24 Януари, 2014 08:48 19 136 25

Българите не осъзнават това, което им се случва

  • общество-
  • българи-
  • преход

Реална действена демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикуваме интервю на журналистката Светла Василева с доц. Иво Христов, което излезе във вестник "Дума", а след това за отрицателно време завладя и развълнува интернет-пространството.

„Пред очите ни се подменят носещите структури на едно доскоро модерно общество, което се вкарва обратно в бъдещето на едно минало – постиндустриално неоварварство“

- Доц. Христов, какво се случи според вас през 2013 г.?
- Отминалата година поднесе още една съчинена сценка на българския „преход“: наблюдавахме поредната „революция“, наречена борба с олигархията и смяна на системата, в която една част от господстващата върхушка, междувременно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, последните искрено убедени, че действително им е дадена думата и шансът за действие. Мнозина изглежда още не са проумели, че във вече установения обществен модел им е отредено да бъдат декори, а не актьори на собствения им живот.

- Каква е равносметката за България и българите след почти четвърт век преход?
- Първо, в страната трайно е установен властови модел, който въпреки фасадната си „демократичност“ по самия си генезис не предполага представителност и демократично управление, като действащата парламентарно-политическа инфраструктура има за задача да прикрива, а не да разкрива реалните субекти и механизми за генериране и упражняване на власт. Този модел обслужва установената през 90-те години социална матрица, нямаща нищо общо с приписваните й характеристики на „европейско“, „модерно“ и прочие папагалстващи клишета общество.

Нещо повече, действена демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще, нито в началото на „прехода“. И това не се дължи на нечия зла воля, както наивно се обяснява, а на самата обществена структура, в която пребиваваме. Ако впилите се във властта „елити“ не представляват реалните интереси на тези, които са ги изпратили там – те не биха оцелели и ден. А ако те представляват тези интереси, те не могат да представляват интересите на нещото, известно популярно като „народа“.

От друга страна, ако „народът“, особено в сегашното му насипно социално агрегатно състояние, бъде дори хипотетично допуснат до властта, това ще бъде началото на края на каквото и да е цивилизовано общество, дори в сегашния му уродлив гротесков вид. За да има действен парламентаризъм, трябва да има социална инфраструктура, генерираща обществени групи, които да виждат в парламента и политическите партии реално средство за изява и реализация на свои интереси. Нищо такова няма у нас. Ето защо Народното събрание, „лявото“ и „дясното“ ще продължат да служат само като удобен гръмоотвод за гнева на не особено интелигентната електорална „публика“, която хабер си няма за реалните механизми, генериращи властови и прочие ресурси.

Второ, моделът има за задача да стабилизира, охранява и валидизира резултатите от присвояване на икономическите активи в хода на „Великата криминална революция“ (по думите на Ст. Говорухин). Тази „революция“ стана с цената на деиндустриализация на българската икономика, имплозия на късното социалистическо общество, социална декласация на населението и пресичане на химерата „средна класа“ в зародиш.

За т.нар. „граждани“, лишени от икономически и обществени шансове, не се предвижда никаква друга роля, освен тази на масовка в този процес, участвайки в поредните индуцирани цикли на вътрешновидова олигархическа кланова борба. Социалната матрица, изкристализирала в годините на „прехода“, очертава едно сурово обществено построение с ясен властови връх, концентрирал монопола върху икономическите ресурси, властовите и информационни възможности и влязъл в убийствена осмоза с пауперизираното и вторично варваризирано социално образувание, наречено българско „общество“.

- Преходът не ни ли донесе и други „бонуси“?
- Да, само в първите 5 години са загубени 2 млн. работни места. Приблизително такъв е броят на емигриралите от страната. Ясно защо. Ясно е и защо т.нар. „средна“ класа е закономерно липсващ социологически факт и само досаден демагогски елемент в приказките на дежурните „десни“ плямпала. На практика имаме тесен връх на социална пирамида от латиноамерикански тип с непрекъснато разширяваща се основа.

Пирамидата се снишава непрекъснато, защото средната й част непрекъснато ерозира към основата. Именно поради това твърдя, че към момента в България е невъзможен демократичен политически модел, защото липсват икономически свободни граждани. Те са силно зависими – икономически, властово, информационно, дори силово, от олигархичните босове на деня. Като добавим и непрекъснато въртящите се обороти на медийните машини за изглупяване на и без това не особено интелигентното „население“, ще имаме резултатите, които имаме.

