Last news in Fakti

30 Май, 2023 13:00 4 443 68

Манол Глишев: Божичко, това ли е скандалът?

  • румен радев-
  • руска агресия-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • мандат-
  • корупция

Но залогът е много по-висок ...

Манол Глишев: Божичко, това ли е скандалът? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората в „Продължаваме промяната“ говорят брутално за своите политически партньори. И това трябва да ни изненадва?

Гигантски скандал! Обществото е потресено! Кирил Петков, Асен Василев и компания говорят по ужасен начин за ГЕРБ и партиите от „Демократична България“. От ГЕРБ са шокирани – един вид от позицията на пълната и абсолютна коректност досега. Късат се ризи, може би се прекратяват преговори… А аз си мисля – кой печели?

В чия полза е този „скандал“?

Директно казано – на Радев, Гергов, Митрофанова и Къс… Костадинов. Проруските, антиевропейски, антизападни и антидемократични кръгове около руското посолство, президента и „Възраждане“ не могат да не се зарадват на тази буря в чаша вода. Сто на сто тя работи в тяхна полза. Сега ще се наслушаме на радостен червен вой. Ау, колко са лоши тези от „Промяната“! Как се изразяват само, моля, другари, представете си… Директен политически бонус за путинисткото крило в българската политика.

Защо ГЕРБ играе тази игра?

Добре, дотук всичко е ясно, но защо ГЕРБ допълнително смалява шансовете за уж божем евроатлантическо правителство, като реагира с театрално възмущение? Зрялото политическо поведение би било: да, нашите партьори от ПП са млади и неопитни, може би прекалено остроезични, но тук залогът е по-голям, искаме да работим, нека се посмеем и да продължим работа. Вместо това реакцията на Борисовата кохорта е драматична. Шок и бомба, както се казва по по-гръмливите „медии“.

И тук възниква един съвсем елементарен въпрос – всъщност ГЕРБ иска ли изобщо да прави каквато и да било евроатлантическа политика или само се чуди как да се измъкне от ангажимент с тия неприятни хора от ПП (и ДБ). Дали пък на Борисов не му е по-удобно да се попреструва известно време, че е голям европеец и натовец, а сетне да използва удобно създадения повод, за да се върне в обятията на полуформализираната хартиена коалиция. Евроатлантизмът е хубаво нещо, но ако може все пак да не караме руснаците да се мръщят…

Разбира се, топката е ниска. Но кога не е била?

Не бива да се отрича, че приказките на Петков, Василев и сие са напълно неуместни. Но тук прилагаме двоен стандарт. Никой не се изненадва, никой не се учудва или шокира, когато Борисов говори глупости. Никой вече дори не повдига вежда, когато Копе… Костадинов казва откровено човеконенавистни неща, най-вероятно отвъд законното.

Свикнахме с неонацизма и с мафиотската дебелащина. Обаче изпадаме в тревога и вцепенение, когато „младите“, „хубавите“, а бе, когато красивоумните се окажат не чак толкова умни.

Признавам си, че нямам особено високо мнение за „Продължаваме промяната“ и в частно качество – за бившия министър-председател Петков. Намирам, че партньорите му от „Демократична България“ също не са на най-невероятната морална и интелектуална висота.

За ГЕРБ няма какво да говорим – неведнъж публично съм споделял личното си разбиране, че това не е политическа партия, а криминален картел. В този смисъл не намирам нищо изненадващо и още по-важно – нищо невярно в приказките на Петков, Василев и компания. Отлично знаем, че едно евентуално правителство на ПП, ДБ и ГЕРБ би представлявало тъжен (но слава Богу - и временен) компромис между посредствеността, глупостта и корупцията поради липса на алтернатива.

Петков и Василев даже говорят освежаващо свободно. А и на техен фон други говорят много по-брутално. Отделно, човек има един стил на поведение по време на вътрешна стиковка и по друг – когато държи публична реч. Така че изтеклият чрез съмнителния г-н Радостин Василев запис е тъжно доказателство за ниската българска политическа култура, но не е скандал.

Да, добре, никой не е красив, нито умен. Новина няма. Спомням си, когато видният пропонент на герберския тип псевдонародняшки „консерватизъм“ Петър Николов-Зиков твърдеше, че новото политическо говорене щяло да бъде агресивно и грубо. Ха, да не би ПП да са се научили да се държат като ГЕРБ?

