Last news in Fakti

12 Септември, 2023 12:00 2 482 55

Евгений Кънев: Диагнозата “съветски човек”

  • социализъм-
  • свобода-
  • георги марков

Както казва Георги Марков - по памет - Свободата при социализма означава, че си свободен от нея

Евгений Кънев:  Диагнозата “съветски човек” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисля, че е най-важно да помним в този ден злощастната смърт на явно най-бележития ни писател за времето на комунизма - Георги Марков.

Вероятно не е бил най-талантливия в метафорите като Радичков, в римите като Валери Петров, в алюзиите и алегориите като Стефан Цанев и т.н. Но е най-важният, защото каза цялата истина за комунизма. По единствения възможен начин - като сам си извоюва пълната свобода, от която един истински творец се нуждае, за да е … творец. А в литературата е невъзможно да си автентичен без да се каже истината за комунистическа България. И затова Марков комай остана единственият достоверен литератор на онова общество за бъдещите поколения.

Напоследък често пиша за рожбата на комунизма - Съветския човек, чиято пълна дисекция можете да намерите в “Задочните репортажи”. И често чувам мнения, че всъщност нямало съветски човек, а това бил нашия отколешен архетип и просто Бай Ганьо на квадрат.

Не мога да се съглася.

Вносната от СССР властова архитектура у нас и в цяла Източна Европа (!) изгради нов тип йерархии и социални отношения, а с тях нова култура. Културата на страха, лъжата, лицемерието и нагаждачеството стана доминантна отгоре-надолу. Бай Ганьо никога не е бил във властта или олицетворение на властта в Царство България (вероятно с изключението 1919-1923 г).

Какво казва самият Георги Марков - по памет? Че нашият народ - дал на света богомилите - никога не е издигал в култ отделна личност. Но този култ кацна у нас със самолета на Георги Димитров от Москва.

Как се ражда Съветският човек?

Когато настъпват три ключови промени в неговото възприятие за обществото:

(1) СССР и България са едно и също.

Това беше дори вписано в химна ни:

“Дружно, братя българи

С нас Москва е в мир и бой”.

А знаете, че в един момент дори дружбата със СССР става като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Така българите вече са възпитавани, а дори заклевани във вярност към СССР, защото той е същото като България. Съветските, днес руските интереси винаги съвпадат с българските. И обратно.

Затова не се чудете на днешните путинофили - най-яркото олицетворение на съветските хора. Забележете - те не се кланят на някаква идеология; те се кланят на Кремъл, независимо от текущата идеология.

(2) Партията е държавата.

Химнът завършваше така:

“Партия велика води

Нашия победен строй!”

Който измени на Партията - както се осмели Георги Марков - става родоотстъпник. А генералният секретар на БКП е най-висшата държавна длъжност, защото в самата Конституция БКП е ръководителката на държавата. Затова и ДС - крепителката на властта на БКП - всъщност днес е легендирана като крепителка на държавата. Нещо повече - самата ДС е филиал на КГБ, съгласно (1) по-горе.

Когато хората започват да разбират, че всичко свързано с техния живот зависи от Партията и как ще успеят да се докажат пред нейния представител - партийния секретар в града, ведомството, предприятието, училището и всеки един колектив - те вече са станали съветски хора.

(3) Колективът е всичко, ”какво тук значи някаква си личност”.

В нито едно общество преди комунизма не е имало насилствено сглобени колективи. Освен армията по време на войните - никога хората не са били длъжни да подчиняват личния си живот на решенията на някакъв колектив. Или на неговия партиен секретар. Но при социализма беше така.

Живеехме в ранното ми детство в един апартамент, заедно с други хора и Партията трябваше да реши кое семейство заслужава да остане в него. Когато трябваше за пръв път да пътувам на Запад през март 1989 г ми трябваше разрешение от комсомолската организация на студентската група, Факултета, ВУЗ, на партийния секретар, зам. Ректора и на … министъра на културата! За да получиш паспорт за еднократно ползване. Да, след това трябваше да се върне обратно!

Колективът е всичко важно, за да вървиш напред. Както се казваше тогава в един виц: “Който се цепи от колектива, Колективът ще го цепи”!

Така се живееше по съветски. “Широка страна моя, где так вольно дьiшет человек”.

