Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 19:01 1 892 26

Защо Израел не предвиди нападението на Хамас?

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина

На първо място е поставена липсата на предупреждение по линия на тайните служби: израелското разузнаване не е разполагало с информация за планираната инвазия

Защо Израел не предвиди нападението на Хамас? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от основните въпроси в момента е как е възможно израелското разузнаване и сили за сигурност да не са били подготвени за тази безпрецедентна атака на Хамас. Шест причини за провала.

През последните десетилетия Израел многократно е бил излаган на нападение както отвън, така и отвътре. Страната винаги е разчитала на добре информираните израелски тайни служби, както и на армията, която е една от най-модерните и боеспособните в света, отбелязва германската новинарска телевизия NTV.

Но това, което се случи в събота, не се вписва в тази картина: няколкостотин бойци на Хамас успяха да преминат през граничната ограда към Израел на почти 30 точки. В крайна сметка те успяха да поемат контрола над главния щаб на дивизията на израелската армия в Газа, както и над други военни бази и над граничния контролно-пропускателен пункт Ерец. Освен това нападнаха и убиха много жители на граничните населени места и взеха над сто заложници.

Какви са причините за провала?

NTV търси отговора на въпроса как е могло да се стигне дотам и цитира анализ на израелския вестник "Хааретц", който изброява шест причини.

На първо място е поставена липсата на предупреждение по линия на тайните служби: израелското разузнаване не е разполагало с информация за планираната инвазия на Хамас. Освен това заради последните ескалации на Западния бряг на река Йордан части от засегнатия сега сектор близо до Газа са били изпратени на Западния бряг.

Друг проблем е твърде късното осъзнаване на мащабите, пише NTV. Израелските отбранителни части със закъснение са осъзнали истинските размери на нападението. Отвличанията на израелски войници и цивилни граждани са били забелязани едва след разпространяването на снимки и видеа в социалните мрежи.

Освен това на място изглежда не е имало достатъчно войски: министерството на отбраната в южната част на Израел не е успяло да се защити от нападението, тъй като в засегнатия район не е имало достатъчно воиници. Хората, които търсели помощ, не получавали никакъв отговор, а и в много случаи наблизо не е имало никой, който да може да им помогне.

От израелския "Хааретц" посочват като грешка и погрешното планиране на военния транспорт: макар че след нападението израелската армия призова хиляди редовни войници и резервисти, транспортирането им с автобуси не е било организирано достатъчно добре.

Друг проблем, отбелязан от израелското издание е дългото чакане по сборните пункове: често са минавали часове, преди войниците да бъдат изпратени на нужните места. На много места в граничните територии групи, които не са били от една и съща част, са се организирали спонтанно под ръководството на непознат за тях командир, съобщава израелският вестник.

Не на последно място остава и погрешната оценка на намеренията на Хамас: въпреки сблъсъците по границата от последните седмици високопоставени представители на израелската армия и на министерството на отбраната не са смятали, че Хамас възнамерява да започне война. Нещо повече – непосредствено преди нападението националният съветник по сигурността Цахи Ханегби изрази увереността си, че Хамас били "много, много сдържани". Това се оказва фатална грешка.

Проблемите на израелската отбрана и бавната реакция доведоха до изключително висок брой жертви сред израелците, посочва NTV. Експертите все още гадаят как така смятаните за изключително добре информирани израелски тайни служби не са успяли да разберат за вероятно дълго планираната акция на Хамас.

Безпрецедентна атака на Хамас и провокация за Нетаняху

Пред "Франкфуртер Рундшау" експертът по тероризма Питър Нойман от Кралския колеж в Лондон коментира, че признаци за предстояща ескалация е имало през последните седмици и ситуацията постоянно се е изостряла. "Имаше интензивни разговори между различни терористични организации и техните поддръжници. Но това, че нападението ще е толкова мащабно и ще се окаже толкова успешно за Хамас, е наистина изненадващо. Не си спомням за нито една атака от последните 20 години, при която толкова много израелци да загинат и да бъдат ранени в един-единствен ден."

Нойман изтъква също, че мащабите на атаката представляват голяма провокация за министър-председателя Нетаняху, който постоянно се изтъква като гарант за сигурността на хората в Израел.

Ролята на политическото напрежение в Израел

"Изумен съм как това можа да се случи в такива големи мащаби и как израелците не са и подозирали, че може да се стигне дотам", каза пред американската телевизия NBC експертът по сигурността Колин Кларк. "Те от години имат източници в палестинските групировки."

Кларк изтъква и още един фактор, който може да е изиграл роля за провала на израелската отбрана: последните политически размирици в Израел. През последните месеци опитите на правителството на Бенямин Нетаняху и на неговия десен коалиционен партньор да отслабят Върховния съд в страната доведоха до вълнения и до масови протести.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 19 Отговор
    Ало софиянци?!В София е въведено военно положение.Спите ли? Сглобката ни превърна във втори Израел.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Русофил

    7 3 Отговор
    Ами защото може би е нямало нужда да го предвижда.

    Коментиран от #13, #21

  • 3 Ванга

    12 16 Отговор
    сраел ще бъде ликвидиран
  • 4 Русофил

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ало, руски програмки - затваряме границите за руснаци и араби терористи.

    Коментиран от #6

  • 5 мда

    14 14 Отговор
    Ппредната дезинформация от Дойче велето.
  • 6 Последния Софиянец

    11 18 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    По улиците на София гъмжи от тежко въоръжени с автомати.Спират и обискират гражданите.

