Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 08:55 3 367 33

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: От ДПС вероятно ще зависи дали ще има ротация и нов кабинет, или ще се върви към избори

  • ралица-
  • симеонова-
  • пеевски-
  • дпс-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • ротация-
  • коалиция

За ПП-ДБ най-добрият вариант е ротацията да се осъществи, което ще им позволи да прехвърлят съществена част от отговорността за управлението на ГЕРБ-СДС, казва политологът

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: От ДПС вероятно ще зависи дали ще има ротация и нов кабинет, или ще се върви към избори - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще може ли кабинетът “Денков - Габриел” да продължи да съществува, макар и с разменени роли. Какви ще бъдат поетите ангажименти при ротацията за съставянето на правителството. Ще има ли официален документ, ще се засилва ли ролята на ДПС… Поставиха ли се ПП-ДБ сами в неудобна ситуация… Пред ФАКТИ говори политологът Ралица Симеонова.

- Г-жо Симеонова, как се делка държавата… Какъв е механизмът и кой какво иска, всъщност? ПП-ДБ не искаха споразумение в началото на управлението на премиера Денков, а сега искат. Защо?
- Първо, нека отново да подчертаем, че въпреки съществените усилия, които се полагат, за да се внушава на обществото, че сегашното правителство е “некоалиция”, “сглобка” и пр., по същество то е коалиция. В този смисъл, като се абстрахираме от циничното “делкане”, следва да имаме предвид, че договарянето на политики, както и на механизми за вземане на решения за разпределяне на постове, че всичко това е неизменна част от коалиционното взаимодействие, т.е. от коалиционната политика. Обикновено, за да се гарантира някаква стабилност и предвидимост на коалиционните отношения, формите на взаимодействие в рамките на едно коалиционно управление се регламентират чрез коалиционно споразумение. Процесът на договаряне обаче винаги е свързан с определени „разходи“ и „печалби“ за участващите в него субекти. В случая, управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с подкрепата на ДПС, ни се представя като някакъв фундаментален компромис. И това има своето обяснение, тъй като формиращите коалиционния кабинет субекти вероятно ще понесат определени електорални загуби на едни следващи избори. Това важи с особена сила за ПП-ДБ, с чиито мандат е формиран този кабинет и които в крайна сметка носят основната отговорност за него. Ето защо употребата на алтернативни на "коалиция" понятия цели да умилостиви избирателите на тези формации, които до неотдавна бяха уж ожесточени политически противници.

Идеята е да се представи това взаимодействие между субектите като механично, ситуационно и продиктувано от крайна необходимост. В същото време този подход е манипулативен и обиден за електората.

В контекста на тази логика следва да се разглежда и предложеният меморандум, който по същество е вид коалиционно споразумение. С него ПП-ДБ искат да регламентират своите отношения с ГЕРБ-СДС, опитвайки се да изолират ДПС от пряко участие във властта, респ. - от предстоящото разпределяне на позиции в ключови държавни органи. Това е наивен подход, който не би могъл да проработи. Видно е, че ГЕРБ-СДС действат в синхрон с ДПС, гарантирайки си сериозно влияние върху управлението. Въпреки че ДПС едва ли ще поискат министерски позиции в следващия кабинет, за тях е важно да кадруват във важните регулаторни органи и държавни структури, което ще им позволи да осъществят основната си цел, а именно: да определят политическия дневен ред, да осъществяват контрол върху ключови обществени системи, без официално да носят отговорност за провежданата държавна политика. ГЕРБ-СДС също се опитват да минимизират “разходите” си от участието в това управление, постоянно подчертавайки доминиращата роля на ПП-ДБ в Министерския съвет и при вземането на решения. Така че, ако трябва да обобщим кой какво иска, бихме могли да кажем, че всеки иска да максимизира “печалбите” и да минимизира “загубите” и “разходите” си от участието в това коалиционно управление.

- ГЕРБ и ДПС срещу ПП и ДБ. Има ли роли? Борисов се закача с ПП, а Пеевски с Христо Иванов и ДБ. Кой на кого седи в скута?
- В момента май всички стоят в "скута" на ДПС. Това не е непозната ситуация в нашия политически живот. ДПС не за първи път успяват да заемат позиция, която им позволява да диктуват решения, да определят изхода от дадена политическа ситуация и перспективите пред едно управление. Действително изглежда, че ГЕРБ и ДПС действат в синхрон, но ДПС демонстрират по-силна позиция или поне поведението им индикира за това. От ДПС вероятно ще зависи дали ще има ротация и нов кабинет, или ще се върви към избори.

- Ротация или избори „2 в 1“. Кое е по-добре?
- Зависи за кого... За ангажираните в сегашното управление политически сили предсрочните парламентарни избори определено ще доведат до някакви електорални загуби. Разбира се, техният мащаб ще е различен за отделните субекти, като ПП-ДБ е вероятно да бъдат най-потърпевши. При ГЕРБ също може да се очаква отлив на гласове, но той едва ли ще бъде съществен с оглед на характера на електоралната им база. ДПС има сравнително устойчива и предвидима подкрепа, въпреки че за новото ръководство евентуални предсрочни избори ще бъдат своеобразен тест за лидерство и за капацитета му да мобилизира своите избиратели. "Цената" от участието в изпълнителната власт със сигурност ще се отрази на представянето на тези формации и на изборите за Европейски парламент. Изборите "2 в 1", от друга страна, ще предоставят възможност на избирателите да потърсят алтернатива. Те биха дали шанс на нови субекти да търсят електорална подкрепа на база на различен политически дневен ред и различни приоритети.

- Мина и конференцията на ДПС – какво трябваше да се случи, се случи. Ахмед Доган каза, че не е добре да има нови избори за парламент. Приключи ли темата?
- Определено всички, които са ангажирани в сегашното управление, калкулират своите "печалби" и "загуби" в този контекст. Както подчертах, за новото ръководство на ДПС предсрочни парламентарни избори, заедно с европейски, ще бъде предизвикателство, но едва ли подобна ситуация се разглежда като голям проблем. Същевременно, ако ротацията се случи, ДПС е вероятно да продължи да участва активно в разпределението и управлението на ключови ресурси в държавата. И двата варианта изглеждат приемливи за формацията, но ако успеят да защитят позициите си в договарянето на новия кабинет на Мария Габриел, вариантът "предсрочни избори" за тях се обезсмисля.
За ГЕРБ ситуацията е специфична. Ако техен кадър оглави новия кабинет, както се очаква, формацията ще бъде в уязвима позиция с оглед на перспективите за представянето ѝ на европейските избори, тъй като се очаква именно тази политическа сила да носи основната отговорност за управлението. В този смисъл избори "2 в 1" не е толкова неприемлив вариант за тях.
За ПП-ДБ най-добрият вариант е ротацията да се осъществи, което ще им позволи да прехвърлят съществена част от отговорността за управлението на ГЕРБ-СДС и да намалят "загубите" си от участието в него в контекста на предстоящите европейски избори.

- Пеевски умее да си „привлича“ противници. Има „разговор“ с президента Радев, а сега се е фокусирал върху Христо Иванов. Вече е лидер на ДПС, а това ще го направи ли още по деен на политическата сцена?
- Имайте предвид, че зад подобно говорене не е задължително да стои реално противопоставяне. Понякога единствената му цел е да консолидира избирателите на политическите субекти, които претендират да са политически врагове. При всички случаи се очаква Пеевски да е все по-активен в контекста и на новата си роля като съпредседател на ДПС. Активността му обаче може да се окаже определяща за бъдещето на тази партия, която в определен момент наистина може да се превърне в "бутикова".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    14 4 Отговор
    Всичко е ДПС. Искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Поредния НЕ чел Конституцията многознайко ‼️‼️‼️‼️‼️
    А може би Ду.Пи.Се ще гази закона, за пореден път 🥸🥸🥸🥸
  • 5 Акула

    15 2 Отговор
    ДПС е Задкулисието в Бг

    Коментиран от #14

  • 6 Сър

    15 2 Отговор
    Отново България е зависима от турския ятаган. До тук ни докарахте мързеливи другари и псевдо-комунисти
  • 7 Българин

    15 5 Отговор
    Ралице, не зависи от ДПС дали ще има избори или ротация. Нищо не зависи от ДПС. Всичко зависи от САЩ и от техния губернатор Кенет Мертен. И, тъй като той иска засега да продължи съществуването на това най-марионетно правителство, то ще продължи да съществува.