Както казва Георги Марков - по памет - Свободата при социализма означава, че си свободен от нея.

Така обучаването на хората в ориентация по горните три принципа за успех в живота ги превръщаше в съветски хора. След 10.11.1989 г. някои успяха да променят придобитите условни рефлекси, много обаче не можаха. И днес подарената им свобода да се изразяват - след десетилетия мълчание - напълни с мисловни чудовища форумите.

Лекарството за тях са репортажите, бих казал свидетелствата на Георги Марков за онова време. Но всяко лечение на българската самоличност може да е успешна само след правилна диагноза. Диагнозата “съветски човек”.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    22 33 Отговор
    Излишно е да добавям нещо, или да коментирам!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 С танка

    64 18 Отговор
    Такъв тоталитаризъм какъвто ни гласят "партньорите" не сме и сънували, ще си спомняме за комунизма като времена на небивала свобода и развитие
  • 3 Офф..

    55 21 Отговор
    Георги Марков беше един остроумен и нещастен плъх,който свърши в капана на собствената си глупост.Разигравал е на покер суми за апартаменти тук,после отиде в Англия и се ос ра.Типичен ганьовец,май ната му на средния талант..

    Коментиран от #10

  • 4 Zаря

    21 34 Отговор
    Колко спокойно се живееше тогава в страх. А химна трябваше да завършва така - Партия велика към ръба ни тика.
  • 5 Иван

    60 8 Отговор
    Из писмото на "прогледналия" Марков до приятеля му Бочев -
    "От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите.
  • 6 защо

    45 10 Отговор
    "В нито едно общество преди комунизма не е имало насилствено сглобени колективи."
    Даа! Помним! Половин Африка си купиха билети за круизните кораби до Америка, Англия, Франция, за да си сглобят трудови колективи по памуковите полета.
    Благодарим, че ни напомни ..Гений.
  • 7 съветски човек

    39 9 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Демокрацията на западния свят представлява диктатура на капиталистите.
    Диктатурата на капитала може да бъде финансова, информационна, здравна или терористична.

    Коментиран от #45

  • 8 това си заслужава

    27 9 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Из писмото на "прогледналия" Марков до приятеля му Бочев -
    "От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Яяяяя

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "Офф..":

    Не знам за такъв химн, ние пеехме” горда Стара планина

    Коментиран от #35

  • 11 Сталин

    29 7 Отговор
    А диагнозата дженд@р,корумпе,мутра, бандит, психокучка, Тулуп,още да изброявам ли с които ни зарази западната демокрация
  • 12 Зли

    26 12 Отговор
    Последните напъни на Фашизма ,да убеди колко е хубав ..Две световни войни от баш нацистите ,...Ахаха ..Робство и феодализъм ..
  • 13 Ивелин Михайлов

    14 6 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна пита кога ще напишете нещо за диагнозата джендър 😉
  • 14 Инж

    11 11 Отговор
    Цитираните "творци", за разлика от Г. Марков, немаха смелостта да се опълчат на ДС и БКП, а бяха техни хрантутници!!! Така че....

    Коментиран от #37

  • 15 ЗЛИЯТ ..

    23 7 Отговор
    Англия ,Франция Испания ,сащ ,Холандия са докарали групи тъмни ,избрани индивиди от Африка,и аз им дали шанс в Америка ,..Нещо като зелена картичка ..Ахахаха..Понеже индианците не са искали да им работят ,са ги ликвидирали .С. био оръжие...На тяхно място са дошли мургавите...
  • 16 Евгений Кънев??? Клепнаха, ни ушите да

    37 5 Отговор
    Повтаряте, едно и също,! Москва Кремъл Комунизъм!! Това последното не гое имало никъде по Света!! Утопия! Кънев стара дъвка дъвчеш напиши нещо за крадците и Мафиотите, които дойдоха на власт след 1989год НАПИШИ НЕЩО ЗА "правосъдната система" За, Енергийната, мафия, За Бялата мафия, за Дървената мафия, за Картелите, във всички браншове, за Озаконените кожодери ЧСИ и Колектори!! Комунизъм в България нее имало никога!! На Комунистите внуците и децата сега са Първи Евроантлантици! Те са Крадците, Продажниците, и предателите!! Напиши нещо за ДС Кукловодите!!
  • 17 От анонимните

