Last news in Fakti

18 Юни, 2024 12:36 1 257 28

Базова военна подготовка? Чудесно, но хайде да се организира правилно

  • базова военна подготовка-
  • румен радев-
  • военно обучение

Усещането, че пропиляваш времето си може да демотивира човек през целия период

Базова военна подготовка? Чудесно, но хайде да се организира правилно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призивът на президента Румен Радев да се помисли за осигуряване на „някаква начална военна подготовка на младото поколение“ е напълно уместен в контекста на глобалните геополитически трусове и конфликтите, които бушуват на няколкостотин километра от България. С личен състав от около 30 000 души въоръжените ни сили никога не са били толкова малобройни, а десетилетието на самодоволство и измамна сигурност от членството в НАТО отреждат на войските ни да оперират с морално остаряла техника – транспортна, бойна и комуникационна.

На този фон дори и да е адекватен призивът за начална военна подготовка, изниква въпросът за какво въоръжените ни сили могат да подготвят младите? Повече от век теоретичната литература сочи, че професионалната армия е по-ефективна от наборната. Работата с мотивирани хора е далеч по лесна, отколкото с младежи, които смятат, че животът им е незаслужено прекъснат и се краде от най-хубавите им години. Професионалистите тренират с години, трупа опит, сработват се като морал и мислене и постигат това, което специалистите наричат кохезия. Усещането, че пропиляваш времето си може да демотивира човек през целия период на подготовка и да го преследва до края на живота му, като подклажда нихилизъм. И той да се материализира в най-тежките времена, когато наистина настъпи някаква заплаха, а иначе свестният човек избяга, защото някога с него са работили погрешно.

Има някои неща, които военната подготовка трябва да даде на младите. Това са умения и познания, което да им вдъхнат самочувствие, че могат адекватно да изпълняват поне най-базовите воински задължения. И усещане за гордост, че са участвали в нещо смислено, за да бъдат готови да се върнат, ако се случи като в марша „съдбата нам е отредила“.

Като софиянче, завършило елитна гимназия, с телосложението на професионален спортист (какъвто се надявах да стана в онези времена), оставих впечатление у полковника на последната военна комисия, че трябва да ме подготвят за командир на мотострелкови отряд. В резултат получих най-добрата подготовка, която наборен войник можеше да получи в последните години преди армията ни да стане напълно професионална. Това означаваше теоретични занимания в класни стаи и аудитории, в допълнение към практическите. Преподаваха ни старши офицери (майори) и въпреки общото усещане за кашимерия, имаше моменти, в които се чувстваше и лек полъх на академизъм. Вместо стандартните 40 дни подготовка, отредени за обикновените новобранци, в школата в Плевен прекарахме цели три месеца. И вместо клетата съдба на колегите ни да изгърмят между шест патрона и един пълнител за цялата си служба, ние имахме привилегията да се обучаваме на – АК, ПК, ПКТ, РПГ.

Заради декларираните специфични цивилни умения в първия ден на приемането ми, по някое време ме пратиха за събеседване с цивилни лица, навярно от военното контраразузнаване. В края на срещата ни ме предупредиха, че ще служа с главата си, а няма да отида в Карловската бригада, където се надявах да заприличам на някои от любимите ми филмови герои. Получих службата, за която всички биха мечтали – работих в международна среда (единственият наборник със средно образование), мерих способности и сили с военни от шест държави. Най-големите връзкари в едно от най-връзкарските поделения на града, се чудеха кой генерал ми е чичо. В един разговор дори и полковникът ни се поинтересува от произхода ми, не знам дали от емпатия, или от съображение какви сили стоят зад мен. В момент на мъжки разговор лейтенантът на взвода ме попита коя ми е връзката, а аз осъзнал, че връзкарсикят статус носи точки в една изкривена среда, обещах да му кажа в деня на уволнението си. И спазих думата си. Той беше забравил, но като му напомних и обясних колко съм случаен, лейтенантът се плесна по главата.

Горните абзаци освен традиционното самохвалство на отслужил с гордост, трябва да покажат, че е възможна и една по-добра казарма от тази, която обществото си представя. Това, което получих заради по-доброто си образование, трябва да бъде осигурено на всички. Огневата, физическата, строевата и специфичната подготовка трябва да са на модерно съвременно ниво. Влязъл надъхан, се уволних двойно по-надъхан за служба и до ден днешен помня абсолютно всеки урок, който получих, просто защото имах мотивация. И точно тези спомени днес ми позволяват да оценя, че съм готвен за военни действия от типа на втората световна война. Днес това е крайно недостатъчно.

Колеги ефрейтори и специалисти (Е4 по натовската класификация) от по-напредналите армии, с които тренирахме, оперираха с техника за милиони, макар, че имаха далеч по-слабо от моето образование. Това беше възможно първо, защото най-големите умове рядко си избират военната служба за професия, но и защото всеки един от колегите е бил подложен на серия от тестове, които са показали къде и с какво има най-голяма вероятност да бъде полезен.