Страната стремително се деиндустриализира, а в структурата на остатъчната българска икономика, с изключение на енергетиката, преобладават предимно т.нар. „услуги“ и сектори със семпло технологично ниво, произвеждащи ниска принадена стойност, съчетана с висока норма на ръчен труд, с ниска стойност и изисквания за квалифициран труд, полаган във все по-примитивни условия. Накратко, това е структура на икономика на страна, плъзгаща се към развиващия се свят.

Профилът на селското стопанство бележи устойчива тенденция към продължаваща концентрация на поземлената собственост и финансовите потоци в ръцете на няколко крупни за нашите мащаби агрогрупировки, водещи до формиране на преобладаващо монокултурно латифундистко земеделие. В международното разделение на труда България бива „специализирана“ в износ на суровини и преработени материали и във внос на технологични стоки, т.е. тя се очертава като държава – суровинен придатък.
Ликвидирането на наследената индустриална структура от времето на „реалния“ социализъм не е явление, имащо единствено икономически последици. То има ефекта на детонатор, отключващ процеса на ускорено социално деление и разпад, водещ до деградиране на цялата социална тъкан. Пред очите ни се подменя матрицата и носещите структури на едно доскоро модерно общество, което бива вкарвано обратно в бъдещето на едно минало – постиндустриално неоварварство. В резултат от повсеместната деиндустриализация, незаменена от друг тип равностойни технологически и организационни структури, култура и развитие, се сменя цивилизационната матрица.

- Резултатът от тези процеси се възприема като тотален разпад на всичко около нас?
- Логическото следствие е, че подобно на картонени кули, една след друга деградират системите на образованието, здравеопазването, социалното осигуряване. Това води до последваща социална декласация, до примитивизация на всички сфери, до разкъсване на социалните връзки и до подмяна на цивилизационния код. С усилие вече може да се говори за интегрирано плътно българско „общество“, доколкото всъщност не знаем как точно да наречем социалното нещо, конвулсиращо на терена.

Двадесет и четири години след падането на Желязната завеса страната се срива до състоянието на периферна територия със затихващи функции. В центъра на полуострова се оформя зона на силов, демографски и цивилизационен вакуум, в който постепенно и постоянно ще се просмукват етнически и цивилизационни елементи със съвършено друг профил. Поставена на ръба на световете, българската територия се очертава като един от порталите, през които вероятно ще се осъществи реваншът на Третия свят след близо 500 години поглъщане от страна на Европа. И ако някой е очаквал, че изчезването на България ще бъде спектакуларно събитие, се лъже. Тя като цивилизационен и етнически субстрат бива подменяна неусетно, изчезвайки буквално всеки ден, бавно, мъчително, но неумолимо.

- Оттук нататък накъде?
- Според мен съществуват три опции. Първата е да продължи гниенето. Смятах, че няма да доживея изчезването на България, но вече мисля, че това ще се случи, поради компресията на историческия процес. Ще стане факт, ако продължаваме така, както я караме, някъде вероятно до 20 – 25 години. Няма друго общество в Източна Европа, в което социалната катастрофа, сателитният и периферен модел да са съчетани с буквално физическото изчезване на държавнотворния народ. В случая българите. Много условни аналогии може да има само с някои страни от Прибалтика. Визирам основно Латвия.

Втората опция е този процес да бъде забавен. Това означава, че управляващите върхушки в страната трябва да имат сетива за случващото се. Боя се, че те нямат такива.

Третият вариант е част от тази олигархична върхушка в България да осъзнае, че дори с ресурсите, които притежава, тя е господин „никой“ оттатък Калотина. Миналата година в световен мащаб бе проведена наказателна операция, наречена „деофшоризация“. Смъртта на Березовски, кипърският случай, за който Путин не си мръдна пръста, показват ясно някои неща. Лесните пари, които бяха натрупани през 90-те години в хода на т.нар. „преход“, в момента се изземват от световния финансов капитал, защото са му необходими.

