Last news in Fakti

30 Декември, 2023 22:22 3 651 121

Благослав Михайлов: Руската зависимост е психическа

  • благослав михайлов-
  • журналист-
  • паметник-
  • герб-
  • русия

Хората искат промяна, друг е въпросът знаят ли каква точно, заяви журналистът

Благослав Михайлов: Руската зависимост е психическа - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Аз мисля, че всеки човек, гледайки света и България в момента, би си помислил, че сме в един преходен период от поне последните три години, в който светът рязко се променя, и това, на което сме били свикнали досега като световен ред или ред в страната, се променя, но още не знаем към какво е тази промяна. Може би донякъде и от нас зависи към какво ще се промени и как ще се промени. Виждаме, че дори България е такова състояние, че не знаем дали другата година дали ще има избори, дали ще има правителство. Не знаем и как ще изглежда светът след няколко години."

Това заяви пред БНР Благослав Михайлов, граждански журналист, създател на платформата за парламентарна прозрачност "Стража", завършил "Изкуствен интелект" в Шефилдския университет, влогър със собствен канал в YouTube.

"Страната трябва да се пази най-вече от ерозията на демокрацията. Това не важи само за България всъщност. Състоянието на демокрацията по целия свят ерозира, дори заради много странните електорални избори в доста европейски държави. Това показва, че хората там искат някаква промяна. Друг е въпросът знаят ли каква точно промяна искат, но очевидно се избират хора, които предлагат да разтърсят цялата среда. Най-яркият пример е Тръмп, който като нищо може да се завърне другата година. Той е типичен пример за избор на хора, които не са доволни от системата и искат тя да бъде разтърсена. В България е същото с по-радикалните движения. У нас тези партии и движения се стремят да се сдобият с някаква власт, създавайки хаос.

Мисля, че ролята на по-умерените политици в такава ситуация е да реформират системата, в която се е натрупало напрежение. Въпросът е, че дори в България има натрупано чувство за несправедливост, което кара много хора да подкрепят Путин, например. И мисля, че именно по-умерените фактори в политиката, за да запазят стабилността на системата, трябва да се стремят към реформи. Аз съм положително настроен към политическото бъдеще на България, защото все пак виждаме, че се върви в посока на промяна, колкото и неприятни компромиси да се се налагат и да се случват."

Паметникът на Съветската армия

"Руското влияние не се изчерпва само с един паметник. Руската зависимост не е само икономическа, политическа и т.н., тя е и психическа. То този монумент символизираше една България, която благодари на своите окупатори, а ние нали искаме да я оставим тази България в миналото вече и да имаме една България с повече самочувствие, която не благодари на своите окупатори. Фактът, че стигнахме до тази стъпка след толкова години мъки да отрежем дори една ръка, а камо ли целия монумент... ми те колко години са седели там с този шмайзер... Това е голяма стъпка."

ГЕРБ и опитът за промяна в България

"Аз бих разделил политическата среда у нас на две – център и периферия. Радикалите са в периферията. Теорията на "подковата" казва, че тези, които са най в края, като комунисти и фашисти, се допират най-много от двата края на подковата. В момента основната битка у нас е между центъра и периферията на политическия ни спектър. В центъра също има борба. ГЕРБ е партия на статуквото, която управляваше 12 години и все още по някакъв начин управлява. Реално те създадоха тази система, в която живеем в момента и трябва да бъде реформирана. Но ГЕРБ са изключително адаптивни в зависимост от интереса на лидера им Борисов, който може да се огъва по всякакви начини. Това е отрицателно качество, но му е позволило да оцелее толкова време в политиката. Може би успехът на промяната у нас ще зависи доколко ГЕРБ ще могат да се приспособят към новите условия. Защото тъжната истина е, че поне засега без ГЕРБ няма как да се управлява в момента в България. Чудя се и в бъдеще какво мнозинство би могло въобще да има у нас, защото, ако някакви по-радикални елементи изплуват на повърхността като коалиция между БСП и "Възраждане", това би било някакъв кошмар. Или президентска партия – също кошмар, но е реална възможност. Така че всъщност способността на ГЕРБ да лавират в случая е полезна.

Но в момента има стратегия и в ГЕРБ, и в ДПС – те целят по всякакъв възможен начин да омърсят ПП/ДБ. Всъщност ГЕРБ и ДПС са толкова много компрометирани, че, заставайки възможно най-близо до ПП/ДБ, всъщност ги омърсяват с тази близост. Все едно казват – и те са като нас, щом се хванаха с нас, значи не са по-добри от нас. Пеевски е точно такъв случай. Той много добре знае какво мислят хората за него, но чрез активността си цели тази токсична енергия, която има, да я прехвърли върху ПП/ДБ и правителството на Денков."

