Тема: Украйна

25 Юни, 2024 16:25 1 289 29

Руските пари ще отидат за защита на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • активи-
  • европейски съюз

ЕС ще прехвърли печалбите от руски активи в подкрепа на мира и стабилността

Руските пари ще отидат за защита на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на romaniainform.ro

Европейският съюз се съгласи да прехвърли 1,4 милиарда евро печалби от замразени руски активи в подкрепа на Украйна. Тези средства ще бъдат използвани за укрепване на противовъздушната отбрана, осигуряване на боеприпаси и подкрепа на украинската индустрия.

Това заяви шефът на европейската дипломация Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на ЕС за използване на печалбите от руски активи е отговор на руската агресия срещу Украйна. Държавите-членки на ЕС се съгласиха тези средства да се използват за подкрепа на украинския народ в борбата му за независимост и териториална цялост.

Според Жозеп Борел до края на 2024 г. Украйна ще получи още един милиард евро печалба от руски замразени активи. Тези допълнителни средства ще бъдат използвани за по-нататъшно укрепване на отбранителните способности на Украйна, което включва не само доставка на боеприпаси и оборудване, но и подкрепа за украинската индустрия.

Основните области на използване на тези средства ще бъдат:

ПВО: Укрепването на противовъздушната отбрана е ключов елемент за гарантиране на безопасността на украинските градове и стратегически обекти от руски ракетни атаки.

Боеприпаси: Доставяне на основни боеприпаси на украинските въоръжени сили, което ще помогне да се осигури устойчивост в битката на фронтовата линия.

Подкрепа за украинската индустрия: Финансирането на национални предприятия, произвеждащи отбранителни продукти, ще допринесе за икономическия растеж и създаването на работни места.

Международната подкрепа, по-специално от ЕС, е от решаващо значение за Украйна в противопоставянето ѝ на окупатора на Кремъл. Замразяването на руски активи и продължаващото им използване за подпомагане на Украйна е важна стъпка в международната борба срещу агресията и нарушенията на международното право и демонстрира солидарността на Европейския съюз с Украйна. Подобно решение не само подкрепя украинския народ в борбата му за свобода, но и изпраща ясен сигнал на Русия за недопустимостта на агресия и нарушаване на международните норми.

Всички руски активи, блокирани днес (около 300 милиарда щатски долара), както и парите на руските олигарси, трябва да бъдат използвани за компенсиране на последиците от руската агресия, отбраната и защитата на Украйна. Сигурността на Европа и всъщност на целия свят зависи от сигурността и устойчивостта на Украйна. В крайна сметка руският президент Владимир Путин продължава да демонстрира своите имперски амбиции, като се стреми да разшири влиянието на Русия извън нейните граници.

За него Украйна е само междинен резултат и има всички основания да се смята, че Путин не възнамерява да спре дотук. Балтийските страни, Грузия, Молдова и други бивши съветски републики вече усещат натиска на Русия. Те прекрасно разбират, че апетитите на Путин не се ограничават само до Украйна. Кремъл също многократно е заплашвал Полша, Германия и други страни от ЕС и НАТО. Диктаторът не може да спре...

Историческите и идеологическите корени на имперските амбиции на Путин са дълбоко в миналото. Кремъл многократно демонстрира желанието си да възстанови влиянието, загубено след разпадането на Съветския съюз. За него Украйна представлява не просто съседна държава, а ключова част от така наречения „Руски свят“, важна за възстановяването на предишната мощ на Русия.

Украйна се съпротивлява на руския агресор вече трета година, въпреки че Кремъл прогнозира „победа за три дни“. Украинският народ ежедневно демонстрира своята решителност и твърдост в борбата за независимост. Без международна подкрепа обаче възможностите на Украйна са значително ограничени. Международната общност трябва ясно да разбере, че борбата на Украйна не е само борба за нейната собствена териториална цялост, но и за стабилност и сигурност в Европа и извън нея.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    31 12 Отговор
    ЕС ще прехвърли печалбите от руски активи в подкрепа на мира и стабилността.

    Хах за джепане.....
    Лицемерие на Н-та степен.
    Е за това "западналия" свят е обречен на изчезване.
  • 2 Реалист

    29 9 Отговор
    Руснаците няма да върнат парите на западните банки които дължат като заем 300 000 000 000 евро.
  • 3 КОТарАК 🐱

    14 28 Отговор
    б а с и...как им взеха кинтите на Могучая...

    Коментиран от #16

  • 4 Костя Орков Копейкин

    12 19 Отговор
    еииии много ма е яд начиииий
  • 5 Някой

    30 15 Отговор
    Е, после тези пари ще бъдат възстановени на руснаците с изключително високи лихви. Но сега е добре да се дуят дядо Борел и Урсула Ненагледната. После друг ще му мисли за плащането...
    Тези пари ще се окажат отровна хапка за западните икономики - предимно от ЕС, но ще засегне и САЩ, и Канада. Останлите 2/3 от света ще загубят окончателно доверие в тях - никой вече няма да си остави парите в ръцете на доказани пирати.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 В момента

    29 10 Отговор
    В момента цял свят репатрира злато и активи от ЕС и Великобритания. Индийците вече си прибраха 100 тона злато от Лондонските хранилища. После да не питате ама защо цяла Европа обеднява?
  • 7 никое

    14 30 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    мръсно диктаторче повече няма да си позволи да напада цивилизования свободен свят

    Коментиран от #9

  • 8 🇺🇦🇧🇬

    16 22 Отговор
    Сега пияният милф ще изсъска,митята ще заплаши с ядрено оръжие и светът ще продължи да се върти,а рашия да затъв@...
  • 9 Основно защото

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "никое":

    Основно защото тази част от света вече няма да е нито свободна нито цивилизована.
  • 10 Друг

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Надай се на пияна жена.
  • 11 Неутрален

    15 10 Отговор
    Справедливо.
  • 12 Zахарова

    7 13 Отговор
    Така е справедливо,съгласна! Така репарациите ще са ни по леки
  • 13 Тома

    18 8 Отговор
    А за замъци и хотели на укро хунтата ще има ли
  • 14 Даааа

    7 3 Отговор
    Ще ще ще ще , ама няма топки и само ще!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🕯️🕯️🕯️

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    б а с и... как си от тези, които за пари всичко праат...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Конфискатор

    4 6 Отговор
    Така се прави.
  • 20 Финтаджия

    5 8 Отговор
    Руснаците сами си го набутаха няколко ката.
  • 21 Опа

    6 2 Отговор
    Няма страшно нали Путин сложи икономист като военен министър. Той ще оправи нещата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Т.е.

    5 4 Отговор
    сега и Путин ще си прехвърли толкова от западните активи които държи.

    евроатлантиците сами си стрелят по имиджа - простотия голяма
  • 26 Бай Дрън

    3 1 Отговор
    Ето така нагледно ЕС показа как се се реже клона на който седиш. Тези пари ще свършат за 2-3 години, а после, когато никой от останалия свят не депозира пари във Европа от страх от конфискация, а петролът е станал €10/л, е те тогава ще е лошо, сега се харчат чуждите пари, лесно е.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фейкове и маниполации

    0 1 Отговор
    Фейкове и маниполации!
  • 29 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    пада големо теглене и прехвърляне на кинти от швейцарските банки