Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 21:01 2 685 38

Защо мафията в България няма да се уплаши

  • борислав сарафов-
  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • осемте джуджета

Ако е вярно, че Борислав Сарафов е бил чест гост на "Осемте джуджета" или "SS", то не може да остане на поста и.ф. главен прокурор

Защо мафията в България няма да се уплаши - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борба срещу мафията? В България това е просто неудачно словосъчетание. Защото организирана престъпност има, но борба срещу нея всъщност няма. Проблемът засяга всички институции, призвани да "борят" мафията във властта.

Т.нар. борба срещу мафията в България е неудачно словосъчетание, в което един от компонентите не съществува. И той не е мафията. Проблемът е много дълбок и има измерения, които засягат всички институции, призвани да "борят" организираната престъпност по "най-високите етажи на властта". Казусите "Нотариуса" и "Пепи Еврото" са добра илюстрация на структурните дефицити на системата, която би трябвало на теория да ни предпазва от престъпни групи във властта.

Какво ни каза Явор Серафимов за работата на МВР

Днешното интервю (27 февруари) на шефа на ГДБОП Явор Серафимов е показателно по отношение на работата на МВР. От него стана ясно следното:

1) Той не може да каже дали Божанов (Нотариуса) е бил или не е бил сътрудник на МВР. Следователно - най-вероятно е бил. Достъпът, който и Божанов и Еврото са имали до магистрати и хора от службите и МВР, предполага, че те са били в някаква скрита връзка с институциите. Точно каква предстои да видим;

2) Луд скитник (друга инкарнация на станалия вече ноторен "клошар") заплашвал съдия Цариградска. Това не е виц, а е основната версия, по която институциите работят;

3) Жената на Нотариуса спечелила конкурс в ДАНС и едва след това разбрали коя е. Т.е. открили множество недекларирани имоти на нейно име, а може би и връзката с мъжа ѝ. (Това е информация, сравнима със съобщеното вчера, че ДАНС разкрили руски шпиони, които изглеждали като нормални хора);

4) Разследванията на ГДБОП са се концентрирали основно върху имотните измами, а не върху търговията с влияние, методите за изнудване на магистрати, а да не говорим за връзки с медии. Формално - магистратите (според шефа на ГДБОП) не трябва да бъдат разследвани от неговата дирекция, а от КПКОНПИ. Не е ясно какво КПКОНПИ е свършило по казуса, а и възниква въпросът, какво става, ако организирана престъпна група съдържа магистрати? Защо тази група да не се разследва от специализираната ГДБОП?;

5) Все пак в разработките имало имена на магистрати, дори името на и.ф. главен прокурор Сарафов било споменато в тях, макар и не като редовен посетител на "джуджетата" (какъвто явно е бил);

6) ГДБОП не ходили в "джуджетата" на проверки или претърсвания, защото заведението вече не функционирало, когато разбрали за него;

7) Прокуратурата замотала разследването и материалите (най-общо).

При един толкова "силен" старт на разследванията по ключови казуси човек не може да очаква много. А и мафията едва ли ще се уплаши. Подобен род имитация на дейност обаче не би могла да се случи, ако в страната имаше медии и гражданско общество, които всекидневно да изискват резултати и да следят институциите да не замитат случаите. Вярно е, че в последните дни основните медии проведоха доста интервюта и изнесоха важна информация. Но също така е вярно, че тази информация попада сякаш в бали от памук и много бързо заглъхва. "Заглъхващият ефект" може да бъде илюстриран с друго интервю - този път на потърпевш от системата.

Какво научихме от Илия Златанов

Преди дни в ефира на бТВ Илия Златанов (собственик на отнета фирма и имоти) и адвокатът му казаха следното:

1) Златанов е виждал многократно прокурорите Сарафов и Франтишек в разговори с Пепи Еврото в "Осемте джуджета";

2) Министър Младен Маринов на МВР не е реагирал на сигнали на адвоката на Златанов, а дъщерята на министъра получила като подарък една от колите, отнети от Златанов в цялата афера.

И двете порции информация би трябвало да "взривят" медиите и гражданското общество. Вярно е, че това е информация, която вече беше изнесена от разследванията на Антикорупционния фонд. Но и при първото изнасяне на информацията, и при второто - нищо особено не последва. Балите с памук я обгърнаха, а междувременно Борислав Сарафов успя дори да заеме поста на главния прокурор. Никой не безпокои и Младен Маринов по случая.

Слабостта на публичната реакция спрямо безспорно скандални връзки между магистрати, политици и престъпници може би произтича от политическата среда. Проблемът е, че за част от политическите партии е неизвестно от коя страна на барикадата са. Изслушванията в НС в комисията по казуса "Нотариуса" илюстрираха този феномен. По отношение на цялото изслушване на съдия Цариградска представител на ДПС например успя да пита само дали Нотариуса е познавал съдия Лозан Панов. Ясно е, че една такава инсинуация с нищо не помага за разплитането на случая, а по-скоро иска да създаде традиционното защитно усещане, че "всички са маскари".

Може би заради подобно поведение публичното пространство се насити с мнения, че парламентарната комисия за казуса с Нотариуса нищо не можела да свърши, не трябвало да се размахват списъци с компрометирани магистрати, защото можело да пострадат и невинни и т.н. Тези приказки в момента са очевидно вредни и те допълнително обезсилват антимафиотските структури на държавата. Парламентарната комисия може и трябва да насочва вниманието към имената, изтекли в публичното пространство, които са на най-високо ниво в съдебната и другите власти. И да иска от ВСС и други структури (като независимия прокурор) да ги проверяват и разследват. Без подобен политически натиск, подкрепен от гражданското общество, мафията ще си остане в съдебната система, тъй като очевидно е проникнала дълбоко в нея. И високо също така.

Какво трябва да се направи, за да се уплаши мафията

За съжаление, на върха на тиражираните досега имена, които са свързани с Нотариуса и Осемте джуджета, е и и.ф. главен прокурор Сарафов. От тази гледна точка основната задача на парламентарната комисия е да предотврати замазването на тази и подобна информация и насочването от прокуратурата на разследването към най-ниските брънки в евентуалните мафиотски вериги.

Най-малкото е да се настоява за независимо разследване, което не е под контрола на този, който би трябвало да бъде разследван. Nemo iudex in causa sua.

Време е да се вземе и ясно политическо решение: за всички магистрати, за които има данни, че са били членове и чести посетители на двете заведения - клуба "SS" и "Осемте джуджета" - НС да поиска от ВСС (съдийски и прокурорски панели) да бъдат административно отстранени за уронване престижа на съдебната власт.

И трябва да е ясно, че решаването на скандала с мафиотско-магистратските групи на Пепи Еврото и Нотариуса е всъщност въпрос за съдбата на главния прокурор. Ако е вярно, че г-н Сарафов е бил чест гост на "Осемте джуджета" или "SS" (да не говорим, ако е вземал пари от съдържателите им, както намекна Бойко Рашков в свое интервю), то Сарафов не може да остане на поста и.ф. главен прокурор. Мафиотските групи няма как да бъдат разследвани адекватно, ако главен прокурор е човек с неизяснени отношения спрямо тях. Това е единствената легитимна позиция и тя трябва да е обща позиция на парламентарните партии, медиите, обществените организации и цялата публична сфера.

Също така за главен прокурор трябва да бъде избран не някой, който е оплетен във всички схеми досега. Най-после този пост трябва да бъде зает от човек, чието основно качество (освен компетентност, разбира се) е независимост и способност да отстоява позиции срещу силни, окопани корпоративни и други влияния в съдебната система. Неслучайно започнаха да се обсъждат - а и трябва да се обсъждат - имената на хора, които през годините са отстоявали позиции и са демонстрирали своите качества и гражданска съвест. И в случая с Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд например вече сме свидетели на това как отсега се опитват да "отстрелят" един добър кандидат. Видите ли, ползвал се с доверие на Христо Иванов, който искал да "овладее" прокуратурата. Това е мисленето на хора, за които кандидатите са или на този, или на онзи, както и на хората, които вероятно владеят прокуратурата в момента.

Независимите кандидати биват системно пренебрегвани

Истинският проблем е, че независимите кандидати биват системно пренебрегвани за сметка на зависими, които се избират чрез буквална предварителна селекция от определени, добре познати политици, нуждаещи се от съдебно-прокурорски чадър. За тях е важно да имат контрол върху магистрата.

Реалната съдебна реформа и борба срещу мафията започва с обществен натиск, с който точно тези политици да не могат да не се съобразят. Дотогава, т.нар. борба срещу мафията в България ще има театрален характер.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    9 6 Отговор
    Москва. 27 февруари. - По време на руската специална военна операция украинските въоръжени сили загубиха над 444 хиляди военнослужещи, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

    Шойгу заяви това на заседание на колегията на руското министерство на отбраната във вторник

    Според него „руските войски непрекъснато нанасят мощни огневи удари по цели на украинските войски, като им пречат да възстановят своята боеспособност“.

    В резултат на решителните и активни действия на руските военнослужещи, отбеляза Шойгу, „бойният потенциал на Въоръжените сили на Украйна намалява“.

    „Средно от началото на годината всеки ден врагът губи повече от 800 души личен състав и 120 единици различни оръжия, включително чуждестранно производство“, каза той.

    Коментиран от #18

  • 2 обективен

    36 0 Отговор
    Мафията няма да се уплаши ,защото тя е превзела цялата държава във всички министерства и агенции ,и няма как сами да си подписват съдебните присъди ,а ако сме реалисти ,ако имаше съд ,до сега боко и компания от преди 10 годи трябваше да са в затвора !
  • 3 Тити

    29 2 Отговор
    Много просто защото ни управлява мафията.
  • 4 жалка държава

    25 0 Отговор
    А този тюмбел по средата на снимката е по виновен от глупака гешев , и той трябва да е разследван ,а боко го направи ГЛ.прокурор
  • 5 дом

    23 0 Отговор
    Защото една огромна маса хора, когато дойдат изборите изглупяват нечовешки.
  • 6 Оле затвори очички

    17 0 Отговор
    От кого да уплаши? Това е нейната държава. На когото му се струват големи рушветите, да я заобикаля.
  • 7 Къш Пировски

    5 18 Отговор
    В България мафията се координира от Москва.

    Коментиран от #9

  • 8 БОЗА

    13 0 Отговор
    "Подобен род имитация на дейност обаче не би могла да се случи, ако в страната имаше медии и гражданско общество, които всекидневно да изискват резултати и да следят институциите да не замитат случаите." - само че благодарение на "свободни медии" като дойче и факти, гражданското общество е занимавано постоянно с информация за опасни руски шпиони, коли, свещеници, паметници, опасни популисти като Възраждане, поредното масово убийство в САЩ, как Путин да ни е виновен за всичко, колко е лошо Радев да има служебни правителства, колко всеотдайни са новите "месии", изпратени от стария господар. А ако случайно трябва някаква информация да достигне до хората, тя се поднася с поне месец закъснение и прилично изопачена, като тази за фермерските протести в Германия.

    Междувременно боко и доган продължават да управляват и е въпрос на време овцете да заблеят пак за реформи в правосъдието, корупция, обезлюдяване, обедняване.....

    Хвала на вашата журналистика, ако ви бях шеф бих ви уволнил и заместил с изкуствен интелект. Надявам се един ден да си заслужите съдбата.
  • 9 Я ПАК

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Къш Пировски":

    Новите ни спасители в руското посолство ли ходят да съгласуват назначенията, руски проекти ли обслужват, митрофанова ли ги накара да се прегърнат с ОПГ ГРОБ-ДПС, от Русия ли лапат кинти по проекти и фондове?

    Коментиран от #21

  • 10 Обединен

    7 0 Отговор
    Защото се е внедрила в прогнилата съдебна система .
  • 11 Защото тя,мафията,

    11 0 Отговор
    управлява Държавата България !
  • 12 Затова

    10 0 Отговор
    Няма да се прибера в това подобие на държава, където си чужденец в собствената си страна. Умният човек не повтаря една и съща грешка два пъти и не оставя другите да го правят глупак.
  • 13 Гневен

    12 0 Отговор
    Падението е пълно. Вместо да излезем на улицата и да ги изметем, ние се ядем като зли глупави псета. Каквито всъщност сме станали всички. Дори и управниците.
  • 14 Веднъж да харесам статия на дойчето

    11 0 Отговор
    Болезнено вярната истина
    Мафията са хората призвани да се борят с нея
    Няма оправия
  • 15 Иван Крумов

    4 0 Отговор
    Не са толкова силни - просто им се случват нещата - това е всъщност, иначе са напълно неграмотни и некадърни хора, които нямат друг шанс - освен да изнудват - да тропат по масата и такива действия.

