Last news in Fakti

5 Юли, 2024 06:22 2 970 239

Проф. Тодор Тагарев: Подпомагането на Украйна не е само морално задължение

  • тодор тагарев-
  • нато-
  • политика

Това е в наш стратегически интерес, заяви бившият военен министър

Проф. Тодор Тагарев: Подпомагането на Украйна не е само морално задължение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека да започнем с темата за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе следващата седмица - в периода от 9 до 11 юли. Проф. Тагарев, какви решения може да очакваме да бъдат взети от съюзниците и защо те ще бъдат толкова важни за бъдещето на войната в Украйна, сигурността на Европа и света?

На срещите на върха на НАТО винаги се обсъждат много въпроси и различни въпроси, но от тази среща очаквам, фокусът на срещата във Вашингтон е първо - да се отбележи, че това е един изпълнително успешен политико-военен съюз, който вече 75 години защитава сигурността на своите членове и гарантира, че те няма да бъдат обект на агресия, и прави това много успешно в този продължителен период. За да продължи този съюз да бъде успешен, в момента той трябва да бъде изключително добре подготвен срещу най-големите заплахи и рискове за сигурността. Най-голямата заплаха към момента категорично това е агресивната политика на Кремъл.

Войната, която той (бел. от ред. - Путин) разгърна с мащабната си агресия още от 2014 година, с мащабната агресия от февруари 2022 година, вече трета година върви тази война – видимо е, че апетитите на президента Путин не намаляват. И от тази гледна точка НАТО трябва да покаже, че след като вече прие плановете за възпиране и отбрана на потенциални агресори с фокус на изток на среща на върха в Вилнюс през юли месец миналата година, сега трябва тези планове да бъдат изпълнени със съдържание.

Т.е. да е ясно, че това, което е дефинирано като изискване и очертано в общи параметри, вече може да бъде изпълнено чрез създаване на цялата необходима структура за командване и управление, механизми за взимане на решения и предаване на отговорности от политическите на военните органи за предприемане на определените действия, с разполагането на войски на Съюза, известните вече и на българските граждани многонационални бойни групи, които и в България вече имаме от две години такава многонационална бойна група, и със създаване на всички необходими условия за техните успешни действия - това число препозициониране на техника, на боеприпаси, създаването им с горива и създаване на условия за тяхното усилване когато се наложи.

Това е може би най-важният въпрос за всички съюзници. Той разбира се е свързан много пряко с развитието на военните действия на територията на Украйна, тъй като, ако Украйна, както се надяваме и помагаме, успее да удържи на руската агресия, то рязко намалява вероятността за руска агресия срещу страна член на НАТО. И обратно, ако Путин успее да постигне своите си цели в Украйна, да подчини тази голяма страна и по население и по територия - може би трябва да припомня, че Украйна е най-голямата по територия страна изцяло разположена на европейския континент и като материални ресурси, човешки ресурси. Тогава вече вероятността за агресия и за постигане на имперските цели на Путин нараства много сериозно.

И затова аз лично очаквам да бъдат взети решения за това как ще продължи оказването на помощ на Украйна от всичките ѝ параметри: политическа, дипломатическа, финансова, икономическа и военна помощ, за да може тя да гарантира своята сигурност и с времето да успее да освободи окупирани територии. Само по този начин ще бъдат създадени условия за един по-траен и със сигурност за един справедлив мир. Няма друго мирно решение. Всяко друго мирно решение, за което така чуваме и наши политици да се изказват на практика регулярно, то няма как да бъде трайно и няма да бъде справедливо, и няма да ни върне към международната рамка за гарантиране на глобалната сигурност, основана на Хартата на ООН.

И понеже казвате, че при нас има политици, които твърдят, че конфликтът трябва да бъде разрешен с мир и с мирни преговори, аз искам да ви попитам, тъй като последните седмици сагата за това кой трябва да представлява страната ни - президентът или министър-председателят, завърши по такъв начин, че първоначално бе взето решение и президентът и министър-председателят да отидат заедно на срещата, а след това президентът заяви, че не харесва позицията на страната ни, като "Не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна“. Но тъй като позицията ни е обща, не би ли следвало тук да се загърбят отделните политически дрязги и страната да изглежда единна? Това не дестабилизира ли нашата позиция?

Първо, трябва да отбележа, че според нашата Конституция, ръководството и провеждането на вътрешната и външната политика, политиката за сигурност и отбрана е във функциите на Министерския съвет. Когато Министерският съвет изпълнява тези свои функции, той трябва да следва, понеже сме парламентарна република, всички законови, а и други политически насочващи решения от Народното събрание. Президентът в това отношение има доста ограничени функции по Конституция.

Да.

Това, че е върховен главнокомандващ не променя ясно разписаното в нашата Конституция положение, че това е функция на Министерския съвет. За мен беше странно още самото решение президентът да бъде включен в делегацията. А тогава, когато той е включен, няма как той да не бъде ръководител на делегация. Това че ще отиде и министър-председателят не променя факта, че има един ръководител и този ръководител би бил президентът. Но когато отиде, той трябва да изрази националната позиция, а не своята лична позиция. И в това отношение Министерският съвет подходи правилно и като се допита до парламента какво решение да вземе, и след това когато одобри каква трябва да бъде позицията на България, представена на срещата на върха във Вашингтон.

И президентът вече реши, че той не би трябвало да бъде ограничаван по такъв начин и се отказа да ходи, което в крайна сметка си негово право и негово решение. Но вие казахте, че сагата е приключила – може би не е все още приключилата, тъй като чуваме, че тези дни ще бъде внесено гласуването на проектокабинета от политическа партия ГЕРБ-СДС, ще бъде внесено гласуването на кабинета. Ако имаме нов кабинет, нов министър-председател, министър на външните работи и министър на обраната, полага се те да отидат във Вашингтон.

Защото ако успее този кабинет, ако бъде гласуван в Народното събрание, със сигурност министър-председателят ще бъде друг според заявката на ГЕРБ, и той няма как да бъде сменен, макар че министри чуваме, че все още се дискутират, но сигурно ще има и външен министър друг. Така че ще видим все още кой ще ни представлява на среща на върха във Вашингтон. При всяко положение това трябва да бъде действащ министър-председател, не бивш, макар на един-два дена бивш.

Притеснява ли ви, че може да има отстъпление от сегашната евроатлантическа позиция, която в последната година и половина бе заемана категорично?

Не, не ме притесняват, тъй като ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, а и ДПС имат много последователна политика в това отношение. Евроатлантическото мнозинство в Народното събрание е било винаги солидно през последните години и не очаквам никакво разминаване от тази гледна точка. И служебният кабинет, и евентуален редовен кабинет, ако бъде гласуван тази седмица, съм сигурен, че ще следват тази политическа линия.

Преминаваме към войната в Украйна. Вие започнахте темата. Точно 858 дни са изминали от 24 февруари 2022 година, когато Путин стартира незаконната агресия срещу една суверенна страна. Ситуацията обаче на бойното поле прилича повече като война на изтощението. Сякаш Руската федерация изчаква да види как ще се развиват президентските избори в САЩ, дали ще се променят правителствата в Европа. Смятате ли, че и Русия изчаква евентуална поява на Тръмп на терена или по-скоро в момента има едно забавяне, стратегическо отстъпление от някакви позиции? Тъй като очевидно, че и двете страни не са в офанзивен ход.

Този период сега – началото на лятото, въобще лятото, ранна есен, късна пролет е по-подходящ за водене на офанзивни действия отколкото късна есен и зима, когато ще се случат тези избори в САЩ и евентуални промени, които не можем да прогнозираме с достатъчна увереност. Според мен просто в момента нито едната страна има ресурса да постигне сериозен напредък с офанзивни действия, нито другата страна има такъв ресурс.

Въпросът наистина е, както ви казахте, в тази война на изтощение кой ще издържи повече: дали руската икономика, която е обект на доста сериозни санкции, но пък в същото време Русия успява да намери алтернативни източници на доставки от своите нови съюзници като Северна Корея, Иран и в някаква степен получава поддръжка и от Китай, или пък от друга страна - помощта на демократичния свят за Украйна ще надделее и Украйна накрая ще вземе да получи тези около 100 изтребителя F-16, говори се и за други изтребители, със системите за противовъздушна отбрана, далекобойни системи и високоточни оръжия, за да може да гарантира своята сигурност и да освободи окупираните територии. Това няма да стане с атака на пехотата.

Това ще стане с унищожаване на линии за доставки, на складови бази, на критични елементи като боеприпаси, въоръжение, техника, горива, с прекъсване на определени логистични връзки към Крим, а и към други части на фронтовата линия, и в последствие вече при по-добри условия по-сериозно въвеждане на сухопътни войски. Всичко това отнема време. Много е важно кога Украйна ще успее да подготви нови хора, защото, за съжаление, и Украйна търпи загуби на фронта, не е само Русия, и кога ще получи тези допълнителни системи, въоръжения и целия пакет от способности, който върви с тях: подготвени хора, инфраструктура за тяхното използвани, системи за управление, високоточни боеприпаси за самолетите и тези, които говорим за артилерия далекобойна, крилати ракети и други подобни, за да може да се справи успешно с Русия.

И от тези две тенденции коя ще надделее: от една страна руската икономика и помощта, която получава Русия, от друга страна, украинската икономика и технологии, иновации, помощта, която получава от демократичният свят. А според мен, ако няма някакви сериозни сътресения, и дори да има известна промяна в политиката на САЩ, Европа вече много добре разбира, че това е основно европейски проблем, тази война в Европа, и трябва да може да компенсира, което не е лесно, но трябва да може да компенсира евентуално намаляване на помощта от страна на САЩ. Но се надявам, нека да бъдем малко оптимисти, че няма да се стигне дотам, до намаляване на помощта от САЩ.

А според вас забавиха ли се западните съюзници, и тук визирам основно странните членки на Европейския съюз, с помощта, тъй като знаем, че амбициозният план за изпращане на боеприпаси към Украйна, говорим за амуниции, за най-базовите неща за водене на сражения, всъщност не успяха да изпълнят плана, който си заложиха миналата година, когато президентът Байдън беше в Полша на посещение и се даваха такива обещания? Също така, забавянето на изпращането на първите самолети F-16, мисля че тази сутрин нидерландският военен министър беше казал, че се очаква много скоро първите самолети да стигнат в Украйна, но две години вече няма никакво действие.

Не, не е две години. Това, което страните, помагащи на Украйна, подходиха твърде предпазливо според мен. Може би ще си спомнят слушателите, че те започнаха първо с това: "Да, ние даваме отбранителни оръжия“, даваха "Джавелин“ и британски подобни ракети, за да спрат руската атака с големите танкови колони. Успяха, но доста месеци след това казаха: "Ама ние не трябва да даваме оръжия, които са нападателни“. Разбраха, а то това на експертите винаги е било известно, че оръжието само по себе си не е нито нападателно, нито е отбранително – въпросът е как се използва и какво е нужно. Но този тип мислене забави вземането на решения за даване на бронетанкова техника.

Да, дадоха я, но доста късно и не в достатъчни количества, и затова не успяха офанзивата на Украйна в края на миналото лято. Но даваше такава техника. После казаха: "Ние не трябва да даваме далекобойни оръжия“. Дадоха. После казаха: "Ние тези далекобойни оръжия не разрешаваме да се използват срещу цели на руска територия“. С времето обаче, какво означава една граница – една чертичка на картата е окей, но ако от другата страна границата те обстрелват, защото ти да не можеш да стреляш по тях? Постепенно отмениха, но частично само тези ограничения. Променя се тази западна политика. И също така за авиацията – много време я нямаше дискусията за авиацията.

Едва преди година започна да се говори за даване на авиация. А както казах, въпросът не е само да се предадат едни самолети - там имат цяла система за подготовка на летателния състав, на инженерно-технически състав, на инфраструктура, на резервни части, на боеприпаси и управление на всички тези процеси. Това е сложно. Няма как да стане с преквалификация на един пилот от един самолет на друг в рамките на 2-3 месеца. Но надявам се наистина скоро време да видим в действие изтребителна авиация западна, използвана от Украйна. Вече има някакви данни, че може би вече са се появили F-16 на фронта, ако не са, надявам се, скоро това да се случи.

Според вас България прави ли достатъчно, тъй като в първите дни на войната стана ясно миналата година със статиите, които се появиха в "Политико“, в "Ди Велт“, че България в първите дни на войната е помогнал изключително много на Украйна? И в този смисъл може ли страната ни все още да допринесе било то със стара съветска техника, с амуниции, които произвеждат нашите военни заводи? Има ли какво България да даде?

Нашата отбранителна индустрията, доколкото аз съм информиран, работи на много високи обороти. Аз не ви отговорих на въпроса за тези боеприпаси, които Европа беше обещала – да, тя не изпълни обещанието се да предостави 1 млн боеприпаса до март месец тази година, но индустрията се развърта и набира обороти. Счита се, че до края на тази година със сигурност ще бъде постигнат капацитет за производство в Европа на 1.5 милиона 155 мм снаряди. И голямата част от тях да се предават на Украйна. Българската индустрия също преминава на производство на този калибър, но украинците използват все още и съветските стандарти 122 и 152 мм снаряди и много други оръжия, които се произвеждат в български фирми.

Ние не ги ограничаваме по никакъв начин, макар че това беше в правителството на Кирил Петков тогава с Корнелия Нинова като вицепремиер, а сега няма такива ограничения. Имаме също така някои възможности на боеприпаси с изтичащ срок на годност в последните им години, но с един механизъм за замяната им с нови, така че можем да продължим да вадим от складовете такива при положение, че компенсираме с нови боеприпаси, които са новопроизведени. Имаме възможности с определена стара техника. Доколко съм информиран, служебният кабинет продължава линията на нашето правителство.

Надявам се, че един нов редовен кабинет ще продължи в същата посока да оказва помощ във възможностите обеми и видове въоръжения на Украйна. Защото има го разбирането. Не знам как е сред всички български граждани, там пропагандата е доста успешна, но в експертната общност категорично го има разбирането, че подпомагането на Украйна не е само морално задължение - това е в наш стратегически интерес. И ние в началото на разговора с вас говорихме за това.

Тъй като говорим за българската армия, за нейните способности, нека да погледнем към нея. Какво може да очакваме като модернизация? Знаем, че в следващите години трябва да пристигнат първите F-16, а също така патрулните кораби. По време на вашето министерство, като министър на отбраната, бюджетът за отбрана надхвърли 2%. Това е т.нар. "натовски стандарт“. В докладите, които излязоха като стратегически приоритети, се очаква страната ни да купи ново ПВО, съответно българските военни да бъдат оборудвани с нова техника. Какво можем да очакваме като модернизация на Българската армия в следващите години, тъй като това няма как да стане в мандата на едно правителство, дори то да е стабилно?

Вие изброихте приоритетните проекти. Да, самолетите F-16 трябва да започнат след 9 месеца да пристигнат първите самолети в България. Първият кораб от новите патрулни кораби ще бъде пуснат на вода следващата година, вторият – 2026 година. Машините "Страйкър“, за които нашият кабинет подготви договора, също някои от тях ще започнат да постъпват във втората половина на следващата година. Ние много напреднахме със проекта със съвременните радари. Там, доколкото разбирам, има някаква съдебна процедура, която се очаква да приключи, за да се отиде към договор.

Трябва и има готовност в някаква степен и е въпрос на преценка кога ще ги има ресурсите да бъде стартиран, не само да бъде стартиран нов договор, но и той да може да бъде изплатен и да бъде създадено всичко необходимо около него, за да се превърне новото въоръжение в реална способност. За нова артилерия, 155 мм, за системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, за дронове има проекти. Имайте предвид, че при този рязко повишаване на бюджета се отвори доста сериозен ресурс за инвестиции, и публично обикновено се дискутират само големите проекции, но реално в армията вървят и ремонти на инфраструктурата, и придобиване на леки въоръжения, на униформи, на какво ли не, на бронежилетки, на безпилотни летателни апарати.

Много неща могат вече във рамките на този бюджет да бъдат изпълнени. Но все пак ще подчертая, че двата процента не са цел, двата процента бяха измерителни за това кой колко харчи, кой каква е част от бремето за съюзната отбрана поема. Реално някои страни са вече: Полша отива над 4%, балтийските страни, Румъния са към 2,5 - 3%. Счита се, че и при нас трябва да вървим нататък. При всяко положение двата процента не са цел, а минимум, под който ни трябва да стигнем, за да може да бъдат създавани тези способности, за да може да дойдат качествени хора в армията, и те да бъдат със самочувствие, експлоатиращи нова техника, ново въоръжение и да имаме качествена армия.

А закъсняла ли тази модернизация? Питам ви, защото дълги години за армията като че ли не се говореше толкова сериозно и сякаш се правиха по-скоро бюджетни дефицити, особено с бюджет на Министерството на отбраната. Трябвало ли е от по-рано българската държава да инвестира?

Разбира се, разбира се. Армията в началото на века, в 1999-2000 година си спомням, че разходите на отбраната бяха към 3%. След това бяхме поели един ангажимент да ги поддържаме на 2,8% и постепенно този процент падаше. Финансовата криза в 2008-2009 година удари най-вече бюджета на Министерството на отбраната. Там бюджета от 2009 до към 2016 година отиде почти наполовина като процент от брутния вътрешен продукт и никакви сериозни проекти не можеха да бъдат стартирани.

Наличните средства се харчеха за ремонт на двигателя на МиГ-29 и такива неща, без които авиацията щеше да остане на земята, и това забави много процесите. Но мисля, че при едно разумно управление и поддържане на бюджет като от тази година, малко по-голям може би, българската армия може да добие много модерен вид, съвсем различен от този, който сме гледали в предните 20-тина години.

И един въпрос, той засяга по-скоро хората в армията: една така доста нашумяла тема в последно време за военното обучение и за връщането на наборната служба. Знаем, че некомплекта на армията ни за 2023-та достига до 21,8%, като в различните формирования процентът варира. Какво трябва да се направи? Трябва ли да се въведе отново наборната служба или по-скоро трябва да има някакъв вид задължително военно обучение? Вие много пъти сте казвали, че военното обучение по-скоро е подходът.

Да, ние не сме обсъждали и не се обсъжда и в момента връщане на наборната служба такава, каквато тя беше позната 70-те, 80-те години, и 90-те в началото, когато войниците се готвиха за няколко месеца и после служиха, за да има окомплектовани и в някаква степен подготвени формирования, служиха по две години. Въобще не става въпрос за това. Ние ще продължим да разчитаме за попълване на мирновременният състав по доброволния характер, служба по договор. Но това, което е необходимо – много ясно го показа войната на Русия срещу Украйна, е, че трябва да има допълнителен мобилизационен капацитет, мирновременната армия сама не може да се справи.

А при нас този мобилизационен капацитет включва най-вече хората, мъжете, които са карали наборна служба до 2008 година и по съвсем естествени причини, с времето, тези хора постепенно, не постепенно, ами доста бързо намаляват, и ние до няколко години ще се окажем на практика без мобилизационен резерв. Затова е необходимо – такова е мнението, споделяно в експертни дискусии в Министерство на отбраната, да се въведе задължителна военна служба на определените категории български граждани. Примерно казвам, всеки, който иска да работи за държавата, да мине първо военна служба, да знае за какво става въпрос. С малки изключения там, нали, имат права на инвалиди и възможности такива, за тях не става въпрос, но всеки друг да мине.

Или пък друг вариант е всеки, който иска да носи оръжие и да ползва оръжие, да мине първо военна служба и след това вече да има право да носи оръжие. И вече като някакъв по-минимален вариант всеки, който иска да работи в системата за сигурност, той първо да е минал тази военна подготовка и след това вече, като предварително условие - започване на работа в разузнавателните служби или в системата на МВР, той да има такава подготовка. Но това е въпрос на много детайлни анализи, защото за да се реши един проблем, ние ще отклоняваме някакъв ресурс от решаване на основния проблем на боеспособността на редовната армия, тъй като някаква част от армията трябва да се занимава с подготовка, с тази задължителна военна подготовка.

Въпросът е експертен, решението ще е политическо когато се вземе. Според мен нямаме кой знае колко време да отлагаме едно такова политическо решение, но то може да бъде взето само от редовен кабинет в някаква по-стабилна политическа среда. Ако вървим на нови и нови избори, никой няма да вземе такова решение, и ние ще останем без капацитет за мобилизация.

Да, но конфликтите около нас не следват нашия политически дневен ред, а точно обратното, доста по-динамични са.

Така е, да.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър

    201 4 Отговор
    Лош човек.

    Коментиран от #17

  • 3 Бонев

    241 4 Отговор
    Безродникът говори това за което му плащат.
  • 4 коментар

    233 3 Отговор
    Ами отивай и помагай бре Тагаренко,никой не те спира! Заминавай и ако искаш можеш да умреш за любимата ти Украйна!
  • 5 Ахъъэ

    203 2 Отговор
    Войните са морално задължение! Болни и прости хорица!
  • 6 Плевнелиев

    202 2 Отговор
    Предател гнусен !!! Надявам се да изгниеш в затвора.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БаахТи И

    177 3 Отговор
    ПееРаСсА....сънува войни. Мечтае за войни!

    Коментиран от #12

  • 9 Бай той Толстой

    163 2 Отговор
    Тоя ще висне на колесника или на някой стълб!
  • 10 да де

    144 2 Отговор
    Видов ден иде прасетата в Белене са гладни.
  • 11 Му ебнъМам

    118 3 Отговор
    енцето гнусну
  • 12 Петър

    150 2 Отговор

    До коментар #8 от "БаахТи И":

    Да, такъв е, само като му видиш физиономията и ти става ясно що за човек е.
  • 13 Боруна Лом

    172 2 Отговор
    ТАГАРЕВ,ВИКНИ ДЕЦАТА СИ И ЗАНИМАВАЙТЕ ЗА УКРИЯ! ЗА ТЯХ МИЛИАРДИ,А ЗА НАШИТЕ БЕДНИ. БОЛНИТЕ ДЕЦА...НИЩОО... ПРОДАЖНИ БЕЗРОДНИЦИ! ПУУУ!
  • 14 Превод в ефир

    131 3 Отговор
    "механизми за взимане на решения и предаване на отговорности от политическите на военните органи за предприемане на определените действия". С две думи, натю във всеки един момент може да ни вкара във война. Тоест, вече не зависи от народното събрание, кога ще се изпращат войски в крайнътъ, а от началника на многонационалната бойна група. Затова е засекретено, какво ще обещава и какво ще говори Главанака на срещата на натю

    Коментиран от #22

  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    138 2 Отговор
    ТАГАРЕВ , ОТИВАЙ В УКРАЙНА И УМИРАЙ БРЕ...
    ...
    НИЕ НЯМАМЕ ЗОР ДА УМИРАМЕ ЗАРАДИ ВАС :))
  • 16 на чии служби служиш

    139 1 Отговор
    Г-н Тагарев, знаем, че сте глашатай на войнолюбците от Америка, затова слагайте каската и мешката на гръб и дайте личен пример на фронта в Украйна!
  • 17 Пешо

    117 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Неее.... изключиъелно непеиятен и много много лош човек..... почти всеки познат е с негативно мнемие за този. Трови цял народ с противните си позиции и изказване и поведение... енергиен вампайър
  • 18 Тъмен субект

    133 3 Отговор
    "НАШ стратегически интерес"? - кои НАС има предвид? Понеже в български интерес не е.
  • 19 дядото

    114 2 Отговор
    не разваляйте настроението на хората с показването на тази воняща на анти българщина смрад
  • 20 ВКК

    104 2 Отговор
    Откъде изпълзя пак тая подл.га?! Да заминава веднага за фронта там и да даде всичко от себе си!
  • 21 Тагаренко,

    107 2 Отговор
    Защо не си на фронта да биеш омразните ти руснаци?

    Коментиран от #24

  • 22 Май Путин ни вкара

    1 86 Отговор

    До коментар #14 от "Превод в ефир":

    Във война....или не е така

    Коментиран от #42

  • 23 Артилерист

    120 2 Отговор
    Ако се слуша агент Тагарев всички от 18 до 70 годишни подлежат на мобилизация и от утре обявяваме война на Русия. От екскурзията му до САЩ разбрахме, че първият ни самолет Ф-16 вече е на поточната линия. За 5 години един е започнат да се сглобява, което предполага осмият да стартира събиране в комплект след 40 години! Че и "професор" го направили!?!?

    Коментиран от #26

  • 24 Щото и БГ путинистите

    2 65 Отговор

    До коментар #21 от "Тагаренко,":

    Не са на фронта при Путин....

    Коментиран от #32, #119

  • 25 Коментар

    92 3 Отговор
    Жената на Магарев има интерес.Лапа пачки от оръжия.Кой знае каква кола иска да си купи.Може вече да е звъннала на Еленска следващия път заедно да пазаруват бижута от бяло злато като са на посещение при сащисаните господари.

    Коментиран от #27

  • 26 КВА мобилизация бе

    0 60 Отговор

    До коментар #23 от "Артилерист":

    Другари Възрожденци.....руснаците гинат в окопите, ние по плажовете....
  • 27 Нинова

    0 43 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Това е мой приоритет не на тагаревата жена....

    Коментиран от #34

  • 28 БГ путинист

    2 50 Отговор
    На мен все ми се привижда как воюваме в Украйна.....явно халюцинирам
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Другарите Възрожденци

    0 54 Отговор
    Пак за бой са стягат. Мятат пушка на рамо.....

    Коментиран от #33

  • 31 И Киев е Руски

    45 1 Отговор
    Тоя осил за е...е и ..
  • 32 Ха-ха-ха

    77 1 Отговор

    До коментар #24 от "Щото и БГ путинистите":

    Няма какво да правят там, руснаците добре се справят, дори по-добре от очакваното щото вече цяла Европа затъва.
  • 33 Няма нужда

    45 1 Отговор

    До коментар #30 от "Другарите Възрожденци":

    От десет поста. От първия се вижда колко ти е ума.

    Коментиран от #36

  • 34 Коментар

    53 0 Отговор

    До коментар #27 от "Нинова":

    Нямаш актуална информация.На Магарева е приоритет и си събира жената за нова кола.
    А иначе преди канадски и турски посредници купуваха преди от България и Сърбия,за да правят интриги как уж и те давали.Снарядите ги върнаха отгоре в естествен вариант под формата на градушка.Дават оръжия да се продължава една несправедливост и да загиват невинни вместо да се преговаря за мир.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Я, пак някой

    30 5 Отговор

    До коментар #33 от "Няма нужда":

    Ни поучава........
  • 37 стив рамбо

    68 2 Отговор
    "Не знам как е сред всички български граждани, там пропагандата е доста успешна, но в експертната общност категорично го има разбирането, че подпомагането на Украйна не е само морално задължение - това е в наш стратегически интерес" -- сам си признава че не защитава интереса на народа, а нечий
  • 38 БгТопИдиот🇧🇬

    45 1 Отговор
    Лижеш ъзо на силния на деня и хоп вече даже си и "професор".

    Инфлация ,баце на титли и титлички !!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мда

    67 0 Отговор
    Факти докога с майкопродавци ще ни занимавате?
    Жена му акционерка в кой военен завод беше, бездушник а на заплата в Украйна, но беше и министър на отбраната на България и още…
    Дали ще доведе сина си от ФАЩ и ще го прати на фронта?
    И Тагаренко слугинаж долен, не си пожелавай това което не можеш да платиш!
  • 41 НАТОВЦИ по плажовете

    0 45 Отговор
    Утешават руските вдовици

    Коментиран от #46, #222, #233

  • 42 Баш софиянец

    25 1 Отговор

    До коментар #22 от "Май Путин ни вкара":

    Еми второто - не е така.

    Коментиран от #48

  • 43 Т Тагарев. ПРОДАЖНА Г А Д

    56 0 Отговор
    Тоя трява да виси на Накой клон Докато исъхне и почернее!! Б. О. К.
    Л. У. К
  • 44 Ха-ха-ха

    50 0 Отговор
    Този сто години в ада да се пържи и пак няма да изкупи вината си към българите.
  • 45 НАТО "воюва" по плажовете

    1 52 Отговор
    Руснаци умират заради кремълския си господар.....
  • 46 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    40 1 Отговор

    До коментар #41 от "НАТОВЦИ по плажовете":

    А ЗА ВАС ПЕЕВСКИ И ЕРДОГАН ВИ ГОТВЯТ
    ТУРСКИ СЪПРУЗИ :))
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Що бе...

    0 47 Отговор

    До коментар #42 от "Баш софиянец":

    Танкове и самолети на Путин нахлуха в Украйна.....натовци са си в ...НАТО.
  • 49 Другар Възрожденец

    0 47 Отговор
    Ние даваме своята лепта за агресора Путин.....величаем човек, които избива мирни жени и деца

    Коментиран от #76, #90

  • 50 Механик

    64 0 Отговор
    Ами не, не е морално, а е АМОРАЛНО. Да подпомагаш един открито и доказано фашистки режим е АМОРАЛНО.
    п.п.
    Мноооооого дълга статия, която да се опита да ни накара да станем окраинци. Много думи, ама опита несполучлив.
    п.п.п.
    Абе, тоя пак ли го изровихте?

    Коментиран от #52

  • 51 Евала Тагарев

    0 50 Отговор
    Само НАТО спира Путин....и ние спираме Путин.....

    Коментиран от #54

  • 52 Пак ли даваме оценки

    2 35 Отговор

    До коментар #50 от "Механик":

    За управлението на друга държава......типично по БСП Възрожденски.

    Коментиран от #68

  • 53 Кога

    51 1 Отговор
    Тоя ще стане обвиняем както е бившия военен министър от Словакия за национално предателство и служене на чужди интереси?! А на кой ,кога и как трябва да решава мнозинството избиратели а не една шепа продажници. Подкрепата за евроатлантизма ясно се вижда отчитайки 15-те% подкрепа от всички избиратели които евроатлантическите партии получиха на изборите

    Коментиран от #223

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ТАГАРЕВ

    0 40 Отговор
    Таралеж в гащите на БГ путинистите....

    Коментиран от #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ха-ха-ха

    44 0 Отговор

    До коментар #39 от "НАТО по плажовете":

    Че остана ли им държава на украинците? Зеленски отдавна я продаде. Но вярвай си щом така украинците не изглеждат най-големите балъци в очите ти.

    Коментиран от #59

  • 58 Е па щом Путин....

    1 32 Отговор

    До коментар #54 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Близо три години са мъчи с Украйна.....
  • 59 Уж Украйна я няма....

    0 38 Отговор

    До коментар #57 от "Ха-ха-ха":

    А с кого воюва Путин...и кой ли трепе пълчищата путинови...

    Коментиран от #71

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БгТопИдиот🇧🇬

    28 2 Отговор
    404 Аминь !

    Месете погачите господа другари сатанАтлантици !!

    Чекам китайското менте да ме копира.Днес е на смяна с флашката на Галето с едни и същи глюпости !!
  • 64 Евала Тагарев.

    1 38 Отговор
    Не цепиш басма на БГ путинистите.....Другарите и Възрожденците са в тих ужас
  • 65 Днес си сам

    27 0 Отговор

    До коментар #55 от "ТАГАРЕВ":

    Къде са другите тротинетки?

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Що бе...

    0 32 Отговор

    До коментар #65 от "Днес си сам":

    Гледам БГ путинистите са надпреварват да пишат....на Путин да са ...кланят.
  • 68 Механик

    33 0 Отговор

    До коментар #52 от "Пак ли даваме оценки":

    Що бе? Пак ли те възпалих, а?
    Да. О-краина е фашистки режим. Дори бих казал сатанистко-ционистко-фашистки режим. И това не го казвам аз, а много хора, далеч по умни от ме. (а от теб, се само далеч, ами направо, безкрайно)
    п.п.
    Ще давам оценки, защото тука е демокрация и всеки може да си изкаже мнението. Или при демокрацитята имам право да изказвам мнение и да правя оценки, но само ако съвпадат с "линията на партията", м?

    Коментиран от #73

  • 69 Факти

    0 43 Отговор
    Ако Русия подчини Украйна ще инсталира марионетно правителство и ще я обърне срещу Европа. След като Русия презареди батериите ще продължи напред. Така постепенно ще възстанови контрола си върху бившия източен блок. Ако си мислите, че сега сме зле, чакайте да видите какво ще е като ни стъпче руския ботуш. Последният път ни източиха, фалираха и зарязаха с режим на тока и празни магазини. Обикновените руснаци и в момента са по-бедни и далеч по-поробени от обикновените българи. Чакайте тия да ни оправят. Те себе си не могат да оправят. И да не забравяме, че Русия никога не идва с добро. Тя винаги идва със сила. Тук ще се лее българска кръв, а после ще ни използват като пушечно месо за да продължат напред към братята македонци. Това е ако Русия не бъде спряна в Украйна. Да й помагаме е в наш интерес, но много хора не могат да го осъзнаят, защото не виждат по-далеч от носа си. Кой ти мисли за 10, 20, 50 години напред...

    Коментиран от #72, #79, #82, #83, #84, #87, #95

  • 70 Путин трепе славяни.....

    0 36 Отговор
    Ше го оставим ли да си разиграва коня.....евала Тагарев

    Коментиран от #122

  • 71 Ха-ха-ха

    27 0 Отговор

    До коментар #59 от "Уж Украйна я няма....":

    С някакви нещастни хорица които нямат друг избор защото бандеровците са зад гърба им. И не те избиват, а тях избиват и свои и чужди. Наистина ги съжалявам .

    Коментиран от #74

  • 72 БгТопИдиот🇧🇬

    22 0 Отговор

    До коментар #69 от "Факти":

    Евала на глюпостите дето си ги сътворил.Пишман "анал"лизатор си !
  • 73 Режима в Украйна е такъв

    0 34 Отговор

    До коментар #68 от "Механик":

    Какъвто си го изберат украинците...важно е че биха шута на Янукович....путиновото протеже...

    Коментиран от #80

  • 74 Пък зад руснаците

    1 19 Отговор

    До коментар #71 от "Ха-ха-ха":

    Са ..КАДИРОВЦИ...нема мърдане назад...
  • 75 Геро

    35 0 Отговор
    ДОЛЕН БОКЛУК Е ТАГАРКАТА
  • 76 Третополов натовец

    41 0 Отговор

    До коментар #49 от "Другар Възрожденец":

    Само за справка:
    В Украйна са убити 9 000 цивилни /според ООН/, като поне половината са убити от ВСУ
    Убитите от САЩ - в Хирошима и Нагасаки 550 000, във Виетнам 200 000, в Ирак 950 000, в Афганистан 250 000, в Югославия 35 000 и това са само част от цивилните жертви във започнатите от САЩ 257 военни конфликта в историята им, да не споменаваме и десетките милиони убити индианци.

    Извод: през оная ти работа ти е за убитите мирни жени и деца, просто трябва да си заработиш центовете от господаря ти!
  • 77 чико

    31 0 Отговор
    От тоя ме е гнус .
  • 78 Пурко

    36 0 Отговор
    Тоя пенЦионер нали го смениха вече, докога ще продължава да ни се натрапва? Да отива да помага на Окрайна лично на място, като е толкова загрижен. Малко е дрът за фронта, ама може пак да го наемат за консултант, знае ли се?!
  • 79 Механик

    35 0 Отговор

    До коментар #69 от "Факти":

    Не знам защо реши, че руснаците са по-бедни и нещастни от нас, но лесно може да отвориш някоя камера, която излъчва наживо от некой руски град и да огледаш какви автомобили карат руснаците (предвид възраст на автопарк), а после си отвори прозореца и виж под панелката си какви автомобили са паркирали. И чак после давай акъли.
  • 80 Механик

    38 0 Отговор

    До коментар #73 от "Режима в Украйна е такъв":

    Значи и ти не отричаш, че в о-краина на власт е фашистки режим?
    А аз не казах, че украинците нямат право да си избират режима. Казах само, че да се помага на фашисти не е морално, както твърди укро-татарина Тагаренко, а е АМОРАЛНО.
  • 81 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    31 0 Отговор
    НА ТОЯ ХОРАТА КАТО МУ ВИДЯТ СНИМКАТА И МУ БИЯТ ШАМАР ТОЛКОВА ГО ОБИЧАТ
  • 82 Ха-ха-ха

    23 0 Отговор

    До коментар #69 от "Факти":

    Да бе, да расправяй си глупостите и плаши малките деца с Торбалан. Какво си мислиш, че живеем в средновековието и нямаме информация какво става в света.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Крайно време е

    35 0 Отговор
    На Тагаревич даму се дават две мешки и две пушки и да го товарим на вокзала и право на фронта да брани бандери и фашаги и да бори Путин като върл евр0гeйaтлантик стига шляпа от Тв в Тв и ни омайва с глупотевини...
  • 86 НЯКОЙ

    32 0 Отговор
    По голям плу....цел от Тагарев...не е виждал народа ни, а той е видял много. В едни по чисти и достойни времена тоя щеше да търка пода на затвора а сегашното Анти време го е избутало по върховете. Как търпи земята такива търгаши на майчино мляко и човешко достойнство и не се отваря да ги погълне. Ти самият вярваш ли и на думичка от това дето си го изтипосал, Тагарев? Позорище, дъно! Безродник.
  • 87 тц тц

    32 1 Отговор

    До коментар #69 от "Факти":

    Руснаците били по бедни от нас:)))))))))))))
    Дай да си говорим с фaкти, а не със свободни съчинения и фантазии - според Световната банка и и Икономическия отдел на ООН през 2023г. Русия се изкачи на 5 място по пaритет на пoкупателна способност на глaва от населението /иначе казано - какво можеш да си купиш с това, което си изкарал/, като изпревари не друг, а Германия!

    Коментиран от #103

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Хахаха

    31 0 Отговор
    Всеки ПП-ец станал министър получава и титла - я академик, я професор:) Тия еврогейове се оказаха по корумпирани и от тулупа.
  • 90 Любопитен

    25 0 Отговор

    До коментар #49 от "Другар Възрожденец":

    Като си толкова загрижен за невинните жени и деца съм любопитен да чуя мнението ти за убитите от Израел само за 3 месеца 50 000 палестински жени и деца и за спонсора на Израел - САЩ?
  • 91 Прогрес

    19 0 Отговор
    Тодор Тагарев
    Професор Тагарев
    Редник Тагарев във ВСУ, с позивна "пушечно месо"
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Зелен Демократ

    3 16 Отговор
    Правилно Мистър Тагаренко, интереса е "Наш", а не техен, Респект и Поклон!
  • 94 Въпрос

    27 1 Отговор
    Пристигна ли американската скрап, за която Тагарев даде 3 милиарда от нашите пари, или ще дойде заедно с Ф16 след 30-40 години?
    В наш стратегически интерес ли беше подаряването на 100 наши БТР-а и закупуването на 80 американски много по амортизирани от нашите или интереса ни нямаше значение, важното беше Тагарев да си прибере комисионната?

    Коментиран от #98

  • 95 Тройка

    20 1 Отговор

    До коментар #69 от "Факти":

    Лев Гумелев е казал: "Когато украинец поумнява той става руснак."
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Слави

    22 0 Отговор
    Силно отвнратително отблъскващ индивид! И този е бил военен министър !

    Коментиран от #99

  • 98 Ефките идват

    0 17 Отговор

    До коментар #94 от "Въпрос":

    Съветските таралясници в музея на соца или за скраб
  • 99 Тва да не ти е

    0 10 Отговор

    До коментар #97 от "Слави":

    Конкурс за красота бре
  • 100 Евала Тагарев.

    0 18 Отговор
    Не цепиш басма на Путин и путинистите....

    Коментиран от #108

  • 101 И даже и за морал говорят...

    16 0 Отговор
    Интересно по какво е "професор " този човек и как точно е придобил титлата? Много купени титли се навъдихс напоследък - скадемици, професори ... а държавата все лопар дъното...

    Коментиран от #105

  • 102 българина

    16 0 Отговор
    явно морала към Палестина, Афганистан, Сирия, Югославия, Либия и Ирак е различен!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Така

    13 0 Отговор
    Една много хубава мисъл точно за случая:
    АКО ПОСТЪПКАТА СЕ ОБЯСНЯВА СЪС СЛОЖНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ, МОЖЕ ДА СИ СИГУРЕН ЧЕ ТЯ Е ЛОША.
    РЕШЕНИЯТА НА СЪВЕСТТА СА ПРЯМИ И ПРОСТИ.
  • 105 Учим се от другарите професори

    0 8 Отговор

    До коментар #101 от "И даже и за морал говорят...":

    Там ги правят на...конвейр.....
  • 106 Морално е да защитим

    0 12 Отговор
    Славяни, изтребвани от други славяни....
  • 107 Гъби Гъбев съм

    11 0 Отговор
    Професоре чакам те.
  • 108 !!!

    0 7 Отговор

    До коментар #100 от "Евала Тагарев.":

    Ще го прослушаме до година!
  • 109 Тагарев, голем си

    0 18 Отговор
    Не ти пука от БГ путинистите. Като таралеж в гащите им си.
  • 110 Путин нападна Украйна.

    0 17 Отговор
    Путинистите в БГ го благословят....благословят един кремълски сатрап....
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Путин избива славяни

    17 1 Отговор
    И Зеленски избива славяни....с натовско оръжие....какви времена доживяхме....
  • 113 Ами като гледам.....

    0 10 Отговор

    До коментар #111 от "Раша":

    Руснаци бягат да живеят на Запад, не обратното....що ли???.....те са най големите експерти по "руска икономика"....
  • 114 Вражалец

    15 0 Отговор
    Този пак говори като съветник на чужда държава. Бил професор, но не разбира,че Главчев е служебен министър- председател , и по това се различава от текста ,който този бивш военен коментира.Да си гледа уставите,а Конституцията да остави на юристите! Защо не даде личен пример и заедно с други съветски възпитаници не отидат на фронта да защитават идеалите си,а тук от студия,кабинети и дивани?

    Коментиран от #117

  • 115 Рускини мир

    0 14 Отговор

    До коментар #111 от "Раша":

    Мечта за БГ путинистите...ама не щат да живеят при Путин ...
  • 116 Илиев

    9 0 Отговор
    Еничари....
  • 117 Чака копейкин и нинова

    0 12 Отговор

    До коментар #114 от "Вражалец":

    Да отидат на фронте...при Путин.....и Тагарев тогава ла иде....
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Виж сега

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "Щото и БГ путинистите":

    Ти да си чул друга гледна точка. Който казва истината става Путинис. Хората одавна не вярват на политици и журналисти!

    Коментиран от #128

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Бай Тодоре много си ненормален

    17 0 Отговор
    Тодоре пътя и при фашистите от Укрия, нас не ни мисли
  • 122 Ще има

    8 0 Отговор

    До коментар #70 от "Путин трепе славяни.....":

    Мноооооооого сиииииииииии Проооооооооостттттттттттт.

    Коментиран от #124

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Като гледам сайта е пълен с....умници

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "Ще има":

    Да не верваш....
  • 125 хихи

    8 0 Отговор
    Магарев е съветски агент!
    Само говори!
    Изпрати на Украйна 100БТР-а необслужвани от 35г опоскани. Не могат да ги запалят и натоварят 6м. Дари бракувани ракети на ....
    и е готов с плакат "Добре дошли освободители" ще е първи на Дунав мост...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "А такааааа":

    Къде видя обида?

    Коментиран от #130

  • 128 Всеки има своя истина

    0 17 Отговор

    До коментар #119 от "Виж сега":

    Реалността е една...Путин нападна вероломно Украйна, избива жени и деца....нема да го жалим я.....

    Коментиран от #134

  • 129 Тонката

    14 0 Отговор
    Вс едно черох интервю на Подоляк пред украинска медия....🤣
  • 130 Не е обида

    0 5 Отговор

    До коментар #127 от "Софиянец":

    А безсилие......
  • 131 Асен

    13 2 Отговор
    Защо трябва да се харчат пари за армия, каква добавена стойност има от нея, защо да се дават пари за оръжия, какво създават оръжията и какво отнемат оръжията. Защо въобще на света трябват тези колосални разходи за оръжия, ние цивилизация ли сме или средновековие?

    Коментиран от #137

  • 132 Гнаус

    23 0 Отговор
    Над 80% от коментарите са убийствени за нормален човек. Но не и за укропсихопата Тагаренко. Този е невменяем и не заслужава да бъде коментиран. Отрепка
  • 133 Хаха

    20 0 Отговор
    "Проф. Тодор Тагарев: Подпомагането на Украйна не е само морално задължение"
    Като е морално задължен, що не взима мешката, не слага каската, да взима със себе си сина си и цялата рода и да заминават на фронта в Донбас...
  • 134 Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #128 от "Всеки има своя истина":

    За 3 години денацификация на 404 има няма 3 цивилни жертви и то по кииифски сводки, а и те са на 90% от тяхното пво!
    И 90% от българите и не само, виждаме това!

    Коментиран от #138

  • 135 Путин нападна Украйна.

    0 17 Отговор
    Избива жени и деца...сатрапи не се жалят, те се трепат....евала на Тагарев....

    Коментиран от #139, #164

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 !!!?

    20 0 Отговор

    До коментар #131 от "Асен":

    Заради гадове като кравари , саксонци и ционисти има армии и оръжия!

    Коментиран от #141

  • 138 Близо милион са жертвите

    0 15 Отговор

    До коментар #134 от "Българин":

    И от двете страни....славяни избиват славяни...евала на Путин...кланяйте му се още...

    Коментиран от #146, #149

  • 139 Асеновград

    21 0 Отговор

    До коментар #135 от "Путин нападна Украйна.":

    Войната в Украина започна след организираният от Виктория Нюланд преврат. На 21 Февруари 2014г. Украинската опозиция + посланниците на Полша, Франция, Германия и ЕУ подписаха споразумение с Янукович за предсрочни избори до края на годината и съставяне на правителство на националното единство. След това Виктория Нюланд „благослови“ ЕУ и на следващия ден 22 Февруари 2014г. назначи Турчинов за президент (вместо Кличко). ЕУ не направи нищо за да накара опозицията да спази споразумението с Янукович и прие Нюлановата „багословия“. Така назначения Турчинов на 14 Април обяви „анти терористична операция“ против несъгласните с неконституционното му назначаване.

    Коментиран от #143

  • 140 Изрод

    21 1 Отговор
    Какъв професор си ти? - професор по разграбването на България?
    Най безморалния говори за морал. На хората им писна да са морални просяци.
    Хиляда пъти ти се каза ходи в Украйна, бий се, продай си имуществото, закрий си сметките-всичко дай за Украйна, но ти нямаш МОРАЛНОТО право да насилваш хората и въпреки тяхното мнение, нежелание да се разполагаш с техните пари.
    Мораалът трябва да го имаш първо към България гал@фон.
  • 141 Що бе....

    0 8 Отговор

    До коментар #137 от "!!!?":

    Путин и Ким....немат ли армии или оръжия.....да не верваш...

    Коментиран от #152

  • 142 КОТарАК

    15 0 Отговор
    Е, е, ееее! Спрете се малко, българиии! Ако тагаренко види народа как го храчи ще вземе да отиде при гаджето си съби събев, а и трола не смогва да го опази 😅😅😅
  • 143 Че къде беше Путин....

    0 10 Отговор

    До коментар #139 от "Асеновград":

    Да спре Майдана.....беше безсилен да го направи....що така????

    Коментиран от #177, #203

  • 144 Сульо

    10 0 Отговор
    Човек който няма хабер от това какво ще се случи...
  • 145 Асен

    18 0 Отговор
    Защо САЩ е единствената страна в света, където никога не е имало преврат? Защото това е единствената страна, в която няма американско посолство.

     
  • 146 Псевдо специалист

    6 0 Отговор

    До коментар #138 от "Близо милион са жертвите":

    Когато прочетеш историята, тогава можеш да пишеш.

    Коментиран от #153

  • 147 Дали да глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #136 от "Асен":

    Нека всеки сам да реши....
  • 148 Велко

    19 0 Отговор
    Докато урките спяха (като нас при Боко) управляващите им продадоха Украйна на американците.
    Квото кажат американците, това е.
    Те кадруват, те казват кой да кара влака.
    И англичаните.
    Тая Украйна не е на украинците.
    За осем години след Майдана само се въоръжиха и нищо друго.
    Корупцията голяма, стандартът на живот нисък. С единствената цел да бъдат използвани срещу Русия.
    Бандеровщината процъфтя, имат го и на пощенска марка дори.
    Но никой не протестира, дори и поляците защото трябва да има единство срещу Русия.
    Но тия неща ги разбират хора с необходимото оборудване между ушите.
  • 149 Тити

    6 0 Отговор

    До коментар #138 от "Близо милион са жертвите":

    Близо милион са само хохохолите изпратени при Сти Пешко.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Петел

    10 0 Отговор
    Украйна изчерпва човешкия ресурс. Голяма част от идеологически настроените граждани вече са загинали в боя, а принудително мобилизираните нямат мотивация да се борят за идеите на киевския режим.
  • 152 !!!?

    14 0 Отговор

    До коментар #141 от "Що бе....":

    Май ти е трудно да осмисляш написаното! 3те групи, които съм изброил са виновни за всички военни конфликти в света след 45та година! Даже сред тях е масовия убиец с атомни бомби, единствен в света!

    Коментиран от #157

  • 153 Гледай фактите

    0 15 Отговор

    До коментар #146 от "Псевдо специалист":

    Стотици хиляди избити, заради болните амбиции на кремълския сатрап.....другото е демагогия

    Коментиран от #158, #190

  • 154 Пеьо

    13 0 Отговор
    Укронацистите нападнаха и убиваха собствените си руско говорящи украински съграждани, включително жени, деца и старци. И дори убиваха и гориха живи българи на тяхна територия. САЩ и ЕС се правеха, че не забелязват този геноцид към собственото население. Русия ги търпя 8 години, след което отговори на молбата за помощ от самоопределилите се ДНР и ЛНР, след отказа на Украйна да спазва подписаните Мински споразумения. Това са факти, другото са измислици за подмяна на историята и манипулация на читателите.
  • 155 Айдемир

    14 0 Отговор
    Украинците не са питани скоро на избори какво биха искали! Може на повечето хора да им се иска ада да спре и да се преговаря, ама ние правоверните евроатлантици им казваме - правете каквото искате, но ще се биете, докато на Байдън не му сменят чипа!!
  • 156 Джими

    9 0 Отговор
    Джордж Кенан: Разширяването на НАТО е трагична грешка.Когато Сенатът на САЩ одобри разширяването на НАТО през май 1998 г., Джордж Кенан беше един от първите, които подчертаха колко голяма грешка е това. Кенан е архитектът на американската доктрина за сдържане на СССР. Тя се основава на известната дълга телеграма, която той изпраща до Вашингтон през 1946 г. като млад дипломат в Москва. След това Кенан оглави отдела за планиране на външната политика на Държавния департамент на САЩ

    Коментиран от #159

  • 157 То па Русия не води

    0 8 Отговор

    До коментар #152 от "!!!?":

    Войни след 1945г.....да не верваш....
  • 158 Жоро

    13 0 Отговор

    До коментар #153 от "Гледай фактите":

    От кога болна амбиция е да спреш избиването на хиляди цивилни, жени, деца в Донбас!?
    Борбата с фашизма е свято дело!

    Коментиран от #160

  • 159 НАТО не се разширява на изток

    1 10 Отговор

    До коментар #156 от "Джими":

    ИЗТОКА СЕ РАЗШИРЯВА КЪМ НАТО....
  • 160 Що до 2014г.

    5 5 Отговор

    До коментар #158 от "Жоро":

    В Донбас бе тихо и мирно и никой никого не избиваше.....

    Коментиран от #174

  • 161 Джими

    16 0 Отговор
    Ето какво каза Кенан през 1998 г., когато САЩ решиха да разширят НАТО: Мисля, че това е началото на нова Студена война. Мисля, че това е трагична грешка. Нямаше причина за това решение. Никой не заплашваше никого. Това разширяване ще накара бащите-основатели на страната ни да се обърнат в гробовете си (...) Разбира се, ще има лоша реакция от Русия и тогава разширителите на НАТО ще кажат - ние винаги сме ви казвали, че руснаците са такива - това просто е грешно."
  • 162 Джими

    10 0 Отговор
    Никои не се интересува от Украйна освен няколко и..та начело на ЕС и оръжейните магнати в САЩ .Хората искат да живеят добре и спокойно,и изобщо не вярвам,че даването и подаряването на милярди се харесва на работещите хора във всяка една точка на Европа
  • 163 Джими

    13 1 Отговор
    Никой и нищо не заплашва и не застрашава Европа за да се въоръжава. Заплаха за Европа е личното безумие и извратеност на няколко изглупели индивида самопревърнали се в слуги на червата си, несмогващи да ядат, да ядат, да ядат милиардите, вкл. "хранещи" и с пари оцапани със страданието и кръвта на хиляди невинни човеци. Духовната грозота и уродливост на антихуманизма е по-отвратителна от физическата
  • 164 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #135 от "Путин нападна Украйна.":

    Вчера имаше снимка с жалейка един изпратен при Бандера всушанко! И до нея снимка на същия от 2014 г., който "гордо" надписва снаряди със следния текст: "поздрави за децата на Донбас"!? Та тези ли са "вероломно нападнати", бе!?
  • 165 Джими

    15 0 Отговор
    Кенеди през 1963-та: "Да потърсим общите си интереси със СССР. Мирът не трябва да бъде неосъществим и войната не трябва да бъде неизбежна!" За това го разстреляха като куче
  • 166 Джими

    17 0 Отговор
     Украйна влиза в състава на СССР със далеч по малка територия.. При СССР на Украйна се придават земи с цел да се внесе промишлен компонент на преобладаващо земеделската земя и се за кръгли територията като република.. Украйна излиза от СССР и денонсира договора по силата на който са й придадени тези земи, обаче не връща земите... Русия няма нищо напротив.. Но подписват договор, че Украйна се задължава да не влиза във военни съюзи, да остане неутрална, като в замяна запазва продадените (подарени) земи от Русия..
    След като Украйна нарушава този договор, Русия предприема стъпки за нарушението.
    Какво толкова неясно има?
  • 167 Вижте кво!

    0 18 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲 и точка!
    За какви референдуми бълнувате постоянно. Няма такова нещо референдум. Има парламентарни избори, избираме хора да ни представляват и ги упълномощаваме да вземат решения. Кое не разбраха копейките ?

    Коментиран от #170, #172, #179, #183, #188

  • 168 Любо

    7 1 Отговор
    Ще повърна.....
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 тц тц

    10 0 Отговор

    До коментар #167 от "Вижте кво!":

    Така си викали и робите преди 200 години, за тях гласа народен е нямал значение, важното е какво е наредил господаря! А на изборите казахме ясно какво мислим за твоите господари - 70% не гласувахме.
  • 171 Ццц

    12 0 Отговор
    Не познавам човек, който да не смята този скот Тагаренко за противен. Нямам време да чета главобола на един лакей, но не е и нужно. Знам, че само мога да се погнуся още, защото мразя предатели.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 дедо..

    8 2 Отговор

    До коментар #160 от "Що до 2014г.":

    Краварите са виновни що разрешиха на вова да направи референдуми в длнр..а те рускоговорящите без това не искаха да бъдат под чипика на кiевската хунта и се започна,но вова своих не бросаеть.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Марш на фронта бе

    11 1 Отговор
    Ало Тагаренко, като толкова ти се мре в името на Американските олигарси, прав ти път към фронта. И без да ни казваш на нас какви ни били задълженията!
  • 177 !!!

    4 0 Отговор

    До коментар #143 от "Че къде беше Путин....":

    Това щеше е намеса в вътрешните дела!
  • 178 ТИР

    6 0 Отговор

    До коментар #172 от "УжасТ":

    Така е защото под демократичното наметало са просто едни фашаги лаещи за англо саксите,,,
  • 179 НАТО на върба сряда

    10 1 Отговор

    До коментар #167 от "Вижте кво!":

    Глупости приказваш. Затова спряхте референдума и погазихте конституцията нали? Понеже знаете че народа щеше да бие шута и на еврото и на натото.
  • 180 опс..

    8 0 Отговор
    млъквай и се скрии г - А - с наведен.....що беше останало читаво в армията го хариза на укрите...

    Коментиран от #236

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Хи хи хи

    9 0 Отговор
    Тоя страхлив паток само кутудяка....да взема пушката и да отива на фронта да защитава укрофашистите , защо му дават трибуна ????!!!!!!!!
  • 183 !!!

    6 0 Отговор

    До коментар #167 от "Вижте кво!":

    Виж само как британците обърнаха всичко наопаки,-и европейски съюз при тях отива.....Е?
  • 184 Абе Магарев да не се друса ?

    11 0 Отговор
    Много лошо гледа бе също като зеления наркоман !
  • 185 Не разбирам!

    12 1 Отговор
    Защо Русия да не може да окупира Украйна? Украйна не е нито в НАТО и ЕС !
    Преди това агресивните натовци нападнаха и окупираха редица страни - Ирак, Либия, Афганистан.
    Защо те да могат, а Русия да не може ???

    Коментиран от #186

  • 186 мхм

    0 12 Отговор

    До коментар #185 от "Не разбирам!":

    Ти затова ли искаш България извън ЕС и НАТО? Да може русийката да я окупира?
  • 187 Лукавият Тагарев

    13 1 Отговор
    Професор Тагарев защо не замине за фронта да брани интересите на САЩ, а казва на другите? И без това мирише вече на босилек, няма да е голяма загуба.

    Коментиран от #191, #226

  • 188 виж какво

    7 0 Отговор

    До коментар #167 от "Вижте кво!":

    Запекът в главата винаги преминава в словесно разстройство! А че си запечен там, говори факта, че даже не знаеш какво е написано във върховния закон на страната ни!
  • 189 Магарев ...магарев

    12 0 Отговор
    Всички наши евроатлантици са като тебе , затова българския народ е на този хал !!!
  • 190 !!!

    8 2 Отговор

    До коментар #153 от "Гледай фактите":

    Киев изби над 15000 рускоговорящи украинци в Донбас!

    Коментиран от #192

  • 191 разбирам

    0 5 Отговор

    До коментар #187 от "Лукавият Тагарев":

    В Интерес на САЩ е Украйна да е свободна независима държава.

    Коментиран от #195, #200

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 дедо..

    7 3 Отговор

    До коментар #173 от "прав си":

    Ами чакай си..аз отидох в ссср по договор,после черна вольга с перденца-персон и половина и двустайно апартаменче,след това в бенгази бачках при советцките друзя..и си взимаш отново без ред в люлин-рено фуегьо и действаш по къщата в драгальевци..мисълта ми че и при соца си имаше начини как да избегнеш много чакащи неща.

    Коментиран от #196

  • 194 аве

    2 2 Отговор
    Ростро ловете, чеп за зеле не става от вас. Дано не дават пари за творенията ви, че са 100% загубени пари.
  • 195 НЕ РАЗБИРАМ

    10 1 Отговор

    До коментар #191 от "разбирам":

    Ако Украйна е независима , свободна страна като България , дупе да й е яко !
  • 196 е ми

    0 4 Отговор

    До коментар #193 от "дедо..":

    То и сега си има начините.

    Коментиран от #211

  • 197 Гражданка

    11 1 Отговор
    Тагарев и Запрянов са за затвора. Някой да попита колко са хонорарите им за 10 мин лекции в световно неизвестни университети някъде зад океана.
  • 198 Име

    9 0 Отговор
    Участието във войната в Украйна не е по устава на НАТО! Като войник, трябва да го съзнава. Впрочем затова напоследък се появяват двустранни споразумения.

    Коментиран от #202

  • 199 нннн

    15 0 Отговор
    Кефя се като чета какво мислят и пишат хората за ,,евроатлантик Тагарев" - една от най- омразните НЕличности в България. Дано и Тагарев го прочете.
  • 200 Оооо

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "разбирам":

    Да бе ,,,като на Либия и Ирак ,,,
  • 201 Тома

    11 0 Отговор
    За този не си заслужава и един ред от писаното.
  • 202 Еее

    3 1 Отговор

    До коментар #198 от "Име":

    Че то Никой не е обявявал война , военните действия щяха да са на друго ниво, а участващите във войната щяха да са легитимна цел,,,в момента са само подръжници и подстрекатели,,,
  • 203 Отстрани

    12 0 Отговор

    До коментар #143 от "Че къде беше Путин....":

    Путин по времето на нацисткия кървав преврат в Украйна, финансиран и подържан от краварите, откриваше олимпийските игри в Сочи! Олимпийските игри не бяха пречка за американците да разположат грузински снайперисти край площада, които да стрелят по мирните хора.
  • 204 На черешата

    10 0 Отговор
    Тоя пак е на украинска служба.Това дето са му го написали,Галка ще му го плати с парите от грантовете.
  • 205 БаалКан

    10 0 Отговор
    Тагарев хазарско и украйнско л....@йно,защо не си на фронта в любимата ти уКрайна,а си още тук да цапаш с отвратителното си присъствие свещената българска земя?!...
  • 206 К-Р за НАТО,ЕС и САЩ

    6 0 Отговор
    СмърФ за украйна, нато, ес и тагаренко
  • 207 Хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #181 от "е ми":

    Режимът на тока беше 2 години между 84-та и 85-та! А сега в 21-ви век при първата гръмотевица що спират тока частните собственици на ЕРП-тата!?
  • 208 Някой

    10 0 Отговор
    Скрий се бе, цървул.
    Никой не се интересува от твоето мнение - фашист такъв!
    На заплата в украинското правителство и да даваш акъл на българите - това е национално предателство. А последното се наказва жестоко навсякъде! Само не и у нас.
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 1111

    8 0 Отговор

    До коментар #181 от "е ми":

    При нас режим на тока имаше в продължение на година и половина, а в Западна Германия имаха в продължение на 5 години - от 69 до 74 година, а сега в обединена Германия имат режим на....къпането - единствените в света. А върха на падението е фалита на Мерцедес и бъдещото им изкупуване от китайците.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Румен Първанов

    10 0 Отговор
    Това , че хора в България живеят без вода за този няма значение !
  • 213 Магаренко

    9 0 Отговор
    Като си толкова морален и смел отдавна те призовават хората да ходиш да се бивш за любимата ти Укрия!
  • 214 Време е такива по затворите!

    7 0 Отговор
    Това недоносче още ли е на свобода!!!
  • 215 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #209 от "Българин":

    Затова ли на великия някога клуб "Байерн" вече му викат "Байрям" Мюнхен!?

    Коментиран от #218

  • 216 Морски

    1 5 Отговор
    Репект професор Тагарев!
  • 217 Любопитен

    7 2 Отговор

    До коментар #173 от "прав си":

    По времето на социализма лесно можеше да си купиш кола втора употреба, за нова трябваше да почакаш, но можеше да си я позволиш. А сега ми кажи ти колко нови автомобила си купи откакто станахме "демократични" или пак караш втора употреба, но вместо 5 годишни за една заплата сега купуваш 20 годишни за 10 заплати?
  • 218 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #215 от "Хаха":

    Нормално, щом на Германия вече и викат арабска джамахилия Германистан:)
  • 219 Псевдо професора се е объркал

    9 2 Отговор
    Тотално, защото помощта не е за украинския народ и държава а за англосаксонците които са изкупи ли цялата украинска държава с населението и само името и още е украинско
  • 220 ИНЖ1

    3 7 Отговор
    За нас е от голямо значение агре4сорът да бъде разбит в Укр@йна!!! За да не стигне войната на наша територия!!!
  • 221 Вълканов

    10 1 Отговор
    Господин Тагарев,( Вие слушате и четете ли новини. Господин Зеленски не е законенпрезидент по тяхната, Украинската конституция. Но това вече е остаряла истина.
    Най-новото е, че В УКРАЙНА Е ИЗВЪРШЕН ПРЕВРАТ ОТ ОТРЯДЯ "АЗОВ" и ДЕ ФАКТО УКАЙНА СЕ УПРАВЛЯВЯ ОТ ФАШИСТИТЕ. САМИЯТ ЗЕЛЕНСКИ Е ПРИТИСНАТ В ЪГЪЛА И Е САМО ФИГУРАНТ.
    Значи според Вас, трябва да подпомагаме Укпаинските фашаги.
  • 222 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "НАТОВЦИ по плажовете":

    Така лий?! Значи и ти си утешена? И какво ша прайш кат натръскаш толкоз натюфчета, от толкоз утешавани? Може някоя частна армийка, а?
  • 223 Дааааааам

    10 1 Отговор

    До коментар #53 от "Кога":

    Много добре си го представям. В една килия професор Тагаренюк и акадимик Сапунчев. А какво пързаляне, лизгане и каква пеня ша падааа, мани, мани.
  • 224 Айсамани

    9 1 Отговор
    Тайгарев,глу пак такъв...
  • 225 Ти да видиш

    10 0 Отговор
    И Съби Събев се правеше на мъж докато не го настигна искандера в Одеса!!!
  • 226 Нефелно номенклатурче

    6 0 Отговор

    До коментар #187 от "Лукавият Тагарев":

    Защото е военен колкото аз съм космонавт. Тоя куц влах клин,чепик и колан не е помирисвал, стрелба и тактическо занятие на полето никога не е водил, внезапно по тревога никога не е излизал.
  • 227 гост

    2 0 Отговор
    Чапло, каквото и да пишеш си в блатото!
  • 228 наблюдател

    7 0 Отговор
    И този е от "елита" на нацията!Богдан-Филовско недоносче!
  • 229 ПРОЩАЙ уКРАЙна!

    8 0 Отговор
    ДА ЧАКАШ €ВРОД€ПУТАТИ В БРЮК$€Л ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ, Е ВСЕ ЕДНО ДА ЧАКАШ ЕНИЧАРИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ДА ОСВОБОДЯТ БЪЛГАРИЯ!

    КАК $ТАНА ТАКА ,Ч€ В$ИЧКИ дж€н д€ ра$ти $ТАНАХА РУ$ОФОБИ(€вроатлантици) И ЗАОБИЧАХА уКРАЙна ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ?!?!?!?
    ИМА НЯКАКЪВ ГОЛЯМ К€ЛИПИР В ТАЗИ РАБОТА?!?!?

    ВЪН $лугит€ на $АТАнато (цини$тит€ -фаши$ти) ОТ БЪЛГАРИЯ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!
  • 230 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
  • 231 Гражданин на ЕС

    3 0 Отговор
    Не смятам, че е в мой интерес да подпирам държава с нациста Бандера за национален герой.
    Когат го махнат и върнат правата на етническите малцинства (както е задължително в ЕС), ще си помисля пак.
  • 232 българин

    5 0 Отговор
    този никаквец по какво е професор - по продажност
  • 233 127

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "НАТОВЦИ по плажовете":

    за тях незнам ама усраинските кой ша ги утешава че минаха милион
  • 234 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    КОЛКО ТАКИВА ПРОСТИ ФЕСЪРИ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ --С НИКАКЪВ ПРИНОС ЗА НАРОДНОТО РАЗВИТИЕ И НАПРЕДЪК --- РОДЕНИ ОТ СЪСЕДНИЯ ОТВОР - ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ !?!?!?!?
  • 235 ха ха

    2 0 Отговор
    тоя боядиса ли "новите" самоходни контейнери за смет
  • 236 ТАГАРЕНКО

    1 0 Отговор

    До коментар #180 от "опс..":

    Не е късно.
  • 237 Ддд

    1 0 Отговор
    Мръ.... сн.... ико, както и да те обидя, няма да е достатъчно. Докога ще ни убеждавате, че давайки оръжие и подхранвайки войната, защитавате мира. Утре ще почнете да ни убеждавате, че трябва да изпратим децата си, да водят
    война, която не е наша. Е, чак тогава ще те разкъсам парче по парче, лично. Иди се бий ти за Осрайна. Психопат. Интересува ви само едни пари да се въртят.
  • 238 помощта към нацисткия режим е

    0 0 Отговор
    тежко престъпление ,този режим дълги години убиваше цивилни хора и продължава с убийствата
  • 239 този е недоказан престъпник

    0 0 Отговор
    а мнението на престъпник е престъпно