Но залогът е много по-висок.

Дотук всичко е в рамките на досадното. Само че залогът е властта над България – и то по време на руско-украинската война. И става дума за това кой ще управлява страната ни: опасните путинистки балалайки или някакви не особено блестящи, но поне съобразяващи се с интересите на нацията и общата съюзническа политика хора.

Да, ГЕРБ крадат и са простаци. Да, ДБ не струват на общо основание. Да, ПП са безформено явление. Но на няколкостотин километра оттук се води страховита война и всъщност основната функция на всяка българско правителство в момента е просто да ни преведе без допълнителни напрежения през опасната ситуация.

Това няма да стане с манипулативните приказки за „мир“ и „неутралитет“ на Радев и Костадинов. Те биха ни вкарали директно в руската сфера на влияние, а нейните плодове са насилие, разрушения и потисничество. Искаме ли още гълъби и „натовски“ комбригове начело на страната си?

Искаме ли България да бъде изолирана от Европа и смятаме ли, че това няма да се отрази не само на сигурността, но и директно на джоба ни? Защото в случай на продължаваща нелоялност на България към НАТО и ЕС в сегашното изпитание става въпрос на време еврофондовете да намалеят или дори да спрат. А неприятната истина е, че цялата страна зависи от тези фондове.

Позволявам си крехката надежда, че все пак ще имаме абсурдното, но необходимо ротационно правителство на онази забавна г-жа Габриел – и по-добре там да участват ПП и ДБ, а не ДПС и останалите хартиени динозаври.

За ФрогНюз Манол Глишев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Още

    116 20 Отговор
    Един жалък продажник иска да ни обеди,че видиш ли нищо не е станало,и че това е нещо в реда на нещата.
    Мисля,че много започнахте да подценявате българският народ!!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    75 13 Отговор
    Тоя хелминт от чий отвор излезе ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ньид

    44 21 Отговор
    Вива Русия!!!
  • 8 Знаещ

    64 14 Отговор
    Няма кой да чете .зс.аното от тоя
  • 9 Излагате се

    76 13 Отговор
    Факти с тези малоумщини!
  • 10 Санчо

    83 17 Отговор
    Много подценявате и с това обиждате нормалните хора.
    Тази гной ПП е аут .
    Тъсете по-бързо нови предатели , че Възраждане чука на вратата ви.
  • 11 Коз Як

    65 13 Отговор
    ето още един, за който държавната измяна е нещо нормално. Гешев?
  • 12 честен ционист

    35 14 Отговор
    Какво евроатлантическо правителство. Европа отдавна ви би дузпата, даже ви прати обратно Габрил, да си я прибирате да си стокира родопските одеала в апартамента. Ганчо отдавна е поел по пътя на СССР2, дори и да не го попдозира все още.

    Коментиран от #17

  • 13 този мЪ нол

    39 12 Отговор
    се опитва да каже, е смегмата е сирене
  • 14 Съдията Дред

    61 12 Отговор
    Манолчо бил студент и блогър ? Па той е на 40 години, навремето имаше един лаф - "трета година кандидат студент". А относно блога , ако се издържа от него , ще му стига само за водица. Чешмяна, щото за бутилирана няма да има откъде, и няма да пие една студена вода, щото тия му доходи не могат му платят тока на хладилника. Напишете го - непеошник, списува това, което мисли, че ще се хареса на местните представители на оня дедо, дето е роден в Унгария, па живее в Щатите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бас Тун

    20 14 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    ганчо ако си върне НРБ и СССР трябва да черпи, но ще си изгине като обикновен атлантишки пумиар
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Това подхожда да е писано

    34 7 Отговор
    От някой с име Гли стев
  • 22 Факт

    42 8 Отговор
    Още един на амбразурата.В ерата на он-лай банкирането,как бавно пристигат някой траншове.Недей Маноле,всичко е ясно,чухме и видяхме.Дори вече Кокорчо е в следствието,Кико го чакат да се върне.
  • 23 До ФАКТИ

    30 5 Отговор
    Защо изтривате коментарите на читателите? Няма да се налага тая санкция ако изтриете нелепата писана на поета. Не искам да вярвам, че за това е платено и на вас и на него.
  • 24 Абе

