Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 09:07 6 186 27

Карлос Контрера пред ФАКТИ: Талибан за председател на СОС не ни трябва!

  • карлос-
  • контрера-
  • софия-
  • кмет-
  • васил-
  • терзиев-
  • борис-
  • бонев

Васил Терзиев пада в плен на амбициите на „Спаси София“ и личните амбиции на Борис Бонев, казва общинският съветник

Карлос Контрера пред ФАКТИ: Талибан за председател на СОС не ни трябва! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще се избере ли председател на Столичния общински съвет от третия път… Два пъти Борис Бонев (ПП-ДБ и „Спаси София“) и Дияна Тонова (БСП не получават нужните гласове. Какво се случва в Столична община? Пред ФАКТИ говори Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

- Г-н Контрера, съдбата на Столичния общински съвет продължава да е неясна. Вече няколко дни вървят нови преговори. Накъде отиват нещата…
- Развива се класическа политическа криза на ниво София. Плавно София навлиза в заложническа драма - в смисъл такъв, че имаме нов кмет, който няма мнозинство, няма подкрепа в Столичен общински съвет и се превръща в заложник и изкупителна жертва на собствената си политическа група. Нещо повече, Терзиев пада в плен на амбициите на „Спаси София“ и личните амбиции на Борис Бонев да стане председател. Също така се вижда как от „Спаси София“ кадруват усилено до степен да управляват Столичен инспекторат. Така успяха да нанесат първи сериозен управленски негатив в последните дни - говоря за ситуацията със снега и почистването. Нещата са блокаж. Изход от ситуацията е Терзиев да си проведе разговорите и да намери общото сечение, за да тръгне съветът. За целта първо трябва да поведе процеса. Второ, да озапти амбициите вътре в групата си на отделните крила. Трето, да направят компромис с председателя на СОС дори и за известен период.

- Борис Бонев продължава да е кандидат на ПП-ДБ и „Спаси София“, въпреки че два пъти не успя да получи мнозинство. При третия път какво очаквате…
- Очаквам още от същото. Няма как да бъде избран, защото - ако изключим неговата група, всички го гледат с недоверие. Спомням си поведението му в миналия мандат, спомням си обидите, клеветите, манипулациите, безпочвените обвинения. Цялото „Спаси София“ действаха като организирана терористична група. Е, как да подкрепиш такъв човек за председател на СОС? Проблемът на Бонев е, че има биография и маниер на конфликтен, има прекалено либерал-екстремистки идеи и много лоши думи, изречени срещу хора, които сега трябва да го подкрепят. Е, няма как да стане. Затова човек трябва да си прави сметката какво и как говори. Талибан за председател на СОС не ни трябва!

- ГЕРБ са твърди в позицията си срещу Борис Бонев, БСП имат кандидат – в лицето на Дияна Тонова… Кой какъв компромис може да направи…
- Позицията на ГЕРБ е разбираема, на БСП също. ГЕРБ биха могли да смекчат тона и да влязат в колаборация с ПП-ДБ, но без Бонев. Това ще бъде прехвърляне на „сглобката“ от национално на местно ниво. Тук проблемът е, че „сглобката“ реално не работи. Има едно скърцане, пукане, разправии. Ако се прехвърли моделът и на Московска 33, ще е същото. БСП да управляват със своите антагонисти също ще е странно. Все пак в ДБ са и ДСБ. Вероятността да се скарат с ДБ, а и с ПП по теми е голяма. Така че и там нещата не предвещават стабилно мнозинство. Аз бих предложил една друга формула - големите групи не издигат кандидати, издигат малките и се решава между тях. Странен компромис, но така все пак ще има някой избран. Много хора ме агитират да се кандидатирам и аз за председател на СОС. ВМРО-София няма решение дали бихме се съгласили на една такава номинация. Това е политическо решение на първо място. Според мен, за да се излезе от безизходицата, големите групи трябва да се обединят около кандидат от малките партии. Да кажем с мандат за три-четири-шест месеца. Да се поставят прости и изпълними задачи - промяна в Правилника на СОС, избиране на комисии, разглеждане на план-сметката за чистотата и проекта за бюджет. После нов избор на председател. Така си го представям като вариант за излизане от политическото блато в СОС.

- "Възраждане" също са твърди в позицията си, че няма да подкрепят Бонев. Изход има ли?
- Нормално е да не го подкрепят. „Спаси София" са крайното крило на либералното, своеобразни либерал-екстремисти са. Няма никаква политическа логика формация като „Възраждане“, която отрича тази философия, да ги подкрепя.

