3 Юни, 2024 13:00 1 642 31

Григор Лилов: В немалка степен антиевропейските настроения в България се дължат и на тотално сбърканата политика на ЕНП

  • енп-
  • герб-
  • избори

ЕС има безспорен и висок обществен авторитет у нас. Еврокомисията - не чак толкова. ЕНП не се ползва с адмирации дори от привържениците на ГЕРБ

Григор Лилов: В немалка степен антиевропейските настроения в България се дължат и на тотално сбърканата политика на ЕНП - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да направя една сметка за западноевропейските политики към България и по-специално тази на Европейската народна партия (ЕНП).

ЕС има безспорен и висок обществен авторитет у нас. Еврокомисията - не чак толкова. ЕНП не се ползва с адмирации дори от привържениците на ГЕРБ.

При това ГЕРБ не е системна партия, а лидерска - без Бойко Борисов в рамките на не повече от две години тя ще се разпадне.

И най-сетне ГЕРБ, макар и първа партийна сила у нас, отдавна не е популярна партия в България заради дълбоко корупционният ѝ характер, който отврати българското население. Напомням, че на последните избори за Борисов-ГЕРБ гласуваха едва 670 000 души, което е само 24.9% от всички гласували и под 10% от броя на избирателите в списъците.

За капак според всички социологически проучвания половината от този герберски вот е клиентелистки, а не от партийни или принципни съображения.

Поради несистемния, лидерски характер на ГЕРБ гласуването е "за" Бойко Борисов, а не за партията му, за нейните политики, за принципите на ЕНП, за дявола или за господа...

Затова ангажирането на западни политици с каузата на Борисов няма да допринесе за увеличаване на изборните резултати на тази партия. Електоратът ѝ не се нуждае от такива насърчения: едната клиентелистка част има интерес да управлява ГЕРБ, без значение към кое европейско семейство принадлежи, а другата емоционална част си харесва вожда като авторитет, което въобще не означава, че за нея са авторитети такива като Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер.

Но с абсолютна сигурност на фона на ниското национално одобрение за ГЕРБ тази подкрепа за него от водещи западни политици ще допринесе за увеличаване на основателните критики към Еврокомисията у нас, за пропаганда срещу ЕС и за още по-отрицателен имидж на ЕНП у нас.

И без това в немалка степен антиевропейските настроения в България се дължат и на тотално сбърканата политика на ЕНП, която безусловно десетилетие и половина, а и сега, както се вижда, безусловно и категорично застава зад фигурата на един безспорен корупционер, а и не само това.

Разбира се, има обяснение защо двамата западни политици довтасаха у нас.

Но затова нека никой на Запад да не се чуди, че антизападните настроения у нас имат здрава почва, върху която да растат. И когато на Запад реват срещу Орбан, срещу Фицо и ще зареват утре и срещу Борисов, да си знаят: тези отровни плодове са от дървета, които макар и на местна почва, обилно бяха поливани и торени от политики на някои западни държави и от техни водещи политици и такива от ЕНП. И дори сега въпреки разума и здравата логика продължават да ги поливат и торят.

Защото определянето на изборните резултати в България не зависи толкова от политиците, от партиите, от вота на електоратите, а основно от разчетите на Задкулисието.

Но това е днешната политика - не само у нас, а и по света. Ала-бала: въздух за електоратите и сметчици в бакалски тефтер, надраскани според представи, а не според логика и аритметика.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 13 Отговор
    Тези ЕНП са същите, дето инсталираха Баце, а преди това домъкнаха и царчето да ви остриже за последно. ЕНП скоро ще ви сюрпризира и с новата Палестиска държава.

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нормално

    5 26 Отговор
    Българите не са европейци.
  • 4 Ффф

    3 15 Отговор
    Защо няма коментари под статията за Костя, ами пак за него ще фъргам
  • 5 Димо

    21 5 Отговор
    Реалността за България е такава каквато я направиха точно ЕНП откакто управляват Европа.ЕС върви застрашително надолу,а България за 12 години, ако не бяха европейските програми реално нищо не се е случило.Няма опашка от инвеститори ,така както е в Сърбия и Румъния ,а се мисли само как да се крадне.Сроковете им за всеки проект са смешно дълги,но това е отново ,за да се точи повече.Всички са измитане, но не виждам и алтернативата.
  • 6 Объркано Атлантиче

    26 9 Отговор
    И защо е тази цензура като е всеизвестно, че Европейската прокуратура (EPPO) разследва Фон дер Лайен ?

    Какво защитавате - демокрацията или корупцията ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бендида

    30 4 Отговор
    Не само в България. ЕНП са компрометирана европейска партия с компроментирани национални лидери. Европа трябва да се ядоса и накаже ЕНП.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нинова

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Гласувай за комунистите!:) Така ще те сюрпризират ! Много ще ти хареса!:)
  • 11 обективен

    22 8 Отговор
    Вчера в Пловдив цирка беше уникален !! Опозориха сцената !!

