Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 13:00 6 738 50

Какво следва, след като НЕК вече няма да е обществен доставчик? Еленко Божков пред ФАКТИ

  • еленко божков-
  • енергетика-
  • нек-
  • обществен-
  • доставчик-
  • протести-
  • марици-
  • тец

С тези промени от вчера вече става невъзможно и изпълнението на точка №1 от споразумението между парламента, правителството и протестиращите миньори и енергетици, което бе подписано и гласувано от Народното събрание в сряда, казва експертът

Какво следва, след като НЕК вече няма да е обществен доставчик? Еленко Божков пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въглеродните квоти за 1 тон отделени вредни емисии струват 100 евро. Според Министерството на околната среда и водите, за да произведе 1 мегаватчас енергия, ТЕЦ “Марица Изток 2” изхвърля във въздуха около 1,3 тона вредни емисии - оскъпяване със 130 евро или 260 лева. Което прави електроенергията по-скъпа от тази на пазара. Какво ще се случи… Пред ФАКТИ говори енергийният експерт Еленко Божков.

- Г-н Божков какво е това, което основно притеснява миньорите и енергетиците. Защо се стигна до протести?
- В момента говорим за два въпроса. Единият въпрос е социалният елемент, а другият въпрос е енергийният елемент. Не мога да кажа кой от двата елемента е по-важен, защото при социалния елемент говорим за загубата на работни места – под риск остават близо 80 000 човека, пряко и непряко ангажирани в производството на електрическа енергия. Визирам добива на въглища и производството на електрическа енергия от Източномаришкия комплекс – Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора. Другият въпрос е енергийната страна, а тук вече говорим за сигурността на електроенергийната система - и като снабдяване на промишлеността с електрическа енергия, и снабдяване на бита.

- Много се говори, а реално какво се прави. Някак оставяме с впечатлението, че се взимат решения на хартия от управляващите – които и да са те, но с идеята следващите да се оправят…
- Наистина се говори по темата от много години, а защо нищо не се прави… Ако трябва да бъдем обективни, правят се неща, не е като да не се прави. Взимат се решения както от парламента, така и от кабинета. В парламента се взимат решения, които дават някакво развитие откъм електроенергийна система. Има решения на Народното събрание от януари 2023 година, от януари 2020 година, с които се гарантира работата на маришките централи. От друга страна имаме неуместните и неадекватни решения на правителството на Кирил Петков и специално на Асен Василев, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Те приеха, че емисиите на въглероден диоксид от тецовите инсталации в България ще се намалят с 40% от 2026 година, но сравнени с емисиите от 2019 година. Така не се изпълнява директно решението на парламента, което бе гласувано по-рано. Но нека да отговоря на въпрос дали нищо не се прави? Защото едни решения на Народното събрание, които влизат вече в Плана за възстановяване на устойчивост, противоречат на поетите ангажименти. Снощи (б. р.-четвъртък, 5 октомври), бяха приети промени в Закона за енергетиката, в които се казва, че общественият доставчик – разбирай Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, ще работи до 1 юли 2024 година. Така практически се слага край на всякаква възможност за работа на централата „Марица Изток“ 2. Просто електрическата енергия, която тя произвежда, няма да може да се продава на свободния пазар.

- Къде отива?
- Не става въпрос къде отива, а че не може да работи централата, прекратява се възможността за нейната работа.

- Защото…
- Защото произвежда скъпа енергия заради квотите, които плаща, а към момента разликата в заплащането на емисиите се плащаше от държавата. В момента съществува възможност, на база разпоредбите на Закона за енергетиката и две решения на Народното събрание, с което се даваше възможност „Марица Изток“ 2 да работи, за да се гарантира сигурността на енергийната система.

