Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 13:01 8 051 19

Доц. Ренета Райкова пред ФАКТИ: Анадолският разлом е предимно в земната кора, говорим за плитко земетресение

  • ренета-
  • райкова-
  • трус-
  • турция-
  • жертви-
  • тектонска плоча

Северната арабска микро плоча се движи на север и избутва Анадолската плоча в посока запад – към Гърция, а движенията са сравнително интензивни, казва експертът

Доц. Ренета Райкова пред ФАКТИ: Анадолският разлом е предимно в земната кора, говорим за плитко земетресение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свидетели сме на тотално разрушение в Турция и Сирия след силните земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 от 6 февруари. Издирването на оцелели не спира, а жертвите са над 8000. Какво представлява Анадолският разлом? Пред ФАКТИ говори доц. д-р Ренета Райкова от катедра "Метеорология и геофизика" към Физическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

- Доц. Райкова, смъртоносното земетресение с магнитуд 7,8 в Турция и Сирия е станало в регион на нестабилност, известен като Източноанадолски разлом. С какво е характерен този разлом?
- Източноанадолският разлом и Северноанадолският разлом са система от разломи, свързани с движенията на тектонските плочи, които се изследват от дълги години. Движението на Арабската микро плоча на север предизвиква избутване на Анадолската микроплоча предимно в посока запад – към Гърция. В двата клона на този разлом сравнително често са регистрирани земетресения с магнитуд над 7. Средностатистически това става на около 30 години. Можем да кажем, че по Източноанадолския разлом не е имало голямо земетресение от 1905 година.

Доц. д-р Ренета Райкова

- Тогава колко силно е било …
- С магнитуд 6,8 по Рихтер. В исторически план е имало земетресения с магнитуд 7,2 и 7,4 по тази част на Анадолския разлом. Говоря за района, където е сегашното земетресение. Имайте предвид, че трус с магнитуд 7,4, документиран през 1822 година, е една приблизителна оценка. Тогава не е имало сеизмометри и оценката на магнитуда е приблизителна. При историческите земетресения - преди 1900 г., винаги трябва да си има предвид, че оценката е приблизителна.

- Какво е разположението на този Източноанадолски разлом. Може ли той да рефлектира към разлома Вранча, а това да ни засегне по някакъв начин?
- Не. Няма как този разлом да рефлектира върху Вранча, защото между него и Вранча има няколко други структурни тектонски единици, които един вид абсорбират напреженията, които са създадени около епицентралната област на това събитие. Установено е, че по Анадолския разлом - и по северната, и по източната част, се разломяват последователно сегментите един след друг. Примерно в областта, където е сегашното земетресение, през 1822 година е имало земетресение. След това в съседен сегмент е имало силен трус през 1893 година, след това през 1905 година се е разрушил следващ сегмент. Знаете, че тектонските движения не са изолирани. На едно място се разтоварва напрежението, но се създават допълнителни напрежения в съседни области.

- След първия унищожителен трус в първите часове на понеделник е усетено ново мощно вторично земетресение с магнитуд 7,7 – вече следобед. То също е предизвикало срутване на сгради. Втори и трети много силен трус… Колко е характерно това, след като имаме вече освобождаване на енергия…
- В този случай може да се очаква, че при освобождаването на напрежение при събитието с магнитуд 7,8 се натрупва допълнително напрежение в съседни области – и по-точно в краищата на разрушената област, което е активирало съседна зона. Това не е нещо странно, не е изолиран случай. Помните голямото японско земетресение през 2011 година. То също не стана наведнъж по целия разлом, а верижно се активизираха няколко отделни сегмента на един и същ разлом.

- Това, че са много силни, знак ли е някакъв. Обикновено вторичните трусове са с по-малка сила, а сега виждаме продължаващи със същата сила?
- Поредица от силни трусове са напълно възможни. Пак ще кажа, че просто се активизира съседен разлом. Помните, че и в Перник имахме два силни труса с не много голяма времева разлика между тях. Земетресението през 1928 година в Чирпан също има два труса с подобни магнитуди в рамките на няколко дни. Сега в Турция това става в рамките на часове, но също не е необичайно.

- Колко време може да продължи да има такива силни трусове?
- Афтершоковата серия от събития продължава години. Но друго земетресение от подобен порядък никой не може да каже кога ще стане отново в района. Системата „Земя“ е нелинейна система. Само статистически можем да кажем, че след около 30 години, но то може да бъде + или - 30 години, т.е. може да стане и утре, а може да станете и след 60 години. На този разлом - Източноанадолският, от 100 години не е имало значително земетресение. Трусът от 1939 година, който е бил със сила 7,9 е бил по северната част на разлома.

- Хоризонтален или вертикален трус - кой е по-опасен…
- И при двата труса се създават и двата вида движения – и хоризонтални, и вертикални. Съвсем приблизително при вертикален трус хоризонталните движения може да бъдат с една степен по-слаби.