    Мошениците са полезни - доколкото имаш контрол над тях - в един момент - може да те "преборят", ако много им се дава свобода, това е положението, ако няма пари - те умират още на първата седмица.
  • 16 Артилерист

    13 0 Отговор
    Мафията в България няма да се уплаши, защото начело на българската държава е нейният доказан член мутрата Борисов. Следващият доказан престъпник във властта е санкционирания от американците по Магнитски Пеевски. Освен това повечето управници се бивши комунисти или деца на видни номенклатурчици. Те трябва да избиват комплексите си с доказване на демократическа преданост към американците и затова ще потурчат всеки свестен човек, но не и да засегнат някой полезен за мафията идиот...
  • 17 Шарлатани ОПГ

    3 3 Отговор
    Нас само руската армия може да ни уплаши! Всичко друго е ала бала!
  • 18 Извода

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    какво общо има това с мафията в Б.Г.и с темата тук,едно нищо???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ломския

    11 0 Отговор
    Какво трябва да се направи, за да се уплаши мафията.Много логично е да се създаде противодействие с повече жестокост,друго спасение няма.
  • 21 Къш Пировски

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Я ПАК":

    Боко Тиквата всеки петък ходеше да се отчита в посолството на "Драган Цанков", вместо пред Народното събрание. Слугинята му, кметуваща в София не пропускаше събитие в Руския културен център. Инфраструктурните проекти се изпълняваха от фирми на КГБ. Толкова.
  • 22 Реалността е такава

    8 0 Отговор
    Държава няма, добре че поне има някоя и друга съдийка със съвест и някой и друг истински мислещ журналист пишещ истината за милата ни родина. С такива зависимости и без да сме пророци сами се сещаме, че България няма да съществува още дълго.
  • 23 Е няма

    1 0 Отговор
    Е, няма по-пр...о хаселение. Сами сте си виновни и ще има да птите
  • 24 Емо

    8 0 Отговор
    Борба с мафията/организираната престъпност в България се връзва както чесън с мелба. Или квадратна тапа с кръгла дупка. Борбата с мафията трябва да започне със затварянето на всички депутати, министри и членове на ГЕРБ и конфискуване на имуществото им. Уволняване на всички чиновници, прокурори, съдии, полицаи и др. държавни служители, назначени от тях. Изпращането на горепосочените в Белене и урановите мини. Конфискуване на всичките им пари и имоти. Тогава ще има държава. Сега няма.
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 0 Отговор
    Време няма, действайте! Мафията настъпва, втвърдява режима. Налагат цензура - Пеевски иска забрана на неудобни на режима сайтове, идеята от по-рано е на Тагарев. Нищо чудно да въведат и вечерен час! Медиите също са в колаборация с режима. Все по-често пускат плашещи статии, за изпити на 70 г. шофьори, за премахване на нощната тарифа на тока, за нови закони, за война с Русия. Искат да смачкат народа!
  • 26 БИБО

    1 0 Отговор
    Герб,БФС и ДПС СА МАФИЯ!
  • 27 иван

    2 0 Отговор
    Рядко добър анализ от този сайт.
  • 28 Калашник

    2 0 Отговор
    и наред, че иначе няма да се уплашат.
  • 29 Жужак

    0 1 Отговор
    В забавната история на Серафимов липсват само елфи, гоблини и орки от Мордор.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АРТИСТИТЕ

    2 0 Отговор
    заслужилите артисти са в народното ни събрание борбата им с мафията и корупцията им у нас е част от репертоара им ,който го играят в последните години успешно като театрално шоу
  • 34 факти и само истински

    1 0 Отговор
    единствено липсата на сериозни намерения във властта ,правосъдната система и донякъде медиите са виновни /оповестяват и това което не е нужно и се повтаря до безкрай като понякога ги правят и нац. герой/ всичко може да приключи за 48 часа България е много малка държава като площ и всичко може да се контролира при добро желание с мафия и корупция...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 някой си

    1 0 Отговор
    трябват 100 000 човека пред Съдебната палата и ще се уплаши...
  • 38 Борбата с Мафията е води същата тази

    1 0 Отговор
    Мафия, прекръстили се на Евроатлантици??? Няма да се случи!!