Last news in Fakti

23 Септември, 2023 16:00 4 400 71

Григор Лилов: Ракрит е от Запада. Кой е изгоненият шпионин?

  • васиан змеев-
  • русия-
  • шпионаж

Означава, че се е стигнало до дипломатически натиск, чийто белег е хвърлената оставка на ген. Атанасов от комисията на парламента за спецслужбите

 Григор Лилов: Ракрит е от Запада. Кой е изгоненият шпионин? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни (17 септември) Северна Македония изгони руския гражданин Васиан Змеев, който от години работи в София.

Той се води "представител на Московския и цяла Русия патриарх при Българския патриарх и при Охридския Архиепископ”, съответно в София вече 5 години от 2018 г. и в Скопие от миналата 2022 г.

Това коментира Григор Лилов във Facebook.

Две седмици преди изгонването на Змеев, македонският президент Пендаровски публично оповести, че службите за сигурност са му докладвали за постъпила информация от партньорските служби на съюзнически държави в НАТО, че членове на Св. Синод на Православната църква в С. Македония работят в полза на руските тайни служби като агенти под прикритието на длъжността и званието “митрополит”.

Какво означава това?

1. Означава, че за шпионството са били информирани и нашите служби, нашите дипломати и вероятно и премиерът.
2. Означава, че заслугата на ДАНС и родните спецслужби, за които харчим стотици милиони годишно, е нулева, както винаги досега е ставало с руския шпионаж у нас.
3. Означава, че родната позиция е била да си затраем и ако мине номерът.
4. Означава, че се е стигнало до дипломатически натиск, чийто белег е хвърлената оставка на ген. Атанасов от комисията на парламента за спецслужбите.
Ето, това е прозападното управление на България, разчекнало се между съюзниците ни в ЕС и НАТО и необявените му публично партньори в Кремъл.

Архимандрат Васиан завършва Московската духовна семинария и през 2002 г . (на 27 години) защитава научна степен кандидат на богословските науки с дисертация на тема "Св. Амфилохий Иконийски като църковен писател и богослов“.

Постриган е за монах на 2 април 1999 г., ръкоположен е за йеродякон на 22 май 1999 г. и за йеромонах на 5 декември 1999 г. От 2002 г. е преподавател по древни езици в Московската семинария. През 2004 г. е възведен в сан игумен. През 2015 г. с указ на патриарха Кирил е назначен за представител на Патриарха на Москва и цяла Русия в Белоруската екзархия с освобождаване от длъжност в Духовната академия.

На 1 февруари 2016 г. по време на литургията в храма „Христос Спасител“ в Москва Негово Светейшество патриарх Кирил го възведе в архимандритски сан.
През 2015 г. с указ на руския патриарх Кирил е назначен за представител на Патриарха на Москва и цяла Русия в Белоруската екзархия с освобождаване от длъжност в Духовната академия.
.
С решение на Светия Синод от 7 март 2018 г. е назначен за предстоятел на подворието на Руската православна църква в София (България). Това се случи веднага след посещението на руския патриарх у нас и срещата му с президента Румен Радев.
*** Българската Руска църква е била държавна, като през 1953 г. комунистическата власт я дарява на съветското посолство, а то я предоставя на Руската църква, та оттам идва названието ѝ.

*** патриарх Кирил със светско име Владимир Гундяев и агентурно име "Михайлов" е агент на КГБ, дорасъл до чин генерал. Той е започнал дейността си на разузнавач като дипломат - представител на Руската църква в Женева в Световния съвет на църквите.

По-интересни са факти от недуховната биография на архимандрат Васиан.
Николай Валериевич Змеев е роден на 25 март 1975 г.

През 2004-2015г е заместник-ректор по образователната работа на Московската академия на науките и спорта, която е завършил освен духовната.