Руската пропаганда като контекст на 2023

"Като казахме, че има част от обществото, която цели да създаде хаос, всъщност именно те припознават Русия като хаоса, от който имат нужда. Самата Русия така се възприема сама себе си. Това е така, защото Русия знае, че не може да победи Запада икономически, военно, но може да го победи, като го накара да се потопи в собствените си вътрешни противоречия. Тоест Западът да се дестабилизира толкова, че да не се занимава с Русия. Това е цялата стратегия на тяхната пропаганда. Защото те имат фиксация върху така наречените "цветни революции" и смятат, че когато някой е срещу тях, това вече е цветна революция. По тази причина се опитват да правят същото в други държави. Опитват се да дестабилизрат Западните демокрации, защото си мислят, че Западът се опитва да дестабилизира тях. А Западните демокрации са уязвими за дестабилизране, защото са свободни и защото там има свобода на словото, свобода на протеста, без някой да ги арестува. Русия използва точно това като уязвимост на Запада.

Същото е и със социалните мрежи, които в Русия са контролирани индиректно от държавата и никой отвън не може да им се меси, както те се месят в нашите социални мрежи, като правят тролски ферми и сеят пропаганда. Това е тяхната стратегия за дестабилизация на Запада – да усилват тези крайни части на политическия спектър на подковата. Ако в България си говориш с един крайноляв и крайнодесен човек, има много голямо припокриване между тях. И двата полюса са антилиберални – критични към либералната демокрация и институциите ѝ (върховенство на правото, разделение на властите и т.н.). Те си мислят, че това е фасада, а не е истинска ценност.

Също така и двата края на подковата оправдават Русия, но сякаш виждат различни неща в Русия. Крайнодесният вижда в нея някаква традиционна, консервативна сила, а крайнолевите виждат в Русия наследник на СССР или че Западният капитализъм е виновен за войната на Русия в Украйна. Т.е. и двата наратива, и в двата края на политическата подкова поставят вината за всичко върху Запада, а Русия за тях е спасител."

Геополитическият цинизъм на изтеклата година

"Това е, когато например човек говори за ценности или справедливост в геополитически контекст, циникът казва – а, всичко е интереси и сила, като силата е военна, не дипломатическа. Т.е. за циника има значение само военната сила. Този цинизъм е необходим, за да ни убеди, че Западът е лош, и Русия е лоша, но Русия поне нещо ще направи за нас, евентуално. Това е тезата на много русофили, защото те не могат да лъжат себе си, че Русия е някаква прекрасна страна. Дори московчани знаят, че тяхната страна може много повече, но е състояние на диктатура, което ѝ пречи.

Същото е и за България. Ние знаем, че България може да е много по-прекрасно място и сме разочаровани от това, което имаме от години. А Русия е много по-голяма и с много по-големи неравенства от нас. Така че те знаят, че Русия не е добре. Геополитическият цинизъм е свързан и с параноята, че някой отнякъде контролира всичко. Заедно с конспиративните теории това са ключови части от пропагандата. Според мен така нареченият "руски елит" искрено вярва в тези неща, че всичко е дело на Запада и разни влиятелни кръгове, за които никой не знае.

Когато се намираш в диктатура, е много лесно режимът да се самозалъглва. В демокрациите политическият елит може и да лъже хората, но в една диктатура политическият елит лъже и себе си. Той самият не знае каква е истината. Подчинените на диктатора не му казват каква е истинската ситуация, защото ги е страх и той наистина не знае каква е реалността. Когато всичко зависи от един човек, който като Путин управлява повече от 20 години, то това причинява и някакви отклонения. Така че човек може сам да се накара да повярва във всичко, ако е такъв интересът му."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аууу кво име

    75 7 Отговор
    Нещо като Венцимир
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахахаха

    111 16 Отговор
    Само този клоун не е разбрал накъде отиват нещата! Да светът се променя, но точно в обратната посока! Както и да е : Още си млад , ще излезеш запазен! Както казваше класика! Ами ти бе бай Ганев, за къде се пънеш? Няма да можеш да си изхарчиш доларите, никой няма да ти помогне! Не забравяй - ЦРУ ВИНАГИ изоставя своите.😋
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 много шкарто

    102 10 Отговор
    и глупаци се произвеждат в БГ.Ей го на поредния смехурко.
  • 11 същността на тоя глупчо

    89 9 Отговор
    е кодирана в името му.
  • 12 Ку ку, ку ку

    84 13 Отговор

    До коментар #5 от "Психомодо":

