22 Март, 2023 16:00 2 543 36

Иван Тропанкев: Иван Костов по-добре да си мълчи

  • иван костов-
  • десница-
  • българия

Няма да коментираме защо бившият преподавател по марксистка политикономия смята себе си за “большой ученый”

Иван Тропанкев: Иван Костов по-добре да си мълчи - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изобщо не се учудихме, че виновникът за разбиването на десницата, укрепването на олигархичния модел и на енергийното ни обвързване с Русия изплува от гардероба на скелетите, за да се упражни с безсмислена финансова реторика по един проектодоклад, изнесен и подхвърлен в медийното пространство от негови политически наследници. Иван Костов малко след дъжд качулка го направи. А за да не бъде сам, го последва и другият провалил се премиер - Кирил Петков. Това коментира за "Труд" Иван Тропанкев.

Редно е да се запитаме защо след като всичко приключи бързо, заради реакциите на БНБ и надлъжните обяснения на финансовата министърка, както и на мнозина експерти, двамата продължиха да нагнетяват напрежение. При това с излишни, но в действителност йезуитски твърдения, че всичко е наред, че в проекта имало “политическа намеса” и че някои от прогнозите не можело да бъдат написани от икономист. Типично за Костов внушение за създаване на политически интриги между борещи се предизборно за гласове партии.

Няма да коментираме защо бившият преподавател по марксистка политикономия смята себе си за “большой ученый”. Но ще отбележим, че въпрос на сметки, а не на политика, е предупреждението в доклада, че “повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга.” Логична е и прогнозата, че “при този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема”. А за да завърши интригата Костов “поставя задача” на медиите да разкрият кой е политикът, който е редактирал анализа на финансовото министерство.
Много плитко “мероприятие”! Интересно е само как с едната ръка нарежда да бъде разкрит “редакторът” политик, а с другата посочва на президента министърката за уволнение...

Изобщо няма да се хванем на номерата му. Но ще разкрием целта му – опипване на почвата за бъдещ политически реванш с помощта на колабориралата се с “Партията на промяната”, създадена от него партийка ДСБ с нищожната днешна популярност от 0,7%. Подобни амбиции, разбира се, са добре дошли за всички останали партии, защото е доказано, че провалът на всичко, в което се появи дори сянката на Костов, е гарантиран. Няма нищо неизвестно и в останалите твърдения на провалилия се преди повече от двадесет години премиер. Те всекидневно се обсъждат не само от специалистите, но и от обществеността и са свързани с инфлацията, нарастващото неравенство, малката потребителска кошница, заплатите, пенсиите.

Костов не казва и как биха могли да се решат, освен че препоръчва това, което всички твърдят, че трябва да се случи след изборите – да има дълготрайни парламент и правителство. Очаквано той прави и поредния външно политически пирует, гарниран с опасения за промяна на геополитическата локация на страната ни. Но паметта ни не е толкова къса, че да не помним сделките за “Кремиковци” и бургаската нефтена рафинерия. Може да се върнем и по-далеч в миналото му и споменем обучението в Кременчук, партийните му намерения към БКП и по-късната заигравка с убития бивш червен премиер Андрей Луканов Нека се спрем и на евентуалната ракета носител на политическите амбиции на Иван Костов. Може и да е случайно, че премиерът на най-кратко съществувалия редовен кабинет Кирил Петков се включи в “псевдо-дискусията” непосредствено след Костов. Но не е случайно съвпадение внушението му за вината на финансовата министърка за раздухването на скандала. Според него единият ден тя предупреждавала, че ни грози финансова несигурност, на следващия ден, казала точно обратното. Разбира се, като прилежен ученик на известния литературен герой Остап Бендер, Петков ловко жонглира с фактите и подбира от двете изказвания на министърката само тези, които му изнасят. Според него е вярно, че положението не е розово, но от друга страна всичко е наред, само трябва да се върнат на власт, за да си дойде всичко на мястото. Измама “на квадрат” се нарича това.