*** Академията е възникнала през 1931 г. с решение на ЦК на КПСС и е разположена на огромна площ (114 декара) в бившето дворянско имение Телешов в село Малаховка и едноименното езеро до Москва. През 1933 г. се преобразува в техникум-интернат с удължено обучение за "спортни постижения". Практически е била филиал на КГБ, а по-късно на "Смерш" (сегашното ГРУ).

През януари 1935 г. техникумът вече официално е военизиран.

От личния състав се формира боен батальон, въвежда се военно обучение и отличителни военни знаци за командния състав от преподаватели и студенти. Всички, вкл. и преподавателите са прехвърлени изцяло да живеят в създадения интернат. Стартира обучението по парашутизъм и бойни изкуства и др. такива специфични умения. И по времето на Втората световна война тя е подготвяла спецкадри с 2-годишен цикъл на обучение. След нея се възстановява 3-годишният цикъл.

През 1964 г. е прехвърлена в състава на някакъв спортен ВУЗ в ... Смоленск (?!) - явно като прикритие. В по-нови години е преобразувана в самостоятелна структура. През 1955 г. центърът се превръща и в звено за обучение на олимпийските отбори на СССР.
Доскоро (2022 г.) ректор ѝ беше Сергей Германович Сейранов , който наред с другите му длъжности е и президент на Руската федерация по таекуондо и е с черен колан - 7-ма степен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    51 39 Отговор
    БГ няма да е добре, докато не уволни всички руски слуги от държавната администрация,
    като се започне с резидента Радев.

    Коментиран от #23, #50, #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НАТО-кретеноиди били казали

    26 15 Отговор
    НАТО казали били, че членове на Св. Синод на Православната църква в С. Македония работят в полза на руските тайни служби като агенти под прикритието на длъжността и званието “митрополит”......

    Коментиран от #64

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    26 19 Отговор
    Лилов купи си поне една перука пле.хар смешен

    Коментиран от #10

  • 6 Ъхъъъъъ

    27 4 Отговор
    В личния състав на Светият синод се формирал боен батальон, въвело се военно обучение и отличителни военни знаци ...........майкооооо милааааа и даже знамената бойни освещавали

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Как па не се бях сетил че

    18 5 Отговор
    македонският президент Пендаровски ..... мрежата църковна е разбил
  • 10 чобака

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    до година темето ти ще е като лиловото хахахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    22 28 Отговор
    Както винаги сте блестящ г-н Лилов.
    Един от малкото истински разследващи журналисти и великолепен анализатор.
  • 14 Така е

    27 19 Отговор
    На прост народ колко му трябва да повярва, НАТО ако каже яжте г.. а и ще яде така сладко и демократично, свършени сте!
  • 15 Така е 100%

    28 8 Отговор
    Македонският Свети синод непризнат и от България даже се обучавал по парашутизъм и бойни изкуства и др. такива специфични умения. И щял десант на Българският синод да прави
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Симитли

    15 9 Отговор
    глигор лилов Партенков побърза да се......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 егати рептилоида

    5 2 Отговор
    тоя руzнак
  • 20 Сечко

    17 4 Отговор
    Ами да, Руската църква е държава. Щот от нашата не беше, нали? То не се делиха, то не се награбиха. Половината от нашите падрета са били агенти начело с Максим. Да не би да люпеха семки по ‘богослуженията’? Тайна на изповеданията, нали?
    Друг въпрос. Колко са заплатите на поповете и колко от “даренията” за погребения, опела, кръщенета, сватби и още религиозни обреди се отчитат от попевете? Уважавам църквата, не уважавам лицемерието и двуличието.

