Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 21:00 1 596 30

Какво се обърка? След атаката на Хамас изникват въпроси относно израелската разузнавателна мощ

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Представител на египетското разузнаване казва, че Египет, който често служи за посредник между Израел и Хамас, е разговарял неколкократно с израелците за това, че се готви нещо голямо, без да се уточнява за какво става въпрос

Какво се обърка? След атаката на Хамас изникват въпроси относно израелската разузнавателна мощ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел винаги е държал под око, и то сравнително отблизо, палестинците в Газа. Дронове за наблюдение постоянно бръмчат от небето. Силно защитената граница e гъсто осеяна с наблюдателни камери и военни патрули. Разузнавателните служби разработват източници и кибервъзможности, за да набавят информационна база данни.

Но очите на Израел се оказаха затворени за подготовката на безпрецедентното нападение, осъществено от военизирана групировка Хамас, която срина израелските граничните ограждения и хвърли стотици бойци срещу Израел в дръз си атака със стотици убити, тласнала региона към конфликт.

В рамките на десетилетия израелските разузнавателни служби си бяха изградили ореола на непобедими благодарение на серия от резултати. Израел е осуетявал зараждащи се заговори по Западния бряг, по всичко личи, че е преследвал агенти на Хамас в Дубай, а и е обвиняван в убийството на ирански ядрен учен в сърцето на Иран. Дори и когато са изниквали препятствия, служби като Мосад, Шин Бет и военното разузнаване са поддържали мистичната слава.

Но нападението от уикенда, което хвана Израел неподготвен навръх голям еврейски празник, хвърля сянка на съмнение върху тази репутация и повдига въпроси относно готовността на страната, изправена пред по-слаб, но решителен враг. След първите 24 часа на нападението бойците на Хамас продължаваха да се сражават с израелските сили на израелска територия, а десетки израелци бяха в плен на Хамас в Газа.

"Това е огромен провал", казва Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху. "Тази операция всъщност показва, че работата (на разузнаването) в Газа не е била добра".

Амидрор не се наема с обяснение на провала с твърдението, че уроците за научаване ще станат ясни, когато димът се разсее.

Контраадмирал Даниел Хагари, главният военен говорител на Израел, призна, че армията дължи на хората обяснение. Той посочва обаче, че сега не е времето за това. "Първо ще се бием, после ще разследваме", каза той.

Съществуват мнения, че вината не бива да се хвърля само и единствено върху разузнаването. Поддръжниците на тази теза обръщат внимание на вълната от насилие от ниска степен на Западния бряг, която издърпа някои от военните ресурси на Израел там, и на политическия хаос покрай действията на кранодясното правителство на Нетаняху по осъществяването на съдебната реформа. Спорният план постави под заплаха единността на мощната армия на страната.

Но очевидната липса на предварителна информация за заговора на Хамас най-вероятно ще даде изкупителната жертва във веригата от събития, довели до най-смъртоносното нападение срещу израелците от десетилетия насам.

Израел изтегли своите военнослужещи и гражданите си от ивицата Газа през 2005 г., лишавайки се от непосредствен контрол върху случващото се на тази територия. Но дори и когато Хамас превзе Газа през 2007 г., се оказа, че Израел поддържа предимството си посредством технологична и човешка разузнавателна сила.

Държавата претендираше, че е наясно с точните местоположения на лидерите на Хамас и изглеждаше, че го е доказала с убийствата на военни ръководители с прецизни удари, понякога дори и докато взетите под прицел хора спят в спалните си. Израел знаеше къде да се прицелва, за да порази подземни тунели, използвани от Хамас за прехвърляне на бойци и оръжия, като унищоваше километри от невидимите проходи.

Независимо от демонстрацията на тези способности Хамас съумя да запази плана си в тайна. Оказа се, че свирепата атака, чието планиране очевидно е отнело месеци и за която е проведено щателно обучение и съгласуване между многобройни военизирани групировки, е избягнала радара на израелското разузнаване.

Амир Авиви, пенсиониран израелски генерал, заявява, че без опора в самата ивица Газа израелските служби за сигурност е трябвало да разчитат все повече на технологичните средства за набавянето на информация. Според него бойците в Газа са намерили начини да заобиколят това технологично събиране на данни, като представят на Израел непълна картина на своите намерения.

"Другата страна се научи как да се справя с нашето техническо превъзходство и спря да използва тази технология, която би я разкрила", заявява Авиви, който е служил като свръзка в канал за предаване на разузнавателни материали при началник щаб от израелската армия. Авиви е основател и председател на Форума за отбрана и сигурност на Израел, войнствено настроена група от бивши армейски началници.