- Да го обясним просто. След 1 юни 2024 година НЕК спира субсидията от страна държавата в заплащането на разликата в емисиите, за да може да работи централата?
- Практически наистина държавата даваше субсидия на „Марица Изток“ 2, за да покрива разликата в цената на емисиите. От приходите на НЕК се плащаха емисиите. С промените на закона, направени снощи, това вече не може да става. Тук има нещо много важно. С тези промени от вчера вече става невъзможно и изпълнението на точка №1 от споразумението между парламента, правителството и протестиращите миньори и енергетици, което бе подписано и гласувано от Народното събрание в сряда. Единствено КНСБ би тревога, че това се случва.

- Може ли енергията от ВЕИ да покрие спирането на енергията от въглищата?
- Не. Това категорично го говорихме още в началото на разговора, когато коментирахме причините за протестите. Спирането на работата на Мариците ще се отрази пряко и лошо на електроенергийната система, а тук вече ще имаме голям проблем. Ние имаме нужда от безотказна, безаварийна и непрекъсната работа за снабдяване на промишлеността и бита с електрическа енергия. А това няма да е възможно, ако централите не работят. Ще се опитам да го разкажа сбито. Централите имат няколко много важни функции. Те поддържат запаса по устойчивост в електроенергийната система, те служат за успокояване на нискочестотните колебания в мрежата и гарантиране на активната мощност. А това се отразява и на работата на енергийната система на цяла Европа. Централите осигуряват необходимия резерв за регулиране на честотата на електроенергията. Тоест, балансират така нещата, за да се запази равновесието на честотата между производство и потребление. Поддържат баланса, казано по друг начин. Всичките тези неща не могат да бъдат извършени нито от фотоволтаичните централи, нито от вятърните централи. Те могат да изпълняват някакви функции в поддържането на напрежение, което също го изпълняват тези тецове. Друго много важно е, че централите поддържат противоаварийна готовност, при тях има възможност за противоаварийно управление, ако стане голяма аварията и те да се включат.

- И да ви насоча към темата за битовите домакинства, които трябва да излязат на свободния пазар през 2025-а, ако се спазват поетите ангажименти. Ще се случи ли това и как ще повлияе върху цената на електрическата енергия?
- Тук вече ще има много проблеми. След като замениш обществения доставчик със свободен пазар и кажеш, че разликата между свободния пазар и цена за бита, която сега се определя от КЕВР, ще се поема от държавния бюджет, как в държавния бюджет ще влязат средства за тази работа. Логичният отговор е, че ще се вземат пари от Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС). И така изниква следващият въпрос – ще има ли достатъчно пари и ще стигнат ли те и за покриването и на цената за битовите потребители.? Всичко това зависи първо от приходите във фонда.

- Как се пълни този фонд?
- В него влизат постъпления, които се базират на 5% отчисления от приходите на всички централи, които работят в енергетиката на България, 5% от приходите на Електроенергийният системен оператор (ЕСО), 5% от проходите на „Булгагрансгаз, плюс приходите от свободните квоти емисии на въглероден двуокис, които ние продаваме на Европейската енергийна борса. До тук говорим как парите се събират, но е важно и как се харчат. В момента има решение на Народното събрание, с което цена над 200 лв. за мегаватчас за промишлеността се дотира. Примерно дадено предприятие си купува електрическа енергия от борсата на цена от 400 лв. за мегаватчас, но плаща 200 лева, а останалите 200 лева се поемат от фонда, разбирай от държавата. Всичко зависи от това какви ще бъдат цените на борсата, за да видим после, след като се разходват парите за промишлеността, колко пари и дали ще останат за битовите потребители. Изобщо ще останат ли пари за компенсации на бита. Това трябва да влезе в сила от 1 юни 2025 година. Как ще стане? Постепенно ли ще навлиза, на порции ли ще става - не е ясно от закона. Просто идва съмнението дали ще има достатъчно пари във фонда за битовите абонати. И още нещо. Тук ще влязат в търговията и трите големи електроразпределителни дружества. Откъде те ще взимат енергията - дали само от пазара, или може и по друг начин. Всички те ще получат възможност да доставят енергия и от собствените си веита на битовите потребители. Те ще гарантират така енергия на техните потребители, но по този начин тук се губи конкуренцията, а това вече е много голям проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 9 Отговор
    Спекула и двойни цени на тока и стоките.