    Коментиран от #67

  • 21 Пунчо

    12 1 Отговор
    Прочети си поне заглавието бе, не бързай толкова с опорките - Ракрит е от Запада...
  • 22 Попа с брадвата и парашута

    3 3 Отговор
    Почва десанта бегайте...хахаха
  • 23 Иван4о

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    радев е член на БКП(филиал на КПСС-Росия), ББ - тоже. Т.е. БКП/БСП още управлява Б-я. Спасение?
  • 24 Българка

    14 10 Отговор
    Оставка на шефа на ДАНС и всички на ръководни/отговорни постове в ДАНС, които не са разкрили или по-лошо са си затворили очите и не са предприели мерки в годините шпионите на КГБ навременно да бъдат изгонени от България, а не в следствие на огласена информация от РСМ и партньорските служби
    Време е в службите с ГОЛЯМА метла да се отстранят всички мутри, агенти/ слуги на Кремъл и мафията да бъдат изринати

    Коментиран от #28, #48

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Попа с брадвата и парашута

    11 3 Отговор
    Добре че НАТО Ту-Ту, Ту-Ту......да пази синода
  • 27 Таквоз е

    8 4 Отговор
    От манастира Шао лин ли е?
    и кво нашите копейкаджии от разузнаването го търпят да раздава пачките на предателите тихомълком
  • 28 отстранят всички

    12 7 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    И кой ще остане бре ? Киро, Кокор и Тагарев ли
  • 29 абе григорчо

    19 11 Отговор
    щом като попа е шпионин, що го изгониха, а не го съдиха и затвориха тука бре?!? Попът няма дипломатически имунитет, както впрочем нямаха и градинарите и шофьорите, дето ги изгониха миналата година пак така - били шпиони! Абе нещо мирише тука!

    Коментиран от #34

  • 30 !!!?

    13 5 Отговор
    Двуполюсният модел на Кремъл - Поп Киро патриарх на КГБ, а Путин пръв мирянин !!!?

  • 31 Ти остави това че

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъъъъъ":

    В личния състав на Светият синод се формирал боен батальон, въвело се е военно обучение и отличителни военни знаци имали ами и лаборатория за бойни отровни вещества и бактериологично оръжие скрито като свещоливница били направили
  • 32 В крайна сметка

    11 8 Отговор
    Васко Змея беше натирен обратно в родния си змеярник !
  • 33 Демократ

    14 15 Отговор
    Браво на Григор Лилов,както винаги точен и показващ иклстината. Трагедията на България е,че всичко се прави по кремълски кгб образец и резултатът е налице- на дъното сме по всички показатели на развитие на правова,нормална,демократична държава. Пипалата на ченгетата са навсякъде, ченгесарска мафия по московска команда управлява всичко.

    Коментиран от #40

  • 34 Таквоз е

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "абе григорчо":

    Той тоз е осветен агент такъв..не е оперативен под прикритие..такива обикновенно ги наблюдават да видят с кого си хортуват..явно много го е подкарал на пропаганда и го изселиха набързо
  • 35 Гост

    14 8 Отговор
    От 10-15 г в някой големи американски филма с известни артисти започнаха да въвличат руската църква и религия ( християнска) в тероризъм, мафия и тем подобни в което Американците ги бива много в това отношение и по този начин да промиват мозъка на хората. Тоест това целта на Запада, и да наложат джендърството. Нищо чудно някой ден да ни забранът и да ходиме на църква и да обявят че Българския патриарх е шпионин.
  • 36 Абсурдистан

    9 0 Отговор
    Много разведки, много безродие, много предатели в малката ни държава!

    Коментиран от #63

  • 37 Попа с брадвата и парашута

    10 8 Отговор
    Не е важно кой какъв е бил а какво престъпление точно е направил и дали доказателства реално има за това за което го набеждават и за да има подобни мерки не е достатъчно една жена от НАТО нещо да е казала .....
  • 38 Никой

    1 3 Отговор
    Този от снимката е духовния водач и гуру на лорд Евгени Минчев и неговите събратя от цветовете на дъгата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 И какво точно е казал

    10 6 Отговор

    До коментар #33 от "Демократ":

    Григор Лилов ? Написал нещо което и в уйки педия го има ако провериш. .....

    Коментиран от #53

  • 41 Вярвам

    12 8 Отговор
    на руските масмедии, не на сороските грантаджии и Фабриката им за лъжи ЦРУ.

