Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Февруари, 2023 10:00 6 668 273

Колко милиона убива Сталин с глад: Урок за Митрофанова и митрофановците у нас

  • голодомор-
  • украйна-
  • глад-
  • мерки

Около 5 милиона украинци умират през Гладомора. Имало е случаи на канибализъм. Хора са падали от изтощение на улиците и там са умирали

Колко милиона убива Сталин с глад: Урок за Митрофанова и митрофановците у нас - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова отново е недоволна от българите. Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 г. и 1933 г. за ”геноцид на украинския народ” е съзнателно изкривяване на историческите факти. Българските политици пренаписват историята, ядосано реагира Митрофанова. След това допълва, че това е станало под диктата на Украйна.

Руската дипломатка се държи с нас като с непослушни и виновни за нещо хора. Виновни, че не защитават кремълските интереси, а разсъждават и имат свое мнение.

Налага се да припомним темата за гладомора в Украйна, урок от историята, който очевидно г-жа посланичката е пропуснала. Путинофилите в България също е добре да се образоват по темата.

На 19 декември 1932 г. Централният комитет на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките и Съветът на народните комисари на СССР разглеждат въпроса за доставките на зърно в Украйна. Те признават ситуацията за незадоволителна и инструктират Лазар Каганович и Павел Постишев да я „поправят“ като „специално упълномощени“.

Когато са регистрирани първите смъртни случаи, властите започват да издигат „стена на мълчанието“, преди всичко в самия партиен и държавен апарат. Служители са строго наказвани дори само ако обсъждат темата, да не говорим за опити да се помогне на селяните. На 23 януари 1933 г. Сталин и Молотов изпращат директива до партийните и съветските органи. В нея се подчертава: миграционните процеси, започнали в резултат на глада сред селяните, се оказва, че са организирани от „врагове на съветската власт, социалисти-революционери и агенти на Полша с цел агитация чрез селяните в северните райони на СССР срещу колективните ферми и като цяло срещу съветската власт”. На властите и тайните служби на Украинската ССР и Северен Кавказ е наредено да не допускат масовото изселване на селяни в други райони. Съответни заповеди са спуснати на транспортните отдели на ОГПУ на СССР. Така Украйна се превръща в гладуващо гето.

Към октомври 1933 г. в Украинската ССР работят 263 магазина, които имат система от малки магазини, пунктове за събиране и клонове. През 1931 г. чрез системата Torgsin в хазната са постъпили 6 милиона, през 1932 г. - около 50 милиона, през 1933 г. - 107 милиона валутни карбованци – украинската валута!

Селяните носели в тези магазини златни кръстчета, брачни халки, обици, семейни реликви и др. През деня някои приемни пунктове изкупували до 800 килограма злато. (Много често, както свидетелстват архивни документи, златото се приема от една проба, а друга се записва в регистрационните актове). В замяна на злато селяните получават хранителни стоки, а от 1933 г. - така наречените „оградни документи“, с които след това си купуват хляб и брашно. Този процес често се проточва до два месеца и се случва придобилите ги да умрат от глад. Очевидци си спомнят, че много хора са умирали на опашките за хляб.И така, какво се случва през 1932-1933 г.? Кой е виновен?.. Сталин е виновен, да, но виновни са и всички, които заедно с него провеждат „Системата Убиец“.

Големият руски писател Василий Гросман в книгата си „Всичко тече“ описва гладомора в Украйна като геноцид.

Представете си следната картина: Детска градина, в която пристигат на проверка партийни ръководители от Москва. Децата са настанени край маси, на които е сервиран обяд. В чиниите ухае топла супа. Има второ, дори вкусен десерт. Проверяващите кимат одобрително. Никой не обръща внимание, че децата седят без да се хранят. Когато гостите си тръгват, милиционери събират храната и я изнасят. Била е нужна, за да се покаже, че всичко е наред и това да влезе в докладите до Кремъл.

Друга картина: Милиционерски групи обикалят селата и проверяват домовете на жителите за скрити храни и запаси. В 90% от къщите намират мъртви обитателите. Някои са умрели на масата, други в леглата, защото не са могли дори да станат от изнемощяване. Тази гледка е „регистрирана“ в над хиляда села.

Така че Гладоморът от 1932-1933 г. е не само геноцид, но и мащабно ограбване на хората. В началото на 1933 г. гладът в Украйна се превръща в инструмент не само на терор, но и на национална политика. Изпратен в Украйна със специално решение, Павел Постишев с „екип“ от партийни и държавни работници бързо открива виновниците за глада. Това са ... самите украинци, тоест "украинските националисти".

Тоталните политически чистки и арести не само бележат края на политиката на „украинизация“.

На 14 януари 1933 г., в отговор на многобройни запитвания от чужбина, народният комисар на външните работи на СССР Максим Литвинов заявява, че няма глад. Но истината си проправя път на Запад. И по дипломатически път, и в съобщенията на чуждестранни кореспонденти. След това на 23 февруари 1933 г. Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките приема резолюция „За пътуванията в СССР на чуждестранни кореспонденти“. Създаден е ред, „по силата на който те могат да пътуват из СССР и да стоят в определени точки само с разрешение на Главното милиционерско управление“. Когато на Запад се организират протести срещу съветската политика на „глад“, сталинските дипломати умело (трябва да се признае) се противопоставят на това. В Съветския съюз са поканени бившият министър-председател на Франция Едуар Ерио, писателите Ромен Ролан, Анри Барбюс, Бърнар Шоу и др. Водят ги на специални места, където те не виждат гладуващи хора, а доволни работници и селяни.Например през юли 1932 г. английският писател и философ Артър Кьостлер обаче се озовава в Украйна.

Пътуването му започна от Шепетовка. Именно тук възхитено наивният европейски комунист очаква първото си запознанство с мрачния съветски живот. Той вижда страданието на украинските селяни, за което пише: „Влакът, пуфтейки, пълзеше през украинската степ, спирайки често. На всяка гара се тълпяха дрипави селяни, които ни даваха бельо и икони, молейки за малко хляб в замяна. Жените вдигнаха деца до прозорците на купето - жалки, ужасни, ръце и крака като пръчки, издути кореми, големи безжизнени глави на тънки вратове. Без да подозирам, се озовах в епицентъра на глада от 1932-1933 г., който опустоши цели региони и отне живота на няколко милиона ... ”.

Това пише през 1933 г. Кьостлер.

Друг пример е британски журналист на име Гарет Ричард Вон Джоунс на свой ред описва какво се случва в Харков и областта. Веднага е обявен за персона нон грата за Съветския съюз.

Известният английски журналист и писател Джордж Оруел с болка казва, че Гладоморът в Украйна „е бил игнориран от много английски русофили“. И не само английски.

Днес вече е друго. Известни са фактите и доказателствата за случилото се тогава. Много държави са признали Гладомора за геноцид.

Около 5 милиона украинци умират през Гладомора. Имало е случаи на канибализъм. Хора са падали от изтощение на улиците и там са умирали. Деца и родители са умирали прегърнати. Цели семейства са отрити в домовете хванати за ръце…

Василий Гросман сравнява смъртта на украинско дете „в широката степ“ и гладната смърт на еврейско дете в нацистки концлагер.

Г-жа Митрофанова и българските митрофановци се дразнят от подобни сравнения. Но това е истината.

На 1 февруари 2023 г. във Волгоград е открит паметник на Йосиф Сталин, човекът, който използва Гладомора като оръжие срещу Украйна.

Гладомор в Украйна е имало още в периодите между 1921-1923 г. и 1947-1948 г. Прибавете към милионите жертви и пострадалите от сталинските репресии, които също са милиони.

Гладът, използван като оръжие от болшевишката власт, убива също 22,43% от населението на Казахстан и 3,8 та сто от руснаците.

Новият бюст на Сталин във Волгоград е поставен недалеч от паметника на жертвите на репресиите на неговия режим. Руски парадокс…

Крайно време е да научим тези уроци.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 180 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    137 139 Отговор
    руски ценности

    Коментиран от #152

  • 2 Българин

    149 154 Отговор
    да четат внимателно копейките

    Коментиран от #54

  • 3 Българин

    114 134 Отговор
    за това толкова народи обичат братушките

    Коментиран от #159, #229

  • 4 Георги

    159 151 Отговор
    Пак измислици и преукраса.

    Коментиран от #94

  • 5 Българин

    151 136 Отговор
    Хитлер=Сталин=Путин

    Коментиран от #14, #29

  • 6 Хахахаха

    144 129 Отговор
    И ще им кажа на русофилите, че украинците ги помнят тези години! Не са забравили "братската любов" на руснаците и руския мир! А както са ненавиждали Сталин, така ненавиждат и Путин.

    Коментиран от #13, #124, #217

  • 7 КОТарАК

    113 91 Отговор
    когато свършат чуждите пари , и комунизмът, социализмът приключват..-Маргарет Тачер/експериментите на Рашка са много и винаги с трагичен край. в някои техни сме участвали и ние
  • 8 Последния Софиянец

    126 61 Отговор
    Гладомор ще има тепърва в Изнесоха зърното а нищо не засяха.

    Коментиран от #270

  • 9 Адам Хилтън

    141 63 Отговор
    Убива 8 милиона "невинни и безпомощни" войници на Вермахта, и техните съюзници. Чудовище! хаха (тва не е майтап, в "Черната книга на комунизма" главният автор Стефан Кортуа, е добавил загиналите на Източния фронт като "цивилни" жертви). А иначе някой да обясни как "Голодоморът" на Сталин е уморил от глад, и украинци в западна Украйна (която тогава е в територията на Полша?)

    Коментиран от #25, #32, #53, #84, #87, #93

  • 10 Русофил

    110 114 Отговор
    При тези факти няма как украинците да обичат руснаците. Ще се бият до
    крак, защото ако паднат пак ще ги избият.
  • 11 хахахахаха

    145 69 Отговор
    може ли после същата равносметка и за америка ? колко милиона души са убили по света откакто съществуват и ще излезе едно нещо дето се крие яко от “демократичния”свят…

    Коментиран от #92, #101, #110

  • 12 МАХМУД

    125 50 Отговор
    НЯКОЙ АКО НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ В МОМЕНТА НЯМА ГЛАД В БЪЛГАРИЯ И ДОРИ ИМА МИЗЕРСТВАЩИ И ГЛАДУВАЩИ В уса жестоко се лъже.... Само бързо гледайте един кош за боклук коооолко пъти се преравя.....

    Коментиран от #211

  • 13 тя окрайна

    66 60 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    има история като македония бре има няма 60-70г. та как да помнят окраинците като ги е нямало тогава като нова нация

    Коментиран от #18

  • 14 Е равно на ЕС и съюзници..

    16 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    ........ НАЙ вече...
  • 15 Демократ

    74 92 Отговор
    Митрофановците у нас се показаха в Парламента, това са отявлени сталинисти,които оправдават и омаловажават бруталните престъпления на комунизма, те подкрепят и Путин сега. Лошото е, че кремълската пропаганда поддържана от българските управници промива мозъците на част от българите, прави ги освирепели и озлобени,каквито са любимите им диктатори и това е много опасно за обществото. Трябва нормалните българи да гласуваме против това,ако искаме да имаме цивилизована, а не варварска България.
  • 16 Госあ

    87 64 Отговор
    бандерите са известни канибали. Иначе, за разлика от няколкото умишлени гладомора в Индия, организирани от англичаните, този в Украйна и в други части на Русия е неумишлен и прилича на гладомора в Шотландия предизвикан отново от англичаните. Също така, основен пръст в това имат украинските селяни с много земя !
  • 17 украинче,към американски слугинаж

    96 34 Отговор
    А Адолф Хитлер колко човека убива през войната???85 милиона,включително 6 милиона германци!Но мнения,като моето няма как да се появят на бял свят,на първата минута ще бъде изтрито от модератор!

