Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 13:25 8 075 19

Завод за боклук, смърт, Николай Савов, … за да го върне Васил Терзиев

  • николай-
  • савов-
  • завод-
  • боклук-
  • кмет-
  • васил-
  • терзиев

ГЕРБ, назначения, избори, Мария Бояджийска хвърля оставка

Завод за боклук, смърт, Николай Савов, … за да го върне Васил Терзиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кметът на София Васил Терзиев назначи временно изпълняващ длъжността директор на Общинското предприятие „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ (ОП СПТО). Николай Савов поема поста временно изпълняващ длъжността директор на ОП СПТО. Той има дългогодишен опит в областта на управлението на отпадъците и е работил като директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г. Савов се запозна с текущото състояние на завода. Основната задача на „Савов е да проучи актуалното състояние на завода за отпадъци, има ли данни за безстопанственост при управлението му през последните години и да предприеме стъпки за подобряване на състоянието и ефективността на предприятието“, четем още в съобщението на общината. По тази причина преди дни беше освободен предишния директор Фридрих Катцер. Това съобщиха от Столична община днес, но какво се случи преди години, когато Николай Савов бе уволнен от поста.

9 декември 2016
Николай Савов – по това време директор на завода за боклук в София, смята, че има политически причини за неговото отстраняване. Тогава той обяви, че зам.-кметът по екологията на столицата Мария Бояджийска, която по-рано също хвърля оставка, е поискала от него да напусне поста си.

За случката тогава Савов разказа, че по време на кампанията за местния вот през 2015-а, общинската съветничка от ГЕРБ Ивелина Джартова е настояла да бъде назначен човек в предприятието, който може да осигури гласове на изборите.

След това Джартова заяви, че никога не е имала контакт с шефа на завода.

Това идва „на върха на езика“ на общинарите от БСП и те настояват местната власт да обясни какви са реалните причини за оставката на Николай Савов. От ГЕРБ пък коментират, че има системни грешки в предприятието по време на неговото управление.

„Аз лично го свързах с това, че сме си загубили доверие заради изборите, които бяха проведени. Тъй като при предишните избори аз имах проблем с една от общинските съветнички от ГЕРБ - Ивелина Джартова, която се беше оплакала от мен, че работя срещу интересите на ГЕРБ. Защото като директор на завода не съм искал да назнача един човек, който ѝ е обещал гласове в Бухово. Оказа се, че той е уволнен от „Кремиковци" за кражба. Казах, че крадец в завода няма да взема и няма да допусна да влезе такъв човек, защото не е редно. И тя се беше оплакала. Получих доста сериозни укори, включително и от госпожа Бояджийска“, разказва тогава Савов за ситуацията.
Срещу думите на Савов тогава Ивелина Джартова е категорична, че никога не е разговаряла с него.

„В предния мандат бях в общинската комисия по екология. Може би веднъж съм виждала господин Савов по повод на някакъв доклад. И втория път при откриването на завода за боклук и то от далеч. Никого не съм пращала, просто няма как. Да, аз съм районен ръководител на ГЕРБ- Кремиковци, също и общински съветник от този район, но дори и телефона му нямам. Нито съм говорила с него. Казал е, че могат да се осигурят гласове? Кой може да осигурява гласове? Народът сам си гласува и си избира когото иска. Това е някаква клевета от негова страна, която не му прави чест", коментира Джартова тогава в своя защита.

Така темата с уволнението (оставката) на Николай Савов стана коментирана от управляващи и от опозиция. Николай Стойнев от ГЕРБ посочва, че има системни нарушения в досегашната работа на Николай Савов. „За да няма спекулации каква е причината за неговото отстраняване, свързана е с пропуски при организацията на работата в самия завод", обясни тогава Стойнев.

Намесва се и председателят на БСП-София Калоян Паргов и настоява за изясняване на реална обосновка. „Защото, ако са системни нарушения, трябва да има доклад от прекия началник, в случая госпожа Мария Бояджийска, за да е видно какви са тези системни нарушения", коментира Паргов.

8 декември 2016 година
Заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска подава оставка. По неофициална информация тогава Бояджийска е посочила лични причини за решението си да напусне поста, който заема от 2006 г. Тя първо е част от екипа на Бойко Борисов, когато беше кмет на София, и продължи да управлява екологията в общината при Йорданка Фандъкова.

Оставката ѝ съвпада с инцидент, при който работник в Завода за отпадъци, за който отговаря и самата Бояджийска, е починал след трудов инцидент.