"Те се върнаха в каменната ера", казва Авиви, като обяснява, че палестинските бойци не са използвали телефони или компютри и са вършили поверителната си работа в стаи, обезопасени срещу високотехнологичен шпионаж, или са слизали под земята.

Авиви обаче посочва, че провалът надхвърля самото събиране на разузнавателна информация и че израелските служби за сигурност не са успели да съставят точна картина от получените данни, което по неговите думи се основава на сгрешена теория за намеренията на Хамас.

В последните години службите за сигурност на Израел гледаха на Хамас най-вече като на действащо лице, заинтересувано от управлението, което се стреми да развие икономиката в ивицата Газа и да подобри нивото на живот на установилите се там 2,3 милиона души. Според Хавиви, както и според други, истината е там, че за Хамас, откъдето искат унищожението на Израел, тази мисия все още е от първостепенна важност.

В последно време Израел позволи на 18 хиляди палестинци от Газа да работят в Израел, където могат да припечелят десетократно повече, отколкото в тънещия в бедност крайбрежен анклав. Службите за сигурност (на Израел) виждаха в това подхвърлено захарче начин да се поддържа относително спокойствие.

"На практика стотици, ако не и хиляди, от хората на Памас са подготвяли месеци наред изненадващо нападение, без това въобще да се разбере", написа във в. "Аарец" Амос Арел, коментатор по въпросите на отбраната. "Резултатът е катастрофален", добавя той.

Съюзниците, които обменят разузнавателни данни с Израел, твърдят, че службите за сигурност на страната не са разчели правилно действителността.

Представител на египетското разузнаване казва, че Египет, който често служи за посредник между Израел и Хамас, е разговарял неколкократно с израелците за това, че се готви "нещо голямо", без да се уточнява за какво става въпрос.

Той заявява, че израелските представители са били съсредоточени върху Западния бряг и са омаловажили заплахата от Газа. Правителството на Нетаняху е съставено от поддръжници на еврейските заселници на Западния бряг, които настояха за репресии в името на сигурността в района на фона на надигащата се вълна от насилие в последните 18 месеца.

"Предупредихме ги, че се задава взривоопасна ситуация, и то много скоро, и то в големи размери. Но те подцениха това предупреждение", казва египетският представител, който говори под анонимност, защото не е упълномощен да обсъжда с медиите съдържанието на поверителни разговори от разузнавателно естество.

Освен това Израел беше прекалено зает, и в същото време разединен, от плана на Нетаняху за съдебна реформа. Нетаняху бе неколкократно предупреден от военните началници, както и от някои бивши ръководители на разузнавателните служби на страната, че този спорен план разбива единодействието на държавните служби за сигурност.

Мартин Индик, който изпълняваше длъжността на специален пратеник на президента на САЩ за израелско-палестинските преговори по време на правителството на (Барак) Обама, казва, че вътрешните разделения по промените в законодателството са били утежняващо обстоятелство, довело до хващането на Израел неподготвен (от Хамас).

"Това разклати израелските въоръжени сили по начин, който беше - искам да кажа, ние сме на мнение, че беше - огромно отклоняване на вниманието", заявява той.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имат до напролет

    7 1 Отговор
    "Хамас" заяви, че ще екзекутира по един израелски затворник за всеки израелски въздушен удар срещу Газа.

    Коментиран от #19

  • 2 Беше

    7 0 Отговор
    просто въпрос на време...
  • 3 Име

    8 0 Отговор
    Израел спря производството в газовото находище Тамар на фона на конфликт с Хамас . Това каза ръководителят на Министерството на енергетиката на страната Израел Кац пред Ройтерс .

    Сега Израел е принуден да търси алтернативни горива, за да задоволи енергийните си нужди. Страната също планира да обяви извънредно положение в газовия сектор на икономиката.

