Last news in Fakti

22 Март, 2024 23:00 1 839 12

Наталия Станчева и АЕЦ "Козлодуй": Да застанеш срещу Силния

  • аец козлодуй-
  • наталия станчева-
  • козлодуй

Помните ли филма "Ерин Брокович" - за битката на една обикновена жена срещу индустриална корпорация, която замърсява с отпадни води околността край Сан Франциско

Наталия Станчева и АЕЦ "Козлодуй": Да застанеш срещу Силния  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една обикновена жена вбесява голямата и мощна атомна централа "Козлодуй" с упорството си да проверява дали там се спазват законите - медицинските, етичните, човешките. Още за Наталия Станчева и съдебния иск "бухалка".

Коментар на Еми Барух

Помните ли филма "Ерин Брокович" - за битката на една обикновена жена срещу индустриална корпорация, която замърсява с отпадни води околността край Сан Франциско. Филмът на Содърбърг е разказ за упоритостта и куража да застанеш срещу гигантската мощ на предприятие, което безсрамно нарушава законите - медицинските, екологичните, етичните, човешките.

Българският случай

Нека сега, спазвайки всички пропорции, да се пренесем в крайдунавския град Козлодуй, където една обикновена жена вбесява голямата атомна централа “Козлодуй” с упорството си да проверява дали в централата се спазват законите - медицинските, етичните, човешките.

Тя се казва Наталия Станчева. Името ѝ стана известно, след като “АЕЦ Козлодуй” заведе срещу нея иск за половин милион лева заради “разпространяване на невярна информация”. Медийният шум доведе до оттегляне на иска и прекратяване на делото шамар. Самият факт обаче, че на компанията ѝ бе хрумнало да използа цялата си мощ, за да смаже една обикновена своя служителка, твърдейки, че тя злоупотребява с права и в крайна сметка уронва престижа на предприятието, е забележителен с арогантността си. Това е от онези демонстрации, които предупреждават, че срещу ръжен не се рита, че това ще предизвика неръкотворния гняв на Силния.

Ето какво предизвика гнева на Силния

Става дума за медицинския център към централата, който функционира като ведомствена служба по трудова медицина. Без значение как бива променяно неговото наименование, именно това е мястото, което трябва да се грижи за общото физическо състояние на хора, чиято трудова дейност се случва в потенциално рискова за здравето им среда. Дали тези грижи са адекватни или не, би трябвало да контролира само държавата. Така повелява българската Конституция.

Не е такъв случаят с въпросния здравен център обаче и именно това е в основата на всички сигнали, които подава медицинската сестра Наталия Станчева. По същество те засягат основни права на работниците. Защото АЕЦ “Козлодуй” - посредством своя медицински център, е единствената институция, която може да каже дали работещите в централата са “здрави” или не; дали ще им бъдат изплатени обезщетения при хипотеза за въздействие от йонизиращи лъчения; кои служители ще се окажат с “временна трудова неработоспособност” и кои ще бъдат определени като “негодни” за работа; как ще се използват здравните досиета на работниците при евентуални съдебни спорове и т.н., и т.н.

Миналата година три контролни органа потвърждават твърденията на Наталия Станчева, че в централата има нелицензирано лечебно заведение, и издават задължителни предписания за прекратяване на неговата дейност. Това обаче не се случва. Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев от правна гледна точка е бил създаден хаос поради съществуващото противоречие между Закона за здравето и Закона за лечебните заведения.

Как решиха да излязат от "хаоса"

За да излезе от “хаоса”, но и да не загуби контрола върху своите подчинени, АЕЦ “Козлодуй" решава да действа така, както действат “силните” у нас - да уреди със закон своя частен проблем. Така стигаме до “имаме човек и тука, имаме човек и там”. Човекът е председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, който преди време е работил в екип с настоящия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов.

За да бъде легализирано завареното положение - т.е. за да бъде запазен контролът на централата върху работниците, по предложение на председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ Народното събрание променя два закона. Те са приети без публичен дебат, въпреки че засягат основни права на гражданите. Промените са направени през преходни и заключителни разпоредби на съвсем друг закон - Закона за енергията от възобновяеми източници.

В този случай бихме могли да видим мини модел на всичко онова, което в момента взривява държавата: наглост, лъжи, липса на интегритет, зле прикрит лобизъм, задкулисни договорености, подлост, зависимости и тотално незачитане на човешките права.

"Държава в държавата"

Съдия Адриана Добрева от Районния съд в Козлодуй сезира Конституционния съд с искане двете разпоредби да бъдат обявени за противоконституционни. Тя заявява, че е нарушен принципът на правовата държава, защото за уреждането на частен проблем на единствената АЕЦ у нас се изменя закон. И защото няма друг работодател в България, на когото да е дадено правото да определя кой е годен за работа и кой не е. Излиза, че АЕЦ “Козлодуй” е “държава в държавата”.

