Last news in Fakti

15 Март, 2023 05:04 8 919 121

Предложение до ФАКТИ за Паметника на Съветската армия в София

  • паметник-
  • съветска армия-
  • предложение-
  • андрей киряков

Той би придобил съвсем друг вид, а и съвсем друг смисъл, ако се премахне само горната скулптурна група

Предложение до ФАКТИ за Паметника на Съветската армия в София  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точно преди година, благодарение на ФАКТИ, публикувах едно предложение за Паметникa на Съветската армия в София, като дискусиите и тогава бяха твърде изострени. Понеже в Пловдив имахме подобен случай с паметникът на Альоша още през 1996 година. Тогава ОС в Пловдив гласува за премахването на паметника. Съдия Здравко Киров, при противно решение на ОС, издаде решение в полза замонолитването на паметника, позовавайки се на международна спогодба между България и Руската федерация. През 2018 година съдия Здравко Киров отказа награда от Руската федерация, защото счита че няма заслуга за това, че е спазил закона. Той се позовава на това, че международните спогодби и правила, важат над националните. В момента не се чуват компетентни мнения по този въпрос и доколко един паметник може да бъде разрушен или преместен.

И юридически и физически трудно ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия от Княжеската градина в центъра на София. От друга страна неговото оставяне в този вид ще продължи да предизвиква негативни реакции при даден повод и без да има такъв.

Едно решение би било сравнително просто.

Паметникът на Съветската армия би придобил съвсем друг вид, а и съвсем друг смисъл, ако се премахне само горната скулптурна група, поставена върху величествения каменен постамент. Тази скулптурна група доминирана от воин с вдигнат автомат (шпагин), е всъщност тази която оформя представата за нещо агресивно и милитаристично. Тя е която придава подобна характеристика на монумента и на целия мемориален комплекс. Ако тя се премахне, външният вид на скулптурния комплекс ще е съвсем различен, дори неузнаваем, още повече ако се замени с подходящ символ.

Предложение до ФАКТИ за Паметника на Съветската армия в София

Така едновременно ще се запази добре развитото широко мемориално пространство, около централния постамент-паметник, както и самият той. Най-дразнещият и ненавистен елемент от паметника ще бъде отстранен, а ако бъде заменен с нещо подходящо, може и да консолидира в бъдеще общественото мнение, вместо да го разделя.

При новата дискусия около паметника, се оказа, че такъв пример има в Плевен още в началото на 90 години, с паметникът на съветската армия, издигнат в центъра на града. И в световен мащаб имаме подобни примери. Ако успеем да намерим точното решение може да превърнем паметника от такъв носещ разделение в обединителен.

ПП Снимките са просто едно предложение, за да се види, че паметникът наистина става неузнаваем при липсата на горната скулпторна група.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    49 105 Отговор
    Паметникът изчезва, да си го носят в масква

    Коментиран от #36, #59, #62

  • 2 Име

    109 37 Отговор
    Това е символ на мир, на някой като му се воюва - вече има и други планети. Навремето едвам са се оправили с лудият Хитлер и това носи пълна гавра с тези войничета, невинни. Не е нито комунизъм това, нито нищо, просто една памет, за да не се повтарят такива ужасии, както и да го въртят, това е войник с гордо насочен автомат.

    Нито е насочен към хората, нито има зловещо съдържание - много ясно - че съгласно уговорката със сър Уинстън Спенъср Чърчил - България е в съветската сфера - колко е било на СССР да се откаже да воюва още при Полша и - Хитлер да си прави атомна бомба и т.н, затова е имало определени територии и за СССР.

    Естествено - че ще наложат съветски строй - такива са си били, все едно - това е било историята, а няма какво да кажем със задна дата - трябва да гледаме напред, сега няма СССР, обаче се приказва до безкрайност, впрочеми и Наполеон е бил диктатор - но има памет за него, макар да е избил и той доста народ.

    Коментиран от #38, #101, #105

  • 3 Ушанков

    34 60 Отговор
    Този паметник е заприличал на кочина.
  • 4 Петър

    121 23 Отговор
    Дали в САЩ има паметник на японските пилоти които са бомбардирали Пърл Харбър? Защото ние в София имаме паметник на сащските пилоти които са бомбардирали София?

