пълнят гушата на тази поне 240-главова ненаситна ламя.
  • 181 Калбо

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "Говедо":

    Драсканици за балъци иди попитай хърватите колко са балъците там целият народ само олигарсите и мошениците печелят от тази работа с еврото
    А обикновеният хърватин загуби спестяванията си и ще живее много по-трудно
  • 182 Токайто от Пазарджик

    1 9 Отговор
    С премане на еврото и загуба на независима
    банкова и парична система ,ще ни става все по-евтино и по-евтино и по-евтино и по-евтино и по по по по по..
  • 183 Знаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #179 от "До всезнайкото":

    "Български стоки на Запад в десетократно по голям размер се продаваха преди 10/11/89." Източник на информацията? "но най-вече и от нелегалните продажби на тютюн и цигари." Впрочем, хубаво е да знаем защо бившите гастарбайтери в Европа-та са се върнали в България и сега така пламенно ненавиждат "Запада". Не са им провървели бизнес начинанията с нелегален внос на цигари и алкохол за белите държави и те се чувстват "ощетени" от "гадните" западняци. Егати провалите сте :))))
  • 184 Мдаа

    7 2 Отговор

    До коментар #176 от "Миии":

    Ти вече показа, че си нямаш идея от "правилата на ЕЦБ". Нито знаеш какви са, нито знаеш какво значат, нито имаш друг вид образование, да говориш по тези въпроси. Да ви имам и "самочувствието" на скъсаните цървули.

    Коментиран от #189

  • 185 До всезнайкото

    6 0 Отговор

    До коментар #172 от "Знаещ":

    Нарочно ти писах"Сливенска перла"и "Манастирско шушукане". Напитки,които и цар Киро не би направил, се изнасят навън защото са евтини ментета за да се прави бърза печалба .Сиренето също е смес палмово масло и сухо мляко- евтин сиреноподобен продукт. В саламура се превръща в бяла кашица. А колкото дали разбирам от алкохол-барман- коктелеро съм и пия от всичко що е качествено.Дори идея си нямаш какви ракии френски мускатови и грапи енвехесиади има тук.Шльоковицата от Сливен я оставям за теб .

    Коментиран от #190

  • 186 Ван дер Любе

    8 2 Отговор
    Тази статия много добре описва проблемите в България, но те не са от заради приемането или не приемането на еврото, а заради факта каква държава сме: липса на справедлива съдебна власт, липса на върховенството на закона, подкупни политици и не само, картели и непазарни механизми за определяне на цените. Те са готови по всеки повод да вдигат цените. През последните месеци цените се качиха драстично и без въвеждане на еврото. Но въвеждането на еврото ще е още една гаранция, че корумпираните политици няма да върнат свърхинфлацията отпреди валутния борд. А имаше опити хората около Борисов да премахнат валутния борд. Същото ще направят и "радетелите" за българския лев. Т.е. всяко нещо, което ограничва корупцията в България е добре дошло. Това се отнася и до еврото и еврозоната. А има и други ползи. Така че еврото е виновно.
  • 187 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Говедо":

    То, еврото може и да държи лева ,ама сети се средния европеец колко евра взема,в сравнение с тук .Някоя беше казала размера има значение ,аз ще добавя пък, че размера в евро има значение

    Коментиран от #188

  • 188 Валутен борд

    3 7 Отговор

    До коментар #187 от "Гост":

    Ако премахнем валутния борд много бързо размерът ще стане голям. Хлябът ще почне да струва с хиляди и както някой беше написал ще станем милионери. Т.е. ако сега размерът е малък, няма как да стане внезапно по-голям. Трябва време, а някои размери стават само по-малки.
  • 189 Миии

    1 2 Отговор

    До коментар #184 от "Мдаа":

    Добре, ти щом знаеш и разбираш отговори на ком-115

    Коментиран от #192

  • 190 Знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #185 от "До всезнайкото":