Вероятно тази зависимост, както и страхът на подчинените, обяснява факта, че почти никой няма куража да застане открито на страната на Наталия Станчева. Не само нейните колеги във въпросното медицинско заведение - там работят около 60 души, но и служителите в централата, които имат най-голяма нужда от здравна и правна защита, наблюдават мълчаливо нейната битка. На фона на тази оглушителна тишина да си припомним думите на истинската Ерин Брокович, която преди две години, почти три десетилетия след реалните събития в градчето Хинкли, на екологичен форум във Виена каза: Когато водехме онази битка за чиста вода (…), аз показах, че не е нужно да си специалист, за да отстояваш правото си да пиеш чиста вода. Иска се доблест и много кураж, за да се застанеш срещу Силния.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айде, стига

    22 10 Отговор
    Стига сте писали глупости! Елате в Козлодуй и разпитайте хората да ви кажат какво представлява Наталия Станчева!

    Коментиран от #7

  • 2 Мда

    24 9 Отговор
    Не прочетох цялата статия, но като видях едно име - Еми Барух ми стана ясно. "Чиста" българка с ястребова позиция.
  • 3 ха ха

    17 4 Отговор
    Я, първите двама стига сте папагалили делянови опорки, ами кажете това истина ли е? "...АЕЦ “Козлодуй” - посредством своя медицински център, е единствената институция, която може да каже дали работещите в централата са “здрави” или не..."

    Коментиран от #4

  • 4 Мда

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Я по-полека. Плямпалото си ти, герберасте.
  • 5 Артилерист

    12 4 Отговор
    Ето това е най-гадното на българската демокрация/капитализъм, че случайното мнозинство в парламента може да злоупотребява с промяна на правилата както към момента на него му е изгодно. Така правеше шайката на Борисов и ренегатът Гърневски(или другия ренегат Биков) излизаше на трибуната и гълчеше опозицията да не писка, щото комунизма(дето той стихоплетно го е славел преди 89г.)бил свършил и така щяло да е от тука насетне. Същата самодоволна наглост проявява сега сглобката. Нейн образец на наглост е агент Тагарев. Всичките предложения за помощи за войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите, са негови, но той цинично заявява, че парламентът, сиреч сглобката, така е решил...
  • 6 Фен

    9 5 Отговор
    Да да! ДВ искат да ни затворяр, както въглищните, така и атомните централи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТИГО

    5 2 Отговор
    Истината е написана ма никой не и обръща внимание .Козлодуй е държава в държавата там щефа на централата е господ нищо не се случва без негово знание ! Там системата "Мой човек" е от ТАтово време времето е спряло ! Най обикновената чистачка в централата не може да се назначи с обява ,става с ходатайство ! Бил съм и по Татово и по Тиквено време няма разлика даже сега е по зле !! За последно като бях там се правеха ремонти на улиците къртеше се мрамор с багери и се асфалтираше !! Питайте защо запалиха колата на кметицата и защо се сложи камера специално за нея ! И по Татово се крадеше но сега е страшно ..
  • 9 Пациент

    7 1 Отговор
    По-мьрзелива и по-нагла жена не сьм срещал в живота си. Станчева отдавна трябваше да е минала през психиатрия.
  • 10 На Брокович братовчеда.

    7 1 Отговор
    Защо "Брокович" упражнява в момента нерегламентирана дейност в нерагламентираното медицинско звено? Защо се върна да продължи работа в нерагламентирания център? Къде е чиста й съвест, когато прибира заплатата си? Как нито един журналист не се "подсети" да й зададе въпроса за противоречиворечието между съзнателно й решение за оставане на работа в незаконния център и непримиримостта й към същия този незаконен център. Една толкова съвестна, честна обикновена жена не би продължила да упражнява незаконна дейност. Още повече да приема финансово възнаграждение за своята незаконна дейност. Нека да разкаже каква дейност извършва, за да получава заплата.
  • 11 Сценариста на "Брокович"

    7 0 Отговор
    На вниманието на търсещите истината: Наталия Станчева продължава да извършва НЕЗАКОННА дейност в посочения център. Работи незаконно, получава заплата от същия център, а претендира за невинност и геройство. Нищо общо с Брокович. Пародия за приравняването й с образа на героинята от филма. ФАКТ.
  • 12 Гражданин на Козлодуй

    7 0 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИ, защо не дойдете в Козлодуй и да видите как Наталия Станчева упражнява медицинската си професия- седейки пред басейна и съзерцавайки го по цял ден, как отказва да извършва каквато и да било медицинска дейност, под предтекст, че иска да я уволнят. Не ви ли е интересно, защо тази праведна жена, отказва да работи, но не се отказва от заплатата си, която с нищо не е заслужила?