Обичам България, принципното ми уважение към въоръжените сили е безгранично и не искам да насаждам нихилизъм към институцията, която е гръбнак на държавността ни. Но посещенията на оръжейното изложение „Хемус“ показват нагледно огромното ни изоставане както по отношение на въоръжението, така и на подготовката. Ракетите прихващачи, радарните станции, симулаторите за пилотиране на изтребители, интерактивните учебници за експлоатация и поддръжка, в среда на виртуална или допълнена реалност от години са даденост за други въоръжени сили. Дори обикновените уреди за прицелване и зарядите, които изстрелват модерните оръжейни системи, оперирани от редови кашици, са технологизирани до степен, че нашите РПГ-та приличат на прашки.

Всичко това очертава широк набор от активности, в които младите и талантливи българи могат да бъдат ангажирани не само като ниско мотивиран изпълнителски състав, но и като разработчици в индустриално сътрудничество между въоръжените сили и военнопромишления ни комплекс.

Един от най-успешните български предприемачи и мениджъри, които познавам, създател на патенти, продадени за десетки милиони, по време на наборната си служба в края на социализма, успява да автоматизира изчислителната дейност при прицелването на артилерийски системи в асеновградския дивизион. Командирите му като типични артилеристи, приемани за интелигентни хора и приятели на математиката, адаптират подготовката и дори създават норматив за стартиране и полево разгръщане на тогавашните компютри „Правец“, на които е написана програмата и с които се оперира.

Времената на заплахи и оскъдица като днешните могат да се превърнат и във времена на ползотворен труд, който да създаде ценно наследство. Ако към въпроса се погледне държавнически и стратегически. Младежите с познания по програмиране могат да участват в разработването на технологични решения. Тези с умения в областта на киберсигурността могат да служат като звена за защита от кибератаки, а защо не и кано екипи за атака на противникови системи.

Разбира се, калашникът е нещо, без което войнишката подготовка е немислима. Класическото пречупване през седмиците на базова подготовка, което цели да изгради психически устойчиви личности с издръжлив дух си остава необходимост. Това, което ми се размина в базовата подготовка ме пречупи по-късно. Бидейки старши на взвод старият ефрейтор, който подбираше за миячи само ромчета и софиянци не можа да ме тикне в кухнята. Но когато ме пратиха да мия чиниите по заместване в средата на службата ми, само за три дни в мен се пречупи нещо, които нито пробяганите километри, нито всички лицеви опори и набирания не можаха да сломят.

Мечтата на някои да бъдат близо до кухнята и храната, за мен бяха задух от изпаренията на горещата вода и усещане, че не само пилея уменията си, бидейки обслужващ персонал на хора, които съм трениран да ръководя. Тогава единствено се усъмних, дали попадането ми в армията, вместо в университета е било за добро. Компромисът с достойнството и егото ми, който бях принуден да направя тогава, беше най-тежкия и най-полезен урок, който извлякох от казармата. А войник няма как да бъде докаран до тази ключова точка без да се изложи на това, което в цивилния живот наричат шапкарска простотия.

В беседа с един подполковник коментирахме мачкането на Дьо Гол в двете десетилетия преди втората световна. Упоритостта, с която той търпи самодоволството на френския генералитет, който е сляп за маневрените танкови войски е същата, която днес дава сили на нашите войници, сержанти и офицери да стоят на пост, въпреки осъзнаването за всички слабости на системата, ниското заплащане и престиж на професията.

Да се реши, че младите трябва да изкарат базова военна подготовка е лесно. Да се състави програма за извличане на максимума от талантите на обучаваните, така че да имаме модерни и подготвени въоръжени сили, ще е много трудно, но не и невъзможно. Стига да се подходи държавнически и отговорно. И ако се заделят онези ресурси, които са необходими.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Млади

    25 10 Отговор
    Хора, не бъдете глупаци, жертви на романтични представи за дълга и войната! Не се записвайте доброволно в тази идиотщина, която няма да ви подготви за нищо, освен за безсмислената ви смърт !!! Първо - депутатите !!!
  • 2 хахаха

    12 3 Отговор
    Значи от редовна войска,паднахме на военно обучение..... ама нека да е само един видеоклип, все пак по евтино ще излезе и повече ще остане за кражба
  • 3 Сила

    4 13 Отговор
    МЕЧТИТЕ НА ВРАЧАНСКИТЕ ФАТМАЦИ ОТ ШЗО .... ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ В УНИФОРМИ И ДА ГИ ЮРКАШ..... Е НЕМА КАК ,КВОТО БИЛИ БИЛО.... НАТО СЕ НАРИЧА СВЕТОВНАТА СИЛА
  • 4 Я стига