    Коментиран от #31

  • 8 немо

    12 3 Отговор
    Нова звезда в политоложките среди ?! Време беше. Че то едни и същи стари муцуни от поне 20 години са на екрана. Огнян Минчев, Мира Радева, Кънчев, Мадам В и пр.... Не че тази ще каже нещо по-различно де
  • 9 Абдул от Кабул

    4 5 Отговор
    Бxти бyлдога!
    Това ако мъжа и тръгне да я целува, ще му отхапе половината глава.
  • 10 Цанко

    4 2 Отговор
    Ти коя беше ,че нещо не знам!
  • 11 Гост

    4 1 Отговор
    Не давайте снимките на такива из .....ди.
  • 12 един

    7 4 Отговор
    Нищо не зависи от ДПС,да и кажа аз на госпожата дето се облизва за някоя мръвка покрай Герб и ДПС!Двамата бандити са приклещени и не смеят да гъкнат освен да се ежат като мисероци пред мисирките си!Единият е намагнитен и иска да го освободят от действието на магнита,а другия го е страх да не го сполети същата участ!Така,че спокойно,правителство ще има и мисероците ще продължат да се ежат,но това ще им остане!
  • 13 Някой

    8 0 Отговор
    Тия тн бг политолози яко се размножават. Явно ползват някакъв нов начин за възпроизводство. Ми, кажете го и на нас, бе. Щото с тая демография след десет години ще сте останали само вие из територията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Никой

    4 0 Отговор
    Толупа иска да управлява с Шиши ,но не иска ротацията,защото знае какви хули отправи към правителството на ППДБ и се страхува от същото, а егото му е безгранично.
  • 16 Андропов

    4 1 Отговор
    Години преди да почнат видимите промени тука е определено че БКП ще предаде властта на ДС. А ДПС е просто политическото представителство на ДС. Така че управление на ДПС е единствено възможното. За това след като ДПС се разправи с фашиста костов са еднолични управляващи тука и разпределят всички постове и порции!
  • 17 Акула

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ловеца на акули":

    Не Съм От Козлодуй в Козлодуй Няма Лице с Таково Име

    Коментиран от #21

  • 18 Ком

    3 3 Отговор
    Пеевски каза на сапунения плъх да кротива, избори няма да има.
  • 19 Eдин

    4 2 Отговор
    Не от ДПС. от посолството зависи!
  • 20 Тома

    4 2 Отговор
    Ако пп дб седят спокойно в скута на мамута всичко ще е наред
  • 21 Ловеца на акули

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Акула":

    Ама си Валентин,зная,че не си от Козлодуй.

    Коментиран от #22

  • 22 Акула

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ловеца на акули":

    Пробвай Пак
    От Град София Съм Квартал Изток Булевард Самоков 4

    Коментиран от #23

  • 23 Ловеца на акули

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Акула":

    Ама се ядоса нали,още ли държиш аудитата.