    Коментиран от #70, #187

  • 18 Хахахаха

    33 34 Отговор

    До коментар #13 от "тя окрайна":

    Е как бе, в другата статия твърдиш 30 години? Сега 60-70, а УССР е основана 1917 година! Ся, на колко години е?
  • 19 "Втора армия в Света"

    72 68 Отговор
    Където е имало комунизъм, е имало и геноцид! Китай, Мордор даже и България, където орки избиват цвета на нацията!!!

    Коментиран от #234

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Американско говедо

    90 29 Отговор
    Голямата депресия в САЩ геноцид ли е?

    Коментиран от #192

  • 22 Цензура

    93 46 Отговор
    И кой е тоя анонимник, който ще учи руснаците на руска история ???? Стигнах само до карабованците - бърза справка с Уикипедия ни казва, че това е била валута на украйна за две години след появата и (1918-1920 година), възстановена е от окупационните немски власти за кратко (1942-1944) и преди гривната (1992-1996). Самото твърдение, че по времето на СССР републиките и в частност украйна са имали свои валути, е абсурдно. КАК да повярвам на глyпостите по-натам и защо изобщо да ги чета? Митрофанова не оспорва гладоморът (глад в този период е имало и в САЩ и в други страни, не само в СССР), а че той е съзнателен опит за геноцид конкретно срещу украинците !!! Глад е имало и в други региони на СССР.

    Коментиран от #118

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българка

    69 82 Отговор
    Гладоморът на Сталин в Украйна е геноцид. Сега друг руски тиранин -Путин също подлага украинците на геноцид- като унищожава важната гражданска инфраструктура, с което иска в Украйна населението да е без електричество, вода, отопление. Паралелно с това избива цивилното население с ракети, куршуми, изтезания. Това е кървавата античовешка политика на Русия

    Коментиран от #68, #104

  • 25 Хахахаха

    55 22 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    Другар, каква ВСВ и армия на Вермахта 1932-1933 година? В кои години се луташ другар?
  • 26 Американско говедо

    71 20 Отговор
    Глодомора в Африка геноцид ли е?
  • 27 Укропат

    45 20 Отговор
    А цялата тая бливоч какво общо има със ситуацията?
  • 28 Уверен съм

    41 17 Отговор
    Калифорнийският Сталин е предприел обратната тактика -ще унищожава милионите "неудобни" хора чрез преяждане. Включително с продукти на психоактивната химия.
  • 29 Ушeв

    27 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Виж какво - айде нaпъни се да си избълвaш цялата пoмия в един пост, че така само спамиш? Или ти плащат на пост, ако ще и от две букви да е?

    Коментиран от #35

  • 30 !!!?

    50 43 Отговор
    Руски мир 1932-1933 !!!?

    Коментиран от #69, #100, #113, #131, #135

  • 31 Ирландец

    59 16 Отговор
    Къде е измислен гладомора

    Напишете в уикипедия Голямглад(Ирландия) за да разберете.

    Записите сочат, че ирландски земи изнасят храна дори по време на най-тежките години на глада. През целия период на глада Ирландия изнася огромни количество храна. Според някои изследвания почти 4000 плавателни съда возят храна от Ирландия към пристанищата на Бристол, Глазгоу, Ливърпул и Лондон през 1847 г., докато 400 000 мъже, жени и деца умират от глад и свързаните с него болести. Сред изнасяните стоки са грах, боб, лук, зайци, сьомга, миди, херинга, сланина, мед, езици, кожи, дрехи, обувки, сапун, лепило и семена. Изнасят се особено големи количества масло – 3 739 980 литра са изнесени към Англия през 9-те най-тежки месеца на глада. Проблемът в Ирландия се оказва не толкова липсата на храна, която е налична, а цената ѝ, която е отвъд възможностите на бедните63.

    Коментиран от #40, #45, #224

  • 32 Хахахаха

    47 51 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    А понеже засегна и ВСВ, да ти кажа, че рашките си приписват заслугите за победа срещу нацизма, но във ВСВ най-много жертви дават народите на Украйна и Беларус. Те са били на фронта и войната се е водила там.

    Коментиран от #74

  • 33 Васил

    52 48 Отговор
    Путлер е си е чист хибрид между Сталин и Хитлер.
  • 34 свидетел

    45 32 Отговор
    ако четете правилно историята , ще разберете , че т.н. гладомор е спасил СССР чрез ускорената индустриализация и модернизация на държавата през 30-те години. а, не забравяйте и световната криза от 29-та, която тръгва от САЩ и там също убива немалко хора, останали без работа.
  • 35 Българин

    11 11 Отговор

    До коментар #29 от "Ушeв":

    Я.М.Х.

    Коментиран от #42, #225

  • 36 гост

    52 23 Отговор
    За голямата депресия 1929 -33г. по времето на която в САЩ стават същите процеси чрез разоряване и изгонване от земите им на фермерите замята се укропнява. 14 милиона безработни, 1/4 от работоспособните, още толкова на временна заетост. А семействата на фермерите? Прочетете "Гневът на мравките" на Стайнбек или "Трагическа Америка " на Теодор Драйзер. Ама кой да чете.
    В " Кратка история на Америка" - издание на Държавния департамент на САШ на Депресията е отделена от СКРОМНОСТ само половин страничка- 254. Без да се посочва дори трагедията на ветераните от ПСВ, чийто палатков лагер е прегазен с танкове под командването на тогава майор Дуайт Айзенхауер!
  • 37 Компетентен

    60 22 Отговор
    Интересува ме: кога националните предатели в парламента ще обявят за геноцид изтреблението чрез глад на 10 милиона индийци от британските колониални власти - а също така и убийството (съвсем умишлено) чрез глад на 1.5 милиона пленени немски войници в лагерите на Айзенхауер? Или на господарите им е позволено ?????

    Коментиран от #123

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДО ПУ.РУ.ФИЛИТЕ,

    19 21 Отговор
    ЗАЩО СТАЛИНГРАД☝
    СЕ КАЗВА ВОЛГОГРАД🤔
  • 40 Хахахаха

    17 23 Отговор

    До коментар #31 от "Ирландец":

    Мдааа. И това трябва да върне украинските жертви на Сталинския гладомор ли или какво общо има?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ушeв

    30 19 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Браво, имаш напредък. Опитай пост с една буква. Явно господарите ти от Козяк са доста либерални, щом ти дават центове дори за такива безмислици. Разбира се, те отчитат фактът, че си СОП.

    Коментиран от #49

  • 43 Според конюктурата и писането

    26 8 Отговор
    Книгата на Майкъл Сейърс и Албърт Кан „Тайната война срещу Съветска Русия” показва големия заговор на международната реакция срещу страната на Съветите в продължение на целия исторически период от първите дни на Октомврийската революция до Втората световна война включително. Авторите заявяват, че нито един от епизодите или разговорите, срещащи се в книгата им, не е измислица. Книгата е издадена в България през 1947 г. и 1949 г. и преиздадена през 1996 г. под заглавие „Големият заговор срещу Русия”.

    Майкл Сейерс, Альберт Кан. Тайная война против Советской России, 2008 г.;
    Sayers M., Kahn A.E. The Great Conspiracy. The Secret War against Soviet Russia. - Boston: Brown Co, 1946

    АРХИВ

    Избери брой
    СТРАНИЦИ
    Автори

    Преводачи


    ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВУТОМНИКА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ „ПО СВЕТА” (НЕИЗДАДЕНИ ПЪТЕПИСИ)»
    СЛИВЕН ПОЧЕТЕ 145-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО»
    „ВСЕ ТУЙ КОПНЕНИЕ В ДУХЪТ…“»
    ЗА ПОЕЗИЯТА. 10 ЛЕКЦИИ НА КИРИЛ КАДИЙСКИ»

    ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА – „ВРАТА ЗА ОБРАТНО ПЪТУВАНЕ”»
    ИВАН ДАВИДКОВ – „МОЖЕ БИ СБОГОМ”»
    ИВАН ДАВИДКОВ – „ЛОДКАТА НА ХАРОН”»
    ВАСИЛ ИВАНОВ – „CHERCHEZ LA FEMME”»
    АВТОРСКИ ПРАВА
    Правата върху текстовете принадлежат на авторите и преводачите им и са защитени с Криейтив Комънс лиценз. Правата върху ПУБЛИКАЦИИТЕ принадлежат на електронно списание ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ. Веднъж предоставени за публикуване и публикувани текстове не се свалят от броевете.
    СТАТИСТИКА
    Locations of visitors to this page
    А
  • 44 Американско говедо

    52 19 Отговор
    Глодомора в България извършен от български и американски политици през последните 30 години геноцид ли е?

    Коментиран от #108

  • 45 Госあ

    33 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ирландец":

    Благодаря за уточнителния коментар ! Големия гладомор е бил в Ирландия, а не в Шотландия както съм писал по долу.
  • 46 Студопор

    47 24 Отговор
    Нямаше как да не напишете нещо такова, за да демонизирате Русия, нали? Истината е, че тогава са умирали и руснаци. Гладът не е бил насочен към Украйна, така че няма какво да се хабите.
    Освен това, народът е гласувал и във Франция - спомнете си защо е избухнала Революцията и защо е отхвръкнала главата на Екатерина Медичи.
    Нека говорим и за Хитлер. Колко германци погуби той с войната си. Нека кажем и как германците и до днес не искат да си спомнят за това и избягват темата...
    Некадърността на един лидер, не означава, че нацията му е виновна или зла.
    Същото е и със Зеленски. Не са виновни укрите, че тоя ги вкара във война, защото САЩ така му каза. Но сега страдат. И ще страдат, докато го подкрепят, защото за тов вече са си виновни те.
  • 47 хихи®

    35 10 Отговор
    А колко роби са продадени в САЩ?
  • 48 Перо

    45 18 Отговор
    Украйна е била неизменна част от СССР и нейни представители е имало в ЦК на КПСС и другите власти на държавата СССР! Каквато е вината на Русия, същата е и на другите републики, вкл. Украинската ССР. Още повече, че Сталин не е руснак по етническа принадлежност! Беше пълна глупост нашите депутати да се занимават с измисления въпрос от ционистките превратаджии за събития от преди един век, при сегашните проблеми! Освен това случая не касае само Украйна!
  • 49 Българин

    20 33 Отговор

    До коментар #42 от "Ушeв":

    мисля,че не е много полезно да влизаш тук-само негативна енергия трупаш-все по-малко оставате тук рубладжиите -чети си ТАСС и гледай руски канали

    Коментиран от #81

  • 50 Късни укропрозрения

    32 22 Отговор
    Тия укри 100 г. си мълчаха като.... сега са отворили едни усти като плевни. Много знаят, много ги разбират чуждите работи. Голема простотия.
  • 51 За американския гладомор кога???

    50 15 Отговор
    Ако това е геноцид, то тогава и гладомора в САЩ при Голямата депресия през 30-те е геноцид. Там също умират от глад над 5 милиона!
  • 52 Сандо

    37 10 Отговор
    А защо материала е анонимен? Някой евроатлантик май много го е страх.

