18 Ноември, 2013 15:10 5 493 0

Николов: Електронното правосъдие е от ключово значение

  • александър николов-
  • електронното-
  • правосъдие-
  • ключово-
  • значение
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върховният административен съд (ВАС) приключи един проект по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК), работи по още три, съобщи в интервю за Факти.бг ръководителят на проектите Александър Николов. Според него електронното правосъдие е от ключово значение при реализирането на Стратегия „Европа 2020“ и националната програма за развитие „България 2020”.

Г-н Николов, Вие сте ръководител на проекти по ОПАК, допринасят ли те за прозрачност в съдебната система?

Ръководството на ВАС  полага значителни усилия за подобряване на работата на съдилищата и съдебната система като цяло, с фокус повишаване на прозрачността, комуникацията с медиите и гражданите, осигуряване на лесен достъп до информация. С помощта на средствата получени по линия на Оперативна програма „Административен капацитет“ имаме възможност да финансираме нетипични дейности за организациите в съдебна система, които са насочени основно към прозрачност, публичност, квалификации и стимулиране на диалога

По колко и какви проекти работи ВАС с ОПАК, за да повиши административния си капацитет?

Към момента Върховен административен съд управлява 3 текущи проекта, а именно: „Повишаване компетентността на съдии и съдебни служители”, „Повишаване ефективността на административното правораздаване чрез електронно правосъдие”, а по третият проект ВАС подобрява работата си с медиите.

В началото на тази години успешно приключи още един проект, финансиран по ОПАК, насочен към обучения на ВАС и административните съдилища. Благодарение на доброто ни сътрудничество с Управляващия орган на програмата работим бързо, качествено и ефективно.

По приключилия проект на ВАС  „Компетентно и прозрачно управление на административните съдилища в България”, целите бяха:

Повишаване на информираността, компетенциите и уменията на служителите от целевите групи - административни ръководители, съдии, съдебни и административни служители от ВАС и административните съдилища в страната;

Повишаване капацитета на съдебните служители за ефективно управление на качеството в съдебната система;

Подобряване управлението на човешките ресурси в съдебната система;

Осъществяване на принос за провеждането на задълбочена реформа и ефективно управление на финансовите ресурси чрез създаване на практически умения за стратегическо планиране.

Съществуват трудности в изграждането на дългосрочна стратегическа визия за развитието на кадрите и повишаването на ефективността на съда. За постигането на компетентна и професионална съдебна власт, разбира се, са необходими тясно специализирани правни обучения, но в допълнение към тях е нужно да бъдат разработени обучителни програми, които да създадат у ръководителите базисни управленски умения – умения, които бидейки далеч от образованието и професионалната компетентност на съдиите, трябва тепърва да бъдат развити у съдебните кадри.

Една от насоките на този проект е да се подпомогне създаването на нова стратегия за съдебната власт с оглед на осъществяването на „задълбочена реформа в съдебната система” – каквато е една от препоръките в Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и до Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от месец юли 2010 г. Друга насока на проекта е доброто управление на човешкия потенциал като ключов фактор за създаването на ефективна и професионална съдебна власт. Не по-малко важно е обучението на съдебните служители. Тази целева група често остава извън фокуса на инициативите за подобряване на капацитета. В същото време съдебните служители са критичен елемент за подобряването на бързината и ефективността на правораздаването.

Повишаване на компетентността на съдии, съдебни помощници и съдебни служители от Върховния административен съд (ВАС) и административните съдилища цели нов проект,  по който ВАС започва работа като продължение на  залегналата стратегия за човешките ресурси на Върховен административен съд. Същата  се основава на анализ на нуждите и натовареността на магистратите от административното правораздаване.

В рамките на една година ще бъдат организирани 28 обучения за съдии, съдебни помощници и служители от администрацията на ВАС  и административните съдилища. Общият брой на магистратите и съдебните служители, които ще преминат обучение е 600 души под формата на  специализирани обучения.
Стойността на проекта е 550 000 лв. и се очаква той да бъде завършен до септември 2014 г.

Нужно ли е според Вас електронното правосъдие и какво променя то?

Електронното правосъдие е от ключово значение при реализирането на Стратегия „Европа 2020“ и националната програма за развитие „България 2020”. Не случайно думата интелигентен присъства в концепцията за растеж. Ejustice e основа за неговото постигане.  По тази причина Върховен административен съд и съдебната система като цяло полагат всички необходими усилия за предоставянето на все по-широк достъп до електронни услуги. Доказателство в това направление е и проектът за създаване на единна деловодно-информационна система /ЕДИС/ с цел повишаване ефективността и прозрачността на административното правораздаване. Проектът предвижда внедряване на информационна система, която ще улесни достъпа на гражданите и бизнеса до съдебни услуги. Усилията на ВАС целят да улеснят гражданите чрез ускоряване на съдебните процедури посредством единен електронен портал. Проектът е част от съдебната реформа и по-конкретно реформата в сферата на електронното правосъдие.
Очакваните крайни резултати са разработването на електронни услуги за гражданите и бизнеса за извършване на процесуални действия в електронна форма, посредством интеграция към единния портал за електронно правосъдие, осигуряване на публичен достъп до електронни дела, изпращане на електронни съобщения и призовки за страните и пълномощниците им и извършването на редица други електронни удостоверителни изявления.
Проектът е на стойност 2,2 милиона лева, а в хода на изпълнението му се предвижда подготовка, създаване и внедряване на информационната система, както и снабдяване с нужното оборудване и обучение на администрацията за работа с нея. Освен да улесни гражданите, ЕДИС ще послужи и за подобряване на работата на самия съд, като за целта се предвижда прилагане на интегрирана система за комуникация между ВАС и 28-те районни административни съдилища в страната.
В проекта са заложени клаузи за защита на личните данни на гражданите и бизнеса, както и вътрешния обмен на документи в рамките на ВАС.
Проектът стартира официално на 30 септември и ще приключи в края на март 2015-та.

Г-н Николов, по един от проектите на ВАС с ОПАК работите и за подобряване на работата с медиите. Какво правите в тази посока?

Като част от европейски проект, съдебната институция вече обнови сайта си за по-лесен достъп до информация.  Върховният административен съд (ВАС) ще подобрява работата си с медиите чрез изцяло нова Комуникационна стратегия за повишаване на прозрачността и ефективността при своята дейност. Разработването на стратегията е част от европейски проект, който се изпълнява по Оперативна програма „Административен капацитет“ с финансиране от Европейския социален фонд.
Освен стратегията, проектът включва още изготвянето на подробен анализ на съществуващите европейски практики за подобряване на качеството в съдебната система, както и разработване на изцяло нова методология за работата на съда. По проекта се предвижда изработването и на цялостна комуникационна стратегия, чрез която да се подобри публичния имидж на институцията. С новата стратегия се очаква да бъдат въведени нови практики за комуникация с медиите, чрез които да се подобри достъпът да обществена информация по знакови за обществото дела.

Част от проекта е и обновяването на Интернет страницата на ВАС, така че тя да е по-гъвкава и достъпна и обогатена с информация. Страницата вече е обновена и може да бъде разгледана на www.sac.government.bg. Основната цел е да се улесни достъпът на гражданите и медиите до информация, свързана с делата, гледани от ВАС.
Проектът е на обща стойност 576 822 лв. и се очаква да приключи през май 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА