Last news in Fakti

2 Април, 2024 09:08 2 228 10

Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК, пред ФАКТИ: Индустрията инвестира постоянно в енергийна ефективност

  • константин-
  • стаменов-
  • енергетиката-
  • мощности-
  • аец-
  • ефективност

Това е причината ние – от бизнеса, да настояваме инвестициите във всички сектори да са на собствен риск в т.ч. и в електроенергетиката, казва експертът

Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК, пред ФАКТИ: Индустрията инвестира постоянно в енергийна ефективност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как България може да играе ключова роля в определянето на енергийните политики на ЕС . Какво е бъдещето на ядрената енергетика в ЕС . Такива теми се обсъждаха на конференцията „Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”. Тя бе организирана от Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. На форума присъства и Константин Стаменов, председател на УС на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК ).

- Г-н Стаменов, ЕС прие стратегия да развива ядрената енергетика. А България се лута между ще строим АЕЦ „Белене“, няма да строим, но решихме в рамките на седмица, че ще имаме нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Вие ориентирате ли се какво искаме, всъщност?
- Въпросът трябва да се разглежда много сериозно. Това означава да се направи професионален анализ какво ще се случва у нас и в региона, какво ще се случва с потреблението, какви мощности ще отпаднат, как ще балансираме системата. Въпросите са хиляди, факторите безбройно много. Да, безспорно базова енергия е нужна за дизайна на електроенергийната система, но са нужни и балансиращи мощности.

- В същото време Турция прави втора руска АЕЦ на границата ни?
- Както знаете, Турция се превърна от вносител в износител на електроенергия. И тази тенденция очаквам да се запази. Това е причината ние – от бизнеса, да настояваме инвестициите във всички сектори да са на собствен риск в т.ч. и в електроенергетиката. Така, ако някой държавник сбърка, не повлича след себе си цялата икономика, не прави дупка в бюджета.

- Вие сте представител на големите производствени потребители на енергия. Какви са предизвикателствата за съществуващите енергопреносни мрежи в момента?
- Основното предизвикателство в момента е сигурността на електропреносна система. Звучи много общо и далечно, но питайте ЕСО и Централно диспечерско управление (ЦДУ ) как се справят. Сутрин в 9.00ч се появяват няколко хиляди мегавата (около 3000) от слънце и след 16,00 ч изчезват. А целият товар в системата е 4000-5000 мегавата. Ако ЦДУ не разполагат с гъвкави мощности да намалят генерацията и после да компенсират изчезването на слънцето, електроенергийната система ще се разпадне. В следващите месеци и години това ще е основното предизвикателство, респективно индустрията да има стабилно електрозахранване. Това означава инвестиции в мрежи, възстановяване на ПАВЕЦ „Чаира “, изграждане на нов ПАВЕЦ , внедряване на батерии и т.н. При това забележете цената на електроенергията да остане поносима за всички битови и стопански потребители.

- От колко електроенергия ще имат нужда големите производители през следващите години. Какви са прогнозите ви и ще можем ли да си я произведем, или ще започнем да внасяме?
- Индустрията инвестира постоянно в енергийна ефективност. Ако погледнете статистиката за последните 15 години, има устойчиво намаление в потреблението на електроенергия. Не очаквам внезапно да започнем да увеличаваме консумацията. По-скоро би дошло от подмяната на автомобилния парк от ДВГ на електрически, от компютърната обработка на големи масиви данни, където има огромна консумация на базова електроенергия.

- ВЕИ секторът навлиза на пазара с електроенергия, но как се отразява на електропреносната мрежа?
- Както казах вече, това е добре, че ставаме по-екологични в генерацията, но овладяването на електроенергийната система става много трудно. Съседните държави Румъния и в по-голяма степен Гърция по същото време имат излишък от производство на електроенергия. Поради това ще се стигне до отрицателни цени на електроенергията.

- Бизнесът с ВЕИ се смята за добър, но визия за произведената електроенергия виждате ли? Произвежда се много, но не се съхранява?
- За мен най-удачното решение, най-дългосрочното и най-рентабилното са ПАВЕЦ мощностите.

- Много големи предприятия си правят ВЕИ паркове. Какъв е ефектът от това?
- Подсигуряват се и стават независими в някои часове от мрежата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    4 0 Отговор
    Константин Стаменов, председател на УС на БИФТЕК.
  • 2 Хихи

    3 0 Отговор
    Ерде 12 милиарда за най-сигурната технология в света Белене, 2 реактора. Ерде Уестинг 120 милиарда за провалена технология, която е отказана в цял свят, па ако ще и марсианци да я строят, а не южнокорейци. Като е калпава технология отказана от Унгария, Чехия, Британия Китай, спряна и пускана, пускана и спряна в САЩ. Туй прибиране ОЯГ, неподходящо гориво за Козлодуй, тури му пепел, далаверата е важна.
  • 3 Име

    4 0 Отговор
    Какви са тези зомбита, навремето не си спирахме парното, даже - с връзки се прокарваше парно - няма да забравя този момент.

    Идва и почва да ми говори за енергийна ефективност, какво няма - гориво ли няма, напротив - има.

    Изобщо - ще стане пак проблем с тези "дърпанки" на шалтера.
  • 4 Енергийна ефективност

    4 0 Отговор
    Как да си опечем барбекю и бифтек на електрическа скара на фотоволтаици и перки, без използване надървени въглища?

    Коментиран от #7

  • 5 Енергийна ефективно е

    3 0 Отговор
    Да плащате на хората с нулево потребление парно и индивидуален отказ от сградна, нулеви емисии и дрън, дрън. Неергийни са ползващите парно, за които плаща цяла България, те цапат, мърсят и не са зелени.
  • 6 Коста маани я тая

    3 0 Отговор
    "енергийна ефективност" това е ефективно само за вас цицащите народа докато мърда! А и хубаво име: "БИФТЕК" КЮФТАК ама дупетатски ще е по добре!
  • 7 Вземаш вместо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Енергийна ефективност":

    "надървени" въглища не надървени скарата отгоре и печеш! Какви фотоволтаици???? Ще ги снимаш ли тия кИфтета?
  • 8 Файърфлай

    4 0 Отговор
    И енергетиката бавно,но сигурно става ниско ефективна,т.е. ,,зелена,,(по-зелени станахме от хлорофила) и най-вече частна.
  • 9 Чик Чик

    2 0 Отговор
    Какви са пък сега тия БИФТЕК?
  • 10 Сандо

    1 0 Отговор
    За съжаление няма как да се съживят всички тия,които изграждаха и експлоатираха енергетиката на Народна Република България.За още по-голямо съжаления няма как да се съживят и репресивните органи от онова време,защото толкова много "заслужили дейци на капитализма" са заслужили доживотното си място в панделите на Републиката.А сега какви ли не наглеци ще ни обясняват до какви висоти са ни докарали енергетиката и тихичко ще мълчат за цените.