    Коментиран от #11, #119

  • 5 Ще сложиме една склуптора, на Борисов

    81 13 Отговор
    Голяма и всичко това ще се нарича"паметник на Крадеца!! Предложение!!
  • 6 Стилист

    95 32 Отговор
    А може ли без кич, моля. Горната скулптурна група е истинско творение на изкуството, пропита от класически реализъм - хората са изваяни като живи и стоят прекрасно на фона на планината Витоша. Аз съм роден и израсъл в София и този паметник би ми липсвал много. Както ми липсва класическата сграда на Мавзолея, която беше архитектурна забележителност, макар и от времето на Сталинизма. Днес на това място е пусто и грозно.

    Коментиран от #83

  • 7 бай Тотьо

    23 45 Отговор
    Правете бе ,сложете му едно путинско гюлле отгоре,че да се знае и помни!

    Коментиран от #100

  • 8 ©©©🅿

    83 28 Отговор
    Ай стига вече с тоя паметник. Въртите едни и същи глупости вече месец. Остава така както си е, и точка.
  • 9 плюс минус

    89 28 Отговор
    Всеки един паметник е емблема на своето време.
    Да рушиш паметник означава да пренаписваш и да рушиш историята.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Атлантик плюс

    22 38 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    След като сме сложили паметник на червената армия, трябва да сложим паметник и на американската, а защо не и на британската. Те са били съюзници и са се борили срещу един враг - фашизмът. Е, имали сме късмет, че чевените не са ниу бомбели - дори дедите им са ни освобождавали, ама пък сега е модерно да не се задълбочаваме в излишни чувства
  • 12 Име

    69 18 Отговор
    Не могат нищо друго - но да рушат - могат. Много ми е интересно - като Хитлер е владеел цяла Европа - плюс Норвегия, Северна Африка, всичко, кой е могъл да го спре и - впрочем - ако имаше живи ветерани, щеше да ги е срам от нас, понеже - танкове се спират с кръв, навремето е нямало дронове и Химарси, даже базуки не имало.

    Това са войници, нека да си спят спокойно сънят - не е гробище, а още по-добре, че не е имало и тук сражения, едва ли не - трябва да се избиваме като луди. Вместо да се радваме, че от почти цяла Европа сме оцелели сравнително на спокойствие.

    Ето сега - една локална война в Украйна ни направи луди, това е универсален символ на мира.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    23 54 Отговор
    Когото съборили Бастилията написали на една табела "Ici lon danse" - "Тук ще се танцува". Така, че една танцова площадка или подиум, на който да се правят концерти е най подходящото, което да замени МОЧА, Бастилията, в която е затворен българският дух!

    Коментиран от #30

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 21 Отговор
    Народ без Култура Памет е Обречен На забрава

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Летящо кълбо

    44 11 Отговор
    на баба ми, какво е, кълбо вълна, надуваема топка? Все едно да изпляскаш до картина на Венера няколко гнома от скандинавската митология. Ще разваля цяла композиция - която са градили известни личности с пари на народа, за да плесне кълбото на Баба ми за плетене.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тодор живков

    17 53 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това е официализиран паметник на тероризъма,другари!
  • 22 Г-ца каприз

    49 14 Отговор
    Не беее направете някоя "красота"като паметника символ на софия...или чешмата във варна... Нещо да е плашешто и грозно...възхваляващо масони и рептили.....ма ще го представите за модерно... Или нещо възхваляващо лгбт. Общноста....така и от европето ша ни похвалат .....нещастници .....
  • 23 Селски тъпонари

    34 17 Отговор
    Софиянци взривите и се самоунищожите със София защото тя е избрана за столица от Русия след Освобождението.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 23787

    7 16 Отговор
    Да но има проблем и с плочата по точно "армията освободителка", което е спорно за България, но пък е армията победителка във ВСВ, заедно с армиите на САЩ и Великобритания...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    4 5 Отговор
    Каква МАсква бе САфиянецо. Да си вървиш на село.