    С лъжа за оръжия за масово поразяване в Ирак Фабриката за лъжи отприщи поредното американско варварство. Резултатът - 1 млн убити иракчани, разрушена държава и кражби на петрол в особено големи размери! Още?

    Коментиран от #47

  • 42 Пълен абсурд

    8 3 Отговор
    президент Пендаровски ..... мрежата църковна бил разбил
  • 43 Абе не се сещам

    13 5 Отговор
    Наш Румчо целуна ли ръка на агент Михайлов, когато беше тука ?

    Коментиран от #68

  • 44 Гераско

    3 6 Отговор
    А Вие които пишете тези статии какво разбирате от шпионаж за да давате оценки на службите?
  • 45 Чета и чета и не мога да повярвам

    15 8 Отговор
    НАТО казали били, че членове на Св. Синод на Православната църква в С. Македония работят в полза на руските тайни служби като агенти под прикритието на длъжността и званието “митрополит”...... и онова недоразумение Пендаровски го изплющял като факт че и партньорска нота бутнал под вратата на нашите олигофрени и те да не останат по на зад знаем какви простотии натвориха само за ден
  • 46 До Не на фашизма

    6 8 Отговор
    Прав си брате, руският фашизъм няма да мине ! Сатанистите вече един по един започват да бъдат прогонвани от България ! Затова вземи цвете, запали свещ и напиши писъмце до Серафим Чудотворец, с молба това свято чудо да продължава - постави ги на вратата или оградата на Руската църква в София!

    Коментиран от #61

  • 47 Ами

    8 6 Отговор

    До коментар #41 от "Вярвам":

    Аз пък на московските грам не вярвам. От 1944-та та до днес само лъжи тиражират в България.
  • 48 Голямата метла

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    те чака в кухнята.Ти миеш ли си чиниите по празниците поне? Вчера,да речем?
  • 49 3.14К

    8 6 Отговор
    От дългият коментар на лилипута и говореща "ошворка", не става ясно в какво точно е прегрешението и от какво произтича заплахата за националната ни сигурност! Докарахме се да вярваме на Пендаровски! На това се казва слуги и безродници.
  • 50 Американските

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    слуги пратиха България от 15-то (втора по образование, пета по здравеопазване до 1989-та) на 90-то място в световното развитие. Сороските бг медии никога не го казаха?

    Защо ли?

    Още статистика?

    Не е умно да лъжеш като книжен американски генерал. ...

    Коментиран от #60

  • 51 о неразумни юроде

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    този човек, архимандрит, православен свещенник, е агент, но агент на Бога,
    хората, които го изгониха, искат да изгонят Бог от България, както някога гадаринци не пожелаха Богочовека да ги посети, това си е чисто безумие, дай Бог разум на тези хора и здараве, та да се разкаят и вразумят
  • 52 ийухабз

    6 6 Отговор
    Григоре, Григоре ако знаеш колко си изпаднал щеше не да пишеш а да плачеш. Интересно е как и с какво самочувствие такива като теб дето не могат да различат кон от магаре пишат статии и дават мнение. Ами първо да бяхте седнали да по прочетете нещо за Бога, да бяхте положили поне малко старание да разберете какво пише в Новия Завет и на какво е учил Господ Иисус Христос и апостолите. Ама не вие предпочитате да надраскате нещо дето си мислите че е вярно и лъжете и клеветите та се и размножавате. Нека да знаеш че не си първия богохулник в света и преди теб е имало. Дори Господ го обиждаха и клеветяха в земния му път, а след славното му Възкресение се вгорчиха и съжалиха за стореното. По добре е другия път да плачеш вместо да пишеш за Христовата църква и подредбата и.
  • 53 Демократ

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "И какво точно е казал":

    Явно нямаш представа кой е Григор Лилов. Като знаеш,че има уикипедия, прочети кой е.
  • 54 нквд

