Last news in Fakti

21 Март, 2024 16:00 2 954 32

Дойде времето ПП-ДБ да плащат за брака с ГЕРБ

  • герб-
  • пп-дб-
  • сглобка-
  • ротация-
  • правителство

А шефът на ДПС Делян Пеевски я направи още по-позорна за десните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хаосът в политиката е пълен. Повече от месец държавата се тресе в конвулсии заради сделката между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротацията на властта. Това коментира за "Сега" Людмил Илиев.

В публичното пространство летят меморандуми и споразумения, партийни лидери правят изявления по нощите – едните заплашват, другите умоляват. Накрая политиците докараха нещата дотам, че гражданите, в чието име взимат властта, не могат да разберат кой с кого ще управлява, кой за какво настоява, кой какво е получил и какво е било отказано.

Няма смисъл да се оплитаме в обясненията на политиците – те самите не изглеждат особено уверени, че знаят какво се случва. А и от приказките им проличава, че бъркотията, в която се вкараха ГЕРБ и ПП-ДБ, не се дължи на сблъсък на принципи и ценности, а

се случва просто заради егото,

самолюбието и алчността на техните лидери.

Десните настояват, че правителството, което направиха, трябва да се запази повече или по-малко непокътнато, иначе реформите нямало да продължат (като че ли въобще са започнали!). И непрекъснато дърпат политическия разговор към назначенията в регулаторите и службите за сигурност – апетитни бастиони на властта, държани от ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев, за които ПП-ДБ отдавна се облизват.

Хората на Бойко Борисов го удрят на накърнено достойнство – станали първа политическа сила на изборите, а сега трябва да свирят втора цигулка на ПП-ДБ, които ненавиждат. И непрекъснато повтарят, че искат равнопоставеност – иначе казано, да участват наравно с десните в изпълнителната власт. Съвсем недискретно пробутват и политическите си съдружници от ДПС във властовата схема – движението с неговите депутати и влияние е лостът, с който

герберите искат да избутат ПП-ДБ

в подчинена роля в общото им управление.

Тук няма сблъсък на ценности – само надлъгване за властта, в което десните губят. Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов набутаха коалицията си в сглобката с Борисов, като смятаха, че веднъж като държат правителството, ще му сложат намордник. Ще вкараме ГЕРБ в нашия коловоз, ще ги използваме за промени в Конституцията, съдебната власт, спецслужбите и регулаторите, и така ще разкараме модела на статуквото – такава беше легендата, която десните съчиниха, за да оправдаят сглобката. Много тарикатско, звучи – да победиш статуквото, като го обърнеш срещу самото него!

Нищо от това обаче не излезе истина, а

тарикатите се оказаха други.

Независимо какви намерения са имали в началото, шефовете на ПП-ДБ сами се вкараха в схема, която се обърна срещу самите тях. Десните се надяваха, че като дойде моментът за ротацията, всичко ще приключи с размяна на постове между Николай Денков и Мария Габриел – от премиер към вицепремиер, както и че тази игричка ще се повтаря на всеки 9 месеца в продължение на 4 години. Не бяха усетили (или се правеха, че не забелязват), че така се вкарват в капан.

Най-напред Борисов ги пусна да задоволят апетита си към властта – остави им (поне така се твърдеше тогава) целия кабинет, а за партията си поиска само министър на външните работи. А сега, когато дойде моментът за смяната, настоя за още половин дузина постове, както пролича от изтеклия в публичното пространство примерен списък. В обхвата на претенциите му попадат ключовите министри на отбраната и енергетиката – областите, които в контекста на войната в Украйна се оказаха най-важни за момента.

И сега ПП-ДБ са изправени пред избор – или да удовлетворят нарасналия апетит на Борисов, или да поемат огромния риск да отидат на предсрочни избори, които могат да пренаредят парламента. А това е възможност, на която десните гледат с боязън, колкото и да говорят небрежно, че нямат проблем с изборите. Деветте месеца, прекарани рамо до рамо с ГЕРБ, отвратиха много десни симпатизанти, които първо бяха баламосани с обещания за „демонтаж на модела на ГЕРБ“, а след това им беше сервирана сглобката. Тези настроения правят бъдещия изборен резултат на ПП-ДБ трудно предвидим. Затова десните лидери изоставиха твърдия тон и хрисимо започнаха да молят Борисов лично да се намеси и да спаси преговорите.

Това, освен всичко друго,

е и адски унизителна ситуация.

А шефът на ДПС Делян Пеевски я направи още по-позорна за десните. Той се намеси в преговорите – съвсем небрежно обяви, че разговарял миналата седмица с ПП-ДБ за избора на регулатори, при които ще се нуждаят от гласовете на неговата партия. "Заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ. От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията - реформата на съдебната система и борбата с корупцията", декларира уверено Пеевски.