    Коментиран от #32

  • 28 ЕвроМочовете

    27 10 Отговор
    Да махнат сляпата с бухала, грозна, грозна и пак грозна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Петър

    24 16 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Това "МОЧА" е страшно тъпо и неуместно, убеден съм, че дори и не осъзнавате каква глупост е това "МОЧА".

    Коментиран от #48

  • 31 Коментар# 14 българин

    49 10 Отговор
    Само варвари могат да предложат върху бивш паметник да се танцува
    Явно някой тук иска да надмине диваците от джунглите.

    Коментиран от #50

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Взривявай

    12 7 Отговор
    Ама те и във Плевен ли имат паметник на Саветската армия..ами във Варна дали имат 3 4...два от които са огромни
  • 34 НемаБира

    7 10 Отговор
    Изход 20:4 Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
    20:5 не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят...

    Коментиран от #84

  • 35 Да бе да

    19 30 Отговор
    Комунистите ще бранят всеки сантиметър бетон от тази огромна лъжа , която наричат " паметник"!

    И що само една топка , може да сложим снимка на боковите камбани 😂

    Цялото това нищо , трябва да се разбие и на негово място в центъра на столицата може да се изгради комплекс 1300 г България със склупторите на създателите на нашата държава от 681 до сега ! На бай тошо ще му направм паметник там , когато някой докаже че е имал диплома за средно 😂
  • 36 Петър

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    А паметника Рейгън в София, къде да си го носят сащците?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да се маха

    10 23 Отговор
    Грозен е освен че е лъжовен
  • 44 @@@

    9 11 Отговор
    Какво е сега това , паметник на първия руски сателит

    Коментиран от #98

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 спортът е апотеоз на политиката

    10 3 Отговор
    Затова, ако е топка може да се сложи Златната топка на Ицето. А за да помним националните катастрофи, може и колата на Гунди.
  • 47 ТИРбушон

    12 18 Отговор

    До коментар #40 от "Промит":

    Бомбят русНАЦИте. В България казваме бомбардират.... Изобщо руските прокссита трябва да бъдат спрени. По всякакъв начин.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гешевче

    19 8 Отговор
    Авторът да научи първо граматиката в българския език. Второ -защо да махам или променям нещо, което не ми пречи?
  • 50 Истината

    14 15 Отговор

    До коментар #31 от "Коментар# 14 българин":

    Това не е паметник а символ на руската доминация!
  • 51 милиционер

    5 6 Отговор
    предлагам да се замени с една голяма и пъпчива жълта тиква .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този от какво страда?

    24 11 Отговор
    Ако паметника предизвиква бурна истерия във вас, пийте си редовно хапчетата. Народ който си заличава паметниците и подменя историята си е обречен на изчезване. Премахването на паметника и заменянето му с летящ глобус само изпраща послание негативно послание на Русия. На практика застрашава националната ни сигурност само за да може крадливите евроатлантици да се врекат във "вечна вярност" на западните си господари и да краднат малко евро пари от кацата.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Сух

    10 6 Отговор
    Ще ви останат ръчички те на паметника и няма да имате на кого да се оплачите..
  • 58 Жжж

    10 6 Отговор
    Предлагам отгоре на пиедестал да се постави живата статуя на ТИКВАТА. Също както на Пурко от филма "Господин за един ден".
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #55 от "Бербок":

    Американските и британските самолетити са били сваляни от българското ПВО и ВВС докато са летели към Плоещ, Румъния, за да бомбардират петролните рафинерии и заводи там. Само след многократни предупреждения Съюзниците започват да бомбардират български градове. Тогава се включват и руски и югославски самолети САМО с тази цел (те иначе не са имали операции преминаващи през българска територия).
  • 62 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Във Виена, Паметник на Съветската армия:

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Лъжата

    15 17 Отговор
    Историческата лъжа,написана на паметника е недопустима в държава,която уважава себе си и народа си. Благодарение на тази съветска армия в България настъпи нечуван терор,беше унищожена цялата интелигенция и беше превърната в тоталитарна държава за цели 45 години и досега няма отърване. Същият този Герберски боклук Борисов 20 години владее София и пази този позорен паметник,та сега изведнъж се събудил и решил да го махне. Лъжата и демагогията пречат на развитието на България 33 години,а този паметник доказва,че управляващите България са тясно свързани с Москва и затова народа и държавата са на дъното, а те са на върха.Сега мутрата предизборно се прави на демократ, но с награда орден "Ломоносов" от КГБ за заслуги още преди да построи на Путин руския поток няма как да стане.Може и да му е
    е написал "подарък от българския народ" за 3 млд.лв. ,за да започне войната в Украйна. Гаврата с българския народ трябва да спре най-после.
  • 66 На вниманието

    3 0 Отговор
    На общината. Дайте плановете на небостъргача,... . Майката на историята.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Историк

    7 17 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    Нещо повече. България е ДОБРОВОЛЕН член на НАТО, не като Варшавския договор, за който дори не са ни питали искаме ли не искаме ли.

    Коментиран от #76, #80

  • 73 Ветеран от Протеста

    11 14 Отговор
    Демонтажа трябва да започне с Демонтиране на Комунистическите партии и техните наследници ,които са издигнали МОЧА ,от Обществото , чрез Закон за Лустрация....Той е продължение на Закона за обявяване на Комунистическия Режим за Престъпен приет в България...Значи,Комунистическия Режим бил престъпен,а онези,които са го реализирали,все още не са обявени за Престъпници,както и паметниците,които са издигнали...Както и онези Днес,които ги бранят от Възмездието ,което заслужават.Закон за Лустрация !!!От там се започва!!!Не от Паметниците...

    Коментиран от #87

  • 74 Ювиги Хана

    4 10 Отговор
    Паметника на Антифашизма е отражение на бг действителноста разпаднал се е като българската държава
  • 75 Хари

    15 8 Отговор

    До коментар #48 от "Сама питам":

    България е окупирана от ФАЩ затова държава е на първо място по смърт в Европа .
  • 76 Мартина

    19 9 Отговор

    До коментар #72 от "Историк":

    Никой не ни е питал искаме ли да ставаме член на нато.
    Голямо слабоумие .
    Докато бяхме членове на Варшавския договор имахме 100 000 армия,дъбре въоръжена и без чужди бази. Сега нямаме армия,имаме самолети на хартия и американски бази
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Слава Путина

    15 10 Отговор
    Долу ръцете от паметника на съветската армия, тия дето изравни ха София с бомби, сега искат да бутнат и историята ни, бутнете паметника на английските летци. 5967

    Коментиран от #91

  • 79 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    Убеден бях че ще клъвнете, България е била и член на Варшавският договор до 1991 година.
  • 80 Петър

    12 7 Отговор

    До коментар #72 от "Историк":

    България била доброволен член на НАТО, голяма глупост си написал.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Азазаз

    6 2 Отговор
    Да попитам "археолог" Киряков какво точно символизира това грозно топче? Ако Киряков не е наясно,войни никога не са водени от топчета.Но нормално,човечеца никога не е виждал фронт.Може сега да има тази възможност,като го изпратят да повоюва в Украйна за да дава идеи за топченца там

    Коментиран от #99

  • 83 Пешо

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Стилист":

    Дойдоха и се настаниха от селата и станаха атлантици . Дори започнаха да се разпореждат в София. Вече се разхождат в Европа, нищо , че са газарбайтери, но са напред с материала и вече мислят по джени формулата, ...различни са.
    Историята не им е присъща, защото връщане на село няма, они са Софеанци.
    Депотато е земляк и ги урежда.
  • 84 случаен

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "НемаБира":

    къде го тоз бог,май си объркал бирата,НЕМА БОГ

    Коментиран от #115

  • 85 Куку

    7 7 Отговор
    Паметника,първо трябва да бъде ограден с изгорелите танкове на руските фаша...и.След това направен на малки павета!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Рожко

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Ветеран от Протеста":

    От протеста , но и от кое село си , уточни. Да 6-ти клас си се мотал в училището защото си имал много работа да пасеш оФците и си се приобщи към стадото.
    Няма нужда от такива илетерати.
  • 88 Сатурн

    5 2 Отговор
    Здравейте.!Моето предложение е следното.За да помним и знаем историята на България да започнем да строим паметници на турските поробители,на Хитлер понеже сме били в съюз,на Римски императори защото сме били част от Римската империя.Така ще се обединим като народ и всички ще са доволни.
  • 89 болкан

    2 2 Отговор
    Просто нека увиснат на въже на пиедестала нетрайчо,контрета,миндев и прасил.
  • 90 !!!?