    Явно имаш психически проблеми с Русия! Присънва ли ти се , как Путин те обладава! Барабар с неколцина двойници! Екстра си и другите жълтопаветници, сънуват същото! Проникване с ръката от паметника! ОтзаДи

    Коментиран от #15

  • 13 8696

    92 7 Отговор
    Ставали сме независими,тоя за идиоти ли ни има.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гал

    55 6 Отговор
    Пикльо.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Още един бездушник

    83 8 Отговор
    А зависимостта от парите психическа драма!
  • 20 ТРИСТА ШЕЙСЕ И ПЕТ ДНИ

    47 5 Отговор

    До коментар #15 от "Психомодо":

    СЕДЕМ ДЕНА ...НОН СТОП
    ДЪЛГОСВИРРЩА ПЛОЧА С ЪГЛОШЛАИФ
  • 21 А50

    76 8 Отговор
    Боже, пази Българя от такива льольовци
  • 22 00001

    12 13 Отговор
    Коя по точно Русия или Украйна отговаря на дефиницията от долу?

    Фаш ис тки отрицания – антилиберализъм антиконсерватизъм.
    Фаш ис тки цели – създаването на националистическа диктатура за регулиране на икономическата структура и трансформиране на социалните отношения в рамките на модерна, самоопределяща се култура и разширяването на нацията в империя.
    Фаш ис тки стил – политическа естетика на романтична символика, масова мобилизация, положителен възглед за насилието и насърчаване на мъжествеността, младостта и харизматичното авторитарно лидерство.
  • 23 Име

    68 7 Отговор
    Всяка зависимост е психическа! Дали руска, дали западна, дали към пушене и т.н. Опитал е да се направи на умен, но не се е получило!
  • 24 нннн

    61 7 Отговор
    Промяна има. Към все по- лошо. Като ги гледам ПеПетата, пък и цялата Сглобка, да ти ..... ,,промяната". А тя, всяка зависимост е и психическа, умнико.
  • 25 00001

    15 38 Отговор
    Дали ще има промяна и каква ще бъде зависи само от народните Избраннници на Българския народ и от самите Българи. Държавната система на управление на България е от Руско/Съветски тип инсталирана след 1944г. и не е сменена, след 1989 има само такива реформи който улесняват заграбването на държавните активи от БКП. Така е и сега в България демокрация няма, няма пазарна икономика, за това цените в България са 3 пъти по-високи от западна Европа, а населениетое бедно като в Нигерия.
  • 26 Възглавница

    41 12 Отговор
    Русия и Америка са избор между доброто и злото
  • 27 Стариа Софеанец

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аплаузи , щом новият световен ред ти аресва , че от 17 ресторанта , ти остана сал една мижава баничарница ... 🤭😁
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Байчо

    66 10 Отговор
    Откъде намирате такива малоумници дето стояли 1 година в чужбина и им се промили и без друго гладките мозъчета?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 само питам

    48 10 Отговор
    И тоя ли иде от Канада ?
  • 32 Уса

    51 9 Отговор
    На такива в сащ им викат лузъри.Американците мразят газодавците
  • 33 Хохо Бохо

    6 21 Отговор
    Ами тази сглобка не е ли промяна? Нещо ново и работещо?
  • 34 3.14К

    49 10 Отговор
    Пълна каша от безумия! Като изключим името, целият случай навежда на извода за последица от групово изнасилване!!! Каква ли програма за изкуствен интелект би сътворила тази персона с потресаващ ефект за човечеството?
  • 35 Артилерист

    51 13 Отговор
    До Паметника на съветската армия този го усуква и всъщност доказва, че с образоването си по изкуствен интелект е загубил човешките си разсъждения. Този зелено откъснат "интелект" защо не прочете малко ЕСТЕСТВЕНА ИСТОРИЯ, за да си отговори на въпроса защо истинските българи се отнасят с уважение и преклонение към Русия. Що се отнася до неговите фантазии за промените в България към по-добро ще му напомня да се върне няколко години назад и да види пак видеото как двама американски конгресмени са застанали от двете страни на БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР и той с пресъхнала уста оповестява, че България се отказва от ЮЖЕН поток. Това беше най-изгодния проект, който някога сме получавали и който щеше да ни направи газоразпределителна център. Борисов 10 години шикалкави за АЕЦ Белене, но тя е можело да бъде готова още през 2010година и сега България да продава излишък от ток. Сега сме в дълбока финансова криза заради скъпите енергоносители и се крепим единствено на заемите, които увеличават дълга, който все някога ще ТРЯБВА да се връща...
  • 36 Мътнев

    15 4 Отговор
    Политическият не може,той постоянно лъже. Легни си тази вечер и си помисли защо ти лъжеш.
  • 37 Бесен-_ Язовец

    27 5 Отговор
    Отзад пише БnР жалки сороси хахаха хахаха хахаха
  • 38 Пиш Ман

    37 9 Отговор
    Млад, но вече успешно засукал гранта. Не трябваше да ни спасяват два пъти руснаците, заради лекета като това
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Има защо

    9 5 Отговор
    Журналисти не коментирам!!!
  • 43 Тъй де?

    12 29 Отговор
    Че той още Васил Кунчев го е казал,че който ни освободи,той ще ни пороби.То и затуй на тия "българи" им викам не русофили,а русороби,щото са си роби по душа!
  • 44 Тапа Нар

    11 6 Отговор

    До коментар #41 от "Пак - да питам":

    Щот си тапанар и никой не си губи времето с такива

    Коментиран от #49

  • 45 някой си

    15 3 Отговор
    е не е като американската с центове и компромати но какво да се прави
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Опорка

    31 8 Отговор
    Тоя олигoфрен в момента е в доста новинарски сайтове. Явно от посолството са решили, че е подходящ за бъдещ глашатай.
  • 49 Пак - да питам

    2 7 Отговор

    До коментар #44 от "Тапа Нар":

    Да се обосновеш , а ?

    Коментиран от #52

  • 50 Просто влогърът,

    24 10 Отговор
    докато е бил в Шефилд, вестник не е похващал. Западът не ерозира заради руските ферми за тролове, а поради това, че елитите в Европа прецакват електоратите (поръчките отиват при приятелчета, когато излязат от политиката, вече бившите политици отиват да лобират за биг фарма или биг ойл, а не за интересите на данъкоплатците, едни са правилата за властимащите и други за обикновените хора, медиите обслужват олигарси). Това, че на влогърът са му виновни Путин, руснаците и психическата основа говори, че влогърството му избягва факти, достояние на всеки средностатистически европеец.
  • 51 Поп

    17 8 Отговор
    Егати многознайкото досаден
  • 52 Бок Лук

    9 4 Отговор

    До коментар #49 от "Пак - да питам":

    Ами тапанар си бе, тапанар, не си ли се виждал

    Коментиран от #62

  • 53 Аспарух

    11 21 Отговор
    Руската зависимост е психическо заболяване.Неоспорим факт
  • 54 Да бе

    23 11 Отговор
    Благослав Михайлов: Руската зависимост е психическа? А на Благослав Михайлов щатската зависимост е финансова.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много

    24 10 Отговор
    евтина антируска пропаганда... И нито дума за Геноцида и останалите причини за СЗО! Самозваните психодемократи се оказаха най-обикновени неофашисти.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ха Ха

    13 20 Отговор
    Психическата зависимост от Русия е ярко изразена в разклатената психика на русофилите.
  • 62 Пак - да питам

    3 6 Отговор

    До коментар #52 от "Бок Лук":

    Абе да се обосновеш ? ЕвентОално ?! Нема те обиждам , що много други са те обиждали и си озлобен ..😁
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Момченце

    23 12 Отговор
    Кой ти каза че България е била окупирана
    Тука съветски войски не е имало така че за окупация не може да си говори
    Окупирамни сме
    сега защото има чуждестранна армия на нашата
    територия

    Коментиран от #73

  • 65 И този е гонил само дипломите.

    15 6 Отговор
    Не казва нищо за манипулирания машинен вот, с който ПП,ДБ се доближава до властта. Не казва никлщо за това, че именно ПП и ДБ се събраха в една коалиция с феновете на Путин ИТН и БСП/Радев, които са психически обременени с Русия.
  • 66 Демократ

    30 8 Отговор
    Действително има ерозия на демокрацията:
    1.Забраняват се референдуми
    2. Режат се антифашистки паметници (за разлика от цивилизовните страни, където ги поддържат и съхранявт)
    3. Забраняват се чужди алтернативни телевизии
    4. Изключваат се интервюта на посланци по радиото

    Коментиран от #68

  • 67 Виж му името, само.

