Last news in Fakti

19 Февруари, 2014 11:29 9 650 10

Валери Найденов: Никой не иска да инвестира

  • валери найденов-
  • необлагаем минимум-
  • бюджет

Плоският данък е бил катастрофа. Ние сме единствената страна в Европа, в която няма необлагаем минимум

Валери Найденов: Никой не иска да инвестира - 1
Снимка: AP/БTA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът на журналистът Валери Найденов "Как изхвърлихме 10% БВП на боклука" предизвика реакцията на икономическата гилдия. Георги Ангелов посочи 4 точки, с които не е съгласен в тезата изказа от Найденов. Дебатът се разгорещи в посока формулата на “мултипликатора”, за която журналистът пише: „това е една макроикономическа магия, за да изчисли с колко би се ускорил растежът на БВП”.

Ето какво каза пред Факти.бг в отговор на написаното от Ангелов, журналистът Валери Найденов.

Г-н Ангелов много ясно признава, че

с въвеждането на плоския данък е отменен необлагаемият минимум

и това е донесло допълнително приходи от 600 млн. лв. в бюджета. С това той признава, че всичко, което говори от пет години са пълни лъжи. Нямаме никакво осветяване, нямаме никакво разширяване на базата и никаква криза на Лафер, просто има въведен един нов данък, обложен от едни нови хора.

И ако има някакво увеличение, което между другото не е вярно, то идва именно от този нов данък. Това те го признават съвсем официално. Самият плосък данък, ако изчисляваме това увеличение на облагането, би довел до огромно намаление на приход. Това Ангелов съвсем официално го признава. Плоският данък е бил катастрофа.

Между другото, ако се върнем към 2008 г. ще видим, че увеличението на тези приходи върху доходите на физическите лица е над 169 млн. лв. Ако махнем това, което е дошло, премахването на необлагаемия минимум, може да си представете каква катастрофа е било.

Предишната година – 2007-а при т.нар. прогресивен данък и при необлагаем минимум има увеличение на приходите с около 484 млн. лв. и около 6% ръст на БВП. 2008 г. отново има 6% ръст. Брутният продукт тогава беше върха преди да се срине икономиката през 2009 г., но увеличението е едва 169 млн. лв. и то благодарение на този нов данък, който се поражда с премахването на минималните доходи. Виждате каква катастрофа става.

Ние сме единствената страна в Европа, в която няма необлагаем минимум.

Същевременно ние сме държавата, в която има възможно най-регресивната данъчна система, казвам данъчна система като цяло, тъй като преките данъци при нас са ¼ от данъчните приходи, нормалното е ½ или ¾ или 2/3, а при нас само ¼ .

По отношение на регресията това означава, че в най-голяма степен облагат най-бедните – колкото по-ниски доходи имаш, толкова по-голям дял от тях отиват за данъци. Това са фактите, които лъсват. И между другото тези неолиберали г-н Ангелов и г-н Ганев фактически ги признават, те просто гледат с други очила на реалността, те гледат с тези нощните очила, с които виждаш само инфрачервени лъчи и не виждаш много други неща – предмети, растения, не виждаш цветове. Според мен те са по-скоро либертарианци от американски тип, може би хиперкапиталисти или не знам.

Що се отнася до връзката на прогресивното облагане и намаляването на неравенството тя е безспорна, аз мисля, че няма капацитет, който да я отрича, разбира се те веднага ще извадят някакви доклади на тяхната школа либертарианци, които го отричат има такива. Това е абсолютна глупост и е отхвърлена от сериозната икономическа мисъл, а и не е нужно да си икономист, за да го видиш.

Повече от очевидно е, че ако се даде 1 лев на беден човек

и той го похарчи за кисело мляко ще допринесе за икономиката, за дребния бизнес и за инвестициите в крайна сметка много повече от 1 лев, който се дава на милионер и заминава някъде в чужбина за покупка на къща... Такъв лев просто го отписваме от българската икономика. Дори и при покупката на къща в чужбина са свързани със сериозни разходи, които изтичат от България за чужбина....

Ние се намираме в тази фаза на икономическия цикъл, в която никой не иска да инвестира, колкото и пари да дадете на заможните хора те няма да ги „инвестират” в реална икономика. Ще ги „инвестират” било в някакви в деривати в чужбина, в злато, било в имотни сделки предимно в Европа. Освобождаването на допълнителни приходи на богатите от данъци очевидно е, че няма никаква връзка с идеята за инвестиции.

В крайна сметка икономиката е специална наука и повечето неща в нея се виждат с прости очи. С прости очи може да видим, че се свива потреблението. Никой не иска да инвестира нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zahari Zahariev

    4 3 Отговор
    Какво разбира Валери Н. от икономика?Нищо! Или по-точно: червени представи за "икономика". Не че "либертарианците" са много "в час", но все пак се опитват. А плоският данък задържа (част от) някои инвеститори да си губят времето в една неработеща икономика. За да тръгне тя, трябват цяла система от мерки, не само данъчни облекчения... В България има хора, знаещи повече по въпроса, но те се държат настрана от приятелите на Валери...
  • 2 The Big Boss

    1 3 Отговор
    Евала на БГ ОЛИГАРХИЯТА!

    При 90% бедно население, над 90 % от хората се радват на ПЛОСКИЯТ ДАНЪК!

    Това се нарича УСПЕШНО ПРОМИТИ МОЗЪЦИ!
  • 3 Любомир Петков

    2 3 Отговор
    На плоските отворковци бих казал ,че над 90% от икономиките по света и най вече развитите не искат и да чуят за плосък данък ,
    тука се навъдиха най-големите икономисти ,че затова сме на това
    дередже .И последния двойкаджия в последното у-ще знае ,че за
    да върви ,коя и да е икономика се иска потребление.Я вижте г-да
    икономисти темповете на нарастване на депозитите в банките и
    тълкувайте.Всяка год.се регистрира покачването им без да се увеличава потреблението на стоки и услуги.
  • 4 Любомир Петков

    1 2 Отговор
    Икономиката не е наука ,тя е най вече усет,нюх .Можеш да правиш нещо ,но не се знае с положителност крайният резултат защото няма повтаряемост в условията.Това не съм го измислил аз,това го казват големите светила в тази уж наука.
  • 5 Николай Николов

    1 1 Отговор
    Ами за това благодарете на комунистите и циганите които ни управляват в момента.
  • 6 Митко Атанасов

    4 1 Отговор
    Истината е ,че никой не иска да инвестира в циганска държава.
    Да сте чули да съберат съвета за национална сигурност заради това,че някой българин се е почуствал застраше,ограбен ит.н.т....?
  • 7 I'm back

    1 1 Отговор
    Кой иска да инвестира в масто управлявано от червени кратуни?
  • 8 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    няма разбирасе кой да инвестира тук
  • 9 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    ВСЕ ПАК ТУК Е БЪЛГАРИСТАН НАЛИ ЗНАЯЧИ ГОЛЯМИ
  • 10 Иван Петров

    0 0 Отговор
    Хайде бе, какви къщи в чужбина? Това могат да си го позволят вероятно не повече от 200 човека в България. Мечтата на Валери е да нагърби средната класа, която бута икономиката, за да има жълти стотинки за цигани и пенсионери и най-вече за крадене от политиците.