Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 11:28 8 757 42

Защо е опасно, когато се пенсионираме твърде рано

  • пенсионери-
  • пенсиониране-
  • възрастни хора-
  • работа-
  • германия-
  • здраве-
  • мозък

Мозъкът е като мускулите - когато не го упражняваме, той бавно деградира

Защо е опасно, когато се пенсионираме твърде рано - 1
Снимка: Shutterstock

По-бързо в пенсия, за да си отживея! След десетилетен трудов живот мнозина мислят така, но не се досещат за една сериозна опасност: след пенсиониране човешкият мозък е застрашен от отпадане на някои функции и постепенна деградация. Изводите си професор Хендрик Шмиц от университета в Падерборн разяснява в обширно интервю за обществено-правната медийна мрежа АРД, части от което публикуваме.

Ученият предупреждава, че редом с радостта от повечето свободно време след пенсионирането у хората може да се наблюдава и влошаване на умствените способности.

И мозъкът иска тренировка

Проведени изследвания по този въпрос показали, че причините за това са няколко, като най-важната се свежда до популярното съждение „Use it or loose it“. Тоест, или трябва да използваш интензивно мозъка си, или си заплашен от неговата деградация – точно както при мускулите, които трябва непрекъснато да бъдат стимулирани.

„Когато приключим трудовата си кариера, ние вече се сблъскваме с доста по-малко предизвикателства, отколкото преди. Друга причина е и загубата на социални контакти“, обяснява професорът пред АРД.

Той уточнява, че един от симптомите за подобно намаляване на когнитивните способности е по-бързата загуба на памет: по-ранното пенсиониране води до влошаване на паметта, което е сходно с влошаването поради възраст, настъпващо между 60 и 70 години, твърди професорът. Ето защо, според Шмиц, ранното пенсиониране крие определени рискове за духовното състояние на индивида.

Всички трябва да работят по-дълго

„Разбира се, никой не настоява хората да работят до 80-годишна възраст, само за да запазят мозъчната си дейност. Ние просто обръщаме внимание на факта, че с оглед на добрата умствена дейност по принцип за всички хора е по-добре да работят по-дълго“, казва още професор Шмиц в интервюто си за АРД.

Той припомня, че в Германия възрастта за задължително пенсиониране е относително висока в сравнение с други европейски държави, но въпреки това страната има нужда от работещи пенсионери – за да се гарантира устойчивостта на пенсионната система, а и поради недостига на квалифицирани кадри.

Липса на кадри

В момента всяка година трудоспособното население в Германия намалява с около един милион души, а миграцията към страната възлиза на около 300 до 400 хиляди, тоест - дефицитът на работна ръка непрекъснато расте, констатира професор Шмиц. На това място той логично стига до заключението, че към трудова дейност особено настойчиво трябва да се насърчават безработните и пенсионерите. За да бъде човек добре подготвен за излизане в пенсия, той трябва непрекъснато да се образова и обучава, казва в края на интервюто си за АРД професор Хендрик Шмиц.

Автор: Айлин Дюлгер АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    59 0 Отговор
    Споко тук РАБОЪИМ много след пенсиониране, до умирачка
  • 2 Работещ

    87 1 Отговор
    Вашата м.ма да е.а.
  • 3 жалки сте в опитите си за пропаганда

    71 1 Отговор
    е как защо защото трябва да плаща на пенсионерите по-дълго за това !!! никой не е застрашен от опастност освен крадциъе на държавни пари !!! за това ревете неистово че било вредно за хората да се прнсионират по-рано колкото и ъбсурдно да звучи това изказване

    Коментиран от #39

  • 4 Смях

    61 2 Отговор
    Ще работите с памперисте според зелето
    От де ги намирате тия умни професорчета ве?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    69 1 Отговор
    Ех, как само ни подготвяте за увеличаване на годините за пенсия - даже е супер да работим поне до 75 години.
    Така беше и с понижените температури в жилищата през зимата - полезно даже било.
    Така беше и с препоръката да се къпем веднъж в месеца, за да пестим ток и газ - даже полезно било.
    И други такива.
  • 7 Факт

