Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 16:00 1 203 22

Огнян Минчев: След 1989 г. не успяхме да дадем трезва оценка на миналото

  • огнян минчев-
  • история-
  • комунизъм-
  • минало

"Който контролира миналото - контролира бъдещето. Който контролира настоящето - контролира миналото...", Джордж Оруел

Огнян Минчев: След 1989 г. не успяхме да дадем трезва оценка на миналото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки човек, който се занимава по един или друг начин с история, има един интелектуален и един морален ангажимент. Интелектуалният се отнася до необходимостта коректно да бъдат представени фактите за съответния период и общество, за да могат тези, които слушат или четат да придобият балансирана представа за събитията, които са обект на темата - публикацията - анализа. Моралният ангажимент се отнася до коректността, с която бива представен историческия контекст на едно или друго събитие, както и оценките, които се правят за участниците в него. Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Напоследък ултралевичарската вълна радикали на Запад предостави изобилни примери за това как не бива да се чете и тълкува историята. Десетки исторически фигури бяха детронирани и хвърлени в "калта" заради това, че животът и делата им не съответствали на ценностите и стандартите на поведение на съвременната епоха. Джордж Вашингтон и другите отци-основатели на Америка бяха детронирани, защото били робовладелци. Фактът, че в тази епоха всеки по-заможен бял заселник е притежавал роби се оказва без значение. Както без значение се оказаха и техните значими приноси към американската и световната история.

От класически литературни произведения се вадят герои, преименуват се книги, цензурират се "некоректни" изказвания, сцени и сюжетни линии. Детските приказки се преработват в "идеологически коректен" стил. Снежанка вече е в компанията на джуджета, които освен с балансирана расова принадлежност, включват и джендър баланс... Въпреки, че са само седем, джуджетата отразяват политически коректното джендър многообразие на съвременната епоха. Бащата на Пипи Дългото чорапче изгуби част от длъжностната си характеристика - сега е само капитан на кораб.

Западните "събудени" анархо-троцкисти си мислят, че са много оригинални в служба на своята "политически коректна" цензура. Но не са оригинални - те повтарят същото, което в продължение на целия 20 век правиха и продължават да правят болшевишките им предшественици. Няма значим руски писател, на когото през съветската епоха да не са цензурирали какъвто и да е литературен текст. Освен, че повечето от тях са смятали за съвсем разумно преди това и да се самоцензурират. Комунистическата версия на историята бе превърната в причудлива негативна утопия, която усърдно отхвърляше всяка историческа личност, която не бе достигнала до идеологическата правота на ленинизма-сталинизма. Горките хора от миналите епохи! Не са могли да подозират, че ще им се наложи да се изправят задочно пред такава "критика" на примитивни политически тарикати от някаква бъдеща епоха. Както и на Хариет Бичер Стоу не се е и присънвало, че великолепното ѝ повествование за чичо Томовата колиба ще бъде "приведено в съответствие" с прогресивните стандарти на далечното ѝ бъдеще.

Патосът на радикалните санкюлоти - болшевици, троцкисти и "събудени" - разбира се е най-разгорещен срещу тези фигури в историята, които пряко или задочно са били и си остават техни противници. Ако плахо се опиташ да им обясниш, че тези хора от миналото също са били подвластни на господстващите за епохата им възгледи, че са били увлечени от идеи и ценности, които само реалното развитие на историческия процес впоследствие е дазавуирало или само коригирало - ще те изкарат я "фашист", я "расист", я някакъв друг "ист", който заслужава само осъждане.

Историята е учителка на народите само, ако бъде четена добросъвестно и с респект към реалните дилеми на хората и епохите от общото ни минало. Тогава можем да направим някои от най-съществените разлики в оценката на поведението, следвано от нашите предшественици. Ние носим в себе си познанието за добро и зло и затова можем да определим разликата между престъпника, заблудения идеалист и прагматика, който избира да направи не нещо добро, а нещо по-малко лошо. Тези исторически типове и носителите им търпят интерпретация и критика, но всеки от тях по различни причини и в различна степен на отговорност, която са поели.

Но сред правещите и пишещите история има и немалко хитреци. Те прикриват собствените си престъпления, собствената си измяна или собствената си недобросъвестност като приписват на своите опоненти в историческата драма негативи и простъпки, целящи да оневинят тях самите. Колко пъти сте чували, че в българския "Народен съд" са били осъдени българските фашисти. Колцина от тях са били фашисти и колцина - попаднали на пътя на кървавия валяк хора с най-разнообразна идентичност, житейска съдба и лична отговорност? Само че ако се окаже, че осъдените - или мнозинството от тях - не са били "фашисти", съвсем очевидно става, че прокурорите и съдиите са били фашисти. Както и тези, които са ги учредили в ролята да съдят.

"Който контролира миналото - контролира бъдещето. Който контролира настоящето - контролира миналото...", Джордж Оруел. След 1989 г. проспахме настоящето, през което можехме да наложим правдива картина на миналото. Тези, които паднаха от власт след 10 ноември се отърваха с лека уплаха и "нарисуваха" подходящото за себе си минало. Затова и имат преднина в организирането на общото ни бъдеще. Това е урок не само за нас, българите. Защото пренаписването на "политически коректно" (по-рано се казваше "идеологически грамотно") минало осъжда децата ни да живеят в едно нечестно завоювано бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 5 Отговор
    Е ти стана член на БКП август 1989г.Нямаше време кога да пишеш
  • 2 Русофил

    15 8 Отговор
    Оги, моята учителка по литература за този тип есета като твоето казваше: много си писал, нищо не си казал.
  • 3 Из отдоле

    20 7 Отговор
    Огнян Минчев и трезва оценка... Това се две неща, които по принцип не са се срещали. Този винаги е бил опиянен от текущата власт и погледът му е на коленичила секретарка.
  • 4 Гал

    17 5 Отговор
    Дебелосерец, от министерството на истината.
  • 5 синоптик

    18 8 Отговор
    Оценката е че ни развалихте социализма , за да крадете ! Друга оценка няма , национални предатели българоубийци , народа и историята ще ви съди !

