Last news in Fakti

14 Юни, 2024 18:03 1 351 19

Орбан опитва да седи на два стола

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • европа

Политическите салта на унгарския премиер

Орбан опитва да седи на два стола - 1
Снимка: Bloomberg TV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на furgehir.hu

След европейските избори много политически лидери в Европа са или в дълбок шок, или в леко недоумение. Не може да се каже същото за унгарския премиер Виктор Орбан. „Заклет” националист, той става свидетел на отмъщението на европейските популисти още по време на „политическия си живот”.

Орбан вече получи ласкава оценка от Москва - руските пропагандисти единодушно започнаха да го наричат ​​видна фигура, едва ли не бъдеща влиятелна сила в Европа на фона на разклатените позиции на управляващите партии и лидери на Франция и Германия.

Трябва да отдадем дължимото, старият „апаратчик” Орбан моментално се ориентира в ситуацията и договори за себе си „отделна” позиция в НАТО, постигайки „споразумение” с ръководителя на Алианса Й. Столтенберг, че Унгария няма да блокира решенията на НАТО относно Украйна в замяна на определени гаранции.

Този принцип на доброволно участие в подкрепа на операциите на НАТО за Украйна, насърчаван от Орбан, създава вратички за „съмняващите се и колебливите“. И като се има предвид, че Й. Столтенберг най-вероятно ще напусне поста си, позицията на В. Орбан залага „бомба със закъснител“ под целия Алианс в бъдеще.

Медиите вече посочват, че успехът на популистите на европейските избори може да предизвика вълна от „отхвърляне“ на взети преди това политически решения. Ако лидерите се сменят, техните наследници могат да отменят противоречиви или непопулярни решения, дори по неотложни въпроси от международния дневен ред.

Очевидно с този инцидент с „отмяна“ ще трябва да се справи и новият генерален секретар на НАТО, който ще трябва да разгледа „специалната“ позиция на Унгария по концептуалните въпроси на дейността на Алианса.

Фактът, че В. Орбан „договаря“ „специални“ условия“ за Унгария, може да предизвика недоумение сред онези, които са свикнали да го смятат за „клиент на Москва“.

Това разбиране обаче е фундаментално погрешно. Сега Москва е заета да търси отговори на нарастващи санкции и международен натиск. Същият прессекретар на В. Путин Д. Песков каза: „Кремъл обмисля как да действа след новите санкции на САЩ“ // Комерсант. RU

Създава се впечатлението, че Русия е отслабила контрола върху поведението на своите съюзници и сателити. Иначе как може да се обясни публичният спор между Армения и Беларус относно Организацията на договора за колективна сигурност? Н. Пашинян нарече този постсъветски блок „съюз балон“, обвинявайки участниците в него в липсата на подкрепа за Армения във войната с Азербайджан.

В същото време верният прислужник на Путин Александър Лукашенко открито зае проазербайджанска позиция, което предизвика изблик на гняв от Н. Пашинян и „война“ на посланиците между двете страни.

На този фон В. Орбан също може публично да декларира „своята „независимост“, още повече че позициите на Москва вече не са същите, както когато тя можеше директно да диктува условията си на европейските страни, изнудвайки например с енергийни ресурси.

Изглежда лозунгът „Всеки за себе си!“ се превръща в основен принцип на европейския политически живот. И унгарският премиер В. Орбане беше един от първите, които разбраха това и на следващата среща на НАТО пак ще излезе да пие кафе.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фицо

    26 12 Отговор
    найш как боли
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пако

    17 26 Отговор
    Истински патриот е.
  • 4 мдаа

    26 4 Отговор
    Като имаме предвид габаритите на Орбан, трябват му поне четири стола.
  • 5 И накрая ще

    28 10 Отговор
    седне на средния.
  • 6 тъй-тъй

    28 13 Отговор
    Орбане, тичай при другаря Си, че Путин отече...
  • 7 Инкогнито

    14 27 Отговор
    Как се познава патриота в днешно време еми не играе по фалшивата демократична свирка на ФАЩ.
  • 8 Боби

    27 9 Отговор
    ....И ще падне и от двата, както всеки жалък хитрец, който се опитва да захлеби от 2 места едновременно. Унгарски Бай Ганьо...
  • 9 Мдаа

    27 11 Отговор
    Орбан го интересуват само парите, в случаят рублите които получава се обезцениха и той омекна.
  • 10 хххх

    27 5 Отговор
    Който седи на два стола накрая седи на Земята!
  • 11 Бийк

    26 2 Отговор
    кОрбан ще стане на Курбан
    Каквато ще е съдбата и на Рундьо зеления чорап
  • 12 Порно

    6 27 Отговор
    От действащите европейски политици Орбан е единственият, който е арестуван от комунистическите власти. Не се е огъвал тогава , не се огъва и сега. Икономиката на Унгария е в пъти по развита от нашата. Ама западняците искат и там да сложат някой Бо ко, или някое Кире
  • 13 Либерал

    1 28 Отговор
    Къде е Байдън комуняги от розова Америка 😎. Сигурно се ръкуване с ловци на духове 😄. Партия Величие ще ви разкаже играта.
  • 14 Ха ха ха

    26 1 Отговор
    От два стола на земята ....
  • 15 Русофил

    27 1 Отговор
    Има поговорка - от два стола на нещо друго.
  • 16 Историята помни

    26 2 Отговор
    рез 2008 г. Орбан критикува Кремъл – наричаше други европейски правителства „марионетки на Москва“ и определяше одобрението на проекта „Южен поток“ от предишното правителство за държавна измяна.

    Изведнъж през 2009 г. всичко се промени. Орбан неочаквано се появи на събора на “Единна Русия” в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Той веднага спря да критикува Русия, а година по-късно, когато Орбан отново стана премиер на Унгария, се превърна в един от ключовите апологети на Путин в Европа.

    Какво се случи с Орбан за толкова кратък период от време?

    Пълен куфар с пари

    "Веднъж през пролетта на 1994 г., в навечерието на изборите, преводачът на Могилевич ми донесе куфар с 1 милион марки."
    Едва след парламентарните избори разбрах, че младежът на когото връчих куфара с 1 млн. ДМ е Виктор Орбан от Фидес. Могилевич го нарече „решаващ фактор в предизборната кампания“.
    През 2008 г., криминалния крал Семьон Могилевич е арестуван в Москва не по искане на ФСБ, а за укриване на данъци.
    Дитмар Клодо смята, че за да осигури освобождаването си, Могилевич е предал част от активите си и е споделил с Кремъл документите си, компрометиращи Виктор Орбан.
    „За съжаление днес Орбан е марионетка, която следва инструкциите на Путин“, коментира Клодо пред The Insider. Той смята, че в замяна на свободата си Могилевич е предал компрометиращите записи на ФСБ Николай Патрушев. Веднага след ареста на Могилевич , Орбан направи рязък завой в политиката си.
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 26 Отговор
    ОРБАН Е РУСКИ ЧОВЕК ................ А МУНЧО БРАДАВИЦА Е ............... (АКО НАПИША ЩЕ МЕ ИЗТРИЕ МОДЕРАТОРА)
  • 18 Ами сега

    1 1 Отговор
    "Орбан опитва да седи на два стола"
    Някой май току що се е събудил!
  • 19 А Орбан е Унгарски Патриот милеещ за

    1 0 Отговор
    Унгария и Унгарския Народ!! Лепят му злобарите Етикети Всякакви, но тое от Злоба!! Рак ще ги хване Злобарите и Нашите Мафиоти, днес било и Видов ден!!