Last news in Fakti

31 Януари, 2024 13:24 3 252 46

Ела, за да те чипирам!

  • мъск-
  • чипиране-
  • мозък-
  • имплант-
  • медицина

Какво е известно към момента…

Ела, за да те чипирам! - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Neuralink Corp. на Илон Мъск е извършила първата операция за поставяне на имплант в мозъка на човек. Световна новина. Еха, ще каже някой. Друг ще се усъмни, че това ще работи, трети ще каже, че не го интересува, четвърти ще си представи как гледа съседката през стената в съседния апартамент, пети ще посегне към чипа от отчаяние, защото това е последната му надежда, шести ще си каже „защо не“, седми ще каже „майната му“ – не ме интересува, осми ще го пожелае на врага си, девети на съседа си, а все някой ще се помоили да чипират първо дявола до казана в ада… Разни хора, разни идеали.

Но чирипането е факт. И това е поредната стъпка на милиардера Мъск към целта един ден хората да могат да управляват много неща с ума си.

За първи, защото Мъск работи от години върху проекта, се дава име на импланта - "Telepathy". Neuralink е стартъп, основан от Илон Мъск през 2017 г. Компанията се опитва да създаде мозъчно-компютърен интерфейс, който да помага на хора с травматични увреждания да управляват телефони и компютри, само с помощта на своите мисли. За тази цел компанията работи по имплантирането на електроди в мозъците на хората.

През май миналата година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри Neuralink за клинични изпитвания върху хора, след като проведе серия изпитвания на импланти върху различни животни. Компанията беше обект на сериозни критики заради опитите върху животни, особено примати. Много от тях са завършили с фатален край. Но еволюцията изисква жертви, както се казва. Фактически FDA дават разрешение не точно за “чипиране”, а само да се проведе клинично изпитване с пациенти. Това не значи, че ще е успешно и че ще получи пълно одобрение.


Какво е различното в устройството Neuralink
Устройството Neuralink съдържа повече от 1000 електрода, което е много повече от другите импланти. То е насочено към отделни неврони, докато много други подобни еквиваленти в процес на разработка са насочени към сигнали от групи неврони. Ако то работи, това би трябвало да позволи по-висока степен на прецизност. Имплантът се поставя в черепа на потребителя и безжичните комуникации изпращат данни за мозъчните сигнали към приложение Neuralink, което ги декодира и ги превръща в действия и намерения. Зареждането също се извършва безжично. Neuralink е разработила специален хирургически робот за извършване на процедурата по имплантиране. Мъск тепърва трябва да направи конкретен експериментален дизайн. Това, което засега не е ясно, е за каква болест ще изпробва имплантируемото си устройството – дали ще бъде за слепота, дали за някаква моторна парализа, дали за различни видове склероза или друго.

Мъск и Neuralink дълго време не можеха да вземат разрешение за опити върху хора, но успяха. Това значи, че те са преодолели съмнението на FDA в безопасността на техните устройства. Самият чип прилича на малка монета – едно кръгче-платка с гъвкави електроди. Голямата му иновация към момента е хирургичният робот, който прави имплантацията бърза и възпроизводима. Има доста патенти в това устройство, а не е само робот. Той е изработен, защото хирурзите нямат такава производителност и прецизност на техниката. По метода на проби и грешки при опитите с животните Neuralink са се убедили, че им трябва робот, който да прави тези имплантации, и са го разработили.

Като начало идеята е Neuralink да помогне на парализирани хора. В крайна сметка Мъск казва, че устройството му може да помогне на хора, които имат проблеми със слуха и зрението. Милиардерът заяви, че се надява един ден имплантът да позволи постигането на футуристични цели, като например да помогне на хората да се слеят с изкуствения интелект. Ако всичко върви добре, комерсиализацията вероятно ще отнеме между пет години и десет години. Според Илон Мъск чипирането на мозъка не само ще излекува редица болести, но ще бъде следващата стъпка в еволюцията на човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 28 Отговор
    Поредната крачка към "Дилъри на време" ‼️
    Все още без чипове но
    Днес , ако спрат сигналите на мобилните оператори и АТМ устройствата ........

    Коментиран от #8

  • 2 Теньо

    54 20 Отговор
    Понякога само една малка стъпка те дели от бездънна пропаст, а при сегашните покварени общества, които са водени от комплексирани психопати винаги трябва да се очаква лошото
  • 3 Това ми хареса

    35 7 Отговор
    ... четвърти ще си представи как гледа съседката през стената в съседния апартамент, ...
    не се бях сетил за тази функция на чипа :-)))))))

    Коментиран от #19

  • 4 Госあ

    20 37 Отговор
    Това определено не работи. А когато започне да работи след няколко десетилетия, благодарение на съответните специалисти, които не са полу завършили някоя полу специалност като въпросният месия, може да се дебатира.
  • 5 Ужасно

    40 19 Отговор
    Много съжалявам за доброволците, няма да свършат добре ...
  • 6 Трол

    29 16 Отговор
    Опитват се да ни чепират.

    Коментиран от #46

  • 7 Специалист

    26 6 Отговор
    Шъ на праят роботи
  • 8 Госあ

    3 44 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мисля, че всичко трябва да се приравни към въглеродните емисии. А това, кой с колко въглеродни емисии разполага, да съответства на социалния му рейтинг. Рейтинга, между другото, не е разтегливо понятие и може да се претегли със съответните мерни единици.
  • 9 Прозорецът на Овертон

    51 15 Отговор
    Преди няколко години сътворените иРНК ваксини за Ковид трябваше да спасят света, а се оказа, че иРНК COVID инжекцията убива хора и е престъпление срещу човечеството.
  • 10 редник

    26 3 Отговор
    /...един ден имплантът да позволи постигането на футуристични цели, като например да помогне на хората да се слеят с изкуствения интелект./

    И кой разум ще надделее?... 😉
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ъхъ

    6 2 Отговор
    Отговори 3 и 7 не ме интересува, майнатаму
  • 15 Толерастите да го поемат

    16 10 Отговор
    това не е цел на мъск - цел е на краварското правителство да контролира всички и всичко. да почва да експериментира с чипиране на членове, тъй като най-много там да си сложа чипа - ама отгоре му.
  • 16 УжасТ

    17 0 Отговор
    Кой ви подбра "снимковия" материал?!!! Поне ползвайте консултанти, защото не всички неща с две полукълба са "мозък", а конкретната "находка" е от някъде около средата на тялото.
  • 17 чори

    27 10 Отговор
    Ако всичко с чиповете е наред , защо нарк..извинете изобретателя МЪСК първи не си сложи такъв !??
  • 18 прекалено късо

    25 10 Отговор
    както ще лекува болести, докато е свързан с централния мозък, така и ще може да те изключат ако решат че си вреден, или да ти откачат краката, да ти спрат зрението. . . въпрос на нервни окончания
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да ви кажа

    17 0 Отговор
    това на снимката не е мозък.

    Коментиран от #25

  • 21 Атмаджа

    22 8 Отговор
    Ако си спомняте,първо имплантираха чип на маймуна,а сега и на човек.И тогава беше Мъск.Лично аз не вярвам в добрите намерения на днешните хора-хищници.Виждате,че все повече неща които правят са насочени срещу Бога,вярата,морала,правдата и добродетелта,като цяло.
  • 22 реру

    49 47 Отговор
    "... За тази цел компанията работи по имплантирането на електроди в мозъците на хората..."


    Има и ще има още много неизвестни, но едно е сигурно още от сега...

    Коментиран от #24, #37, #40

  • 23 Хохо Бохо

    0 0 Отговор
    Има надежда за Нара истината
  • 24 Кух Хар

    6 12 Отговор

    До коментар #22 от "реру":

    пупи с тоя рейтинг ще изкараш ли нормата днес?
  • 25 УжасТ

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да ви кажа":

    Да. Това е МРТ срез от корем, с черен дроб( със сериозна патология ), уголемена слезка и част от стомаха.
  • 26 ами

    3 0 Отговор
    не знам за чипирането," Но чирипането е факт." :)))))
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 геноцид

    17 10 Отговор
    "Но чирипането е факт. И това е поредната стъпка на милиардера Мъск към целта един ден хората да могат да управляват много неща с ума си." Или по скоро да бъде управляван по лесно !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 !!!?

