Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 13:23 3 641 28

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: Терзиев печели с минимална подкрепа, ще трябва да работи за доверието на софиянци

  • вили-
  • лилков-
  • избори-
  • кмет-
  • софия-
  • васил-
  • терзиев-
  • ваня-
  • григорова

ГЕРБ да управлява 18 години София и да не може да подготви и предложи на столичани компетентен кандидат за кмет – това е сериозен кадрови провал, казва той

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: Терзиев печели с минимална подкрепа, ще трябва да работи за доверието на софиянци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мина и вторият тур на изборите за местна власт. Васил Терзиев е новият кмет на София. Но вотът мина през ниска избирателна активност, с и без машини… Пред ФАКТИ говори проф. Вили Лилков от „Синя София“, който бе сред кандидати за кметския пост в столицата.

- Проф. Лилков, ясни са нещата на местните избори в София. Васил Терзиев печели с минимална преднина. Как гледате на това?
- При тази ниска избирателна активност и този резултат, това означава, че Васил Терзиев започва кметуването си с минимална подкрепа. А това не е добре, защото той трябва да бъде кмет на цяла София, на всички столичани. Постът му не е за завиждане. Той трябва да работи така, заради тази ниска подкрепа, че всеки ден да се бори за доверието на софиянци.

- Загуби ли София десния си облик. Васил Терзиев не е десен кандидат, както вече сте казвали, а Ваня Григорова е представител на лявото…
- В известен смисъл, ако четем нещата през изборите, е така. Но това е проблем на партиите, които имат претенция да представляват дясното. Те загубиха своя облик, загубиха изцяло доверието на избирателите.

- Машините изиграха ли своята роля. На първи тур ги нямаше, а на втори имаше…
- Машините, сами по себе си, не могат да бъдат фактор. Да, имаше някакъв мобилизационен ефект на първи тур от липсата им сред подкрепящите ПП-ДБ, но нищо повече. След включването на машините във втория тур имаме още по-ниска избирателна активност. Машините по-скоро дават повод да се поставя под съмнение вотът от една или друга партия в София. ПП-ДБ използваха забраната за машинно гласуване на първия тур, за да обосноват някакъв заговор срещу тях и да мобилизират разколебаните си избиратели.

- Вие участвахте в тези избори. Поуката за вас е…
- Видяхме срив в партиите и те трябва сериозно да се замислят, когато предлагат своите избраници на хората. Кандидатите им трябва да са адекватни на поста, за който претендират. Защото повечето от тях не бяха подготвени за тази сериозна битка. Показаха ниска степен на познаване на проблемите на София, не предлагаха решения. Това означава занемарена кадрова политика в големите политически субекти. Това особено силно пролича в ГЕРБ, защото да управляваш 18 години София и да не можеш да подготвиш и да предложиш на софиянци компетентен кандидат за кмет – това е сериозен кадрови провал.

- Видяхме кандидати, които не бяха политически лица. Това в мода ли се превръща…
- Да, има такава тенденция, но пак ще се върна на горните си думи, че партиите нямат кадри. И затова се предлагат на избирателите хора, които имат някаква популярност, но не политическа. Кандидатите спадат към т. н. „граждански лица“. И точно това прикрива партиите и липсата им на подготвени кандидати. След това т.н. „граждански лица“, за да могат да се харесат на избирателите, прибягват до популизъм, защото за друго не им достига политически капацитет. Така се получава един омагьосан кръг. Издигат се неподготвени кандидати, те ни заливат с популизъм, който създава илюзия в масите. След това популизмът се изпарява и после избирателят се чуди какво става. От всичко това страда политиката, страда и обществото. Дано партиите си направят съответните изводи, че нямат и не произвеждат истински политици и лидери, а създават популисти, които предопределят създаването на поредния хаос. Това е вредно за политическата система. Политиката изисква целенасочени и постоянни усилия да се защитава кауза.