Кметът на София Йорданка Фандъкова тогава потвърди, че служител е пострадал по време на работа и, за съжаление, злополуката е с фатален край. Според доклада за инцидента работникът по своя инициатива е използвал стълба, за да почисти една от машините. Такова изискване обаче не е имало.

След това Фандъкова съобщи, че заради недобра организация на работата в завода е отстранен директорът Николай Славов. Временно общинското предприятие се оглави тогава от бившия общински съветник Николай Желев.

И така до днес, когато кметът Васил Терзиев връща Николай Савов начело на завода, макар и временно.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджо

    26 2 Отговор
    Червената мафия работи.
  • 2 Зевс

    30 5 Отговор
    Само да попитам Николай Савов бил ли е вербовчик в ДС, щото Гугъл такова име ми изплю?
  • 3 Директора

    31 4 Отговор
    Стара дружка на баща му от ДС

    Коментиран от #15

  • 4 Има

    30 3 Отговор
    нечестна физиономия селтака !
  • 5 Механик

    35 2 Отговор
    Терзията да посети завода за преработка на отпадъци. Отпадъците трябва да се преработват.
    п.п.
    Да не забрави вземе със себе си Боко, Тагаренко, Кирцата, Кокоря, Доганя, Шиши и още 240 отпадъка.

    Коментиран от #14

  • 6 Име

    21 4 Отговор
    Тия от ГЕРБ на деца ли ни правят - искали са да купуват гласове в района. Къде е завода за боклуци - това е всъщност една лента - на която се разделя това-онова. Района е Кремиковци, Бухово, Требич. Искали са да се гарантират гласове - няма съмнение. Все едно не знаем какво става.

    Вика - те гражданите свободно гласуват - абе - като ти зависи заплатката.
  • 7 Читател

    17 2 Отговор
    Не разбрах заглавието; пих една ракия. Пак не разбрах заглавието, пак пих една. Пак не разбрах заглавието ... бхму, свалям очилата - кой пие не мези!
    А, наздраве!
  • 8 Демократ

    17 4 Отговор
    Нали младото и необременено момче от ДС кастата щеше да назначава млади и необременени като него специалисти в столичната община. Само като види човек противната физиономия на този експерт му става ясно какъв е. Понеже боклука е голяма финансова мафиотска хапка, много бърза ДС кметчето да назначи свой човек. Иначе бил демократ и затова демократите го предложиха и избраха още преди да започне предизборната кампания. ДС-КГБ капаните пак щракнаха. ДОКОГА?
  • 9 Селянин

    15 6 Отговор
    Искахте промяна, сега нема да ревете.Сега ше ви вдигнат данаците на имотите,на колите,януари - ток,вода нагоре.С фенерче ше го търсите Баце

    Коментиран от #19

  • 10 Докога?

    9 3 Отговор
    Защо не си направите отделен сайт " Клюки"? Въвеждате и нова форма " хроники на междуличности махленски ежби и прехвърляне на вината от единия на другия. Много дълги станаха напоследък статиите ви. Не се ли замисляте, че пълните сайта с токсична информация и скоро никой няма да ви чете.
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ УВОЛНЕН КАКТО ПО СЪШТИТЕ СЕГА Е НАЗНАЧЕН ТАКА ЧЕ НЯМА КАКВО ДА РЕВЕ
  • 12 срам

    8 4 Отговор
    то беше ясно, сгробка и на местно ниво, ама като не гласувахте за Григорова протестно, на ви...сега. яжте...
  • 13 Дурхан

    8 1 Отговор
    Техните ядяха сега е ред на нашите да ядат ...българска политика ..ако има злоупотреби що няма дело и съд
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Директора":

    Точно. Познава баща му от 5 годишна възраст... 😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Убийци

    10 1 Отговор
    Същият този индивид е осеял кариерата си с трупове.Преди това в Кремиковци поради абсолютната му некадърност загинаха трима човека.Разследването завърши безславно -няма виновни , отнесоха го умрелите.Имаше е друг смъртен случай -там пък изчезна вещественото доказателство-кран.В боклука също имаше смъртна злополука..Където отиде води със себе си антураж от некадърници , които да го крепят..Това е нагледно доказателство с какви нещастници се обграждат сегашните властимащи.
  • 19 Шеки

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Бонус - донос,ше облагат бакшиша,само ромски номера –––––– това е промяната