    Коментиран от #66

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ако Беше Жив

    25 17 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти какво, мислиш, че Сталин не е бил наясно с пропанските и противоруските настроения и тогава в Украйна? Днес Сталин пак би направил същото с враговете на Русия днес
  • 55 Кой68

    26 15 Отговор
    Сталин е имал добър пример и учител в лицето на Англия!
    Защо не се споменава за Индия/английска колония тогава/ как са заставени да умират от глад хора надигнали се с/у Английската корона!?
    Но понеже Индия е далече....😱
    Да това си е геноцид в Украйна.
  • 56 Демокрация

    39 13 Отговор
    А колко милиона убива американската освободителна демокрация през годините?
    Само питам ако ще бъдете обективни!

    Коментиран от #97

  • 57 ТаУмВзе

    15 9 Отговор
    Виждал съм соросоидчета, но няма!
  • 58 Летописец

    24 14 Отговор
    Причини за гладомора : Както сега , така и тогава запада налага санкции на СССР . Забранява се на западни фирми да купуват друго от съветите освен зърно . За да си набави чужда валута СССР масово и доста безразсъдно разпродава зърното си . Печалбата се разпределя между всичко републики . Но тези републики, които тогава са разчитали само на зърно и нямат други големи производства , като Украйна , Белорусия и т.н. изпадат в недоимък .
  • 59 По това

    25 9 Отговор
    време и голямата световна криза, така, че в целия свят са измрели много хора. Явно жаба нюз не повни историята за да публикува простотии.
  • 60 обективен

    45 12 Отговор
    Благодаря за урока, но не е хубаво неграмотни да обучават грамотни. Гладоморът до голяма степен е причинен от Крахът на Уолстрийт и последвалата Голяма депресия в САЩ. Икономическата криза, предизвикана от американските финансови хиени, е засегнала целия свят, в т.ч. и СССР. В САЩ от глад умират милиони американци и за този факт има достатъчно литература и филми. Никой не говори обаче за гладомора в САЩ, както и за убитите от полицията протестиращи работници. От мен един добронамерен съвет към автора - гладът е еднакъв във всички държави и последиците му са едни и същи. Няма как американският глад да е по-малък от съветския, затова говорете и пишете за него, както и за причините му, защото уроците на историята трябва да се учат.

    Коментиран от #67, #71

  • 61 Другаря Арманд Хамър

    27 9 Отговор
    Интересно как американците не се вълнуват от глада и страданията а масово продават технилогии и строят заводи за режима в този период, а и активно търгуват.
  • 62 Володин

    36 8 Отговор
    „20 години една от най-големите измами на световната общност от страна на САЩ. На заседание на Съвета за сигурност на ООН държавният секретар Колин Пауъл обвини Ирак в производство на оръжия за масово унищожение, като представи флакон с "бяло вещество" като доказателство. Съветът за сигурност на ООН не даде разрешение на Вашингтон да използва сила, но въпреки това американските войски нападнаха Ирак. ООН трябва да разследва престъпленията на Вашингтон срещу човечеството. А политиците, които взеха решенията, трябва да бъдат наказани за милионите жертви, бежанци, разбити съдби, унищожени държави“
  • 63 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 17 Отговор
    Аз съм Митрофановски трол.
  • 64 Даа

    28 26 Отговор
    Бог да дава сила на украинците да спрат тази зловеща и нагла страна русия.Ще спасат милиони хора от руското зло.
  • 65 Ферещанов

    20 23 Отговор
    Джугашвили е бил дзвер. Примитив. Негов другар, с който са живели заедно разказва, че когато му идвало ред да мие чинии, грузинеца пускал кучето отвънка да ги излиже. И после преспокойно си ял от тях...
  • 66 Докога?

    24 14 Отговор

    До коментар #52 от "Сандо":

    Защото нищoжеството не е посмяло да застане с името си. Ама то само името на "медията" стига. Разбира се - жалкото хонорарче ще си го вземе неанонимно.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 да променим малко

    24 14 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    "...Сега друг АМЕРИКАНСКИ тиранин също подлага СЪРБИТЕ на геноцид- като унищожава важната гражданска инфраструктура, с което иска в СЪРБИЯ населението да е без електричество, вода, отопление. Паралелно с това избива цивилното население с ракети, куршуми, ОБЕДНЕН УРАН. Това е кървавата античовешка политика на САЩ..."
  • 69 Ами това е

    23 20 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    фейк бе, снимката е от концентразионен лагер, мисля бе Бухенвалд, но ти си ппопуснал тоз момент. А, дезата дори не са русначета.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Охохо

    9 14 Отговор

    До коментар #60 от "обективен":

    Що бе сринала се е болшевишката фондова борса ли?
  • 72 РЕАЛИСТ

    17 23 Отговор
    Голодомора са си го причинили самите украинци. Никой не им е виновен. Бойкотирали да колхозите и са отказали да преработват земята. Предпочели са да умрат децата им от глад, ама на тяхното да е. На тая земя викаха"Житницата на Европа , ама те от имат измряха. Това се е случило и в други области на Русия, но трябва Сталин да обвиняваме за геноцид над Украйна.

    Коментиран от #266

  • 73 УРКИ

    17 9 Отговор
    ПОБЕДОТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ. ВИЖТЕ ГЛАДОМОРА СЕГА.
  • 74 Да само едни

    19 7 Отговор

    До коментар #32 от "Хахахаха":

    600 хиряди предава Бандера на немците още първата седмица без дори да са воювали. Историята ти куца.
  • 75 Хаха

    23 24 Отговор
    Руските тролове са на амбразурата с купища лъжи па дано стане истина.Жалка русофилска папалаччч.

    Коментиран от #233

  • 76 Смерт

    20 18 Отговор
    Смерт за сталинизма, смерт, смерт за путинизма!
    Смерт л, смерт, смерт!
  • 77 дядото

    22 7 Отговор
    доколкото си спомням,демократичния запад в онези години отказва и срещу злато да достави в комунистическия ссср зърно за изхранване на населението.
  • 78 Социално инженерство се нарича

    13 26 Отговор
    Сталин е искал земята за себе си и е решил да премахне местното население
    Войната затова тече сега защото руснаците са дефакто колонисти заселени на чужда територия

    Коментиран от #102

  • 79 Кресна

    30 11 Отговор
    Доста циничен анализ ако въобще може да се нарече такъв ..Кога българите ще гласуват ,за геноцид да на САЩ над индианците ,с какво е по различен глада в Русия по онова време с глада в САЩ в началото на миналия век??? Не е лошо анализатора и атлантическите хора в България да се образоват малко .Не съм комунист(дядо ми е разстрелян от тях ) но има се нарича убийството на деца в периода 1938-1944 в България..Не е лошо новите демократи в България и Атлантици да признаят на българите как така сме учили всички включително и те ,че България е била 500 години под турско робство ,а сега децата учат че сме били съжителствали с турците ,съжителство се наричаше това в Украйна ,която е изкуствена държава създадена от Русия и там съжителстваха много народностти ,но не и в България където никой не е канил турците в онези години .Как се нарича използването на уранови бомби в Югославия срещу мирно население ?.Имам хиляди въпроси към така наречените "демократи" и аталнтаци които ни учат как на неправилното да казваме че е правилно .Преди да хулите Русия ,помислете за действията на онези зад океана .Кой е причината в Куба ,Венецуела и други държави по света ,народите да живеят бедно ,лъжата собствените им правителства важи само за хора с ниско образование ,но санкциите наложени срещу тези държави са истинската причина не защо са Тези наказания ? Защото тези държави бе искат да бъда крадени така както се случва с петрола на Ирак,Сирия и Либия от едни големи "демократи".Малко

    Коментиран от #261

  • 80 ВИРОСОМОРА

    9 4 Отговор
    А НЕЩО ЗА МЕН ? ОТ КЪДЕ Е?
  • 81 ама

    18 4 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    аз като гледам тук сте ти и още двама-трима!Дълбоко се съмнявам,обаче,че сте един и същ човек!Статията качена в 10.00ч.,а вече в 10.02 ти си на линия,прочел и коментирал!И вече с няколко коментара!Явно си българомразещ българин,щом си мислиш,че ние сме по-прости от теб
  • 82 Казах

    12 21 Отговор
    За това путинофилите и комунистите трябва да се преследват с цялата строгост на закона.
  • 83 Суранам

    19 13 Отговор
    Как трябва сега, един Сталин на България!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 А колко милиона

    33 10 Отговор
    уби Запада само в България за последните 30+ години ? Хора които не могат да си позволят да си купят храна, плащат за доктори ... а тръгнаха да настаняват украинците в луксозни хотели и почивни бази.

    Коментиран от #218

  • 86 007

    16 10 Отговор
    Урок може да се даде на хора. На чудовища , бетонни глави и кръв0пийци не можеш да вкараш нищо в малките мозъци. Там има място само за фашистка пропаганда!!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #241

  • 87 0000

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    Ма.мка ти шашава
  • 88 Нормално

    10 3 Отговор
    А останалите живи се преместват в езраел.
  • 89 ХАХАХА

    14 6 Отговор
    ФРОГНЮЗ / ОГНЯН / Русофоб. Аре нема нужда от коментар!
  • 90 Търновец

    23 9 Отговор
    Преди началото на ПСВ в Лондон съществуваше Руска Социалдемократическа Партия в която постепенно се оформи твърдолинейно ядро призоваващо за диктатура на пролетариата начело с Владимир Бланк към което по късно се присъедини родения в Украина Лейба Давидович Бронщайн по късно Лев Троцки - дясна ръка на Ленин основател на Червената Армия и на четвъртия Интернационал където бяха Георги Димитров и таткото на Бойкикиев. Ленин и Троцки обещаваха мир и достъп до властта на милиони обеднели от ПСВ хора, но вместо това 1920 тръгнаха начело на Червената Армия да правят диктатура на пролетариата в Полша и Германия но бяха разбити на Висла от Поляците на Маршал Пилсудски. Вместо да разцепват Социалдемократическата партия Ленин и Троцки трябваше да раздадат земя и крави на бедните и да прокарат пътища и да обложат богатите с данъци. Тяхната твърдолинейна и политика доведе до гражданска война и глад. За съжаление - Лейба Бронщайн е бил в София през 1907 и след това започва да говори за т.н. Балканска нация и последиците ги чувствуваме и днес

    Коментиран от #114, #119

  • 91 Пейчев

    21 5 Отговор
    Бих добавил, че Сталин е грузински диктатор. От неговата политика са пострадали всички народи в бившия СССР. Включително и руснаците.
  • 92 Ах,ах,ах,ахъ...

    12 14 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахаха":

    Коментирай по темата РУСОФИЛЧЕ!!! Не разсеивай дискусията с странични твърдения когато не ви устроива-типичен прийом на неискащият да отговори русофил?.Отговори на фактите:ако си съгласен потвърди,ако не,защо:не си бил там,не си чел в-к "Правда" и не взимаш отношение,защото нямаш спуснати опорни.. Вземи някакво конкретно отношение като"хомо сапиенс"а не като мужик на Българска територия който се оправдава с международното положение! Ако можеш говори ако не замълчи като руски телевизор...
  • 93 Знаещ

    20 16 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    Еий..това Путлерастията не мОри, тя мъчи цял живот..Да ти кажа, ако не знаеш.По това време, 32-33 година твоят любимец Джугашвилито е първа дружка с Хитлер. Обучава неговия Вермахт на полигоните под Калуга, Липецк и Саратов. А Мурманск е база за обучение на подводничарите от Кригсмарине.Дори след потапянето на крайцера Роял Оук,подводницата се прибира в базата в ...Мурманск..Да не казвам запрословутия парад в Брест ...така че ..мАни тия кремълски опорки..социализмът и националсоциализмът са двете страни на една и съща монета..това са двете най-човеконенавистни системи,съществували в човешката история..

