18 Септември, 2024 16:00 2 289 57

Антон Гицов: За Николай Слатински и Петър Дертлиев

  • антон гицов-
  • петър дертлиев-
  • николай слатински

Николай Слатински е доказан антикомунист и русофоб. А защо е такъв може да се разбере от биографията му.

Антон Гицов: За Николай Слатински и Петър Дертлиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една известна политическа личност написа наскоро във своята фейсбук страница за Русия и Путин:

“Русия на Путин е болна държава с болна обществена психика, с болен народ и, най-кошмарното, с болен диктатор. Путин е болен психически, болен ментално; той е кръвожадно и допотопно съчетание на психопат и социопат едновременно. Путин заповядва бясно, оголил е хищни зъби и с отвратителна людоедска морда”.

Името на тази личност е Николай Слатински, доктор по математика и професор по национална и международна сигурност, преподавал е в УНСС, Военната академия. СУ „Св. Климент Охридски” и НБУ. Бил е народен представител във Великото и в XXXVI народно събрание. Работил е като секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов.

От една такава титулувана личност и със забележителна политическа биография би трябвало да се очаква интелигентност и подбор на думи. Както и задълбочени познания в областта на геополитическата обстановка в света и оттам на причините , обусловили руско- украинската война. Би могъл да ги разбере от анализите на такива американски и европейски политически наблюдатели като като Джон Миършаймър, Жак Бо, Анатол Ливен, Тед Карпентър, Стивън Брайън, Скот Ритер, Каролин Галактерос и ред, ред други.

Да наречеш Путин психически болен, кръвожаден психопат и людоед е израз на злоба и ненавист, недопустими за един професор по национална сигурност. Да наречеш Русия болна държава и да твърдиш, че руският народ е „болен“ е от отблъскващо и от това изявление също лъха ненавист към един велик народ.

Николай Слатински е доказан антикомунист и русофоб. А защо е такъв може да се разбере от биографията му.

Неговият дядо, както сам той често споменава, е съден и осъден на две години затвор като враг на народа от Народния съд.

Неговата жена е украинка, така че в семейството му няма начин да изпитва чувства на любов към Русия и Путин. Което е разбираемо.

Но един истински политически анализатор, при това професор по национална и международна сигурност би трябвало да не позволява родовата памет и семейни причини за влияят, при това в такава невероятна степен, върху погледа му върху събитията произтичащи в страната ни и в света, върху способността му за трезв анализ на миналото на държавата ни.

Да си спомним в това отношение Петър Дертлиев, виден социалдемократ, лежал след 9-ти септември по лагери и затвори. След падането на комунистическия режим, той възстановява Българската социалдемократическа партия, става един от лидерите на СДС, но не проявява отмъстителност, не се връща към миналото, а обръща поглед на бъдещето, търси път за изграждането на нова стабилна България. Изважда БСДП от СДС през 1991 г. и се опитва да създаде политически център, алтернатива на БСП и СДС като привлича даже бивши членове на БСП.

Но Николай Слатински не е Петър Дертлиев. След разпада на СДС, не е ясно към коя политическа партия гравитира. Но пък става стипендиант на НАТО, специализирал е по проблемите на контрола върху разузнаването във Форин офис на Великобритания, изнасял е доклади пред парламентарните асамблеи на ЗЕС и на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ССС

    42 58 Отговор
    Не знаех. Е, сега мнението ми за Слатински стана още по-добро.
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    79 30 Отговор
    Слатин Ски първокласна краварска подлогО,не те чета !
  • 3 Име

    61 16 Отговор
    Каква ще да е тази специалност "Национална сигурност"? Двуседмичен курс?

    Коментиран от #13, #40

  • 4 Сандо

    63 16 Отговор
    Влезеш ли веднъж във Ведомостите на Посолството и подопечните му фондации се превръщаш в нов човек.И ако можем да перифразираме една известна максима,то тя ще звучи така:"Ведомостта задължава!".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НА ТОЗИ ЖАЛКАТА МУ

    58 17 Отговор
    МУТРИЧКА ГОВОРИ ПОВЕЧЕ И ОТ ДОСИЕТО МУ. ЗЛО ЧОВЕЧЕ

    Коментиран от #14

  • 9 урсулчо

    61 19 Отговор
    Слатински е болен човек, имал паническо разстройство и не излиза от тях, да сте го видели да гостува по телевизия - отдавна не. Иначе пише, че Путин бил мишка, а той какъв е...
  • 10 фарс

    49 16 Отговор
    И този ли имал дядо, убит от комунистите? Интересно. Колко такива станаха комунисти, знаете ли? Какви са антикомунистическите прояви на Слатински до 89-та? Май никакви. Нищо чудно да е бил и комсомолски секретар. А че се оженил за съветска гражданка, пък макар и украинка...горкия той...
  • 11 бен Ходжа

    46 16 Отговор
    Стипендиант на НАТО - ами да отиде да приложи знанията, които е получил, в Украйна. Само че се е скрил като мишка в някоя дупка, но това не значи че не може да бъде изкаран от там.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    23 9 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    е то цру провежда едноседмични курсове за държавници в трети страни , нямаш документ не те назначават , как мислиш са оплели европа
  • 14 урсулчо

    35 11 Отговор

    До коментар #8 от "НА ТОЗИ ЖАЛКАТА МУ":

    Статиите, които списва, са в стил Гъобелс и д-р Менгеле.
  • 15 шекер

    25 13 Отговор
    Тоя древен десар и комунист, защитник на Путин, от кой мухлясъл скрин го извадихте? Преди е продавал България за рубли, сега взима евро.
  • 16 Време е за мир след поставяне на място.