    6 18 Отговор
    Като бачкате тапа раота на ниска заплата и ниски осигровки ке се пенсиониръте късно аз бачкам от 5 гоеини и след още 5 мога се пенсионирам и ше ми стигът парити
  • 8 Бравос

    42 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕЕ ПО МАЛОУМНО НЕЩО НЕ БЯХ ЧЕЛ ПО ЗЛЕ Е И ОТ КОМЕНТАРИТЕ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТИЯ ПОЧНАХА ДА СТАВАТ ЗАБАВНИ

    Коментиран от #26

  • 9 Да, да

    54 1 Отговор
    Някой да се сеща за пример, тези, които сега са на 80-90 да са работили до 70?
    Живи са, защото са работили до 50-55.
  • 10 Урюрвкос

    43 0 Отговор
    трябва да приемат закон ако умреш от старост на работното място разходите за погребението да ги поема държавата и да не те карат в къщи ами направо в гробищен парк на алеята трудова слава
  • 11 Мислителят

    24 0 Отговор
    Помните ли вица за Ц.Др. ? Защо се к.р.ъ.сти , когато влиза в колата ? Не правила това движение , а проверявала - очилата , медала , химикала и дали се нап....
  • 12 Леля Гошо

    17 1 Отговор
    Мили миисирки, принципът е "Use it or LOSE it", не се правете на по-знаещи отколкото сте.
  • 13 Механик

    37 1 Отговор
    Така, така! Глобало-сатанистите ще ни убедят, че е не само вредно, ами и ненужно да се пенсионираме. Инак, вноските трябва да се правят редовно "понеже"... Няма понеже! Плащай!
  • 14 ама друг път

    25 0 Отговор
    Така ли каза сОрос нЮз :)))))
  • 15 Аз пък

    50 0 Отговор
    Много съм доволна , че се пенсионирах,дори не си правих труда да се пробвам да работя с нещо не много натоварващо. Пенсията ми не е голяма, но съм сама и казано честно парите ми стигат от пенсия до пенсия без големи ограничения,но първо нямам нужда от много лекарства и второ от други екстри като дрехи и желания за екзотични екскурзии също. Излизам ,разхождам се ,правя каквото ми хареса ,не се тормозя тази или онази колежка как ме гледа ,дали началника не е доволен от мене ,не ме заплашва ,че мога да остана без хляб. Мечтаех си за това и го постигнах. Не е важно колко получаваш ,а колко ще ги ползваш. Дадох големият апартамент на дъщерята ,а аз съм в гарсониера ,нямам парно ,но е топло като се облечеш по добре няма проблем не говоря да се навлечеш. Така ,че на всички пожелавам да се пенсионира и да си живее простичкия живот на пенсионера без много лекарства.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Мдааммм

    30 0 Отговор
    Пълна глупост е тази статия!Тоа ще да има инвестиции в пенсионни дружества!Колкото повече се увеличава пенсионната възраст толкова по-малко пенсии се изплащат,демек дружеството е на по-голяма печалба!А иначе медицински този въпрос НЕ стои.Психичните заболявания са наследствени(генетично се предават) и няма никаква връзка дали работиш до смъртта си или докато заболееш(известен пример са много актьори като Брус Уилис например) или си спрял да работиш и получаваш пенсия-например баща ми да е жив и здрав се пенсионира на 58,а сега е на 90!!!!!!
  • 17 Гост

    26 0 Отговор
    Платена от НОИ статийка?
  • 18 Тъй,тъй...

    30 0 Отговор
    А къде е казано,че след като се пенсионираш възможно по-рано,че не можеш да си тренираш мозъка?Кръстословици,судокута,информация без край в нета!Ако имаш и средства и желание и виШу може да завършиш на дърти години!

