Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 19:00 2 735 17

Къде изчезнаха тези лекарства в Германия?

  • лекарства-
  • медицина-
  • здраве-
  • аптеки-
  • недостиг-
  • германия-
  • фармацевт-
  • парацетамол-
  • дефицит

Аптеките вече не могат да изпълняват рецепти, защото липсват включително основни лекарства

Къде изчезнаха тези лекарства в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отскоро фармацевтът от Берлин Фатих Кайнак поръчва вече и есенция с аромат на малина. Добавя я към сиропа парацетамол, който е започнал да си произвежа сам. Идеята му хрумнала, след като започнали проблемите с доставките на тези сиропи за сваляне на температура. Известно е, че бебетата и малките деца не могат да поглъщат таблетки.

Резултатът от експеримента му - импровизиран сироп парацетамол с добър вкус, което признали лекари от близката до неговата аптека педиатрия. "Нашият сироп е с по-добър вкус дори от този на Рациофарм", твърди Кайнак.

В Германия има недостиг на 425 лекарства

Недостигът на лекарства става все по-сериозен. "Липсват пеницилин, различни антибиотици, както и медикаменти срещу високо кръвно налягане, за рак, стомах и сърце", посочва Кайнак. Такава е картината в цяла Германия. В официалната централна база данни PharmNet.Bund актуално фигурират общо 425 дефицитни лекарства. Около 400 аптеки са се включили в допитване, проведено от Съюза на фармацевтите в областта Северен Рейн. То е показало, че почти всяка втора рецепта на клиенти е засегната от проблема с недостига на лекарства. За аптеките това означава средно по около 3 хиляди евро допълнителни разходи, е установило още проучването.

Дълго време само ниската цена беше важна

"Много е трудно, но успяваме да се справим някак", казва Кайнак. Почти ежечасно той проверява наличностите при търговците на едро и незабавно поръчва, щом някое от дефицитните лекарства се появи при тях. "Но ако поръчам 100 опаковки, може да получа пет", споделя той. Смята се, че причината за проблемите с доставките на лекарства се дължи на договорите с отстъпки и регламента за фиксираните цени. Като цяло здравните каси плащат само цената на най-евтиния медикамент от даден вид. В някои случаи цената не е променяна от 10 години. През миналата година активната съставка парацетамол поскъпна със 70 процента. За десет години - от 2012 до 2022-ра - броят на доставчиците на парацетамол е спаднал от единайсет на един.

Веригите за доставки не функционират като преди

По-голямата част от производството вече е изнесено в Азия, а Европа е зависима от няколко евтини доставчика. "Проблемът е, че сме аутсорснали всичко", смята Кайнак. Законопроект на Министерството на здравеопазването предвижда по-високи цени единствено за лекарствата без патент. Това са т.нар. генерични лекарства, които не достигат. Специално внимание се обръща на лекарствата за деца до 12-годишна възраст, чиято цена ще може да бъде с до 50% по-висока от преди. Ако здравните каси договарят с производителите отстъпки, ще трябва да се вземе предвид и къде се произвеждат активните съставки - дали в ЕС, тоест близо до пазара, или извън него. Това е необходимо, за да се гарантира надеждността на доставките и в кризисни времена.

Кога ще се нормализират доставките?

Фармацевтът от Берлин Кайнак не вярва ситуацията да се подобри бързо. Десетки години сме водили политика на икономии и отстъпки и проблемът не може да се реши от днес за утре, потвърди миналия декември и министърът на здравеопазването Карл Лаутербах.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Исторически парк

    37 1 Отговор
    Умишлено е съкращават населението!
  • 3 Кафява медия

    21 0 Отговор
    Дрее ми,а в България къде са бе мизерници долни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123

    42 4 Отговор
    Сигурно сте спрели и вноса на суровини от Русия, щото много обичате санкциите. Само че стана ясно за кого са санкциите. За вас и за нас, евро-идиоти.
  • 6 Гориил

    39 1 Отговор
    Европа е опиянена от илюзията за единство на Запада. Европейският елит няма абсолютно никаква представа накъде се движи.
  • 7 Сандо

    28 1 Отговор
    Състояние преди война.Да се стягат швабите - отпред враг,отзад партньор,не знаеш откъде ще ти влезе.
  • 8 177

    12 5 Отговор
    И там ли? Кирчо и Кокорчо са виновни. Обаче ГЕРБ ще спечелят изборите и там и ще ги оправят с 200. Както оправиха и нас.
  • 9 Дружно

    29 1 Отговор
    Унищожението на хората е повсеместно. Да не се делиме хората ам да възставане заедно всички българи германци французи всички срещу нашите унищожители. Всички ги знаеме кои са те!
  • 10 Гориил

    25 0 Отговор
    Вместо мислещи и целенасочени политици в Европа виждаме група неуравновесени дами, които мислят само за личната си кариера и забавление. Несвързаните викове на Робърт Мецола, Урсула фон дер Лайен или Сана Марин няма да подведат никого.
  • 11 яяяя

    21 0 Отговор
    Фатих Кайнак - ккаво типично германско име...Майка ви германска ще разплачат арабелските и тюркиеските мамули.
  • 12 Българин

    19 0 Отговор
    Е що аутсорсвате в Азия бе драги? А да щото тръбите там са непокътнати. Са свенение на некъпаните природният газ не е само за топла вода, а основна суровина в химическата промишленост, от него се правят торове и лекарства, бои и квот се сетите.

    Коментиран от #13

  • 13 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    И даже тоалетна хартия.
  • 14 ФЕЙК

    9 0 Отговор
    Айде Утиде коня у рЯката! Английските министри, шотландския кандидат-премиер, германски фармацефти, френските футболисти, белгийските търговци - все европейци с потекло поне от 1000 години!
  • 15 А дали не е

    12 0 Отговор
    заради глупавите ви "санкции". Пак благодарете че имате храна, а тази есен може и да нямате.
  • 16 Американската кафява медия се чуди

    3 0 Отговор
    само как да клепа мотора на ЕС!
  • 17 бйохре

    3 0 Отговор
    Температурата не бива да се смъква, ако е до 39 градуса бе, това е начин на организма сам да се справи с болестта. Ей, не се научиха тия евроге йци!