    "А колкото дали разбирам от алкохол-барман- коктелеро съм и пия от всичко що е качествено" Това можеше да се очаква, че един руЗЗофил е неграмотен. Обаче освен да фантазираш за това какво е качеството на въпросните български стоки, се провали в това да обясняваш, че такива на Запад няма, и какво кара хората да ги купуват. За да ти го покажа, ще ти кажа, че ТОЧНО Сливенска перла е от ракиите, които се правят все пак от ИСТИНСКО грозде, защото познавам хората, които се занимават с производството й. Това , че има нейни фалшификати, не означава, че "не става" или че оригинала е некачествен. И е хубаво да не говориш какво знае и какво не знае човека отсреща, след като нито го познаваш,нито някога си го виждал. Когато съм пил уискита МаКалан от специални серии (тия с годините, нали си разбирач) сигурно още си въртял коктейли в някой соцбар на морето или в някоя подземна кръчма. Ако те хвана на тема качествени питиета ще ти съдера шортите (както е приказката). Коктейлите са най-долната проява на алкохолните питиета. Истинските ценители на алкохола МНОГО РЯДКО прибягват до такива, което показва и отношението им.
  • 191 Урюрвкос

    3 7 Отговор
    Гледах какво се случи в трите прибалтийски страни когато минаха на евро. Първите 3-4месеца леко поскъпване на стоките но услугите практически не мръднаха, след още 3-4 рязко поскъпване на стоките и на услугите. Първите 2год шокова терапия на всичко но след 3....4 год се оправиха и сега са доволни и не си спомнят за този период
  • 192 Мдаа

    7 7 Отговор

    До коментар #189 от "Миии":

    На някои отговорих, с коментара за Чехия, но ти си неграмотен по темата и не го разбра. Други въпроси са пълна глуспост като това за сравнението на големината на икономиките и "интереса" ни. Изобщо, мътеницата в главите ви е такава, че не виждам как ще я оправите (най-вероятно няма). И за да прекратя тролействането ти - "мнението" на тоя господин можеше да е интересно (дори и ако е срещу приемането на еврото) ако си беше послужил с няккви конкретни ФАКТИ и СРАВНЕНИЯ, с които да илюстрира позицията си. С жалък популизъм от сорта на "ще сте по-бедни" само показва, че освен, че някой нещо му е заръчал, нищо друго не знае. Това е.
  • 193 Сиромах

    6 0 Отговор
    Как ше обеднеем сега немам нищо и с еврото пак така
  • 194 Защо

    7 7 Отговор
    По голяма глупост не бях чел скоро. Не знам как като сменим едни хартийки с други на същата стийност ще обеднеем? Че то онзи ден изхвърлихме лилавите левчета със сини и да не би да обедняхме? После то и сега никой на никого нищо не опрощава а още по малко кредити.
  • 195 Балкан Турист

    2 5 Отговор
    Истински случай! Преди 7-8 години ходихме до Лондон на гости. От летището взехме такси. Попитахме бакшиша - някакъв индис, ли, пакистанец ли - от тия с чалмите, след като ни закара (понеже имахме и паунди и евро) с какво да му платим. Той ни каза: Приемам само истински пари!
    Познайте коя ?
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Жалка статия

    7 7 Отговор
    Жалко авторче , още по жалки глупости бълнува .....
  • 198 Алибаба

    8 3 Отговор
    Понеже имаме български лев два милиона души духнаха от България ,повечето завинаги...и в този момент,докато пиша това хора напускат Родината......,това лошото което щяло да се случи при еврото....то вече се е случило...
  • 199 амасиклоун

    6 6 Отговор
    На кой ли му пука за зловонната пропаганда на този недоразвит индивид .
  • 200 горкия ми агитагор

    9 6 Отговор
    Гледам , че някакъв си никой си , се опитва недъгаво да манипулира общественото мнение с копейкозависими доводи и опорки , направо жал да те хване за такива нищожни агитатори .
  • 201 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Хайде бе, само с 30% ли? Ми,че лично го изчислих, не 30, а 230%.
  • 202 Да да да

    5 3 Отговор
    Да го послушаме тоя и Костадинов и да минем дирекно към рублата . Ще забогатеем с 1000%. Със сигурност. Едни от възраждане го изчисли ли. Както при Жанчо забогатяхме .
  • 203 Знам знам

    4 3 Отговор

    До коментар #177 от "Ха ха":