    Тамар е основният източник на газ за израелските електроцентрали и промишлеността.
  • 4 КОТарАК

    9 1 Отговор
    как са минали през тая ограда незнам/ еврейка разказва , че преди години и хлебарка да наближи , се задействат сензори , аларми , камери и се бие тревога до местните поделения
  • 5 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    С тия дронове и сателити няма как да иЗненадаш противника.Мирише ми на провокация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ммм братята им

    8 0 Отговор
    Шефът на египетското разузнаване: Предадохме информация на Израел за военни приготовления в Газа, но реакцията беше много пасивна
  • 10 КОТарАК

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен-_ Язовец":

    скоро ще я видиш еврейската мощ/ на 2рая в мире я видяхме , и много се смяхме

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Какво се объркало

    4 0 Отговор
    Сменял е поголовно шефове на служби. Сливал е тия с ония и те сега са парашутисти не знаещи какво да правят.
    ... или си му го връщат 😉
  • 13 Майна

    6 0 Отговор
    Значи ,така като видях снимката на осветения с циониското знаме парламент има надежда ,сънародници..
    Не ,българите, но някой друг може да ви избави от това зло.., то само се ,,маркира,,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Майна

    7 0 Отговор
    Малко история..
    ,,Същността на проблема е правото на самоопределение на стотици хиляди евреи, а също и араби, живеещи в Палестина... тяхното право да живеят в мир и независимост в собствените си държави. Необходимо е да се отчетат страданията на еврейския народ, на които нито една от държавите от Западна Европа не можеше да помогне в периода на борбата им срещу хитлеризма и със съюзниците на Хитлер в защитата на техните права и съществуване... ООН трябва да помогне всеки народ да получи правото на независимост и самоопределение...“ 2,

    „... Опитът от изучаването на въпроса за Палестина показа, че евреите и арабите в Палестина не искат или не могат да живеят заедно. От това следваше логичен извод: ако тези два народа, населяващи Палестина, и двата имат дълбоки исторически корени в тази страна, не могат да живеят заедно в рамките на една държава, тогава не остава нищо друго освен да образуват две държави вместо една – арабска и еврейска. Според съветската делегация не може да се измисли друг практически осъществим вариант...“ 3.

    Коментиран от #17

  • 16 КОТарАК

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    за 6 дена ,нали?
  • 17 Майна

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    С тази обосновка е внесена резолюция 181 в ООН..
    Две отделни държави..
    Изненадващо Труман обявява признаването на Израел 1878г, през ,,главата ,, на всички...
    След подписването и от СССР и виждайки опиянение демонстрации на евреите ои улиците , Сталин дълго пуши лула и казва пророческите думи ,, Мир никога повече няма да има тук.."
  • 18 Мата Хари

    6 1 Отговор
    Ами ако са знаели?
  • 19 Име

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "имат до напролет":

    Хамас заплашва да екзекутира израелски цивилни в отговор на бомбардировките, съобщава Ройтерс .

    Групата каза, че Хамас ще екзекутира един по един заложник в отговор на нови израелски бомбардировки и ще взриви домове на цивилни
  • 20 12343211

    10 0 Отговор
    Жесток план.... Жалко за хората!
  • 21 Коментар

    5 7 Отговор
    Може и да не са се провалили.Сега си имат повод да смачкат палестинците и да си решат проблема веднъж завинаги,а и имат подкрепата на света.
    Вместо дружно да живеят като братя те се бият.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1122

    14 1 Отговор
    Без да ви чета глупостите - израелското разузнаване може да пропусне такава атака, само и единствено, ако атаката е организирана от израелското разузнаване. Това е поводът да атакуват Палестина. Който разбрал разбрал, както хамериканците си гътнаха кулите.

    Коментиран от #30

  • 25 Под феса има Ум

    5 0 Отговор
    Какво разузнаване! Виж ако има някъде имане или далавера или за крадене, там има разузнаване! Ама там където трябва да гледаш трътката на другият и да пишеш доноси, що за разузнаване е това! Това са доносници на държавна хранилка и явно са били на почивка, или се на поркали като свине или са си биели главите в стената на Плача! Тъй че, това е великото израелско разузнаване!
  • 26 Службите на Израел

    7 0 Отговор
    се оказаха пълен въздух под налягане.
  • 27 Бозар

    3 4 Отговор
    СССР (Русия) - 22.06.1941, САЩ - 07.12.1941, САЩ - 11.09.2001, Израел - 07.10.2023. Нищо ново под слънцето ....
  • 28 бутафория на служби

    6 0 Отговор
    също като холивудските филми.
  • 29 Лицемерие21век

    4 0 Отговор
    "Лидерите" които вземат решенията за света за толкова ли глупави мислят хората по света. Виждат от космоса как един руснак плечкосва храна от магазин, а не виждат как хиляди палестинци се въоръжават до зъби. Израелците сега ще имат повод да затрият палестинците от земята. Нещо което от години си мечтаят. "Света" ще има повод да управдаят действията на евреите.
  • 30 Али Турчинът

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "1122":

    Точно така колега.
    Изпреварил си ме.
    Един голям плюс.
    Респект.