    9 5 Отговор
    Звучи като в Сърбия "Сърбобран" и "Сърболюб". Явно, не само сърбите са откачалки.
  • 68 Демокрацията забравиха руските медии

    12 24 Отговор

    До коментар #66 от "Демократ":

    Не си демократ, а руски слуга. Мо4а не е антифашистки паметник, а комунистическа пропаганда. Русия води хибридна война със свободния свят и чрез медиите си. Затова, демократична Европа/ЕС ги забрани на територията си.
  • 69 Евроатлантик

    14 4 Отговор
    Независимо, че съм евроатлантик, това момче ми е ужасно противно. Изказва най-елементарни и обикновени мнения, а повечето му неща са буквално преведени от Ютюб. Слави Клашъра за жълтопаветни сояджии.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 доктор

    16 6 Отговор
    Да, вашата обсебеиност от това да отричате всичко руско е психоза, няма спор, вземете мерки, докато е вреиме.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Редник

    29 8 Отговор
    Да твърдиш, че СССР, която ни спаси от разпарчатосване след 2 св. война е окупатор е пълно безумие. Ако СССР не се бе застъпило за нас, сега щяхме да сме 30 % по малко като територия. Ние бяхме от страната на победените и нямахме право на глас. Чети младежо Михайлов, преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #75, #93

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ежко

    23 2 Отговор
    "Завършил "Изкуствен интелект" в Шефилдския университет" т.е. нищо не е завършил!Интересно защо не се занимава с това което е учил,а ръси глупости?
  • 77 ха ха

    15 1 Отговор
    рационалността е хубаво нещо , но когато изкуствен интелект размишлява върху човешката психика е малко стряскащо
  • 78 1234

    12 3 Отговор

    До коментар #73 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Какво е окупация? Съгласно Хагската конвенция от 18 октомври 1907 г. чл. 42 „Една територия се счита за окупирана, когато е поставена под властта на чужда армия“.На него се опира и международният съд на ООН, който по въпроса на дефиницията на понятието „окупация“ потвърждава, че съгласно обичайното международно правно тълкувание на окупацията, така както у указано в чл. 42 на Четвъртата Хагска конвенция от 18 октомври 1907г. една територия се счита за окупирана, когато е поставена под властта на чужда армия. Доколко е валидно понятието „окупация“ за България? Твърденията, че навлизането на съветски войски на територията на „неутрална“ България (неутралитет непризнат от нито една от държавите от антихитлеристката коалиция) противоречи на международното право, не отговарят на истината. България е можела наистина да обяви неутралитет, но няколко години преди това. На 9 януари 1941г. английският посланик Джордж Рендел се среща с Богдан Филов, за да получи информация относно негово посещение във Виена. Главната цел на неговата мисия като посланик е да отклони влизането на България в Тристранния пакт. Предупреждава Богдан Филов, че ако България направи това и допусне германски войски на територията си, Англия ще обяви България за неприятелска страна и може да я нападне. Но пък ако България обяви неутралитет, при една мирна конференция след войната, нейните справедливи искания ще бъдат взети под внимание.
    Дори в деня, когато Съветския съюз обявява во
  • 79 1234

    10 4 Отговор
    Съгласно Уикипедия, трябва да се разграничава военната окупация от „следвоенния окупационен режим“, който по правило се установява след специални международни съглашения на заинтересованите държави, конкретно за дадената страна или територия, с цел изпълнението на условията на мирния договор. Но в България не е имало дори и следвоенен окупационен режим, защото тя е имала международно признато правителство, което управлява страната, единствено е имало, съгласно споразумение на великите сили тристранна съюзна комисия, който да съблюдава спазването на условията на мирния договор. Проведен е и международно признат референдум на 8 септември 1946 г., с който България е провъзгласена за република.
  • 80 1234

    10 3 Отговор
    Дори в деня, когато Съветския съюз обявява война на България на 5 септември 1944 г. българското правителство не е изпълнило искането да обяви война на Германия, което е възможност на немските войски на българска територия, вместо да бъдат разоръжени, да се изтеглят безпрепятствено от страната. Българското правителство до последния момент протака а обявяването на война на Германия и изпраща Стойчо Мушанов в Кайро, където той води безуспешни преговори с представители на американската и британската мисии за сключване на примирие с двете страни, с цел да се осуети влизане на съветски войски в страната. Но през това време, преследвайки изтеглящите се от България войски на Вермахта, Червената армия, стига до Дунава. Обяснили на Муишанов, че Червената армия може да навлезе на българска територия в преследване на отстъпващите германски войскови части, и че може законно Съветския съюз да обяви война на България, тъй като тя е във война на съюзниците на Съветския Съюз.Докато е в Кайро, Мушанов получил телеграма от София, че на 2 септември съветски офицер се представил на българската граница в Добруджа и запитал дали българските ласти ще позволят на съветски войски да навлязат в българска територия. Такова разрешение българското правителство не е дало, а то е можело да предотврати обявяването на война от Съветския съюз. То не скъсва своевременно дипломатическите отношения с Германия, прави това три часа, след като Съветския съюз преустановява дипломатическите отн
  • 81 Верно ли

    16 1 Отговор
    "....Когато се намираш в диктатура, е много лесно режимът да се самозалъглва. В демокрациите политическият елит може и да лъже хората, но в една диктатура политическият елит лъже и себе си...." Значи лъжата не е проблем сама по себе си, стига да е "демократична"! Това е върхът на "либералната мисъл" на полезния и.иот! Вече се публикуват мозъчните напъни на всеки, не само на Дайнов - е това е "демокрация" :))))
  • 82 Треперете стари мисирки

    16 1 Отговор
    Идва новата смяна- по-образовани, по-нагли и по-продажни от вас. И интелекта им е по-изкуствен и от вашият.
  • 83 ........