    14 7 Отговор
    с военни простотии.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ребуска

    21 3 Отговор
    Не ни трябва никакво военно обучение,никаква казарма. Каквото и обучение да направим,все ще сме пушечно месо
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тодор

    16 5 Отговор
    Ако не се интересувам от нищо военно , как ще ме заставят да се поинтересувам и да ми стане интересно? За какво ни е всичко това, нима някой ще тръгне да се бие за България, аз Не

    Коментиран от #17

  • 9 така е

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Навремето каква силна армия имахме...... строителни войски, кеч войски,жп войски......армия от киркаджии и лопатари , безплатна работна ръка,а безплатно работят само робите под робство
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сервилно

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Носталгия по комунизЪма трябваше да ви мъчи, но те както винаги се престараха.
  • 12 0123

    15 3 Отговор
    Историята ни е доказала, че народ ,който не храни своя армия храни чужда. А чуждия ботуш дали от изток или от запад рита еднакво лошо. Държава без армия способна да защити границите си е обречена . Българино химна ни се казва - Мила родино!!!
  • 13 Готов

    4 11 Отговор
    Само путьовците ги е шубе от война 👊
  • 14 заглавието

    5 1 Отговор
    е идеално онагледено със снимката.
  • 15 Ало, младите!

    11 4 Отговор
    Ако някой от вас иска да се прави на Рамбо и да мине "базова военна подготовка" - няма лошо. Но ако към края на мероприятието ви накарат да се закълнете, че ще браните с живота си държавата на баце и на шиши - категорично не го правете.
  • 16 Край

    6 4 Отговор
    За 8 самолета Ф16 на картинка дадохме 3 милиарда лева. За тези пари 100 000 български мъже можеше да минат военно обучение и да получат военна екипировка на стойност 30 000 лв. всяко. А сега сами си отговорете какво може да пази Родината ни по-добре. 8 самолета или 100 000 обучени и екипирани Българи.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Габи

    6 1 Отговор
    ВМРО загуби много гласове заради предложението и настояването на Каракачанов като военен министър въвеждане на задължителна военна служба. Сигорно правеше това защото няма син. Политиците които вземат такова решение трябва да бъдат задължени заедно с наследниците си всяка година поне по 4 месеца да отбиват военна служба.
  • 21 Истина

    3 2 Отговор
    Никога не бих гласувала за коалиция или партия която подкрепя решение за задължителна военна служба.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шанс

    6 1 Отговор
    Който иска да бъди войник да заминава за Украйна или Русия. Начело на атаката да бъдат Каракачанов, Джамбазки или въобще някой от ВМРО.
  • 24 Смешно и опасно

    5 1 Отговор
    Аме вижте какъв военен капацитет е начело на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - ген. Златан Стойков. 1 годинa в Сандански и цялята му останала служба в комендантски роти и батальони - опъвал палатки и шалтета, готвил и сервирал манджа и свирал се по щабовете. Тоя ли некомпетентник ще ми организира обучение на наборници и запасняци? Опасно и смешно е.
  • 25 Лазо

    4 0 Отговор
    Че си се похвалил колко си умен, авторе, е много хубаво. И че си подготвен добре. Сега ще се биеш ли за държава, в която крадците и пестъпниците са на власт? Само питам.
    И грешиш в две неща. Далеч не всички ще стигнат до стрелба по противника с Калашник. Още по-малко са тези, които ще убият с такова оръжие някого лице в лице. Днес на преден план е обучението в мощни, обслужвани от разчети от поне 2-3 оръжия и по-скоро оръжейни системи. Я си представи да носиш пеша снайпер 12.7 мм Барет плюс боеприпаси за него. Абсурд. Днес конфликтите са такива, че повечето стрелби с леко огнестрелно оръжие стреляш надалеч без да улучиш и често без и да виждаш противника. А в населен пункт освен стрелбата е също толкова важна и тактиката.
    И грешиш - работата в кухнята освен, че е почетна, е не по-малко важна от стрелбата и изчисленията. В края на деня, все ще ти се иска да хапнеш, гладен да воюваш колко дена ще издържиш?
  • 26 На първо време

    3 2 Отговор
    Е напълно достатъчно да се направят теоретични курсове, в които всеки - не само мъжете, да знаят какво реално се случва при военен конфликт, привеждане на страната от мирно във военно положение и т.н. Прости неща. Дали да се евакуираш ако си цивилен или не. Как да се снабдиш с вода, храна, лекарства ако няма в магазините, или ако са унищожени от бомбардировки. Съвсем прости неща, които биха спасили животи и биха улеснили живота при кризи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Никога

    4 0 Отговор
    Имам военна подготовка но да защитавам жълтопаветната и герберскста гняс - никога , нито пък изпърдухелите от СОСЗР.