Не е случайна и позицията на Костов да критикува бюджетарите Кирил Ананиев и Асен Василев за “раздаване пари на калпак”, но същевременно да хвали конкретно Василев: “В този смисъл съм напълно съгласен с Асен Василев като казва, че не се събират в момента данъците. Не се събират, видно е. Не може да имаш такава инфлация и да събереш толкова по-малко ДДС. Това е очевидно невъзможно. От друга страна, не можеш да водиш такава политика”.

Казаното не е вярно и неколкократно бе опровергано с факти. Но си е дружелюбно тактическо потупване по рамото на известния с нарцистичността си Василев. Ако следваме логиката на небезизвестния литературен герой, бихме възкликнали “Ледът се пука, господа съдебни заседатели!” Няма да го направим, не само заради поколенческите разлики във възрастта на иначе печално прочулите се със шарлатанските си прийоми политици. Но ще ни е интересно да следим поредното надхитряне между опитния Костов и младите, образовани и безскрупулни в преследване на целите си кандидати за политическа слава.

Засега с попарени мераци, но със сенчестата подкрепа на Костов, Разградския олигархичен кръг и другите новопоявили се, известни със стремежа си за бързи печалби. Това, което ги обединява е да отстрелят всички пречки към властта. Костов е известен още със саморазрушителното помитане на всичко създадено, заради лично облагодетелстване, а Петков и Василев, с неблагодарността си и безцеремонното харчене на чужди пари. Но нека не избързваме с изводите си. Както скоропостижно се срути четворната коалиция на псевдорадетелите за промяна, така и сега изборният резултат може да се превърне в поредния им крах и това да доведе до бързото разпадане на сегашната колаборация между “ПП” - “ДБ”. Но е добре избирателите да не се поддават на поредните порции с лъжи, които ни сервират. Паметта не трябва да е къса. Напротив, винаги трябва да свързваме появата на всеки мераклия за власт с това, което е дробил през годините. За да не се повтаря историята като фарс. И най-вече за наша сметка.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    39 17 Отговор
    Ако мавъра беше обесен на площада, жърбавата щеше да се оправи.

    Коментиран от #7

  • 2 От лилавотоДрагале

    20 9 Отговор
    Колко кола душГел ще се пилучат?
  • 3 Ввв

    27 12 Отговор
    Циганин,сър
  • 4 Някой

    20 42 Отговор
    Кой си ти, да коментираш Костов?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мавър+въже

    20 10 Отговор
    =малко справедливост, действай престъпнико
  • 7 Взе ми думите!

    40 9 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Обесването на костов щеше да има дисциплиниращ ефект и нямаше да се стигне до днешните политически клоуни!

    Коментиран от #14

  • 8 Даааа

    29 7 Отговор
    Когато бяхте гладни с Надето скачахте нали! А сега скачайте де!
  • 9 Българин

    19 33 Отговор
    Алоу, петолъчника, ти на Иван Костов на малкия пръст не можеш да стъпиш! ! !

    Коментиран от #19

  • 10 Патриот

    22 5 Отговор
    Още един четирихилядник се е изходил!
  • 11 Брикете

    10 6 Отговор
    Бял ден да не видиш и там горе, а може и да си долу.
  • 12 Дааааааа, за тва иде реч!

    23 10 Отговор
    Иван Костов по-добре да си мълчи !!!!
  • 13 Брях

    27 9 Отговор
    Иван Костов знаем кой е, но кой по дяволите е Иван Тропанкев??
  • 14 Румен Решетников

    15 11 Отговор

    До коментар #7 от "Взе ми думите!":

    Това щеше да е вярно, ако замениш Костов с Виденов!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чонков

    21 8 Отговор
    Костов и Разградския олигархичен кръг трябва да бъдат съдени .