    Коментиран от #115

  • 94 Иван

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Историята и фактите са измислица за простите, които не могат да четат
  • 95 Интересно

    24 11 Отговор
    "Гладомор в Украйна е имало още в периодите между 1921-1923 г. и 1947-1948 г."...през 1947-1948 г. Украйна даже не е съществувала:) Неслучайно джендъра написал статията го е билп срам да се подпише под нея:)
  • 96 Коко

    16 5 Отговор
    Колко милиона избиваХитлер?

    Коментиран от #99

  • 97 Некой си

    13 8 Отговор

    До коментар #56 от "Демокрация":

    Уотабаут,а?....личи си кремълската школовка.Да отговаря всеки за постъпките си...аз така бих рекъл, а така гласи и законът..
  • 98 ЛОШО

    23 4 Отговор
    ГЛАДОМОРА ИДВА И ПРИ НАС. А МЕДИЦИНАТА НИ УМРЯ.

    Коментиран от #120

  • 99 Да питам

    11 16 Отговор

    До коментар #96 от "Коко":

    И колко милиона избива Мао...а Пол Пот...?? Сумарно избитите от комунистическите режимипрез 20 век превишават десетки пъти жертвите на Хитлер. Не го оправдавам, ама айде да си казваме истината в очите, а!!!!
  • 100 Ингилизки Мир

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    Чети
  • 101 Иванов

    10 19 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахаха":

    Много тъпа опорна... Типично русоробско неадекватно изказване!

    Коментиран от #105

  • 102 Хахаха

    21 6 Отговор

    До коментар #78 от "Социално инженерство се нарича":

    Описа точно как са създадени САЩ:))) Освен ако не смяташ, че индианците доброволно са влезнали в резерватите:)

    Коментиран от #107, #134

  • 103 Индулгенции за плювни

    19 3 Отговор
    Колко държави воюваха срещу Русия по време на гражданската война на страната на белите? С чие злато Чехословакия се отцепи от Австроунгария - златото на Колчак къде отиде?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Българин

    22 8 Отговор
    В 250 годишната си история САЩ започват 257 военни конфликта, при които избиват почти 100 милиона души! Тук не влизат десетките милиони убити индианци, роби и жертвите в Хирошима и Нагасаки.
  • 107 Умна ушанка си все пак

    9 16 Отговор

    До коментар #102 от "Хахаха":

    Другар ти правиш ли разлика между бял човек в развита държава и номад във племенно-общинския строи..това което е станало със индианците е цивилизационен конфликт..това което е направил Сталин е че е изтребил собствените си излишни граждани за да открадне ресурсите им
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Груйчо

    17 18 Отговор
    Лично съм разговарял с много украински студенти за гладомора в Украйна.
    Те ми разказваха от оцелели по- възрастни,как са ровили в земята за изравяне на няколко картофа и как техни близки за умирали от глад!
    Това е истината за този период от комунизма в Украйна.
    Сталин и комунистите нищо не са направили за народа,освен терор,лъжи,убийства и лагери!
    Как, наистина ,умните,интелигентни руснаци ще останат в Русия,никога!
    Ситуацията е подобна и в България.Опростачен,неук,завистлив народ.
    За младите има само един път- на запад,а на изток да отиват опашатите русофили!
  • 110 МИЦИ

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахаха":

    Д,ри.слЮ
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Аз съм от ссср

    18 10 Отговор
    А колко милиона сащ избиха във Виетнам,единствените които са пускали атомна бомба във Япония,избиха индианците във Америка и колко жертви има във Сирия,Ирак,Сърбия и Либия?
  • 113 ганев

    25 9 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    ПАК ГРЕШИШ ГЛАД Е ИМАЛО В ЦЕЛИЯТ СВЯТ А СЕГА ГЛАД ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И КЛОШАРИ СПАСЕНИЕТО ЗА ТЯХ Е ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА СА УСПЕЛИ ДА СИ ПОСТРОЯТ КЪЩИ АПАРТАМЕНТИ ЗАЩОТО СЕГА С ЕДНА ЗАПЛАТА ПОСМЪРТНО НЯМА ДА ПОСТРЯТ Н И Щ О
  • 114 Опълченец

    11 1 Отговор

    До коментар #90 от "Търновец":

    Напълно подкрепям, това, което си написал, но твърде малко хора ще го разберат тук.

    Коментиран от #165

  • 115 хахаха

    18 5 Отговор

    До коментар #93 от "Знаещ":

    знаещия, знаеш ли кога Хитлер става канцлер на Германия? :)))) До 1933 г. това е Ваймарска република. защо да няма отношения между СССР и нея? Откъде ви намират такива "знаещи"?

    Коментиран от #133

  • 116 Факти

    19 8 Отговор
    Факти и флаг, няма да е зле и вие да прочетете някоя книжка, а не само методчките които ви спускат. Гладомор е имало в много от съветските републики тогава, както и други страни. Общото за всички е че са организирани от настоящите ви работодатели англо...... Няма да е лошо да попрочетете и за инданомора и негромора при работодателите. Пък и да напишете. Това което ме успокоява е, че англосаксите винаги са презирали и изхвърляли слугите си когато решат, че вече не стават. И така обричат на гладомор тях и поколенията им

    Коментиран от #121

  • 117 Госあ

    22 10 Отговор
    “Чували ли сте за "Алеята на ангелите"? Това е мемориален комплекс, открит в Донецк през 2015 г. в памет на децата, убити по време на въоръжения конфликт в Донбас. Само до 2018 г. по данни на УНИЦЕФ там са загинали 149 деца. Ами "Горловската мадона"? Не знаете? Става дума за 23-годишната жителка на Горловка Кристина Жук, убита по време на украински обстрел заедно с 10-месечното си детенце и после погребана заедно с него. Ами трагедията на плажа в град Зугрес, където през 2014 г. украинската армия хвърли касетъчни бомби? Загинаха цели семейства. Ами надписаните снаряди "Всичко най-добро за децата"? Около 15 000 души намериха смъртта си в конфликта през тези осем години. Кой през това време се интересуваше от съдбата на тези хора, подложени на асимилация и геноцид? Ами изгорените живи в Профсъюзния дом в Одеса противници на майдановската власт в Украйна? И това ли забравихме?
    И колко много нови смразяващи факти за терора срещу ДНР и ЛНР излизат сега. Само да има кой да ги чуе... Както и че през март е била планирана от украинските власти военна операция срещу непокорните области, целяща да смаже 8-годишната съпротива. Автор: Боян Бойчев

    Коментиран от #126, #132, #138, #176

  • 118 Гладен съм?

    12 16 Отговор

    До коментар #22 от "Цензура":

    Гладът в русия никога не е спирал вече 100г.Нещо да кажеш...

    Коментиран от #268

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Бацо Гацов

    17 16 Отговор

    До коментар #98 от "ЛОШО":

    АМИ КАТО ТЕ МЪРЗИ ДА БАЧКАШ, ТАКА СТАВА. Народ, дето не може да се изхрани от такава благословенна земя като България...тури му пепел. Вместо да седиш тука и да ръсиш Путиноидни опорки да бе се хванал малко на работа..едно дърво да насадиш, леха пипер да прекОпаш...виж земята на комшиите, работят хората и ни изхранват и нас, щото ти и чугунените глави сте свикнали на комунизъм..другите да работят а вие да крадете...е да...ще гладуваш, разбира се!!! Много ясно!

    Коментиран от #236

  • 121 Индианомор

    9 6 Отговор

    До коментар #116 от "Факти":

    Индианомор
  • 122 позеленял

    4 15 Отговор
    Когато гостите си тръгват, милиционери събират храната и я изнасят. Била е нужна, за да се покаже, че всичко е наред и това да влезе в докладите до Кремъл./ та за пред Кой е била нужна лъжата , щом от кремъл са наредили гладомора ?
  • 123 Христов

    12 5 Отговор

    До коментар #37 от "Компетентен":

    Интересно е като какво ще нарекат и обявят липсата на едни 3 милиона Българи през времето на 5 години мутренско пребоядисваща се от социалисти в капиталисти и роенето им в крадящи от народа партии, последвано от години изборна платена циганизация та днешни дни. Кой ще обяви двете организирани групи - политици и държава в държавата Мешарето- за геноцид над една трета от Българската нация чрез икономически приьоми, липса на правосъдие, корупция и криминален Тероризъм ?
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Алекс83

    13 2 Отговор
    Гладомора в Украйна е едно, в Русия хората са прибегнали до Канибализъм от глад.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Хохохо

    14 9 Отговор
    Колко афганистанци,либийци,иракчани,виетнамци,корейци и индианци най-вече са убили САЩ?
  • 128 САЩ са заплаха за света

    16 10 Отговор
    В американския гладоморпо онова време умират 8 милиона! Но нито дума от краварските подлоги....

    Всяка мръсна война на Сащ е съпроводена от тонове лъжи и манипулации. Не само последната година го доказва...
  • 129 Госあ

    16 10 Отговор
    Геноцид може да бъде нещо умишлено, като гладоморите в Индия, избиването на индианците, турските зверства над България и Армения, робовладелската политика на запада, терора на нацистите в ДНР и ЛНР. Гладомора в Украйна, подобно на този в Ирландия са неумишлени последствия.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Запознат

    11 4 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    Туй са снимки от Аушвиц
  • 132 Империя на лъжата

    9 14 Отговор

    До коментар #117 от "Госあ":

    Стига митрофановски лъжи
  • 133 Хахахаха..сладур

    11 2 Отговор

    До коментар #115 от "хахаха":

    А ти знаеш ли кога е подписан Рапалския договор м/ду СССР и Ваймарската република? И какво значение има дали е бил Хитлер на власт? Или не? Школите за обучение на Вермахта- танкисти в Калуга, Пилоти в Липецк и химици под Саратов са работили( в кавички) до 38 година. Дори Манщайн е карал курсове там, както и Гьоринг, който е въртял любов с най-красивата рускиня в Липецк. И по този повод един прелюбопитен факт- през цялото време когато са се водили бойни действия през ВСВ, Луфтвафе не е пуснало дори една бомба над Липецк..та...а когато е проведен съвместни парад в Брест, от Ваймарската република не е останал даже спомен..

    Коментиран от #194

  • 134 Опълченец

    15 9 Отговор

    До коментар #102 от "Хахаха":

    А Русия как е създадена? Как от едно малко княжество се създава такава империя? С войни, с терор, с убийства и завладяване на чужди земи. Но след ВСВ започва процес на деколонизация, СССР продължава с колонизаторската си политика. Между другото, почти паралелно с войната в Украйна, Барбадос обяви своята независимост от Британската корона. Кралицата беше поставила едно единствено условие- да се проведе референдум и да се чуе гласа на народа на Барбадос. Гласуваха за независимост. Принц Чарлз беше поканен и държа реч пред събралото се множество и им пожела успех и просперитет. Сега, как се прави при едните и при другите? Манталитет, може би? А най-добрите документални филми за Британското колониално управление в Индия, са направени от самите Британци. Всички знаем за този период, никога не е бил тайна, но защо за Гладомора в Украйна се заговори след разпада на комунистическите диктатури от 90те години на миналия век?
  • 135 Само питам

    12 10 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    От козяк ли ти пратиха снимката?
  • 136 9003

    7 9 Отговор
    Грабтаджийска пропаганда
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Хахахаха..сладур

    8 12 Отговор

    До коментар #117 от "Госあ":

    Ами така става, като се водите по акъла на Джадан и оня, побъркания, дето му взривиха дъщерята. Такава е съдбата на колаборационистите и сепаратистите. Вместо да ръсиш умнотии, кАжи ко ше праиш, ако решат на референдум в Кърджали да минат към Турция,а?