    11 1 Отговор
    В шизозаключения защитава Продажните Политици-Дай България,които овладяха цялата държава с ала бала.После говори за "демокрация"...Статията е "осерация"!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    след тази статия нивото на Шефилдския университет се покачи до нашето 5 клас основно
  • 86 Наско

    22 18 Отговор
    Руското робство е най-тежкото робство, под което сме падали. Изтрепаха цвета на нацията, взеха ни всичкото злато и уран, фалираха ни три пъти, докараха ни до просешка тояга с режим на тока, опашки за хляб и празни магазини, а ние продължаваме да ги обичаме. Русия е най-големият ни враг, а ние я имаме за пръв приятел. Това е най-опасната държава на света, защото няма равна в пропагандата. Тя е самото олицетворение на Лукавия, който чрез хитрост се промъкна в умовете и сърцата на хората.

    Коментиран от #87, #88, #94

  • 87 АЙДЕ НАСЕ. 50 АФГАНЕЦА САМО

    4 4 Отговор

    До коментар #86 от "Наско":

    мъжки у вас......ЖИНАТИ ША Е ПРЕДОВОЛНА.....
  • 88 Пешо

    6 5 Отговор

    До коментар #86 от "Наско":

    Наце, що пушиш, бре?

    Коментиран от #92

  • 89 И к'во ?

    9 5 Отговор
    Дайте една пица и на това умнокрасиво продажно тролче !
  • 90 ФАЛШИВ ГЕРОЙ

    8 6 Отговор
    Този полуграмотен е от новата реколта от хранилката. друг е въпросът, че за да кажеш че си журналист, трябва да имаш съответното образование и диплома. Иначе си ШАРЛАТАНИН.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 КовидманЯк

    5 5 Отговор

    До коментар #88 от "Пешо":

    Тоя е на тежка друга, не е пушене това.
  • 93 Наско

    19 10 Отговор

    До коментар #74 от "Редник":

    Ако Русия не ни беше "освободила" от турско робство, днес щяхме да сме 215 000 кв.км - два пъти по-голяма държава. Такъв е размерът на българската екзархия в рамките на османската империя, която е била на ръба на финансов колапс и разпад. Русия затова е дошла у нас - защото сме били на крачка от това да се освободим сами и да блокираме пътя й към проливите с една голяма и мощна държава. Затова Русия и Австрия се договарят да ни разкъсат на парчета, които си поделят помежду си. Разделяй и владей. После идва бруталната пропаганда и пренаписване на историята, за да заобича българският народ новия си поробител. Жалко, че Хитлер не е спечелил. Щяхме да си върнем загубените хора и земи, включително излаза на Бяло Море, нямаше да имаме роми и всякакви подобни цветни елементи и да сме държава за чудо и приказ. Ето от това ни "спаси" Русия, която ни изпи кръвчицата и ни захвърли на бунището.

    Коментиран от #95

  • 94 Прав си на 100%

    20 12 Отговор

    До коментар #86 от "Наско":

    В България е пълно с русофили-предатели за жълти копейки... Във форума също има няколко такива, гладни продажници...
  • 95 Реплика

    10 7 Отговор

    До коментар #93 от "Наско":

    Геополитиката е съществувала и тогава,както и сега.Чети повече.
  • 96 Кънтри

    2 0 Отговор
    Някои козируват, други рапортуват, трети повръщан. От празниците е.
  • 97 инфо

    10 3 Отговор
    На този младеж му личи "изкуствения интелект". Типичен представител на изпразнените кратуни с промито съдържание. Универсалната "демократична" подлога обслужваща евро-някаква си система. Лишени от възможността да познават средата и обективните процеси. Клиширани до "брюкселско ниво". С никакви шансове за естествено мислене и поведение. Разбира се - нищоправци, безполезни за нормалното общество.
  • 98 00001