    13 5 Отговор
    Княжеската градина е замислена не да бъде гробищен парк на съветски мастодонти, а като място за Отдих, Здраве и Веселие на софиянци и гости на столицата ! Опитите на русофилската диаспора за имитация води да същата фалшификация на Историята !!!?

    Коментиран от #93

  • 91 Сатурн

    1 12 Отговор

    До коментар #78 от "Слава Путина":

    Предлагам да започнем да строим паметници на турските поробители, на Хитлер понеже сме били в съюз с Германия,на Римски императори защото сме били част от Римската империя.Тогава ще се обединим като народ и всеки ще си поднася цветя където обича.БСП на Моча,ДПС на турските поробители,Евроатлантиците на US летците,неофашистите на Хитлер.Сега доволни ли сте защитниците на Моча?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Браво

    2 2 Отговор
    Киряков, това не е твоя работа, седи мирен.......не се излагай!
  • 95 Болярин

    10 5 Отговор
    За паметници на окупатори в България място НЯМА ! Тия пияни мародери да си преместят паметника на Червения площад !!!
  • 96 Божеее,

    11 4 Отговор
    Това русофилите сте много забавни!Ще въртите,ще сучете,ще отлагате,ще.чакате" по-добри времена"или направо "братушките"!Този паметник и много други замърсили цялата територия на България нямат място в една суверенна държава!Ако тази държава има поне малко себеуважение!Та ние нямаме един свестен паметник на основателя на държавата,бе хора!Какво остана на Симеон,Борис,Крум и т.н.!Я,се вземете в ръце!
  • 97 123

    4 3 Отговор
    Паметник на Христо Стоичков и златната топка ха ха ха
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ами...

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Азазаз":

    Гладките мозъци.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ДЯДО ПОП

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    А случайно (!) да си чувал тая Червена армия как е издевателствала над българският народ - насилие, грабежи, изнасилвания, плячкосване и пр. ?!! За какви освободители става въпрос и за какви паметници иде реч ??? Тия мародери и днес правят същото в Украйна - избиват населението, грабят телевизори, хладилници, ... та и тоалетни чинии !!!
  • 102 Светулка

    6 11 Отговор
    Какво ви пречи паметника той е правен с наши пари много лесно се руши вече направеното стига агитация на Бойко и Ристьо големите "родолюбци".
  • 103 Сър Пичук

    11 2 Отговор
    За да бъде паметник на победата над фашизма, трябва да бъдат включени по някакъв начин поне главните участници в разгрома му - САЩ и Великобритания, а тъй като паметника е у нас, би било редно да се отдаде дължимото на тези повече от 30 000 доблестни български войни дали живота си във Втората фаза на ВСВ в битки срещу фашисткия райх по бойните полета на Сърбия и Унгария.
    В момента умишлено се насажда една заблуда, че победата на СССР над Германия в Отечествената им война е била дело единствено на Съветската армия и че това е и победата над Фашизма, където Германия имаше и съюзници.
  • 104 !!!?

    10 2 Отговор
    Още едно предложение, което също няма да се възприеме, макар че символизира СВОБОДАТА, а не ОКУПАЦИЯТА, защото ще се приеме като американско, въпреки че родината му е Франция и е интернационален символ на Свободата !!!?

