24 Юли, 2024 13:27 2 429 43

Румен Петков пред ФАКТИ: Пътят е ясен - обединение на лявото

  • румен-
  • петков-
  • абв-
  • лявото-
  • бузлуджа-
  • бсп-
  • мафия-
  • проект

Силното ляво е процес отлика с такъв тип проекти като „възраждания“, „възходи“ и така нататък, казва председателят на партия АБВ

Румен Петков пред ФАКТИ: Пътят е ясен - обединение на лявото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За всеки един социалист Бузлуджа е символ. Повече от 130 години се събира социалистическата партия на върха и това наистина е голям празник. За поредна година след дни там ще се проведе Националният събор на левицата. А след това какво… Пред ФАКТИ говори Румен Петков, председател на партия АБВ.

- Г-н Петков, наближава едно голямо събитие за левите хора в България - сбирката на Бузлуджа. След това какво?
- Доста дълъг път беше извървян за много кратко време, огромен път. И всичко това е в полза на лявото пространство в България. Аз съм убеден, ако изключим моята гледна точка и говорим без излишен патос и оптимизъм, че сбирката на Бузлуджа ще бъде точката, която ще направи процесът на обединение на лявото необратим. Бузлуджа е символ, история, дори обединява самата идея за лявото. И това е така, защото левите хора сме поели такъв ангажимент в очите избирателите, дори и пред разумните патриотично настроени избиратели в България, че лявото трябва да е единно. Така отговаряме на обществените нагласи, защото хората искат силно ляво.

- В последните дни наблюдаваме процеси в ДПС на разединение, а такива процеси текат в БСП от години. И това е така, защото…
- Аз бих искал всеки от нас – визирам левите хора, да има активно участие в обединението на лявото пространство. Прекалено много се вторачваме в миналото, а е по-добре да имаме вяра и да правим крачка към бъдещето. Пътят е ясен - обединение на лявото. Всеки трябва да намери точното място, на което да бъде полезен, защото не всички трябва да сме на първа линия. Аз вече не се виждам като кандидат за народен представител, но като човек, който дълги години е участвал в обществения и политическия живот, който има опит в културата, в спорта, бих работил с този опит. Като цяло обединението на лявото трябва да е осъзнат процес, който, ако искаме стабилна, силна и солидна България, трябва да се случи.

Няма как да имаме силен парламент, ако в този парламент нямаме силна лява формация.

Тук искам да подчертая една огромна разлика между това, което извършваме ние в момента, и формация от сорта на ПП-ДБ. ПП-ДБ са проектът. Какво е проект? Това е нещо, което някой финансира и прави за своя сметка, а след това търси дивиденти. Силното ляво е процес отлика с такъв тип проекти като „възраждания“, „възходи“ и така нататък.

- С третия мандат виждате ли опция за кабинет, защото сме на прага на връчването му?
- За мен въпросът за успокояване на политическата обстановка у нас минава през избори. Само на избори гражданите имат възможност реално да изберат кой да ги представлява.

Съгласете се, че не е нормално човек, който размахва среден пръст от екрана, да ни обяснява как точно ще изглежда политическото пространство след изборите.

Някак се внушава системно от екрана, от най-странни анализатори, че като дойдат избори, пак ще получим същото. Е, няма да получим същото, защото гражданите трябва да разберат, че с гласуването си дават възможност и заряд на такъв тип жалки хора, за които измамата е въпрос на житейска същност, да участват в политиката. Нормално ли е да направиш България партньор на една фалирала компания, да обявиш гръмогласно, че започваш изграждането на завод за електрически автомобили в Ловеч… И така да участваш в нещо, което е огромна измама, в което си направил ръководството на държава, членка на Европейския съюз, съучастник в измама. Това е ужасяващо. А още по-ужасяващото е, че още има хора, които да ти вярват. Далеч съм от мисълта, че някой от нашите водещи медии – визирам частните национални телевизии, имат нагласата, готовността и почтеността да кажат тези неща пред избирателите.

- Говорим за мандати, за кабинет, а къде останаха темите като еврозона, къде остана пълният Шенген, защото нали сега сме частичен…
- Темата за Шенген е едно от големите предателства от страна на европейските ни партньори към България. Визирам недопускането на страната ни в шенгенското пространство. Ние сме изпълнили абсолютно всички изисквания. Но и тук има политика.

Някак не се споменава фактът, че българските правителства през последните 6-7-8 години не бяха в състояние да защитят нашия интерес.

Я поради липса на капацитет, а поради натиск, но не успяха да защитят националния интерес, а ние от това губим. Сметките на превозвачите показват, че годишно ние губим около милиард евро само при тях. Оставям настрана нашата икономика, нашата индустрия. Също така се удрят и гръцките пристанища. Скоро с колеги бяхме на конгресна СИРИЗА в Гърция, защото върху гръцките пристанища се осъществява геноцид. Всичко, което се разтоварва в Гърция, автоматически влиза в Европа. Но гръцките пристанища днес не са този привлекателен център. Няма да коментирам тяхната собственост – китайска, руска, грузинска и т.н. Но нашите правителства просто не направиха нищо, за да ни защитят. Тук има и една друга тема, която се ползва изключително грозно и спекулативно. Става въпрос за паркингите по граничните пунктове.