    Коментиран от #28

  • 24 Адрес 4000

    4 0 Отговор
    Ма голяма работа казала любовницата на българският кенеди
    Същото можеше да го кажа и аз
    Голяма експертиза няма що
    Да си пусне интервюто на Мертен от вчера и препоръчвам
  • 25 Васил

    1 1 Отговор
    От ДПС-то нищо не зависи те са едни скапани позьори.
  • 26 Сандокан

    2 0 Отговор
    ДПС то съвсем скоро ще "потъне , така както потънаха всички като СДС, БСП,НДСВ и т.н. Техните избиратели видяха, че освен да ги доят, като дойни крави друго не ги интересува тези от политическата класа. Кравата пресъхна няма вече кьор софри и кой да раздава порциите. А да не забравя, че в скоро време очакваме интересни времена и с ДПС и тези около тях . Капо ди тути капи. Вече е в пълен ход на събитията жалко , че трябваше да минат 33г.
  • 27 Демократ

    3 0 Отговор
    Така беше и преди 34 години. Ето кой дърпа конците на политиката в България още от 1989 г. и няма какво да се чудите, като казваме ДС-КГБ мафията: "Ахмед Доган, който и днес дърпа конците на ДПС от Сараите в качеството на почетен председател на движението, оглавяваше партията от създаването ѝ през 1990 г. до 2013 г.
    Той е осветен като агент под псевдонимите „АНГЕЛОВ“, „САВА“ и „СЕРГЕЙ“ на Трето управление на ДС (ВКР) – 1974 г.; Окръжно управление на МВР-ДС Варна – 1976 г.; Първо главно управление на ДС – 1979 г." Говори се, че евроатлантика Пеевски след Дубай ,където беше изчезнал, през 2022 е бил откаран в Москва, откъдето се върна много отслабнал и стана депутат, който ходи в Парламента. След създаденото сглобено правителство устата му не спира да говори нечленоразделно и се прави на началник на държавата. От 15 до 17 февруари тази година в Кремъл бяха привикани на инструктаж от Възраждане- копейките и Румен Петков, човека на ген. Румен Решетников и случайно това стана точно преди т.н.ротация в кабинета. Не мина и ден и проксито на Путин мутрата евроатлантик Бойко почна да се прави на мъж със собствено мнение. Мила Родино, ти ще станеш земен рай,когато скъсаш с Кремъл и изхвърлиш политическия съветски боклук от путинци на бунището
  • 28 Акула

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ловеца на акули":

    Не Да Ви Попитам Защо Двама Трима Тук Най Редовно Ми Се Присмиват и Подиграват
  • 29 Васко

    2 2 Отговор
    Няма нищо по нормално от една либерално консервативна коалиция Това е най често срещания класически вариант на коалиция в света Поради това коалицията в бг е логична коалиция. Това го разбраха избирателите и на двете партии И както се видя на последните избори Тези партии ги спечелиха убедителна. А ПП ДБ спечелиха столицата третия по големина град и още два големи града. Не изгубиха никакви избиратели просто гласуваха по малко хора . Същото се говореше и преди местните избори че ПП щели да изгубят избиратели.Това не се случи няма и сега да се случи.Поради една много проста причина.А тя е че в бг освен герб не съществува друг Евроатлантически партньор за ПП ДБ ,като алтернатива за управление..Всичко останало е кремълски партии Три в парламента и още толкова извън него .Избирателите на ПП ДБ не са избирателите на копейкин А са хора с трезво мислене..Виждат и осъзнават ясно това. А колкото до дпс Те нито могат , нито пък искат да свалят това правителство Без подкрепа за сглобката ще изпаднат в изолация и в компанията на руските партии в парламента Което със сигурност не им е мечта.

    Коментиран от #32

  • 30 ,,КОЙ предложи Пеевски?"

    3 0 Отговор
    А ,,КОЙ изпра Пеевски?". Пеперастите и ДБилите, разбира се. Изпраха, изгладиха го и го качиха на бял кон с ятаган в ръката.
  • 31 Хахахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А какво правителство ще е на кремълските партии
    възраждане бсп и Чалгаря? Копейкин онзи ден беще в москва. Лицата корни славиту костя какви са? Не са ли марионетки? Болни мозъци сте това русоробите на костадинов
  • 32 нннн

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Васко":

    Либерали и сopoски неолиберали са различни неща. Пепетата и дебетата са от вторите.
  • 33 Локва

    0 0 Отговор
    ЗАВИСИ единствено от вратарката на посолството.Ако ви стиска разваляйте и на избори.Всичко е парлама за пред публиката.