    Коментиран от #18

  • 12 Бамбука

    18 3 Отговор
    Изборите в България зависят от тези, които държат парите, от крадците. Всички ги знаят, но така са окупирали полиция, прокуратурата, съдебна власт, че дори и в тези структурите, честните служители си мълчат.
  • 13 Червената шапчица

    1 7 Отговор
    La victoire appartient aux plus tenaces - победата принадлежи на най-упоритите - Roland Garros Елена Андреевна Рыбакина ще спечели "Roland-Garros, Paris 2024". Залагам 100 лева. Днес тя се класера за четвъртфиналите, побеждавайки Свитолина.
  • 14 Пародията на жена Урсула

    12 5 Отговор
    Не че имаме нужда от пример(имаме си крадливците от бившата сглобка), но тази карадлива пародия Урсула ни дава страхотен пример :да крадем и със задниците си и никой няма да ни съди, а ще заемаме дори по-високи постове, точно като нея. Би трябвало законите да са валидни за всички, независимо от постовете които заемат.
  • 15 хммм

    4 2 Отговор
    Е то ест на Борисов и ГЕРБ.
  • 16 Баце

    9 5 Отговор
    Показа Урсузка и Вибратора като мечки на селски панаир. Къде е днес? Май някой го настъпил по мазола, иначе до сега да беше олигавчил медиите с хвалебствия за себе си!
    Пеевски, домъчня ми за теб. къде изчезна вкусна , тлъста пържолке?
  • 17 българка

    8 4 Отговор
    Европейските мушмуроци с голямата кошница за гласовете на гербаджиите. Кого заблуждават? Подкрепата за един доказан, но не осъден корупционер, лепва голямо грозно петно и върху тях. Време е за промяна в ЕС и всичките им ръководни структури. Хората се измориха от техните простотии и немощ.
  • 18 Дааааа

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "обективен":

    Вчера, Борисов показа на пехливанските политически игри две евроатлантически мечока: Урсула и Веберчо.
    И те милите, длбре дресирани даже женската рецитира Ботев. До там стигна дресурата им!
    Бойко, да не получи сътрцебиене, че на тая жега в Пловдив и с тия телеса и лъснала от пот тиква, трудно се издържа.
  • 19 Време е такива по затворите!

    8 3 Отговор
    Тиквата е време да се прибере в затвора, крадеца много си е повярвал и си мисли че народа е прост!
  • 20 Загиващ ЕС!

    8 2 Отговор
    Крадците са единни и в избори, краденето ще продължи!!!
  • 21 идея

    4 1 Отговор
    Мамят, крадат, не им пука. Винаги правят квото си искат,понеже знаят, че са ,,недосегаеми,,. По темата Papa Roach - Getting Away WIth Murder /2004/ .Любима песен.

  • 22 Благой от СОФстрой

    0 5 Отговор
    Григор Лилов: Бил журналист във вестниk „Работническо дело“!
  • 23 НАРОДНИ МЪДРОСТИ

    7 2 Отговор
    Краставите магарета през девет планини се събират.
  • 24 така ли стана

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Това с новата държава може да донесе траен мир, но инсталирания е време да си го приберат!
  • 25 Жмръц

    8 2 Отговор
    Ха познайте,кой е краднал повече Усито или Боцето?

    Коментиран от #26

  • 26 хммм

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Жмръц":

    Бойко Борисов е източвал държавата цели 17 години, така че, не е трудно да се досетим.
  • 27 цоло

    8 4 Отговор
    Станете и гласувайте,нека изхвърлим от властта уршула и вевер.Нека им спрем водата.
  • 28 шил

    9 2 Отговор
    Българите мразят и ненавиждат ЕНП.
  • 29 РАЗБИРАЩ

    7 4 Отговор
    НИКОГА ГЕРБ, НИКОГА УРСУЛА!
  • 30 ЗА НЯКОИ НЕЩА БЪРКА

    2 1 Отговор
    НО ЗА ТОВА Е АБСОЛЮТНО ПРАВ
    ЕС УПРАВЛЯВАН ОТ АКУШЕРКА
    ГЕРМАНСКИЯ ВОЕНЕН МИНИСТЪР
    ЗЕЛЕНА ЕУГЛЕНА
    АМИ ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ДАЕМ ВОТА СИ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЕС
  • 31 Българите🇧🇬

    2 3 Отговор
    Еййй не сме глухи нито кьорави да се объркаме всеки българин🇧🇬 има пълното право да мисли и да дава своето мнение дали това се харасва на ЕНП , ЕС, НАТО САЩ,,, ние 🇧🇬 сме живяли по СОЦА и знаем каква позиция всеки да
    заеме, 😎 ние не искаме новия демократичен концлагер да ограничава нашата воля и чест