- Това е тема, която се коментира и се пише много. Кой как ги управлява, кой ги стопанисва…
- Вижте, такива паркинги има навсякъде. Големият успех на Пенчо Милков - кметът на Русе, беше да направи няколко такива паркинга. Допреди тяхното изграждане, Русе беше блокиран с подстъпите към него от тирове поради невъзможността да се мине Дунав мост.

Така че с изграждането на тези паркинги, защото ние имаме общински съветник в Русе и следим нещата, се реши генерален проблем на града.

И Русе в момента има съвсем друг привлекателен облик, който позволява на хората да се придвижват свободно. Но, в същото време, постоянно чуваме от някакви хора, случайно попаднали в Народното събрание, какъв проблем е, че имаме паркинги. Но тези хора не си дават сметка, че това е практика в цяла Европа, а само вдигат шум. Нека си спомним какво беше около Видин, когато тировете се изпреварваха, когато шофьорите се биеха, когато нашите превозвачи настояваха да се сложи ред. И сега, когато този ред най-после се сложи, наши хора - национално представени, обясняват пред обществото каква била мафията с паркингите.

Добре де, ПП-ДБ нали имаха цялата власт, когато Кирил Петков беше премиер, а после и по време на „сглобката“.

Защо ПП-ДБ не дефинираха коя е мафията… Нали са борци… Иначе, когато се зададат избори, все някой започва темата и се нахвърля върху тези, които имат бизнес там, които са сложили ред заедно с държавата. За да се изгради едно такова съоръжение, са необходими поредица от съгласувания и разрешения - от общината, от министерството на околната среда, от регионалното министерство. Като цяло това е една сериозна инвестиция, която вместо ние да приветстваме, започваме да критикуваме без виждаме какво правят в Полша, в прибалтийските страни, в съседна Турция, ако щете, където има изградени такива паркинги. А ползваме темата тук по един грозен и спекулативен начин. Така България губи авторитета си в очите на нашите партньори, защото допускаме стъпки и действия под влияние на чужди на нас интереси, но без да можем да защитим собствения си интерес. Защо никой не пита какво стана с рентгена на „Капитан Андреево“? Дали пък един от проблемите с рентгена, който идентифицира пътните превозни средства и ЖП вагоните, не е плод на интереси и хора, които трябва да сложат рентгена, но са „обезпечени“ от заинтересованите да няма такъв рентген… Въпросът е отворен.

- Еврозоната мираж ли е, или вървим с малки стъпки. Скоро излезе доклад на Европейската централна банка, че изоставаме с инфлацията?
- Като цяло имаме трима-четирима говорители на тема „еврозона“, които се явяват по телевизорите, но нямаме реален обществен дебат необходимо ли ни е днес. Нямаме дебат какво да очакваме от еврозоната. Пред нас се хвърля нещо от сорта, че утре, едва ли не, минаваме на евро и си решаваме проблемите. А защо има страни в ЕС, като Полша, които не желаят да влязат в еврозоната? Поляците обясниха това с много ясна декларация. Ние просто не искаме да видим нашия интерес, а въпросните „говорители“ просто участват в една грозна манипулация. Еврозоната ще ни вземе лева, това е ясно. А другото какво е? Така че нека да не бързаме да скачаме там, където не ние мястото. Нека това стане, когато сме готови, нека да вървим със самочувствие по пътя на България и да си отстояваме интересите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мераци

    42 6 Отговор
    Румба, ако събереш всички гнили ябълки в една щайга, по-лесно ли ще ги продадеш?

    Коментиран от #31, #32, #36

  • 2 шам фъстък

    14 12 Отговор
    Киро канадският само това чака.
  • 3 Тома

    25 2 Отговор
    Много отдавна стана глъвътъ да не папка от държавната ясла и сега е готов на всичко
  • 4 Ляв милионер

    35 4 Отговор
    Да се обединим и мощно да изПикаем във фонтана!
  • 5 да да

    31 3 Отговор
    Ама Румба първо мучай на някой пълен фонтан за адет .....
  • 6 Аутсайдер

    31 2 Отговор
    Този е бита карта Не върви
  • 7 айде хаирлия да е

    25 2 Отговор
    Да ви дава Господ 3.2% наесен.

    Коментиран от #10

  • 8 ТаУмВзе

    23 0 Отговор
    Дружната Кражбия няма посоки или цвет! Хахахха Като толко Убаво във бивша България, що дечицата ви са на Запад а?
  • 9 КОТарАК 🐱

    24 1 Отговор
    пикаещия по шадравани и той се изохка нещо

    що с не гледа голямата милиционерка пенсия , видяхме го и тоя колко може колко още да го гледаме?
  • 10 Отвори душата, бе!

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "айде хаирлия да е":

    Стисльо! Ако са 3,99% какво ще ти стане?

    Коментиран от #23

  • 11 ИЗБИРАТЕЛ

    29 1 Отговор
    Сбирщина от Комунистически отпадъци и лакеи на Кремъл!
  • 12 Хахаха

    31 1 Отговор
    Пътя е един, Петковци, Руменовци, Овчаровци, всички в затвора!