    Коментиран от #139, #143

  • 139 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #138 от "Хахахаха..сладур":

    асоциациите ви са на невменяеми. Повече няма какво да казвам.

    Коментиран от #145

  • 140 Нищо ново....

    15 10 Отговор
    Руский мир, глад, смърт, грабежи, изнасилвания, това ли искате бе копейки?????????
  • 141 9999

    10 9 Отговор
    Кога ще бъде признато за геноцид избиването на милиони индианци в Демократична САЩ ?

    Коментиран от #144

  • 142 стоян георгиев

    13 10 Отговор
    Статията казва много не всичко.тя показва как работи съветската държава,кк се прииначаваш фактите как се извършва геноцид и после кла се събират кошаревци за да го прикрият,но статията не обяснява че в Украйна се извършва именно геноцид избиват се местните и на тяхно място се заселват руснаци за да правят колхози.така се сменя етническата картина в източна украина.днес внуците на дошлите там руснаци искат да откъснат източната част като своя.статията не обяснява че трагедията застига семейството на сталин.жена му отиваики на почивка в Крим вижда натвореното от мъжа и и се самоубива.само нашия путлерас остава невъзмутим,празен от към морал и ценности той е готов да избие фамилията си в полза на поредния съветски диктатор .
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Ами....

    1 2 Отговор

    До коментар #141 от "9999":

    Утре....
  • 145 Хахахаха..сладур

    15 9 Отговор

    До коментар #139 от "Госあ":

    Бре..когато ти зададат директен въпрос на който нямаш отговор, обявяваш опонента си за невменям..личи си кремълскокомунистическата школовка. Тази реакция по Вишински ли беше...а???
  • 146 Касапинъ

    9 14 Отговор
    Авторът на тази лъжа също ще умре от глад, когато вече няма да може да се храни със собствената си плът.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Благой от СОФстрой

    16 9 Отговор
    БГрусофилята непрекъснато отвличат от темата а тя е за глдомора на убиеца Сталин 32-33година!

    Коментиран от #151, #164

  • 149 Комуниста

    13 15 Отговор
    Платена пропаганда от ФАЩ
  • 150 Демократ

    10 11 Отговор
    За да не умрат бездомните кучета от глад при задаващата се рецесия, ще бъдат хранени с български нацисти-соросоиди, като на кучетата ще им бъдат предлагани и живи за разнообразие, и да не забравят ловния си инстинкт.

    Коментиран от #231

  • 151 Бацо Гацов

    14 10 Отговор

    До коментар #148 от "Благой от СОФстрой":

    Фърлят къчове като шугави магарета налазени от конски мухи..ама са пред свършен ФАКТ- ГОЛОДОМОРА Е ПРИЗНАТ ЗА ГЕНОцИД!!!...и точка.на дебатите. А тия и да се метат като таранки на сухо, все е тая..
  • 152 байбойк

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    фрпнта трещи, хиляди укрета утепани на ден, 100 хиляядни групировки червеноармейци от север, юг и изток снабдени и обезпечени мелят укрофашагите като фураж еврожендърнята в паника уакана

    Коментиран от #204

  • 153 стига сте ни давали уроци

    7 7 Отговор
    Ние знаем колко българи са убити от съседите,от западняците,че още и от монголите.
    Стига пропаганда ,
    стига с руснаците,
    стига с македонците.
    Всички държави да си приберат войските в собствените си граници,
    включително и Украйна.
    Друго всичко е измама и лъжа.

    Коментиран от #158, #162

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Урюрвкос

    9 7 Отговор
    след серия от оскъдни на реколти години изведнъж Щатите отказват съветското злато и искат само зърно за покриване на лихвите по дълговете.
  • 156 Ягуар

    13 15 Отговор
    Статията е откровенна манипулация. Първо, по това време в СССР ударно правят индустриализацията и маси от хора се преселват от селото в градовете, за да работят в заводите. Селото остава с по-малко хора и там започва колективизацията. Сталин и хората му предлагат на земеделците да им изкупят зърното, нужно за изхранването на хората в градовете. Едрите земеделци по съвети на троцкистите отказват. И тогава задействат ЧК за насилствено отнемане на зърното. да, имало е жертви, но жертвите са щели да бъадт колосални, ако гравоете бяха останали без зърно. Сталин е бил пред дилема и е избрал по-малкото зло.

    Коментиран от #167

  • 157 едъхеъд

    13 16 Отговор
    Мръсни лъжци, пак плюят по Русия. Кой предизвика гладомора бре платени мисирки? Сега ще ви кажа. До 1932г има натрупан дълг към кравария и тогава чичо Сам решава за да разгроми Русия и да предизвика голяма криза, вместо да си платят със злато, да си платят дълга със жито. За това е събрано всичко възможно за да се плати на мръсните кравари, които са искали както винаги да предизвикат "демократична" криза. Това обаче платените мисири и агенти забравят винаги да го кажат. Спрете да плюете Русия жалки слуги.

    Коментиран от #166

  • 158 Некой си

    12 8 Отговор

    До коментар #153 от "стига сте ни давали уроци":

    Съгласен..! Само че Украйна е в границите си, признати дори от Русия през 1991 година. Де юре и де факто, щом РФ е акредитирала редовен посланник в собствено посолство в Украйна. Друг е въпросът, че на някой му щукнало в празната глава да се връща СССР..да,ама не...както е казал поета..
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 ГАНЬО

    6 12 Отговор
    ФАШИСКА ПРОПАГАНДА В ДЕИСТВИЕ
  • 161 То затуй сега

    9 6 Отговор
    ВСУшника живее средно 4 часа в Бахмут. Неподготвения боец живее 4 часа, това е истината!!!
  • 162 стоян георгиев

    14 7 Отговор

    До коментар #153 от "стига сте ни давали уроци":

    Украина да си прибере войските в собствените граници??? Да не обърка Русия с Украина? Иначе как говори путлерас за мир а? Всички да си приберат войските без Путин....ееее бе красавчик хахахах
  • 163 ПСР

    12 4 Отговор
    Колко милиона избива Сталин в годините,никой не знае с точност.Започвайки от продължението на Червения терор на Ленин.Чистките всред ЦК на ВКП/б/ от 1935 и нататък.Чистките в Червената Армия/поне 43 хиляди/.Изселването на милиони татари,чеченци,българи,гагаузи зад Урал.Изтребването на естонци,латвийци и граждани на Литва.Милиони,хвърлени срещу картечниците,танковете и оръдията на нацистите,като пушечно месо.Избитите наследници на етнически немци,заселени в Русия след Петър Велики и Екатерина.Духовенството на Русия.
    Тотален сатрап.
  • 164 а бе мушмурок..

    8 10 Отговор

    До коментар #148 от "Благой от СОФстрой":

    Тия от факти-никога няма да напишат за най големия геноцит,гладомор и.т.н.на краварите срещу индианците,над 90млн.са изтребени,а само до 1976 год.над 10 млн.индианки са стерилизирани от янките.. ама само путин и ердоган го напомниха това нещо на деменцията..а он мълчи като наапана ябълка..оти това е истината..

    Коментиран от #170

  • 165 Търновец

    4 3 Отговор

    До коментар #114 от "Опълченец":

    Благодаря, трябваше още 1920 вместо да пращят армия за износ на диктатура на пролетариата да се прокарат пътища а на бедните да се раздаде безплатно земя и крави а богатите да се обложат с данъци. А т.н. Македонска нация почна от Лейба Бронщайн. Жалко

    Коментиран от #205

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Некой си

    8 6 Отговор

    До коментар #156 от "Ягуар":

    Глупости на търкалета..да, тогава върви наистина индустриализацията, ама главно от живущите в градовете и на-вече - от каторжниците. Виж как е изкопан Беломорканал и колко народ е оставил тчам костите си. Колкото до селяните..ми не вървиш и ще ти кажа защо. Едва в края на 70тте години на миналия век , на болшинството от селяните не са давани даже паспорти, за да се прекъсне миграцията към градовете и да имакой да кОпа нивите.Откъсвали са се само за учение в техникумите и университетите...това са факти, изнесени от проф Серда, бесдарабски българин , преподавател в Одеския университет..Не вярвам ти да си по-добре осведомен от него..

    Коментиран от #178

  • 168 Теляк

    10 12 Отговор
    Антируската теория за умишлено причиненият гладомор е лъжа!
  • 169 От Варна

    8 5 Отговор
    Добре се е постарал авторът, да се порови в исторически данни. Но историята ни я разказват, винаги има субективен фактор. Покой на душите на всичките тия мъченици от преди около 100 години! Но мен ме вълнува сега, моят живот и този на близките ми. И на сънародниците ми. Защото всички виждат как сега, във века на супер технологиите се ограничава достъпът на обикновените българи до храни. Как се изхранват семейства и деца при тези цени? Вярно, има добре платени, които не усещат по джоба си двойните цени. Но болшинството купуват най-необходимото, по малко и вече по-евтиното, което е химия и боклуци. (Не, че скъпото непременно е качество)! Да не говорим за достъп до отопление , лекарства, здравни услуги, особено зъболекарски! Е още няма масово измрели, но има унижението от това, че не можеш да си позволявяш необходими неща, пък уж работиш съзнателно. Да не говорим за пенсионерите! Стига сте ни навирали тази история,някои млади сигурно не знаят кой е Сталин! А погледнете и се погрижете да не се случи нещо подобно сега, както накриво е тръгнал светът

    Коментиран от #203

  • 170 стоян георгиев

    8 10 Отговор

    До коментар #164 от "а бе мушмурок..":

    В сащ е нямало 10 милиона индианки 1976. Само това е достатъчно за да се види колко си смешен в твърденията си.

    Коментиран от #174

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Живанши

    10 3 Отговор
    Интересно как Сталин и ко, продължават да убиват хората в миналото. То не бяха общите жертви 2,3 милиона, после 4, сега в тази статийка откровенно говорят, че над 10 милиона общо са измряли. Най-точното изчисление на общия брой загинали от Сталин, направени от западни историци на базата на руски архиви е 9 милиона. За абсолютно всичко! Руснаците говорят за 3 милиона, но айде да вярваме на западняците... Те са най-умни и най-добре познвата руската история. Та на ганю изкочи с някви нови сметки. Има един факт - колективизацията е една от причините Ссср да победи фашизма, тъй като целия свят така брутвлно и фашистки беше изолирал Ссср, че бяха забранили изкупуването на златото им, единственото което купуваха е брашно! И нека припомним - Майн Камф излиза 1924. В него Хитлер пише - ще унищожа Ссср както на расова основа, така и на етническа. Към времената на колективизацията... Хитлер е лидер на втората най-голяма по население държава в Европа. Имаше 35 години време нашите фашури да признаят този геноцид... България реално е една от първите държави които го прави. Официално учените отричат да е геноцид....

    Коментиран от #181

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 фукльо

    9 2 Отговор

    До коментар #170 от "стоян георгиев":

    ти от къде знаеш къде колко има бе женди, в Аризона стъпвл ли си?

    Коментиран от #179

  • 175 Геша

    10 11 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си колко ниско са паднали тези анонимни мизерници, написали този лъжлив пасквил.Разчитат на незнанието на младата публика и тиражират гнусни лъжи.Но забравят да кажат, че ситият запад е предлагал пшеница само и единствено срещу злато. Всички са гладували, не само в новосъздадената Украйна.

