Last news in Fakti

27 Януари, 2024 16:04 3 319 21

Харизанов: Стига с тая единна европейска отбрана, че нещо се изнервяме

  • нато-
  • тръмп

Според реалността приносът за НАТО в резултат на натиска на Тръмп към останалите държави е над 10 0млрд долара. По-точно 140млрд към 2020, пак според Столтенберг

Харизанов: Стига с тая единна европейска отбрана, че нещо се изнервяме - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поради няколко забележително продънени коментара от иначе безспорно умни хора, ще драсна набързо обещания отделен текст на тема Тръмп и НАТО.

Особено в качеството ми на гражданин на ЕС.

Доктрината на естаблишмънта, особено този на демократите и на американския военно-промишлен комплекс, е проста:

Ние даваме 70% от парите за НАТО, следователно ще назначаваме 70% от ръководния състав, следователно ще имаме 70% тежест при взимането на решения. Тоест НАТО си е наше и ще прави каквото кажем ние.

Освен това стига с тая единна европейска отбрана, че нещо се изнервяме. Стойте си в НАТО и малко по-тихо, ако обичате.

Както казва Виктория Нюланд: F**k the EU.

Но тя е от добрите сили.

Какво казва Тръмп:

Плащайте си вноските в НАТО и си оправете бюджетите за отбрана. Не искаме да сме световен полицай и няма ние да ви пазим. Носете си сами отговорност, защото наш приоритет си е САЩ. Не се заигравайте с руснаците, защото после няма ние да се бием, за да ви опазим от тях. Въоръжете се и се оправяйте сами.

И Тръмп, видите ли, е лош.

Сега.

Извън CNN левундерската каша в главите на хората, има ли всъщност проблем за ЕС и НАТО с една от тези две тези и ако има, с коя?

За мислещите хора отговорът е ясен.

За феновете на откачалките със синя коса - също.

Всеки сам си прецѐня кое от двете да бъде.

Прилагам заглавие от позицията на Столтенберг в края на мандата на “ужасния” Тръмп, дето щеше да еве мамито на НАТО /според CNN, разбира се/.

Според реалността приносът за НАТО в резултат на натиска на Тръмп към останалите държави е над 10 0млрд долара. По-точно 140млрд към 2020, пак според Столтенберг.

Аз, като гражданин на ЕС, искам силни европейски армии и общоевропейска отбрана. Която да не е зависима от хора като Нюланд, Байдън и сие.

А по данни отново към 2020 година ненужните дублирани разходи заради липсата на общоевропейска стратегия и система за отбрана бяха 40 млрд евро. Сега сигурно са двойно повече.

Ама не, Тръмп е проблемът. Окей.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    47 5 Отговор
    Сега...няма да искат да са световен полицай...така ли...след като ос....ха ...всичко...много удобно...
  • 3 Последния Софиянец

    42 11 Отговор
    На ул Козяк има 20 000 протестиращи и 2000 полицаи.
  • 4 Наско

    20 50 Отговор
    САЩ не може да съществува без Европа - 600 милиона души от най-платежоспособното население на земята и икономика, равна на тяхната. Ако влезем във война с Русия ще бъдат принудени да се включат на наша страна. Ние сме скачени съдове. Затова не се притеснявам от нищо. Руснаците да му мислят. Те крачат стабилно към мизерията на миналото и връщане назад за тях няма.
  • 5 Сатана Z

    33 11 Отговор
    Тръмп приказва колкото да не зАспи.Именно САЩ ръчкат ЕС и останалите си васали да се мешат във вътрешните работи на Руската федерация.Тръмо иска с чужда пита помен да прави.Ние да плащаме ,а те да обират каймака като за целта смениха режимите в целия Евро Райх.

    Коментиран от #7

  • 6 Колко много

    35 1 Отговор
    Думи от унищожителят на напоителни системи, за да проумеете стаааарата мъдрост: Ако не храниш своя армия - ще храниш чужда!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тото

    9 8 Отговор
    Изнервяте се защото ако има европейска отбрана и европейска армия със собствени ядрени оръжия то САЩ няма да може повече да шантажира ЕС за пари които ние да наливаме във военнопромишленият комплекс на САЩ ,отделно САЩ както и Русия ще трябва да се съобразяват със нас !!!!!! Мисля че това всеки които има и малко мозък знае че е абсолютната истина!!!!!
  • 11 Търновец

    2 8 Отговор
    NATO се командува от Тел Авив не от Вашингтон, а Поляците и Гърците не искат силна единна Европейска армия защото там тежат Немците, освен това единна Европейска армия трябва да има атомни бомби за да балансира Русите
  • 12 Уса

    31 4 Отговор
    Тръмп беше в CNN и ги разби,като ясно заяви какво ще направи веднага щом стане отново президен а то е безспорно..Сиране войната в Украйна,като признае новите руски територии,изваждане сащ от нато.При въпроса,какво ще прави нато без сащ Тръмп отговори-Да правят каквото искат и няма вечно да ги носим като малки деца това трябва да спре
  • 13 розово

    5 1 Отговор
    Факти, стига сте му давали трибуна на този че нещо ни изнервя.
  • 14 Към заглавието ти

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "И като турски самолети пазят....":

    Долу - горе така да мислели и преди 700г. когато Турците са се появили на Балканския полуостров. Отначало като наемници във войската. После това им е помогнало да овладяват крепостите в които преди са били наети да охраняват. Историята не само трябва да се чете и знае, но и да се правят съответните изводи. Иначе какъв е смисъла от историята?
    Бойни самолети, летящи над чужда територия си е тренировка, натрупване на знания и умения които лесно могат да бъдат използвани при необходимост.
  • 15 ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА

    3 2 Отговор
    Вече не е достатъчно да си евроатлантик, трябва и да си тръмпист - нали бе мижитурки от сглобката.
  • 16 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Стратегията на сащ спрямо ес започва да се изяснява,гледат да набутат ес между шамарите,а те самите да се изнижат непричом.ЕС трябвало да има някаква своя частна отбрана,нещо отделно от нато. НЕ-НАТО,т.е. без щатите,да се опълчат срещу Русия,ради горката окраина,която пак щатите набутаха в пъкъла на войната и сега ще я обявят за ябълката на раздора между ес и РФ.Окраина ще бъде обявена за решаващия рубеж,който предпазва ес от митичното руско нашествие.И в крайна сметка щатите ще направят така ,че обединените войски на ес да воюват в Окраина,под формата на НЕ-НАТО и да отнесат пердаха ,какъвто не са яли и хитлеристите.
  • 17 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    Аз, като гражданин на ЕС, искам анализ на заплахата, откъде се очаква и колко е силна и след това ще правя военни заводи. Засега имаме "огромна надвисната заплаха" и един продавач който взема парите и раздава обещания. Путин е ерген ако му намерим булка ще имаме 100 год мир, така са правели нашите царе.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Руските мекерета

    1 2 Отговор
    изпадат в истерия.
  • 20 дядо поп

    3 1 Отговор
    Ако някой смята , че при евентуална патаклама САЩ ще имат жива сила за защитаване на Европа , то по добре да повярват , че поляци ще тръгнат да се бият за Германия , французи за Англия , гърци за Турция или пък българи , където и да е!
  • 21 Герберастки палячо!

    3 0 Отговор
    Освен да реже тръби за напояване и да краде за друго не става!