    Коментиран от #22, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Aлфа Bълкът

    26 12 Отговор
    Ей Боже, гасиш телевизора, тука ти излизат.
    Този терорист в правова държава щеше да е за 1-2г в затвора.

    Коментиран от #9

  • 4 Зелена сделка

    33 5 Отговор
    Когато има и минимално отклонение от стандартите за подавано напрежение 220V/50Hz и нещо ви изгори, можете да съдите монополиста за петцифрена сума.

    Коментиран от #11

  • 5 Aлфа Bълкът

    26 14 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Държавата изтърсва всяка година 3млрд лева да субсидира енергетиците и да погасява дълговете
    на НЕК. И ония пак имат да дават пари.

    Коментиран от #16

  • 6 ГЕРБ

    16 18 Отговор
    Този терорист защо не е в затвора

    Коментиран от #7

  • 7 Ветеран от Протеста

    19 22 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ":

    Оневиниха ги със Минчо Спасов - не били Терористи като спрели тока на Метрото.
    После го назначиха за зам.министър при Гълъб Донев..А Преди това е бил при Орешарски..
    Активен член на екипа на Мая Манолова....Член на Стратегически съвет на пРезидента...Сега явно активно създава Протести в Енергетиката за сваляне на Правителството....Момче за всичко и за всякакви " мръсни" поръчки...
    Ето такива бяха внедрени в СДС ,за да дискредитират заедно с Шаренкова...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИзбираТела

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Зелена сделка":

    Може, ама в цивилизованите държави. Тук само ще изгубиш време и пари.
    Между другото тока който се подава е около 200в/50херца, ако искаш провери.
    Така всъщност се скрива допълнителна печалба от 10%.

    Коментиран от #20

  • 12 БЪЛГАРИН

    6 3 Отговор
    Л.........О
  • 13 той знае

    9 7 Отговор
    ..........знае да спира влакове
    и съда удобно замете действията им
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 19 Отговор
    TOBA E EKСПЕРТА HA MУНЧО ЗЕЛEHOЧОРАПСКИ ........ ФАКТ !
  • 15 Мнение

    44 6 Отговор
    Следва бунт на народа и опандизване на евроатлантизма (новият фашизъм)!

    Не може дедите ни да построиха толкова много за родната енергетика(аец, тецове и вецове), с цел обезпечаване минимум на частните домокинства, а сега освен, че глобалягите искат да затварят всичко, не казват и с какво ще го заместят!!!

    Съд и затвор за престъпниците и предателите на България!!!
  • 16 Кратун

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    Защото полициците крад@т яко.А ние блеем.
  • 17 Стефанов

    9 1 Отговор
    Е нали уж ЧЕЗ беше доставчик, сега НЕК ли ще е ?
  • 18 Сатана Z

    25 3 Отговор
    Ще се случи дългоочакваното и обещавано от режима на Дондуков 1 изравняване на цените на тока в България с тези от Европейския Райх.
    Киловат час през 2026 ще е поне 2 лева на борсата.Край.Свършено е нас.
  • 19 Кълъмбъс Хотела

    8 29 Отговор
    Тези 80 000 работници можеха да замината за Европа и да робятат там, защо сега в3сички ще страдаме заради тях?