    8 1 Отговор
    Свещенниците, ако са агенти , то поне са тайни , а политиците са явни и тях никой не ги закача . Дали руския свещенник е имал възможноста да навреди на интересите на България повече от Весела Чернева , за която ДАНС дадоха информация пред всички депутати в Парламента .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кочо

    9 5 Отговор
    Шпионаж, шпионаж, шпионин, шпионин заплаха за националната сигурност на България! Само това се пише, това се повтаря до премала! А какво е шпионирал, каква секретна информация е придобил и предоставил никъде и дума не се споменава! Жалка скалъпена история, от жалки американски марионетки, които с подлите си и коварни действия единствено осъществават не само пещерна русофобия, но най-лошото че започват гонения на Православната вяра и нейните духовници! Толкова е показателно на какви сили служат нашите продажни упрамници - на западния антихристки, богоборчески и сатанистки елит! Толкова отвратителни и жалки хора не са управлявали България никога!
  • 57 „ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА”☝

    3 4 Отговор
    ЗА ШПИОНИНА В РАСО ОТ Г.Р.У......
  • 58 9689

    3 3 Отговор
    Григоре,толкова ли си гладен.......
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Имбецил си

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Американските":

    Чалгата опростачи народа! А умните и образованите бягат от България. Но не в Россия
  • 61 православен

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "До Не на фашизма":

    Сатаниста вика, Православните били сатанисти, защото трябва да се действа така, баща дявола, за да разрушим Църквата Христова и царства баща ни сатаната на земята.

    Не си познал чадо сатанинско и глупостите ти няма да бъдат чути от Хората, но виж, бесовете с радост слушат и те чакат с отворени обятия да те отведат в ада.
    Така че като фашист, нацист и сатанист да обвиняваш Русия зад която е Бог във фашизъм не е нищо друго, освен публична проява на сатанизъм.
  • 62 Коко

    4 1 Отговор
    Ех, Гринго Лилав, следя ти " мисълта" - "разкрит е като шпионин" от чуждите (разбирай, западните) служби, подхвърлен е на макета, а ние да не останем по-долу от тях, сядаме на в същата каруца по стръмното!
  • 63 Точно

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Абсурдистан":

    .....но в случай, че си Обективен, щеше да уточниш- КОИ си „разиграват коня/кравата/ в Бг.
  • 64 Феликс Дж

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО-кретеноиди били казали":

    Тие другаре Брюксел и Монс не кажуваха ли, че Северният поток е гърмен от неговите си собственици. Вервам им, много им вервам. Ама требеше да чекаме 800 дни и тогава ще се разбере, че е верно.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 мамма мия

    1 0 Отговор
    4етирихилТдник съм,в лева не в гривни,
  • 67 посечко

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сечко":

    ГоУем брадчет.
    Но като във вица не били компоти а компютри.
    Малко се поограмоти за две неща- какво е шпионин и има ли почва у нас; какво е заплащане на църковни ритуали.
    В случай, че осъзнаеш разликата ще те обявим за Духовен пастир на умнокрасивите жълтопаветници, които Презират Родината ни и нейните интереси.
  • 68 Сещам се

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Абе не се сещам":

    да задам реторичен въпрос- Ти целуваш ли редовно обратното на седалищния орган на онзи, който ти пробутва едни 30 сребърника.
    Коментираш протокола при официални дипломатически срещи, Ха ха, явно „Не може да раздели 3 кила трици на 5 магарици“ е написано за теб.
  • 69 Азиим

    2 2 Отговор
    От дългото повествование се разбира колко високообразован е изгонения свещеник и колко жалки и продажни са управляващите у нас.
  • 70 До Сещам се

    1 1 Отговор
    Аз не, но ти май го правиш ! А относно математиката, изобщо не ме затрудняват такива задачки, особено когато триците са от крадено украинско зърно, а магаретата руски - не им давам нищо, а го връщам на собственика му, така и магаретата получават по равно - 0 , колкото е справедливо да получат руските магарета !

    Коментиран от #71

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.