    4 5 Отговор
    ДЪЛБОК ПОКЛОН!
  • 18 Енгелс

    22 4 Отговор
    Не пишете глупости. Имаше социализъм, не и комунизъм.
  • 19 Булгарикус

    11 8 Отговор
    Другари..сициализма го построиха на запад..вие както винаги излязохте некадърни..вас ви бива да се раздавате само по манифестации и след това на масата
  • 20 Всикиса са били БОКЛУЦИ, защото

    10 6 Отговор
    Са били КУСУРДЖИИ и МАХНАДЖИИ ! Те нехаресваха онова старото , НО И НОВОТО с което да го заменят НЕЗНАЕХА как да го сътворят ! Че къде е тагава тяхното величие ? ТА ДНЕШНОТО е по-засрано от миналото ! Днес всичко у нас е МЕНТЕ , КРИМИНАЛ и КАПИТАЛИЗЪМ !
  • 21 ПЛЮЕМ КОМУНИЗМА

    9 7 Отговор
    А Китай е НОМЕР ЕДНО !

    Коментиран от #32

  • 22 Плюем СОЦИАЛИЗМА

    10 6 Отговор
    А искаме СОЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ и ОСИГЕРОВКИ както на Запад !
  • 23 Механик

    20 9 Отговор
    "Най-великия" наш писател??????
    В кои учебни заведения по света се изучават произведенията на тоя?
    Аз съм чувал за Балзак, Пушкин, Гьоте, ама за тоя български еквивалент на НАвални не съм чувал.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ние сме Държава

    11 4 Отговор
    М Е Н Т Е ! ! ! И президент. и премиер и парламент и Съдебна власт. У нас НЯМА ПЛАН за развитие . Че коя държава живее 5 за 4 ?
  • 26 Истината

    12 10 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."откъс от романа "На завой".
  • 27 У нас всичко е БОКЛУК !

    7 1 Отговор
    И МЕНТЕ ! Ние незнаем какви Икономически цели има държавата . Тоз бардак къде го има и той е ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ! До кога ?
  • 28 Само питам

    11 7 Отговор
    За такива достойни люде ли става въпрос?

  • 29 СПОРЕД МЕН не е виновен СТРОЯТ

    10 3 Отговор
    А вината е в БОКЛУКА който се намира във властта
  • 30 Демократ

    13 10 Отговор
    Много точна диагноза. Когато се намери смел режисьор, който да филмира "Задочните репортажи" на Георги Марков, тогава много хора ще разберат съществуващия и днес манталитет, от който някои българи не могат да се освободят. Когато документалния филм" Второто освобождение" се прожектира непрекъснато по кината и по тв, за да бъде осъзнат от много хора,които обичат Кремъл,каквото и да причини на българите и България, когато бъде премахната българската берлинска стена,наречена паметник на съветската армия поробителка, която докара на власт комунистите и досега не можем да отървем България от тях, тогава ще тръгнем напред към свободата и демокрацията и върховенството на закона. Боже спаси България.
  • 31 СОЦА не е бил ЦВЕТЕ за мирисане ,

    18 6 Отговор
    Но пък ДНЕШНОТО Е ГЮБРЕ !
  • 32 Китай

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "ПЛЮЕМ КОМУНИЗМА":

    е 1, така е. Само дето там няма комунизъм! Ако беше чел повече, и то с разбиране, щеше да знаеш, че системата им е охарактеризирана като " държавен капитализъм". Ти намери разликите!

    Коментиран от #46

  • 33 Надежда всяка оставете !