    Коментиран от #29

  • 19 Хмммм

    26 0 Отговор
    Я па съм останал с убеждението,че мозъка НЕ е мускул?!И кат гледам глуповатичките и тия с по-ниско образУвание живеят по-дълго.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Еврокомунист

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Аз пък":

    А мъж не ти ли трябва?

    Коментиран от #25

  • 22 Но е безопасно

    24 0 Отговор
    Опасно е да се пенсионираш, но е безопасно да ядеш червеи и скакалци! Новото “нормално” рапортува бодро.
  • 23 Верно ли?

    21 0 Отговор
    Последният абзац на статията,което е абсолютна истина(недостига на работна ръка в Германия) обяснява и абсолютната лъжа написана в останалата преведуща част от статията.Проблемът им на германците е,че допуснаха много неквалифицирани и основно неграмотни хора от Африка,централна и Западна Азия(т.нар. бежанци),които сега висят на социална и нямат ама никакво желание да работят или да се образоват достатъчно.И разбира се кой трябва да работи?....Ами досега работещите да продължат да работят като им се вдигне пенсионната възраст!
  • 24 DW смърди

    14 0 Отговор
    "Всички трябва да работят по-дълго"

    Направо си го кажете на чист немски, както си го знаете - Arbeit macht frei...
  • 25 Аз пък

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Еврокомунист":

    Казано честно си мислех, но неее не ми трябва ,не желая с никой да се съобразявам. Ако искам готвя ,ако искам си взимам готова храна ,гледам си внуците и готвя за тях .Аз не се оплаквам ,живея така както бих искала.
  • 26 Зззз

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бравос":

    Не си прав ,защото тези на 80 ,85 години така ги изтормозиха ,че доста не стигнаха тази възраст. Ще го кажа от собствен опит ,баща ми си отиде от рак 96 година ,защото го изтормозиха с ще работиш ,няма да работиш по времето седесари и комунисти. Отиде си на 57 години , върл поддръжник на СДС ,добре ,че не доживя "демокрацията"
  • 27 Да бе!

    15 0 Отговор
    Ранното пенсиониране е много опасно.Защото докато българите се пенсионираха рано, бяха дясната ръка на децата си Отглеждаха внуците,пазаруваха,почистваха дома.А децата- родители спокойно ходеха на работа.Това се случваше масово и в града и по селата .Почти нямаше българско семейство,без селски имот- дори два.Масово пенсионери от града се пресел ваха по селата.И внуци цяло лято на свобода,и и грухчо ( минимум две) в кочината, птици,яйца, поне една крава.На практика,освен че подсигуряваха своята зимнина, спокойно " хранеха" още две семейства за зимния сезон.Толкова бяха " безпомощни" че спестяваха без проблем хилядарки годишно.От пенсия,от продажба на млеко, зеленчуци,царевица,който Държавата изкупуваше директно ,на добри цени.Сега докато се движи- бачкане.-65 минимум.С тенденция да стане 67- дори 70 годишна възраст.Блгодарение на Масларова, която замина на" обмяна опит" в Австралия,копирахме изцяло техния модел.В момента там е 67 г за мъже и жени.Управляващитр либерали настоятелно искат 70 годишна възраст.
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 0 Отговор
    Не се грижете за умственото и емоционално състояние ,а се погрижете да ми дадете пенсия която да отговаря на месечните ми 550лв ,които още ви внасям докато чакам решението.Представете си какви пари отиват в НОИ и те се загрижили да не ми закърнее мозъка.......сега купих Сланина и фенери пилешки за кучетата ,един копър и магданоз и 2 патладжана от била и дадох 34,51лв......Гледах цени те са по високи от тези в германия през 19-20година.патладжана е 5,99лв..
  • 29 Трътката

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тъй,тъй...":