    Коментиран от #9, #20

  • 6 Огнянчо, много задокеански пари лапаш

    12 10 Отговор
    Огняне, ново турско робство ни заплашва. Остави руснаците на мира. Турците изкупиха много българска земя, не крият намеренията си да ни заваюват. Без Русия няма България. На онези, които ти плащат да джавкаш, не им пука за нас. Ти преди работеше за руснаците и за комунистите. Сега си обърнал резбата.
  • 7 Иво

    5 3 Отговор
    НА КОЙ ДА Я ДАДЕТЕ ТАЯ ОЦЕНКА КАТО МАТЕРИАЛА Е ЛОШ.ЧИТАВИТЕ ХОРА С АКЪЛ ОТДАВНА НАПУСНАХА ТАЯ КОЧИНА.
  • 8 Оксиморон1

    12 4 Отговор
    Ееееее няма как угоен по комунистическо даскал по научен комунизъм да даде трезва оценка на миналото.

    Коментиран от #11

  • 9 Българин

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "синоптик":

    Като си искаш социализма,заминавай за Северна Корея! Интернет имат само военните, опашки за всичко и здравословен глад!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор
    Тъжно е , но е факт- подмениха историята ни, подмениха географията ни, подменят идентичността ни ❗
    Робството вече е присъствие, Левски и Ботев са били вагабонти....🤔
    България е "малка държава" , въпреки че е по-голяма от Белгия,Нидерландия и Люксембург взети заедно🤔
    България е в "Източна Европа " , въпреки че сме 1000км на запад от Центъра на Европа 🤔
    Вече е нормално да си с нестандартна ориентация...🤔
    И уж има свобода на словото, но те съдят за свободното ти слово ....🤔
  • 11 Копейкин Костя

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Оксиморон1":

    Ти колко трезви оценки си прочел до сега и от кого???
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 3 Отговор
    Ми как ще дадете трезва оценка, като сте постоянно пияни, бе Огнянчо?
  • 13 ИНЖ

    4 5 Отговор
    Болшевизъм=Нацизъм.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дърт даскал

    7 0 Отговор
    1. Историческата истина като всяка една истина е въпрос на гледна точка. Добрия историк трябва да "влезе под кожата" на хора живели в миналото и да разкрие защо са извършили даден акт, станал исторически факт.
    2. Бившият преподавател по "Научен комунизъм" Огнян Минчев е от тези "историци", които изповядват вероюто "ЗА КАКВОТО МИ ПЛАЩАТ - ТОВА ЩЕ ПИША"!
  • 17 Регресът е очеизваден!

    5 0 Отговор
    Не знам как я разбират тази история у нас, но като чета и гледам какво става, съчетаха най-отвратителното от соца с най-омерзителното на дивия капитализъм. България и българите са обречени с такива паразити случайници, които се впиват кръвожадно в силните на деня, за собствени облаги.

    Коментиран от #21

  • 18 Всякакви граници

    2 3 Отговор
    Ама това е нечувана и небивало нахалство. То бива,бива гьонсуратщита ама преподавател по научен комунизъм да ми дава оценки за миналото... това минава всякакви граници.
  • 19 Николай Стоименов

    1 2 Отговор
    Щом и това гьобре усрано дава обективна оценка значи много сме изпростели
  • 20 Аз.казах

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "синоптик":

    Тогава не се крадеше , тогава се грабеше. Не пишете глупости , нали те направиха преврата ,
    комунистите и после си разпределиха и всички ресурси на България, затова прехода в България не стана както трябва. Крадеше се тогава и на най ниско ниво , живях и видях.
    Тогава бях млад и се загледах.
    Само трябва да прочетете някой вицове от тогава и ще видите за какво става дума.
    Нама да забравя , за моя бал , как си търсех черна риза в цяла София и накрая се наложи да търся връзки , оказа се ,че всяка дефицитна стока се продава под масат. Престанете да хвалите тоя режим, всичко
    беше пълен фарс. А на Минчев направете един анализ и вижте какво ви казва. Най лесно се оплюва, трудно е да научиш нещо, дори и от най простия можеш да научиш нещо, стига да знаеш как.
  • 21 Аз.казах

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Регресът е очеизваден!":

    Така е защото ,комунистите решиха да правят демокрация.
    През 1944 Г.и след това , те изтрепаха цялата интелигенция на България, за да не им пречи никой, за да могат да си правят каквото си искат. Сега трябва да чакаме 40 години , та белким нещо да започне да се променя.
  • 22 Тя оценката е ясна

    1 1 Отговор
    Само хора в мозъчна смърт искат да ядат банани, месо, шоколад...... .. само на Коледа 😂
    И да ги застрелват по границата ако искат да отидат до Гърция 😁
    Или да работят за по 50 евро на месец.
    Или да карат изгнили Лади и Москвичи🤣
    Или да са страна от третия свят.
    Абе, оценката е ЯСНА 🤣