    Помня от 1997 г. При Виденов. Ехе какъв лев имахме. И с колко нули беше . Най богати бяхме в Европа. И ония в землянките задминах ме. Всеки българин имаше в джоба милиони. Ееее какви времена бяха. А банките ни най много в Европа. С 50000 лв. Банка правиш. А в джоба милиони. Ееее Златен лев беше. Но да дерзаем то и Коцето е като Виденов. Умни и талантливи.
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Добре казано,и трябва в резюме да се разпространява чрез листовки и позиви,както едно време,с циклостила.Защото по медиите се леят едни шербети за еврото,ммммууууцииии!!!Другаде може да обедняват с 30%,но ние винаги преизпълняваме плана двойно,така че на нас не мърдат едни 50-60% обедняване,в средносрочен план.Пита се ,и какво като знаем,кой ни пита и какво зависи от нас,ония пе-зе-вен-ти ни го изтърсват на главата,както винаги,поставят ни пред свършен факт и се чува само горко стенание,и глухо дрънчене на вериги.Раболепните ни пред запада управници ще я свършат блестящо,не се съмнявайте,само протести му е майката, и доста по-дръзновено,не по овчи да се блее ,а по лъвски да се крещи,екшън да има,иначе ще ни довършат.
  • 208 ахоихо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Говедо":

    Освен да те държи стабилен на тоалетната чиния,няма какво друго да ти направи,специално на теб.Пускай водата и да заминава онова с еврото в канала
  • 209 Бульо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    А сега го сметни и в евро,щом е 3,40 лева,кат си вземеш еврото,тази ценичка ще е 3,40,ама евро.Схващаш ли?Само че заплатката ти няма да е 1600 евро,а в левове 1600 лева.Демек 800 евро,схващаш ли за какво ти пише авторът?Потупай се по "умната" кратуна да изкънти яко и пак си помисли.
  • 210 Иво

    1 1 Отговор
    Много приказки и плява без нито един аргумент. Истински Копейкин.
  • 211 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    В еврозоната живеят 400 милиона човека.всички до един са по добре от средния българин работещ и живееш тук.интересно защо обаче ние имаме подобни автори като този дето със самочувствие обявяват че извъневрозоната ще се справим по добре.некя се върнем на хърватска.те влязоха след нас в ЕС и са в централна Европа и приеха еврото ,що си мислите че ние сме по умни от тях особено като те са по богати по оредени и по бързо справящи се от нас.
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Коста

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Госпожо, някой има грешка.....Цените на най-оборотните стоки са вдигнати с над 40% , в т.ч. мляко ,сирене , зеленчуци, плодове. Единствено свинското месо е поскъпнало с 25%. Хлябът...свалиха ДДС-то и той поскъпна с 30%, отчитайки намалението на грамажа и други търговски трикове - т.е. хлябът е поскъпнал с...50 % , защото ДДС-то се покрива от Държавата , а тя взима парите за това от нас. Така че не знам откъде идва това...17% .Може би от желанието на Депутатите. Но Народът е на друго мнение....
  • 214 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    За да има мир и любов.....със всички съм съгласен ! Всеки има своето виждане и право по.....Констентуция даже .... Но, обаче, никой мастит финансист / хампарцумяновци, Дянковци, Р.В.Генчевци/ не отговори на няколко простички въпроса : 1. Защо Дания, Швеция , Чехия НЕ ПРИЕМАТ така желаната от нашенци валута - евро ?
    2,. Кой в Европата работи за около 300 евро и живее с тях ?
    3. В коя евро-държава в ЕС пенсионер получава за 45-50 г работа 235 евро на месец и живее с тях ?
    Няма народ в Европа, който да не е пропищял при въвеждане на евро - валутата !! Колко са спечелили съответните държави, банки, корпорации не ме интерес,ува. Обикновените хора навсякъде години наред брояха евроцентовете и ругаеха !! След 7-10 години се позамазват нещата и простите капиталисти " понадигат савака", за да има работна сила. Те и за това в ЕС се "набълбукаха" умишлено с емигранти ! Недостиг имаше , че и сега я има за "черната работа. Мнозина от нашите български граждани / около 2 милиона/ след 1900 година се пръснаха по белия свят. Тука бяха оставени без препитание , а оттатък дават малко по добри пари за труда им !!