Last news in Fakti

1 Март, 2024 15:01 1 168 4

Огнян Минчев: Коалиционното споразумение не е ефектна фраза, нито "умиване на ръцете" преди да се отиде на избори

  • сглобка-
  • коалиционно споразумение-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • пп-
  • кирил петков

Ако е сериозно, едно предложение за коалиционно споразумение трябва да позволи подробно обсъждане, договаряне и изработване на реални механизми за взаимна зависимост и взаимен контрол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята за коалиционно споразумение, която лансира Бойко Борисов не е нова - повечето политически наблюдатели я препоръчаха като основа за създаване на това правителство преди девет месеца. Безусловно, да се разпише коалиционна рамка за съвместно управление е много по-надежден инструмент за партньорство, отколкото една "сглобка", в която почти всички министри се назначават от едната страна, а многобройни - формални и неформални - властови механизми "под министрите" се упражняват изкусно от другата страна. За това предупреждава във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Но коалиционното споразумение не е ефектна фраза, нито средство за "умиване на ръцете" от отговорност преди да отидеш на нови избори. Ако е сериозно, едно предложение за коалиционно споразумение трябва да позволи подробно обсъждане, договаряне и изработване на реални механизми за взаимна зависимост, взаимен контрол и дефиниране на общи цели и политики, които ще направят управлението наистина успешно. След поредни парламентарни избори в Германия обикновено отнема месеци наред за договаряне на подробно коалиционно споразумение. Ние нямаме това време - нито имаме немската дисциплина и добросъвестност да се договарят най-добрите възможни решения. Това, което очакваме от едни сериозни разговори за коалиционно споразумение е те наистина да дадат възможност за договаряне на общ интерес, а не да се окажат лукава прелюдия към нови безсмислени предсрочни избори, които ще ни върнат в точка нула - там, където бяхме преди девет месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345678

    13 1 Отговор
    Предатели долни!

    Ще дойду Видовден и за вас....
  • 2 ДБил

    12 1 Отговор
    Тримата по Доньо Донев.
  • 3 Боко

    6 0 Отговор
    Ти не си цар, ти си Бог, казали Кико и спондж, докато тиквун ги работи …
  • 4 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    добре го е казат поета след тури-вади на полянка от прабългарин и славянка се нароили чукундури