    Коментиран от #8

  • 7 Защото

    4 2 Отговор
    Пеевски шие Крачунов от блиц зверски, а жената на Крачунов я шият двама! Те затова! Пълно затъмнение 😂😂😂🍾
  • 8 Русофил

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Като застрелят някой руснак - докладвай да си сипя едно малко уиски за бог да прости.
  • 9 реру

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Русофил бе мойта баба - путинофилче станах аз...

    Коментиран от #11

  • 10 Тошо

    17 4 Отговор
    Защото някой вече го казаха - това е нашият 11и септември. Трябваше да има достатъчно аргументиран повод за масирана атака срещу Хамас. Това, че не са знаели, може да го разказват на децата за лека нощ.

    Коментиран от #14

  • 11 Ясер Арафат

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Шампион Шампион
  • 12 Изкукуригал

    7 2 Отговор
    Факти правят най голямата цензура без обиди и неприлични думи не дава да се каже другото мнение
  • 13 Много здрав на

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Родатъ с ваг инални екстри
  • 14 11 септември..

    7 10 Отговор

    До коментар #10 от "Тошо":

    Е постановка..то керосин,огън и накрая намират паспортите на извършителите..и не случайно ни един еврейн не е отишъл на работа този ден в кулите..и среди погибших неть ни один равин..
  • 15 Спецназ

    2 0 Отговор
    Законите и наказанията за заловен предател при джихадистите са такива,
    че ще ти се иска да не си се раждал.

    НЯМАЛО ГЪК от толкова платени(изнудени) агенти.

    Там мани какво става с тебе, това е трудно да се пише,
    но вземат на абордаш цялото ти семейство със старци и бебета и ... мани.
  • 16 Петкан

    9 5 Отговор
    Всичко е предвидено, няма нищо случайно. Не забравяйте, че зад Израел е САЩ! Т.е каква е целта и защо се предизвика тази война? САЩ досега предизвикваше всички войни и след това се оттегляше от тези държави!!! Но от тази война няма как да се оттегли! Ще се сетите сами! Ако се оттегли губи световната си сила! Ако се намеси отиваме на ...., точно така!
  • 17 дядо поп

    7 6 Отговор
    Предвидили , не предвидили , еврейски номера. Всичко се е знаело , но нали трябва да имат извинение за предстоящото тотално унищожение на Палестина!
  • 18 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Не бяха подготвени защото и там както у нас очакват пари от САЩ, които да откраднат но в интерес на националната сигурност.
  • 19 ТрампЛин

    3 1 Отговор
    За по-удобно! За да се разреши веднъж за винаги палестинския проблем.
  • 20 не са го предвидили

    5 2 Отговор
    но с много голяма сигурност са участвали в подготовката му. Тези номерца ги играят откакто свят светува. За по-голяма достоверност и заблуда винаги жертват свои.
  • 21 точно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    интересно, а защо са си затваряли очите? Едва ли може да се скрие такава подготовка.
  • 22 Майор Майор

    3 3 Отговор
    Като гледам еврейските момичета-войници с какви опънати панталони и надути усти се кълчат и войници с букетчета на ушите по You Tube,си мисля,че израелската армия вече не е същата
  • 23 Глей сига

    1 0 Отговор
    КОЕ ДА ПРЕДВИДЯТ ТОВА ДЕТО СА ОРГАНИЗИРАЛИ ЛИ ЕМИ НЯМА КАК ПУНТОВЕТЕ НА НАТАНЯХУ СУПЕР НАЧИН ДА ДЪРЖИШ ВЛАСТТА КОГАТО ИСКАТ ДА ТЕ ИЗРИТАТ ПРАВИШ ВОЙНА ТИЯ В ИЗРАЕЛ ДА БЕТЕР КИРЧО КОКОРЧО И СИЕ АМА ИМАТ УЧИТЕЛИ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ
  • 24 Се ослушват или

    3 1 Отговор
    Вече няколко дни анаблизаторите се ослушват или въобще не вдявят какво беше Хамас поне от годините когато започна гражданската война в Сирия. Хамас са икстеншън на Мюсюлмански братя,а Мюсюлмянски братя са рожба на социалинжееринговите лаборатории на либерастните левичари, които си бяха въобръазили като наивни мисирки, че могат да създадат либерастен ислям в тяхнна угода. Хамас активно участваше в Сирия срещу Башар Асад и иранците. Хамас беше дундуркан от соросоидните левичарци и тия пуяци си бяха въобразили,че може да отгледаш Цербер и да хапе само по твоя заповед. Неее байновци - Франкенщайнът ,който създадохте ви захапа и ви захапа за гърлото. Точно затова и американците не мъцват нещо срещу Иран, защото отлично знаят,че нещо е дело на Шорош.
  • 25 Нооо ньц

    3 1 Отговор
    Като Франкенщайн на социални инженери, соросоидите бяха инфилтрирали шпиони в политическото ръководство на Хамас нооо... ньц! Военното ръководство изолира политическото ръководство не употребяваше електронни комуникации,ацялата логистика се извърши по мрежата от подземни тунели по подобие на Корейската и Виетнамските войни. С 5000 ракети блохираха и затъкнаха работата на еврейския Ламаринен купол,а идеята за мотоделтапланерите я взеха от бойните действия в Украйна, но вместо механиче дрон, качиха живи торпили.
  • 26 А Танасоф

    0 0 Отговор
    Чакаха ги с нетърпение за да решат тоя проблем завинаги без да им пука..