    6 11 Отговор
    В България има 350 000 Руска оккупационна Армия от 09.09.1944 до 1947, която заедно с местните им агенти от Септемдви до края на Октомври 1944 избиват 30 000 Българи без съд и присъда,през зимата на 1045 са избити 3000 от политиците и бивши управляваши и министри. След това обшия брой на убитите до 9 май 1945 година стига 180 000 убити Българи от направилите дъжавен преврат комунисти с любезното съдействие на щиковете на Руската Окупационна Сойска в България, Със същотото любезно съдействие на Руската Окупационна войска е извършен и референдум и изведнъж се сбъдват вековните мечтите на Българите да станат болшевишка Народна Република.. Наскоро имаше някколко такива референдума в Крим, Луганск,Луханск. и голямото им желание е да направят такъв референдум в Киев, но Киевските нац исти дават голям отпор на Руските фа шисти
  • 99 мнение

    5 11 Отговор
    Дори и най отчаяните емигранти, предпочитат страните на запад от Русия, заради по високият стандарт на живот и заради човешките права и свободи в тях!
  • 100 Кичо

    5 11 Отговор
    Коментарите доказват колко е прав човека ! Несретници и аутсайдери ,които не могат на две магарета слама да разделят коментират тъпни и простотии ! Добре ,че е интернет та да се почувстват значими ха ха ха
  • 101 хахаха

    12 1 Отговор
    този бил "граждански журналист"....жива да не бях....:)))))))
  • 102 Никой друг

    11 5 Отговор
    С руснаците сме свързани на генетично ниво защото са ни първи братовчеди ,а емоционално са ни братя.Основни думи за всеки език като майка,хляб,мир,война... са ни еднакви. Приемаш роднините си и с плюсовете,и с минусите, защото отричането от роднините е грозна Павликморозовщина.Никой друг народ не е пролял кръв заради нас.

    Коментиран от #112

  • 103 АЛОООО

    8 3 Отговор
    ИЗКУСТВЕНО ОСЕМЕНЕНИЯ
    ДА СИ ЧУВАЛ ЗА РАЦИОНАЛНОСТ ИЛИ ЗА ЧЕСТ ИЛИ ЗА ДОСТОЙНСТВО
    РУСИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА И ИМЕННО ТОВА СЕ МЪЧАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ АНГЛОАМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ СТО ГОДИНИ И С ПЪРВАТА И С ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ КАКТО И СЕГА
    ДЪВКАТА ЗА ЗАЩИТАВАЩОТО СЕ НАТО Е ЗА МАЛОУМНИЦИ
    НОМЕРА Е ПОВЕЧЕ ДЖЕПАНЕ И ПЕЧАЛБИ ЗА ТАРИКАТИТЕ И ПО МАЛКО КИНТИ ЗА БАЧКАТОРИТЕ
    ТА ИНТЕЛЕКТА СИ ГО ЗА...РИ ЗНАЕШ КЪДЕ
  • 104 АКО ТОА Е

    6 1 Отговор
    ГАЖДАНСКИ ЖУРНАЛИСТ КАТО БОНЕВ ДЕТ РАБОТИЛ 14 ГОДИНИ КАТО ГРАЖДАНСКИ АКТИВИСТ ПРЕДЛАГАМ СЕЛСКИТЕ ПРО....КИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 35 ЩОТО БОГА МИ СА ДАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ НА ОБЩЕСТВОТО

    Коментиран от #106

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 ЧИ КВА Е РАЗЛИКАТА

    6 2 Отговор

    До коментар #104 от "АКО ТОА Е":

    МЕЖДУ ГРАЖДАНСКИ ЖУРНАЛИСТ ИЛИ АКТИВИСТ И СЕЛСКА ПРО......КА
    ТИЯ ГРАЖДАНСКИТЕ ДА НЕ БИ ДА НЕ ГЪЛТАТ
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 ТрампЛин

    3 6 Отговор
    България е в труден процес на Промяна, като този на гущера, отгризвайки си опашката, в опит да се спаси! Олигархичния модел на “демокрация” по съветски модел и сценарий, прави опити да се “еманципира” и това много ясно личи в поведението на Бойко, Делян, Гешев….и още много други. На тяхно място естествено никнат заместници прокарващи руското влияние у нас, като Копейката, но процеса е Необратим! Намагнетизирането ще Продължи Промяната!!!
  • 109 ЩО ТАКА

    6 1 Отговор
    СРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ПП ДБ САМО НАМАЗАНИ ТАРИКАТИ
    ЗАВЪРШИЛ ЗА ИЗКУСТВЕНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ИЛИ ПОЛИТОЛОГ ИЛИ ОБЩЕСТВЕН АКТИВИСТ И НАЙ ВЕЧЕ ОБЩ ДЪРДОРИСТ
    ЩО НЯМА НЯКОЙ ИНЖЕНЕР ЛЕКАР УЧИТЕЛ ИЛИ БАРЕ ЗИДАРО КОФРАЖИСТ МОЖЕ И КОМБАЙНЕР
    САМО ОТПАДЪК ЗАЛИЗАН МАЗЕН ОТПАДЪК
    ПП ДБ КОАЛИЦИЯ НА .................
  • 110 незнайко

    7 1 Отговор
    Този изтърсак откъде го изровихте ?
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Руснаците не са ни братовчеди.