    Коментиран от #177

  • 176 МИЦИ

    6 7 Отговор

    До коментар #117 от "Госあ":

    А ти кво искаш влизаш ми в къщата седиш ми в стаята , а и викаш че е твой имота и чакаш да не ядеш бой??? НЕМА КАК ДА СТАНЕ затова и Рашките ще ядат бой до на...........................ране
  • 177 МИЦИ

    7 3 Отговор

    До коментар #175 от "Геша":

    Твоят коментар е г,ну,с защото явно си роден след 1990 !! И историята ти е до там "Азис се роди "
  • 178 От Варна

    11 8 Отговор

    До коментар #167 от "Некой си":

    По време на Перестройката получавах списание Огоньок”. Още го пазя! Там четох статия за прокопаването на Московското метро. Не са излизали от дупките, работели са до смърт!А безследно изчезналите-милиони! Осъдени на каторга интелектуалци-помним ли Солженицин? Поредицата”Децата на Арбат”?А след войната, разправа с генерали и маршали! Били са ужасни години! Руснаците много страдали. Затова сега не ги плюя!

    Коментиран от #182

  • 179 стоян георгиев

    10 5 Отговор

    До коментар #174 от "фукльо":

    Та сега ти путлераса с двете леви обувки ще ми обясняваш за Аризона ли? Хахахахаха,хогохохох.та виж статистиката бе бурят .всяка страна прави преброяване сащ също.даже и в Аризона.ххахахааха
  • 180 стоян георгиев

    7 8 Отговор

    До коментар #173 от "едрсед":

    Стига бе .имало и документи викаш??? Та верни е че СССР въпреки лошата реколта и въпреки глада продължава да изнася жито за сащ и да купува цели заводи с парите ,но за това не са виновни сащ другар а комунягите.вместо да нахранят умиращите те са го изнасяли и това прави постъпката им още по гнусна.само че комуниста има друга логика.вместо да се отврати от това той се гордее.затова си в жалкото си състояние другар и затова предизвикваш отвръщение в средата си дори от най близките ти хора.затова и жената на Сталин се е застреляла пред него.жалко че мозъка ти неможе да обхване трагедията в която се намираш.
  • 181 Да ти кажа

    10 10 Отговор

    До коментар #172 от "Живанши":

    Ти изобщо даваш ли си сметка кави простотии си напраскал.. дори няма да се мъча да те опровергавам,само едно ще отбележа- И защото Хитлер е решил да унищожи СССР, за това Сталин бе първа дружка с него. Да припомням ли Пакта Молотов -Рибентроп..да припомням ли всеизвестния факт, че дори три дни след нахлуването в СССР, влаковете са вървели на Запад към Германия, добре натоварени със суровини. Да припомням ли, че дори копчетата на солдатите са били произведени в САЩ..а колко десетки хиляди тона с тексаски говеда са излапали доблестните войни от РКККА? Такива като тебе са неспасяеми..и в реда на нещата дасеутилизират при пръв удобен случай..

    Коментиран от #185, #193

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Павел пенев

    12 9 Отговор
    Сталин е дейставал правилно. Гладомора е предизникан умишлено от украинските кулаци и спекуланти. Това предизвиква народната власт да изземе цялото количество зърно,което да се използва за сеитба в следващия сезон. Прочетете книгата Тихия Дон на М.Шолохов,която разказва правдиво за класовата борба против капиталистите кулаци. За тази своя творба Шолохов е номиниран за Нобеловата награда за литература, но нашите демократи както винаги си оказват недостатъчно грамотни и информирани.

    Коментиран от #184, #186, #190

  • 184 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #183 от "Павел пенев":

    Еи това вече е приказка.та комуняги не отричайте извършеното.другарю Пенев напишете на другарката митроганова писмо да не се излага а като вас да признае за геноцида и причините и мотивите заради които другарите са го извършили.
  • 185 хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #181 от "Да ти кажа":

    айде стига с тия опорки...нвземете четете, че ставате за смях с тъпотиите си...:)икакви тексаски говеда не са излупали солдатите, а говеда от Аржентина и Бразилия..

    Коментиран от #191

  • 186 Некой си

    9 5 Отговор

    До коментар #183 от "Павел пенев":

    Айде не ме пращай чак при Шолохов,защото се доказа че не е той авторът на Тихи дон.Това -първо.И второ- какво разбираш под кулак?Моя дядо, бог да го прости се е бил под Драва-Соболч, два пъти е раняван в сраженията и е стигнал до Австрия с Първа Българска Армия. И за благодарност, народната власт, в лицето на Новопазарската милиционерщина го пребиват до смърт заради 7 СЕДЕМ ДЕКАРА нивички.Беше голям Българин, над два метра, и винаги имаше бонбонче в джобовете за децата..до смъртта си през 1987година се придвижваше с два бастуна. Та, ако те добарам, наш каква колективизация ще ти направя, а?Знаеш ли? Ако не,досещай се..

    Коментиран от #197

  • 187 Лудия касапин

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "украинче,към американски слугинаж":

    В статията не се казва,кой,колко е убил по време на военни действия. А как са убити 5 млн. човека в мирно време чрез целенасочен глад....затова се и нарича геноцид.Ама ти няма как,да го разбереш и осъзнаеш сам,без помощ от руското посолство.
  • 188 Аззаззз

    10 4 Отговор
    Колко хора са избити от Германия през втората световна война? Колко хора са избити от англичаните по време на опиумните и колонизациите? Колко са избити от уса без да броим жертвите от Хирошима и Нагасаки? Да го имат предвид тия, които изповядват евроатлантизма колко бил хубав... Грантаджии...

    Коментиран от #196

  • 189 Проктолог

    7 4 Отговор
    РуЗЗофили, четете ли?
  • 190 Мдаа

    10 6 Отговор

    До коментар #183 от "Павел пенев":

    "Сталин е дейставал правилно." РуЗЗофилите са доказани морални изроди.
  • 191 Да ти кажа

    7 5 Отговор

    До коментар #185 от "хахаха":

    На мен не ми е нужно да чета. Виждал съм всичко с очите в музеите ..и копчетата..и консервните кутии...дори кибрита е бил от Америка. Така че тия опорки не вървят..

    Коментиран от #195

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Живанши

    5 4 Отговор

    До коментар #181 от "Да ти кажа":

    Ти може да си припомняш на себе си, тези врели некипели. Първо - Хитлер в своето сладко дневниче пише - ще унищожа Ссср както на етническа така и на политическа основа. То е публично достъпно за целия свят. Второ - Ссср е първата държава която води военни действия против хитлер и неговите фашистки колеги японците. Това започва от 1932 и тече до 1937... През целия този период, СССР многократно алармира европа - да сформираме анти-хитлеристка коалиция! Докато европейците сключват 8 мирни договора, които също включват раздяла на територии и влияние. Чембърлейн подписвайки такъв договор го нарича "Вечен мир". Всички са били дружки с Хитлер(избива 200к комунисти в германия) с изключение на Ссср, който първо е воювал срещу него в Испания и Манчурия, второ многократно е алармирал европейците да се обединят против Хитлер, докато те се сдружавали с него! 8! 8 мирни договора до Молотовския. Двуличната игра на Ссср идва само и единствено после всичко това от липса на алтернативи. Договора Молотов е една от причините ти да не бършеш нацистки бутуши и да не навеждаш главица пред всеки супер-расист... Плитки, повърхностни знания! Щял да ми припомня ганаеца.

    Коментиран от #210

  • 194 хахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #133 от "Хахахаха..сладур":

    айде пак смехурковски гълвотии...и що СССР да не поддържа търговско-икономически връзки с Германия? Да не би Германия до 1938 година да е водила войни и Хитлер да е бил сатанизиран? Олимпиадата в Берлин е бойкотирана единствено от СССР...какво са правили вашите френдс от британия и сащ? Кой подари Чехословакия на Германия? Кой не искаше да се сключи антихитлеристка коалиция? Кой доставяше гориво на немските войски през войната? Спуснали ви едни опорки и не си правите труда да проверите дали има поне грам истина в тях...
  • 195 хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #191 от "Да ти кажа":

    тъй тъй...сигурно и червеноармейците са били всъщност преоблечени янки...все пак изключително важно е кибритите да са американски...:))))
  • 196 Хахахаха..сладур

    6 3 Отговор

    До коментар #188 от "Аззаззз":

    Понеже много ги разбираш нещата...Когато англичаните дадоха независимостта на Индия, тия взеха че избиха цялата фамилия Ганди, която им извоюва свободата и независимостта. Толкова от мен..мога и други подобни събития да ти посоча, ама не виждам смисъла. Защото отдалече личи, че са те кюцали бойните комари...

    Коментиран от #200

  • 197 значи

    5 3 Отговор

    До коментар #186 от "Некой си":

    кой викаш е доказал, че не Шолохов не е автор на Тихия Дон? Чел съм ги аз тия "доказателства"...:) Едното от тях беше, че в текстовете на Шолохов се срещало наименованието на някаква трева, дето го имало и в някакви си разкази на един белогвардеец, набеден за автор на Тихия Дон...:)))
  • 198 Скарабеева & Самунян

    7 3 Отговор
    Еееее, стига вече, никой не ги морил от глад бе болгарские друзя, от преяждане са умрели тези пет милиона.
  • 199 Сламката вижда, гредата не вижда

    6 7 Отговор
    А колко деца и народ умря от глад по света от бруталният капитализъм,само до като пиша този коментар??

    Коментиран от #206

  • 200 хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #196 от "Хахахаха..сладур":

    сладур, отново разчиташ на необразоваността на коментиращите тук...Ганди е убит от индуски националист, а не от индийците...то затова има паметници на Ганди навсякъде в Индия и го наричат "баща на нацията"...

    Коментиран от #215, #223

  • 201 9689

    6 6 Отговор
    Това не са факти а измишльотини..........Като оня нашия дето 100 пъти го убиввали в Белене,ама още жив.
  • 202 Винкело

    7 3 Отговор
    В същите тези години, и всъщност започва малко по-рано, населението на САЩ намалява с 6 милиона. Само че никой не е седнал да се притеснява за това. Наричат го Вериката депресия. Ама това е криза, налегнала правилния строй - капитализма. Може и да са избягали в Мексико, нали са били "свободни"...
  • 203 Роза

    9 2 Отговор

    До коментар #169 от "От Варна":

    Много умен коментар!Гладомора в Украйна е история.Били са ужасни години,това не може да се отрече!Сега времето е друго и поколенията са други.Да не допуснем всичко това да се повтори!
  • 204 555555

    3 0 Отговор

    До коментар #152 от "байбойк":

    Шизофреник.
  • 205 Опълченец

    10 5 Отговор

    До коментар #165 от "Търновец":

    Лично аз съм учил за "износа на революция", все пак съм завършил образованието си преди 89 година, един термин, който 90% от коментиращите русофили не разбират! Жалко, защото щяха да си обяснят много процеси, които тука размахват като контра-аргументи. Светът е шарен, различен и не на последно място, съвършен и идеален. Само в путинофилската глава всичко е черно и бяло.