И първи жертви ще бъдат нашите олигарси и псевдокапиталисти, защото те не са и капиталисти, а финансови рентиета. Така че на тях трябва да им е ясно, че ако искат да оцелеят, интересът им зависи от оцеляването на тази територия, при това не само като територия, а като някакъв вид социална субектност. Следователно може да възникне обективно съвпадение на интересите на част от олигархическата върхушка у нас с интересите на част от българското население, осъзнаващо драмата на процеса, който протича в България. Дали това ще се случи, е въпрос на бъдеще.

- Какво можем ние да направим?
- Вашият въпрос изхожда от презумпцията, че ние сме субект, пред който има опции. Ние не сме субект. Ние сме все още в полуобектно и полусубектно състояние, говоря за обществото като цяло. България е тласкана в момента да продължи да пребивава в това нищо незначещо обектно състояние на периферна буферна територия. Трябва да стане ясно на българите, че тук става въпрос за буквалното им физическо оцеляване.

Отварям една скоба, за да кажа, че слушам напоследък едни патриотарски възторжени приказки, че българите и българското общество са попадали в много по-тежки ситуации и отново са се възраждали като феникс. С малка подробност. Че българите тогава са се опирали на българското село.

Такова нещо в момента няма. Ако погледнете картата на България между София и Бургас – това е особен микс между цигански катуни и старчески домове. Следователно нямаме виталност. Гръбнакът на българите е счупен. Това атомизирано стадоподобно образувание, наречено „общество“, трябва да осъзнае собственото си битие и драмата, че сме изправени пред ръба на пропастта. И когато го направи, да тръгне бавно назад от ръба. Нищо такова не виждам в момента.

Римският клуб казва в един свой доклад преди 40 години нещо, което важи в пълна степен за България, българите и българския „експертен елит“: най-голямата драма на съвременността не е екологичната, демографската, икономическата или друга, а неосъзнаването на това, което се случва.

Българите продължават да не осъзнават това, което им се случва. Те продължават да бъдат вкарвани в този тип оперети, в които пребиваваме всички ние, и ще имаме този резултат, който имаме. Ако не осъзнаем драмата на собственото си битие, заслужено ще отидем там, където ни е мястото – в небитието.

Иво Христов е роден през 1966 г. в Киев, Украйна. Магистър по право и доктор по социология на правото (2003 г.) на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал в САЩ, Италия и Австрия. Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. В момента ръководи катедра „Приложна и институционална социология“  към  Философско-историческия факултет на ПУ „П. Хилендарски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    5 0 Отговор
    ...Най-умното,най-безпощадното,точно и абсолютно-
    аргументираното нещо,което съм чел напоследък!
    БРАВО И АПЛАУЗИ,г-н Христов!.....
    След цялата каша,помия и боклук,заливащ ни отвсякъде и
    сътворен от"интелигентният елит на нацията",написаното тук е
    като апостолско послание до всички ни!......
    Лично аз вярвах и вярвам и сега,че има достатъчно умни,
    интелигентни,знаещи и можещи,искрени и убедени хора
    все още тук,макар че точно те са най-недолюбвани и от т.н.
    " интелектуален елит",и от послушните медии,и от целият
    "бизнес"у нас-всъщност-бизнеса у нас е по-правилно да се
    нарече с една друга дума,също започваща с "б" и навярно
    повечето се досещат за нея.....
    Не знам как този много умен мъж е успял или-как и кой му е
    дал трибуната за словото,но ПРАВДИВИТЕ МУ И ВЕРНИ,
    ИСТИНСКИ И ТОЧНИ ДУМИ би трябвало да достигнат до всеки
    един от нас и ДА ПРЕДИЗВИКАТ РАЗМИСЪЛ У ВСЕКИ БЪЛГАРИН!
    Още веднъж-ПОЗДРАВИ,г-н Христов-и от мен,и-осмелявам се на
    това-и от повечето читатели тук!......
  • 2 Христо Христов

    6 0 Отговор
    Безпощаден анализ на ситуацията у нас - обективен, точен и лишен от пристрастия. Жалко, че и този разумен човек не е могъл да въздейства на чугунените тикви, на които е бил съветник в 38, 39, 40 и 41-то Народно събрание. Ето на такива хора трябва да се повери управлението на страната, но на бандюгите с 25-годишен "олигархичен" стаж това не им изнася..........
  • 3 Христо Христов