    Коментиран от #16

  • 13 Стършел

    20 0 Отговор
    Фонтанов, ми вие ще останете само тез дето цицахте, а и още искате! По демографски причини нямата възможност за растеж-точно обратното е. Ма пуста софра безплатна, все далаверата ви влече, най-паче теб и подобните ти.
  • 14 Гергелан

    17 0 Отговор
    Браво бе алкашки изтърсак.
  • 15 Оди м...й у фонтано бе!

    18 0 Отговор
    Заедно с всички други КОМУНИСТИ! Какви Цоциалисти сте вие? Червени глисти! И ремонтирайте си "летящата чиния" с ВАШИ а не с НАШИ пари като я построиха с ангария некомунягите! ДрогарЮ.
  • 16 Или

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Орландовци
  • 17 Ха ха ха

    22 0 Отговор
    Я върви да се изпикаеш
  • 18 Червената шапчица

    17 0 Отговор
    Тук има някаква грешка, повече от 100 години се събира комунистическата партия, социалистическа по това време не е имало.
  • 19 Фонтанеско

    17 0 Отговор
    Днеска пикаем утре да дрискаме във фонтани Всичко е за доброто на народа другари
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    14 0 Отговор
    И ТОЗИ КОМУНОПИТЕК ИМА "ИЗРАСТЪЦИ" ПО СУРАТА ................ ФАКТ !
  • 21 пери

    17 0 Отговор
    И ти пак се буташ да се кордисаш на софрата, а? Пикаещият във фонтани...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 аааа не

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Отвори душата, бе!":

    Може да стане некоя грешка!
  • 24 Сериозно ли

    17 0 Отговор
    Вехтите приказки за старите. И новия бардак.
  • 25 Буден

    15 0 Отговор
    Не обединение . ПЕНСИОНИРАНЕ!!!
  • 26 бай село

    13 1 Отговор
    Нов бардак със стари к...........и.
  • 27 Погромаджията Благоев

    11 4 Отговор
    Партия създадена на Бузлуджа от терорист (Благоев) екстрадиран от Русия!
    Не ви ли е срам да величаете тероризма г. Петков.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анджо

    8 0 Отговор
    Винаги съм се чудел, как е възможно да се гласува за терористична организация.
    Трябва да си малоумен. Доказано е че, те извършват най голямият атентат за двайсти век.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анджо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мераци":

    Да , тоя лаф не го знаех, но ако ти си го измислил, аз те поздравявам.👍👍👍
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Павлик

    6 0 Отговор
    Абе да те питам :Димитър Благоев защо не го споменавате?60те години нямаше обществено помещение в което да не виси портрета му?Нали беше основоположника на партията Ви?
  • 34 Митка

    5 0 Отговор
    На два пъти предлагахте България на СССР.Добре,че Москва имаха мозък в главите.И Хрушчов ,а после и Брежнев.Имали 130г.история.Защо си съборихте мавзолея бе?За да цоцате сте готови на всичко.
  • 35 Ляв Румен

    0 4 Отговор
    Та казвам аз,

    понеже няма

    олио

    и хлябът е

    от мъката по-чер,

    един е лозунга:

    Терора долу!

    Съюз със СеСеСеР!
  • 36 БСП в Бунището

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мераци":

    Заедно,ръка в ръка ,престъпните комунистически лакеи в Бунището на Историята !!!
  • 37 Тези

    2 2 Отговор
    Ами да си продадат този хотела,другите панаира и пр. пари да дарят на бедните които уж защитават и тогава народа ще ги избере.Работата е проста.Ама то не може да те хванат на б. Спартак заедно с мафиотите,да те хванат на границата с върнати пъри от Сърбия и после да обясньвяш колко си честен.Но сега големия началник ще ги обедини -Бойко, Първанов, Р.Петков онзи от Пловдив и президента.
  • 38 Иван

    6 1 Отговор
    Силното ляво отдавна е едно голямо лай...о
  • 39 Крумов

    2 2 Отговор
    Айде де - има нужда от социално управление, нека да видим.

    Това което ни доведоха СДС и там - ГЕРБ, вече не им знам разновидностите - е бедност, мизерия и последно място в Европа, доказани сме като хората с най-ниски доходи.

    Но - аз не знам как ще стане един социализъм, хората пък не искат и това.
  • 40 На този

    3 0 Отговор
    вече не му е ясно,кое е обединение кое разделение! Единствено го интересува да позахлеби! Като за последно. Все пак “повиквателната”му е в джоба!
  • 41 Панов

    3 0 Отговор
    Мошеникът лицемерен си мечтае за Френски сценарий

    Коментиран от #42

  • 42 Тери

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Панов":

    Левицата във Франция си има дьо Гол и Митеран. А в Бг Вие Петков си имате, Живков, Виденов, ... и члена на БКП Борисов.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    БСП и "Лявата идея" сте „causa perduta“. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ НА „ДРУГАРКАТА“ Корнелия Нинова. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Редуцира се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.