- Сега какъв е бил трусът?
- Сега е бил хоризонтален. Анадолският разлом е хоризонтален трансформен разлом, при който двата болка се придвижват хоризонтално един спрямо друг. Имайте предвид, че Анадолският разлом е предимно в земната кора, тоест говорим за плитко земетресение. При него разрушенията са концентрирани в епицентралната част. С увеличаване на разстоянието от епицентъра на земетресението щетите бързо намаляват.

- Какво означава плитък разлом и плитко земетресение …
- По Анадолския разлом обикновено дълбочините са до 35-40 км, каквато е средната дебелина на земната кора в района.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Харп

    12 8 Отговор
    толкова мога за сега, не ме упреквайте

    Коментиран от #10

  • 2 Българин в Дъблин

    11 15 Отговор
    чухте ли доцента бе смешници.Същото е и у Софииако кат ви удари и че се разфарчат осръклени тираски о магазинчета

    Коментиран от #17

  • 3 ТаУмВзе

    4 17 Отговор
    Иде реч за едно доцентче, което Папка прилежно. Естествено за да се изрезва, за неща които е научило от 1950. Добре е!
  • 4 Сатана Z

    11 5 Отговор
    Много си приличат с Фукушима ,ама ще кажете,че е конспирация.

    Коментиран от #5

  • 5 Българин в Дъблин

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Искаш да кажеш че Фукушима е у Анадола или че Анадола е у Фукушима

    Коментиран от #11

  • 6 да де

    17 3 Отговор
    Смятам да започна да си водя дневник с тъЪпите въпроси на водещите по медиите относно бедствието при комшиите. Толкова тъЪпизми се изговарят, че се чудя как си подбират измислените журналисти.
  • 7 новото е сложно

    3 13 Отговор
    Скалата на Рихтер не дава ясна представа на масовия уплашен беглец. Виж, Медведев, Шпонхойер, Карник казваха: 12-а степен- пада Кремъл.
  • 8 куркума

    12 3 Отговор
    Харпуна в деиствие....
    Да не се надигат много много на ФАЩ
  • 9 сеизмологъ

    4 1 Отговор
    като ти падне покрива на кратуната няма да мислиш дали е плитко или дълбоко
  • 10 така така

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Д-р Харп":

    Вчера в туркие
    Утре в ссср
    Байкал СТАВА
    Световен морски курорт👍
  • 11 Сатана Z

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин в Дъблин":

    Искам да кажа,че от ядене на картофи в Ирландия си станал умен колкото местните Paddy,които ходят да пазаруват в Северна Ирландия ,че в ЕС е тегаво.
  • 12 Статистик

    4 4 Отговор
    Како, всички земетресения стават само в земната кора! Защото в мантията и ядрото по разбираеми причини земетресения няма!

    Коментиран от #18

  • 13 Никой

    6 12 Отговор
    Един рашистки идиот,защото друго определение не мога да дам, зам. директора на " Института за история и политика " Владимир Шаповалов изломотил,че не изключва възможноста земетресението в Турция да е предизвикано от САЩ.Тази Разия само от идиоти ли е населена.
  • 14 Недоучил доцент

    5 3 Отговор
    Горе долу,плочите са в този порядък.
    Разломът от арабската плоча,
    през Анадолския разлом,през
    Гърция,Албания,Северна Италия,
    се казва -Линеамент.По този
    профил,ще има продължение на
    разместванията до Алпите.В
    зависимост от неговото падение,
    ще се развие следващото
    разместване.Следва,Гърция,след
    което Албания с Италия,тъй като,
    имаме промяна на системите в
    Земната кора.Гърците,да закупят
    гефизична техника и да проследят,
    кога ще се получи несъответствие
    между пластовете от двете страни
    на разлома.Ако, гранодиорита
    приближи Девонската с- ма,
    тогава ,да излизат на палатки и
    да стоят на по- височко.Геологията
    се тълкува ,а не се ползва,като
    исторически факти.
  • 15 ДжафДжаф

    2 3 Отговор
    Аз пък винаги съм се изумявал от информации, че видите ли хипоцентъра на земетресението бил на дълбочина 100,200 или даже на 300км под земната повърхност и то при положение, че дебелината на земната кора е някъде около 30-40км максимум. След като земетресението е предизвикано от субдукция на две континентални плочи няма как дълбочината да е повече от 30-40км. Сеизмографите способстват да се определи сравнително точно от математическа гледна точка магнитуда, а всичко останало са предположения, догатки и фантасмагории.

    Коментиран от #19

  • 16 Алцег

    0 2 Отговор
    Много тъп и смешен сайт,само за ваксинирани
  • 17 Алцег

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин в Дъблин":

    Отивай да чистиш риба бе глист,до като не ти се вмиришат и костите на риба.
  • 18 Дикьоси

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Статистик":

    Всъщност не сте прав... В горната мантия, която е част от литосферата земетресения стават.
  • 19 Дикьоси

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДжафДжаф":

    Забравяте горната мантия, която е част от литосферата, а плочите не са корови, а литосферни.