    Коментиран от #222

  • 206 Орокопий

    8 4 Отговор

    До коментар #199 от "Сламката вижда, гредата не вижда":

    От глад деца умират в момента в страни с комуниZ
    тоически (Северна Корея) и някой африкански, близки до Просия тоталитарни режими. Отделно блатните ypoди избиват деца и цивилни в Украйна, pycopoбче. Човечеството вече се е произнесло по темата, а времето ще изпълни присъдата над рудиментарните орки от страната на злото и разни техни фенчета, тролещи за копейки - като теб.
  • 207 микрофанов

    6 6 Отговор
    като говорим за геноцида на сталин да поговорим и за геноцида на англосаксонците върху коренното население на австралия,африка и америка да си спомним и за употребата на химическо оръжие във виетнам,за принудителните кастрации на чернокожи в сащ и за умишленото заразяване на индианци с едра шарка все благородни дела добре документирани и известни,но понеже ганю няма топки да застане очи в очи с истината пише поръчкови статии под диктовката на новите си господари
  • 208 защо

    3 5 Отговор
    "Гладът, използван като оръжие от болшевишката власт, убива също 22,43% от населението на Казахстан и 3,8 та сто от руснаците."
    "Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 г. и 1933 г. за ”геноцид на украинския народ” е съзнателно изкривяване на историческите факти. "
    Кое не е вярно? Къде са казахтанците, руснаците и умрелите от други националности? Или те не са хора?
  • 209 Сещате ли се защо НЕМА

    5 3 Отговор
    Колко милиона убиват Голямата депресия и Великобритания в Индия с глад: Урок за Козяк и козяците у нас
  • 210 Голем смех

    5 2 Отговор

    До коментар #193 от "Живанши":

    Никой не е откривал дневници на Хитлер. С изключение на един фалшификат, който беше голяма излагация...

    Коментиран от #216

  • 211 Калпазанин

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "МАХМУД":

    Монетата си има и обратна страна, а сега ми опишете колко индианци са изтрепани в Северна Америка, колко роби са докарани от Африка и до кога в Европа е имало негри в клетки като в зоопарк колко народи са ограбвани и пробвани индийци араби и и и и и и все още се ограбват

    Коментиран от #253

  • 212 Голем смех

    4 2 Отговор
    Рашистан съществува, за да покаже на света, как не трябва да се управлява една държава...
  • 213 Ъхъ!

    7 1 Отговор
    Стара,, много пъти претопляна манджа. Та чак вкиснала. Предназначена е за "умници", наивници и Г соросориЯнци.
    Та за гладомора да споменем няколко думи. Организиран и осъществен е от същите тея, които финансираха така наречената Октомврийска революция. Това са една група банкерчета, печатаща банкнотки, без покритие и продаваща ги на държавата, в която паразитират, отвъд Голямата вода.
    Цел на " мероприятието" :
    Кражба на огромните, природни богатства на Руската империя. За това е нужно да се ликвидира монархията. Монархът не можеш да го подкупиш, да работи против държавата си, но политикът МОЖЕШ.
    Подпалваш гражданска война, за да изтощиш максимално или раздробиш държавата, като по стара традиция финансираш и двете страни. После внедряваш в управлението и силовите ведомства "свои хора". В тогавашната СССР над 90% са хазари. ИМЕННО ТЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ГЛАДОМОРА. Изнасят житото и цялата селскостопанска продукция, като не оставят дори семе за посев. Ка се смазват цели народи? Като ги лишиш от възможността да си произвеждат храната. ( В момента и тука, в България се прилага същото " лекарство".) Но за зла тяхна беда, начело, на държаеата не застав техния човек лейба бронщайн - троцки, а Сталин. Започва чистка на паразитите, впили се във всички сфери на властта и спасява държавата. После хазарчеъата го отравят и му приписват всичките си престъпления, но късно.
    В момента сме свидетели на поредният им опит за реванш, ноще настъпят мотиката за пореден път. Ще

    Коментиран от #214, #219

  • 214 продължение

    4 0 Отговор

    До коментар #213 от "Ъхъ!":

    Ще гризнат сапа, заедно с всичките си подлоги.
  • 215 Хахахаха..сладур

    3 3 Отговор

    До коментар #200 от "хахаха":

    И майка му ли я уби националист? Ами че те цялата фамилия бяха националисти бе. Или искаш да ме убедиш, че са били английски подлоги и за това народът ги е избрал за водачи? Не , тук става на въпрос за друго нещо...за простотия и сепаратизъм. Причините са същите, както и тези за войната между Украйна и РФ...

    Коментиран от #251

  • 216 Живанши

    6 2 Отговор

    До коментар #210 от "Голем смех":

    Кво ви става бе хора? Някви децки приказки... Main Kampf, което аз наричам дневничето на инфлюенсъра Хитлер е публично достъпно четиво от 1924. Това е публикувана книга! В нея той пише конткретно - ще унищожа болшевиците до крак, но и ще унищожа руснаците до крак... Тоест - заличаване както на политическа така и на расова основа.
  • 217 Не си нещо в ред.

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Само украинците ли са жертва на гладомора, или всички народи в цялата държава?!!! Тичай да си прибереш шекелчетатата и центчетата.
  • 218 За последните 30 години

    8 7 Отговор

    До коментар #85 от "А колко милиона":

    Запада не е убил никой в България. Напротив, даде свобода на българина да тръгне по света и да се реализира там, където му иска душицата. Ама комунист от свобода не разбира, колкото и да му говориш за това .

    Коментиран от #221, #242

  • 219 Хахахаха..сладур

    7 5 Отговор

    До коментар #213 от "Ъхъ!":

    Ограбване на руската империя..викаш. Ами не, никой не я е ограбвал,защото тя сама си се е ограбвала. Да ти припомня ли какво е правел Арманд Хамър по онова време в Русия? Ами изкупувал е руските приоизведения на изкуството, злато и диаманти , изтръгнати от черковната утвар от болшевиките и продавали ги на смешни цени. Същото правят днес и руските олигарси..аз не знам някой да е забол на рашняка вилата зад врата и да му казва на каква цена ще продава златото или газа.Всъщност, дори руските компании упражняват монопол на световния пазар например в алуминия, титанът и други отрасли...от което печелят прокремълските шайки. А не руския народ..или искаш да ме убедиш в обратното
  • 220 Ал Бунди

    6 5 Отговор
    Мааалллииийййй..на Путинофилите яко им бръкнаха в задните части..голям рев, големо нещо.Начи нещата са точно както трябва . Не им се харесва истината,за да вият като карпатски вълци. То така на времето не признаваха и за Катин, ама после имаше хиляди извинения...и сега са тръгнали по същия път.
  • 221 Живанши

    10 3 Отговор

    До коментар #218 от "За последните 30 години":

    България е държавата с най-висок отрицателен приръст на Планетата! Не някъде си! На цялата планета! Вече излизат с оправдания, че въпреки тази тенденция, България ще бъде заселена с хоум офис индивиди от Европа и други държави. ЕвроСтат обаче заключва, че ЕС към края на века ще е контимент с предимно ислямско население. Вашите евтини свободици, нулеви реализации на българите... се равняват на изчезване на българската идентичност и държава по най-позорния начин - самоубийство. Позорен е защото дедите ни хилядолетие са се борили да оцелеят, за да можем сега да измрем по естествен път, без да имаме реално враг. Аз колко реализирали се хора познавам... Да си призная много не впечатляващо... Като гледам на мен ми е по изгодно в родината си да си наредя нещата отколкото да трябва да се правя на такъв какъвто не съм сред някакви чужди зе мен хора, които често се държат все едно се по-добро от нас... Мерси. Аз си оставам тук! Комунизма статистически е безспорно най-здравословния етап на цялата Българска история - икономически приръст - експлозия, демографски приръст - експлозия, научен приръст - експлозия, териториално разширяване - приятно, създаване на самочувствие - спорт, музика, кино - експлозия. Хленчещи шматки да заминават по-бързо, та да може малко да пообравим нещата след вашите демо изпълнения.

    Коментиран от #226

  • 222 Търновец

    3 6 Отговор

    До коментар #205 от "Опълченец":

    Благодаря, това и сега е възможно - Русия е огромна - Путин да раздаде по 100 декара земя и 2 крави на човек и то без пари, вместо да имигрират много Руси ще останат, а това можеше да стане още 1920

    Коментиран от #227, #228

  • 223 Хахахаха..сладур

    7 5 Отговор

    До коментар #200 от "хахаха":

    Виж сега, да ти кажа..прост си, ама толкова си прост, че чак си се заслекнал. Да ти кажа- Индира Ганди няма нищо общо с Махтма Ганди. Тя е дъщеря на Джавахарлал Неру, друг голям индийски политик. изправил Индия на крака след годините на колониализма. ..опита се все пак и с опита доказа че не си в играта. На такива като тебе дори не си правя труда да отговарям, камо ли пък да влизам в дебати...пАси си овчинята по баирите и не се прави на умен...щото не си..

    Коментиран от #249

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Всички го знаем.

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Това ти е основно ьанятие. Много си лаком. Но ставаш банален.
  • 226 Да ти кажа

    7 7 Отговор

    До коментар #221 от "Живанши":

    Казано честно...голяма чорба ти е в главата. В България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ, НИТО ФАШИЗЪМ. Социализъм- да, имаше. Просперитет- да, имаше. Но благодарение на СИВ и разделението в соцлагера на труда и производствените процеси. И веднага след рухването на СИВ умрехме като по--икано мушкато. Дори РФ, като самообявил се приемник на СССР отказа да си плати едни 180млн $ които имахме по търговския баланс.А нашите дори не направиха опит да си ги поискат. След това окончателно ни закопаха с огромните мита, с които обложиха нашите стоки и ..ойде коньо у ряката.А тия утопии и смешки дето ги разправяш...абе опраай сча както можеш. Да не мислиш че ще седна да си бия главата с твоята глупост...Ти не си в състояние да се изхраниш бе, тръгнал си приказки от шипковия храст да ми разправяш. Аман от пишман патриоте..
  • 227 Да питам

    5 7 Отговор

    До коментар #222 от "Търновец":

    Ха ..че какъв ти е проблема бе? И сега дават по 5 декара в Забайкалието ако се пишеш доброволец, плащат и 5млн рубльовки ако денацифицираш някой Абрамс или Леопард...дават и по кило прорасли картофи на семействата на падналите герои..дават бе, сичко дават . Само мерак да имаш. А ти май нямаш такъв, а...хихихихихи!!
  • 228 Некой си

    4 5 Отговор

    До коментар #222 от "Търновец":

    Виж..за крави..малко трудно. Че не останаха много ..за това сега Белорус е млекарничката за Рашията...от 350 млн глави добитък преди десетина години,сега са останали едва 38млн..това са данни изнесени от Съюза на руските млеко и месопроизводители..Ама некой и друг мажки олен може и да се намери за тебе..има да си го доиш...

    Коментиран от #255

  • 229 българскуту_еничерчи

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    и какво са виновни руснаците, че един грузинец добрал се до управлението на страната им е избил една камара руснаци! сега грузинците не извършват ли зверства рамо до рамо с укрофашагите срещу руснаци? грузинците не нападнаха ли руснаците насъскани от сащисаните преди 15-тина години? по скоро хората като чуят грузинец трябва да изпитват неприязън. а ролята на сталин за съществтуването на русия и до днес е безспорна - ойрозападналите още сънуват кошмари поради неосъщественият им план наречен "всв". така и не искат да разгледат подробно как един човек успява да подготви страната си за великата отечествена война в рамките на 20 години, усещайки какво му готви така наречената "цивилизация"!
  • 230 Жреца на Ботунец

    8 7 Отговор
    Най-хубавото в цялата история е,че комунета са принудени да приемат декларации против Кочината Русия,което предизвиква недоумение,гняв,дива злоба и омраза от страна на ватниците към родните безмозъчни русофилски олигофрени.Ватенките не могат да проумеят с кухите си болшевишки кратуни,как така "братушките" в България,които уж били "мнозинство" и иначе с охота приемат хиляди евра и доларес,нищо ,че са ентусиазирани рубладжии,въпреки това продължават да подливат вода на "матушката".Нищо,че и пРезидента Румен,Кака КорнелуКостя Копейкин,Николай Малинов и "хиляди знайни и незнайни" комунета по села и паланки,неуморно тръбят колко обичат РФ.Мутрофанова и Решетников проклинат деня в който се хванаха с нашите продажни комундели.