И това дойде след твърденията на Кирил Петков, че ДПС нямало да има гарантирано място на масата! Това направо е дежа вю с преговорите миналата година. Тогава Пеевски обяви, че подкрепя правителството и управляващото мнозинство; десните отрекоха, че това го прави част от управлението; и накрая журналистите прекарахме следващите 9 месеца да описваме безбройните общи решения и закони, в които Пеевски неизменно присъстваше като вносител, наред с другите лидери на сглобката. Как да не очаква човек, че същото ще се случи и през следващите 9 месеца?

Но така както си оправиш леглото, така и ще спиш в него. ПП-ДБ си избраха ГЕРБ и ДПС за партньори миналата година. Сега, когато трябва да се договарят наново, десните откриват, че условията по сделката се променят – при това в тяхна вреда. Сметката дойде и цената ще бъде висока. А за България още повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичките

    49 4 Отговор
    в купом при бай Ставри !
  • 2 честен ционист

    28 6 Отговор
    Ред от хаоса с изключително слаби актьори.
  • 3 Трандафор

    32 3 Отговор
    Кои са "десните", Илиев? Кого и защо заблуждавате, Людмиле?
  • 4 ТИГО

    40 6 Отговор
    Вътре сух ,да видят как става коалицията с Боце ! Големите тарикати ,не за това ги избрахме и даже сега когато има някакъв шанс ,макар и минимален да си измият срама от "Не Коалицията" пак продължават да се слагат на боце ! Това са тепегьози и гьонсюратлъци на ЕНта степен ! Безсрамни нехранимайковци и понеже са големата работа сега Боце ще дойде да си управлява а нас кучета ни яли !! Деее......и п0MиARите

    Коментиран от #7

  • 5 А сега де

    41 4 Отговор
    Абсолютни глупости Автора прехвърля вината от болната на здравата глава ПП плащат за собствената си глупост и не ориентираност .И не адекватните провинения на василев Той беше в списъка на правителктвото на габриел Сам се изхвърли най вероятно поради лични причини А ПП застъпиха глупаво с тази емоционална постъпка Трябваше да приемат правителството в което имаха даже повече министри И по време на мандата да гонят техните цели ..Герб нямат никаква вина за глупостта им.
  • 6 УРА, УРА

    32 2 Отговор
    Тия ако направят правителство не ми е ясно как мислят да работят занапред,след като не могат да се понасят. Тотална мъка, скандали и взаимни номера.
  • 7 Страхил

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "ТИГО":

    Правдива статия , но защо нарича ПП- ДБ десни ? Преди седмица Христо Иванов каза ,че поема курс на дясно след като преди това каза, че няма леви , няма десни .Каза още , че партията му ще се кандидатира за член на ЕНП , но след всичката каша , не ми се вярва .ПП са си леви отвсякъде / не визирам Кокорчо /.

    Коментиран от #13

  • 8 Интерпретация

    16 7 Отговор
    и опит за манипулация , белким клъвне някой шаран !
  • 9 Sкаnкhunt42

    11 11 Отговор
    Накрая ще тласнат България към рашистите тези @лчни политици...

    Коментиран от #18

  • 10 Какво ооо

    9 13 Отговор
    Какво Ви пука за цената която ще платят ПП тата, важното е, че Кокори вдигна пенсиите и заплатите
  • 11 костадин

    16 7 Отговор
    Когато се оставиш на чуждите посолства да те водят за носа свършваш така. А може би и са им платили, което ги прави национални предатели.
  • 12 един

    12 22 Отговор
    Още едно комуне на мафиотската барикада!Защо това-защо онова,ПП-ДБ ако бяха оставили мафиотите от ГЕРБ-ДПС-БСП да продължават да крадат и да обслужват Кремъл,тогава според автора щеше да бъде най-добре!Драги ми Людмил Илиев,който го е страх от мечки/особено българо -руски/,не ходи в гората и не се захваща с политика!Аз съм гласувал моите избранници от ПП-ДБ да водят борба срещу комунистическата ни мафия и друг начин освен да са във властта няма!Не се безпокой лицемерно за ПП-ДБ!
  • 13 Какви десни

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "Страхил":

    Какви десни беее... Вижте им семейните биографии. Повечето со от коминтерновски фамилии, ситна и по-едра номенклатура. Лакоми гьонсурати.
  • 14 ИНЖ1

    8 2 Отговор
    Все пак и личностите, които прилагат политиките и прилагат законите, са МНОГО важни. Така че това не е само апетит за постове.
  • 15 Никой

    12 8 Отговор
    Ега ти абдалския коментар ! То изначало беше ясно ,че Толупа ги пусна по пързалката като им даде да направят правителство,но това правителство не можеше да ражда идеи без гласуване в народното събрание. Ето там ГЕРБ с неоценимата помощ на ДПС бламираха по важните въпроси ППДБ. ППДБ се радваха ,че ще преборят статуквото като " взеха " Министерски съвет,но не превзеха институциите които бранеха Борисов и Пеевски,разбирай ГЕРБ и ДПС. Питам многознайковците ,не платените ,те са ясни в убежденията. Как ще се преборим с МАФИЯТА в лицето на ГЕРБ и ДПС. Зеления чорап не е решение.