    6 7 Отговор
    Ганьовската Кремльовска МУСЪР от 79 години управлява България, обливайки я с мръсотията си. Докато не се изчисти, страната ни ще продължава да вони и гангренясва. Но, дека че го намериш нашенския Херкулес, способен да разчисти “Авгиевите обори” на комунизма у нас ?! Нема такъв ! Затова, почти 3 милиона българи избягаха от “Блатото” и се разпиляха по тез тежки чужбини. И уникалното е, че след всички избори, от урните излизат ухилени едни същи кални Московски матрьошки.
  • 34 пенко

    8 4 Отговор
    ПОГЛЕДНЕТЕ БИОГРАФИЯТА МУ - ПРЕДИ ДА "ДУХНЕ " !?!?!?!?
  • 35 Явно

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Яяяяя":

    грамотността ти е стигала само до първия куплет.
  • 36 Да, и сега чакаме някой да

    8 4 Отговор
    напише истината за капитализма. Явно ще почакаме, защото наоколо само изобилие от удобни, политкоректни и подмазвачи на нечистата капиталистическа реалност.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Инж":

    Имайте малко милост към Гошето Марков. Горкият бе пенсионер-инвалид от детинство. Прекара детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и "журналист", наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.
  • 38 Търновец

    6 2 Отговор
    Освен Съветски човек имаше опити да се формулира "Европеец" и дори Европейска Конституция с отправна към Християнското начало на обединена Европа, предложено във Франция преди повече от 1000 години. Само че някои свръх богати от САЩ и Великобритания не искат Християнска Европа - наследник на Християнска Византия, а искат Европа продължение на Отоманската империя - многокултурна и многоетнипеска и без "Европеец". Съветски човек - имаше смислово значение като равни права на етносите е СССР като обединяваше хора от различни верски и етнически произход. Това обаче си беше само мечта - равен достъп до властта на съвсем различни по произход хора. Една утопична мечта и Горбачов сложи точка, с след него хора като Виктор Векселберг, Роман Абрамович, Владимир Путин, Роман Дерипаска и други заграбиха много милиарди и много вкаст
  • 39 ха ха

    8 2 Отговор
    само погледнете кои са проспериращите при днешната демокрация , и ще разберете че лъжат , всички които са вършили и вършат лошотии на хората са финансирани по някакъв начин от евро съюза чрез държавната администрация
  • 40 Тодор Живков

    4 3 Отговор
    Другари, социализама се оказа едно недоносче.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Търновец

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "Тодор Живков":

    До около 1980 се създаваха нови и полезни за нас неща - пробиха Балкана с пътища и железници, направиха язовири и АЕЦ с 6 реактора, и като гледам откъде почнахме - нямаше и един трактор и метър път. Хората бяха идеалисти, но около 1980 много тарикати седнаха на властта без да са правили нищо полезно. И всичко взе да се руши след 1980, даже и генерал Кашев се самоуби. А Георги Марков не е талантлив писател
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор
    Писмото на писателя Георги Марков до приятеля му Димитър Бочев е фундаментално, за всички заслепени от лъжата на либералната демокрация! То е горчиво прозрение, до което повечето така и не достигнаха в годините след 89-та ( вкл.и писалият текста), отдавайки краха на илюзиите си единствено на българската непълноценност. И само Г. Марков може да го напише така.Имам приятели и познати,които избягаха на Запад не заради търсената свобода, а единствено заради стандарта на живот. И макар и да не успяха кой знае колко, останаха си анонимни, не се разочароваха. За да се разочароваш, трябва да имаш идеали.

    Разочарованието от Запада е дошло и при Г.Марков.Доколкото е известно той е искал да се върне в България.
    Очевидно е, че в последствие е станал "двойния дисидент" или "двойния шпионин", който им е станал излишен, а двойните агенти винаги свършват по този начин - убиват ги. Дали е бил съветски, български, английски или китайски шпионин в крайна сметка няма значение и никога няма да разберем, защото никой няма интерес от това.
  • 44 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    3 2 Отговор
    Ф 16, Ф 35 или Миг 29

    ДО 1944 Г. БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА. ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ…

    Имат приказка старите хора в Ловеч . „До 1944 г. летяхме на самолети . После дойдоха руснаците и минахме на каруци .“

    През 1944 г. България разполага с ТРИ самолетостроителни фабрики: ДАР – в Божурище, Държавната самолетна фабрика в Ловеч и „Капрони Български” в Казанлък. В тях се произвеждат българските самолети ЛАЗ, ДАР и КБ.

    Руснаците разкоства трите завода и ги отмъкват в Русия.