    3 5 Отговор

    До коментар #102 от "Никой друг":

    Северни народи кръстосани с азиатци, това са руснаците. Българите са много по-древен народ от тях. Когато България е била империя руснаците са живели в землянки, не са били държава на картата. Дали сме им писменост и първите църковни книги на български език.

    Коментиран от #114, #116, #117

  • 113 граф Монте Кристо

    5 2 Отговор
    Добра пледоария,направо проповед,нравоучение,ние просто сме били заблудени от руската пропаганда,която изобщо тук е незабележима,аз не съм чул или видял руснаците нещо да ни убеждават или внушават.Те само си вършат работата,изпълняват си плановете,следват си стратегията,а всеки сам да си прави изводите.Запада какво постига с оглушителната си канонада от лъжи и словесни манипулации,обратния ефект,пълно недоверие и отхвърляне,игнориране на западните информационни агенции.Както се вижда ,западната зараза е стигнала и до тъй уважаваната в миналото радиопрограма Христо Ботев,което е много жалко.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 КАСАПИН

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Руснаците не са ни братовчеди.":

    НЕ СА НИ БРАТОВЧЕДИ
    ОСИНОВИЛИ СМЕ ГИ И ИМАМЕ АНГАЖИМЕНТИ КЪМ ТЯХ КАКТО И ТЕ КЪМ НАС
    РОДНИНИ КВО ДА ПРАЙШ
    ОТНАСЯ СЕ И ЗА ЧАСТ ОТ УКРАИНЦИТЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА
  • 118 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Благо славиш, ама лошо плюеш !!
    България НИКОГА НЕ Е БИЛА окупирана от СССР. От 1980 до 1989 год видях съветски войски във всички социалистически / тогава / страни, ако само това е нужно за "окупация" на една страна. В НРБ съветски войски НЕ Е ИМАЛО !! Съветници на всички нива от страна на СССР имаше навсякъде ! Това .....да! Сега си имаме и америкаски бази със съответните войски и знае ли някой какво въоръжение има там ???
    Като е "ентелегентен" господина, защо не са запознае,какви са условията за една окупация по междунаародните договорености от Хага и Женева.??
    Сега със същия йезуитски език, български политици-некадърници се опитват да хвърлят вината за незавидното положение на страната ни във всяко едно отношение върху американските специалисти, които искаха да ни направят капиталисти. Е-е-е, направиха ни...., но НЕ те , а НАШИТЕ ,повтарям,политици-некадърници !!

    Коментиран от #119

  • 119 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "Шаран БГ":

    Ами... Лъжеш, може би не нарочно, но лъжеш.

    Съветските войски нахлуват в България още на 5 септември и някои подразделения остават тук 3 години.

    Другото е важно - защо се прави всичко и защо нашите комунисти хвалят постоянно СССР и дружбата с него.

    Реалността е, че се изнася всичко - от материали и суровини из фабриките до машини и готова продукция. От пари и благородни метали до килими и мебели. Има запазени документи колко багаж се разрешава на съветските войски да изпращат в СССР - 25 кг/човек.

    Какви колети?! Ами, крадат каквото харесат и пращат...

    Българските комунисти не всички приемат случващото се, но няма как да реагират, защото директно ще ги пратят в лагер или убият. Така че изпълняват прищевките на окупатора и то толкова слугински, че успяват да го убедят в пълната подчиненост на България.

    СССР се изтеглят...

    Можеше да свърши обаче и по друг начин и нямаше да има кой да им попречи - примерно да ни обявят за автономна република в състава на Съюза и да изпратят половината население в Сибир и Казахстан, замествайки хората с колонисти. Вестници, телевизия, училища пердашат на руски...

    Днес щяхме да сме като Латвия или дори напълно русифицирани.
  • 120 ааааааааа

    1 0 Отговор
    Англичанина е казал Няма приятели! Има интереси! Но който се е нучил да лази ! Ще лази винаги най-отзад!
  • 121 Хахаха

    1 0 Отговор
    Западната зависимост е икономическа хахаха
    Не по врата по шията хахахах