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Боклук

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИзбираТела":

    200 вата дори е пика.В много случаи е под 200 когато 2500 ватов котлон не може да загрее

    Коментиран от #25

  • 21 Боклук

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "Кълъмбъс Хотела":

    Тагаренко днес е предложил част от тези 80 К енергетици да влязат в армията и в Украйна
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    затваряш кръчмата още сега ако изобщо имаш такава защото е само в главата ти
  • 23 куку

    17 1 Отговор
    грабежите в енергетиката, от десетилетия вече, доде време да са платят - последно беше разгрома на ПАВЕЦ ЧЕИРА
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИзбираТела

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боклук":

    Волта, не вата...
  • 26 любител

    29 2 Отговор
    според мен ще дойде неизбежното като опре ножа до кокъла всички с бухалки на улицата и бой докато тези управляващи боклуци върнат всичко откраднато от народа и никакви чужди фирми да не могат да управляват жизнено важни сектори и да изнасят милиардите печалби навън. всичко в Б-я си е за българите.
  • 27 1234

    19 3 Отговор
    Ами всеки сам ще си произвежда тока,кой със сл. панели,кой с вятърни генератори,някои ще стоим на тъмно,докато други ще се напечелят до гушата...Пак да ви кажа,че при соца бяхме по добре!
  • 28 Таман

    12 2 Отговор
    С кървави сълзи ще плачем за комунизма

    Коментиран от #48

  • 29 Роналд Рейган

    4 7 Отговор
    ЕЛЕНКО Е КРАДЛИВ КОМЕНИСТ, КАТО ДРУГИТЕ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ОТ БКП И ДС
  • 30 ЩеСеСлучи

    10 0 Отговор
    ЩЕ се случи каквото се случва 30 години, обикновенния човек плаща, нищо че в случая става въпрос за цената на "въздуха" ... дърветата и природата си свърша работата, но парите потичат извъна държавата в правилните напревления и комисионни .... това става само. И вече дишаш демократичен въздух и плащаш демократичен ток, свободен от зависимости.
  • 31 Ами

    4 5 Отговор
    Е нали това всичко е законодателство на ЕС. Какво може да направим освен да си плащаме 2 та лева на киловатчас от 2026г. В крайна сметка сме направили нашия цивилизационен избор и сега трябва да следваме законодателството на Брюксел. То 2 лева да е, да не е повече.
  • 32 Абе

    11 0 Отговор
    Тези реформи на ЕС не бяха ли за по-голяма конкуренция и от там по-ниски цени? Защо стана толкова по-скъпо, че чак и бизнеса не може да ги плаща борсовите цени? Някой знае ли какво става? Едва ли от Брюксел лъжат. Нещо друго става май ...

    Коментиран от #36

  • 33 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    нали имаш пенсия и защо ме нарече хахав днес по рано МОЛЯ а намаш Заведение нито пък познаваш Публични Личности
  • 34 Защо не

    6 1 Отговор
    Сега цената на домакинствата е около 0.25 стотинки за киловатчас. Ако стане 1 - 2. лева шока ще е доста голям. Май на галопираща инфлация отиват работите... то и 0.50 стотинки да стане, пак е 2 пъти отгоре. Хората може и да имат проблем да го плашат тези сметки. За това що не помолят ЕС да се отложи за България докато постепенно не се изравнят доходите. В Брюксел може би ще се съгласят и ще ни разрешат.
  • 35 Точно така

    4 1 Отговор
    Да отиват да блъскат главите у земята в Брюксел. Там .. Както си знаят .."ти баща, ти майка" . Иначе нищо няма да стане. Най много тук да се бъхтиме напразно един друг... Моленето му е майката. В Брюксел ще ни влязат в положението. Знаят ни колко сме жалки и бедни, ще ни съжалят.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Няма изискване за екологичните норми...Ултимативно ни е поставено искането за 40% снижение на емисиите, независимо колко големи са сега..........Някой политик, профан в енергетиката, като Еленко, трябва най-сетне да си плати за "грешката".ТЕЦовете oтдaвнa нямaт нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa са нaпълнo aвтoмaтизирaни и кoмпютeризирaни прeдприятия. През "прехода" в тях ce извърши планова мaщaбнa мoдeрнизaция с цената на стотици милиони за намаляне на емисиите. Това с приемането на 40% снижение на енергопроизводството от ТЕЦ и от там на емисиите е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....