    Само да припомня – 4 милиарда лева изчезнаха от КТБ. Руска банка, създадена от агенти на КГБ и ДС като структурата „Булгарсофинвест“ още по Живково време през 1988 г. по Указ 56 и преструктурирана в банка през 1994 г. Банка, в която наливаха милиарди от държавните ни предприятия. Милиарди, с които се финансираха паразитни руски политически проекти, обръчи от фирми на ДПС, изкупуваха се вестници, телевизии, търговски вериги. През тази банка руснаците станаха собственици и на Булгартабак, и на БТК.
    4 МИЛИАРДА ЛЕВА – ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДВЕ ЕСКАДРИЛИ ОТ НАЙ-СЪВРЕМЕННИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ Lockheed Martin F-35 Lightning II и … България щеше да има най-боеспособната и респектираща авиация в Европа.
    Lockheed Martin F-35 Lightning II е самолет от 21 век. За разлика от всички останали. Технологично чудо, невидимо за противника. Самолет, който може да се разправи сам с цяла ескадрила МиГ или Су, преди да са го забелязали на радарите си.
    Ще ми се българските пилоти да летят на този самоле
  • 45 Не , не може ....

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "съветски човек":

    ...тя Е ...във всичките аспекти описани от Вас.
    Чест и почитания .
  • 46 Когато си плосък...

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Китай":

    ...в горната част на тялото , повтарям фрази без да госмисляш- първо ако случайно си чел нищо истинско, ще знаеш , че отличава на всеки е един строй си определя от собствеността върху средствата за производство, когато собствеността върху средствата за производство е преобладаващо на държавата , това са комунистически производствени и социални отношения ....резултатът е, че държавата е най- едрият собственик и генерира най - голям обем капитал от производства, инвестиции, експорт и т.н., т.е тя е най - едрият капиталист....да , комунизмът може да се определи и като " държавен капитализъм .
    Капиши рагацо ? Или ти е сложно ?
  • 47 хихи

    2 1 Отговор
    Буквално в "Задочни репортажи за България"

    "Българите в НРБ са най-свободните хора. Освободени са от свободата да избират"

    Ако беше жив щеше да напише "Българите в Кирчо-Кокорчева България са най-свободните хора......"
    Много лошо нали!?!?
  • 48 Акъл от хрантутник?

    0 0 Отговор
    Георги Марков - в буквален и преносен смисъл е храненик на трапезата на бай Тошо
    Ял ,пил и се веселил в ловната дружинка на Тошо и с Тошо по ловните стопанства и резиденции. Аз не съм подгъзувал на Тошо и затова по никакъв начин не приемам хрантутник да ми дава акъл.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ганев

    1 0 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ......ЧАРОВЕН УСМИХНАТ...ИНТЕЛИГЕНТЕН ..МОШЕНИК...И КУРВАР
  • 51 ганев

    0 0 Отговор
    И КОГАТО БЪЛГАРСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ СТРЯХА АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА....МНОГО СЕРИОЗЕН ТРУДЕН ОБЕКТ......ТОЙ ГИ ПЛЮЕШЕ ОТ АНГЛИЯ..И ПОДИГРАВАШЕ..............И КОГАТО БЪЛГАРСКИТЕ КОРАБОСТРОИТЕЛИ ДОВЪРШВАХА 2....100..000 ТОНЕН КОРАБ ..ТАНКЕР ТОИ ПАК ХРАЧЕШЕ..И ПЛЮЕШЕ ОТ АНГЛИЯ........ЛЕСНО НАЛИ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ганев

    0 0 Отговор
    И ПОНЕЖЕ ПРИРОДАТА ГО БЕШЕ ДАРИЛА ...С КРАСОТА.....МНОГО ЖЕНИ...И ДЪЩЕРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ....КАКЪТО БЕШЕ И ТОЙ......МУ ВРЪЗВАХА....АБЕ ЖИВЕЕШЕ КАТО ЦАР
  • 54 ганев

    0 0 Отговор
    НООО КОГАТО ИЗЛЯЗАХА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ..ОТ СБХ....ПРОИГРАНИ НА ХАЗАРТ....ТОЙ ДРАСНА . В АНГЛИЯ....И ПОЧНА ДА СКИМТИ ОТ ТАМ....ЗАРЯЗА ЖЕНА СИ....ОЖЕНИ СЕ ЗА БОГАТА АНГЛИЧАНКА
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.