Last news in Fakti

6 Септември, 2023 13:00 2 234 3

Има /ли/ нещо гнило в НФЦ

  • национален филмов център-
  • гнило-
  • филми

Как политикономист, политолог и eдин PR селектират ново българско игрално кино за фестивала „Златната роза“

Има /ли/ нещо гнило в НФЦ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Марчев

Разбира се, аз едва ли ще успея да бъда обективен в този коментар. Най-малкото защото съм част от цялото това какафоническо изпълнение, наречено „Селекция на филми за участие във Фестивала на българския игрален филм „Златната роза 2023“. Но да не се разсейваме.
Съгласно статута на Фестивала на българското игрално кино „Златната роза 2023“, всички филми трябва да бъдат оценени/селектирани от 2 /две/ селекционни комисии от по трима члена – една за пълнометражни и втора за късометражни ленти, като във всяка от тях трябва да участва и директорът на Националния филмов център като четвърти член. Вероятно някоя студентка първокурсничка специалност „Право“ може да си мисли, че статутът на един фестивал е с ранг на Конституция и трябва да се спазва – ако не за друго, поне от кумова срама. Нищо подобно – със Заповед № 171/07.07.2023 на изп. директор Петър Тодоров на ИА „НФЦ“ това изискване от статута е зачеркнато и е създадена само 1 /една/ комисия от 4 члена. Да, бройката на комисиите не е толкова важна, но по-притеснителен е съставът на тази селекционна комисия, в която четем името само на един доказан киноспециалист /кинокритикът Александър Донев/. Останалите трима члена са служители на НФЦ и е редно да ги споменем поименно: Виолета Стаменова /завършила е ВИИ „Карл Маркс“, специалност „Политикономия“/, Ростислав Малчев /СУ, специалност „Политология“/ и Кремена Димитрова, чийто трудов стаж е предимно в областта на комуникациите и PR-а. Тоест, оценката на представените филми от страна на тези чиновници има същата тежест като мнението на всеки един зрител в киносалона, избран на случаен принцип, и тя варира от „харесвам“ до „не харесвам“.
Аз определено не съм Фелини, нито Ф. Ф. Копола. Нито дори Тарантино… За да заснема първия си игрален пълнометражен филм със страховитото заглавие „Апокалипсис до поискване“ ми бяха необходими точно 40 години. Ако продължа да снимам със същия темпоритъм, премиерата на втория ми филм ще бъде през 2063 година. Ето защо не съм ОК филмът ми /добър или посредствен/ да бъде оценяван от лаици в сферата на киноизкуството. Затова го изтеглих от участие във фестивала „Златната роза“.
Освен това, атакувах в Административен съд Заповедта за съставянето на селекционната комисия.
На това място искам да попитам поименно авторите на всички филми, селекционирани в конкурсната програма на „Златната роза“: А вие, дами и господа /Стефан Командарев, Теодор Ушев, Георги Дюлгеров, Яна Титова, Тонислав Христов, Авелина Прат, Мартин Макариев, Мариян Вълев, Георги Костов, Иван Владимиров, Петър Русев, Сиси Денкова/, дали сте ОК вашите филми да бъдат оценявани от некомпетентна комисия?
Чувствате ли се удовлетворени?
Ако отговорът е „Не“, ще си изтеглите ли филмите от „Златната роза“?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Виж селектираните

    5 0 Отговор
    Виж, кои са селектирани и ще получиш отговор, защо е тази комисия. 90% процента са “завършили” НБУ. Такъв става и фестивала. На НБУ. Не се кахърете . Комисията, барабар с Донев и селектираните + прожекциониста ще са единствените зрители на тези филми . Пардон !!! И фестивалното жури (но не цялото, защото и то спазва известна хигиена). Няма страшно! Все пак това са само филми. По-страшното е, че цялото управление на държавата от правителство до парламент са със същото ниво на компетентност, но с многократно по-нисък морал. Филмите може и да не гледаме, но горко ни в какъв спектакъл ще ни забъркат.
  • 3 Винкело

    1 0 Отговор
    Добре де, те да не са стотици новите български филми, че да трябва 5 комисии да ги "селектират"? И после, как така без Мария Бакалова? Че тя български филми за "Оскар" селектира мичето, тука не й позволават...