Last news in Fakti

16 Март, 2014 14:28 2 787 6

В галоп по урвата

  • путин-
  • украйна-
  • крим

Все пак примерът с Косово не е напълно валиден в сегашната ситуация, доколкото бившата сръбска провинция не се е присъединила към друга държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът на журналиста Драгомир Иванов е публикуван във Фейсбук


 

Ясно е, че от позицията на свръхсила и самозабравяне мнозина властници са склонни да четат международното право, както дяволът срича евангелието, но Владимир Путин тия дни няма спирачки. След очевадното незачитане на Будапещенския меморандум (1994), Кремъл продължава със свободното тълкуване на международни решения и договори и манипулирането им за собствени нужди.

Във вторник външното министерство в Москва де факто призна независимостта на Крим, а в изявлението си по повод декларацията на Върховната Рада в Симферопол се позова на прецедента с Косово. Руското МВнР посочва решението на Международния съд на ООН от 22 юли 2010 г., в което се казва, че едностранно обявяване на независимост на част от държава не нарушава нормите на международното право.

Все пак примерът с Косово не е напълно валиден в сегашната ситуация,

доколкото бившата сръбска провинция не се е присъединила към друга държава. (Ако приемем логиката на доводите за "американска агресия", то Косово нито е станало 51-ви щат, още по-малко косоварите са го поискали, нито пък са се слели с Албания.) Но към днешна дата по всичко изглежда, че Крим иска да влезе в състава на Русия. Ще се изясни след референдума в неделя.

Още една юридическа фриволност на Путин: в сряда по своя инициатива той разговаря с влиятелния деец на кримските татари, бивш председател на Меджлиса и дисидент от съветско време Мустафа Джемилев. По разказа на последния Путин е поставил под съмнение независимостта на самата Украйна, визирайки отделянето й от СССР: "По въпроса за териториалната цялост Путин спомена, че самопровъзгласяването на независима Украйна не било напълно съвместимо със съветските норми, които предвиждали съответни процедури за излизане от СССР. Такава беше позицията му", казва Джемилев пред украински журналисти.

Нека припомним: Украйна обявява независимост от СССР на 24 август 1991 г., три дни след провала на августовския пуч. По това време т.нар. Парад на суверенитетите набира мощ - от съюза вече са излезли Литва (11 март 1990), Грузия (9 април 1991), Естония (20 август 1991) и Латвия (21 август 1991). Решенията са взети от националните им парламенти и не противоречат на съветската конституция. Според последния й вариант от 1977 г. във всичките редакции - от октомври 1977 до декември 1990 г. неизменно присъства един чл. 72, който лаконично гласи:

"Всяка съюзна република си запазва правото на свободно излизане от СССР."

Този член се използва и на 8 декември 1991 г., когато ръководителите на РСФСР (Б. Елцин и Г. Бурбулис), УССР (Л. Кравчук и В. Фокин) и БССР (Ст. Шушкевич и В. Кебич) подписват прословутото Беловежко споразумение, което слага край на СССР и дава началото на ОНД. Русия, Украйна и Беларус са страните - основателки на първото обединение, по Съюзния договор от 1922 г. Трите разпускат Съветския съюз през главата на М. Горбачов, който по това време трескаво подготвя нов съюзен договор и вярва, че може да спаси империята, като признае суверенитета на отделните държави - които да влязат в един вид "конфедерация".

Тогава по логиката на Путин излиза, че 12 от бившите 15 съветски републики нямат валидна независимост

- тъй като всички те, с изключение на Беларус, Русия и Казахстан, напускат съюза преди Беловежкото споразумение. В деня на самото подписване провъзгласяват независимост в Минск, руското отделяне идва на 12 декември 1991 г., а последна се маха Казахстан - на 16 декември.

Ако питате Горбачов, той и до днес смята, че сбирката в Беловежката гора е "държавен преврат" и "тайна операция за разделянето на съюза". В спомените си (изд. на български от КК "Труд", 2013) той я приравнява с кагебисткия пуч през август и твърди, че и в двата случая иде реч за коварни заговори.