    Коментиран от #39

  • 37 СЛЕДВАТ

    7 2 Отговор
    оггромни комисионни за някои и безконтрлни цени на тока и всичко

    Коментиран от #38

  • 38 Хихи

    0 10 Отговор

    До коментар #37 от "СЛЕДВАТ":

    Какви комисионни си измисляте. Това е европейско законодателство. Минаваш на европейската борса за ток и плащаш колкото плаща германеца.
  • 39 Да бе да

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тецовете са си okay. Обаче ти казват че си в ЕС и съответно в т.нар "общ пазар" И каквато е цената за Дойчо в Кьолн, такава ще е и за теб. Нали еж единен този пазар. Цените винаги ще гравитират към по-високите стойности, в по- скъпите държави в ЕС. Кво му се чудите и умувате. Дори да го оставят на Мариците, цените пак ще са борсови и европейски.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Г Бар

    2 0 Отговор
    Дойде време ганаеца да плаща за глупостта си
  • 42 Вале-каро

    8 1 Отговор
    Оня разбойник ,Бай ви Тошо май беше предвидил проблема с Тецовете и за това напираше да строи АЕЦ" Белене". Ама кой да го слуша?
  • 43 Тома

    8 0 Отговор
    Еленко да ти кажа откъде ще дойдат парите за компенсация на потребителите.И тя ще дойде като сложите 40-50% данък върху печалбата на производителите и търговците на ток както е при белите държави а не смешните 10% както при нас
  • 44 Верно

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Абе тоя индивид":

    бе, ама много ти личи, че си КХ и нищо неразбираш от енергетика, и енергийна сигурност.....
    Много "ВА" молА, бързо се консултирай с близкия магазин за фармацевтични продукти, и бързо вкарай в употреба/консумирай/ правилния артикул, и не словоблудствай в нета.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Андрешко

    1 0 Отговор
    Браво на модератори.
  • 47 ха ха

    4 0 Отговор
    що бе винаги некави пишман специалисти ни обясняват какви са намеренията им след като е приет дадения закон ? от години раздават квоти и пари за фотоволтици , същите които трябваше да са за семейни програми се оказаха в ерп и ще ни продават енергията / колкото и да не е качествена / на каквито си искат цени , всичко се върши потайно по мафиотски и накрая узаконяват вече извършените престъпления защото има % за джоба на политиците , зелени политики няма , има бандити скрити за псевдо изисквания с които ограбват населението за принуждение към покорство
  • 48 задокеански геврек

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Таман":

    За социализма ДА, за комунизма, който предстои в глобален план НИКОГА!
  • 49 дедо йоцо гледа

    2 0 Отговор
    Заблуждават хората с вредните емисии, за да крадат повече. Защо никои от зелените не говори за вредните емисии отделяни от изригването на вулканите, а те са милиони пъти повече от всички отделени от човешката дейност.
  • 50 Енергийнста Мафия и продажните

    1 0 Отговор
    Политици от Рода на Тагарев Борисов и Пеевски ще сринат напълно Енергийнста система на България!! Сглобката начело с ПП - ДБ, усилено"РАБОТЯТ" ЕЛ ЕНЕРГИЯТА ДА СТАНЕ МНОГО ПО СКЪПА И ДА ВНАСЯМЕ ТАКАВА!! ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПОЧВАТ ДА СТРОЯТ НОВИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ, (ФРАНЦИЯ 4 НОВИ)ГЕРМАНИЯ СИ ПУСКА 3 СВОЙ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ, Турция си строи вече втората, до нашите граници!! А ние се оказахме най голямите Идиоти в ЕС, начело със Сглобката и Тагарев!! Само Идиоти могат да постъпят по тоя начин!! ДА ПРОДАВАМЕ ДВАТА СИ РЕАКТОРА ОТ Белене за Жълти сотинки на Украйна!! Управляват ни Маргинали, Марионетки и Идиоти!! За да направиме"Мръсно" на Русия!!!