    39 9 Отговор
    защо соросоидите постоянно защитават корумпираните национални предатели? Защо соросоидите са били винаги против суверенитета, против нацията, пратив България?
  • 25 Тттт

    32 7 Отговор
    Автор : Манол Глиста.
  • 26 На тоя

    30 6 Отговор
    му остава още малко да се пенсионира студент
  • 27 горски

    39 9 Отговор
    Били млади и неопитни...и трябвало да се посмеем...
    Аланколу,тези хора ще имат власт да вземат заеми и да загробят цялата държава,да пратят децата ни във война и ида съсипят икономиката......
    А тоя жълтотиквеничковец щял да се смее...
    Тия си мислят ,че държавата е някаква територия на която се правят купони,и просто трябва някой да зарежда масата и да носи пици.....
  • 28 Божичкооо..

    7 6 Отговор
    Олеле малеле..Божичкооо.. Радев не ни обича..Божичкооо..Плебеите и те..Божичкоооо..И ти май си от комунягите..Божичкооооо...
  • 29 За грант продавам майка си

    44 10 Отговор
    Значи, тоя защитава какво ни казаха в очите безродните от ППДБ, а именно:

    1. Спечелихме изборите чрез схеми.
    2. Съгласни сме да изперем Борисов и да пазим имунитета му за да ни осигури подкрепа в парламента.
    3. Не ни пука за националната сигурност - договорили сме с посолството / едно определено посолство, което със сигурност не е руското/ кои да са шефовете на ДАР, ДАНС и др. служби.
    4. Военното разузнаване е оглавено от наши хора, одобрени от посолството.
    5. Ще направим кабинет на всяка цена за да спечелим местните избори чрез наши хора в МВР.
    6. Законът не ни интересува - законно - незаконно ще сменим шефовете на дирекции и агенции.
    7. Въобще не ни интересува референдумът за лева - имаме си приоритет за влизане в Шенген и Еврозоната.
    8. Кои сте вие - българския народ, ние си говорим с факторите в ЕС и те ще си затворят очите за да излъжем, че няма инфлация и да влезем в Еврозоната.

    Коментиран от #35, #66

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 провинциалист

    12 5 Отговор
    Задачка-закачка: открийте невярното в цитата "...но поне съобразяващи се с интересите на нацията и общата съюзническа политика хора". Плюсче за "съобразяващи се с интересите на нацията", минусче за "съобразяващи се с интересите на общата съюзническа политика".
  • 32 ПисалБрисал

    27 8 Отговор
    Писаницата не чини. Много плява и тук-там зрънце. Не струва хартията, дори байтове си. Млади били, зелени още били! Дрън, дрън. Щом са наясно с всички политически трикове, както сами си го казват, финансирани отвън и т н. Не, просто бързат, срокове има, платено им е, а няма резултати. Не само избирателите, а и работодателите не ги искат вече.
  • 33 Тия на жертва ли се правят

    29 9 Отговор
    Сега българофилите и русофилите ли са ви виновни за вашите нац. предателства...??? Колкото и да замазвате и изкривявате истината ще има възмездие. Всеки трябва да отговаря за делата си!
    От записите се разбира, че без ала-бала сте по малко от 7% от електората и партията която най-много се плюе по тази логика може и начело да излезе... и голям зор за правителство, за да може още да навредите на държавата, а сметката да остане за нас.

    Коментиран от #41

  • 34 Браво!

    10 19 Отговор
    все някой трябва да се изправи срещу рашистката пропаганда.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Значи искаме правителство

    20 6 Отговор
    на откровени слуги на чужди посолства, независимо чии? Не, благодаря. Не че някой ще ме пита, разбира се, но е голяма гадост. Най-добре ще е да има нови избори, въпреки че се събраха много такива. Не виждам друг възможен вариант.

    Коментиран от #40

  • 37 Битко

    6 2 Отговор
    Айде да се разбереме- за Бацо не важат законите на граматиката! Кога кажеме нешто си е така, шо без назе нема се случи ништо! Това внетно ли е?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 3 Отговор
    Очаквах да се изкаже ласкаво за ГЕРБ, пък той ги нарече криминален картел! Тук е прав, много прав!
  • 40 Слугите на Мутрифайна

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Значи искаме правителство":

    са в президентството, а и в НС. Искаме българско европейско правителство без азиятщините на копейки крадефффци.
  • 41 Ами жертви са

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "Тия на жертва ли се правят":

    на руския агент за влияние зеления чорап.
  • 42 Виж ся

    17 2 Отговор
    Другарю списвач, Маноле, това не ти е Работническо дело, та да ти вярваме на надрасканото като партийни членове на председател на Върховния съвет. Чухме каквото чухме и видяхме каквото видяхме. Изводите сме си ги направили.

    Коментиран от #53

  • 43 Мазенс Глисти

    6 3 Отговор
    Остава и Асан ганьов да цитират
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Доктор

    10 2 Отговор
    Много премахнати коментари. Заща ли?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КО СА ПРАЙШ НА ОЩИПАН

    15 2 Отговор
    СТАВА ДУМА ЗА САМОПРИЗНАНИЯ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИ И ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Нacpан ycppaинец

    6 4 Отговор
    Дуxай го сополив, пееpаст дpuслив.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Лаврентий Берия

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "Виж ся":

    Мне, изводите ще ви ги спуснат по командната верига откъм Пасолството, Другаря Творец! Не се напъвай много да родиш мисъл.
  • 54 Лаврентий Берия

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Нacpан ycppaинец":

    Добре - хайде пак да опитам - съдейки от меко казано нецензурния ти език, как си днес с кръвното? Високо? Ниско? Така дали е по коректно?
  • 55 €&@

    9 4 Отговор
    “Буря в чаша вода” било?! Нищо не може да ви трогне вас, освен ако не си счупите маникюра.
  • 56 Като глупаци...

    4 6 Отговор
    Д-р Митрофанова губернатор на България тека им е казала да правят. Да не мислите че президентът или някой друг политик или партия решават какво да се направи в България. Тя свали няколко правителства поредни дава на някои долари олигарстични на някой пък рубли..., ха-ха
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сеньор Глишев

    4 2 Отговор
    Вие на Глиги чичо ли сте
  • 59 бай Даньо

    6 4 Отговор
    А "да се посмеем и продължим" !? А ГЕРБ защо да го правят след като идват избори на който ПП я прескочи бариерата я не!? В тоя свят се носят последствия от действия , бездействия, глупост ...
  • 60 бай Даньо

    6 4 Отговор
    Умно красивите имам само един въпрос към вас. Защо чак сега се сетихте че залога е "дали путинските марионетки ще управляват България" !? Да не би да е във връзка с усложненото ви положение да прескочите 4% на следващите избори!? А когато агитирахте за преизбирането на Радев преди 2 години тоя въпрос "дали путинските марионетки ще управляват България" не стоеше!?
  • 61 някой

    4 3 Отговор
    Тоя колко години ще бъде студент бре?
    А иначе скандала е огромен, не случайно трети ден не стихва.
  • 62 Джджджмтц

    2 3 Отговор
    Е няма такова животно което да е хем българофил и да е русофил , това не е едно също .Едното е патриот обичаш Родината си и готов да умре за нея , а другото е фен или симпатизант на друга нация готов да угодничи сервилничи и да стане роб дори да стане предател .Разграничавайте се ,едното няма нищо общо с другото , подходящата дума е дървено желязо , е такова животно няма.
  • 63 резервист

    5 2 Отговор
    Маноле,ти си продукт на стратегията "колкото по-зле, толкова по-добре"! Чия е помниш ли? Тиквата така ни засипа със скандали през годините, че приемаме тъпотията, пошлостта и високомерието на претендиращите да ни "превеждат през бурята" за нормални неща. Ето и ти сега - бе те са си простаци ама нали си ги знаем!? Извинявай но ми писна от вас! Ако нещо не става по ваш тертип вадите опорката Русия и хоп готово. Спокойно можете да плямпате глупости. Глупости ама модерно синхронизирани с Европата. Не ти ли е ясно, че боричканията са между две формации, които са на път да изчезнат при нормално развитие на политическия процес. От разговорите помежду им си личи, че държавният интерес изобщо не стои на вниманието им.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Имаш десятка от мен!

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "За грант продавам майка си":

    Много точно казано/написано!
    Да чете този, който не може да анализира. Сервирано му е на лесен език!
    Браво за коментара!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Въх

    0 0 Отговор
    Е как може зелен чорап да унижи академик....това е нонсенс