- Какви са шансовете да стигнем до нови избори, ако СОС остане без председател?
- Според мен няма шанс да се иде на нови избори за общински съветници. Формула ще бъде намерена. Тук всеки в момента преценява, изчислява щетите, евентуалните щети в политически план. Ситуацията е сложна, но не и нерешима. Пак ще кажа, кметът Терзиев трябва да поведе процеса по примиряване на непримиримите. Той може да проведе няколко кръга от консултации поне с цел да намали напрежението. Смятам, че ако бъде по-активен, ще успее да убеди всички да се избере компромисна фигура за кратък период, за да може да се постигне за тия 3-4-6 месеца споразумение между ПП и ГЕРБ или между ПП и БСП. Това са му вариантите, въпросът е той да избере кое е по-малкото зло за него, а не други да му го натресат - например, Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    39 18 Отговор
    Мънгал коментира талибан.
  • 2 Хаха

    49 16 Отговор
    Хората пускат шеги,че вече не е "Спаси София",а "Смучи София" като нейни членове са розовите Бонита на понита,които си мечтаят за прайд след прайд.Същите се скриха под магданоза като стана снеговалежа преди дни и забравиха да снимат падналите дървета.
  • 3 Бонка

    32 15 Отговор
    Гейпарада ще го правя ежемесечен хихи АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 4 Последния Софиянец

    37 15 Отговор
    Мис Бони се отказа да е кметица и му обещаха да стане председател на СО.
  • 5 Мнение

    21 11 Отговор
    Доколкото знам талиб означава студент или човек, който учи. Еее много усно изказване направо нямам думи.
  • 6 ФЕЙК

    24 11 Отговор
    Ха сега видяхте ли къде се скатават русофилите! Срамота за софиянските ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ! Как може софиянската община да се намира на улица МОСКОВСКА / сиреч улица "Владимир Путин"/ Задача номер 1: ВЕДНАГА ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА "ВАШИНГТОНСКА" защото булевард "Брюксел" вече има!

    Коментиран от #23

  • 7 Миризлив пор

    38 16 Отговор
    Ето, един да каже къде е проблема, никой не иска популиста Бонев! Никой не го иска персонално.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Размисли

    23 6 Отговор
    Мнение от мошеник също не ни трябва.
  • 10 Този жалък подлец!

    18 22 Отговор
    Този ли патрЕот ще дава оценка на човек със сто класи над него!(3867
  • 11 Ромите се

    24 9 Отговор
    Самозабравиха щом почнаха да наричат талибани общ.съветници.
  • 12 Талибан ли?

    21 10 Отговор
    Талибан е началника ти,който поливаше с пожарен маркуч и хвърляше бомбички от горния етаж на централата ви!
  • 13 Вярно!

    8 10 Отговор
    Правилно!
  • 14 ааххахахаха

    14 5 Отговор
    Никакъв компромис с тия боклуцци! Нови избори за общински съветници и ще видите такива, като тоя къде ще са. АХхахах

    Коментиран от #24

  • 15 Ние се надяваме

    9 3 Отговор
    Ни се надяваме да решават проблеми,а те още не могат да разпределят баницата.Жална ни майка.Само в България още не могат да разберат,че либералите вече са "бита карта".Няма как ,хора,които постоянно са против всичко,което се прави от другите,да имат власт.Бонев да е мислил,като "плюеше наляво и надясно".Освен да ме убеждават,че трябва от майка и баба,да стана "лицето родило детето" и да ме уговарят да си мисля,че природата не знае какво прави,създавайки мъже и жени,които да продължават родовете,мерси.Аз не им се меся в личните желания.Защо те се опитват да ми се налагат?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пеци

    12 6 Отговор
    Карлос Контрера баш мАкедонецо с македонска наденица в уста начело с Шкембе войвода и пълен плик от Била пак с мАкедонска наденица.
    Партията трябва да се преименува на мАкедонска наденица
  • 18 Айде

    8 12 Отговор
    Плюят по Бонев, защото казва истината за далаверите им! Той трябваше да е кмет, а Лилков шеф на СОС! Глупаци са от ПП!
  • 19 ЕВВ

    6 3 Отговор
    Много си зъл, Контрера! ВИЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА ЛИЧЕН ИНТЕРЕС А НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА СОФИЯНЦИТЕ ЧАКАТ ЗА ОБНОВЯВАНЕ И КРАСИВИЯТ ГРАД А ВИЕ МНОГО МЕ ПРЕЧАТ. НАЙ ГОЛЯМАТА ГРУПА НА СОС Е ППДБ ДА СЕ ИЗБЕРАТ ПРЕДСЕДАТЕЛ. ТОЧКА. МЕРИ СИ ПРИКАЗКИТЕ! СОФИЯНЦИТЕ СА ГОТОВИ ЗА НОВИ ИЗБОРИ- ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ КАТО КМЕТОВЕТЕ НА РАЙОНА Е СПЕЧЕЛЕНА 19 ОТ 24. ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ! НЕ ГУБЕТЕ СИ ВРЕМЕТО!
  • 20 Алигатор

    11 3 Отговор
    Този никарагуанец , какво прави в българската политика ?
  • 21 Да попитам

    12 1 Отговор
    Никарагуанското миганче сега какъв го играе?
  • 22 Циник

    4 2 Отговор
    На Бонев два пъти му дадоха да се допре до нещо управленски и той и двата пъти се провали. Първо беше с картите за транспорта, сега със снега. Ясно е, че не само той е виновен, ама отгоре на всичките му очевадни негативи явно е и карък :)
  • 23 Циник

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФЕЙК":

    Уви, улица Вашингтон вече има и е на по-кофти място от Московска :) Много гадно, наистина
  • 24 Пешо

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "ааххахахаха":

    На същото място ще е. Те софиянци, ако имаха достатъчно акъл, Тея всичките нямаше да са там, начело с Бонев и сие.
  • 25 Просто човек

    3 0 Отговор
    Ци.ганин, занимавай си в гетото...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гай Баньо

    1 1 Отговор
    И калъф като тебе Контрира също не ни трябва.