    3 0 Отговор
    Къде ми е публикувания коментар, бе юнаци?!
  • 4 Росен Христов

    7 0 Отговор
    Някои българи осъзнават какво им се случва. Преди няколко дни бях публикувал нещо в интернет, което разбира се не искам да се сбъдне:
    2060 год. Мехмед Доган, внукът на ......., заповяда на парламента да приеме закон за смяна на българските имена с турски.
    2061 год. С автомобили, влакове, автобуси българите натоварили част от покъщнини, бягаха от една държава , която се казваше България
    2062 год. На главна улица в голям град, тумба цигани с тояги, вериги, ножове се оглеждаха за българи, вчера бяха извадили късмет, пребиха двама (затова им плащаха, а и те си обичаха работата), но сега покрай тях минаваха само турци, араби, кюрди и цигани, явно днес българите не смееха да излязат от махалата си.
    2063 год. Репортер на националната телевизия с въпрос към Али Местан, председателя на парламента:
    - Как постигнахте този прогрес на държавата ни?
    - Всичко е започнало преди много години с експертното правителство на някой си Орешарски, така казваше дядо ми.
    P.S.
    Не мразя турците (имам приятели от такъв произход), не съм член на партия, но сега осъзнавам какво се случва, нито протести, нито нови избори (които ще бъдат манипулирани), нито статии като Вашите могат да променят нещата. Единственият начи е да се направи нещо подобно, като в Украйна, но за да стане всички, които осъзнават какво се случва, трябват да станат жители на София за известно време.

    Коментиран от #18

  • 5 comments

    4 0 Отговор
    ОК и браво и на теб,Роска-+ от мен!
  • 6 omnia mea

    5 0 Отговор
    Започвам да разпращам тази статия на всички свои познати...
  • 7 Любомир Петков

    5 0 Отговор
    Браво на г-н Христов, подредил и систематизирал това ,което чувстват голяма част от народа,но като кротки интелигентни хора
    стоят и гледат без да предприемат нещо,поради опасността да не
    бъдат употребени от някой ,като г-н Костов виновен наред с бившите комунисти за тази посока на прехода.
  • 8 Пацо

    2 0 Отговор
    Само с едно не мога да се съглася:
    "...трябва да осъзнае собственото си битие и драмата, че сме изправени пред ръба на пропастта."
    Мисля, че за съжаление вече сме направили крачката напред...
  • 9 Санчо Панса

    4 0 Отговор
    Браво на автора. Изключителна статия. Не съм срещал до сега толкова добър анализ.
    Бих се радвал ако доцент Христов посочи и влиянието на външните фактори върху моделирането на българското общество и държава през последния четвърт век.
    Например: Планът Ран-Ът. Благотворното влияние Стив Ханке, известен още като Доктор Менгеле и други разни „стратези”.
  • 10 comments

    2 0 Отговор
    Наистина-оправдан е песимизма ти,№8,но-въпреки това-хайде
    да не бъдем толкова черногледи и макар и с все по-малка
    надежда-да вярваме-поне до последно-че наистина най-накрая
    ще осъзнаем трагизма си!
    Като народ,като нация,като държава.......
    Нали точно надеждата умира последна и "ако ни е писано" или
    сами си отрежем клона-нека с тази последна искрица в себе си
    ДА НАПРАВИМ КРАЧКАТА НАПРЕД........
    Дано сме лоши пророци,дано не всичко е окончателно и
    безвъзвратно загубено,дано не са пред свършване отредените
    ни дни тук и сега-и като народ,и като нация,и като държава.....
  • 11 Nikolay Tsonchev

    0 5 Отговор
    Другарю за някои но не и за мен Христов - прочитайки статията ви още преди да стигна края където е вмъкната автобиографията ви предположех че по-голямата част от живота ви е бил извън България.
    Не е лошо да попрочетете малко история но тази писана от хронисти не и от историци па тогава белким да проумеете коя е движещата сила на народа населяващ България.Докато в цяла Европа и Русия населението е било крепостно ние макар и под турско сме имали имоти и земи.Доказано е че сме мачкани повече от своите отколкото от чуждите и ние сме си научили урока и затова оцеляваме въпреки тях.Но търпението ни не е безгранично.Ти ми говориш за индустриализация без да осъзнаваш че никой не иска да купува от теб а да ти продава -великите не го допускат, говориш ми за село без дори да си живял и там.Видно от биографията ти си лапал държавни парици в няква комисия четири подред народни събрания по 4г=16г е питам аз що уради за това време.
  • 12 galaxy

