26 Юли, 2024 18:44 1 790 11

Евгений Кънев: Очаквано за нашите ширини - Конституционният съд взе ярко оцветени политически решения

  • евгений кънев-
  • конституционен съд-
  • съдебна реформа

Да не съм напълно песимистичен - една ведра нотка: Радев не успя да си върне властта, а Пеевски скоро ще я изгуби

Евгений Кънев: Очаквано за нашите ширини - Конституционният съд взе ярко оцветени политически решения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очаквано за нашите ширини - Конституционният съд взе ярко оцветени политически решения по съдбоносни за България казуси за устройството на държавата.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Понеже тук имам немалко приятели юристи, които ще скочат за “честта на пагона”, аз като неюрист разсъждавам така.

(1) Отмяна на текстовете за съдебната реформа

Тук - доколкото разбирам - основният натежал аргумент е волята на Великото Народно събрание за Главния прокурор като самостоятелен държавен орган.

Абсолютно никакво значение за съдиите няма, че тази роля доведе пеещия с бандити Татарчев, отмъстителния до физическа смърт Филчев, Братиньо, възникване на цацаратура, недоразумението Гешев…

Че този правен абсурд роди… Пеевски.

Че България стана държава на мафията поради безконтролния главен прокурор

Това е par excellence какво значи буквата над духа на закона (mens legis).

Но къде е политиката?

Самият факт, че след 17 години мъки и настояване на ЕС за съдебна реформа се оспорват гласуваните предложения на Венецианската комисия - вчера за пореден път одобрени от Европейската комисия - показва, че това са съдии предани не на България и своята съвест, а на двата лагера - на Пеевски и Радев. Които по тази тема - България да има руски модел на прокуратура - са единодушни. И кога по-удобно време от сега, когато Путин е заявил своите претенции към Източна Европа?

(2) Оставане на промените в статута на служебния кабинет - заради паритет 6-6

Абсурдът е, че НЕ такава е била волята на ВНС от 1991 г, но за 6ма от съдиите - от лагера на ДП и ББ - този аргумент вече не важи. Важно е Пеевски да запази властта си върху служебните кабинети, което виждаме с комичните му решения всеки ден.

И въобще - какъв е този абсурд КС да мълчи с месеци вместо веднага да отхвърли поправките - понеже не такава е била волята на ВНС от 1991 г?

Да не съм напълно песимистичен - една ведра нотка: Радев не успя да си върне властта, а Пеевски скоро ще я изгуби.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Евгений Кънев се надява Народния съд да отмени всички решения на Конституционния със задна дата.Цветът на нацията си знае.
  • 2 Констипационна криза

    6 4 Отговор
    Ако искат да са политически лица, конституционните съдии да се явяват на мажоритарни избори, а не някой да тропоса Десислива Ананасова в КС и всички да гледат 0чудено озадачено.
  • 3 Софийски

    0 6 Отговор
    ЕС одобрява, падаря не

    Коментиран от #5

  • 4 12340

    7 4 Отговор
    Плачи ти, плачи, о Кънчо
    За своя Ристо плачи
    Защото в света няма други
    Кат неговите жабешки очи
    Кат неговия дебел нос....
  • 5 TъБ РъП

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    И? Кво като ес одобрява? Правилата в държавата се определят от конституцията, а не от фашизираните корумпетата в Брюксел! Нашата държава се казва България, а не ЕС!!!! Запомни го веднъж и за винаги!!!
  • 6 П. Е. Д. Е. Р. А. С. Т. К .И

    5 1 Отговор
    Ли?! Като знаменцето на Дъгата...която откраднахте от децата?!
  • 7 Точен

    8 3 Отговор
    Този паветник Кънев изобщо не е българин. Не го интересува, че КС остави хора с двойно гражданство да стават български депутати. Защо САЩ няма да допуснат българин с двойно гражданство да стават сенатори, конкресмени или президенти в страната им?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 анонимен

    2 1 Отговор
    Ние нямаме правосъдие и справедлива съдебна система значи нямаме и държава КС е под влиянието на мафията и няма желание да съдебни реформи
  • 10 Бай онзи

    2 0 Отговор
    Ще дойдат и по добри времена В България всичко се случва по бавно но промяната във всичко е неизбежна все пак се сменят поколенията Преди да падне комунизма е имало такова напрежение като сега явно мафията е объркана и навряна в ъгъла затова минаваме през избори търси начин да оцелее
  • 11 волята на ВНС от 1991 г!

    1 0 Отговор
    волята на ВНС от 1991 г! Е Била Фласт на Правоимащите Феодали! Защитени от ограничения дастъп до Конституционния Съд! Нещо което и да Ден Днешен е Така!