    А пък като вземеш под внимание фактът, че много индивиди не използват мозък по време на работа (дали поради недостиг или мързел, се тая), най-добре да си се пенсионира рано човек.
  • 30 Хаха

    8 0 Отговор
    Ами то значи при трайно безработните трябва да липсва мозъчна дейност....не съм го забелязал...дори добре им работят мозъците щом другите ги издържат
  • 31 Желая

    8 0 Отговор
    На всички родени 1957,1962 година да се пенсионират и да си ползват пенсиите и да се чувстват добре ,стига да са по здрави .Да си гледат внуците и да са щастливи.На един пенсионер ,ако не ползва много лекарства и не много пари му трябват. Пенсионерът не яде чак толкова ,не ползва толкова много ток ,е водата и отоплението го прецаква ,но все може да върже двата края. Е екзотични екскурзии не може да си позволи ,но колко са тези ,които ги искат на по 65 ,70 години.?
  • 32 Хххххххх

    5 0 Отговор
    Нали ни казвахте че пазарната икономика ще донесе добър живот и възможност за ранно пенсиониране? Що сега обръщате палачинката?
  • 33 За протокола

    9 0 Отговор
    Много са ми смешни доводите против ранното пенсиониране. Когато човек е материално осигурен и не трябва да ходи на работа, може пак да стои умствено и физически активен, но с неща и по негов вкус. Няма да има стрес и принуда, които са в основата на повечето заболявания днес.
    Колкото до парите за пенсии - да ограничат печалбите на корпорациите и бизнесите и пари ще има. В сравнение с преди 100 години производителността на труда е нараснала с хиляди проценти. Въведени са автоматизация и роботизация, има нови технологии, икономисващи време и труд. А заплатите на хората в относителен смисъл са намалели. Преди само мъжът е работел и е издържал жена и 5-8-10 дори 12 деца, а сега работят и двамата и едвам издържат 1-2 деца. Къде отиват парите?!?! Ами в работодателите разбира се. И те печелят много, много повече отколкото преди 100г.
    Така, че вместо да мъчат стари хора да работят до последно вместо да излязат на заслужен отдих, нека обложат работодателите по-здраво, да им вземат от печалбите парите, които не стигат за пенсионната система.
  • 34 а миграцията на търтеи на харц 4 социал

    2 0 Отговор
    към страната възлиза на около 300 до 400 хиляди, тоест - дефицитът на работна ръка непрекъснато расте
  • 35 хах

    9 1 Отговор
    опасно е щото ще си щастлиш и ще ти плащат. Кошмара на всяка държава е да има дълголетни пенсионери. Особено за България това е ад
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 От страни

    5 0 Отговор
    Оууу, да! Раскажете ми колко е вредно да се пенсионираш и колко е по добре да работиш до дупка и да умреш на работното място. Покажете некой клипче с готин и бодър пенсионер, дето расказва колко му е интересно да работи а не да си почива.
  • 38 От страни

    5 0 Отговор
    Тия загубиха последни капки морал. Днес един норвежски учен предложи да се използват жените които са на системи но с загинал мозък да се използват за сурогатни майки. Друг норвежец предлага преди мъртвите да не се погебват а да се изяждат. Двама журналисти на телевизионо шоу изяли по едно парче един от друг. Доктора преди шоуто им отряза по едно парче и тег изядоха на пряко... Явно е дошло време за Содом и Гомора.
  • 39 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "жалки сте в опитите си за пропаганда":

    Баща ми се пенсионира на 60 години, почина на 97 и нямаше никаква склероза, или деменция както сега й викат
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Тошо

    2 0 Отговор
    Учителки пишат на Дража Вълчева: - Драга Дража, намалете ни стажа! Както преподаваме, тъй и се напи каваме! Последвал отговор: - Скъпи колежки, времената са тежки! Пенсиониране - само при нас.. и. ране!
Новини по държави: