26 Юни, 2024 10:13 4 530 28

Такса „такса“

  • емил йотовски-
  • такси-
  • услуги

Тя е за ваше улеснение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Таксата е за водомер и е заложена в новия закон за водоснабдяване и канализация, който е публикуван за обществено обсъждане. Ами добре, нека обсъждането започне сега:

Такса водомер е усложненото наименование на такса „такса“. Защото в един такъв устойчиво-глобален свят, в който мерим пръдните на кравите къде сме без такса „такса“? Къде ни отива модерността, ако изпуснем печалбата от това да таксуваме таксата при положение, че това ще е законно. А ние, от другата страна на водомера, престъпници ли сме, че да клинчим и да не си плащаме за плащането?

Уважаеми, въпреки първоначалното впечатление, че ви правят на глупаци това не е вярно. Правят ви на идиоти. Но това е временно. Вие ще бъдете идиоти само до момента, в който си плащате таксите. Ако не си я плащате ще се превърнете в длъжник и престъпник. Тогава държавата, като пазител на законността ще се занимае с вас по установен ред. При неплащане на такса „такса“ вие ще попадате под ударите на закона. Изненадани?

Навремето, тези които са ковали законите са си изчуквали и закони като Правото на първата брачна нощ с младоженката, в който, стига да си феодал е законно да спиш с всяка една крепостна младоженка преди мъжът. Напълно законно е било. Няма любов, няма деца – законно и точка! Нямам представа дали тези закони са били публикувани за обществено обсъждане, но споменът за тях живее и днес. Все пак искам да отбележа, че дори тогава на никой не му е хрумвало да наложи допълнителна младоженска такса за правото местния феодал да опраска булката.

Да оставим сексът на средновековните латифундисти и да се върнем на нашия водомер. Ако общественото обсъждане върви гладко много скоро ще се окаже, че вашето недоволство към такса „такса“ ще е незаконно. Срокът за това недоволство ще е изтекъл. При неплащане на такса „такса“ вие вече ще сте нарушител. Престъпник. Тогава няма да получите защита от правосъдието, защото то спазва законите. Няма да получите защита от медиите, защото те работят друго пък и са ви информирали. Може да получите само бърз кредит за да си платите глобите.

Днес, обсъждайки водомерите трябва да оценим човещината в средновековните закони, защото там сексът, който се е полагал на богаташа е бил еднократен, докато в пазарното ни демократично общество е задължителен и месечен.

Както и да е. Аз пообсъждах, пообсъждах и сега е ваш ред. За довиждане искам да ви предупредя да не се връзвате на следните твърдения:

Такса „такса“ е за ваше улеснение.

С такса „такса“ ние подобряваме услугите си.

С такса „такса“ ние ви таксуваме за това, че получавате една сертифицирана европейска услуга.

А най-отдолу с много ситен шрифт ще пише: Таксата за таксуване също се таксува.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко уточнение

    85 0 Отговор
    Докато обясняваха на бедните, че имаме плосък данък 10%.... всъщност създадоха един куп лостове за увеличение на крайните цени. С това най-големите компании успяха да прехвърлят на най-уязвимите от населението онази част от разходите си, която по-късно си връщаха под формата на правителствени финансирания за иновации(или пък за корупция). Някой знае ли изобщо какво се случва с парите от въглеродните емисии и къде можем да проверим това? Защо не е прозрачно?

    Коментиран от #4

  • 2 добре

    80 2 Отговор
    Добре, такса "такса" ми звучи добре, но трябва да се плаща само по банков път за да има и такса "превод", такса "броене" и такса "поддръжка".
  • 3 Слава на Евроатлантическа България

    51 5 Отговор
    Благодарете на Европейкия Райх!
    От утре "зелен данък" върху самолетните билети

    Отсега нататък тези, които резервират полет в рамките на Европейския съюз с една от компаниите на Lufthansa Group , която включва добре известни превозвачи като Swiss и Austrian Airlines , ще подлежат на допълнителна такса. Това ще варира от минимум 1 евро до максимум 72 евро в зависимост от изминатото разстояние и избраната класа на пътуване. Добавката има за цел да покрие разходите, необходими за задължението за интегриране на процент от устойчиви компоненти в горивата, за спазване на системата за търговия с емисии на ЕС, както и за други разходи, свързани с адаптирането на оперативните практики към по-екологични стандарти
  • 4 Логично

    72 0 Отговор

    До коментар #1 от "Малко уточнение":

    Ако бъдат приети предложените такси "водомер" и "електромер", каквато също е предложена, най логичното нещо е всички останали търговци да предложат такса "кантар", такса "бензиноколонка", такса "влизане в търговски обект" и така нататък до безкрай. Що за лудост, ако тези, които използват водомерите и електромерите за да отчетат потреблението на предлаганите от тях продукти вода/електричество могат да направят такива отчети без измервателни уреди, тогава да отчитат без такива уреди. Отчитането и поддръжката на измервателните уреди счетоводно се отчита, като разходи за продажбите на съответното дружество и води до намаляване на финансовия резултат, но също се плаща от потребителите, през цената на водата/електричеството. Въвеждането на такива такси би представлявало скрито повишение на цените на съответните продукти, в размера на таксите или от друга страна - пари за нищо, ползвал не ползвал, въртял не въртял водомера/електромера, плащаш! Ограбване и алчност до полудяване, нямат насищане някои индивиди, които обаче не могат да бъдат наречени хора.
  • 5 уколм

    71 3 Отговор
    Водата ни я дава Бог по великата си милост и струва 0 ст. Язовирите и довеждащите водопроводи са изградени по време на комунягите и в "демокрацията освен да крадат тръби не сме чували да са строили нови. Та да си дойдем на думата. Приемаме че на входа имаме 0лв като цена. За подръжка каквото е необходимо да се калкулира, ама вече на нищо не прилича. Вече стигна 5,50лв. за кубик, при полужение че се плаща само за поддръжка наличната ВиК мрежа и без никаква голяма инвестиция. Какво плащаме бре? За коли и любовници ли плащаме? Какво сте направили от 0,05ст през 1989г за до 5,50лв. сега 2024г. Къде окрадохте парите дето плащаме до сега? До кога ще плащаме и на сиганите водата? До кога ще ви търпим?
  • 6 апфф

    30 1 Отговор
    Вече като плащам някъде ще искам да ми дават такса таксуване.
  • 7 Артилерист

    65 2 Отговор
    Чудесно написано! Наистина през целия преход ни правят на идиоти и все комунистите са виновни за това. Благодаря на автора, че е посмял да го напише. Когато аз посочвам тези истини постоянно ме изтриват...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какво ще стане

    48 1 Отговор
    Ще има увеличаване на "воднобедните" след "енергийнобедните", ще им плащат помощи и всеки работещ, който е с 1 лев над "критериите" ще покрива разходите на останалите и така, докато останат само бедните и накрая територията е завладяна без война. Ако бяхме единна нация, няма да плащаме няколко месеца и нека водят дела да съдят няколко милиона. Да, ама всеки се спасява поединично и се самоунищожение системно и методично.
  • 10 БеГемот

    7 18 Отговор
    Много е просто ...СРЕЖЕТЕ ТРЪБИТЕ ХАХХАХ....на парното нали така направихте ... хихихи...
  • 11 да питам

    52 0 Отговор
    Водомерите си ги плащам. Плащам и за монтажа и пломбирането им. За каква такса "водомер" се говори и с какво точно се обяснява въвеждането и, освен че е за мое улеснение, облекчение и т.н.?
  • 12 На никой

    28 2 Отговор
    не му дреме какво мислите и пишете по форумите. Важното е секса да е качествен и непрекъснат. Това е демократично, всеки може да си прави секс с когото, когато и колкото си поиска.

    Коментиран от #14

  • 13 Румен Попов

    36 2 Отговор
    След като водомера си е мой не е ли редно на мен да плащат за неговото ползване. Иначе да ги откупят по пазарна цена, да се грижат за изтичане на годността им и да плащам наем за ползването му. А всъщност новата такса си я има в цената на водата.

    Коментиран от #17

  • 14 Да ама.....

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "На никой":

    След 20-30 години някоя деменция да не се сети, че била сексуално малтретирана и да се влачиш по съдилища. Скоро очаквайте и оплакване, че не я е "уважил", с което й нанесъл непоправими емоционални щети, смятайки я за грозна и с това навредил на материалното и финансовото й състояние. Натам отиват нещата и който е жив и това ще види.
  • 15 К ЕВР и Иван Иванов са едно голямо ОПГ!

    25 1 Отговор
    Тея одобряват всичко за което им е добре Платено! Коя Партия Дотира КЕВР???
  • 16 Джордж Воден Дух

    15 0 Отговор
    Хубаво е и питейна вода да доставят,а то нака си оставаме само с таксите, кучетата лаят водомера си върти.
  • 17 Мда

    22 0 Отговор

    До коментар #13 от "Румен Попов":

    Абсолютно вярно. Малко по-подробно:
    - нов абонат: правиш ВиК проект, обследване, таксички, правиш шахта за собствена сметка в твоят имот, купуваш водомер (одобрен/сертифициран от ВиК), свързване към ВиК мрежата и водомер + такса и гаранция, даряваш шахтата на ВиК, за да имали достъп.
    Въпрос: освен бюрократичните обработки и последващо целогодишно доене, какво инвестира ВиК в тази схема? Нищо, мда.
    По същата схема, утре, ще ни задължат да си сложим фотоволтаици, с проекти, такси и т.н. и ще плащаме на енергото, че имаме ток, щото електромерът видиш ли, е основата на енергетиката.
  • 18 Мда

    27 0 Отговор
    Всъщност предлагам разваляне на договорите с ВиК дружествата, като са на лице следните неопровержими доказателства:
    - ниско качество на предлаганата питейна вода
    - липса на инвестиции в изграждането/подмяната на съществуващи инсталации
    - слаб контрол на вододайните зони
    - нулево изграждане на канализационни системи в населените места.
    - бюрокрация до шия, без да поемат инвестиции за собствена сметка, което не им пречи да прибират дивидентите.
    - никакви инвестиции в изграждането на нови язовири

    Докога!?

    Коментиран от #19

  • 19 Да, ама...

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мда":

    С това залюхано племе няма как да стане. Аз съм една от "лудите" и вече спрях да се вълнувам от действията и бездействията на тия 80%, населяващи територията. "Мъ то нищу няма дъ съ прумини ".
  • 20 Бубето

    25 1 Отговор
    Каква такса да плащам водомер,когато съм го закупила сама имам фактура на мое име,платила съм на майстора да го постави и в крайна сметка излиза,че трябва да плащам за това ,което е моя собственост.Браво бе идиоти.Други идиотщини още имали ?

    Коментиран от #22

  • 21 Запознат

    22 0 Отговор
    Няма проблем да плащам такса за водомер , но Софийска вода да плаща за всички водомери които са разположени в имотите на гражданите тоест в апартамента или къщата които не са собственост на ВИК е редно да се заплаща наем на собственика . ВИК извършват търговска дейност в нашите имоти от която печелят луди пари. Водомера е уред които трябва да е собственост на ВИК след като показанията определят печалбата на дружеството. Аз като отида на бензиностанцията не си купувам бензиколонка за да ми измерят горивото което купувам. Крадците стават все по нагли. Уличната водопроводна мрежа на София е на повече от 70 години , каде са инвестициите които трябваше да са направено през миналите 30 години ? Водата беше 0.02стотинки и когато я дадоха на концесия я направиха 1 лв с цел подновяване на мрежата , това не се случи ........кражбите обаче не спират.
  • 22 Е да де

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бубето":

    Има, има! Следващото улеснение на гражданите ще е един водомер на квартала и се разпределя на калпак, а течовете след водомера ще са за сметка на потребителите ако не са си ги отстранили. Така е при многоетажните блокове, където всеки си има водомер, но има и един общ. Ако сбора от показанията на индивидуалните водомери е по малък от показанията на общия се плаща по общия, но ако е по голям се плаща по индивидуалните. Странно как през индивидуалните водомери е преминала повече вода, която няма от къде да дойде освен да мине през общия. Така обаче са ощетени само живеещите в многоетажни блокове. Време е да се поставят общи водомери по кварталите за да се обхванат всички абонати, а тези от блоковете ще плащат по този, който показва най много. Тогава ВИК няма да имат нужда от водопроводчици, а само инкасатори и касиери. Съкращават работниците и ето ти нови икономии за финансовия сектор на дружеството..
  • 23 голем праз

    10 0 Отговор
    Който си има водомери и други джаджи да си им плаща масрафа. Тука у маалата плащаме само на патроня. Той ни тава ток вода и сичко без водомери и разни други дрънкулки.
  • 24 Го го

    13 0 Отговор
    След такса водомер идва такса електромер после такса телефон -имаш нямаш плащаш след това такса секс чукаш не чукаш плащаш след това такса деца имаш нямаш плащаш после такса храна ял не ял плащаш сигурно ще се стигне и до такса въздух дишаш не дишаш плащаш такса и те така заплати и пенсии директно да се превеждат за такси ама и за това ще има такса.
  • 25 М даааа

    8 1 Отговор
    У нас идиотизмът отдавна е издигнат в държавна политика. Управляват ни откровени идиоти, с низмислени от тях идиотски закони.... А сега опитват и нас да ни правят на идиоти! И ако си мълчим и траем, да, такива ще се окажем!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Надблюдателен

    6 1 Отговор
    Ако демонтирам вудумеря и затапя входната ъръба дали ще ми сложат такса хидрофор
  • 27 Ха сега де...

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "М даааа":

    " Управляват ни откровени идиоти..."
    " Всеки народ си заслужава управниците, които сам си е избрал! " (Хегел)
    Всеки народ има правителството, което заслужава. (Жозе дьо Местр)
    А кой ги избира? Нали сами си ги избираме? А ако не си ги избираме, защо?
    Някои когато дойде време да избират не отиват, а оставят на зависимите и платени избиратели да го правят въпреки, че знае точно кого ще му изберат. И така вече следват седмите предсрочни избори само за три години, където се избират едни и същи. С мутри, чалгари и защитници само на чуждите народи интереси държава никога няма да имаме, а да не говорим какви ще са нейните управници. Нямало читави кандидати. Е как да се кандидатират читави кандидати когато няма читави избиратели? Читави кандидати ще се появят, когато видят, че има не само купени избиратели и има кой да гласува за тях.
  • 28 резервист

    4 0 Отговор
    Как беше онзи налог - харч парасъ? Нахрани ме и ми плати дето си изхабих зъбите? Не стигат квотите за вредни емисии, а сега водомери и електромери. Утре какво следва? Харч парасъ?