    Коментиран от #106

  • 105 Фамилия

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Аха, на вас Ви харесва да сте нечия сфера на влияние! Не е ли унизително?!
  • 106 Сатурн

    1 3 Отговор

    До коментар #104 от "!!!?":

    Много умно предложение,дано някой от общината го възприеме или Франция ни подари такава статия.Все пак сме в ЕС.
  • 107 Иванов

    5 2 Отговор
    За едно сте прав! Паметникът наистина става неузнаваем с тази "топка" отгоре!
    В чиято и глава да се е родила тази идея, тя няма грам естетическо чувство и разбиране що е това паметник! Категорично!
  • 108 нормален

    5 4 Отговор
    Ей нямат срам тия джендъри ако руснаците не бяха победили хитлер след като свършат евреите в концлагерите щяха да изпратят нас славяните омръзна ми от непризнателни индивиди нямат срам нямат морал тия американски подлоги
  • 109 Господин Чичков

    3 0 Отговор
    Аз виждам проблем в това, че паметниците ни, са по-малки и незначителни от паметниците им!
  • 110 знаещ

    5 9 Отговор
    Всеки в света мечтае за такава окупация която на първо място да ти запази националния суверенитет да ти развие икономиката до една от най-мощните в европа да създаде перфектни социални отношения да няма хора без работа без дом и без доходи да няма хора които търсят по кофите за боклук нещо за хапване за да не умрат от глад и най-вече перфектно работеща съдебна система възпитани хора чувство за дълг достойнство отговорност а сега в резултат на тия 30 години в услуга на еврозапада сме една затънала държава без икономика която изнася не произведени изделия а суровини а ако някой смята че шивашките фирми са постижения на този строй да си помисли след уж демокрацията на евро фирмите им беше по-изгодно разбирай по-евтино да преместят шивачеството от африка в българия защото просто българите са принудени да се задоволят с минимални заплати за разлика от африканците до там сме я докарали последна дупка на кавала и продължаваме да гласуваме за партии американски подлоги които ни водят уверено към дъното
  • 111 Аааааз

    4 1 Отговор
    До110.Като си "знаещ" дали знаеш какво са начало и край на изречение,главни и малки букви,препинателни знаци?

    Коментиран от #112

  • 112 Сатурн

    5 4 Отговор

    До коментар #111 от "Аааааз":

    Този "знаещ" е папагал.Това са му платили да пише.Московска подлога.
  • 113 ИНЖ

    5 5 Отговор
    София и софиянци имаме нужда от зеленина и въздух, а не от паметници и каменни плочи. МОЧА да се изрине, а пространството да стане парк - трева, дръвчета, алеи, пейки....

    Коментиран от #114

  • 114 реру

    7 4 Отговор

    До коментар #113 от "ИНЖ":

    "... МОЧА да се изрине, а пространството да стане парк - трева, дръвчета, алеи, пейки..."

    Единственото разумно предложение...
  • 115 НемаБита

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "случаен":

    Нека Бог покаже лицето си пред теб братко!
  • 116 Страхотно предложение!

    3 0 Отговор
    Само дето с тази сфера ли е,чиния ли е не мога да разбера от снимката прилича на радиолокационна станция
  • 117 Спецов

    0 1 Отговор
    Давайте го на Украйна да го претърпява за снаряди
  • 118 Гюро Михайлов

    2 0 Отговор
    Смисъла и целта на всеки паметник е да пази паметта и предпазва от безпаметство идните поколения. Нека само си представим една велика Британия как разрушава Уестминстърското абатство понеже там са гробниците на крале и кралици на Англия прочути със своите меко казано зверства. Не съм чул някой сър да отиде и да разбие плочата на Хенри осми задето отрязал главите на две от жените си, или таза на Кървавата Мери избила всеки който не искал да става католик.. Също така не съм чул някой да иска да разруши паметника на американските летци герои хвърлили тонове бомби над София и избили хиляди цивилниБЪЛГАРИ но извинете те не били окупатори, затова получили ПАМЕТНИК на пъпа на София, за вечна благодарност,
    който не бил позорен, нито дори сервилен към новите ни колониални господари..
    Наистина странен народ е българския...
  • 119 Човек

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Съветски войски бомбардират и Варна, и Добрич. Те имат паметници. Защо американците да нямат ?
  • 120 Мда

    2 0 Отговор
    А също и комунистичедкият надпис трябва да бъде сменен, и да бъде поставен един просто в памет на загиналите във ВСВ съветски войници !
  • 121 Абе

    1 0 Отговор
    Най-добре да остане само каменният монумент с едно нормално посвещение за загиналите във войната съветски войници, а не тия комунистически измишльотини за някакви освободители !