    16 21 Отговор
    Като се има предвид одобрението на FDA за прилагането на фъксините, не съм никак оптимистично настроен да вярвам в добронамереността на това "начинание". Сега отварят прозореца на Овертон по темата, т. е. създаване на условен рефлекс в стадото. По - просто казано дресировка към приемането на чипа и винаги в "името на човека" и неговото "добруване".

    Коментиран от #38

  • 31 Исторически парк

    12 4 Отговор
    Ваксърите сега ще се наредят на опашка да ги чипосат 😁😆🤣😂😂
  • 32 Нео

    12 5 Отговор
    Елате ми в Матрицата да ви наритам чипираните кратуни!

    Всяка модернизация на мозъците на хората с електронни компоненти в един момент може да се обърне срещу тях. Приемливо е за механични крайници или органи, като да речем сърце. Но да ти вържат мозъка с Интернет е чиста проба поробване. Кой ни гарантира, че чипът няма да предава и в обратна посока, т.е. отвън към мозъка на рецепиента и по този начин да го командва? Електронно зомби. Мерси. Ще мина метър.
  • 33 БРАВО

    5 2 Отговор
    до 10 години ще излязат нови и модерни чипове и който не е чипиран ще загубеняк ! както сега който е без смартфон е загубен !
  • 34 Ягуар

    12 4 Отговор
    Ясно е, че подставеното лице Мъск покрай всичките му дейности: тесли, ракети т.н ще ни пробутва чипирането, като основна цел пред финансовите елити!Разбира се, и това е представено, като хуманна и животоспасяваща дейност. Както всичко друго от тази западна, финансова диктатура, в която живеем!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Борис Бонев

    5 2 Отговор
    е така на силни тласъци... чип, чип, чип....
  • 37 Бок Лук

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "реру":

    пупка, защо винаги така слабо се представяш ти? На нищо ли не ви учат в школата Дора Тролаж?
  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    24 3 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    Никой не те кара да вярваш в добросъвестността на това откритие! Това е надежда за парализирани, за слепи и за други сериозни увреждания!

    Коментиран от #41

  • 39 браво бе

    2 5 Отговор
    ще ни чипират и електро пастири и сме готови да рупаме
  • 40 Кон Дом

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "реру":

    пъпка, все още е твърде зле бате, повече старание, повече
  • 41 Тапа Нар

    8 17 Отговор

    До коментар #38 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    колкото ваксините бяха надежда за ковидясалите...невежеството е блаженство
  • 42 ЛегнаЛангеЛ

    7 2 Отговор
    Искаме ли Бойко Тиквата , Делян Шопара и харвардците да ни ЧИПИРАТ ? Това би било такава чест , че всички трябва да викаме УРА и със сълзи на очи да отиваме към зоната за ЧИПиране ! Ех , колко хубаво би било , нали ?

    Коментиран от #43

  • 43 КурВруК

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "ЛегнаЛангеЛ":

    прав си да ге
  • 44 Ало - Ало.....

    7 0 Отговор
    По-лошото е , че у нас не е спирала процедурата по БОЙКОВИЗАЦИЯ на обществото ! А напоследък и чрез ИЗПИРАНЕТО на този простак , се налага неговият образ на ЧИСТ , НЕПОКВАРЕН и ПОЧТЕН човек , какъвто той е бил само , когато се е раждал !
  • 45 БАте

    3 8 Отговор
    Нема нужда от чипове , вижте си телефоните !!
  • 46 Пантагрюел

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    Всички мъже сме чЕпирани от природата.Проблемът им е ,,Е"-то да го превърнат в ,,И".
    ,,един ден хората да могат да управляват много неща с ума си."- това е половината от истината и половината от изречението,а другата половина се премълчава и е:,,..И един човек да може да управлява много хора с ума си".Сиреч едни ще бъдат ,,хора",а други само ,,биологични единици".
    Пътят към Ада е постлан с добри намерения