    38 8 Отговор
    Русия болна защото не играе по свирката на САЩ!
  • 17 Когато се дава трибуна на гнусно

    20 4 Отговор
    персонално оплювателство от самия Факти, то тогава Факти губи част от авторитета си.
  • 18 ИНЖ1

    17 6 Отговор
    Хайде-хайде!!! Ненаказаността за комунистическите престъпления срещу Бг ни донесе днешното беззаконие. Виновните трябваше да бъдат осъдени - дори и посмъртно. А сега историята се повтаря.
    Безнаказаност: ББ, РР, КК, Р.Овч., ДП., АД и др.
  • 19 Просто човек

    13 20 Отговор
    Анто Гицов е стара путинска подметка...
  • 20 az #СВО

    26 7 Отговор
    Накратко:

    Слатински е в ръцете на евроатлантиците, подобно на Пеевски, оттам идва и активната им, открита омраза по издадена команда от центъра, който ги управлява към В.В.Путин, РФ и руския народ!

    Каквото им заповядат това "мислят", "говорят" и "правят" в противен случай, господарят им ще им вземе всичко. В такова положение се оказаха не само те, а и всички останали изявени хулители на РФ и руския народ както у нас така и в останалите части на света...

    В случая те са просто ретранслатори на волята на господаря си. Жалка и срамна роля, за изиграването на която ще трябва да си платят. Неизбежно е!
  • 21 ТаУмВзе

    20 6 Отговор
    Що се коментира соросоидчето, когато е ясно, че е изкуфело отдавна де! ХАХАХАХХА
  • 22 Перо

    20 6 Отговор
    Научни титли се дадоха на тон, през време на мутренската демокрация! Тоя психично болен дебил не е сам! Просто хора с дипломи от ВУЗ и научни титли от времето на мутренската демокрация, не трябва да бъдат избирани или назначавани на държавни, общински и обществени постове!
  • 23 Българин

    21 7 Отговор
    Слатински е доказателството, че повечето от родните ни професори имат интелектуалния капацитет на циганин с трети клас.
  • 24 Да,да

    11 3 Отговор
    Сланинката е важна, мазничкото!
  • 25 1111

    18 10 Отговор
    За Николай Слатински знаех, че е потомък на престъпници и краварски роб, но не знаех, че е женен на неонацистка.
  • 26 Елцин

    6 1 Отговор
    Единият е бил доносник на ДС, другият, не.
  • 27 куку

    8 2 Отговор
    къде по- колтурно и да назоваваш цял народ нацисти , а бе друзя защо избихте културите ора , а ся мечтаете за колтура

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Храни Ники да те лае

    16 6 Отговор
    След като завършва безплатното си висше образование в Русия Слатински получава стипендия от НАТО и става заклет русофоб, ако Путин му отпусне парички веднага ще стане най върлия русофил.
  • 30 Аршинов

    11 10 Отговор
    Ако приемем, че Слатински е краен и езикът му е русофобски, какво да кажем за възпитанието и езика на участниците-русофили в този форум??

    Коментиран от #33

  • 31 Хахаха

    12 3 Отговор
    Не случайно думата "професор" в България е обидна:)
  • 32 Тонката Гицов

    8 7 Отговор
    Нефелен русофuлucтuk и тъпоъгълен крепостник! 🤣🤣🤣
  • 33 Русофил

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Аршинов":

    Очевадно е, но все пак на джендърите трябва повечко да ви обяснява, затова - ние не сме преподаватели за разлика от професорчето, докторчето, лауреата на Нобелова награда и спеца по всичкология Слатински!!!