    2 0 Отговор
    Наистина упадъка на БГ изглежда неизбежен поради това, че партия се прави с пари, а и властта се взима с много пари, които народа няма. Нашите бивши комунистически олигарси и ДС , заграбиха парите а и със западна помощ унищожиха индустрията и земеделието ни. С тези заграбени пари те властват и ни управляват още от началото на прехода. Дори има предсказание за революция в БГ през 2014г. Когато Бойко беше на власт, БСП финансираше протестите срещу него. Сега Бойко и хората зад него финансират протестите срещу БСП. И всичко това става с заграбените от българския народ пари. Но, ....... "няма нищо по постоянно от промените". Когато чашата прелее, водата ще протече. Или народа ще емигрира масово или ще има истински бунтове/които не са платени от олигарсите/.
  • 13 хулио

    1 3 Отговор
    Публикувано в ,дума, от съратник на Станишев моля не се впечатлявайте толкова, целта е да се обезсмислят всякакви критики към сегашните мътеци и да чакаме нов соц месия на червен кон
  • 14 comments

    2 0 Отговор
    Кога и в кой брой на Дума,Хулио?
    Ако наистина е вярно-моля-информация!

    Коментиран от #15

  • 15 хулио

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "comments":

    Пише го в началото, не чета дума честно казано
  • 16 comments

    1 0 Отговор
    Добре де,и аз не го чета,но специално за това-ще се прежаля!
    Попитах те точно от кога е,от кой ден-не искаш ли или не можеш
    да ми{ни}отговориш?
    Интересувам се и аз,а мисля-и повечето тук,така че-хайде,
    кажи-ако има какво да казваш,де,......
  • 17 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Ето това ни дава кураж!В България все още се намират умни и здравомислещи мъже.Благодаря на автора за куража му да седне и да напише истината за случващото се у нас.
  • 18 selin vadet

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Росен Христов":

    това пророчество наистина е черно,но някои от теэи неща се случиха преэ 89 само че етносите бяха наобратно!
  • 19 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Добре!Това което е изнесено във форума от доц.ИВО ХРИСТОВ се
    знае от всички умни хора!...........стига с експертни заключения!
    ставате смешни в очите на определен кръг хора!
  • 20 Невалидната бюлетина

    3 0 Отговор
    Мнозина изглежда още не са проумели, че във вече установения обществен модел им е отредено да бъдат декори, а не актьори на собствения им живот.
    Още по-интересно е, че на определена (немалка) част от „проумелите“ им допада ролята на декор.
    Но какво да се прави, явно това парче земя трябва да бъде освободено за други народи, по-споцобни да създават и поддържат Цивилизация ...
  • 21 jacek feliks

    1 0 Отговор
    Интервюто е от 21 януари 2014 г.

    Ето линк:

    http://www.duma.bg/node/70249
  • 22 comments

    0 0 Отговор
    Благодаря,№21-ще се опитам да го намеря и тогава-може би-
    пак ще го коментираме тук.
  • 23 comments

    0 0 Отговор
    Да,наистина,колеги-интервюто е в ДУМА и са прави №№21 и
    особено13-"съратник на Станишев.........и да чакаме НОВ СОЦ
    МЕСИЯ НА ЧЕРВЕН КОН"....,замислям се,наистина,за точната роля
    на това интервю и мястото му{евентуално,може би,} в кампанията на Г Първанов.........
    Не знам,засега нищо няма да кажа или пиша-ще помисля още
    малко и пак,преди да си изградя мнение....
    Вие какво мислите,колеги?
  • 24 comments

    1 0 Отговор
    Според мен-какъвто и да е г-н Христов-след написаното от него
    тук той чете нашите коментари и Е РЕДНО ТОЙ ЛИЧНО ДА СЕ
    ИЗКАЖЕ ОТНОВО ПАК ТУК,защото написаното вълнува всички ни
    и е ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗА БЪЛГАРИЯ КАТО ЦЯЛО!
    Затова-аз лично-ще изчакам да го чуя пак тук по темата и едва
    тогава ще се опитам да подредя мозайката за себе си!
    А вие как ще постъпите?
  • 25 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До коментар №24 comments