    Коментиран от #232

  • 231 Демократ

    2 2 Отговор

    До коментар #150 от "Демократ":

    Измисли си друго име, ако можеш,но с толкова акъл явно не можеш, и не кради моето. Глупостите, които си написал са подходящи за теб антидемократа.
  • 232 Бацо Гацов

    8 4 Отговор

    До коментар #230 от "Жреца на Ботунец":

    Хахахахахаха..това ми хареса..истината в прав текст. Ако ги попиташ: Защо не отиват в матушката..ми нема да ти кажат.Щото в гнилия Запад не е като в просперираща Русия...мдааа..
  • 233 Няма

    7 2 Отговор

    До коментар #75 от "Хаха":

    по - жалка паплач от робите на хазарина шорош. Наднционален престъпник, чийто живот е низ от престъпления. Дори е предавал и своите на нацистие, срщу % от конфискуваното. Оправданието му е било, че ако не той, друг щял да го направи. Доста циничничко, а? Че и "филантроп" се самоизкарал. Останалите "благотворителности" са всеизвестни.
  • 234 вятър между ушите

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от ""Втора армия в Света"":

    цвят на нацията си ако нацията ти процъфтява! ако предизвикаш няколко национални катастрофи, след няколко загубени войни вкл. и 2те световни, собственият ти народ не те иска, но ти продължаваш да твърдиш, че си цветът с помоща на армията - то тогава по всяка вероятност си точно обратно, а утайката по приницп се изчиства
  • 235 Ако ще е сметка

    8 4 Отговор
    Продължете с въпроса, а колко милиона избиха по света САЩ и колко милиарда бежанци пръснаха из Европа и света. Отправете този въпрос и към към Мустафата, която се изявява като най висшия правен орган в България. Нейната намеса в политиката и живота на българите защо не се коментира. Намесата на украинския първи дипломат, който знаеше и с колко боеприпаси разполага България и колко да му изпратим, за него и дума не обелиха мисирките. Метаните пред Запада няма да помогнат на всички продажници, по скоро им лъснаха з...те. Скоро ще ни зарадва вуду и секс познавачката, първа дипломатка от Украйна. Кулеба ни зарадва, че Митрофанова пред нея е нищо. Тази фурия, ако прилича поне малко на зеленият клоун по наглост и по държание на луд човек, наистина ще си има проблеми в България. Но щом почна да прави на Путин вуду магии, доказано не е в ред с мозъка. Назначаването на тази шаманка е подигравка с българите от украинските дрогирани маймуни. Пак тормозете българите да им съчувстваме и да си даваме и последния лев за тях , вие измислени български предатели -евроатлантици. От Вас също ще искаме сметка подмазвачи безгръбначни.
  • 236 Нищо не е истина от

    4 4 Отговор

    До коментар #120 от "Бацо Гацов":

    това, което си написал. Какво да работят хората, като всичко се унищожава и то преднамерено. Само голи клишета постваш. Козяшкият начин на дезинформация и лъжеагитация, не може да се сбърка с истината.

    Коментиран от #239

  • 237 случаен

    9 0 Отговор
    а кога ибрикчийте в ненародното събрание ще призначт жертвите от турското гости
  • 238 странно

    7 3 Отговор
    И сега отваряме демографските показатели на Русия в споменатият период . 1927 година населението на Русия е 94 596 000 . През 1940 година населението на Русия е 110 333 000 . Или за 13 години , насе;лението на Русия нараства с 15 737 000 . Или средно , населението на Русия се е увеличавало всяка година с 1 210 538 . Ако не е била ВСВ с тези стремителни темпове на демографско развитие , руснаците може би щяха да са в челната тройка по брой население . Само 1933г е с отрицателен демографски знак. Тоест за какъв геноцид може да става въпрос , когато си поставил условия , населението ти да се увеличава всяка година , приблизително с 1.5% . Подобно е положението само в Германия . Значи какво излиза като резюме от статията Колкото повече една държава се увеличава и развива , толкова повече геноцид . А колкото повече една държава изчезва от картата с плашещи темпове , толкова повече демокрация.

    Коментиран от #248

  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 Сбъркана работа

    6 2 Отговор
    90 год. по-късно се разбра, че имало събития , и то само в Украйна, довели до смъртни случаи. Народното събрание на България прогледна, а до сега не беше чувало за исторически геноциди от 1900 до 1989. Добре, че Зеленски извади историята на показ.Никой не беше чувал за такова нещо до днес.
  • 241 случаен

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "007":

    явно имаш предвид такива като теб,и не сте малко за съжаление
  • 242 Нещо такова

    8 2 Отговор

    До коментар #218 от "За последните 30 години":

    Ако блъскаш като хайванин по 12 часа на ден , да си изхранваш семейството , без почивка . Ядеш кофти храни от които се разболяваш . За капак здравеопазването е само за финансово заслужили индивиди. Не смееш да създадеш семейство и деца , щото трябва да се лишаваш , а капитализма иска да потребяваш . Живееш ден за ден , и накрая близките ти трябва да дадат куп пари за погребална агенция , и гроб . Всички не могат да са бизнесмени , щото , и зад най-успешните бизнесмени , трябва да има някой който да бачка . И една голяма група , постоянно изпадащи зад борда житейски аутсайдери напускат този и онзи свят . Може да не те убиват директно , но косвено повярвай смъртта жъне с голямата коса . И понякога е по-добре , да гръмнеш един , или двама в тила но навреме , отколкото после да броиш милиони косвени жертви , дето вече ги няма , или изобщо не са се родили.
  • 243 стиска ли ви

    10 2 Отговор
    Аре стига вече с тая измислена държава. Напишете нещо за Баташкото клане. Щото черепите са в църквата, тоест доказателствата са налице.
  • 244 ауууу

    12 1 Отговор
    Повръща ми се от Украйна, честно.
  • 245 сирене

    8 1 Отговор
    Евтина пропаганда, цялото това писание.. дори и след инфлацията, макс 50 лева
  • 246 сирене

    1 0 Отговор
    дет се вика... един гласоподавател е по скъп от това (100 лева) ...
  • 247 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 5 Отговор
    Това е Житницата на европа и преди и сега.идиотите иззели житото ДОРИ за посев и от там ги вкарали в людоедство.....ядяли са малки деца..това е комуниста!!!Комунизъм е добре след проприация за година дме до десет докато изядат всичко.комуниста не може да работи той е свикнал да краде и говори.хубаво е комуниста да се обгражда на остров и около острова да се пускат и да се развъждат акули!

    Коментиран от #254

  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Баба Пена

    3 2 Отговор
    Напиши в гуглето - " Как Великобритания извърши най-големия геноцид в човешката история" - и си помисли.
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ОТ ЗАПАД

    7 1 Отговор

    До коментар #211 от "Калпазанин":

    Са. БИЛИ РОБОВЛАДЕЛСКИ ДЪРЖАВИ. ВСИЧКИ.СЕЕ ГА НИЙ СМЕ НОВИТЕ ИМ РОБИ...
  • 254 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #247 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    нещо като нашенските политици ? по описанието на картинката дето си я нарисувал , ама те се кълнат в капитализма , не че има разлика
  • 255 Незнаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #228 от "Некой си":

    Тебе с мъжко магаре ли те прекараха,та сега остроумничиш??
  • 256 Дългият

    4 6 Отговор
    Ама недейте писа такива неща....ще ги обидите проруските тиквеници...
  • 257 позеленял

    0 1 Отговор
    полит коректност ? нема лошо
  • 258 ТОВА ДНЕС В БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА

    9 1 Отговор
    СЪЩИЯ ТОЗИ ГОЛОДОМОР НО МАЛКО ПО РАЗЛИЧЕН ! КЪДЕ СА 4-5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЗА 30 ГОД. ?........................... КЪДЕ СА - КОЛКО МИЛИОНА УМРЯХА ТОЧНО ПО ПРИЧИНА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ?
  • 259 СТАЛИН ЛИ Е ВИНОВЕН ЗА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ

    10 1 Отговор
    .................................................. СЕГА ТУК В БЪЛГАРИЯ ?
  • 260 От време оно

    6 0 Отговор
    Поради разрухата от Първата световна война,Гражданската война и тоталната изолация гладътв Съветска русия е системен, въобще не е само в Украйна. Стамболийски още е събирал храни за гладуващити в Поволжието през 1922/23 г...,ама друга държава да им е помогнала с храни... не знам. Зърно е събирано защото ако не е събирано в цялата държава са щяли да умират от глад. Укрите се оказват егоисти. Скоро гледах едни спомени на хора от Южна Украйна - хвалят се и не съзнават,че се дискредитират,че скрили и закопали цял вагон жито. Пита се цял вагон жито ли е необходим на едно семейство да се изхрани за една зима? Есента на 1932г.и зимата на 1933г. укрите нарочно не прибират реколтата и тя гние на полето, тоест казват на властта ... не даваме дори и да измрем от глад. Инфантилното поведение на тая популация си е от време оно.

    Коментиран от #263

  • 261 Много е просто

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Кресна":

    Българите ще осъдят избиването на индианците в Северна Америка,когато едновременно се осъди и избиването на коренното население в Сибир!Щото и там е имало геноцид Другарю!

    Коментиран от #265

  • 262 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Пълни глупости !
  • 263 Бай Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #260 от "От време оно":

    В това време рецесията е световна. Общо взето същото е и в САЩ 29-30 г. Те там си имат по-високи сгради та си скачат от височко. Сталин сигур и там им е виновен.
  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Гладомор по хамерикански

    6 0 Отговор

    До коментар #261 от "Много е просто":

    Няма избито нито едно племе и нито еден етнос в Русия,докато в САЩ над 90% от индианските племена са затрити до крак. Руснаците не са им унищожавали поминъка,докато само фамозният Бъфало Бил застрелва 4280 бизона.В началото на 19 век популацията на американския бизон по различни оценки е от 40 до 65 милиона, но в края на века вследствие на преднамереното изтребление бизоните са на границата на изчезване. Броят на бизоните е едва около 900, като на свобода през 1891 г. остават едва 32 животни.
  • 266 дончичо

    7 0 Отговор

    До коментар #72 от "РЕАЛИСТ":

    Не обвиняват Сталин,а Русия! А Сталин е начело на СССР,не на Русия. И въпроса: Къде е тук вината на Русия за голодомора!?

    Коментиран от #271

  • 267 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Който плаща поръчва музиката,просто и ясно.
  • 268 Луцифер

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Гладен съм?":

    Гладен ще си като никой не те иска на работа.Направете справка за работната заплата и цените на хранителните продукти в Русия в момента.
  • 269 Гьобелс

    3 0 Отговор
    И ние правехме същото,ама сега тичате да живеете и работите при нас.Ех,какви сте ми политически труженички.
  • 270 генчои

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    днес не е 1933 и украйна не е сама не бой са
  • 271 генчо

    0 1 Отговор

    До коментар #266 от "дончичо":

    командния състав на ссср е в руската част от маскве сталин праща команди кой да обвиняват Чукчетата в чукотка ли
  • 272 ПУТИН-ВОР!

    2 1 Отговор
    ВЪН НА ДЪРТАТА ПУТИНСКА ПАРТИЗАНКА ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 273 От чужбина

    0 0 Отговор
    Автора на статията да даде отговор на следните въпроси:
    Какъв по произход е Владимир Илич Ленин?
    Какъв по произход е Йосиф Висарионович Сталин?
    Какъв по произход е Никита Хрусчов?
    Кой от горе изброените е руснак?