Беловежкото споразумение според него е подготвяно тайно, "зад гърба на народа",

нарушава съюзната и републиканските конституции, "гради се на лъжа и измама" - също както и неуспелият преврат през август. (Горбачов дори пише, че заговорниците доложили първо на американския президент Дж. Буш за свършеното.) Още един особено ярък израз от мемоарите на първия и последен съветски президент, който още не може да прости на покойния Елцин предателството в резиденция "Вискули": случилото се онзи декември било "заговорническо умъртвяване на жив, макар и силно травмиран, субект чрез разчленяване на тялото му".

Мисли ли така и Путин? Какво ли се върти в главата му - и действително ли иска да съживи умъртвеното туловище? Под каква форма - постсъветски (евразийски) райх? Ако Крим е само началото в начертаването на нова граница между руския и европейския свят, на една трета Руска империя (по И. Кръстев), то кой е следващият на мерника му?

Конспиративна (леко параноична) хипотеза: Литва, Естония и Латвия (първите отделили се) успяха да се измъкнат от съветската орбита и днес за техен късмет са в ЕС и НАТО. Путин най-вероятно ги е прежалил, но с цената на затягане на примката около останалите някогашни съюзни републики. Видяхме какво се й се случи на Грузия през август 2008-а. Сега е ред на Украйна.

По-нататък в списъка е Молдова,

където приднестровският конфликт попарва евроатлантическите амбиции на всяко правителство в Кишинев. Следва Азербайджан, която продължава да е във война с Армения заради Нагорни Карабах. По хронологическа линия се задават сериозни неприятности на Узбекистан и Киргизстан.

Тъй или иначе човекът, за когото разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век", няма изгледи скоро да се спре. Набрал е инерция, по пътя му почти няма прегради - а тези, които могат да ги сложат, не смеят. Оптимистичното е, че все пак това е тръс по урва надолу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    11 0 Отговор
    Набутаха ни в НАТО без референдум и ни обработват с пропаганда ,която издиша от всякъде, при наличие на толкоз факти, всеки про-западно настроен изглежда смешен :.................САЩ разполагат с военни бази на всички континенти. Големите бази наАмерика разположени на чужда територия са над 700.
    Пентагонът е собственик или наемател на 700 бази в 130 държави. Освен тях американските военни имат 6 000 бази в Съединените щати и други контролирани от тях територии. Те разполагат и с огромен брой малки секретни подслушвателни бази в различни точки на света. Тези данни, обаче, са непълни. Те не включват много от новите големи военни бази като "Бондстийл" в Косово, бази в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар, Узбекистан и т.н.От 1914г.до момента САЩ са извършили над 150 военни операции(войни) по Света.....................Най-елементарният логически въпрос- В близост до коя граница(Русия,САЩ) съществуват военни бази? Няма нужда от отговор,нито от пропаганда за да знаем ,кой всъщност подклажда поредната подмолна война.
  • 2 Монго

    10 0 Отговор
    "Все пак примерът с Косово не е напълно валиден в сегашната ситуация"..., ми да, в Косово нямаше "кьорав" американец, в Крим около 60% са руснаци.Албанците в Косово не са се били за тази земя /за справка битката при Косовско поле през 1448 г./, Крим е анексиран от Русия през 1783 г. след война с Османската империя /автономно татарско ханство/. И тогава в Крим също е нямал "кьорав украинец". Могат да се направят още много исторически съпоставки /ама има ли смисъл/. Обама-роден в Хонолулу и с кенийска родословна линия /по баща/, да се загледа малко по палмите...може да разпознае някой негов роднина...
  • 3 радко

    9 0 Отговор
    Ако Флорида реши да напусне САЩ , дали Обама няма да влезе с танковете ? Дали Германия ще наложи санкции ?

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Монго

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "радко":

    Незнам, но Винегин сигурно ще се обяви против..., някои хора бъркат политиката с гейпарад.
  • 5 woody

    0 12 Отговор
    Не приемам заглавието...За сведение,мечките/в частност руските/ слизат по г.з,пардон-по задни части....
  • 6 woody

    0 12 Отговор

    До коментар #3 от "радко":

    Те във Флорида може да са тъпи/както вие твърдите/,ама не са луди!....