    Коментиран от #37

  • 34 Методиевич

    11 7 Отговор
    Ако презимето ти е Гицов, това е диагноза за произход от бедно, работническо-селско семейсто, незасегнато от мероприятията на народната власт! А за проф. Слатински, пишещият този пасквил е една муха със мисковско насочване!
  • 35 О,чуден

    11 4 Отговор
    Я , че ние сме почти братя по съдба- дядо осъден от народния съд и жена украинка ! Само че това неговото не е злоба, а леене за доларчета. И познавайки доста украинци, на този му....та му е типично тяхна, което обяснява доста неща от писалката му ( сравнете го просто с Кулеба).
  • 36 Факт

    11 5 Отговор
    Тоя "професор" в никоя медия не го канят и се налага цял живот да се изявява само у фейса, но и там баба Пена има повече харесвания от него;)))
  • 37 Евала,

    6 9 Отговор

    До коментар #33 от "Русофил":

    значи викаш, всички които не са русофили, са джендъри. С такава плоска пропаганда няма да стигнеш по-далече от Ямбол.
  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор
    Имате и други лауреати като този! Погрижете се да не ги виждаме повече!
  • 39 Българофил

    3 3 Отговор
    Не е укоримо да си русофоб.
  • 40 Питай Полковника

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Той ги преподава тези науки.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Даньо

    8 3 Отговор
    Дертлиев първо беше Човек с голямо Ч . Какъв е тоя слатински той просто изглежда откачен с това изказване!?

    Коментиран от #55

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бай Даньо

    9 2 Отговор
    запада се самозомбира по отношение на Путин и има да пати. Запада , олигархията му , обича да зомбира собственото си население за разни каузи и да го води за носа но тук преигра и зомбира целия сват ей го и нашия слатински паднал свидна жертва....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Слатински

    11 1 Отговор
    Е Мишок помияр! Не му отделяйте внимание!!
  • 51 безпартиен

    8 2 Отговор
    За да изкара дядо му само 2 години с присъда от "народен съд", значи е "пристанал" на ДС!От там е и основата на политическата и научна кариера!ЗАЩО не се отворят ВСИЧКИ досиета на всички БИЛИ сътрудници на ДС???Защото ще лъснат имената на ВСИЧКИ политици и роднините им, зависимости!!!
  • 52 Симо

    7 3 Отговор
    Дъщеря му на бай Кольо Слатински се казва Елена Ованезова. Посредствено момиче, което тати с връзки направи дипломатка.
  • 53 Поради това дращи

    7 2 Отговор
    Тони, не му се коси! Пернишки няма никакъв друг шанс да изкласи - жена украинка, самия той беше подлога на Гоце, дъщеря му май работеше в посолството в Киев!
    За дядо му е виновен другарят Чърчил - той е настоявал за Народен съд, особено в страните подкрепили Хитлер!
    Като цялон- кауза пердута!
  • 54 граф Монте Кристо

    5 1 Отговор
    Какво ообщо може да има междУ П. Дертлиев и този слатински тоя английски емисар.Навремето БСДП и било БРСДП,работническа партия и е имала значително влияние преди 9 септ.,цяло чудо е че Дертлиев е оцелял след всичките перипетии и толкова години физически и ментално и на такава възраст искаше да си възстанови партията.По същото време се яви и Милан Дренчев също с някаква архаична партия.Сега на никой и през ум не му минава да възкресява ония идеи,които и сега биха имали развитие,но никой не ги споменава дори.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ВАСИЛЕВ

    1 2 Отговор
    НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ Е УМЕН, ЧЕСТЕН, ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И ПАТРИОТ, А НЕ ПРОДАЖЕН БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛ КАТО НИЩОЖЕСТВОТО ПЕТЪР ВОЛГИН, СЕГА, ЗА НАШ СРАМ НИ ПРЕДСТАВЯ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА И ВЕЛИЧАЕ КРЕМЪЛСКИЯ ЗВЯР - ТОВА Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, А НЕ НАПИСАНОТО ОТ ПРОФЕСОР СЛАТИНСКИ - ТУК ИМА МНОГО ПРОСТИ ХОРА, ГОТОВИ НЕПРЕКЪСНАТО ЗА РУГАЯТ, ДА ПЛЮЯТ ВСЕКИ, ЖАЛКО Е, Ч(Е У НАС ИМА И ТАКЪВ ГРУБ ПЛАСТ ОТ НАРОДА, НЯМА ПО - НЕВЪЗПИТАНИ В ЕРОПА ОТ БЪЛГАРИТЕ, СЪРБИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ. РУМЪНЦИТЕ, ПОВЛИЯНИ ОТ ФРАНЦИЯ, СА МНОГО ПО- ВЪЗПИТАНИ, ДОРИ ТЕЗИ ОТ НИСКИТЕ СЛОЕВЕ СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО, ДОКАТО У НАС ШОФЬОРИТЕ СЕ ДЪРЖАТ ЗЛЕ С ПРОФЕСОРИТЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ, ЗАЩОТО СМЕ БИЛИ ПОД РОБСТВО И НЕ СМЕ ИМАЛИ АРИСТОКРАЦИЯ И ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ЗАТОВА СМЕ ОСТАНАЛИ ТАКИВА, С ТУРСКО НИВО НА КУЛТУРА И ВЪЗПИТАНИЕ, ЗАТОВА И УПРАВЛЯВАТ ТИПИЧНИ ПРОСТАЦИ И БАЙГАНЬОВЦИ КАТО БОКО И ШИШИ, ТАКЪВ СРАМ Е ТОВА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!