- В София виждаме фрагментиран Общински съвет. Как ще се управлява…
- Фрагментираните общински съвети са основния резултат от настоящите местните избори в страната. Навсякъде в големите градове има фрагментация, което говори, че по места имаме коалиции на местни играчи, които нямат нищо общо с основните политически сили. Те добре си отстояват лични интереси, издигайки хора, които отдавна са окупирали общините, за да се хранят от обществените поръчки чрез преки връзки с местните управляващи. И това е част от този проблем, за който говорих. Виждаме различни организации, включително и на бизнес ниво, които се прикриват зад тези различни коалиции на местно ниво, а това не е добре!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 9 Отговор
    Копейки Сбогом

    Коментиран от #16

  • 2 Печели с гласовете на ГЕРБ

    13 10 Отговор
    Мафия.
  • 3 Избирател

    20 12 Отговор
    Този дърт седесар е глупав политик с политика АНТИ.

    Коментиран от #28

  • 4 БСП на Бунището

    14 6 Отговор
    Не гласуваха за Вили Лилков,после пък гласуват с Отвращение за ДС - така е,щом няма все още Закон за Декомунизация на България !!!
  • 5 браво , новия избран те

    2 4 Отговор
    уважава . тея от общинския съвет да не го натискат . данса ще ги мачка . Предишната кметица добре се справяше върху масата за предложения . Общинския съвет гледаха да и вземат страха .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Старчето

    16 6 Отговор
    Лилков не разбра ли, че дори ние бабичките, искаме смяна на поколенията, и стига с тази ретроградност. Искаме качествено управление и бъдеще за деца и внуци.
  • 9 Започваме с най-важното

    5 1 Отговор
    Приходи от туризъм.
    Досега: София културна столица на Европа
    Вече: София ... столица на Европа
    Срок за готовност на нови развлечения: 02.02.2024
    Собствени вложения в проекта: Минерални води на територията на общината
    ...
    Друго си е бизнесмен да пипне.

    Коментиран от #10

  • 10 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Започваме с най-важното":

    ДРЪН, ДРЪН !!!

    Коментиран от #15

  • 11 Вили Лилков?? Никой не вярва, че Терзиев

    14 11 Отговор
    "спечели Почтено" Кметския стол!? ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА И МАНИПОЛАЦИЯ!!! КРАДЕНЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ С ПЪЛНА СИЛА!!
  • 12 Неизтрезнял

    6 3 Отговор
    Ценен кадър е този лилков...По-често трябва да го ползват.
  • 13 Сталин

    7 6 Отговор
    Алоо факти ,защо не говорите за изборната измама ,това е най голямата изборна измама в България,посолството панически вкараха машините за да могат да инсталират тяхната агентура ,а това нищожество Терзиев ще бъде следващия премиер на посолството в България,ако се докаже достатъчно корумпиран като кмет на София и обслужва интересите на посолството ,защо мислите че никога не се говори в България за данъците на американските фирми и фирмите на другите западни чакали,защото те почти не плащат нищо,а българската овца държава я дере по три кожи
  • 14 Шопендар

    4 0 Отговор
    Софянци си показаха доверието като не гласуваха.гласували 26%червенотиквеничковчета,от които14%за дс,12%за бкп.,акп това не е вот,или никой не го вижда.
    .
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект, който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект.
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отоплението в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздухът от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
  • 16 бл.134 в Zап. парк

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Позор
  • 17 еалиста

    4 0 Отговор
    Ще работи за себе си и шайката около него! Бях прочел, че един гербер от трънско село благодари на "хората" за избора! Какъв избор, пълна порнография! Този живее в София, води се на заплата , обкръжен от негови продажници, които води по програми без да вършат за стотинка някаква работа, това е кражба на държавата! Същият се подигра във фейсбук на Мартин Томов, кандидат от ИТМ гр.Трън, направи за смях герберите ,като цялата администрация, полиция ,горски , полски и малцинства продаваха нагло гласуваха за герб и накрая резултата на смешен! Казвам Ви Г-н Томов, че Вие няма да се качите в таксито на този гербер, защото той нощно време обира пияни и дрогирани, през деня има фирма и с камиона си превозва минерална вода по магазините! Познайте кога работи като кмет,-просто никога! Този тарикат идвайки събота и неделя хвърчи по частни обекти за пари! Това са те ге4рберите нагли, а селото беше най-голямо в Трънско, сега са останали малко хора, и разхождащи се кучета на един невменяем по път втори клас международен за Сърбия, които преследват хората и преминаващите коли!!!! Г-н Томов, много хора Ви вярват и чакат Вашата реакция! Иначе селото е обречено на терор!!!!!
  • 18 Жоро