    Коментиран от #24

  • 17 НЯКОЙ

    22 13 Отговор
    Никнат като гъби след дъжд разни пропагандатори и за всичко сбъркано от 33 години насам, въртят сучат, но винаги включват Кирил Петков или Асен Василев ! Много ли им завиждат или ги е страх, не знам ! Но има за какво да им завиждат - умни, с престижно образование, млади, амбициозни ! Има и за какво да ги е страх техните зложелатели - крали и лъгали на воля всичките 33 години и повечето милионери ! Няма да ви се прости, изедници, все едно сте антибългари !
  • 18 кюмюря от Драгалевци

    17 5 Отговор
    Аз съм винаги за келепира а Киро и Василев са моята секира .

    Коментиран от #23

  • 19 ОМБРЕ

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    С ТОВА ИЗЧАДИЕ У БЕЛЕНЕ ФОРЕВЪР -както казват комшиите ФРАНСУЗИ АНАДЪН МУ

    Коментиран от #22

  • 20 Читател

    21 7 Отговор
    Па тоя парцал “Труд” още ли излиза? Коя ли заблудена путинофилска мутра му плаща масрафа.
  • 21 ДРАГАЛЕВСКИ МЕНГИШ

    20 5 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ ВЪШЛИВ ДА ТЕ ПОЩИ И РОМ ДА ТЕ ХРАНИ -ХАУ
  • 22 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "ОМБРЕ":

    Стани премиер първо, пък тогава пращай хора в Белене! Понял?
  • 23 Румен Решетников

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "кюмюря от Драгалевци":

    Тц. Тях ги назначи Десовия, не Костов!
  • 24 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Чонков":

    Колкото осъдиха кръга "Орион " на Жан Виденов!
  • 25 класната

    17 5 Отговор
    Точно по времето на Ване Цигането от с.Драгалевци, Софийско , комунистите забогатяха. Не забогатяха тези, които мръзнеха по митингите , а точно комунистите-свинаря Гергов, Гоце, Кюлев, Гоцев и много други Както и измамници от средите на СДС като Данчо Ментата, хасковския тарикат Бисеров, Васко "Пържените яйца" и др..Говори се за някакъв агент "Санкин", вербуван през 1976г. в Кременчуг, сега в Украйна, тогава в СССР. И Нефтохима бе харизан на руснаците.
  • 26 Абсурдистан

    11 3 Отговор
    Костов е от онези, които са до носа в ла и поради тази причина не трябва да си отваря устата!

    Коментиран от #28

  • 27 Този

    3 1 Отговор
    ТИП от снимката ЖИВ ЛИ Е? Само питам щото не трябва да е!

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бамбука

    6 1 Отговор
    Лошо Тропчо. Да смесваш Драгалевския с ПП си е песен написана от Банкя. Забравяш, че имаше един сервитьор, после станал банкер и подарил банката на една мадама близка на същия този вожд. .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Христо Христов

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Този":

    То много хора не трябва. Десовия, Нинова, Копейкин, Йотова, Волгин...обаче са!
  • 33 ууу

    4 4 Отговор
    НАШИЯ ЦИГАНИН ДЕТО 2 ПЪТИ КАНДИДАТСТВА ЗА ЧЛЕН НА БКП И МУ ОТКАЗАХА . СЕГА АКО КАНДИДАТСТВА КОРДЕЛАТА ЩЕ ГО ПРИЕМЕ !!!!!!!!!!! , ВЛАШКА ЦИГАНКА !!!!!!!!!
  • 34 ганев

    3 1 Отговор
    ПРАВ Е ДА ЗАМЪЛЧИ АМААА ЗА ВИНАГИ
  • 35 Караджов

    1 2 Отговор
    Костов обещахме ти отдавна, че няма да те съди никой. Спри да даваш мнения и се скрий на село.
  • 36 Костов

    2 2 Отговор
    Не се показвай много , че някой прокурор може да се сети за приватизация и става лошо.