    Коментиран от #16

  • 16 Оракула от Делфи

    12 8 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Правилен коментар, " Толупа" и "Шиши" ще управляват винаги заедно, в името на една елементарна истина,
    да не ги осъдят и да бъдат вкарани в затвора , за краденето което сътвориха ,а техните банки и активи , да бъдат върнати от там, където са откраднати!

    Без външна намеса , България скоро няма да се освободи , от тази политическа мафия, "Хунтата"!
  • 17 Народът на Бг

    10 2 Отговор
    Няма ли някой от тези мафиоти псевдо политици да извика:
    Вкупом всички съгрешихме, вкупом всички Ненужни станахме!
    Боже Пази България!
  • 18 Истината е ...

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Sкаnкhunt42":

    Че олигархията в България, изначално си е е руска и тя отдавна , е запретнала ръкави ,
    и в тези мътни води ,доста балъци излови!
    Сега има, някакво прегрупиране на олигархията , но всичко е , почти , както си беше през комунизма!
    Врътни- задници без съвест и огризения, в името на пари и власт!!
    Полиция, Парламент,Съдебна власт,Секкретни служби . Регулатори, БАНКИ И МН. ДР. си е както си беше , "ЧЕРВЕНО ПОЛЕ"= ГЕРБ +ДПС и !
    БСП !
    Тежко и горко му на НАТО и ЕО!
  • 19 НИКО

    10 1 Отговор
    БАНДАТА НА МЪРЛЬОВЦИТЕ, ВСЕ ПАК НЯКОИ ТРЯБВА ДА ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА
  • 20 Абе

    12 1 Отговор
    Най-голямата смешка,че ПП са дясна партия.Може ли някой да ми каже дали 11-те министри от ППса подписали декларация,че ще работят с Габриел Аджаба,с какъв договор са назначени тези хора.Трябвало ли е да се преназначават повторно.Интересно как всички лъжат,сучат.. и нищо не е ясно.Какви са фактите?
  • 21 Ха ха ха а така

    8 1 Отговор
    Велик е хитреца от Банкя , как само им бръкна на дълбоко и широко с боксовата ръкавичка ...... на разни Сульовци Пульовци и недъгави Лодкарчета .
  • 22 Ачо

    11 2 Отговор
    Хитрата сврака с двата крака падна укереча.Саслужиха си го.Най добре е да се измете тази гнусна паплач и нови избори.Сега дори и Кокорчо ще се събуди падбнал от стола.Омръзнаха на всички стез тарикатлъци
  • 23 Витамин

    4 14 Отговор
    Колко злоба,завист,слепота.Ако не бяха ПП ДБ сега зелен чорап още щеше да се разпорежда, нямаше да има подкрепа за Украйна, търговия в съд, прокуратурата щеше да решава по целесъобразност само зависимости, руските агенти щяха да бъдат стотици,щеше да има нови пачки, кюлчета,вили и всичко което ни поднесе ГРОБ за последните 15години.Явно добре са ви платили за тази написана провокация.

    Коментиран от #24, #26, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 малко фактийййй

    8 2 Отговор
    Тия на снимката са най - големите непотребници и шарлатани в България
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Така така

    7 0 Отговор
    Ами така се случва накрая с мутресите ,идва и за тях време да си плащат за брака по сметка .......
  • 28 Отец Чапаев

    6 0 Отговор
    Шарлатани.
  • 29 Ще видим

    5 1 Отговор
    А бе да сядат в скута на Шиши , и на Шиши , ако му хареса, може и да им прости, и пак да им комува на умнокрасивите мутрески
  • 30 БАТМАН

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Витамин":

    АМИ ОСВЕН ЧЕ НАРИНАХМЕ СУМА ТИ И ПАРИ В УКРАЙНА ЗА ТОЯ ДЕТО ДУХА КАКТО И ЗА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ КОЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО
    КОЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО АЛООО РОЗОВИЯ
    КОЕ
  • 31 ....

    0 1 Отговор
    Верно е, кой вдигна пенсиите и заплатите на българите граждани, виждали сме ги на опашките в пощата на дпс да се радват. А учителите от езиковата, само пихвали за него. А вие от черен по черен ви стана Той. Жалми е за младите. Млади бяха и бял ден не видяха, изключвам ППДБ. Мир на праха им. Взаимно крадоха всички и сега им бил виновен умника с ум на бръснач. Казал, казал, вие семействата си не можете да укротите, заменихте ги с други и сега все те не познавали престъпленията на нотариуса. А във всеки град си имаше по един нотариус, и той взе, че умря, а брат му у системата Варна. Или това не знаете. Да почне плюенето. Всеки да се поогледа в огледалцето, дали няма да изтекат много фекалии, а да гледа АВ пред входната врата да не му ги изсипят. Пази се АВ. Пази се, силни са комунистите в някои градове 90 на 10, а герб е с тях. Мина им младостта от преди ППДБ.
  • 32 буци

    3 1 Отговор
    Всеки коалирал се с ГЕРБ свършва на боклука. Ама като слушаш чужди посолства, а не главата си става така. Тази сглобка се на прави защото се уплашиха от Радев да си го кажем направо.