Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 09:05 3 545 36

Доц. Искрен Иванов пред ФАКТИ: Смъртта на Навални е логическият завършек на неговата политическа дейност

  • искрен-
  • иванов-
  • тръмп-
  • навални-
  • путин-
  • русия-
  • сащ

Ще станат ли България и Румъния нов буфер между НАТО и Русия…, пита експертът

Доц. Искрен Иванов пред ФАКТИ: Смъртта на Навални е логическият завършек на неговата политическа дейност - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия е една военна машина, победила Хитлер и Наполеон. Нас ни дели океан с тях, европейските страни трябва да се притесняват повече (за случващото се в Украйна). Това каза пред Fox News бившият американски президент Доналд Тръмп, който сега се бори за втори мандат в Белия дом. Русия, Навални, Путин, НАТО и Тръмп… Какво можем да очакваме… Пред ФАКТИ говори доц. Искрен ИВАНОВ, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в СУ. „Св. Климент Охридски“.

- Г-н Иванов, Русия, Путин, но без Навални… Какво представлява Русия днес?
- Русия днес е сложен феномен, чиято стратегическа култура съчетава няколко основни стълба. Първият е нейната неоевразийска философия, която почива върху два принципа – че сблъсъкът със Запада в лицето на САЩ и Европа е неизбежен, за да оцелее руската култура, както и че Русия е уникална сама по себе си, защото не принадлежи нито към Европа, нито към Азия. Вторият е ядреният потенциал на Москва, тъй като – бидейки държавата с най-голям ядрен арсенал в света, Русия разполага с оръжия, които ѝ дават самочувствието, че не може да бъде победена. Това е психологически ефект, който на езика на международната сигурност наричаме „ядрено самочувствие“ – сходен аналог е поведението на Северна Корея, която – щом се сдоби с ядрено оръжие – спря да говори за обединение с Южна Корея и предприе реторика на конфронтация със САЩ. И накрая – трябва да си дадем сметка, че руската политическа система е много различна от представата, която Западът има за политиката в лицето на либералната демокрация. В контекста на евразийството, представата на руснаците за тяхната държава съчетава православното наследство на Византия със строго централизирания политически модел на Татарската Златна Орда. В този смисъл и Путин, и Навални са просто сегменти от руския политически живот – Путин е лидерът, този, около когото руснаците се сплотяват по време на война, а Навални – непослушният велможа, изправил се срещу руския президент. За Запада, където правото на опозицията е свещено, смъртта на Навални е символ на политическа репресия, но за Русия – просто една крачка напред към прекъсването на контактите със Запада и отстояването на евразийския цивилизационен модел. Това може да звучи ужасно в ушите на либералните демокрации, но за евразийците е норма.

- Смъртта на Навални бе световна новина, но защо преди изборите, които са през март. Знак, послание – как може да се тълкува неговата кончина?
- Както споменах, смъртта на Навални е логическият завършек на неговата политическа дейност. В Русия понятието за опозиция има съвсем друго значение, защото там няма култура на опозиционното мнение. Говорим за строго централизирана политическа система, която се осмисля и от политиците, и от гражданите като източник на права и свободи, но само в рамките на колектива. Позната мисъл от близкото минало на България. В този смисъл, когато един западен политик казва на руснаците, че са извършили нещо ужасно като са затворили Навални и са го уморили от глад, избирателите на Путин няма да се трогнат от това – за тях Навални е символ на западното влияние, което разгражда морално Русия. Разбира се, в руското общество има и хора, които симпатизираха на Навални, но на фона на 70% подкрепа за руския президент, те не са достатъчно, за да предизвикат смяна на политическото управление в страната. За това са необходими огромни политически промени, а за тях няма предпоставки в Русия към този момент.

- Сенатът в САЩ се бави с помощта за Украйна, а Тръмп хвърли в смут НАТО, като каза – който не плаща, да не чака защита? Това ли е типичният Тръмп, или просто предизборно говорене?
- Сенатът в САЩ бави помощта за Украйна по чисто рационални причини. Републиканците се страхуват, че ако Америка остане без средства, това ще доведе до спиране на работата на Федералното правителство – т.нар. shutdown. Официалният аргумент, разбира се, е, че южната граница на САЩ не е защитена. Но нима Гвардията не може да се справи с тази задача? Така че тук има огромна доза политика. Реториката на Тръмп от своя страна не е политическо говорене, той винаги е отстоявал тази теза. За него е немислимо един съюзник да не си плаща разходите за отбрана и в този смисъл, ядреният чадър на Америка за Тръмп – като за всеки републиканец – е не право, а привилегия за тези, които помагат на САЩ в отбраната на Европа. България и Румъния са в тази група, Германия също, но Франция не е тъй като отношенията и със САЩ никога не са били особено добри. В перспектива, това може да разедини НАТО допълнително.

- Намалява ли САЩ глобалното си влияние?
- Доминиращата гледна точка в научния дебат е, че такива тенденции има, но само до степен на промяна в характера на еднополюсния модел. Това, разбира се, е американското мислене – макар и не всесилна, Америка още е номер 1. Тази теза изглежда правдоподобна на повърхността, но ако разгледаме внимателно съотношението на силите, ще видим, че Китай вече е изпреварил САЩ технологично. Ако Америка направи отстъпки в дългосрочен план по отношение на влиянието си в Пасифика, Европа и Близкия Изток, това означава, че влиянието и наистина намалява. Тогава вече ще е видимо, че това не е онази Америка, на която безпрекословно можеше да се разчита. Съвсем отделен е въпросът, че не знаем какво ще наследи САЩ и как ще изглежда един свят, в който ядрените сили се състезават за надмощие. Това може да възпламени много конфликти – много повече от тези, които Америка започна, докато светът все още беше строго еднополюсен.

- Какъв ефект имат думите на Доналд Тръмп?
- Отрезвяващ. Подобен ефект имат и думите на бившия държавен секретар Хенри Кисинджър през 70-те години на XX век. На ежегодната среща на върха на НАТО, той се обръща към европейските лидери от това време с думите: „Ако си мислите, че САЩ ще рискуват ядрена война със СССР заради Европа, много се лъжете.“ Тръмп, разбира се, не е политик от ранга на Кисинджър, но е попил много от идеите му. В този смисъл, Европа трябва да е наясно, че за нея изходът е или стратегическа автономия от САЩ на цената на европейската социална държава, или да продължи да бъде зависима от Америка и да плаща споделеното си бреме в бюджета на НАТО.

- Скоро имаше среща на министрите на отбраната на НАТО. На нея се говори кой колко пари трябва да отдели за отбрана в ЕС. Ние къде сме?
- Съгласно официалната информация, с която разполагаме, до 2025 година разходите за отбрана на България ще достигнат 2% от нашия БВП. Това ни поставя извън опасност в случай, че Тръмп реши да редуцира ядрения чадър на САЩ до онези държави, които си плащат вноската. Ако политическото управление в страната се запази в сегашния си състав, подозирам, че тази линия ще бъде следвана, тъй като мнозинството политици си дават сметка, че трудно биха могли да гарантират сигурността на страната извън НАТО. Вече на каква цена – тук има различия. Съвсем отделен е въпросът, че разходите за отбрана, които заделя България, се равняват на един ден от бюджета на Пентагона. Дали обаче политиците ще решат да орежат социалните придобивки в името на по-голям бюджет за отбрана, както е в американския модел – предстои да видим.

- САЩ не дава помощ на Украйна… ЕС дава. Колко ще продължи войната?
- Сценариите за войната са три. Ако САЩ деблокира парите за Украйна, конфликтът ще се върне в изходната си точка на сдържане. За да стане това обаче, Байдън и демократите трябва да убедят републиканците да отпуснат пари. На този етап това изглежда малко вероятно – или поне до март месец, когато вече САЩ ще са вън от опасност за спиране на работата на правителството. Вторият сценарий е замразяване на конфликта и поделяне на Украйна. По неофициална информация, Русия е направила сходно предложение на САЩ, но Вашингтон е отказал. Вероятно американците са преценили, че условията не ги устройват, но дали Европа е била уведомена за това какви са те – не знаем. Така че на този етап тази опция изглежда изключена. Третият сценарий е Русия да продължи настъплението си, което може да доведе до затвърждаване на руския контрол върху Крим и Източна Украйна. В случай на руска победа, Москва ще бъде в положение да изисква от НАТО отстъпки по отношение на позициите му в Източна Европа. Това ще доведе до обособяването на нов буфер между Алианса и Русия, който като нищо може да бъде България и Румъния. И все пак, това няма как да стане, ако САЩ не са съгласни. Дали обаче американската позиция ще остане непроменена – тук вече има много „ако“. Зависи най-вече от президентските избори в САЩ. Ако изборите спечели Тръмп – много зависи от това дали страните в Източна Европа ще заделят достатъчно от бюджета си за отбраната. Ако спечели Байдън – политиката на Вашингтон към региона едва ли ще се промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доцент гей

    25 8 Отговор
    ходи да са ши баш

    Коментиран от #21

  • 2 Урсуса

    30 3 Отговор
    Ние ваксинирахме Дневалния !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 флипп

    50 4 Отговор
    Реалността обаче е доста различна от празните приказки на платените им клакьорчета - с фалшифицирани избори, овладяни медии и пълна липса на опозиция за каква демокрация говорят тези кратуни. Видяхме сега с референдума за еврото на какви свободи се наслаждава народа в европейска България, виждаме и в медиите по ежечастните поръчкови изявления срещу Възраждане, виждаме и животнската цензура срещу всичко отклоняващо се от партиината линия. Стига глупости!!!
  • 5 Моля

    18 0 Отговор
    Пишете за масовите убийства от луди полицаи в Бобов дол и Перник! Не забравяйте България и нас Българите!
  • 6 Хохо Бохо

    23 4 Отговор
    Тоя, ся третополов или безполов е? Мяза на истински евроатлантик
  • 7 По - скоро

    6 1 Отговор
    ново начало !
  • 8 пешо

    23 3 Отговор
    на предателството политическа кариера ли му викат
  • 9 Перо

    36 4 Отговор
    Джендърията няма спирачки! Навални, та Навални! Вече изскача от хладилника и тоалетната чиния! 10 дни не се спират, денонощно за един чужд престъпник!
  • 10 Бай Хуан

    32 3 Отговор
    Къф велможа е тоз Кавални ве ?! То никой не го бръсне за слива. Най обикновен мошеник цоцал пари като едно НПО, завлякъл сумати народ и понеже си спазват законите го осъдиха както и трябва!
    Какъв опозиционен лидер кви 5 лева, на фона на 10-12 милионна Москва събират едва 1000 човека за протест и то толкова му се откъснало да даде от парите дадени му за НПО-то ... Това е положението, а у нас е ептен зле!
  • 11 Гадателката

    10 0 Отговор
    Точно логическия завършек, очаквахме го отдавна това да се случи. Най-вероятно е докоснал отровен предмет.
  • 12 Грантаджиев соросоид

    34 4 Отговор
    Заглавието по ирония е вярно. Навални беше бита карта като политик. Наляха пари в него, правеше пърформанси, арестуваха го. За Путин беше перфектната "опозиция", защото беше явен соросоид, а руснаците ги мразят, пък и не само те. Накрая като се видя, че няма грам шанс да направи нещо, спонсорите му на Запад го пратиха в Русия, където беше осъден и го чакаше затвор, за да го превърнат в мъченик. И сега леят крокодилски сълзи за него. А реално постъпиха с него като с употребен презерватив...
  • 13 БАНко

    20 5 Отговор
    И ТАКА - НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИЯ Е ДА СПЕЧЕЛИ ТРЪМП , ТОВА ОЗНАЧАВА СВЕТОВЕН МИР !!!
  • 14 Поговорка

    15 0 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило.

    Коментиран от #18

  • 15 Голям зор

    5 1 Отговор
    Ако не са били съюзниците,таратанци.Трябва да и целува.......
  • 16 12...34

    3 9 Отговор
    Съюзниците е трябвало да ги оставят да се къпят рашите в тиня а не да и помагат
  • 17 Айсамани

    10 1 Отговор
    Те, У С А не били съгласни с условията...Те,да не би да са територия,страна в Европа?Или картата е променена,а аз да не знам?Какъв 4е п търсят от У с а в европа,че да определят кой,как да живее?Я,да си гледат мексиканците и индианците там и да се махат!
  • 18 Б.Б

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Поговорка":

    Да би мирно седяло - не би чудо видяло ! (друга поговорка ).
  • 19 ИНЖ1

    6 16 Отговор
    Нито Русия е победила САМА Наполеон, нито СССР е победил САМ Германия!!! Абсолютна историческа ЛЪЖА!!! Айде стига сте ни правили на балъци!!! Кой въобще се хваща на такава евтина пропаганда???

    Коментиран от #20

  • 20 флипп

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИНЖ1":

    Но пък България, някак чудодейно, сама се е освободила от турския гнет, а...Интересно как работи тая работа

    Коментиран от #24

  • 21 а и неграмотен

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "доцент гей":

    кой му е дал диплома на тоя измислен?
  • 22 В. Борисов

    14 2 Отговор
    Спрете се,бе слуги евроатлантически, стига сте рекламирали тоя дегенерат. Ние знаем кой е, за какво се бори и колко пари получава той и онази хилеща се хиена, жена му.
    Пишете за проблемите на Бълагария и нашия народ или си отивате.

    Коментиран от #28

  • 23 Краватар 🐄

    10 3 Отговор
    и физическият завършек на всеки предател. За жалост, при нас тези правят правителство
  • 24 ИНЖ1

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "флипп":

    Задунаевская губерния - да не се забравя!!!
  • 25 Дааа логичен завършек

    10 1 Отговор
    Логичният завършек на всеки криминал е смърт на псе.
  • 26 Абе що не си...

    9 3 Отговор
    Едни и същи соро соидни бо клу ци с фалшиви дипломи и титли обикалят от сутрин до вечер телевизиите и стресират хората.
  • 27 мдаааа

    9 2 Отговор
    Ами той нахални просто не можеше повече да даде и да се отплати на менторите и да отработи получените сребърници... мъртъв е по полезен за каузата на кукловодите!!!
  • 28 Точ в точ.... поздравления

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "В. Борисов":

    "Спрете се,бе слуги евроатлантически, стига сте рекламирали тоя дегенерат. Ние знаем кой е, за какво се бори и колко пари получава той и онази хилеща се хиена, жена му.
    Пишете за проблемите на Бълагария и нашия народ или си отивате."
  • 29 В1ншо

    10 1 Отговор
    В затвора става всичко. Помислете на кого е изгодна точно сега смъртта на Навални? Преди изборите в Русия и решението на Камерата на представителите за парите. Заглушаване ли е е ефекта от милиардното гледане на интервюто с Путин като резултат?
    В момента на смъртта се провежда конференцията за мир в Мюнхен. Нужна ли е смъртта на Путин този момент, където може евентуално да го порицаят на световно ниво
  • 30 Анонимен

    5 1 Отговор
    Внушения и свободни интерпретации! Естеството на капитализма е да колонизира по-слабо развитите държави. Когато те минат един праг на развитие, това става много трудно.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    опозицията се бори с позицията по въпросите които смята че не достатъчно добре са решени. Спомних само един случай когато Навални цяла седмица обикаля Москва във инвалидна количка и хули властите че няма подходяща инфраструктура и те направиха навсякъде дори се престараха. Останалата дейност е силово събаряне на власта и както се изрази на връщане от летището на всеки стълб от Шереметиево до Кремъл трябва да висят съдии и прокурори. Това вече не е политическа опозиция дори неговия фонд не е регистриран в Amnesty International.
  • 33 Разумна

    2 1 Отговор
    Браво на Искрен Иванов за анализа! Много обран, компетентен и СВОБОДОЛЮБИВ! Малко останаха честни като него. Умен мъж, слава Богу, че ги има още в България!
  • 34 НОВИНИ ОТ ФРОНТА

    3 2 Отговор
    изгоря за да свети. мир на праха му. наивен, подтикван отвън. океанът колкото е далеч, толкова е и близко. Сармат могат да паркират навсякъде.
  • 35 цензурата е евроценност

    5 0 Отговор
    Този Навални не беше ли криминален ?
  • 36 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    мнооо паразити се навъдиха след 10 ноември никва принадена стойност само консумират