    6 4 Отговор
    18 години червената мафия спираше развитието на София като балнолечебен курорт и развитието на Витоша като зимен курорт. Това не е случайно. Ако се развият както трябва тези две направления, мутренските хотели във Велинград и Банско ще останат без гости от София. За това гласувах за Терзиев, защото само той включи в програмата си раздвижването на тези дейности, които ще докарат много пари за София. Що не питате циганчето какво мисли по въпроса с минералната вода и развитието на Витоша. Нищо не мисли разбира се, защото болшевишкия мозък мисли как да национализира, а не да създаде условия за развиване на частни дейности, в полза на жителите на София.

    Коментиран от #20

  • 19 Край

    6 2 Отговор
    В най-бедната страна на ЕС всички се пънат да са десни. Всъщност Терзиев е супер десен. И преди и сега това е човек от олигархията. Беден десен и ляв олигарх това е дървено желязо или стъклено дърво.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жоро":

    Балнеоложките ни центрове няма да останат без ползващи ги...Сега се чака над 6 месеца за да ти дойде ред за балнеолечение....
  • 21 Сатана Z

    5 3 Отговор
    ДС терзията печели с помощта на ала—бала машините.ЦИК трябва да обяви за невалидни машинните гласове.Това е демокрацията.Както е било на първият тур,така трябва да бъде и на балотажа.Равнопоставеност ,по дефиницията на българската конституция.Тизи кмет не е кмет ,а натрапник.
  • 22 Васко

    3 2 Отговор
    София се отърва на косъм от лапите на русофилите Сега целта ще е атака на правителството Тя вече даже започна Дано бойко не чете путинския сайт Пик Там е приложена масивна психо атака на Борисов С няколко последователни статии от различни писачи Се опитват да го убедят че е бил минат от ПП ДБ че са в комбина с копейкин срещу него И какви ли не още абсурдни твърдения Целящи манипулация на самия ББ да свали правителството .Дано не се подведе.Глупости исказа достатъчно през последните дни и самия той Дано остане родолюбец и разума да наделее
  • 23 Спеца

    1 0 Отговор
    Ако чакате и мислите че някой ще ви мисли и работи за вас сте в заблуда,затова не чакайте ами бачкайте и не ревете кът сарански мечки.Хората се борят за тях си да налапат кокала,а не за вассссс.ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 24 АЙ СТИГА БЕ

    3 1 Отговор
    При цялото уважение към професор Лилков, струва ми се крайно неуместно, човек с неговия резултат на първи тур да поучава спечелилия изборите как се печели доверие.
  • 25 Опа

    5 0 Отговор
    Съдейки по това как вият Герб и мисирките му, спечели правилния кандидат. На пресконференцията на ПП чухме от Терзиев някои конкретни неща, които трябва да се свършат, а не като на предишните пресконференциите на ББ биене в гърдите и приказките колко е велик.
  • 26 Лили Вилков

    3 1 Отговор
    Дължа му голямо извинение, защото много го бях подценил в прогнозите си - давах му 3%, а той взе малко над 5%! Дано не се сърди, все пак няма да е капо! Ще захлеби поне хилядарка (защо не и две) - пак се пласира за общински съветни! Колко други мераклии останаха на сухо!?
  • 27 Терзиев

    0 0 Отговор
    ще ликвидира общинските фирми и собственост.Само мораториум за 5 години ще го спре,това да направят съветниците.
  • 28 Да наречеш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Избирател":

    проф. Лилков "глупав човек" - тогава не знам ТИ самият какъв си!